![]() |
Komu płytka rozpadła się w napędzie?
.
:cisza: Cze Od czsu do czsu slysze, ze kiepskie plytki potrafia sie rozleciec w szybkich napedach CD i CDR (wibracje czy cuś :o )? A czy ktos z was ma takie przezycia za soba - jak to mozliwe???? 8) 8) 8) 8) . |
Re: Komu płytka rozpadła się w napędzie?
Cytat:
moim dwóm kumplom poleciały CD w napedach 52x (kiepskie "reklamówki") |
Mi jedna płyta pękła w napędzie, ale to chyba była wina tego, że napęd był nie czyszczony i mocno zeksploatowany, wiec nie szanował cd.
|
Jak dotychczas brak takich doswiadczen choc plyt mam bardzo duzo, i wiele przezemnie sie ich przewinelo. Ale plyty rozpadaja sie w napedach glownie 52x... ja zas mam "bezpieczne" 48x :)
|
Oryginal Heroes3 - explodowal w DVDLG!
U mnie osobiscie! |
ASUS X52 oryginał MP3 Studio zakończyło żywot z hukiem.
|
i co potem z takim napedem rozkreca sie i czysci ? z kawałeczków CD ?
|
Cytat:
Dokladnie! Trzeba tylko uwazac, aby drobinki nie dostaly sie do przekladni napedu, czy co tam to sa za trybiki^_^ |
3 plyty w sumie - straty - kolo 130 zeta za gre i 200 za czytnik - za drugim razem mojego samsunga tak pocharatalo w srodku ze wgielo blache i poprzecinalo tasmy...
|
To ja Wam powiem, że mojemu klientowi rozpadł sie nowiutki HIT 700mb w nowiutkim Liteonie 40125s. Płyte(kawałki) wyjąłem i nagrywara chula do dziś
|
mnie kiedyś walneła płytka z chipa :) w nowym lg52x / od tego czasu omijam dużym łukiem napedy lg/
w sumie strat zadnych / poza moimi zszarganymi nerwami bo to było około 4 rano, tak ze nagły huk mało nie doprowadził mnie do zawału ;)/ lg po wytrząsnieciu kawałków płyty chodził jeszcze jakiś czas /ale już głosniej / i zszedł normalnie jak dla lg czyli poszła mechanika pare miechów później pozdro |
mojemu znajomkowi rozerwało płyte, tak że az przedni panel wyrwało.
A teraz niespodzianka - w pracy u mojego ojca wczoraj HDD rozerwało !!! podobno dosłownie po rozebraniu kompa dysk był wszedzie. niezwykłe serwisant który przyjechał podobno długo stał nad kompem drapał sie po łysej pale i cmokał - he he tez bym cmokał - bo jak wytłumaczyc takie zajscie ???? acha włąsciwie z kompa chyba tez nic nie zostało bo nie orientuje sie ale po takim "wypadku" to chyba wszystko nadaje sie w kosz. Ale jak oststnio wyczytałem o eksplodujacych laptopach to kurcze praca na kompie zaczyna sie robic niebespieczna ;)) |
Czyja wina?
.
:cisza: No ale kurka czyja to wina producenta płytek :boks: czy napedu (( ? Ostatnio się bałem gdy jedna z płyt DVD w moim napedzie w notebooku zaczela chodzic jak wentylator komputera tuz przed "zejsciem" z tego swiata :o - wyłączyłem cholerę. || || || Teraz boję sie o moje DVD stacjonarne - Thomson :blee: 8) 8) 8) . |
w/g mnie wina lezy po stronie źle odlanej płytki (środek cięzkości jest gdzies z boku nie w osi płyty) zaczyna sie wtedy drganie płyty a następnie napręzenia takie ze szok (ktoś podobno zmieżył ze ziarno pisaku na krawedzi płyty kręcocej sie z predkoscia 48x osiaga ogromny pęd). Czasami wina lezy tez w samym napedzie jak źle złapie płytę (krzywo) sam miałem okazje włożyc płyte do cd i wył buczał - wyjełem i włożyłem ponownie i juz było ok
|
ależ oczywiście, że wina leży po stronie napędu - poprostu rozkręca płytki za bardzo, a ta nie wytrzymują takiego zakręcenia. to tak, jak na discotheque - bez extasy nie rozkręcisz się za bardzo, bo nei zniesiesz przeciążeń. a jak taka biedna płytka ma niby zarzucić w siebie pigułę???;)
|
Wkladać plytki do napedow czy nie wkladać oto jest pytanie.........
|
Chyba się przesiąde na pegasusa:buu: :buu: :blee: bo komputer robią się niebezpieczne:cisza: :cisza: :cisza: :buu: :buu: :buu:
|
Mi sie rozpadla plyta z 98.
No co prawda tylko nadlamala ale bylo blisko. Gdy wyciagnalem ja z napedu to wystarczylo ja przelamac i ladnie sie zlozyla :) A wina : uwaam, ze plyt bo ta moja byla jakies gownianej marki. Ale napedy szczegolnie tych gorszych firm tez nie sa idealne. |
Mi poszły trzy płyty: dwa tłoczone piraty i jedna CD-R (nie pamietam marki), wszystko w cd romie LGx40 [chyba x40, bo mi wyrwało przedni panel i juz nie pamietam ;) ;)]. Pierwsza plyte złamał juz nie pamietam kiedy, bedzie z rok, moze dwa lata...
No ale cd rom chodzi do dzis, bez przedniego panelu mam troche glosno, ale w lecie jak jest gorąco to ten wiatr z cd romu sie przydaje :) |
mi jedna plytka pekla(tloczona ale bardzo stara) w lg 52x
dysany maja sklonnosci do pekania przy wysokich predkosciach |
Mi pękł w nagrywarce Verbatim. Był pęknięty do połowy. Na szczęsie się nie rozpadł do końca.
|
Mi kiedyś strzelił akoss w LGx52! Po czyszczeniu i drobnych jeszcze naprawach czyta tylko nagrywane płyty a najlepiej te z niebieskim spodem! Pewnie się rozkalibrował ale nie wiem jak to naprawić!
|
Mojej koleżance płytka "wystrzeliła" w kilku kawałkach z napędu DVD LG - - tłoczona Encyklopedia Fogra. Napęd nie był rozkręcany po tym zdarzeniu i działa do dziś.
|
W CD-romie LG poleciala mi kopia NFS HP, w drobiazgi. Plytka byla chyba nadpeknieta. Rozebralem naped, wytrzepalem szczatki i dziala. Sa tylko problemy z wysuwaniem tacki.
|
Cytat:
|
a jakby tak włożyć i superglutem przykleić do tacki, to by się chyba nie roztrzaskała, co?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
a propos "wyskakujących" płyt, to ostatnio jak instalowałem WINde u kumpla, to jakoś w 1/3 instalacji płyta po prostu WYSKOCZYŁA z napędu i wylądowała na podłodze jakies 2 metry od kompa ^_^ - kumpel ma samsunga (chyba) x32- jego tacka jest tak skonstruowana, że ma takie jakby "zawieszenie" (kto widzieł, to wie o co mi chodzi), więc jak napęd rozkręcił cd, to nagle tacka sie wysunęła i zaobserwowaliśmy z kumplem "latający spodek"- ciekawe doznanie, tylko kumpel prawie w łeb dostał...;), a płytka była tak porysowana, że szok...:glaszcze:
p.s. do dziś nie mam pojęcia, dlaczego napęd się otworzył w trakcie odczytu...:o |
U mnie Diablo II Play Disc explodowal w CD Memorex x48
ale to po 12h grania!! |
wiec
ja kiedys wlozylem CD z FIFA98 i cos tam zaczelo harczec i sie zatrzymal naped (stary Aztexh 10x). Po wyciagnieciu CD okazalo sie, ze tak jak ma slimak, taki byl slad o szerokosci okolo 4 mm i odstepach pomiedzy "stopionymi sciezkami" okolo 1 cm. Po prostu o cos plyta podczas krecenia zahaczyla (nie wiem jak to mozliwe) i to cos pod wplywem duzej predkosci obracajacej sie plyty stopilo powierzchnie CD we wzorek slimaka :D
hmm takie male obliczonko: z jaka predkoscia liniowa kreci sie brzeg plytki przy predkosci 48x. wiec: 48x = 24 tys obr. na minute - 400x obr. na sekunde obwod CD - [2]x[pi]x[r] = [2]x[3,1415926535897932384626433832795]x[6] = 37,699111843077518861551720599354 cm' teraz: [400]x[37,699111843077518861551720599354] = 15079,6447372310075446206882397416 cm w ciagu sekundy czyli: w przyblizeniu 150m/s wiec 540 km/h nieprawdaz, iz zatrwazajaca predkosc :D teraz wystarczy cztery takie napedy wmontowac do samochodu i mozna startowac w drag car :D |
chociaz takiego cyrku jeszcze nie mialem (tylko ze sluchu :o ), jedno mnie zastanawia
czy jak ktos ma oryginala i mu plyta je.nie w napedzie czy mozna starac sie o jakies "odszkodowanie" czy cos takiego ??? |
Cytat:
|
ja
niestety w gwarancji mojej spawarki mam jasno napisane, ze jak CD sie rozleci w napedzie to nie przyjmuja reklamacji, a z plytka to juz calkiem koniec bo nie udowodnisz im, ze cedek sie w napedzie rozlecial.
|
Cytat:
|
Re: wiec
Cytat:
Siedzisz sobie wygodnie :pisze: a tu pach cos strzelilo w kompie ??? :wow: .. ziuuu.. cos przelacialo.. i :podbite: .. a twoja glowa... :rotfl: ^_^ LOL |
hehe
no nie chcialbym w jakakolwiek czesc ciala dostac z takiej plyty :) chociaz sama predkosc liniowa to nie wszystko, musialaby wystrzelic z napedu z taka predkoscia :) Byl nawet taki film o gosciu z dlugimi wlosami co lazil z takim czyms na rece i strrzelal krazkami podobnymi do CD, ladne head shoty lecialy w tym filmie hehe.
|
Cos w sam raz dla lubioacych modyfikacje.. byl juz weater cooling, diody, lasery, neony... dzis przerabiamy cd-romy :cisza:
Stacjonarna wyrzutnia pociskow Verbatim kalibru X48. ^_^ A tak swoja droga jakos zawsze dyski z borni Razor Jack z Unreal Tournament zawsze mi sie kojarzyly z plytami CD :) He he... A oto przepis jak steroryzowac samolot :) Wchodzimy na poklad samolotu z naszym malutkim IBM ThinkPad... wyposarzonym w zmodyfikowana wersje LiteON (jak sama nazwa wskazuje, wystarczy troszke wcisnac przycisk ON.. i :rotfl: he he :P) z zaladowana wyrzutnia pociskow Verbatim kaliber X48... :P Wersje bardziej zaawansowane moga byc wyposazone w pol automatyczna zmieniarke/ladowarke pociskow :) |
Dobra ja lepiej ide spac.. bo chyba kolo tej 3 w nocy bzdury zaczynam pisac ??? Dobranoc... :rotfl:
|
KOPIE ZAPASOWE
.
:cisza: Jak widać z dyskusji nawet oryginały potrafią się zdezintegrować... (( (( (( Dlatego... musimy robić kopie zapasowe!:jupi: :jupi: :jupi: Nie poddamy sie dyktatowi producentów audio / video / gry :boks: ! - im zależy tylko na kasie, a nie na kliencie (niestety) :chytry:! 8) 8) 8) . |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:02. |