Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prosze-o-szybka-pomoc-komputer-nie-chce-startowac-17760/)

Laser 01.03.2003 17:13

Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Witam !

Sprawa wyglada tak - uruchamiam dzisiaj kompa na WDC 80Gb na win 2k - komp nie startuje - komunikat ze nie ma folderu w
C:\WINNT\SYSTEM32\Config\system.

Zainstalowałem winde od zera i teraz chce właczyc kompa i znowu nic !!

Co jest grane !! teraz jestem na IBM i win98 !

Kurcze POMOCY !!

kizio 01.03.2003 18:41

Zainstaluj XP!!!:P :P ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D :P :P :jezyk: :jezyk:

Sniper 01.03.2003 19:14

Laser tak jak ci na gg pisąłem - nie xp nie 2k wsadz 98 i wymien tasmy moze one sa winne braku dma

Laser 01.03.2003 21:35

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Zainstaluj XP!!!:P :P ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D :P :P :jezyk: :jezyk:
Witam !

To samo moze byc na XP - nie wiadomo co to powoduje instalacja innego systemu to tylko pójście na łatwizne ...

Ja chce wiedziec co to powoduje.

98 tylko na drugim awaryjnym dysku / przydał sie dzisiaj / - jestem na 2k podejrzewam ze moge miec jakas dziwna wersje tego systemu musze skołowac inna.

+++LeWaP+++ 01.03.2003 23:23

Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Sprawa wyglada tak - uruchamiam dzisiaj kompa na WDC 80Gb na win 2k - komp nie startuje - komunikat ze nie ma folderu w

Kurcze POMOCY !!

chyba jednak startuje, co Laser ???

tylko jak winda ma się włączyć to pisze

komunikat ze nie ma folderu w

tak ?

jeżeli dobrze pamiętam to Ty miałeś jakoś dziwnie pamięci powkładane... różne moduły, tak ?

może to przez to ?

echoo 02.03.2003 06:26

A może masz na pokładzie jakiegoś wiruska?

Laser 02.03.2003 15:19

Witam !

Sprawa jest bardzo dziwna !!

Jestem jush po 10 instalacji win 2k - i zawsze jak wyłącze kompa to jush on nie wstaje !!

Roziłem wszystko usuwanie partycji sprawdzanie ich czy nie ma BB.

Podejrzenia moje sa takie - albo mam jakas dziwna wersje win2k albo kabel od hdd albo pamieci - kombinowałem rózne ustawienia i zawsze jest to samo.

Wczesniej było ok ton na fat32 - teraz postawilem system na fat32 i boje sie kompa wylaczyc bo boje sie ze znowu dedzie to samo !!!

Musze jeszcze skolowac inna wersje 2k ale jest problem bo nikt takowej nie ma !!

kizio 02.03.2003 15:22

jak chcesz to wyśle ci pocztą polską płytkę tylko podaj adres!!!!! U mnie ta płytka działa super!!!

Laser 02.03.2003 15:29

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
jak chcesz to wyśle ci pocztą polską płytkę tylko podaj adres!!!!! U mnie ta płytka działa super!!!
Witam !

Zainstalowałem SP3 i moja wersje 2k na FACIE 32 i po restarcie działa ale to nic nie znaczy !!

Kizio PM.8-)

kizio 02.03.2003 15:50

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Kizio PM.8-)
Laser PM.8-)

jasut 03.03.2003 05:59

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Kurcze POMOCY !!

A jaką masz płytę główną. Ja kupiłem Barracudę V 80GB i pada przy ATA33 (mam płytę BX). Gdy dzieliłem na partycje to Norton Utilites naprawiał (kasował) mi partycję D;, sprawę załatwiło dopiero kupno kontrolera. Przy starych płytach tak bywa.:klnie:

Laser 03.03.2003 12:59

Re: Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
A jaką masz płytę główną. Ja kupiłem Barracudę V 80GB i pada przy ATA33 (mam płytę BX). Gdy dzieliłem na partycje to Norton Utilites naprawiał (kasował) mi partycję D;, sprawę załatwiło dopiero kupno kontrolera. Przy starych płytach tak bywa.:klnie:
Witam !

Mam MSI BX Master i WDC 80GB bez dodatkowego kontrolera uzywam tego na plycie - bios mam najnowszy.

Mozliwe ze MOBO jest winne ze mi sie na NTFS kaszani ??

Martin_TP 03.03.2003 16:23

Napewno nie jest to wina plyty.. bo jak wiesz mam ta sama i wszystko u mnie dziala :)

memorando 03.03.2003 17:45

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Kurcze POMOCY !!

Już wiem!!!!mialem to!!! dalem via hyperion kazal resetnąć dalem i.....system nie startoiwal te same objawy

Laser 03.03.2003 17:49

Re: Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
Już wiem!!!!mialem to!!! dalem via hyperion kazal resetnąć dalem i.....system nie startoiwal te same objawy
Witam !

Ja nie mam chipu Via i nie instalowalem zadnych drv'ów do systemu wszystko sie ładnie instaluje z 2k ...
ale powiedz memorando czy to sie działo na NTFS >>??<<

Kurcze mam bardzo nietypowy problem - zobaczymy czy rozwiazanie si znajdzie;)

Pozdrawiam

Laser 03.03.2003 17:53

- kurde troche namieszałem - jakos trza by moze te dwie dyskusje polaczyc

Gdzie jest jakis Mod ...;)

jasut 04.03.2003 04:34

Re: Re: Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Mam MSI BX Master i WDC 80GB bez dodatkowego kontrolera uzywam tego na plycie - bios mam najnowszy.

Mozliwe ze MOBO jest winne ze mi sie na NTFS kaszani ??

Załatw gdzieś kontroler na jeden dzień i sprawdź. U mnie pomogło i teraz hula jak tralala:jupi:

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 06:22

nie skleje dyskusji - poniewaz posty uszereguja sie po dacie - co uczyni dyskusje calkowicie nieczytelna

Ormianin 04.03.2003 08:36

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
- kurde troche namieszałem - jakos trza by moze te dwie dyskusje polaczyc

Gdzie jest jakis Mod ...;)

Laser... dobrze Ci tutaj sugeruja... problem jaki powstaje wywoluje Twoja plyta glowna na BXie... ten stary kontroler nie radzi sobie z nowymi dyskami, poza tym nie wiem czy wiesz ale nowe Seagate nie maja juz wsparcia nizej czyli ATA-33, minimum ATA-66, FAT32 moze i obsluzy jakos ten dysk na Twoim kontrolerze od plyty, ale od NTFS zapomnij

masz do wyboru:

1. kupno dodatkowego kontrolera, nie jest to taka droga rzecz,
2. sprobowac podlaczyc tasme na ATA-66/100 ta ekranowana, moze da to jakis efekt
3. nowy bios do plyty? moze?
4. sformatowac dysk na innym, nowszym komputerze i gotowy przyniesc na Twoja plyte glowna, podlaczyc i prawo losu moze bedzie ok, bowiem sma winde 2000 nie ma co instalowac na FAT32 traci sie kupe opcji...

podobno mozna wylaczyc lub wlaczyc w opcjach biosu dysku obsluge dla ATA-33, ale do konca nie wiem... wszytskie nowe dyski jakie wychodza maja juz tylko wsparcie dla nowych trybow ATA... niestety, spotkalem sie juz z takimi przypadkami, ludzie wymieniali plyty lub dodawali kontrolery, aby wygodnie i poprawnie obsluzyc nowe dyski

pozdrawiam:)

Laser 04.03.2003 13:16

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Laser... dobrze Ci tutaj sugeruja... problem jaki powstaje wywoluje Twoja plyta glowna na BXie... ten stary kontroler nie radzi sobie z nowymi dyskami, poza tym nie wiem czy wiesz ale nowe Seagate nie maja juz wsparcia nizej czyli ATA-33, minimum ATA-66, FAT32 moze i obsluzy jakos ten dysk na Twoim kontrolerze od plyty, ale od NTFS zapomnij

masz do wyboru:

1. kupno dodatkowego kontrolera, nie jest to taka droga rzecz,
2. sprobowac podlaczyc tasme na ATA-66/100 ta ekranowana, moze da to jakis efekt
3. nowy bios do plyty? moze?
4. sformatowac dysk na innym, nowszym komputerze i gotowy przyniesc na Twoja plyte glowna, podlaczyc i prawo losu moze bedzie ok, bowiem sma winde 2000 nie ma co instalowac na FAT32 traci sie kupe opcji...

podobno mozna wylaczyc lub wlaczyc w opcjach biosu dysku obsluge dla ATA-33, ale do konca nie wiem... wszytskie nowe dyski jakie wychodza maja juz tylko wsparcie dla nowych trybow ATA... niestety, spotkalem sie juz z takimi przypadkami, ludzie wymieniali plyty lub dodawali kontrolery, aby wygodnie i poprawnie obsluzyc nowe dyski

Witam !

No ok ale dlaczego Martin TP ma 80GB na NTFS'ie i TAKIEJ SAMEJ MOBO i nie ma problemów ??

PS: czy kontroler Promise ten TX 20 czy jak mu tam bedzie ok ?? - narazie powalcze jeszcze - moze cos sie uda.

Ormianin 04.03.2003 14:15

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

No ok ale dlaczego Martin TP ma 80GB na NTFS'ie i TAKIEJ SAMEJ MOBO i nie ma problemów ??

PS: czy kontroler Promise ten TX 20 czy jak mu tam bedzie ok ?? - narazie powalcze jeszcze - moze cos sie uda.

Niewykluczone ze Twoj dysk jest po prostu uszkodzony...
ja nie wiem jaka Martin ma plyte i dysk jaki... moze ma szczescie... a moze to inny dysk, moze ma uaktualniony bios... jego pytaj

Laser 04.03.2003 14:49

Cytat:

Niewykluczone ze Twoj dysk jest po prostu uszkodzony...
ja nie wiem jaka Martin ma plyte i dysk jaki... moze ma szczescie... a moze to inny dysk, moze ma uaktualniony bios... jego pytaj

Witam !

HDD jest na 100% sprawny - testowalem go wczoraj pogsem diagnostycznym od WDC.

Mozliwe ze ma szczescie - ale mam jeszcze pare rzeczy do sprawdzenia,

THX za sygestie

Martin_TP 04.03.2003 16:13

MAm ta sama plyte co Laser, trzy dyski:
- Western Digital 80 GB JB (8MB cache) - ten sam co Laser
- Seagate Barracuda IV 80GB
- Seagate Barracuda II 30GB
+ nagrywarka Plextor 4824TA
+ DVD Toshiba 1612
wszystkie na NTFS i ZERO problemow i smiga az sie patrzy. A to co mowisz ze komputer za slaby na Win2K to wierutna bzdrura!!! ^_^ :cisza:

Po drugi plyta ma wbudowny kontroler Promise dajacy UDMA/66, wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci.. czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami niz kolegom na szybszych Duronach :)

Co do BIOS mamy ten sam z Laserem.. czyli najnowszy.

Makthom 04.03.2003 16:32

No, dobra, skoro płyta obsługuje ten dysk to jestem ciekaw czy przypadkiem nie podkręciłeś procesora, na BX robiąc to podkręcasz także pci, może Ci dysk nie wyrabia na tych częstotliwościach? Sprawdź to.

Martin_TP 04.03.2003 16:36

Laser nie ma podkreconego. Ja zas mam. A PCI wbrew pozormom nadal jest 33 MHz :P He he.. FSB mam podrzucona z 100 @ 133 Mhz :) BX rulez!

Laser 04.03.2003 16:38

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Laser nie ma podkreconego. Ja zas mam. A PCI wbrew pozormom nadal jest 33 MHz :P He he.. FSB mam podrzucona z 100 @ 133 Mhz :) BX rulez!
Witam !

Nic dodac nic ujać;)

Ormianin 04.03.2003 21:41

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE... szybko sie jednak wycofala firma intel, mimo to nie dzialalo to jak powinno bowiem intel szybko wypuscil chipset i815, ktory prawidlowo juz obslugiwal magistrale 133 MHz...
sam napisales ze masz kontroler wbudowny kontroler Promise pracujacy na UDMA/66, a to zmienia postac rzeczy... czy Laser tez masz ten kontroler na plycie?
Poza tym dyski WDC z serii JB (8MB cache) maja dosc skomplikowana elektronike... trzeba na zworkach poprawnie ustawic tryb pracy dysku... master, slave... a jesli ma pracowac samodzielnie zworke wyciagnac calkowicie (puste maja zostac piny) albo dac na cable select (nie zawsze sie sprawdza)... jesli nie masz dobrego kontrolera a tylko ten na BXie czyli max ATA-33 to moga byc problemy z rozpoznawaniem dysku w trybach DMA lub calkowita niekompatybilnosc... objawia sie to dlugim bardzo rozpoznawianiem dysku przez bios komputera nawet do minuty.... jesli sie tak dzieje to juz sa problemy z kontrolerem...

> wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci..
> czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie
> wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami
> niz kolegom na szybszych Duronach

przepraszam do mnie pijesz? tak sie sklada ze mam jako takie doswiadczenie z poszczegolnymi konfiguracjami i tymi starszymi i nowymi... porownywanie czegos do durona jakiegos z jakas plyta glowna jest zupelnie niestosowne i glupie... bo nie wiem do czego dozysz w tej wypowiedzi... tyle na ten temat

pozdrawiam

Laser 04.03.2003 21:49

Witam !

OK

Zworke wyciagnałem zaraz jak go kupiłem - znam Caviarki jush koło 3 lat bo w szkole mamy jeszcze takie po 700MB i one jush miały tak ze jak sie wyciagnie zworke to HDD sie sam ustawia.

Mamy z Martinem identyczne MOBO z tym samym biosem i obydowje mamy HDD podpiete do kontrolera PROMISE UDMA 66 na MOBO.

Spróbuje moze włozyc te zworke - zwekszyc partycje i zainstalowac Win2k z innej CD moze mam jakas TREFNA ??

pobawie sie w piatek i w weekend - narazie zbieram wszelkie informacje

Aha HDD jest normalnie rozpoznawany przez kontroler nic sie nie dłuzy jest ok.

PS: Nie klucic mi sie tutaj !!;)

memorando 04.03.2003 22:00

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

OK

Zworke wyciagnałem zaraz jak go kupiłem - znam Caviarki jush koło 3 lat bo w szkole mamy jeszcze takie po 700MB i one jush miały tak ze jak sie wyciagnie zworke to HDD sie sam ustawia.

Mamy z Martinem identyczne MOBO z tym samym biosem i obydowje mamy HDD podpiete do kontrolera PROMISE UDMA 66 na MOBO.

Spróbuje moze włozyc te zworke - zwekszyc partycje i zainstalowac Win2k z innej CD moze mam jakas TREFNA ??

pobawie sie w piatek i w weekend - narazie zbieram wszelkie informacje

Aha HDD jest normalnie rozpoznawany przez kontroler nic sie nie dłuzy jest ok.

PS: Nie klucic mi sie tutaj !!;)

Laser masz pecha tą kompilację co mamy w2k a mamy tą samą robi też u mnie to samo wziąlem od kolegi dysk seagate baracuda 80 giga i ladnie zainstalowal się bylo oki zrobilem jak ty mowileś wyłączylem kompa i niestety lipa nie wykryl nic ani katalogu winnt ani nic komputer jest taki amd 1000 athlon ram 256 dysk twardy byl od kolegi 80 podłączony jako master samotny primary master nagrywara na master nie wiem dlaczego tak jest robilem różne cuda nawet polazlem do drugiego kompa z celeronem 1200 ramem 256 i też nic nie rozumiem:( i to chyba wina kopilacji chyba bo mam 2195 na ntfsie postawilem czysta instalacja bez podzialu na partycje

Ormianin 04.03.2003 22:05

Przy instalacji windowsa 2000 albo XP pyta sie instalator aby podac inne niz posiada sterowniki dla dodatkowego kontrolera SCSI lub ATA... i wtedy prosi o wcisniecie jakiegos tam F8 jakos tak, wiec tak zrob, wcisnij ten klawisz, podaj mu te sterowniki i sprobuj jeszcze raz... problem moze byc z obsluga ACPI lub lednym jej wykrywaniem... zwroc na to uwage

Martin_TP 04.03.2003 22:27

Cytat:

Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE... szybko sie jednak wycofala firma intel, mimo to nie dzialalo to jak powinno bowiem intel szybko wypuscil chipset i815, ktory prawidlowo juz obslugiwal magistrale 133 MHz...

A niby czemu pisze BX podrkecony 100 @133. Bo jest to wlasnie overclocking i doskonale wiem ze chipset ten oficjalnie nie suportuje tej czestotliwosci. Po drugie magistrala na mojej plycie przy ustawieniu FSB na 133 MHz to.. 33MHz, taka sama jak przy FSB 100! Wiec co pisze po podaja to zarowno programy diagnostyczne, jaki i w samym BIOS ustawiajac mnoznik i czestotliwosc magistrali pokazywana jest jaka przy tych parametrach bedzie czestotliwosc dla PCI i EDIE. He he.. wiec wiem co mowie.. i w tym przypadku to Ty sie mylisz :) A tak swoja droga chipset i815 byl bardzo slabiutki i BX miazdrzyl go w kazdym tescie.

Cytat:

sam napisales ze masz kontroler wbudowny kontroler Promise pracujacy na UDMA/66, a to zmienia postac rzeczy... czy Laser tez masz ten kontroler na plycie?

Laser ma dokladnie ta sama plyte co ja, wiec kontroler tez.
Cytat:

przepraszam do mnie pijesz? tak sie sklada ze mam jako takie doswiadczenie z poszczegolnymi konfiguracjami i tymi starszymi i nowymi... porownywanie czegos do durona jakiegos z jakas plyta glowna jest zupelnie niestosowne i glupie... bo nie wiem do czego dozysz w tej wypowiedzi... tyle na ten temat

pozdrawiam

To byla tylkko czysta mysl i nic do Ciebie. Dobra pominmy ta kwestie.

Sebastian997 04.03.2003 22:30

Cytat:

Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE...
pozdrawiam

Owszem, byly produkowane plyty z chipsetem BX i magistrala 133MHz, i to nawet markowe. Przykladem moze byc Abit BX133. Faktycznie, specyfikacja Intela przewidywala dla tego chipa tylko magistrale 66 i 100 MHz ale Abit pozwolil sobie na fabryczny overcklocking i to z calkiem niezlym rezultatem. Mialem kiedys ta plyte i zachowywala sie baqrdzo stabilnie podczas pracy z magistrala 133. Zreszta, gdyby to rozwiazanie nie bylo pewne to mysle, ze tak renomowany producent jak Abit nie odwazylby sie wypuscic takiej plyty. Ale przytaczam to tylko jako ciekawostke bo faktycznie byl to jeden z nielicznych wyjatkow :)

Martin_TP 04.03.2003 22:34

My z Laserem mamy zas MSI BX Master na BX'ie. Przystosowane do PIII Coppermine, i doskonale pracujace na 133 MHz, odpowiednie zworki na plycie i opcje w bios, jednym slowem plyta wlasnie zrobiona na obsluge 133 MHz.

Majonez 04.03.2003 22:49

a ja tak z innej strony sie zapytam - a jaki rozmiar ma partycja systemowa :> bo jezeli dobrze koledzy pamietaja partycja bootujaca nie moze przekroczyc 1024 cylindrow - nie pamietam teraz dokladnie jak to bylo ale tyle powinna miec bo inaczej moze sie nie zaladowac system - byc moze tak jest w tym przypadku

inna bajka to ten kontroler - podczas instalacji na samym poczatku wciska sie F6 (tak mi sie wydaje) a nastepnie z dyskietki laduje sterowniki

przezylem cos podobnego z kontrolerem ata 100 na pci produkcji chaintecha - przed ktorym ostrzegam - niestety za cholere nie moglem zmusic go do po prawnej wspolpracy z xpekiem - co przelozylo sie na kilkukrotne instalowanie sysa a w ostatecznosci zrypaniem kontrolera przez nieudany upgrade biosu - to dluga historia i wierzcie mi za dlugo by tu opisywac co i jak z nim robilem powiem tylko ze przezyl kilkanascie upgradow i downgradow udanych jednak chyba mu sie to nie spodobalo i kolejny - identyczny jak jeden z serii wczesniejszej i ... nie mam kontrolera - pozniej okazalo sie dzieki uprzejmosci supportu highpointa ze te chipy chaintecha nie sa upgradowalne :D i zdziwili sie ze w ogole cos udalo mi sie zdzialac

w razie czego to jeszcze pokombinuje co to moze byc

Martin_TP 04.03.2003 22:56

Do tego kontrolera nie trzeba sterownikow. Windows bez trudu go rozpoznaje. Wiem bo ja nigdy nie dawalem zadnej dyskietki ze sterami, a po zainstlowaniu systemu, urzadzenie bylo rozpoznane prawidlowo i tak tez dzialalo.

Laser 04.03.2003 23:37

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
a ja tak z innej strony sie zapytam - a jaki rozmiar ma partycja systemowa :> bo jezeli dobrze koledzy pamietaja partycja bootujaca nie moze przekroczyc 1024 cylindrow - nie pamietam teraz dokladnie jak to bylo ale tyle powinna miec bo inaczej moze sie nie zaladowac system - byc moze tak jest w tym przypadku

inna bajka to ten kontroler - podczas instalacji na samym poczatku wciska sie F6 (tak mi sie wydaje) a nastepnie z dyskietki laduje sterowniki

przezylem cos podobnego z kontrolerem ata 100 na pci produkcji chaintecha - przed ktorym ostrzegam - niestety za cholere nie moglem zmusic go do po prawnej wspolpracy z xpekiem - co przelozylo sie na kilkukrotne instalowanie sysa a w ostatecznosci zrypaniem kontrolera przez nieudany upgrade biosu - to dluga historia i wierzcie mi za dlugo by tu opisywac co i jak z nim robilem powiem tylko ze przezyl kilkanascie upgradow i downgradow udanych jednak chyba mu sie to nie spodobalo i kolejny - identyczny jak jeden z serii wczesniejszej i ... nie mam kontrolera - pozniej okazalo sie dzieki uprzejmosci supportu highpointa ze te chipy chaintecha nie sa upgradowalne :D i zdziwili sie ze w ogole cos udalo mi sie zdzialac

w razie czego to jeszcze pokombinuje co to moze byc

Witam !

Partycja Bootojaca / C - ma 4.5GB / a ile t cylindrów to nie wiem - jak to sprwawdzic >><< / na Facie 32 startuje //

Kontroler bez problemu jest rozpoznawany - co do tych sterów - rozumie ze jak wcisne F6 to musze mu dac swoje stery ??

Nie ma sesnu - bo w 2k sa te same co mam zassane

Pozdro

Ormianin 05.03.2003 07:56

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Partycja Bootojaca / C - ma 4.5GB / a ile t cylindrów to nie wiem - jak to sprwawdzic >><< / na Facie 32 startuje //

Kontroler bez problemu jest rozpoznawany - co do tych sterów - rozumie ze jak wcisne F6 to musze mu dac swoje stery ??

Nie ma sesnu - bo w 2k sa te same co mam zassane

Pozdro

Moze byc jeszcze inna historia: czy to jest win2000 bez SP czy juz z SP... byc moze pierwotna instalcja nie potrafi prawidlowo skonfigurowac system...
...inna sprawa to moze byc problem z obsluga ACPI jesli takowa wogole istnieje na tej plycie MSI z BX (wcale nie pisalem ze jest to zly chip, a moje uwagi mialy emocjonalne podloze za co przepraszam), zobacz Laser czy w biosie jest wlaczenie lub wylaczenie ACPI, jesli tak to wylacz ta obsluge
... przegraj instalke na druga partycje i niech startuje z dysku twardego... butuj z dyskietek startowych NT 5.0
...kazdy z kontrolerow dodatkowych ma swoj bios... a w biosie plyty glownej musi byc ustawione wtedy ze ma butowac z dodatkowego dysku SCSI (w tym wypadku) problemem jest to ze w windzie nie mozna ustawic potem trybu DMA
...powywalaj, odlacz inne rzeczy w kompie naczas instalacji, czyli dodatkowe dyski, karty telewizyjne i podobne, potem je dolaczysz i doinstalujesz, byc moze jest jakis konflikt
...metoda prob i bledow a sukces murowany

Laser 05.03.2003 13:22

Cytat:

Moze byc jeszcze inna historia: czy to jest win2000 bez SP czy juz z SP... byc moze pierwotna instalcja nie potrafi prawidlowo skonfigurowac system...
...inna sprawa to moze byc problem z obsluga ACPI jesli takowa wogole istnieje na tej plycie MSI z BX (wcale nie pisalem ze jest to zly chip, a moje uwagi mialy emocjonalne podloze za co przepraszam), zobacz Laser czy w biosie jest wlaczenie lub wylaczenie ACPI, jesli tak to wylacz ta obsluge
... przegraj instalke na druga partycje i niech startuje z dysku twardego... butuj z dyskietek startowych NT 5.0
...kazdy z kontrolerow dodatkowych ma swoj bios... a w biosie plyty glownej musi byc ustawione wtedy ze ma butowac z dodatkowego dysku SCSI (w tym wypadku) problemem jest to ze w windzie nie mozna ustawic potem trybu DMA
...powywalaj, odlacz inne rzeczy w kompie naczas instalacji, czyli dodatkowe dyski, karty telewizyjne i podobne, potem je dolaczysz i doinstalujesz, byc moze jest jakis konflikt
...metoda prob i bledow a sukces murowany

Witam !

Spoko - musze jeszcze wg twoich wskazówek pokombinowac - instalek jush toche mam wersji instalacyjnych.

THX

Laser 05.03.2003 17:47

Witam !

Mam pare opcji których nie rozumiem - ACPI SUSPEND type = dwie opcje do wyboru : - S1 - POS i druga S3 STR

Power Menagment - Disabled / Enabled

PM Control By APM - opcje do wyboru - Yes/No

Jak je ustawic ??

Martin_TP 05.03.2003 19:28

To juz poszlo na PM .. i reszta ustawien :)

Ciekawostka jest taka ze MS zaleca dla 2K wylaczac P&P :)

memorando 05.03.2003 20:32

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Mam pare opcji których nie rozumiem - ACPI SUSPEND type = dwie opcje do wyboru : - S1 - POS i druga S3 STR

Power Menagment - Disabled / Enabled

PM Control By APM - opcje do wyboru - Yes/No

Jak je ustawic ??

ACPI ma wady z w2k są problemy z nim większe niż w xp

Majonez 06.03.2003 01:46

co do tych cylindrow to w partirionie magicu pokazywane sa dwie strzalki - pierwsza pokazuje 2GB a druga 1024 cylindry - jezeli mozesz to zrob u kogos rescue disc w partitionie 8.0 i odpal z nich pm8 tam zobaczysz dokladnie co i jak z dyskami mozesz takze przetestowac dyski na obecnosc bledow

Ormianin 07.03.2003 12:52

Jak tam Laser uporales sie z problemem?

Laser 07.03.2003 15:00

Cytat:

Jak tam Laser uporales sie z problemem?
Witam !

Nie chce zapeszac - narazie system postawiłem z "innego żródła";)

Zdiąłem partycje unstalerem windows i tym samym sposobem je tesh załozyłem.

partycja systemowa ma teraz 6GB i reszta ma 20 20 i 28 GB wszystkie na NTFS.

Zobaczymy narazie odpukać jest ok.

Laser 07.03.2003 21:11

Witam !

No i niestety !

Nawet teraz na sprawdzonej wersji win 2k PRO PL komp nie chce startowac !

Zainstalowalem teraz ANGIELSKA wersje win2k ale cos czuje ze nie w tym lezy problem !

POMOCY - co moze byc nie tak !!

Mozliwe ze jest cos namieszane w MBR ??

Jak to zamazac >><<

HELP !!!

memorando 07.03.2003 22:18

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

No i niestety !

Nawet teraz na sprawdzonej wersji win 2k PRO PL komp nie chce startowac !

Zainstalowalem teraz ANGIELSKA wersje win2k ale cos czuje ze nie w tym lezy problem !

POMOCY - co moze byc nie tak !!

Mozliwe ze jest cos namieszane w MBR ??

Jak to zamazac >><<

HELP !!!

Proponuję:
A:/ zabootuj z instalki w2k.
B:/ WQejdź na awaryjny proces naprwaczy klikając C
c:/ Zalkoguj się do instalacji w2k.
wpisz fixboot
wpisz fixmbr
exit jak nie zabootuje system normalknie to wina nie leży w środowisku startowym

Laser 07.03.2003 23:59

Witam !

Memorando - wszytsko by było ok tylko on woła jakis dyskietek naprawczych.

Pozatym nie widzi instalki windowsa / tej na hdd /

Teraz postawiłem znowu system PL mam tylko sterownik od grafy i gg

i SP3 - zobaczymy moze jakis program albo sterownik powodował zamieszanie ??

Aha - dorwalem narzedzia od WDC przywróciłem MBR oraz zmieniłem tryb pracy HDD z UDMA 100 na UDMA 66 - kontroler HDD jest UDMA 66 wiec nie ma sensu zeby było ustawione 100.

Jesli to zawiedzie to przejde spowrotem na ENG - i postaram sie pozyczyc kntroler HDD na PCI - nie bede kupował skoro nie wiem czy w tym leży wina.

Pozdrawiam !

memorando 08.03.2003 00:14

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Memorando - wszytsko by było ok tylko on woła jakis dyskietek naprawczych.

Pozatym nie widzi instalki windowsa / tej na hdd /

Teraz postawiłem znowu system PL mam tylko sterownik od grafy i gg

i SP3 - zobaczymy moze jakis program albo sterownik powodował zamieszanie ??

Aha - dorwalem narzedzia od WDC przywróciłem MBR oraz zmieniłem tryb pracy HDD z UDMA 100 na UDMA 66 - kontroler HDD jest UDMA 66 wiec nie ma sensu zeby było ustawione 100.

Jesli to zawiedzie to przejde spowrotem na ENG - i postaram sie pozyczyc kntroler HDD na PCI - nie bede kupował skoro nie wiem czy w tym leży wina.

Pozdrawiam !

Wiem w czym leży wina już jak nie wiesz domyś się. Żadna instalka w2k nie pozwoli na postawioenie systemu i wywalenie.
ACPI wina.

Laser 08.03.2003 00:24

Cytat:

Wiem w czym leży wina już jak nie wiesz domyś się. Żadna instalka w2k nie pozwoli na postawioenie systemu i wywalenie.
ACPI wina.

Witam !

Czyli co - ratuje mnie cos czy raczej nie ma szans >?<

memorando 08.03.2003 00:29

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Czyli co - ratuje mnie cos czy raczej nie ma szans >?<

Wyłacz acpi w biosie może to cos da

Ormianin 08.03.2003 00:32

Cytat:

Wyłacz acpi w biosie może to cos da
Moze pomoc ale wcale nie musi...mi sie wydaje ze problem jest jeszcze gdzies indziej

Laser 08.03.2003 10:16

Witam !

Wczoraj przestawiłem HDD / programem od WDC / hdd z trybu UDMA100 na UDMA 66 czyli na taki sam w jakim pracuje kontroler.

Postawiłem system na nowych partycjach na przestawionym jush dysku / kazałem naprawiac takze mbr temu programowi - grzebałem kiedys fdisk/mbr /

System postawiony od wczoraj od ok 23:00 zainstalowane tylko detki 40.71 WHQL SP3 PL i GG 5.0.5 - nic pozatym - teraz zasystam mozliwie najnowsze oprogramowanie jakiego uzywam - oraz sterowniki do HP 920 i Sj 2200 c - i do Logitecha iTouch i Mouse Ware.

Zobaczymy .....

Aha jesli chodzi o ACPI w biosie - nie mam tam opcji ACPI DISABLE/ENABLE !! - moge tylko wybrac tryb ACPI Suspend Type - i do wyboru s1 i s3

Pobawie sie jeszcze zobaczymy....

Laser 08.03.2003 17:29

Witam !

ok - kontynuuje to na górze.

Zainstalowałem wczoraj dzisiaj działa - zobacze teraz co jest winne.

Dodam tyle ze system chodzi od wczoraj na 6GB / reszta dysku jest podzielona na partycje ale nie jest zformatowana / i narazie jest ok - jako ze na 6GB zbytnio duzo nie wepchne posunałem sie krok dale i zformatowalem jeszcze 20GB / chyba nie zaszkodzi / -reszte narazie zostawiam tak jak jest / 20+30Gb / narazie niezformatowane.

Instaluje reszte steowników - zobaczymy ...

Laser 09.03.2003 11:59

Witam !

No i niestety - system rano nie wstał:'(

Jush sam nie wiem co robic - teraz mam jedna partycje 80GB i jade z niej.

Jesli tesh sie wyłoży przechodze na starego podcziwego IBM 15GB - z nim nie było problemów.

....

Koncza mi sie powoli pomysły - a jeli chodzi o kontroler - nie mam od kogo pożyczyc dodatkowego ....

memorando 09.03.2003 13:29

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

No i niestety - system rano nie wstał:'(

Jush sam nie wiem co robic - teraz mam jedna partycje 80GB i jade z niej.

Jesli tesh sie wyłoży przechodze na starego podcziwego IBM 15GB - z nim nie było problemów.

....

Koncza mi sie powoli pomysły - a jeli chodzi o kontroler - nie mam od kogo pożyczyc dodatkowego ....

Zainstaluj system potem wejdź na zarządzanie energią w w2k i zmień na apm

Laser 09.03.2003 13:54

Cytat:

Zainstaluj system potem wejdź na zarządzanie energią w w2k i zmień na apm
Witam !

Rozumiem ze chodzi Ci o Opcje zasilania w Win2k ??

Czy cos w Biosie / sorki jeslo chodzi o ACPI i APm to jestem zielony nigdy nie mialem z tym problemów /

Prosze lopatologicznie;)

memorando 09.03.2003 16:40

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Rozumiem ze chodzi Ci o Opcje zasilania w Win2k ??

Czy cos w Biosie / sorki jeslo chodzi o ACPI i APm to jestem zielony nigdy nie mialem z tym problemów /

Prosze lopatologicznie;)

Prawym na pulpicie wlasciwośści wygaszacz zasilanie i jedziesz z koksem

Laser 09.03.2003 16:45

Ilość załączników: 1
Cytat:

Prawym na pulpicie wlasciwośści wygaszacz zasilanie i jedziesz z koksem
Witam !

Te opcje zawsze mam ustawione w ten sposób ...

memorando 09.03.2003 16:51

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Te opcje zawsze mam ustawione w ten sposób ...

zakladka zaawansowane

Laser 09.03.2003 17:31

Cytat:

zakladka zaawansowane
Witam !

Tak to wyglada ....

memorando 09.03.2003 18:49

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Tak to wyglada ....

Du hast pech haben!!

Laser 10.03.2003 13:49

Witam !

******* ***** ****** ***** ****** ***** **** ****** ****** !!!!!

(( Trzymajcie mnie bo zaraz ***** ***** ***** **** **** !!!!!

***** co za ***** ***** !!!!!!!

ZDESPEROWANY I SKŁONNY DO WSZYTSKIEGO UżyTKOWNIK KOMPUTERA !!!

memorando 10.03.2003 14:00

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

******* ***** ****** ***** ****** ***** **** ****** ****** !!!!!

(( Trzymajcie mnie bo zaraz ***** ***** ***** **** **** !!!!!

***** co za ***** ***** !!!!!!!

ZDESPEROWANY I SKŁONNY DO WSZYTSKIEGO UżyTKOWNIK KOMPUTERA !!!

Laserku a więc zaczynamy. Postawilem system na caviarze 80 giga taki jak ty masz szukalem u kumpli ale plyty takiej jak ty nie mieli dalem plyte asus a7v333 ruf ram 256 kingston cdorm razy 52 creatury nagryware philipsa drugi dysk 4 giga a więc system postawilem najpierw na 80 gigowym nie podzielony6m ntfs czysty ladnie instalowal się i ladnie chodzil o ten sam problem mialem co ty po wyłaczeniou dętka podzielilem go na partycje i systemowa 4 giga druga partycja 8 i 3 reszta miejca wszystko ntfs i to samo wziąlem seagate medalist 4 giga i system postawilem na nim nic się nie zagubil wyłacz włączam chodzi dysk ma 4 giga ciekawe bardzo poszedlem dalej wziąlem 80 gigową seagate baracudę od kumpla i stoi system i nic nie pada system dalem w2k kompilacja 2195 czysta bez sp w wypadku seagate dalem sp 3 i też staly nie rozumiem tego więc wlazlem do biosa kombinowalem i smarta wyłączylem i inne badziestwo od hdd i na razie chodzi ten caviar 2 razy wyłączylem ale i tak dziwnie chodzi w wypadku caviara i chyba znalazlem problem w czym tkwi!!! to jest ata 100 drive i podejrzewam że u ciebie....... coś jest nie tak:
a/ albo z kontrolerem
b:/ albo z taśmią
daj 80 żyłówkę niebieska wtyczka do kontrolera a jak nic nie da daj 40 żylówkę pozdrawiam caviar coś nie tak chyba? bo na seagate chodzi wszystko na 4 gigowym i 80 gigowym na maxtorze też podejrzewam też drobną usterkę smart programowy nie daje 100% odpowiedzi że dysk jest uszkodzony tylko wtedy jak już są poważne problemy podaje błędy więc polecam udać się in serwis i wymienić na baracudę 80 gigową

Laser 10.03.2003 14:09

Cytat:

Laserku a więc zaczynamy. Postawilem system na caviarze 80 giga taki jak ty masz szukalem u kumpli ale plyty takiej jak ty nie mieli dalem plyte asus a7v333 ruf ram 256 kingston cdorm razy 52 creatury nagryware philipsa drugi dysk 4 giga a więc system postawilem najpierw na 80 gigowym nie podzielony6m ntfs czysty ladnie instalowal się i ladnie chodzil o ten sam problem mialem co ty po wyłaczeniou dętka podzielilem go na partycje i systemowa 4 giga druga partycja 8 i 3 reszta miejca wszystko ntfs i to samo wziąlem seagate medalist 4 giga i system postawilem na nim nic się nie zagubil wyłacz włączam chodzi dysk ma 4 giga ciekawe bardzo poszedlem dalej wziąlem 80 gigową seagate baracudę od kumpla i stoi system i nic nie pada system dalem w2k kompilacja 2195 czysta bez sp w wypadku seagate dalem sp 3 i też staly nie rozumiem tego więc wlazlem do biosa kombinowalem i smarta wyłączylem i inne badziestwo od hdd i na razie chodzi ten caviar 2 razy wyłączylem ale i tak dziwnie chodzi w wypadku caviara i chyba znalazlem problem w czym tkwi!!! to jest ata 100 drive i podejrzewam że u ciebie....... coś jest nie tak:
a/ albo z kontrolerem
b:/ albo z taśmią
daj 80 żyłówkę niebieska wtyczka do kontrolera a jak nic nie da daj 40 żylówkę pozdrawiam caviar coś nie tak chyba? bo na seagate chodzi wszystko na 4 gigowym i 80 gigowym na maxtorze też podejrzewam też drobną usterkę smart programowy nie daje 100% odpowiedzi że dysk jest uszkodzony tylko wtedy jak już są poważne problemy podaje błędy więc polecam udać się in serwis i wymienić na baracudę 80 gigową

Witam !

kabel jest 80 NÓWKA !! - zadnych zagiec nic - jest niebieskim do kontrolera / gniazdo kontrolera tesh jest niebieskie wiec nie miałem kłopotu z lokalizacja /

narazie wszystko zawodzi - wywaliłem z kompa 75% pamieci teraz mam włozona tylko jedna kostke 64MB firmy NCP -

Jeszcze jedno - jak wymazac z hdd dosłownie wszystko - zeby nic nie zostało - / jest inny sposób nish low Level Format ?? /

Memorando thx za poswiecenie;)

memorando 10.03.2003 14:13

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

kabel jest 80 NÓWKA !! - zadnych zagiec nic - jest niebieskim do kontrolera / gniazdo kontrolera tesh jest niebieskie wiec nie miałem kłopotu z lokalizacja /

narazie wszystko zawodzi - wywaliłem z kompa 75% pamieci teraz mam włozona tylko jedna kostke 64MB firmy NCP -

Jeszcze jedno - jak wymazac z hdd dosłownie wszystko - zeby nic nie zostało - / jest inny sposób nish low Level Format ?? /

Memorando thx za poswiecenie;)

Tylko ide low format daje 100% skuteczność formatowania nie ma innego
laserku sprbuj dać porawkę z micro do ntfsu jest taka jedna nie ma jej w sp 3 bo problem uznawal micro za laboratoryjny numeru nie pamiętam ale poszukaj w technecie microsoftu

-Sid-The-Rat=> 10.03.2003 14:14

skoro w2k robi takie probelmy - zrob test - zaloz XP i sprawdz czy objawy nie sa podobne - oba sysy chodza na podobnym kernelu...

ps. czy to jush, nish to absolutna koniecznosc?... szlag mnie trafia jak to widze... ostatnio zeby nerwow sobie nei psuc omiajam te wyrazy...

Laser 10.03.2003 14:22

Witam !

Low Level Format trwa pewnie z 20 godzin albo i wiecej przy takim hdd ... mam w tym progsie od WDC / data life cos tam / opcje write zeros on hdd - czy to jest lo level /?

mam jeszcze taki sprytny progs - w załaczniku

Nigdy go nie uzywałem

PS; Sid - sorki jak Cie to razi ale uwiez mi w zeszycie od polskiegp tez mam tak - loodzie, tesh , równiesh , etc .... musze sie tego oduczyc;)

Laser 10.03.2003 14:24

Zapomniałem załacznika;)

Ormianin 10.03.2003 14:26

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Low Level Format trwa pewnie z 20 godzin albo i wiecej przy takim hdd ... mam w tym progsie od WDC / data life cos tam / opcje write zeros on hdd - czy to jest lo level /?

mam jeszcze taki sprytny progs - w załaczniku

Nigdy go nie uzywałem

PS; Sid - sorki jak Cie to razi ale uwiez mi w zeszycie od polskiegp tez mam tak - loodzie, tesh , równiesh , etc .... musze sie tego oduczyc;)

Laser chyba nie jestes takim ryzykantem aby robic Low Level Format ? Gwarancji moga nie uznac jesli to zastosujesz

Laser 10.03.2003 14:29

Cytat:

Laser chyba nie jestes takim ryzykantem aby robic Low Level Format ? Gwarancji moga nie uznac jesli to zastosujesz
Witam !

Nie chce - szukam alternatywy - mzoliwe ze jest cos powalone w roocie albo w mbr ??

Kurde przed kazda instalka zdejmuje wszytskie partycje

A mbr odtwarzałem i nadal nic ....

-Sid-The-Rat=> 10.03.2003 14:30

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

razi jak cholera - ale trudno
ps. kiedy ty masz mature? i czy zdajesz sobie sprawe z tego ze cie nie puszcza jesli zobacza taki tekst?

memorando 10.03.2003 14:35

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Nie chce - szukam alternatywy - mzoliwe ze jest cos powalone w roocie albo w mbr ??

Kurde przed kazda instalka zdejmuje wszytskie partycje

A mbr odtwarzałem i nadal nic ....

czlowieku w mbr?!!! ty wiesz co gadasz?!!! gdyby mbr byl zwalony win 2000 olalby instalację i tyle mbr master boot recordsa oraz środowisko bootowalne (sector rozruchowy) są tworzone podczas instalcji i masz reset po skopiowaniu plikow tak!!! to jak do licha by wystartowal bez mbr i sectora bootowalnego!!! nie masz plikow gubi je na ntfsie polecam nie baw się jedź do serwisu i wymień na seagate baracudę

Ormianin 10.03.2003 15:17

Cytat:

czlowieku w mbr?!!! ty wiesz co gadasz?!!! gdyby mbr byl zwalony win 2000 olalby instalację i tyle mbr master boot recordsa oraz środowisko bootowalne (sector rozruchowy) są tworzone podczas instalcji i masz reset po skopiowaniu plikow tak!!! to jak do licha by wystartowal bez mbr i sectora bootowalnego!!! nie masz plikow gubi je na ntfsie polecam nie baw się jedź do serwisu i wymień na seagate baracudę
Laser, chyba zareklamuj jednak ten dysk... albo nie wiesz co to jest MBR

Laser 10.03.2003 15:25

Witam !

Ja nic nie wiem - gówno sie znam !

Ok wiec sie pytam !!

--------------------------------------------------------

Mówie ze przywracałem MBR a z reszta to jush nie ma sesnu ....

echoo 11.03.2003 08:50

Może to głupia podpowiedż, ale czy nie myślałeś o wizycie w serwisie?
Męczysz się z tym kompem już sporo czasu, a do tej pory już byś go odebrał.
Pozdro i powo

djc 11.03.2003 10:13

Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty. Co prawda Memorando użył nowej płyty, ale nigdy nic nie wiadomo, może tamten dysk też jest felerny (chociaż wątpię). Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje.
Znikanie plików najczęściej jest spowodowane niestabilną pracą kontrolera dysków, (zwykle dzieje się to po przetaktowaniu, chociaż u ciebie to nie ten przypadek). Chociaż niestabilną pracę kontrolera również wykluczałby tu test Memorando. Taki sam dysk, dwie różne płyty i ten sam problem, przyczyna leży raczej gdzieś indziej.
To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika.
Przyczyną napewno nie jest MBR, on nie ma tu nic do rzeczy. Chyba, że zainstalował Ci się w nim wirus, chociaż z drugiej strony z tego co piszesz odświeżałeś MBR już parę razy, więc do tej pory został by już wymazany.
Napewno przyczyną też nie jest ograniczenie 1024 cylindrów, czy pierwszych 2 GB dysku. Pierwszych 1024 cylindrów dysku to 8 GB dysku.Jeśli partycja rozruchowa jest pierwszą partycją na dysku, to problem ten nie wchodzi w grę. XP nie ma już tego ograniczenia, co do win2000, to nie jestem pewien, ale chyba też nie.
Może Caviar 80 Gb, ma jakieś problemy z win2000, może już jakieś inne forum rozwiązało ten problem, albo są na ten temat jakieś infornacje na stronie producenta dysku.
Jeśli chcesz konieczne rozwiązać ten problem sam, to poszukaj to tam, a nawet przejdź się po serwisach u siebie w mieście i pogadaj z serwisantami na ten temat. Oni mają styczność z tyloma komputerami, że może natknęli się już na taki problem. Ja tak zrobiłem jak nawalił mi komputer i znalazłem serwis, który udzielił mi potrzebnych informacji, gdzie szukać przyczyny usterki.
Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków.
Życzę powodzenia

Fantomas 11.03.2003 11:11

Laser, może to wyda się mało interesującym rozwiązaniem, ale cóż: zaproponuję abyś zainstalował Linuksa (np. RH lub Mandrake). Ja często tak robię, gdy są jakieś problemy ze sprzętem lub podpinam podejrzany elemnt pod system, gdzie już jest zainstalowany, funkcjonujący system. TAk było ostatnio z dyskiem znajomego - w logach i narzędziami linuksa dało się ustalić przyczynę. W przypadku problemów zawsze przeglądam /var/log/dmesg - tam coś ciekawego zawsze da się sprawdzić. Dla dysku można sprawdzić na początek fdiskiem (fdisk /dev/hdc - jeśli jest na PM i kolejne litery (zamiast "c" dla PS, SM SS).
Szczegóły może na e-mail.
Miłego dnia
PS. Również możesz podpiąć dysk u kogoś, kto ma zainstalowaną już jakąś dystrybucję i Ci pomoże zdiagnozować Twojego twardziela.
Hej! Nie poddawaj się.

Laser 11.03.2003 17:25

Cytat:

djc napisa***322;(a)
[B]Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty.
Tak to prawda HDD nie był sprawdzany nigdzie na nowszej płycie.

Cytat:

Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
Jednym z podejrzanych jest własnie kontroler dysków twardych na mojej MOBO - nie pomyslałem ze sterownik dostarczany z PL edycja win2k moze byc felerny - martin TP ma idento mobo i HDD ale na ANGIELSKIEJ wersji systemu i nie ma problemu / ang wersje miałem ale wkurzyłem sie brakiem pl fontów - o tym dalej /

Cytat:

Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje.
Plik fizycznie na hdd jest - sprawdziłem to wchodzac z dyskietki startowej z programem pozwalajacym przegladac zawartosc hdd.

Cytat:

To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika.
xp comming soon - sprawdze to w krótce.

Cytat:

...
Cytat:

Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków.
Życzę powodzenia
Tez mam nadzieje ze dysk jest sprawny - co moze potwierdzic instalka Xp.

Ok ochłonałem troche po wczorajszym przeanalizowałem sprawe i zainstalowalem Win2k na IBM 15Gb - mój stary HDD - nie było ani z IBM ani Z WDC problemów na win98se.

Teraz sa dwie mozliwosci:

Jesli wine ponosi sterownik dostaczany do win2k to system nie powinien wstac nawet z tego IBM'a - co od razu sygerowało by ze obydwa HDD sa w 100% sprawne.

Jesli na IBM / 15 gb / wszystko bedzie ok to sa dwa wyjscia:

1. - albo walniety jest WDC

2. - kontroler na hdd pierwotnie obsługiwał hdd do 65GB najnowszy bios MOBO podpicował go troche i teraz jego ograniczeniem jest 132GB HDD

Punkt drugi łatwo sprawdzic - dokłądajac dodatkowy kontroler hdd albo montujac caviara na nowszej MOBO - niestety narazie nie udało mi sie skołowac ani nowszej MOBO - nawet do testów ani pożyczyc kontrolera ATA ....

czekam do jutra - jesli na IBM wszystko bedzie ok to znaczy ze albo HDD albo / kontroler / ew MOBO.

Aha wykluczam takze pamieci - system nie wstal nawet na sprawdzonej kosci.

---------------------------------------------------------

@Fantomas - Linux mandrake to mój wakacyjny cel;)

Pozdrawiam wszystkich i dzieki za wytrwałosc.

djc 11.03.2003 21:46

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Dla dysku można sprawdzić na początek fdiskiem (fdisk /dev/hdc - jeśli jest na PM i kolejne litery (zamiast "c" dla PS, SM SS).

Nie jest tak.
PM to hda
PS to hdb
SM to hdc
SS to hdd

memorando 11.03.2003 22:15

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Nie jest tak.
PM to hda
PS to hdb
SM to hdc
SS to hdd

zależy od dystrybucji w slacwarze jest inaczej np a inaczej w mandrake i nie mydl innym oczu

djc 11.03.2003 22:43

Cytat:

zależy od dystrybucji w slacwarze jest inaczej np a inaczej w mandrake i nie mydl innym oczu
W mandrake jest tak jak podałem, bo sam go m.in. używam. W Red Hat również, bo też go używałem. W jednej ze starszych wersji SUSE, też tak było, a Slackwera nie używałem więc nie będę się spierał.
A Fantomas pisał o RH i Mandrake, więc to Ty nie mydl innym oczu.

djc 11.03.2003 23:23

Dyski twarde, stacje dyskietek itp. są obsługiwane w Linuksie jako urządzenia znajdujące się w katalogu /dev/. Dysk twardy podłączony do pierwszego kanału IDE jako urządzenie nadrzędne (primary master) jest widziany jako plik /dev/hda. Partycje oznaczone są numerami np.: hda1 to pierwsza partycja, hda2 druga itd. Urządzenie podłączone jako primary slave (np. CD-ROM) to /dev/hdb, secondary master to hdc, a slave hdd. Jeżeli używamy dysków SCSI to nazywają się one odpowiednio /dev/sda, /dev/sdb, itd. Dyskietki są reprezentowane przez urządzenia /dev/fdx, gdzie x to numer stacji - standardowo fd0. Jeżeli chcemy sformatowć dyskietkę to formatujemy urządzenie /dev/fd0 które reprezentuje stację. Tak samo obsługiwane są inne urządzenia np.: porty, klawiatura, terminale itp. Rozróżniamy urządzenia przekazujące dane po jednym znaku czyli znakowe (char) np.: klawiatura oraz urządzenia przekazujące bloki danych czyli blokowe (block) np.: dyski twarde.

http://gnulinux.w.interia.pl/pliki/h...nux.html#mount

To jest adres skąd wziąłem powyższy tekst, żebym nie był gołosłowny.
Więc jak widzisz Memorando, musisz się jeszcze trochę douczyć.

djc 11.03.2003 23:36

http://www.jtz.org.pl/Html/Install-H...l-5.html#ss5.1
A tu jest drugi adres do strony opisującej ten temat.

djc 12.03.2003 00:37

http://www.slackware.com/install/partitions.php
http://www.ab.la.pl/GotSlack/art.php?page=partycje

A tu jeszcze dwa linki, do stron o slackware. Z informacji tam zawartych wynikałoby, że tak samo traktuje się dyski jak w RH i Mandrake. Więc wynikałoby z tego, że w przypadku Slackware też nie masz racji.

memorando 12.03.2003 00:54

Cytat:

djc napisa***322;(a)
http://www.slackware.com/install/partitions.php
http://www.ab.la.pl/GotSlack/art.php?page=partycje

A tu jeszcze dwa linki, do stron o slackware. Z informacji tam zawartych wynikałoby, że tak samo traktuje się dyski jak w RH i Mandrake. Więc wynikałoby z tego, że w przypadku Slackware też nie masz racji.

Jesteś cięzki nie wiem na 100 % jak jest w linuksie ale w2k jest oparty na kernelu z unixa jak mniemam w linuksie jest tak samo a więc nie ma bezpośredniego dostępu do dyku z poziomu sysa a więc fdisk jest ladowany do ramdysku czyli litera napedow przesuwa sie o ile pamietam jak stawialem mandrake to tak bylo Nie męcz mnie przez 24 godziny mam grypę 40 stopni a ty mi każesz myśleć jutro podam wszystko na talerzu tobie tylko gorączke niech mi minie

djc 12.03.2003 07:47

Kilka uwag, które mają zastosowanie zarówno do fdisk, jak i cfdisk. Oba rozumieją podany im argument jako nazwa dysku na którym chcesz wykonać operację. W Linuxie kolejne dyski nazwywane są następująco:

/dev/hda Pierwszy dysk IDE
/dev/hdb Drugi dysk IDE
/dev/sda Pierwszy dysk SCSI
/dev/sdb Drug dysk SCSI

Jest to fragment tekstu do którego podałem link, nawet Ci się nie chciało tam zajrzeć i dalej piszesz bzdury. Jeśli uważasz się za mądrzejszego od gości z www.jtz.org.pl, którzy piszą tłumaczenia pomocy linuksowej na język polski, to może napisz do nich, żeby ludziom oczu nie mydlili. Po co wszystkich chętnych w Polsce do nauki linuxa wprowadzają w błąd?

A tu masz to co listuje komenda fdisk /dev/hda i fdisk /dev/hdb pod Linuxem Mandrake.

Fantomas 12.03.2003 08:02

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Nie jest tak.
PM to hda
PS to hdb
SM to hdc
SS to hdd

Ups, oczywiście, że TAK - jak mogłem się pomylić, przecież tyle razy już to wałkowałem. Dzięki za poprawienie mnie, no i czujność. Ostatnio tyle Windowsów naprawiam, że jakoś mi weszło w głowę, że numeracja zaczyna się od C. Przepraszam za pomyłkę.
Miłego dnia

djc 12.03.2003 08:36

Cytat:

Ups, oczywiście, że TAK - jak mogłem się pomylić, przecież tyle razy już to wałkowałem. Dzięki za poprawienie mnie, no i czujność. Ostatnio tyle Windowsów naprawiam, że jakoś mi weszło w głowę, że numeracja zaczyna się od C. Przepraszam za pomyłkę.
Miłego dnia

Thanks Fantomas, że w końcu mnie ktoś poparł, bo przyznam się, że po ostanim poście Memorando, już się trochę wkurzyłem(( :boks: :P
Pozdrawiam

P.S. Sory Laser, że wątek odbiegł od tematu. Jak będę miał trochę więcej czasu to postaram się pomóc, jeśli dalej będziesz miał ten problem. Gdzieś w necie widziałem opis po kolei, co uruchamia i wczytuje win2000 od samego startu. Jak to znajdę to Ci podrzucę. Może to da jakąś wskazówkę.

Fantomas 12.03.2003 08:43

Memorando, skoro nie masz pewności na 100%, to proszę się wpierw upewnij. Tak się składa, że wszystkie znane mi dystrybucje linuksa mają taki sposób oznaczania urządzeń podłączonych pod kontrolery HDD, jaki podał djc:). A co się tyczy podobieństwa kernela w2k do uniksowego, to może i masz rację, gdyż: 1) Micro$oft nie umie stworzyć dobrego samodzielnie (o czym wiedzą użytkownicy NT - tu kernel przygotowała firma zewnętrzna - nazwy firmy już nie pamiętam); 2) pierwsze "zapożyczenie" kodu z UNIXa Geates wykonał przy okazji "tworzenia" pierwszej wersji DOSa - więc mają w tym wprawę. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz więcej takich "zapożyczeń", jakie wykonała firma M$ z programów OpenSource oraz uniksopodobnych.

djc, komentarze nader pouczające. :)

/dev/hdb Drugi dysk IDE
/dev/sdb Drug dysk SCSI

Do tego dodam
/dev/hdc Pierwszy dysk IDE na drugim kanale
/dev/hdd Drugi dysk IDE na drugim kanale
/dev/hde Pierwszy dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera (u mnie htp370)
/dev/hdf Drugi dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera
/dev/hdg Pierwszy dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera
/dev/hdh Drugi dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera

sda - nie musi dotyczyć tylko dysku, to również będzie nagrywarka (a dokładnie sd? - gdzie ? zależy do którego kontrolera i którego kanału jest podopięta)

Miłego dnia

memorando 12.03.2003 10:09

Cytat:

Memorando, skoro nie masz pewności na 100%, to proszę się wpierw upewnij. Tak się składa, że wszystkie znane mi dystrybucje linuksa mają taki sposób oznaczania urządzeń podłączonych pod kontrolery HDD, jaki podał djc:). A co się tyczy podobieństwa kernela w2k do uniksowego, to może i masz rację, gdyż: 1) Micro$oft nie umie stworzyć dobrego samodzielnie (o czym wiedzą użytkownicy NT - tu kernel przygotowała firma zewnętrzna - nazwy firmy już nie pamiętam); 2) pierwsze "zapożyczenie" kodu z UNIXa Geates wykonał przy okazji "tworzenia" pierwszej wersji DOSa - więc mają w tym wprawę. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz więcej takich "zapożyczeń", jakie wykonała firma M$ z programów OpenSource oraz uniksopodobnych.

djc, komentarze nader pouczające. :)

/dev/hdb Drugi dysk IDE
/dev/sdb Drug dysk SCSI

Do tego dodam

/dev/hdc Pierwszy dysk IDE na drugim kanale
/dev/hdd Drugi dysk IDE na drugim kanale
/dev/hde Pierwszy dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera (u mnie htp370)
/dev/hdf Drugi dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera
/dev/hdg Pierwszy dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera
/dev/hdh Drugi dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera

sda - nie musi dotyczyć tylko dysku, to również będzie nagrywarka (a dokładnie sd? - gdzie ? zależy do którego kontrolera i którego kanału jest podopięta)

Miłego dnia

Posluchaj tamten post jak pisalem mialem 40 stopni gorączki i wiem że się pomylilem ale nawet święty by nie myślal logicznie przy takiej temperaturze

Fantomas 12.03.2003 10:26

OK! Nie mam pretensji. Mam nadzieję, żeś już ozdrowiał. Mnie i moją rodzinkę jakoś chwalebnie fala grippenów jak dotąd omija.
Czego sobie i wszystkim Forumowiczom życzę.

djc 12.03.2003 10:59

W porządku Memorando, wracaj do zdrowia. Sory za ostrzejsze słowa, poniosło mnie.

Laser podaję Ci linki do artykułów "Proces uruchamiania systemu Windows 2000 Profesional", oraz "Dyski i rozwiązywanie problemów" He, he strona naszego wielkiego brata:

http://www.microsoft.com/poland/wind..._6/roz_6_3.asp

http://www.microsoft.com/poland/wind...32/default.asp
Podałbyś jeszcze parę informacji, na temat w jaki sposób przeprowadzałeś instalację na dysku 80 GB: czy miałeś wtedy podpięty jeden dysk, czy może oba dyski, jeśli tak to w jaki sposób (PM, PS, SM, SS - jak były ustawione). Przydałby się też dokadny komunikat, który wyświetla Ci windows, kiedy się nie chce uruchomić. Dorzuciłbyś jeszcze zawartość pliku boot.ini

djc 12.03.2003 11:32

Konsola odzyskiwania (nowe narzędzie rozwiązywania problemów dostarczone w systemie Windows 2000, opisane w rozdziale "Narzędzia i strategie rozwiązywania problemów") zawiera polecenie Fixmbr, które podobnie jak Fdisk /mbr zastępuje tylko główny kod startowy bez modyfikacji tabeli partycji. Oba polecenia prawdopodobnie nie pomogą rozwiązać problemu zarażonego sektora MBR.

Według tego, a pisze to pod tymi adresami co podałem, co do wirusa myliłem się jednak. Wynikałoby, że przyczyną mógłby jednak być wirus.
Dla pewności zawsze można sprawdzić jakimś programem antywirusowym.

memorando 12.03.2003 12:54

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Konsola odzyskiwania (nowe narzędzie rozwiązywania problemów dostarczone w systemie Windows 2000, opisane w rozdziale "Narzędzia i strategie rozwiązywania problemów") zawiera polecenie Fixmbr, które podobnie jak Fdisk /mbr zastępuje tylko główny kod startowy bez modyfikacji tabeli partycji. Oba polecenia prawdopodobnie nie pomogą rozwiązać problemu zarażonego sektora MBR.

Według tego, a pisze to pod tymi adresami co podałem, co do wirusa myliłem się jednak. Wynikałoby, że przyczyną mógłby jednak być wirus.
Dla pewności zawsze można sprawdzić jakimś programem antywirusowym.

djc 12.03.2003 13:33

Cytat:

ja mialem z mbr problem użylem fixmbr i ni nie dalo
najlepsze jest fixboot

Z tym, że fixboot odświeża sektor startowy partycji, a nie mbr. Więc to z nim miałeś problem.

A to informacje ze strony Microsoftu (link w poście wcześniejszym):
Zastępowanie sektora startowego za pomocą Konsoli odzyskiwania
Do zastąpienia uszkodzonego sektora startowego można użyć także Konsoli odzyskiwania.
Jeśli nie określono napędu, to Konsola odzyskiwania zastąpi sektor startowy partycji startowej. Aby naprawić sektor startowy innego woluminu, należy wpisać polecenie Fixboot, następnie spację, a następnie literę napędu wraz z dwukropkiem.

memorando 12.03.2003 13:38

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Z tym, że fixboot odświeża sektor startowy partycji, a nie mbr. Więc to z nim miałeś problem.

A to informacje ze strony Microsoftu (link w poście wcześniejszym):
Zastępowanie sektora startowego za pomocą Konsoli odzyskiwania
Do zastąpienia uszkodzonego sektora startowego można użyć także Konsoli odzyskiwania.
Jeśli nie określono napędu, to Konsola odzyskiwania zastąpi sektor startowy partycji startowej. Aby naprawić sektor startowy innego woluminu, należy wpisać polecenie Fixboot, następnie spację, a następnie literę napędu wraz z dwukropkiem.

djc 12.03.2003 14:13

Cytat:

jak jesteś taki madry
Jednak Cię nie rozumiem, nigdy nie twierdziłem, żebym był jakimś wszechwiedzącym. Podaje informacje, tak jak było napisane na stronie jakby nie było twórcy Windowsa.
Po raz ostatni wdaję się z Tobą w jakąkolwiek dyskusję i żadnych durnych wyzwań niedowartościowanych małolatów nie przyjmuję, zresztą nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.
Pewnie jest do znalezienia w internecie i wydaje Ci się, że dzięki tej informacji wielki z Ciebie hacker.
Jak chcę sobie mieć pełny dostęp do partycji ntfs, to wystarczy, że sobie podępnę taki dysk do linuxa z obsługą ntfs i wyciągnę z niego co będę sobie chciał (oczywiście za zgodą właściciela).
A poza tym nie mam skłonności do nadawania sobie jakichś wyższych uprawnień na nie swoich komputerach, a na moim w zupełności wystarczy mi admin.
Co do fixboot, to sprawdzę czy jest tak faktycznie, jak mówisz. Bo według tego użycie tej komendy spowoduje odświeżenie mbr, i w takim razie zamazanie mojego bootmanagera w nim umieszczonego. Jeśli bootmanager po tej operacji zniknie to przyznam Ci rację i nawet Cię przeproszę.

djc 12.03.2003 14:55

No więc zrobiem, tak jak napisałem (nadmieniam, że wcześniej nigdy nie używałem fixboot, z tego względu, że nie miałem problemów z sektorami startowymi partycji, a do mbr wystarczało mi fixmbr, fdisk /mbr, lub jakiś inny program do grzebania w mbr, stąd moja niepewność co do skutków zastosowania tej komendy, zwykle było mi to potrzebne w związku z różnymi bootmanagerami - to tak nawiasem wyjaśnienia dla osób, ktore śledzą tę chorą sprzeczkę).

Uzyłem polecenia fixboot z pod konsoli odzyskiwania. Windows mi ładnie napisał, że przywrócił sektor startowy dysku c: domyślnego, jeśli piszemy polecenie bez podania dysku. Wszystko ładnie odświeżył, z tym, że mój bootmenager dalej sobie siedział w mbr, tak jak siedział.
Natomiast wsiąkł po wpisaniu fixmbr.

Więc Memorando piszesz głupoty, już po raz drugi dzisiaj. Ja współczuje osobom, którym udzielasz rad jak rozwiązywać problemy z komputerami. Biedni Ci ludzie. Jak się nie douczysz, to kiedyś walniesz taką głupotę, że Cię to po kieszeni trzepnie, to może wtedy zrozumiesz, że najpierw trzeba pomyśleć, sprawdzić informacje, które według Ciebie mają być prawdziwe i pomocne dla innych.
Tutaj przed konsekwencjami Twoich rad chroni cię niestety anonimowość, ale zastanów się nad swoim postępowaniem, bo niechcący komuś przysporzysz kłopotów.

Wszelkie dyskusje z Tobą uważam z mojej strony za zakończone, bo niestety Twoje pojęcie o sprzęcie komputerowym jest wyjątkowo blade!
Coś liznąłeś i wydaje Ci się, że już niesamowity z Ciebie wielki fachowiec, a niestety okazało się co innego.

Laser 12.03.2003 15:07

Witam !

System stoi wczoraj na Win2k PL PRO SP3 na IBM 15GB i nie ma narazie zadnych problemów.

Wniosek - albo dysk jest jakis dziwny / ale test memorando wyklucza to / albo kontroler na MOBO który fabrycznie obłsugiwał HDD do 65 a nowy bios podkrecił go do obslugi hdd o rozmairach do 132GB

Mam jeszcze jedno spostrzerzenie - moze Win2k nie poprawnie wspólpracuje z 8 MB cachem WDC ??

Zaraz poczytam artykuły - moze cos wyciagne

Co do procesu instalacji na WDC

Dysk jako jedyny w kompie zworki wyjete - czyli automatycznie ustawia sie na Master podpiety jest do pierwszego kanalu kontrolera czyli jest na PM.

Komunikaty jakie wyskakiwaly - pisze z pamieci:

"Brak pliku c:\winnt\system32\config\system lub plik jest uszkodzony"

drugi komunikat jaki wystepował to wyskakiwał w tym miejscu po oknie startowym Win2k

"Stop jakies oznaczenie numeryczne start zatrzymany został uszkodzony plik rejestru - przywrócenie kopi nie jest mozliwe"

potem pojawia sie cos jeszcze dysk sie wylacza i restart i tak w kóleczko

Jak wspomniałem plik ..... system jest w sowim miejscu - sprawdzilem
--------------------------------------------------------------------

Jeszcze jakies kluczowe informacje ?

Thx i pozdrawiam !

memorando 12.03.2003 15:07

Cytat:

djc napisa***322;(a)
No więc zrobiem, tak jak napisałem (nadmieniam, że wcześniej nigdy nie używałem fixboot, z tego względu, że nie miałem problemów z sektorami startowymi partycji, a do mbr wystarczało mi fixmbr, fdisk /mbr, lub jakiś inny program do grzebania w mbr, stąd moja niepewność co do skutków zastosowania tej komendy, zwykle było mi to potrzebne w związku z różnymi bootmanagerami - to tak nawiasem wyjaśnienia dla osób, ktore śledzą tę chorą sprzeczkę).

Uzyłem polecenia fixboot z pod konsoli odzyskiwania. Windows mi ładnie napisał, że przywrócił sektor startowy dysku c: domyślnego, jeśli piszemy polecenie bez podania dysku. Wszystko ładnie odświeżył, z tym, że mój bootmenager dalej sobie siedział w mbr, tak jak siedział.
Natomiast wsiąkł po wpisaniu fixmbr.

Więc Memorando piszesz głupoty, już po raz drugi dzisiaj. Ja współczuje osobom, którym udzielasz rad jak rozwiązywać problemy z komputerami. Biedni Ci ludzie. Jak się nie douczysz, to kiedyś walniesz taką głupotę, że Cię to po kieszeni trzepnie, to może wtedy zrozumiesz, że najpierw trzeba pomyśleć, sprawdzić informacje, które według Ciebie mają być prawdziwe i pomocne dla innych.
Tutaj przed konsekwencjami Twoich rad chroni cię niestety anonimowość, ale zastanów się nad swoim postępowaniem, bo niechcący komuś przysporzysz kłopotów.

Wszelkie dyskusje z Tobą uważam z mojej strony za zakończone, bo niestety Twoje pojęcie o sprzęcie komputerowym jest wyjątkowo blade!
Coś liznąłeś i wydaje Ci się, że już niesamowity z Ciebie wielki fachowiec, a niestety okazało się co innego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:30.