![]() |
Wolny start Nero
Piszę bo mam problem od dłuższego czasu. Otóż moje Nero odpala się jakoś wolno ok. 1 min pod win98 (kursorem nie moge poruszać itd). Pod XP jest wszystko wporządku. Problem występował zarówno gdy nagrywarka była podpięta do kontrolera na płyci jaki do dodatkowego kontrolera ata/100 na PCI. Nagrywarka jest na secondary master ma włączone DMA.
W czym może tkwić problem??? Podobnie jest jak robię PPM/Właściwości na ikonkach dysków.??? Proszę o pomoc. Dodam że raczej nie jest to konflikt sprzętowy |
Re: Wolny start Nero
Cytat:
|
ja mam podobnie pod XP odpalenie trwa kurcze 15 sekund.
Wydaje mi sie, ze kiedys odpalalo sie szybciej. Co jest grane Panowie?? |
Cytat:
|
Win98 tak ma ze jak za dlugo polezy na dysku i przez instalowanie i deinstalowanie programow windows sie zapycza. Moge sie zalozyc ze po przeinstanowaniu win98 zn czysty dysk problem zniknie. Poprostu win98 tak ma:)
|
mam XP prof i 384 ram. Co proponujecie??
|
Po reinstalacji jest ten sam ch..j. Ram nie jest zepsuty bo bios by to jakoś zgłosił i WinXP też by się pirdzieliło. Mam XP Home iwłasśnie na nim chodzi normalnie. Może ram jest za wolny???
|
Cytat:
potem w czarnym oknie diskperf -n wejdź do uslug i wyłącz strażnika dysków logicznych pozdrawiam jak nie pomoże wejdź na www.jv16.org ściągnij program jv 16 power ale starszą wersją !!!! tą na dole i wywal z rejestru nim to co odinstalowaleś pozdrawiam |
Cytat:
|
Ja mam Windowsa Xp Pro i 512MB (DDR244Mhz)...i Nero otwiera mi się dokładnie 8sek.
.............:) Wydaje mi się że to wina tych nowszych Nero ...ze starszymi wersjami nie było takich ociężałych uruchomień...ale to tylko mi sie tak wydaje...:chytry: |
Wiem z autopsji, że Nero zwalnia przy uruchamianiu gdy są aktywne w systemie dyski virtualne np: od Clona, Damona.
|
Ja mialem tak ze wersja nero 5.5.5.1 bodajze (jutr troche starsza pod XP i 2000 uruchamiala sie trasznie dlugo - wszystkie nowsze jednak wlaczaja sie bardzo szybko (moze 3 sek przy nieobciazonym systemie), jaka macie wersje Nero?
Mysle ze to przestawianie swapa i kombinowanie nic nie zmieni. Nie ma co kombinowac. Ten program powinien sie szybko wlaczac. Nawet na 256 ramu wlacza sie bardzo szybko. Jest tez tak ze jak w napedzie jest jakas plytka to spowalnia to uruchamianie nero, takze jesli podczas uruchamiania nero jakis program probuje sie doobrac do nagrywarki tez to spowolnia uruchamianie. Pozdrawiam. |
Re: Wolny start Nero
Cytat:
W końcu się do tego przyzwyczaiłem, założyłem, że on po prostu "tak ma", a poza tym z Nero korzystam głównie pod XP... 8) |
U mnie samo Nero włącza się szybko, tylko jest jakaś dłuższa zwłoka po wybraniu zakładki "zapis". W wersjach do 5580 takiego czegoś nie było.
|
U mnie również Nero włącza się szybko 4-5 s(chyba, że jest płyta w napędzie wtedy trzeba poczekać parę sekund dłużej).
Mam Win XP Prof. 512 RAM |
moze zainstaluje nero od zera bo chodzi juz
od maja, wiec moze jak uaktualnialem itd zrobil sie gdzies syf?? Wyrzuce cale nero wyczyszcze rejestr i jeszcze raz zainstaluje^_^ Dzieki |
Mialem do czynienia problemami, jakie poruszono w dyskusji. Odnośnie powolnego uruchamiania Nero na Win 98 rozwiązaniem okazała się instalacja pakietu Norton System Works 2002 i użycie opcji Find and Fix Problems i Optymalizacji dysku. Po tym Nero uruchamia się bardzo szybko, a wcześniej trwało to naprawdę długo. Co ciekawe działa to pomimo tego, że w z sysytemu wywaliłem już Nortona.
Co do wolnego uruchamiania Nero pod Win XP to ratunkiem okazała się lektura jedengo z numerów "Chipa" z końca 2002 roku. Podano tam sposób modyfikacji rejestru, aby przyspieszyć uruchamianie programów i otwieranie okien w systemie. Trzeba zrobić tak: Start - uruchom - wpisać regedit. Następnie Hkey Current User - Control Panel - Desktop i w oknie po prawej stronie ekranu zmodyfikować wartość w pozycji MenuShowDelay z domyślnych 400 na dowolną mniejszą liczbę, może być nawet 0. Potem restart i system wyrażnie przyspieszy. U mnie na kompie przy 256 MB Ramu otwiera okna tak, jak na kompie z 512 MB Ram. Poporawić też może sytuację instalacja świetnego programu do edycji rejestru JV 16 Power Tools( w którymś z postów tej dyskusji jest chyba link na stronę z tym programem). Należy tylko nie używać opcji związanych z usuwaniem plików dublujących się i tymczasowych, bo może się to skończyć reinstalką systemu. Pozdrawiam. |
No nie wiem, u mnie bez zmiany tych wszystkich ustawien (chociaz niewykluczone, ze u siebie tez je zmienie, a nuz bedzie jakis przyrost wydajnosci dzialania) Nero uruchamia sie doslownie ulamek sekundy (a mam rowniez 256MB, system XP Pro). Poza standardowymi radami, jak defragmentacja dysku, zainstalowanie jeszcze raz programu, sprawdzenie DMA, sterownikow itp nie mam jednak innych pomyslow :(
|
Ja mialem problme z wolnym uruchamianiem sie nero, gdy moj cd-rom zazcal sie rypac. Niby hcodzil ale jak wlaczlame nero to trwalo to ok. 1,5 minuty. Tak samo bylo jak barlaem wlasciwosci cd-romu albo uzywalem menedzera uzradzen. kiedy wyywalielm ten cd-rom wszystko smiga elegancko, nero uruchamia sie w ulamek sekundy. Moze Ci to cos pomoze sprobuj jesli chcesz
|
Cytat:
Rozwiązaniem problemu byłaby pewnie modyfikacja ustawień Nero (na sztywno go ustawić), pewnie w rejestrze, ale mi się tego nie chce szukać, bo mi sie odpala szybko :) |
...
Ludzie nie rozumiem czym się stresujecie... Co za różnica czy odpala się 5, 8, 16 czy 20 sekund - jak się uruchomi to działa i to jest najważniejsze. U mnie odpala się 9 sekundach.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27. |