![]() |
Zmiana litery dysku
Mam takie pytanie? Jak zmienić literę drugiego dysku?
Obecnie wygląda to tak: Dysk 1-partycje c: e: f: Dysk 2 d: CD g: CDR h: Chciałbym aby było tak Dysk 1 c: d: e: Dysk 2 f: CD g: CDR h: Proszę o konkretne rady. Pozdrawiam. |
Re: Zmiana litery dysku
Cytat:
Partition Magic chyba Ci pomoze - z drugiej strony to dziwne ze tak nie pokolei te literki sa nadane... |
Re: Re: Zmiana litery dysku
Cytat:
|
Cytat:
|
majac jedynie WinXP (moze i 2k, nie wiem) mozna ustawic jak dusza zapragnie :)
Narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem -> w Magazyn: Zarzadzanie dyskami :czytaj: |
Literki dyskow masz nie po kolei dlatego, ze pewnie ten drugi dysk masz jako partycja podstawowa. Problem mozesz rozwiazac w dwojaki sposob: albo zamienic na partycje rozszerzona(niestety utrata danych) albo tak jak jak w postach wyzej. Jesli masz 98 lub Me to rowniez mozesz zmienic litere dysku. panel sterowania -> system -> task menager -> stacje dyskow -> wlasciwosci -> zmien koncowa i poczatkowa litere dysku na taka, jaka Cie interesuje i restart
pozdrawiam |
Na dysku danych nie ma. Myślę, że chodzi o te partycje...
Kiedyś to był mój główny dysk (na starym kompie), a teraz w kieszeni wylądował. |
Win 98se
|
Cytat:
w BIOSie musisz ten drugi dysk wylaczyc, ustawic na None, rozumiesz Winda ci go wykryje i bedzie dzialac, ALE ale ten dysk nie bedzie dzialac w trybie DMA, nawet nie bedziesz mogl wlaczyc tego DMA :( |
Na DMA mi nie zależy (stary dysk, pewnie nie obsługuje... 5,5 roku).
Byle litere miał na końcu, bo teraz jak go wyciągnę to litery się przestawiają... i d*** zbita! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam identyczny problem. Ciekawi mnie co sie stanie jak ten stary dysk po prostu wyciagne? Pewnie programy zainstalowane na dyskach E i F przestana dzialac ale czy cos sie moze popieprzyc z systemem win98? Czy po wyjeciu winda sama ustawi litery dysku?:C,D,E i cdrw F zamiast H? |
Cytat:
|
Chce sie tego starego dysku w ogole pozbyc.Nie kumam co z tymi progami?Mam rozumiec ze nie obejdzie sie bez ponownej instalki windy?Moze jest jakis inny sposob?
|
Re: Re: Re: Zmiana litery dysku
Ilość załączników: 1
Cytat:
Jedyna rada na to, aby litery nie przestawiały się wam to zakładanie na dyskach wkładanych do kieszeni, tylko dysków logicznych na partycjach rozszerzonych (na takim dysku nie może być partycji podstawowej). Dołączony obrazek to screeny z fdiska. Dysk 1 to primary master, dysk 2 to primary slave, a dysk 3 to secondary slave. Aktywne partycje są tylko na dysku 1 i 3. Partycja podstawowa na dysku 2 nie jest aktywna. Takie same litery jak w fdisku poszczególnym partycjom nada eksplorator windows. A tak w ogóle to post na ten temat już chyba był na forum i tam było to wyjaśnione co z tym fantem zrobić! |
Cytat:
zrob jak pisalem wczesniej i tak bedziesz miec -> Dysk 1 c: d: e: Dysk 2 f: CD g: CDR h: ale nawet nie napisales czy tak zrobiles :P |
Dobra jest git, dzięki za fatygę.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:54. |