![]() |
Żaden player zgodny ze specyfikacją MP3 nie sprawia problemów przy plikach VBR. Coś, co nie chce ich czytać, nie jest zgodne ze standardem.
A SlimX i w ogóle produkty iRiver nie mają żadnych problemów z VBR :) A firmware jest często uaktualniany :) Jeśli chcesz najlepszą jakość, --alt-preset insane Najlepszy stosunek jakości do rozmiaru: --alt-preset standard Żeby było szybciej, możesz użyć --alt-preset fast standard (fast jest bezpieczne tylko przy 3.90.2 i 3.91, 3.92 nie testowana dokładnie, 3.93 nie działa prawidłowo. 3.93.1 teoretycznie działa, jak 3.92) Masz jeszcze do wyboru (od najwyższej jakości z tej reszty do najniższej): --alt-preset extreme -Z --alt-preset extreme --alt-preset fast extreme --alt-preset standard -Z |
Cytat:
Przeciez --alt preset standard to chyba VBR, a playerki nie lubią za bardzo VBR. |
To ja poproszę linka, bo niczego takiego nie pamiętam :)
EDIT : Znalazłem. manual.txt z http://musepack.tk Sekcja o enkoderze totalnie przestarzała, Frank gdzieś tam pisze "Decoder section almost ready, encoder needs work" czy jakoś tak. W każdym razie, manual w postaci pliku tekstowego nie dotyczy już enkodera. Ta opcja kiedyś istniała, ale nie miała zastosowania praktycznego :) Powstała tylko po to, aby ludzie, którzy oglądali sobie wykresy częstotliwości pod Cool Editem, nie narzekali, że widać na nich mniej, niż przy innych enkoderach, pomimo, że Musepack wyrzucał tylko niesłyszalne rzeczy. Opcja działała tak, że przy --insane nie było brane pod uwagę maskowanie niesłyszalnych dźwieków, tylko, o ile dobrze pamiętam, enkoder kompresował absolutnie wszystko, co przeszło przez etap "ATH - 6 dB". Powodowało to niezły skok bitratu i teoretyczny wzrost jakości, ponieważ nikomu nigdy nie udało się usłyszeć różnicy, która wynikałaby z zastosowania tej opcji :) Było skuteczne, i to bardzo, ale to był przerost formy nad treścią i opcja w końcu zniknęła, a właściwie zmieniło się jej znaczenie. :) Obecnie nie ma jej w starej postaci w enkoderze. |
hmmm - przy czytaniu manuali do tego czegos natknalem sie na taka krotka niewinna linijke - ze od pewengo bitrate zmienia sie CALKIEM idea kompresji - na taka z przewaga 'standardowej' kompresji nad wycinaniem w oparciu o gluchote ludzka...
nie pisalbym tego gdyby nie fakt ze linijke te zapamietalem od razu - jako dosc dorbze swiadczaca o mpc... |
*cough*...
Sid, Musepack zawsze używa modelu psychoakustycznego. :cisza: Jeżeli coś kompresuje bez tego, to : a) marnuje miejsce b) nie daje najlepszej jakości Musepack jest piekielnie skuteczny, ponieważ został opracowany z myślą o jakości, z kompresją na drugim miejscu, przez ludzi, którzy wiedzą, co robią i przy użyciu algorytmów, które minimalizują straty jakości (nie zamienia sygnału na widmo np.) :) EDIT Martin_TP : użyj LAME'a 3.92, 3.91 lub 3.90.2 i polecenia --alt-preset standard do kompresji swoich MP3. To ustawienie również zostało opracowane z myślą o jakości - and I mean it. Korzysta z różnych modyfikacji kodu źródłowego, niemożliwych do włączenia za pomocą normalnych poleceń i gwarantuję Ci, że zapomnisz o WMA po zastosowaniu tego. Spróbuj i zobaczysz sam. No i zajrzyj TUTAJ i poczytaj przyklejone tematy :) |
Niom, zgadza sie MPC to bardzo fajny format z wysoka jakoscia. A tak to stety lub niestety (niepotrzebne skreslic) pozostaje:
OGG - bardzo dobry, wieksze spektrum niz przy mp3, no i moga pliki mniej zajmowac (na tym akurat mi nie zalezy) WMA - lepsze od MP3, przy tym samym bitrate, dosc dobry format. Niekiedy o lepszym brzmieniu niz mp3. MP3 - wiadomo.. stadard muzyki (jak mowilem na rozmiarze mi nie zalezy bo mp3 i tak zrzucam w przedziale 192kbps do 320 kbps (VBR, w zaleznosci od typu muzyki). |
ok - rozumiem - gdybys jednak zmienil kiedys zdanie, albo mial komus polecic format do kompresji (archiwizacji wrecz) to nie zapomnij o mpc...
|
Problem w tym ze nie slucham CD Audio, to jedno.. drugie to ze lubie muzyke miec na dysku kompa i w przenosnym odtwarzaczu. A ten ostatni lyka mi: mp3, wma, cdaudio. Wiec.. inne formaty odpadaja. Jakbym chcial sobie do szkoly czy gdzis wziasc plytke z muzyka to bym musial to konwertowac znow.. a to strata czasu i zachodu. Teraz tylko nie moge sie doczekac supportu ogg przez playerka, niby obiecuja.. ale jakos nie widac tego.. ??? Heh... ??? Jak co to pozostane przy mp3/wma i tyle.
|
jak chcesz migrowac to na mpc...
ogg to krol niskich bitrate (<160)... mpc powyzej bodajze 200vbr nie uzywa kompresji n amodelu psychoakustycznym - tylko jakiegos wlasnego algorytmu - piekielnie skutecznego... |
Ha ha... ten plugin dziala! :) Swietnie :) O ile mniej roboty. I mozna juz sie zastanawiac powazniej nad migracja z mp3 na duzo lepsze ogg.
Jeszcze tylko zeby mp3 playerek supprtowal to ogg.. no ale moze z nowym firmware, kto wie... heh rozmazylem sie :) |
Cytat:
|
Spox juz działa.
Miałem po prostu stara wersje Nero i tyle:) |
sknerus nie powiem tego
Nie powqiem tego co mysle o twoim problemie bo znowu dostane banaka wiec lepiej mnie nie irytuj bo mam tego dodatka:) i wypalilem już 4 cdki:)
|
Na razie - nowe Nero + plugin. Nie jestem pewien, czy Burn At Once też nie obsługuje.
|
Jaki jest dobry program do wypalania płyt audio obslugujacy pliki Ogg??
|
Dzieki zobacze co da sie zrobic:)
|
wszystko znajdziesz na www.cdrinfo.pl !!!!!!!!!!!!!!
|
Nadal nic
|
A uruchomiłeś ponownie Nero. Pluginy Aktywuja się po ponownym starcie Nero. A moze do słego katalogu wgrałeś plugin.
|
Ja ma chyba starszego nero.
Skad mozna sciagnac najnowsza wersje. |
mi się płyta z OGG nagrała bez problemu w Nero 5.5.10.15 z wtyczką OGG!!!!!!!;p ;p ;p :P :P :P :cisza: :cisza: :jupi: :jupi: :jupi:
|
Dalej mi wyskakuje ze Nero nie moze odczytac tego pliku
|
Ilość załączników: 1
a co się z tym robi masz napisane na stronie www.cdrinfo.pl ale zamieszczam też screena z opisem:
|
Ilość załączników: 1
ponieważ nie moge wysłać to zamieszcze ten plik tutaj!!!
|
Ten plugin jest chyba parę postów niżej.;)
|
Był bym wdzieczny sknerus@lotnisko.net
Co sie z tym robi? |
Cytat:
Podeślę ci na maila!!! Chcesz???? |
A skad go wziasc.
|
a PlugIn OGG do nero nie wnosi takiej możliwości??????????
|
Ogg a Nero
W jaki sposób nagrywac płyty audio w Nero z plików Ogg
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34. |