Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z Liteon (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-liteon-17174/)

SQUERL 19.02.2003 22:07

Problem z Liteon

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pytanie. Sorka jeżeli podobny temat już był a ja go przegapiłem ;). Otóż dostałem nagrywarkę : Liteon CD-rw 48x24x48 with Atapi interface (co to kolwiek znaczy ;P sorka ale ja noobem jestem w tych sprawach.) Podobną nagrywarkę ma kilku moich kumpli i wszyscy mają taki sam problem, otóż na prędkości 48 płytkę (którą można nagrywać na 48), nagrywa mi w 5-6 min... n/c przy czym bufor skacze od 20 do 90 %. Czego to jest wina?? oprogramowania?? koszystam z nero 5 jakbyco. A i jeszcze jedno na prędkości 12 nagrywa szybciej niż na wyższych.... ;) Proszę o pomoc.

Pozdrawiam???

SEBAW 19.02.2003 22:12

To nie jest wina napędu. Podłącz nagrywarkę jako master na kanale secondary. Sprawdź czy masz włączone DMA. Nie nagrywaj tak szybko.

SQUERL 19.02.2003 22:16

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Podłącz nagrywarkę jako master na kanale secondary.
eeee... a po ludzku?? :D Codzi ci o to że mam jumper z tyłu nagrywarki przełączyć na master ?? :D

A czemu mam nie nagrywac tak szybko?? Nagrywanie wolno jest irytujące, pozatym nie po to kupowałem tą nagrywarkę :P.

SEBAW 19.02.2003 22:18

Cytat:

SQUERL napisa***322;(a)
eeee... a po ludzku?? :D Codzi ci o to że mam jumper z tyłu nagrywarki przełączyć na master ?? :D

A czemu mam nie nagrywac tak szybko?? Nagrywanie wolno jest irytujące, pozatym nie po to kupowałem tą nagrywarkę :P.

Niektóre nagrywarki są wybredne. Czym większa prędkość nagrywania, tym więcej błędów (przeważnie na końcach płyty).
Podaj konfigurację kompa.

SQUERL 19.02.2003 22:27

eeee widzisz ja się po prostu nie orięntuje ;) powiedz mi gdzie dokladnie to sprawdze ;).

Plemnik 19.02.2003 23:53

Zagadaj do mnie na GG to po kolei ci wyjasnie co i jak bo na pisaniu na forum to troszke za dlugo nam zejdzie. Numerek gg na dole...

wolfi 20.02.2003 00:06

Moze masz plyte...

... na chipsecie BX...Liteony z tego co wiem nie lubia sie z BX'ami...

SQUERL 20.02.2003 13:10

Taaaa, mów mi jeszcze...:blee:

Pawel_k 20.02.2003 14:52

Ilość załączników: 1
Cytat:

SQUERL napisa***322;(a)
Taaaa, mów mi jeszcze...:blee:
pewnie masz wylaczone DMA
jak wlaczyc dma w windowsie xp:

a w 98/me wlasciwosci "mojego komputera"---> menedrzer urzadzen---->.....

SQUERL 20.02.2003 15:24

Thx ;] właśnie się zastanwiałem jak włączyć DMA pod XP ;]

Nike'el 20.02.2003 20:17

Mam taką samą nagrywarkę ,tyle że u mnie wypalała w 11 minut ale w końcu doszedłem do tego że by włączyć DMA ,ale włączyłem tylko w nagrywarce(4,5-6 min przy 40x)ale dalej szukałem i doczytałem się że nalezy to zrobić także z dyskiem. Spróbuj||
(wkurzają mnie tu złośliwe komentarze nie każdy od razu zna się na wszystkim)
(Ten co wcześniej się doczyta uważa się za lepszego od innych):jezyk:

tomgoo 20.02.2003 23:08

Re: Moze masz plyte...

Cytat:

wolfi napisa***322;(a)
... na chipsecie BX...Liteony z tego co wiem nie lubia sie z BX'ami...
Czy ja wiem u mnie chodzi swietnie na BX........

ThanatoS 20.02.2003 23:19

Cytat:

Nike'el napisa***322;(a)
Mam taką samą nagrywarkę ,tyle że u mnie wypalała w 11 minut ale w końcu doszedłem do tego że by włączyć DMA ,ale włączyłem tylko w nagrywarce(4,5-6 min przy 40x)ale dalej szukałem i doczytałem się że nalezy to zrobić także z dyskiem. Spróbuj||
(wkurzają mnie tu złośliwe komentarze nie każdy od razu zna się na wszystkim)
(Ten co wcześniej się doczyta uważa się za lepszego od innych):jezyk:

Nikt tu nie jest zlosliwy, ale takie pytania padaja przynajmniej 5 do 7 razy na dzien i juz rece opadaja zeby odpowiadac.

Pawel_k 20.02.2003 23:29

Ilość załączników: 1
Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Nikt tu nie jest zlosliwy, ale takie pytania padaja przynajmniej 5 do 7 razy na dzien i juz rece opadaja zeby odpowiadac.
na takie pytania jest tylko jedna odpowiedz:

SQUERL 21.02.2003 13:32

Nike'el..... jak włączyć dma dysku?? i czy przypadkiem nie ma to jakiś negatywnych stron??

A i jeszcze jedno możecie mi powiedzieć czym się różni to jeżeli nagram na płytkę zwykłą cdr 700mb (np. 1.50zł) muzyke audio a czym będzie się różnić jak nagram na płytkę za 8zł "700mb audio" muzykę????? ???

para 21.02.2003 13:37

Cytat:

SQUERL napisa***322;(a)

A i jeszcze jedno możecie mi powiedzieć czym się różni to jeżeli nagram na płytkę zwykłą cdr 700mb (np. 1.50zł) muzyke audio a czym będzie się różnić jak nagram na płytkę za 8zł "700mb audio" muzykę????? ???

Różnica będzie równa 8-1.5 =6.50 zł. Innej nie będzie.

SQUERL 21.02.2003 16:28

:)

Chodziło mi czy będzie lepsza jakość dźwięku. ;)

Marius_The_Mad 21.02.2003 18:47

Nie. Chyba, że akurat nośnik będzie lepiej dopasowany do Twojej wiezy, niż zwykły CD-R, którego użyjesz. Każda wieża ma swoje kaprysy.
Pomijając tę kwestię - jakość będzie dokładnie taka sama. Te płyty technicznie nie różnią się niczym. Absolutnie niczym. Mają tylko dodatkową flagę, identyfikującą je jako "audio". I tyle.

SQUERL 21.02.2003 21:56

Nooo to dma działa ! :D teraz nagrywarka na prekości 40 wypala mi w 2 min płytkę :P. THX i pozdrawiam!

ZbigNieff 21.02.2003 22:49

SQUERL - powiem krotko, zostan z nami na forum i duzo czytaj
bo naprawde strasznie duzo ci brakuje do realnego swiata!!

P.S. Nie nagrywaj na XP, ja osobiscie polecam Win98SE!!!

Marius_The_Mad 21.02.2003 23:05

Nagrywam na XP i nie mam problemów. To, że masz jakieś problemy, nie znaczy, że to wina systemu. Raczej zespołu różnych czynników.

ZbigNieff 21.02.2003 23:16

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
Nagrywam na XP i nie mam problemów. To, że masz jakieś problemy, nie znaczy, że to wina systemu. Raczej zespołu różnych czynników.
Ja mam swoje rozwiazanie i zdanie!!
WinXP do NETU a Win98SE do nagrywania i do grania!!

Wiadro 21.02.2003 23:16

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
SQUERL - powiem krotko, zostan z nami na forum i duzo czytaj
bo naprawde strasznie duzo ci brakuje do realnego swiata!!

P.S. Nie nagrywaj na XP, ja osobiscie polecam Win98SE!!!

Hmmmm... nie wiem jak Ty ZbigNieff ale ja bardzo dawno temu tez bylem leszczem jezeli chodzi o nagrywanie plyt oraz obsluge kompa i jakbys mi napisal "naprawde strasznie duzo ci brakuje do realnego swiata" to bym sie wkurzyl. "Nie od razu Krakow zbudowano" ale widze ze Ty o tym nie wiesz albo nie pamietasz.

A teraz pytanko: czemu odradzasz nagrywanie na XP? Mi sie osobiscie wydaje ze XP jest lepszym systemem do nagrywania plyt. Dlatego ze jest stabilniejszy, ma dma od razu wlaczone po instalce (bynajmniej w moim przypadku), podczas nagrywania moge na nim robic inne rzeczy bez obawy o popsucie plytki. Oczywiscie to jest moje zdanie. Pozdrawiam.

ZbigNieff 21.02.2003 23:32

Cytat:

Wiadro napisa***322;(a)
Hmmmm... nie wiem jak Ty ZbigNieff ale ja bardzo dawno temu tez bylem leszczem jezeli chodzi o nagrywanie plyt oraz obsluge kompa i jakbys mi napisal "naprawde strasznie duzo ci brakuje do realnego swiata" to bym sie wkurzyl. "Nie od razu Krakow zbudowano" ale widze ze Ty o tym nie wiesz albo nie pamietasz.

A teraz pytanko: czemu odradzasz nagrywanie na XP? Mi sie osobiscie wydaje ze XP jest lepszym systemem do nagrywania plyt. Dlatego ze jest stabilniejszy, ma dma od razu wlaczone po instalce (bynajmniej w moim przypadku), podczas nagrywania moge na nim robic inne rzeczy bez obawy o popsucie plytki. Oczywiscie to jest moje zdanie. Pozdrawiam.

No to po 1 PRIMO: WinXP dla mnie nie jest dobry do nagrywania
POWOD: u mnie sie cos wali przy nagrywaniu w XP a po 2 XP
przy nagrywaniu mi sie muli!!

No i po 2 PRIMO: Jak SQUERL napisal ze nie wie co to jest Secondary
itd. to naprawde mu troche brakuje do realnego swiata!! ;p

Ale SQUERL bez urazy!!

Pabloz 21.02.2003 23:39

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Ja mam swoje rozwiazanie i zdanie!!
WinXP do NETU a Win98SE do nagrywania i do grania!!

Ile ludzi tyle roznych zdan.... Ja mam rozwiazanie: win 2000 pro do wszystkiego :)

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:57.