![]() |
Brak reakcji napędu CDRW
Witam!
Od jakiegos czasu mam taki problem: po dluzszym dzialaniu kompa (2 dni i wiecej) mojej spawarka przestaje reagowac, to znaczy nie da sie jej wogole otworzyc przez wcisniecie przycisku (mozna wysunac tacke przez polecenie 'wysun' z menu prawego klawisza, ale zamknac ja mozna tylko recznie). Do poprawnego dzialania powraca tylko po restarcie systemu. Wszystkie potrzebne stery mam zainstalowane, konfiguracja sprzetowa tez raczej w porzadku. Aha, CDROM zachowuje sie normalnie jak na swoj stan. Wczesniej mi to nie przeszkadzalo, ale po woli zaczynam sie wkurzac. Jesli ktos mial taki problem wczesniej lub zetknal sie z tym, z gory dziekuje za sugeestie. Pozdrawiam :) |
Podlacz na inny kabel tzn jak masz na Master na Secondary to daj na
Slave Primary!! Jak bedzie dalej to samo to nie wiem od czego to moze byc!! P.S. A pod co masz CD-ROM podpiety??? |
Cytat:
|
To zrob narazie tak jak mowilem jak dalej bedzie to samo
to bedziemy myslec dalej!! Chyba ze zmienisz tylko na SLAVE i zostawisz na SECONDARY to wtedy bedziesz wiedzial ze to tylko MASTER jest blokowany w ten sposob!! |
Re: Brak reakcji napędu CDRW
Moze ten naped ma tam za cieplo ?
Z tego co piszesz wynika, ze do 2 dni jest ok. Oczywiscie nie wiem jak masz to poustawiane w srodku, ale puste przestrzenie miedzy napedami napewno nie zaszkodza. A i po odkurzeniu moj komp jakby bardziej chetny do dlugotrwalej pracy jest :) |
spróbuj na innej taśmie - może jest uszkodzona.
Nie chcę Cię martwić, ale to mogą być też oznaki zbliżającego się końca CD. Ile ma już lat? 8) |
Cytat:
Wiec nie ma wiecej jak pol roku!! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
P.S. Chyba zaczne grac w TotoLotka ;p |
Cytat:
|
Cytat:
Mam nadzieję, że Twoje problemy nie są związane bezpośrednio z nagrywarką. Pisz dalej jak sobie radzisz z tym problemem: dla mnie osobiście taki symptom oznaczał koniec mojego CD-ROMa marki BTC (po 3 latch i ok. 300 użyciach). 8) |
Cytat:
litek podobno wytrzymuje 70000 godzin (a to prawie 8 lat) a nie wiem co z tymi cyklami. Zobacze co to bedzie dalej. :) |
Powodzenia. Niech moc LiteOn będzie z Tobą. 8)
|
Cytat:
^&#$^^$%#$#^&*$^%$)*%$$$%@#$$ - mi sie wydaje ze ten jest calkiem niezly A jak ten nie poskutkuje to - e=mc2 mysle ze bedzie niezly!! :D Chociaz zastanawiam sie nad $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ale tu mi czegos brakuje!! A ty cos opracowales? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:45. |