Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Jak zrobić kopię płyty DVD > 4,7 GB ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jak-zrobic-kopie-plyty-dvd-4-7-gb-17102/)

miles 12.03.2003 17:10

Re: dvd2dvd

wszystko by było oka gdyby ten DVDxcopy nie rozwalał na dwie płyty.
A co do DVd2one jeszcze nie widziałem finału ale jużnie długo. MAM problemy miałem i nagle nie wiem gdzie mam Ifoupdate ( z jakiej stronki go wezme) i co z nagraniem poniewaz juz byłem przy nagrywaniu a Nero "Powiedział" że to puzniej nie będzie działeć. Pewnie gdzie po drodze się machnołem

Jarod 32 09.03.2003 20:00

Dzieki

Dzieki za wszystkie opinie
Krzysztof

lewar 09.03.2003 11:40

Re: Re: z tymi jest ok.

(odznaczyles joilet,)

A co sie dzieje jezeli opcja Joilet jest zanaczona jesli nagrywam Video DVD?

zorg 08.03.2003 00:23

LG czyli

Same minusy (-) to mi sie bardzo nie podoba ta lg.;p

Luzaczek 08.03.2003 00:07

Re: z tymi jest ok.

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
i nie bedzie problemu :)
Tylko minus na LG. Najlepiej spisuja sie TDK, mediasonic z moich doswiadczen. Datex, princo - nawet nie probuj.

Ja tez mam LG, pale w nero przez dvd-video i nie ma zadnych problemow. Najwyrazniej cos nie tak ustawiasz (odznaczyles joilet, przeniosles do video_ts?)...

zorg 07.03.2003 23:04

z tymi jest ok.

i nie bedzie problemu :)

Jarod 32 07.03.2003 12:12

A jakie nosniki?

Moze ktos mi powie na jakich nosnikach najlepiej nagrywac dvd video na LG 4020 ?
Krzysiek

marek_cz 02.03.2003 09:16

:Do Jarod 32
Spróbuj innym programem do wypalania np.: CopyToDVD, Prassi PrimoDVD.
Pozdrawiam,
Marek

Jarod 32 02.03.2003 01:43

Noooo

No a ja na datexach sie przejechalem ... ale dvd2one opanowalem...:)
Krzysiek

tothemax 27.02.2003 21:34

Re: ?

Cytat:

Jarod 32 napisa***322;(a)
No to nie wiem o co idzie ... robota jak nalezy jest zrobiona dobrze a efekty do bani ???? Gdzie robie blad ???

Sprobuj uzyc innych czystych plyt, ja gdy kupilem najtansze sigmy (3,8zl) to po nagraniu moza z nich bylo zrobic jedynie podstawki pod piwo, bardzo dobrze spisywaly sie u mnie datexy (7zl) oraz datawrite (6,5). Plyty nagrywalem na pioneerze A-05. Na sony DRU500A wypalilem jedna plytke datawrite i rowniez nie bylo problemu. A jeszcze wracajac do sposobu nagrywania w nero, gdy wybieralem format "DVD-Video" mialem pozniej problem z odczytaniem plyt, gdy wybralem format "DVD UDF" nie bylo zadnego problem, zaznaczalem jednak opcje kompatybilonosci z dvd-video. Pamietaj o utworzeniu odpowiednich katalogow przy opcji udf wystarczy sam katalog TS_VIDEO. Zwroc uwage zeby wszystko bylo napisane wielki literami.

Pozdrawiam

zorg 27.02.2003 21:31

dvd 2 dvd

DVDXCopy-jest the best co by nie muwic, a wiekszosc filmow miesci sie na jednej plytce dvd,przeciesz dodatki nie sa ci potrzebne,a jedna scieszka audio tez ci wystarczy.Od ciebie zalezy czy chcesz miec kopie 100/100 % czy sam film ci wystarcza do tego jest naprawde szybki !8)

Jarod 32 27.02.2003 21:13

?

No to nie wiem o co idzie ... robota jak nalezy jest zrobiona dobrze a efekty do bani ???? Gdzie robie blad ???

tothemax 27.02.2003 20:59

Cytat:

lewar napisa***322;(a)
lepiej poczekac na dvd'ki 2warstwowe :> albo dzielic film na 2 DVdki
No tak, ale w opisie nagrywarki przeczytalem, ze mozna nagrywac plytki DVD-R i DVD-RW o pojemnosci 4,7 GB. Czy czeka nas wymiana nagrywajek jak wejda plytki dwuwarstwowe? Czy nasze nagrywarki takie plytki zobacza?

Nie liczylbym na plytki dwuwarstwowe jak i na nagrywarki zdolne do nagrywania takich cudow. Plyte dwu warstwowa mozna jedynie wyprodukowac w tloczni i nagranie tego jak na razie jest technicznie nie wykonalne :)

A co do filmow nagranych w nero i przygotowanych wczesniej decrypterem oraz dvd2one to u mnie czytaja sie bez problemu i na kompie i na domowym...

Pozdrawiam

Jarod 32 27.02.2003 20:47

co mi tu nie gra

Ja osobiscie zrobilem kopie (pelna) filmu decrypteram , następnie dvd2one 1.0.0. przygotoweałem materiał, wypalilem plytke nero i plytka nie bangla ani w kompie ani w stacjonarnym ... jakas lipa ....
Krzysiek

lewar 27.02.2003 15:04

lepiej poczekac na dvd'ki 2warstwowe :> albo dzielic film na 2 DVdki [/B][/QUOTE]

No tak, ale w opisie nagrywarki przeczytalem, ze mozna nagrywac plytki DVD-R i DVD-RW o pojemnosci 4,7 GB. Czy czeka nas wymiana nagrywajek jak wejda plytki dwuwarstwowe? Czy nasze nagrywarki takie plytki zobacza?

zargo 27.02.2003 10:45

Jeżeli ktoś ma sokoli wzrok i lubi zmieniać płytki ^_^w odtwarzaczu podcza oglądania filmu, to fakt - DVDXCopy jest nieoceniony.

zargo

zorg 27.02.2003 02:59

dvd

No wlasnie dlatego dvdxcopy jest najlepszy.
bynajmniej dla mnie.

gALL 27.02.2003 01:42

Cytat:

lewar napisa***322;(a)
No dobra, ale czy wtedy nie tracimy na jakosci filmu? Nie wiem, ale 9 GB to nie to samo co 4 :) Chodzi mi aby to byl pelnowartosciowy film, a nie cos w stylu DIVX'A

Pozdr

dokladnie :> np tak wygladal lord of the rings na 1 DVD bitrate byl na poziomie 2700kbps, dvd zajmowalo 4.7gb a SVCD tego prawie 3.4gb
wiec roznica jak mozecie sie domyslic jest nie wielka poniewaz wersje DVD mial dzwiek AC3 dd 5.1 ktory zajmowal prawie tyle co roznica w rozmiarze miedzy dvd a svcd. poza tym re-encode to juz nie jest to samo, nigdy, nawet jezeli leci to na CCE z 9-pass'em. Mam mummie 2, re-encode wlasnie z 9pass i wcale duzo lepiej to nie wyglada od Xvid na 2 CD. lepiej poczekac na dvd'ki 2warstwowe :> albo dzielic film na 2 DVdki

lewar 27.02.2003 00:11

No dobra, ale czy wtedy nie tracimy na jakosci filmu? Nie wiem, ale 9 GB to nie to samo co 4 :) Chodzi mi aby to byl pelnowartosciowy film, a nie cos w stylu DIVX'A

Pozdr

zargo 26.02.2003 11:59

Jakby ktoś chciał mieć dodatkowo oryginalne menu to może użyć DVD2One 1.02 z opisem jn:

1. Ripujemy całą płytę dvd do katalogu np. D:/GLADIATOR/VIDEO_TS (nazywać go będziemy "ORIGINAL FOLDER")

2. Ustalamy wielkość menu i dodatków na orginalnej płycie.

3. Robimy rekompresję materiału filmowego programem DVD2One v.1.02 (wielkość materiału po rekompresji ustalamy po odjęciu od 4472 MB objętości danych z pkt. 2), wynik zapisujemy w scieżce np.
D:/GLADIATOR/DVD5/VIDEO_TS ("Nowy Folder")

3. Usuwamy już nie potrzebne vob'y (tylko zawierające materiał filmu, w przypadku Gladiatora są to VTS_01_1.VOB do VTS_01_7.VOB) z naszego katalogu "ORIGINAL FOLDER" D:/GLADIATOR/VIDEO_TS

4. Przenosimy (jak ktoś ma dużo miejsca na hdd może skopiować) pliki .vob po rekompresji umieszczone w katalogu D:/GLADIATOR/DVD5/VIDEO_TS do naszego "ORIGINAL FOLDER"

5.Uruchamiamy program IfoUpdate.
W pierwszym polu Original IFO Path podajemy ścieżkę do "oryginalnego" VTS_01_0.IFO (z katalogu "ORIGINAL FOLDER")
W drugim polu Authored IFO Path plik . ifo rekompresowanego materiału z "NOWEGO FOLDERU" D:/GLADIATOR/DVD5/VIDEO_TS
W trzecim katalog podajemy miejsce docelowego backupu pliku "oryginalnego" VTS_01_0.IFO.

6.Teraz pozostaje tylko wcisnąć przycisk Update IFO, a nstępnie Correcy VTS Sector.

7. I już mamy poprawną strukturę plików odwołujących się do nowego materiału fimu (po rekompresji).

Sprawdzałem działanie pod PowerDVD - według mnie wszystko działa poprawnie jak w oryginale (o ile czegoś nie przegapiłem). Teoretycznie więc powinno być tak samo na stacjonarnym dvd..., a objętość całego materiału powinna się zmieścić na 1 płytę dvdr/w.

zargo :jupi:

tothemax 24.02.2003 14:40

dokladanie tak jak napisal ThanatoS, DVD2ONE tym programikiem zmiescisz bez problemowo zrzut z decryptera na jedna plytke. Programik sam "scisnie" filmik zeby sie zmiescil i to w okolo 12 min! :)

Pozdrowka :)

ThanatoS 24.02.2003 01:36

Dobry tez jest DVD2One.

Jarod 32 23.02.2003 23:25

Mam to samo

Mam ten sam problem ... 4 dzionki poswiecilem i kopie po ifoedytorze ne dzialaja ...
Jak sobie juz poradziles to daj znac.
Krzysiek

lewar 20.02.2003 15:13

No tak, a jak plytki juz oddałem, a mam tylko zrzut z DVD Decrypter'a w postaci plikow vob i ifo, to moge cos z tym zrobic? Nie chce znowu chodzic do wypozyczalni. Teraz juz wiem jak robic kopie przy pomocy DVDX Copy (tak na marginesie spoko programik).

zorg 19.02.2003 00:07

zabezpieczenie tez skopiuje masz orginalny backupDVD:)

lewar 18.02.2003 23:48

Re: dvd2dvd

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
To wszystko zalatwi za ciebie program DVDXCopy jest bardzo dobry i szybki,jak film sie zmiesci na jednej dvd to on ci o tym powie--- polecam:)
A co z zabezpieczeniami przed kopiowaniem?

zorg 18.02.2003 23:11

dvd2dvd

To wszystko zalatwi za ciebie program DVDXCopy jest bardzo dobry i szybki,jak film sie zmiesci na jednej dvd to on ci o tym powie--- polecam:)

lewar 18.02.2003 23:07

Jak zrobić kopię płyty DVD > 4,7 GB ???

Zrobilem Rip'a plyty (zgraly sie wszystkie vob'y ifo itd..) DVD dwuwarstwowej z filmem na HDD przy pomocy DVD Decrypter'a i chce zrobic kopie na 2 DVD-R (na jednej sie nie miesci). Uzywam programu Ifoedit lecz nie wiem od czego zaczac. Chcialbym zatrzymac rowniez dodatki, menu itd. Umiem podzielic film na 2 plyty, ale nie wiem jak zlozyc to potem do kupy, aby chodzilo menu, wybieranie scen, dzwieku i dodatkow. Prosze o pomoc. Mecze sie juz prawie 72 godziny z jednym 1,5 h filmem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:34.