![]() |
e-banki
no to teraz taki temat:
kto zna i kto moze powiedziec z wlasnego doswiadczenia najlepiej, moze ktos juz jest w ktoryms z bankow elektronicznych? w Inteligo? w mbanku? w LGnet? w Lukasie? w multibanku? suche opisy mnie malo interesuja... najlepiej doswiaczenia wlascicieli kobnta pozdrawiam:) |
Też jestem ciekaw Waszych opinii
|
No stary ale plama! A www.e.pkobp.pl to nie łaska!!! Ja tutaj mam konto i jeszcze mam na nim pieniadze! BGŻ tez ma swoj ebank!
|
Dodam jeszcze, ze plama bo nie ma Fortisbanku. Ale co do mbanku bo mam tam przyjemnosc miec konto to szczerze polecam. Na pewno sie nie zawiedziesz. Jestem jednym z pierwszych klientow tego banku i na poczatku byly zgrzyty. Dosc dlugo czekalem na papiery i karty. Ale teraz karta po zamowieniu przychodzi gora w 2 dni. Z korzystaniem z serwisow internetowego i telefonicznego zadnego problemy, Nie musze dodawac, ze mase rzeczy za darmo i trzeba z tego korzystac bo to niedlugo raczej sie skonczy.
A co do Fortisbanku to jestem zachwycony. Mam tam wlasnie elektroniczne konto. Wymagana jest jedna wizyta w odziale banku. Najblizszy Tobie Ormianin chyba Wrocław. I to tyle. Niestety sa pobierane oplaty za prowadzenie konta 7 zl i 1 zl za uzywanie karty. Powiedzialbym, ze to standardowe oplaty. Przelewy przez internet za darmo, korzystanie z serwisu internetowego i telefonicznego tez. No i podstawowa zaleta banku. Pobierasz kase z kazdego bankomatu na swiecie bez prowizji. |
Ja i moi znajomi mamy konto w mbanku, jak na razie jest extra.
Wszystkie operacje odbywają się sprawnie. Konto jest zupełnie za FREE. |
Ja tez mam konto w MBanku i nie ma powodow do narzekan. Wszystko mozna zalatwic przez internet (czyli za darmo), ewentualnie skorzystac z uslug telefonicznych (mila obsluga). Ogolnie mozna polecic.
|
Jest dużo banków które prowadzą obsługę kont przez Internet.
Osobiście mam takie konta w Kredyt Banku i Banku Zachodnim. Oba konta chodzą bezbłędnie, nie mam żadnych zastrzeżeń. Przestrzegam natomiast przed Millenium: z tego banku przelewy docierają średnio po 7 dniach (zdarza się często że po 10 dniach). 8) |
A ja mam konto i w M-Banku i w ING Bank Śląski S.A. http://ingbankonline.pl i muszę przyznac, że oba konta sa bez zarzutu. Oczywiscie konto w Banku Śląskim jest płatne ale dostęp do e-konta jest w 100% bezplatny. Przelewy sa wykonywane rewelacyjnie szybko, potwierdzenie przelewu mozliwe do wydrukowania zaraz po zaksiegowaniu, saldo widac na bieżąco. Czego jeszcze wymagac - dla osób posiadających konta w Śląskim i ROR i konto firmowe to jest to alternatywa ... POLECAM M-bank i BSK Online
|
ponoć fajna sprawa
sam sie nad tym zastanawiam połączenia realizowanie sa szyfrowane dostajesz tokena który generuje jakieś nr... :) PKO i BGŻ w moim mieście to mają w bgż nazywa się to e-integrum |
Ja tez mam konto w mbanku glownie trzymam tam pieniadze za sprzedane rzeczy w allegro i do kupienia.
|
Bank Śląski czyli BSK Online w kwietniu będzie 2 lata jak go użytkuję, opłata 7 zł m-cznie, przelewy darmowe na jakiekolwiek konto, online i odroczone, możliwość blokady nadmiaru gotówki ;) na lokacie terminowej, to wszystko zza komputera 24 h/dobę, z ROR-a jestem zadowolony czego nie można było powiedzieć o City Banku 2 lata temu (który wówczas porzuciłem).
|
Bedac niesmialym uzytkownikiem E.PKO (z tym bankiem zwiazany jestem od urodzenia) informuje: oplata 8zl/mc; oprocentowanie 4,2%; lokaty terminowe; przelewy darmowe; przelewy na ZUS; zlecenia stale. Od samego poczatku jestem w tym banku. Na poczatku byly drobne klopoty - zbyt duzo userow. Obecnie tego nie ma. Zaleta tego banku jest najwieksza ilosc bankomatow a i koszty do przyjecia.
Kocham te ebanki. Mozna robic fajne numery. Lubie znajpomym przelewac po 1 zl!!! Kiedys mialem niedoplate za wode - 3 zl. Wyslalem 10 przelewow po 30 gr. Niech sobie zaksieguja!!! |
Cytat:
pozdrawiam:) |
Cytat:
|
a ja się właśnie zastanawiam nad założeniem jakiegoś e-konta.
hmmm - spora oferta |
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem kont w mBanku i Banku śląskim. Obsługa przez internet jest darmowa,przelewy również z tym że śląski pobiera 2 złocisze co miesiąc za prowadzenie. Jestem z nich zadowolony. Śląski do wpłat gotówkowych, a w mBanku przechowuje kase.Wypłaty z mBanku w Euronecie są darmowe - limit 5 tyś/dzień.
|
Cytat:
|
Polecam jak wyżej mBank.
Cała moja rodzina ma tam konta. Prowadzenie za darmo, oprocentowanie wysokie,szybko działają, przelewy traktowane jako eliksir. Trzymam tam pieniądze i jeszcze ani złotówki mi nie zabrali. Karta visa za darmo i z Euronetów wypłaty bezpłatnie. Wada mała ale występująca : nie można zmienic PIN-kodu do karty. Pozdrawiam PS. Jeszcze jedno mozesz założyć konto nie wpłacając nic i nie ma wymogu stałych wpłat. |
polecam mBank - sam używam ;)
najpopularniejszy w Polsce w chwili obecnej ebank fajną opcją jest mTransfer - sprawdź to sobie ('wspópracuje' m.in. z Helionem, Allegro) wydali teraz jakąś nową kartę - sprawdź na Interii - zniżki i takie tam można bezpiecznie płacić w intecie (choć za to trzeba zapłacić na początku-wydanie 'dodatkowej' karty) |
Ja rowniez polecam mBank. Wysokie oprocentowanie, karta Visa Electron, prowadzenie rachunki i przelewy i wyplaty w bankomatach euronetu - to wszystko za darmo. Mila i wygodna obsluga poprzez net i mLinie.
|
Ja mam konto w e-pko. Dla studentów jest obniżona opłata za prowadzenie konta do 3 pln/miesiąc. Darmowe przelewy do każdego banku, wypłaty w bankomatach PKO BP SA bez opłat. Info o zmianie salda na sms lub e-mail lub bez powiadamiania :-)).
Przelew z konta na 2 konto w PKO "idzie" od kilku do kilkudziesięciu minut, czyli bardzo szybko. Do innego banku nie powinno być większych opóźnień bo wszystkie transakcje rozliczane są elektronicznie w systemie ELIKSIR. Jednak to co jest dla mnie najważniejsze to bezpieczeństwo. Z tego co wiem jest to jedno z najlepiej zabezpieczonych e-kont. Do zalogowania trzeba znać identyfikator i hasło, dopiero wtedy generowany jest ciąg liczb i liter, który trzeba wpisać do tokena. Token na podstawie tego ciągu generuje odpowiedź - kolejny ciąg znaków, który wpisuje się na stronce. Token dodatkowo zabezpieczony jest pinem. Może ta procedura logowania brzmi dosyć skomplikowanie ale w praktyce czynności te zajmują niewiele czasu a zabezpieczenie dostępu przez token jest dużo lepsze niż np. zdrapki z kodami. Jak już ktoś wspomniał były problemy ze zbyt dużą liczbą userów ale to już chyba przeszłość. Polecam e-superkonto. Pozdro |
odradzam konto w lucas banku.Internet rzadko działa i nic nie informuja o tym na stronie glownej.
|
Cytat:
|
jak tak mówicie to sobie chyba założę eKonto w mBanku
|
Cytat:
|
moze i niektorzy mieli klopoty, ale mnie to jak na razie nie dotknelo. wszystkie przelewy na konta wenwetrzne mbanku byly realizowane blsykawicznie. tak samo dobrze bylo z przelewami zenterznymi.
kiedys mialem konto w inteligo, ale w koncu dalem sobie spokoj. zrezygnowalem bo nie widzialo mi sie placenie za dostep do moich pieniedzy (via bankomaty), ktory z racji banku wirtualnego byl przeciez najszybsza i praktycznie jedyna droga dostepu do gotowki. teraz kiedy polknelo ich PKO na pewno mozna korzystac z bankomatow PKO (chyba za darmo?), ale jestem zadowolony z mbanku dlatego to mi wystarczy. |
Polecam jak najbardziej mBank. Oferuje nam darmowe operacje przez internet, sprawne działanie i co najważniejsze, wysoki % odsetek. Wrzuciłem oprocentowanie w poszczególnych bankach w celu porównania. ;p
mBank eKONTO 4,50% 4,59% PKO BP SA SUPERKONTO 0,60% 0,60% SUPERKONTO Student 0,60% 0,60% Złote konto 1,60% 1,61% Graffiti konto Młodych 0,60% 0,60% e-SUPERKONTO 4,10% 4,18% Pekao SA Eurokonto www 0,50% 0,50% Eurokonto 0,50% 0,50% Nordea Bank Konto Nordea 2,70% 2,73% Volkswagen Bank Plus Konto 5,85% 6,01% 25000-50000 5,90% 6,06% 50000-100000 5,95% 6,11% >100000 6,00% 6,17% konto e-direct >1 6,00% 6,17% Inteligo Inteligo Konto 4,80% 4,91% 4000-50000 5,47% 5,61% >50000 6,05% 6,22% Jak widać konkurenca wysiada przy mBanku, który nie pobiera nic za prowadzenie rachunku ;) |
Ja mam konto w mBank, polecił mi szwagier, założyłem konto i nie żałuję
|
Mam konto w inteligo od dość dawna.
Ogólnie jestem zadowolony, ale wolałbym miec darmowe przelewy tak jak w mBanku dlatego zastanawiam się nad otwarcie drugiego konta w m, bo kiedy robię duzo przelewów to troszku kasy niepotrzebnie ubywa:( Zachęciła mnie promocja "w kręgu przyjaciół" Dostałem dzięki temu 100zł ,a moja siostra 50:) Pozdrawiam, Jeśli ktos chciałby założyć konto w inteligo prosze o kontakt Ty i JA dostaniemy po 50zł. F. |
Cytat:
Tak naprawde Inteligo ma swoje zalety i mbank ma swoje... mysle, ze roznice sa, jednak subtelne, ogolnie oplaca sie posiadac dwa te konta |
Cytat:
siedzi np. na Antylach Holenderskich i podlega tamtejszemu prawu. A nawet jesli polskiemu, to co z tego? Jak znikna pieniadze z konta to dochodzic mozna tylko u Pana Boga bo pracownik z Antyli nie raczy przyjechac na proces do Polski i bank chetnie pojdzie na sprawe w sadzie bo wie ze sie to bedzie ciagnelo latami, moze wczesniej Umrzesz albo zbankrutujesz Ty i nie bedzie Ciebie stac na adwokatow i Dasz za wygrana. |
Cytat:
Dobrze, że mój e-bank jest polski, w Polsce i podlega polskiemu prawu ^_^ |
Jesli dobrze zrozumialem to mbank oferuje konto zupelnie za darmo - za nic nie trzeba placic .Czyli wystarczy sie zarejestrowac i mam konto tak ??? Czyl nie musze wplacac zadnej kwoty startowej ???
Czy dobrze rozumuje ?? Pytam bo potrzebne mi konto do allegro . Pozdrawiam :jupi: |
zgadza sie Kapsel - konto jest za free
|
Cytat:
|
mBank jest chyba najlepszy !!!
|
Cytat:
biezace rachunki, lokaty bedzie mial w banku marmurowym, a oprocz tego na czarna godzine cos w skarpecie. Oprocentowania sa teraz takie ze rownie dobrze mozna w skarpecie trzymac bo oplata za prowadzenie rachunku i podatek belka w leb zjadaja cale oprocentowanie. No, chyba ze ktos trzyma na koncie jakies grube tysiace. |
Cytat:
Właśnie dlatego chcę założyć e-konto, żeby niektóre płatności wykonywać z klawiatury. I nie mam zamiaru przelewać tam całej swojej kasy (zaraz, zaraz - to ja mam jakieś pieniądze???;)) A do Allegro taki m-bank wydaje mi się idealnym rozwiązaniem. |
... no właśnie, płacę rachunki z klawiatury od 3 lat i strasznie mi sie to podoba :) 8-) :jupi:
|
Ja polecam e-gold :) Slyszeliscie o tym banku? to chyba najstarszy internetowy bank.
|
Cytat:
|
odgrzebuje - bo ciekaw jestem jak dzisiaj sprawa wyglada na tyn rynku, moze ktos sie podzieli opiniami ???
ja siedze od dawna w pekao sa i nie narzekam za bardzo |
Ja siedzę w MBanku i jestem zadowolony i w Inteligo, gdzie zadowolony jestem raczej średnio.. ;)
|
ja ciagle korzystam [a wlasciwie moj ojciec] z Lukas'a i tez jest bardzo zadowolony - darmowe przelewy itp.
pozdro ;) |
mBank ok, ale teraz jak bede mial regularne przychody nie wykluczam ze poszukam czegos bardziej atrakcyjnego.
Nie podoba mi sie ta oplata 50gr za przelewy zewnetrzne, oplata za wydanie karty do rachunku emax i oplata za wydanie kredytowej. Inteligo z tego co wiem bierze kase za prowadzenie rachunku :/ |
Cytat:
obecnie jedynie mbank jest najbardzej atrakcyjny... 50 groszy za przelew jest niczym przy oplatach za prowadzenie rachunku i karty kredytowej... ja nie robie specjalnie wiele przelewow zewnetrznych wiec mi to malo przeszkadza... Inteligo, jest tez nadal dosc atrakcyjne (tym bardzej ze czesc rzeczy mozna zalatwic w kazdym oddziale budynku banku PKO BP), jesli utrzymujesz 99 zl na rachunku to kasy nie pobieraja, jesli schodzisz nizej niz ta suma, placisz... kazdy bank ma swoje kruczki i regulamin, z ktorym kazdy powinnien sie zapoznac... Lukas wprowadzil oplaty, Volkswagen tez... obecnie tylko mbank |
Tylko dodam że mBank ma sporą sieć bankomatów gdzie można wypłacić bezpłatnie pieniążki:wszystkie Euronety + bankomaty BZ WBK.
Wada mBanku - nie wypłacisz natychmiast bardzo dużej gotówki. Do opłat, zakupów i allegro OK ( te 50 groszy za przelew można przeboleć ) |
ja jestem w mBanku i jestem zadowolona:)
mam zalozone eKonto (jest ono darmowe) jedynym minusem jest jak narazie malo bankomatow:) moj brat rowniez ma konto w mBanku i niw narzeka sobie:) |
jak się ma 20 przelewów zewnętrznych, to mBank robi się okropnie drogi, wolę zapłacić w BSK 5 zł za prowadzenie rachunku i mieć za darmo przelewy.
|
a ja mam konto w INTELIGO (PKO BP)
Moze przelewy zewnetrzne drogie, ale reszta OK, obsluga w PKO BP, duzo bankomatow, jak dla mnie OK |
Ja mam w Inteligo i jestem zadowolony, wielkim plusem jest możliwość płacenia w necie kartą Visa Electron.
|
Cytat:
bezproblemowo mogę wpłacać pieniądze w sieci pko bp. opłaty też nie są aż ta duże (a napewno niższe niż w rachunkach tradycyjnych). no i jest dobrze zabezpieczone (karta kodów etc). |
Witam !
Ostatnio rzadziej się tutaj pojawiam, najpierw nie miałem przez kilka dni łacza stałego (ale stwierdziłem, że nie ma to sensu i wróciłem do Neostrady ;) ), a ostatnio jakoś czasu brak... Ale przechodząc do tematu - właśnie sobie założyłem e-konto w Inteligo. W sumie planowałem to już dawno - ale jakoś nie wychodziło, teraz było mi już jakieś konto pilnie potrzebne i wybór padł właśnie na Inteligo. Załapałem się też jeszcze na promocyjną darmową prenumeratę PCWorld na pół roku. A dlaczego Inteligo ? W sumie nie analizowałem zbytnio ofert - wybrałem Inteligo chyba z dwóch głównych powodów: - po pierwsze - w pobliżu nie mam darmowego bankomatu mBank - a PKO mam jeden niespełna 100 metrów od domu, a następne dwa w promieniu kilometra ! - możliwość darmowych wpłat w każdej jednostce PKO No i jeszcze zaważył w pewnym stopniu fakt tej promocji z prenumeratą. A wady - niestety jest ich trochę. Przede wszystkim jest ogólnie gorsza oferta niż mBank - opłata za posiadanie karty Visa, przelewy 99 groszy, a przede wszystkim brak dobrej oferty lokat - szczególnie przy mniejszych kwotach (chyba np. w mBank'u można ulować np. 500 zł - bo w Inteligo nie). No i kiepskie oprocentowanie - jeśli dobrze pamiętam to chyba aktualnie 1 %. Więc jak widać - trochę zalet, trochę wad. Mi jak na razie wystarczy, problemów jeszcze nie miałem - zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Mam skonczone 16 lat :P i chialem sobie zalozyc konto ... Tylko gdzie ? Czytałem troche i z tego co pisza to w Mbanku jest zupełnie darmowe Ekonto... bez wpłat minimalnych itp czyli cos idealnego dla mnie ? nie wiem ma kto s tam konta ?
|
Ja mam w Inteligo, ale obecnie poniżej 100zł:), będe musiał bulić opłatę.
Trzeba będzie pare groszy dorzucić:) Przy okazji pytanko: Czy ktoś z was płacił za samolot kartą visa electron przez neta? Zastanawiam się nad EasyJet lub Ryanair |
Cytat:
@Piotrek123 a gdzie ty chcesz lecieć jak na koncie masz mniej niż 100zł :> no chyba że lecisz bułgarskimi liniami lotniczymi, gdzie nie ma foteli, są tylko miejsca stojące ^_^^_^^_^ A tak serio, to jeśli obsługują karty Visa Electron to chyba nie ma problemu |
Ja ma konto w mBanku i jestem bardzo zadowlony :D
Karta za darmo itp. Jedyne te 50gr za przelew zewnętrzny, ale z tego co zauważyłem to większośc sprzedających na allegro ma konto w MBanku, więc przelewy mam za darmo :) Bezpłatna wypłata z bankomatów Euronet i WBK :) Bardzo dobra infolinia :D Czego więcej chcieć? Kiedyś miałem Inteligo, ale zrezygnowałem ze względu na opłaty (karta, przelewy...) :taktak: |
Ja mam inteligo. Zaozylem jak mialem 17 lat i potrzebny byl podpis rodzica. Teraz mam juz 18 i konto jest juz pelnoprawnie MOJE :) A zalozylem W inteligo a nie w mbanku dlatego, ze mam w miescie oddzial PKO BP wiec wplaty mam za darmo. Ale jesli mialbym oddzial mBanku oczywisciscie wybralbym mBank.
|
Cytat:
Ja podobnie - jak już kiedyś pisałem - co prawda w Poznaniu jest mBank, ale w pobliżu miejsc gdzie bywam, nie ma ani bankomatów bez prowizji, ani mBanku - więc wybrałem Inteligo - mam 100 metrów do bankomatu, a w zapasie jeszcze trzy. Choć ofertę mają ogólnie gorszą niż mBank. Pozdrawiam ro29 |
mBank - imho w tej chwili najlepszy, od paru alt najlepszy :)
dopre oprocentowanie, kilka kont z darmowymi przelewanmi pomiedzy nimi, wygodny, szybki i bezpieczny panel zarzadzania kontami, sporo opcji dodatkowych i bardzo popularby w polskich sklepach sposob placenia mtransferem... jedyna wada - 50gr za przelez poza mBank ale takich przelewow mam moze z 5 miesiecznie bo sklepy internetowe/sprzedwacy allegro maja najczesciej konto mBank :) |
Juz po wszystkim :D zołozyłem wniosek o izzykonto w Mbanku :D :Pc Umowe przysla poczta mama podpisze adesle sie i po wszystkim :D :)
|
Cytat:
pzdr. |
a jakbym chcial wplacic powiedzmy w PKO kase na konto w mBanku to jaka jest prowizja(o ile to mozliwe:>)? no i podobnie z wyplata.
|
Cytat:
Ja mam konto od początku 2004r. i wtedy jeszcze płaciłem 2zł za karte, ale teraz jest za free, bo zrobilismy na forum małe zamieszanie odnosnie opłat... i mBank wkońcu zdjał opłatę :) Młodzi gniewni :D :P @nimmid Zapomnij o wpłacaniu pieniędzy przez kasy różnych banków :taktak: Ja zawsze wpłącam w agencji banku PKO BP i płace 3zł a nie np. 8zł :D Wypłata w kasie bakku tez jest droższa od wypłaty w bankomacie innego banku :| A więc robi się tak: Wpłaty: Agencja PKO BP 3zł Wypłaty: Bankomaty WBK i Euronet - free Ewentualnie inne bankomaty - min. 5zł |
thx za szybka odpowiedz, mam jeszcze jedno(poki co;) pytanie, bo juz sie zaczynam w tym gubic powoli:). czy eKarta jest niezbedna do zakupow w necie czy to tylko jakis wygodniejszy sposob(bo tak mi sie wlasnie wydaje)?
edit: piszac zakupy w necie mialem na mysli allegro:). pzdr. |
Cytat:
Ja tak robię :) |
A jak jest z kartę Vasa electron? Można nią płacić w sklepach internetowych także tych za granicą? Działa ta karta na całym świacie czy tylko w Polsce?
|
Cytat:
Robisz zwykły przelew lub płacisz mTransferem :D :) @Ziele, ale która karta? Ta mBanku, czyli eKarta (25zł na rok)? Bo przy Inteligo jest karta Visa Electron, którą mozna płacić w internecie i przez telefon :D A za granicą działa napewno, bo sam sprawdzałem :) @Andrzej no sposób rzeczywiście tańszy :D |
No ta darmowa którą daje mBank to chyba Visa Electron?
|
Cytat:
Musisz wykupic eKartę za 25zł na rok :( Pod tym wzgledem lepsze jest Inteligo, bo karta, która dostajesz do konta mozna płacić w internecie i przez telefon :D |
mam pytanie do posiadaczy konta IZZY w mbanku. Jak dlugo czeka sie na karte kredytowa? a kolejna sprawa to powiadomienia sms o wplatach na konto - jest tam cos takiego? niby ze jest jakis kanal dostepu - SMS ale nie wiem czy to to czy cos innego:( placi sie cos za kozystanie z kanalu SMS??
|
To do Izzy konta można dostac kartę kredytową??
|
Cytat:
|
Cytat:
nie ma mozliwosci dostawania sms'ow z informacja, ani w izzy ani w emaxie ani w ekoncie etc. |
no moze sie pomylilem.... niech bedzie ze to karta platnicza:) sorki za pomylke
(chodzilo mi o karte dzieki ktorej bede mogl wyplacac pieniadze z bankomay.. dokladnie sie nie znam czy to kredytowa czy platnicz:( |
Obydwie karty umożliwiają wypłatę pieniędzy w bankomacie.
Różnica polega na tym, że pieniądze które wypłacisz za pomocą karty płatniczej są ściągane z twojego konta. A przy karcie kredytowej dostajesz je na kredyt - musisz się z nich rozliczyć dopiero na koniec okresu rozrachunkowego (na ogół 51 dni), spłacając albo całość 'pożyczonej' kwoty, albo w ratach (jeśli ci nie straszne wyssane z palca odsetki - u mnie 29.9%). |
Cytat:
|
Cytat:
Kartami Electron nie mozna placic w Internecie, ani przez telefon... zeby placic w Internecie trzeba miec karte z "wypuklumi napisami" czyli np. Visa Classic. Co do samego banku, to tez mam konto (eKonto) w mBanku i jestem bardzo zadowolony :) |
Cytat:
Można nią zrobić też debet do 2000zł, ale trzeba to wczesniej zgłosić :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:24. |