Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Esperanza 800 MB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/esperanza-800-mb-17795/)

Zonk-Master 02.03.2003 12:39

Esperanza 800 MB

Mam zamiar kupić szpindel (100 sztuk) płyt Esperanza 800 MB.Zastanawiam się czy wybrać płytki typu "silver-blue" czy "silver-silver".Jak te płytki wogóle się sprawdzają?

Zonk-Master 02.03.2003 19:01

Mam jeszcze jendo pytanko.
Jak jakościowo wychodzi muzyka nagrana na tych płytkach ?

Maciej 02.03.2003 19:08

Re: Esperanza 800 MB

Cytat:

Zonk-Master napisa***322;(a)
Mam zamiar kupić szpindel (100 sztuk) płyt Esperanza 800 MB.Zastanawiam się czy wybrać płytki typu "silver-blue" czy "silver-silver".Jak te płytki wogóle się sprawdzają?

Polecam link:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=Esperanza

...........................;)

Maciej 02.03.2003 19:10

Cytat:

Muza jak muza ...ale do muzy zawsze wybieram nośniki lepszej jakości taki jak np.Verbatim Pastel ...;)

Tomek777 02.03.2003 19:28

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Muza jak muza ...ale do muzy zawsze wybieram nośniki lepszej jakości taki jak np.Verbatim Pastel ...;)
Do muzyki polecam czarne Dysan`y w slimie. Cena nieco wyższa (2 PLN/sztukę), ale jakość wspaniała i nie spotkałem się jeszcze ze sprzętem, który by tego nie odtworzył.

Zonk-Master 02.03.2003 19:37

A jakie płytki mi możecie polecić oprócz ESPERANZY ? Tylko żeby to były takie płytki żeby koszt ich szpindla (100 szt.) nie przekraczal 95 zł.

CrazyLucas 03.03.2003 01:21

datex zielone 700mb sa ok - przy krazku 10szt wychodzi 1.2zl/szt

z 800 to palilem na e-proformance x24 - tez sa ok - placilem okolo 1.45zl/szt z walca

memorando 03.03.2003 01:30

Cytat:

A jakie płytki mi możecie polecić oprócz ESPERANZY ? Tylko żeby to były takie płytki żeby koszt ich szpindla (100 szt.) nie przekraczal 95 zł.
polecam jak zawsze......................do audio xdexa 25 sztuk na szpindlu 29 zeta

szperacz 03.03.2003 14:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Do muzyki polecam czarne Dysan`y w slimie. Cena nieco wyższa (2 PLN/sztukę), ale jakość wspaniała i nie spotkałem się jeszcze ze sprzętem, który by tego nie odtworzył.
Mały teścik;p Dysan Black x4 odczyt max LIteon 52246s

para 03.03.2003 14:29

Cytat:

Ponieważ to są płytki 800 MB proponuje najpierw sprawdzić jak czyta to twój odtwarzacz CD, bo trudno mi uwierzyć, że odczyta pełne 90 minut muzyki.

Pozdrawiam

shuma02 03.03.2003 18:25

juz od jakiegos czsu nagrywam muze na 800mb, wszystko mi to odtwarza.
w samochodzie, w domciu, narazie niespotkalem sie z czyms co nieodgrywa calej muzy z tych dyskow.

shuma02

Tomek777 03.03.2003 21:46

Cytat:

szperacz napisa***322;(a)
Mały teścik;p Dysan Black x4 odczyt max LIteon 52246s
Fajne, ale co to takiego jest? ;) :D

szperacz 04.03.2003 08:17

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Fajne, ale co to takiego jest? ;) :D
Kpisz, czy o drogę pytasz?:chytry:
TO JEST ODCZYT PŁYTKI DYSAN BLACK NAGRANEJ x4 i ODCZYTYWANEJ Z MAKSYMALNĄ PRĘDKOŚCIĄ NA LITEON 52246S PROGRAMEM WSES
Dla porównania płytki na które tak tu wszyscy narzekają
PLatinum (MOSER BAER) nagrana razy 12x odczyt max (skala dwukrotnie powiekszona)

pali 11.03.2003 03:38

esperanza silver-silver oraz silver-blue (wrrr...)

Jakiś czas temu kupiłem esperanza silver-silver w szpindlach po 10szt. Jak je zobaczyłem to zaniepokoiłem się "dziwną" powierzchnią na ostatnich 10% płyty, tzn. jakoś dziwnie światło się tam załamuje, coś jakby krzywe, pofałdowane. Ale nagrałem 20 sztuk na YAMAHA F1 - wszystko ok, tyle, że speed 16x.

Dzisiaj kupiłem esperanza silver-blue, bo mnie ten topic zainspirował (niech piekło pochłonie jego autora). Z wyglądu ten sam problem - fałdki. I niestety w zapisie kaszana! Ostatnie 12% zapisuje się fatalnie. Spada prędkość zapisu i odczytu też. Własnie nagrywam kolejną ze speedem 4x - mało to pomaga...

Nigdy więcej tanich płytek! Płaciłem po 90gr/sztuka. Wywaliłbym je do kosza, gdyby nie to, że nie mam innych w tej chwili (tzn. mam za dobre :))

Aha, te silver blue mają inny wierzch w dotyku - tak śliski, że ledwo flamaster to chwyta.
----------------------------------------
CDR Media Code Identifier v1.63
silver-silver
ATIP: 97m 27s 06f
Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 )

silver-blue
ATIP: 97m 28s 12f
Disc Manufacturer: Gigastorage Corp.
Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.)
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)
--------------------------------------------
Mógłby ktoś obeznany skomentować powyższe "wyniki" z CDR MCI? Jakaś komplikacja Yamaha F1 z Long Strategy?
Jutro potestuję na innej nagrywarce.

pali 11.03.2003 04:11

Nero cd quality check: esperanza silver-blue

i jeszcze screen z testu jednej z tych silver-blue, pozostałe wyglądają bardzo podobnie, prawie, ze identycznie: walnięta "tłocznia"?
Odczyt z Y.F1

-Sid-The-Rat=> 11.03.2003 06:11

szperacz - zgrabne te wykresy - ale jak wiesz wykres bardzo silnie zalezy od predkosci odczytu - daj odczyt na 8x - sprzet audio i tak ma 1x... (choc nie ma tak powalajacej korekcji bledow)

Zonk-Master 11.03.2003 15:44

Re: esperanza silver-silver oraz silver-blue (wrrr...)

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Jakiś czas temu kupiłem esperanza silver-silver w szpindlach po 10szt. Jak je zobaczyłem to zaniepokoiłem się "dziwną" powierzchnią na ostatnich 10% płyty, tzn. jakoś dziwnie światło się tam załamuje, coś jakby krzywe, pofałdowane. Ale nagrałem 20 sztuk na YAMAHA F1 - wszystko ok, tyle, że speed 16x.

Dzisiaj kupiłem esperanza silver-blue, bo mnie ten topic zainspirował (niech piekło pochłonie jego autora). Z wyglądu ten sam problem - fałdki. I niestety w zapisie kaszana! Ostatnie 12% zapisuje się fatalnie. Spada prędkość zapisu i odczytu też. Własnie nagrywam kolejną ze speedem 4x - mało to pomaga...

Nigdy więcej tanich płytek! Płaciłem po 90gr/sztuka. Wywaliłbym je do kosza, gdyby nie to, że nie mam innych w tej chwili (tzn. mam za dobre :))

Aha, te silver blue mają inny wierzch w dotyku - tak śliski, że ledwo flamaster to chwyta.
CDR Media Code Identifier v1.63
silver-silver
ATIP: 97m 27s 06f
Disc Manufacturer: Digital Storage Technology Co., Ltd.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848 )

silver-blue
ATIP: 97m 28s 12f
Disc Manufacturer: Gigastorage Corp.
Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.)
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)
--------------------------------------------
Mógłby ktoś obeznany skomentować powyższe "wyniki" z CDR MCI? Jakaś komplikacja Yamaha F1 z Long Strategy?
Jutro potestuję na innej nagrywarce.

Dzięki za przestrogę :) Chyba jednak nie kupie tego szpindla...

-Sid-The-Rat=> 11.03.2003 18:11

jesli ktos przy czytaniu atip'a sugeruje sei tym long, short strategy to niech przestanie - to pole od dawna nie mowi nic konkretnego o plycie i o barwniku, jest to zaszlosc ktora pierwotnie sluzyla do pomocy nagrywarce w wyborze strategii zapisu - teraz ona sama potrafi to zrobic (NIGDY nie mialo to zwiazku z jakoscia plyt)

coolczyk 11.03.2003 18:20

Zadnych Esperanz...czrnych zielononych siakich i owakich nikomu nie polecam.Mimo iz wszyscy bardzo chwala Esperanza Black, uwazam ze te plytki to koszmar.Uzyskuja u mnie zawsze najgorsze wyniki w WSES(prakycznie wszystkie maja c1>200,nawet palone 8x wypadaja duzo gozej niz np:ACOSS czy MMORE pwpalane duzo szybciej).

pozdrawiam

pali 12.03.2003 10:56

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jesli ktos przy czytaniu atip'a sugeruje sei tym long, short strategy to niech przestanie - to pole od dawna nie mowi nic konkretnego o plycie i o barwniku, jest to zaszlosc ktora pierwotnie sluzyla do pomocy nagrywarce w wyborze strategii zapisu - teraz ona sama potrafi to zrobic (NIGDY nie mialo to zwiazku z jakoscia plyt)
Tak też wszędzie napisane jak mówisz, ale nigdy na long jakoś nie trafłem, więc pomyślałem, że może jednak... Ale oczywiście masz rację, dzięki.

Poza tym po napisaniu poprzedniego postu zauważyłem, że jedna z płyt dodanych do F1 to LongS., więc to mnie przekonało całkowicie.

Na LG te silver-blue palą się tak samo beznadziejnie.

szperacz 12.03.2003 14:42

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
szperacz - zgrabne te wykresy - ale jak wiesz wykres bardzo silnie zalezy od predkosci odczytu - daj odczyt na 8x - sprzet audio i tak ma 1x... (choc nie ma tak powalajacej korekcji bledow)
Te płytki to DATA nie audio, Chodziło mi tylko o porównanie. Ogólnie mam wrażenie, że Litek 52x lubi Platinium palone nie za wolno (tak od 12, 16x) bo jak za wolno palone to jakby "przepalone". Z innymi bywa różnie, ale po zwolnieniu odczytu do 40x prawie wszystkie przechodzą bez błędu c2 w cdspeed. A przy okazji CD doctor nie reaguje na zwalnianie prędkości odczytu przez inne programy- z tego co zauważyłem sięga głęboko do sprzętu bo nawet dioda się nie pali.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:04.