Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmiana litery dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-litery-dysku-17593/)

Gorzala 26.02.2003 22:54

Zmiana litery dysku

Mam takie pytanie? Jak zmienić literę drugiego dysku?
Obecnie wygląda to tak: Dysk 1-partycje c: e: f: Dysk 2 d: CD g: CDR h:

Chciałbym aby było tak Dysk 1 c: d: e: Dysk 2 f: CD g: CDR h:

Proszę o konkretne rady.
Pozdrawiam.

Laser 26.02.2003 23:04

Re: Zmiana litery dysku

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)

Proszę o konkretne rady.
Pozdrawiam.

Witam !

Partition Magic chyba Ci pomoze - z drugiej strony to dziwne ze tak nie pokolei te literki sa nadane...

RiT2 26.02.2003 23:58

Re: Re: Zmiana litery dysku

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Partition Magic chyba Ci pomoze - z drugiej strony to dziwne ze tak nie pokolei te literki sa nadane...

Obydwa dyski maja ustawione aktywne partycje. Dlatego po zabootowaniu z dysku 1 aktywna partycja przyjmuje c: a z drugiego dysku aktywna partycja otrzymuje litere d: (sa to aktywne partycje)

Zeus 27.02.2003 00:18

Cytat:

Proszę o konkretne rady.
Pozdrawiam.

Jaki windows ???!!!

Y@nkee_PL 27.02.2003 01:04

majac jedynie WinXP (moze i 2k, nie wiem) mozna ustawic jak dusza zapragnie :)
Narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem -> w Magazyn: Zarzadzanie dyskami :czytaj:

ifan 27.02.2003 06:46

Literki dyskow masz nie po kolei dlatego, ze pewnie ten drugi dysk masz jako partycja podstawowa. Problem mozesz rozwiazac w dwojaki sposob: albo zamienic na partycje rozszerzona(niestety utrata danych) albo tak jak jak w postach wyzej. Jesli masz 98 lub Me to rowniez mozesz zmienic litere dysku. panel sterowania -> system -> task menager -> stacje dyskow -> wlasciwosci -> zmien koncowa i poczatkowa litere dysku na taka, jaka Cie interesuje i restart
pozdrawiam

Gorzala 27.02.2003 12:59

Na dysku danych nie ma. Myślę, że chodzi o te partycje...
Kiedyś to był mój główny dysk (na starym kompie), a teraz w kieszeni wylądował.

Gorzala 27.02.2003 13:00

Win 98se

Y@nkee_PL 27.02.2003 14:11

Cytat:

Win 98se
no to w tym przypadku mozesz zrobic jedno :czytaj:
w BIOSie musisz ten drugi dysk wylaczyc, ustawic na None, rozumiesz
Winda ci go wykryje i bedzie dzialac, ALE ale ten dysk nie bedzie dzialac w trybie DMA, nawet nie bedziesz mogl wlaczyc tego DMA :(

Gorzala 27.02.2003 14:20

Na DMA mi nie zależy (stary dysk, pewnie nie obsługuje... 5,5 roku).
Byle litere miał na końcu, bo teraz jak go wyciągnę to litery się przestawiają... i d*** zbita!

Y@nkee_PL 27.02.2003 14:35

Cytat:

Byle litere miał na końcu, bo teraz jak go wyciągnę to litery się przestawiają... i d*** zbita!

to zrob tak jak napisalem, wylacz wykrywanie w BIOSie tego starego dysku (tylko tego) i juz... :)

Gorzala 27.02.2003 14:41

Cytat:

ifan napisa***322;(a)
Literki dyskow masz nie po kolei dlatego, ze pewnie ten drugi dysk masz jako partycja podstawowa. Problem mozesz rozwiazac w dwojaki sposob: albo zamienic na partycje rozszerzona(niestety utrata danych) albo tak jak jak w postach wyzej. Jesli masz 98 lub Me to rowniez mozesz zmienic litere dysku. panel sterowania -> system -> task menager -> stacje dyskow -> wlasciwosci -> zmien koncowa i poczatkowa litere dysku na taka, jaka Cie interesuje i restart
pozdrawiam

W 98 nie ma takiej możliwości. Końcowa i początkowa litera - zablokowane!

emer74 28.02.2003 00:26

Cytat:

Mam identyczny problem. Ciekawi mnie co sie stanie jak ten stary dysk po prostu wyciagne? Pewnie programy zainstalowane na dyskach E i F przestana dzialac ale czy cos sie moze popieprzyc z systemem win98? Czy po wyjeciu winda sama ustawi litery dysku?:C,D,E i cdrw F zamiast H?

Gorzala 28.02.2003 15:09

Cytat:

emer74 napisa***322;(a)
Mam identyczny problem. Ciekawi mnie co sie stanie jak ten stary dysk po prostu wyciagne? Pewnie programy zainstalowane na dyskach E i F przestana dzialac ale czy cos sie moze popieprzyc z systemem win98? Czy po wyjeciu winda sama ustawi litery dysku?:C,D,E i cdrw F zamiast H?
Progi na dalszych partycjach przestaną działać do czasu aż ponownie wsadzisz dysk. Winda sama przestawi literki tak jak piszesz i nic jej się nie stanie (mi się nie stało), chcesz to spróbuj...

emer74 28.02.2003 18:14

Chce sie tego starego dysku w ogole pozbyc.Nie kumam co z tymi progami?Mam rozumiec ze nie obejdzie sie bez ponownej instalki windy?Moze jest jakis inny sposob?

djc 01.03.2003 09:17

Re: Re: Re: Zmiana litery dysku

Ilość załączników: 1
Cytat:

RiT2 napisa***322;(a)
Obydwa dyski maja ustawione aktywne partycje. Dlatego po zabootowaniu z dysku 1 aktywna partycja przyjmuje c: a z drugiego dysku aktywna partycja otrzymuje litere d: (sa to aktywne partycje)
Niezupełnie tak jest. W systemach windows 95, 98, Me oraz dos, najpierw liczone są partycje podstawowe (nie ma to znaczenia czy są one aktywne czy nie) a dopiero potem partycje rozszerzone. Liczenie rozpoczyna się od dysku, z którego system startuje.
Jedyna rada na to, aby litery nie przestawiały się wam to zakładanie na dyskach wkładanych do kieszeni, tylko dysków logicznych na partycjach rozszerzonych (na takim dysku nie może być partycji podstawowej).
Dołączony obrazek to screeny z fdiska. Dysk 1 to primary master, dysk 2 to primary slave, a dysk 3 to secondary slave. Aktywne partycje są tylko na dysku 1 i 3. Partycja podstawowa na dysku 2 nie jest aktywna.
Takie same litery jak w fdisku poszczególnym partycjom nada eksplorator windows.
A tak w ogóle to post na ten temat już chyba był na forum i tam było to wyjaśnione co z tym fantem zrobić!

Y@nkee_PL 01.03.2003 12:42

Cytat:

Proszę o konkretne rady.
Pozdrawiam.

to jeszcze nie zrobiles jak ci napisalem???
zrob jak pisalem wczesniej i tak bedziesz miec -> Dysk 1 c: d: e: Dysk 2 f: CD g: CDR h:
ale nawet nie napisales czy tak zrobiles :P

Gorzala 01.03.2003 13:15

Dobra jest git, dzięki za fatygę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:54.