![]() |
Jakiego linuksa uzywasz? Lub planujesz uzywac?
Jak w temacie :P
|
:P
Lycoris a mam zamiar Mandrake To na co zagłosować? :P PS. A dlaczego wstawiłeś to: :P |
Używałem Linuxa Red Hata 7.2 i mam zamiar z niego dalej korzystać. Chwilowo jednak korzystam jedynie z windowsa xp.
|
JAKIM CUDEM ten post ma 1800 odslon? cos sie z forum wali...
|
Cytat:
ps. już jest ponad 2200 ps2. zagłosowałem na calderę bo lyco to podobno jego mutant :) |
:cisza:
Slackware 8.1 :jezyk: |
PLD-moim zdaniem najlepszy na serwer, jeśli chodzi o stacje robocze to nie mam doświaczenia, ale kde czy gnom bez względu na system będzie pewnie zachowywać sie tak samo.
|
No dobra, widze, ze temat jest bardzo popularny, wow 2000 wizyt??!!
|
Cytat:
... Tak czy inaczej Mandrake ( ale jeszcze tylko kilka godzin, bo mam za mało miejsca na HDD :( ). |
Cytat:
|
slack, używam w servach - stabilność nie do pobicia
|
Dobrze, że nie zadałeś tego pytania na p.c.o.l bo byś wywołał dyskusję nt wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, czy jak wolisz nt wyższości teac'a nad lite-on'em.
|
Mandrake rullez !!!
|
TOMMYx dokladnie ;).
Nie, przyznam sie ze to moja sprawka, klikalem sobie ciagle :P |
Slack 8.1 jest najlepszy, jak dla mnie... (na serwer i na klienta)
|
Cytat:
|
Ja niedlugo zasmakuje Mandrake`a 8-co o nim sadzicie?
|
Cytat:
Zalatw sobie 9.0 lub rozgladaj sie po malu za 9.1. 8.0 ma stare biblioteki. Ogolnie Mandrake jest wporzadku stawiam go na drugim miejscu, na mojej liscie linuksow. |
O nie... tylko nie 8, ja wlasnie mialem mandrake 8.2 i to na samym poczatku, wtedy jeszcze bylem niedoswiadczony i mialem wielkie problemy z nowymi progsami, wymagaly nowszego KDE i w ogole horror z bibliotekami ;)
UWAGA: PAMIETAJCIE, ZE PRZY INSTALACJI PAKIETOW WYBIERAJ PAKIETY DO PROGRAMOWANIA!! TO JEST POTRZEBNE, ABY KOMPILOWAC WSZELKIE PROGRAMY, BILIOTEKI ITD.!! NP. KOMPILATORY C++ ;) pOzDrO ;) |
Cytat:
|
Oj nie wymyslaj, po prostemu jest to najlepszy temat :D ^_^
hehe, a na serio to nie wiem co sie porobilo, ale watpie, zeby VB sie krzaczylo (?). Co do slacka 8.1 to nie testowalem, jak narazie mam za soba 8.0 ;) pozdro ;) |
Cytat:
|
Hmmm, ja testyję RedHat'a 8.0 - pewnie dziurawy i lamerski, ale dopiero się wgryzam w temat.
|
Ja używam Arurox'a 8.0 wczesniej miałem Madrake'a 9.0
|
McGyver ja identycznie, tylko, ze przed mandrakiem 9 mialem jeszcze 8.2, teraz planuje debiana i slacka ;).
pozdro ;). ps - Monter, nie mow tak, RH 8 wcale nie jest lamerski... jak kazdy linux, lamerski moze dlatego, ze uzywa X'ow :/ |
Cytat:
Ale dziurawy jest napewno.I ma tragiczne zarzadzanie pakietami. Powiem inaczej wcale go nie ma. |
Cytat:
za każdym razem zwiększa sie troche wiecej niż o 1 :o |
Ilość załączników: 1
Patrix, to mi sie zdaje nie mozliwe ;).
A i wykonalem ciekawe screena... pozdro ;) ps - ciekawe do ilu dojdzie licznik?? ;] |
Cytat:
Tyż to widziałem :blee: :blee: ;) ;) |
nigdy nie było żadnego problemu z licznikami w forum, ciekawe...
|
qrde 5 minut temu było 5000
a teraz jest: |
Coz, zoabczcie ile jest teraz :/, o bosh, co sie dzieje?? Czyzby linux byl taki popularny ? :D :D :D.
pozdro ;) |
A teraz 7892
|
Cytat:
|
ZbigNieff, moze dla poczatkuajcych... ;).
Ale mnie mandrake nie wystarczyl i musialem cos innego wykombinowac... |
A czy moze ktos zna jakies ciekawe stronki na temat linuksa?? Np. konfiguracje roznych programow itd. ;).
pozdro ;) |
Odpowiedź na ankietę: w stopce, linki również.
Dodam jeszcze z pamięci: www.linuxnews.pl http://sourceforge.net http://www.linux.pl Dalej można ciągnąć za linki na podanych wyżej stronach i zostać przy komputerze do przyszłej wiosny (bez przerwy). Miłego dnia |
Cytat:
|
Cytat:
ale ja to moge aqrat w tej chwili całą winę za zaistniałą sytuację zrzucić na robaczywego ie 5.5 :) którego jestem zmuszony używac w firmie pozdro |
Cytat:
a mi cały czas nabija :blee: :blee: :blee: |
cana a nie mozesz uzywac opery? ;)
pozdro ;) |
ciekawa wielkość ;)
|
Mandrake and Redhat rulezz;)
|
tomgoo i AUROX!! Przeciez Aurox to spolszczony i poprawiony Red Hat!! ;).
pozdro ;) |
Ciekawostka:
PLD radzi sobie spokojnie z dyskami 1,8TB(to oczywiste), ale fajną macież znalazłem: http://anthrax.ds.pg.gda.pl/server/ |
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli instalujesz z pakietu to: rpm -i nazwa_pakietu.rpm A jeśli ze źródeł to: Zaczynasz sie modlić, żebyś miał w systemie wszystkie biblioteki i kompilatory, a jak nie masz to musisz je zainstalować. Jak Twoje modlitwy zostały wysłuchane to w katalogu do którego rozpakowałeś(tar -xvzf nazwa.tar.gz) sobie źródła wpisujesz: ./configure make make install Jak wszystko poszło dobrze to: ekg A później to już wsio jasne i po polsku. Możliwe, że w dystrybucji jest jakiś menadżer pakietów, który to wszystko załatwia, ale niestety nie znam dystrybucji i nie potrafię podpowiedzieć. |
Tarball:
http://osdn.dl.sourceforge.net/sourc...wiz-0.7.tar.gz RPM dla Mandrake'a 8.x i 9.x http://osdn.dl.sourceforge.net/sourc...mdk.noarch.rpm RPM dla Redhat'a 8.0 http://osdn.dl.sourceforge.net/sourc...rh8.noarch.rpm --------------------------- RPM Wizard został stworzony własnie po to, zeby uzytkownik mogl zainstalowac dowolny program nie znajac składni polecen programu RPM. Po prawidłowym zainstalowaniu "RPM Czarodzieja", wystarczy kliknac na plik w menadzerze plikow i instalator uruchomi sie automatycznie. --------------------------- http://www.linux.pl/images/artykuly/rpmwiz/list.png |
Cytat:
Słyszałem, że ktoś nawet Office'a na tym uruchomił (choć nie wiem po co, bo do Lyco jest darmowy OpenOffice). Może nie wszystko działa, ale na pewno nie jest tak - że nic nie działa - więc faktycznie - coś masz skopane. nie sprawdzałem jeszcze nic z windowsów na tym Lyco. Interesował mnie raczej sam Linux i jego FreeDOS. (gdyby doba miała 48 godzin byłoby lepiej ;)) Ale przez weekend siądę, się pomęczę i pomęczę mojego kumpla. A potem pogadamy. Bo nie chcę gdybać. Jakby co mogę zrobić skany, screeny - no problem. :) Masz opis do tej instalki? Resztę załatwiamy przez priv-mail. OK? |
Cytat:
|
Red Hat Linu 7.0 oraz 8.0, ale tylko w trybie tekstowym . Czasem używam dyskietkową wersję Freesco.
|
oka dzieki poki co musze odstawic linuxa na bok i reinstalke windy trzasnac a nie mam za bardzo kiedy - linuxa bede trenowal na drugim dysku - dopoki nie opanuje na tyle zeby wywalic winde (no nie calkiem wywalic)
bo mam taki plan na linuxie miec cos do nagrywania jakis pakiet office (open office nie przypadl mi do gustu bo strasznie sie muli i zzera ramu dwa razy wiecej od offica xp) plus pare programow i na tym koniec a drugi sys to bylby win98 do gier i filmow oraz do testowania nowosci itp itd bo 98 zainstalowac to pryszcz a np zainst xp prof i skonfigurowac to juz troche czasu zajmuje - dzien z zyciorysu wyrwany wiec jak dojde do momentu ze tak bede mogl zrobic wtedy xp robi papa |
Cytat:
|
Ja od dawna używam red Hatów i jestem z nich zadowolony. Moim zdaniem jak ktos zaczyna zabawe z Linuxem to powiniem wybrac sobie jedna dystrybucje i ja dobrze opanowac a nie zmieniac co miesiąc.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26. |