Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czyścić laser? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czyscic-laser-17668/)

zorg 08.03.2003 03:00

czyli

trzeba kupic nowy:kasa: naped

memorando 08.03.2003 01:52

Re: Re: ...

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Cd-rom mam creative modelu teraz nie pamietama mom odlaczony a uzywam z 2,5 roku. To jest chyba jeden z pierwszych cdromow pracujacy na x52. rzeby uzyskac taka predkasc trzeba turbo wcisnac.
Masz pecha. Posiadalem cdrom creativa. Jest ciężki w naprawie. Nie ma sensu go naprawiać. Problem wraca po 2 tygodniach a potem juz pada.

Pirxeus 06.03.2003 23:47

Re: Re: ...

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Cd-rom mam creative modelu teraz nie pamietama mom odlaczony a uzywam z 2,5 roku. To jest chyba jeden z pierwszych cdromow pracujacy na x52. rzeby uzyskac taka predkasc trzeba turbo wcisnac.
:czytaj: Lasery wypalają się tak samo jak lampy kineskopowe. W zależności od użytkowania tzn. im częściej wypalasz płytki lub odczytujesz, wystawiasz zespół półprzewodnikowy na przegrzanie czym skracasz jego okres działania. Pierwsze diody laserowe nie posiadały zbyt długiego okresu pracy, wynosił on w zależności od konstukcji fizyko-chemicznej ok 22 000 godzin tj. ok 2,6 roku. Dlatego nie ma co się oszukiwać, każdy czytnik laserowy po 2 latach jest już mocno nadwyrężony.

M.T.C. 02.03.2003 19:48

Miałem takie problemy z CDROMem i stacjonarnym odtwarzaczem w jednym przypadku spalił sie silnik obrotu płyty a w drugim laser sie zużył już za słabo "swiecił".

pali 02.03.2003 19:25

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Tak mi sie wlasnie wydalalo, ale nie mialem nic do stracenia wiec poeksperymentowalem, wiem ze tam kazda setna milimerta ma znaczeie. Wiec podsumowojac, czy jest jakakolwiek szansa zeby po rozebraniu i wyczyszczeniu go zlozyc spowrotem i zeby to dzialalo? I jaszcze jedno, ile moze kosztowac laser jako caly machanizm z soczewkami i czy wogole wymiana tego ma sens?
Kiedyś rozebrałem na części pierwsze całego cd-roma. Naprawiłem usterkę :)(mechaniczną), ale już nigdy nie zadziałał poprawnie. Widziałem, że pewne rzeczy w środku są wyregulowane poprzez odpowiedni stopień wkręcenia śrub mocujących.

A części to pewnie możesz dostać, kupując uszkodzonego cd-roma. Dzisiaj widziałem na warszawskiej giełdzie na Batorego kosz z uszkodzonymi częściami, także bylo kilka cd-romów.

Victorek 02.03.2003 13:37

Heh też mam (miałem) takiego CDka Creative x52 (CD5233E). U mnie chodził troszkę ponad rok i któregoś pięknego dnia pojawiły się te same objawy, cdek się rozpędza, długo miętosi płytkę po czym wyskakuje komunikat że brak płytki w napedzie. Popytałem wśród znajomych i ponoć to dość częsty feler napedów Creative. Ten akurat jest drugim, na którym pracowałem (kiedyś w firmie miałem Creative i objawy identyczne po ok.2 latach użytkowania). Ponoć da się to jakoś reanimować ale na krótko.
Podsumowując, unikajcie napedów Creative ;)

kepin 02.03.2003 12:18

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Jeżeli rozebrałeś cały laser to możesz go tylko wyrzucić do kosza.
Tak mi sie wlasnie wydalalo, ale nie mialem nic do stracenia wiec poeksperymentowalem, wiem ze tam kazda setna milimerta ma znaczeie. Wiec podsumowojac, czy jest jakakolwiek szansa zeby po rozebraniu i wyczyszczeniu go zlozyc spowrotem i zeby to dzialalo? I jaszcze jedno, ile moze kosztowac laser jako caly machanizm z soczewkami i czy wogole wymiana tego ma sens?

esem 02.03.2003 12:17

LASER, co Ty na to? Znowu chcą Cię wyczyścić? 8)

echoo 02.03.2003 04:05

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Ale ja wlasnie pytam o czyszczenie lasera a nie optyki. Zreszta juz wyczyscilem wszystko, caly laser rozebralem i wyczyscilem i nic nie pomoglo i nie zaszkodzilo, jak nie dzialal tak nie dziala. Juz strocilem nadzieje na naprawe i zastanawiam sie co mozna zrobic z tym cd-romem.
Jeżeli rozebrałeś cały laser to możesz go tylko wyrzucić do kosza.

CrazyLucas 28.02.2003 21:49

mozliwe ze masz to co ja - rozwalony silnik krecenia plyty powobuje takie bicie cie glowica odczytu co chwila gubi sciezke

kepin 28.02.2003 19:44

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Co rozumiesz przez czyszczenie lasera? Przeciez tylko soczewke i nic wiecej sie nei czysci a to wlasnie rowne jest pojeciu "czyszczenie lasera/optyki"
Ale ja wlasnie pytam o czyszczenie lasera a nie optyki. Zreszta juz wyczyscilem wszystko, caly laser rozebralem i wyczyscilem i nic nie pomoglo i nie zaszkodzilo, jak nie dzialal tak nie dziala. Juz strocilem nadzieje na naprawe i zastanawiam sie co mozna zrobic z tym cd-romem.

kepin 28.02.2003 19:40

Re: ...

Cytat:

Pirxeus napisa***322;(a)
:czytaj: Podaj model CDROMU i jak długo go użytkujesz :czytaj:

Pirxeus 28.02.2003 13:55

...

:czytaj: Podaj model CDROMU i jak długo go użytkujesz :czytaj:

Maciej 28.02.2003 12:25

A tu macie o czyszczeniu laserów :
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3

para 28.02.2003 11:57

Proponuję poszukać nowego cd-rom-a.
Reanimacja rzadko kiedy się udaje i najczęściej problem powraca dość szybko

Sprezyn 28.02.2003 11:54

ewentualnie podkrec potencjometr - moze
podziala jeszcze z miesiac albo dwa:P

pali 28.02.2003 02:16

Re: Czyścić laser?

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Ostatnio moj cd-rom przestal czytac jakiekolwiek plyty. Po wlozeniu plyty zachowuje sie tak jak bym wlazyl plyte do gory nogami. Troche ja pomuli i zaraz wypluwa.
Czy "wypluwa" oznacza, że otwiera kieszeń? Bo jeśli tak, to czujnik masz zwalony i mozna to naprawić.

Martin_TP 28.02.2003 02:02

Co rozumiesz przez czyszczenie lasera? Przeciez tylko soczewke i nic wiecej sie nei czysci a to wlasnie rowne jest pojeciu "czyszczenie lasera/optyki"

kepin 28.02.2003 01:56

Czyścić laser?

Ostatnio moj cd-rom przestal czytac jakiekolwiek plyty. Po wlozeniu plyty zachowuje sie tak jak bym wlazyl plyte do gory nogami. Troche ja pomuli i zaraz wypluwa. Czyscilem juz soczewke i nie pomoglo. Wiec pytam czy mozna czyscic laser, czy to mozliwe zeby sie zabrudzil i czy to pomoze? A moze jakies inne propozycje jak to naprawic.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:30.