Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   jaką nagrywarkę DVD kupić (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-nagrywarke-dvd-kupic-17899/)

klekacz 03.03.2003 20:01

jaką nagrywarkę DVD kupić

moze ktoś podpowie jaką nagrywarkę DVD kupić żeby pózniej nie było problemów z odzczytem na stacjonarnym DVD

zorg 03.03.2003 21:53

jaka nagrywarka

Dobra,bardzo dobra:D

CobraVerde 04.03.2003 00:21

obecnie na topie jest Sony DRU-500. możesz ją kupić tu: www.sirius.pl

Luzaczek 04.03.2003 15:33

LG GMA-4020 za blisko 1000zl mniej niz sony. Produkt sony coraz wieksza liczbe klientow rozczarowuje. Czy to prawda, ze instrukcyjnie ma informacje, ze nie pali na Verbatimach?

CobraVerde 04.03.2003 16:00

Cytat:

Luzaczek napisa***322;(a)
LG GMA-4020 za blisko 1000zl mniej niz sony. Produkt sony coraz wieksza liczbe klientow rozczarowuje. Czy to prawda, ze instrukcyjnie ma informacje, ze nie pali na Verbatimach?
gdzie słyszałeś o tych rozczarowaniach ??? i kto ci powiedział o tych Verbatimach ???
ojjj Luzaczek - mój sąsiad który ma Deawoo Tico też zawistnie twierdzi że Mercedesy są do dupy ;)

Luzaczek 04.03.2003 16:19

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
gdzie słyszałeś o tych rozczarowaniach ??? i kto ci powiedział o tych Verbatimach ???
ojjj Luzaczek - mój sąsiad który ma Deawoo Tico też zawistnie twierdzi że Mercedesy są do dupy ;)

Ja nie wiem, gdzie Ty sie chowasz panie kolego. O niekompatybilnosci nero tez nie wiedziales :-)
W chipie pisali chocby: "O tym, że problem może dotyczyć krążków nie tylko bardziej "podejrzanych" marek, świadczy przykład napędu Sony DRU-500A, którego nie udało się zmusić do poprawnego zapisania płytek DVD-R firmy Verbatim. Co prawda dołączona do napędu ulotka ostrzega, że problem taki może wystąpić, ale ma on dotyczyć krążków sprzedawanych w październiku na terenie USA i Kanady, my zaś płytki nabyliśmy w listopadzie w Polsce... "

Ostatnio przegladalem wlasnie grupy pod katem nosnikow i uzytkownicy to potwierdzili.

W chipie dalej czytamy o zapisywaniu: "Po aktualizacji wewnętrznego oprogramowania do najnowszej wersji prędkość zapisu płytek "plusowych" spadła do 2,4x".
Dalej: "Przy odczycie osiągi tego napędu są słabsze, głównie dlatego że w przypadku krążków z filmami (zarówno zapisywalnych, jak i tłoczonych) napęd rozpędza się jedynie do prędkości 2-2,5x, "pełne obroty" osiąga zaś tylko dla nośników z danymi. Zawód może spotkać zwolenników kopiowania "wszystkiego, co się rusza": nie udało nam się zmusić napędu DRU-500A do poprawnej współpracy z popularnymi wśród użytkowników programami CloneCD oraz Alcohol 120%. O ile ten pierwszy poddawał się już przy odczycie zabezpieczonej płyty, o tyle druga aplikacja co prawda płytę odczytywała, ale zapisana kopia nie działała właściwie."

Tym samym reasumujac: bios fatalny, zczytywanie 2-2,5x (u mnie na LG mediasonic srednio ok. 6,2x dochodzi max do 8,5x), wspolpraca z programami marna - do tego drugi po prostu niszczy plyty, bo kopia do wywalenie. Nie dziala z najpopularniejszym, a moze i najlepszym producentem nosnikow. Do tego jest 900zl drozsza od LG, jakies 700 od pioneera.

Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze...

Polecalem LG. To samo zrodlo: "jedyny w naszym teście przedstawiciel urządzeń obsługujących płyty DVD-RAM, a zarazem zwiastun nowej generacji tych napędów. Podczas gdy dotychczasowe nagrywarki tego typu oprócz płyt DVD-RAM zapisywały tylko nośniki DVD-R, model firmy LG zapisuje również nośniki DVD-RW, co znacznie podnosi jego funkcjonalność. Z odczytem płyt DVD urządzenie to radzi sobie dobrze. Prawie wszystkie rodzaje płyt DVD odczytywane są z dużą prędkością, min. 6x." itp itd

CobraVerde 04.03.2003 16:47

posłuchaj Luzaczek - o problemach z Nero słyszałem i stwierdziłem, jedynie, że to sprawa marginalna.
nie twierdze że się Chip nie zna tyle, że ich test był robiony w listopadzie. na krążkach Verbatima nagrywałem i wszystko jest OK.
Chip to robił na piewrwszej wersji Biosu a po to są update firmawere żeby z nich korzstać. nagrywałem na większości nośników dostępnych w Polsce (bez noname) i nie miałem żadnych problemów.
i ciekaw jestem jakie grupy przglądasz ? i o jakim fatalnym Biosie mówisz ? 1.0e czy 1.0f czy 1.0g ? bo ja na swój nie narzekam.
a teraz sprawa najważniejsza - po co się kupuje za ciężkie pieniądze nagrywarkę DVD ??? po to żeby kopiować gry ? po to żeby służyła jako odtwarzacz ? NIE - żeby nagrywała płyty DVD i to Sony robi znakomicie. nie ma urządzeń tego typu, które świetnie robią wszystko. równie dobrze mógłyś narzekać, że Ferrari to kiepska bryka bo ma mały bagażnik i wchodzi do niego tylko worek kartofli ;) poza tym sam przyznasz, że wsparcie dla obu formatów to reewlacja :P a decyzja Microsoftu o wsparciu standardu PLUS nie wróży dobrze MINUSOM do których należy LG.
ty cytujesz jeden numer Chipa i na oczy zapewne nie widziałeś nic poza tym LG i próbujesz robić za eksperta. ja testowałem wszystkie dostępne modele nagrywarek jakie pokazały się w Polsce. zajmuję się takimi zagadnieniami zawodowo i nie mądrze się tak jak ty tylko staram się pomagać ludziom na tym forum. i bez takich tekstów "Tylko prosze Cobra, nie mowi, ze Chip sie nie zna, nie czytales, nie wierzysz i by Ci znow przytaczac pol postow z innych grup, jak z nero bylo... prosze..." - bo mnie wnerwia taki protekcjonalny ton.

Luzaczek 04.03.2003 17:03

Cytat:

posłuchaj Luzaczek - o problemach z Nero słyszałem i stwierdziłem, jedynie, że to sprawa marginalna.
Tak jak marginalne sa czytniki pioneera, bo glownie z nimi nero mial problem. Zreszta pierwsze pytanie jakie sie pojawilo po wypuszczeniu "15" nero - czy juz usuneli problem niekompatybilnosci :-)
Ale ogolnie masz racje.

Cytat:

mały bagażnik i wchodzi do niego tylko worek kartofli ;) poza tym sam przyznasz, że wsparcie dla obu formatów to reewlacja :P a decyzja Microsoftu o wsparciu standardu PLUS nie wróży dobrze MINUSOM do których należy LG.
Nie zachwycalbym sie standardem +/-. Osobiscie wydaje mi sie, ze wiekszosc posiadaczy sony i tak pali minusa. Miales racje - dvd jest do filmow. Biorac pod uwage ich cene (od 25zl/szt oryginal) stosowanie nosnika + i przeplacanie 1000zl za nagrywarke jest mocno watpliwym posunieciem ekonomicznym.

Cytat:

ty cytujesz jeden numer Chipa i na oczy zapewne nie widziałeś nic poza tym LG i próbujesz robić za eksperta.
Cytuje 1 i prosze bym nie musial wiecej - znaczy, ze wiecej... jest.

Cytat:

ja testowałem wszystkie dostępne modele nagrywarek jakie pokazały się w Polsce.
A co Ci wyszlo z LG? Naprawde mnie to ciekawi...

Przepraszam za pretensjonalny ton. Staram sie opierac na dostepnych publikacjach. Niemniej uwazam, ze subiektywne wrazenie uzytkownikow czesto jest wazniejsze.

CobraVerde 04.03.2003 17:35

masz racje z opłacalnością nośników + ale biorąc pod uwagę, że plusy mogą wygrać wojnę standardów, to lepiej mieć pod ręką możliwość zapisu w tym formacie. skoro MS poparł R+ i następna edycja Windows ma wspierać tylko ten standard to nie wróży to dobrze R-.
a z cenami jest tak że tańsze płytki DVD+R kosztują teraz ok. 15 złotych czyli wcale nie tak drogo. ja najwiecej nagrywam na DVD+RW (18 - 30 zł za sztukę), a jeżeli coś robię "na zawsze" to oczywiście wybieram R-, bo nie tylko są tańsze ale też lepiej dostępne.
LG zrobiło porządną, tanią nagrywarkę - normalne testy zapisu i odczytu przeszła bez problemu. zobaczymy jak pójdą jej specjalistyczne testy laboratoryjne - robione są właśnie w Niemczech i nie znam jeszcze wyników bo LG, Teac i Ricoh są testowane jako ostatnie bo zadebiutowały u nas najpóżniej. ale mogę ci już powiedzieć co jest minusem tej nagrywarki w porównaniu z Sony - obsługa tylko R- oczywiście (użyteczność DVD-RAM jest mocno dyskusyjna) i słaba prędkość zapisu - x2 max. a już za dwa tygodnie będą na naszym rynku płytki x4 (Princo i Esperanza) w cenie 8 -10 zł :)

baski 04.03.2003 17:39

Nie wiem.....

.

:cisza: No nie wiem.......

Chłopaki ! Tylko sie nie pobijcie !:boks: :boks: :boks:

A propos Sony - (nie jestem ekspertem ;p ) - czytałem troche na zagranicznych Forach - Forumach (ach ten polski) na temat tej nagrywarki (sam badam teren przed dokonaniem ostatecznego kroku - zakupu).

UWAGA! :jupi: WSZYSCY SIKAJĄ W MAJTKI Z ZACHWYTU NAD TĄ NAGRYWARĄ! :jupi:

A już sam fakt, że nie mozna jej dostać o czymś świadczy....

Co nie zmienia stanu rzeczy, że jak zwykle u SONY (( , jest za droga - na Zach. ca USD 350 - u nas ca PLN 2000 (ok. USD 500 (( ).

Moja porada amatora szaraczka - masz kasę = kup SONY, masz srednio kasy = zaczekaj jeszcze ze 2 miechy wchodzą nowe modele (też +/- np LG) ceny spadną, a nagrywary (i soft) będą lepiej dopracowane, jak masz niewiele kasy = czekaj do 6-12 miesięcy bo ceny popwinny spaść do poziomu ca PLN 700 - 800, a jak nie masz kasy w ogóle - no cóż... czytaj gdzie i co się da i módl się aby za 2 lata taka nagrywara kosztowała PLN 300-400.

I to tyle z mojej strony (narazie).|| || ||

PS1

Dla mnie wymiana pogladów między innymi uzytkownikami tego forum jest bardzo cenna - naprawde wielkie dzięki!

PS2 (nie mylić PSX2 ;p ;p )

Panowie trochę szacunku na wzajem - proszę!

.

Luzaczek 04.03.2003 17:51

Cytat:

skoro MS poparł R+ i następna edycja Windows ma wspierać tylko ten standard to nie wróży to dobrze R-.
A wiesz moze czego sie nalezy spodziewac po info, ze MS poparl to, a nie poparl tamtego? Z tego co wiem MS popiera Intela. Ja mam AMD i sobie chwale.
Zastanawiam sie nad realnymi korzysciami z faktu, ze MS popiera cos.

Cytat:

powiedzieć co jest minusem tej nagrywarki w porównaniu z Sony - obsługa tylko R- oczywiście (użyteczność DVD-RAM jest mocno dyskusyjna) i słaba prędkość zapisu - x2 max. a już za dwa tygodnie będą na naszym rynku płytki x4 (Princo i Esperanza) w cenie 8 -10 zł :)
Princo juz mialy byc od marca po 8zl. Esperanza nie wiem. Datex po 11zl/szt widzialem 4x. Ja tez czekam na wprowadzenie 4x, bo nie wierze, ze przy cenie np. 8zl/szt za 4x esperanza, bede placil 7,5zl za 2x.

A swoja droga... Dlaczego nie palisz plytek 2x na 4x? Czy na SONY sie nie da? Ja wszystkie daje na 2x i dzialaja, mimo iz powinny na 1x.

Luzaczek 04.03.2003 18:04

Re: Nie wiem.....

baski:
To nie pierwszy temat, gdzie mamy z cobra rozne zdanie...

Moze i na sony sikaja... Ale wiesz - to jameryka. Tam sikaja nad cena nosnikow dvd, bo za pensje moga kupic ich ze 3000 szt, a u nas placza, ze nosniki drogie.
Ja nie twierdze, ze sony jest zla. Twierdze, ze na polskie warunki nie jest optymalnym wyborem. Moze dlatego, iz przyzwyczajony jestem wykorzystywac sprzet w 100%. W Sony bym wykorzystywal w 10% powiedzmy, bo przegrywac sie nie da - wolna, 4x za drogie plyty, + za drogi itp itd. To pewien rodzaj filozofii. Tak jak mam w98 pierwsza edycje. Uwazam, ze moze w 50% go wykorzystuje. I wiem, ze XP ma 1000 dodatkow (w tym 999 niepotrzebnych), ale nie zainstaluje dziada tylko po to, bo nowe. Na haslo "nowe" czy "nowosc" to dzieci kupuja batony, a nie dorosla osoba nagrywarke z kupa rzeczy, ktora sie nie przyda, tudziez "moze" sie przyda.

Nie zgadzam sie, ze masz kase = kup sony. Masz kase? Kupuj oryginaly - jak cobra slusznie zauwazyl - nagrywarke kupuje sie do filmow. Jesli masz kupic nosnik za 15zl, wypozyczyc za 7zl to okazuje sie, ze wydales 22zl. Co ktorys nosnik sie schrzani, wiec powiedzmy do 25-30zl/szt wyjdziesz. Na Allegro smialo w tej cenie kupisz oryginal. Po co wiec wydawac 2000zl na nagrywacz? Inna sprawa, gdy kupujesz plytki za 8zl, wypozyczenie 7. Jestes jakies 10zl do przodu. "Tylko" 120 plyt i sie zwrocilo. Inna sprawa, ze te 120 plyt to 1700, wiec z nagrywarka 3 tys. wyjdzie. Nie kazdy tyle da za... zabawke, bo przeciez do tego sie rola filmow sprowadza.

Jak widzisz - ja kieruje sie ekonomia, nie sentymentami, zachwytami, sikami czy czym tam jeszcze.

Co do czekania - juz sie kiedys wypowiadalem. Nie warto czekac. Tematem nagrywania zajmuje sie juz kilka lat. Pamietam pierwszy cd-rom - mitsumi 1x za jedyne 550zl. Plytki sprowadzano mi z USA do niego :-) Ale... rozmarzylem sie... Na przestrzeni dziejow widac taka prawidlowosc: jak kupisz nagrywarke, gdy jest droga to zawsze sie zwraca, a jak kupisz, gdy juz kazdy ma - zawsze jest to kasa nie do odzyskania.

CobraVerde 04.03.2003 18:06

MS nawet jakby "wspierało" Intela to publikuje sterowniki do procków AMD i poważnie uwzględnia fakt ich istnienia. ze standardem DVD bedzie nietety tak, że prawdopodobnie Windows Longhorn będzie wspierał tylko i wyłącznie R+. więc chyba jest różnica pomiędzy tymi dwoma zagadnieniami.
reszte dokończe w domu bo musze nagle uciekać do domu ;)

Luzaczek 04.03.2003 18:16

nooo... to moze MS "uwzgledni" te pare milionow napedow DVD-, ktore do tego czasu bede kupione. Zreszta wiesz... ja przewiduje, ze bede posiadal nagrywarke jakis rok, moze poltora. Dlatego, ze sprzet bez gwarancji ciezko sprzedac. LG ma 2-letnia. Wiec to bedzie dobry czas, by sie pozbyc. Kupie wowczas juz pewnie 8x co najmniej (ma wyjsc w tym roku) i byc moze +/-. Nie wiem kiedy wyjdzie ten nowy windows tylko dla plusa. Nie wiem, czy przez brak wspierania rozumiesz to, ze - nie bedzie czytany w ogole (ciezko mi to sobie wyobrazic). Jedno wiem - w ciagu roku czy 1,5 roku szanse na zainstalowanie u mnie nowego, jeszcze nie istniejacego windowsa sa bliskie zeru. mam system sprzed 5 lat. Moze za 2-3 lata zainstaluje XP. Moze za kolejne 5 ten nowy. Czy bede mial te nagrywarke za 8 lat? Na 100% nie. Dlatego NIE polecam czegos, czego nie wykorzystam. Sprobuj mnie zrozumiec.

baski 04.03.2003 18:19

.

Oj Luzaczku .... sikaja po majtach bo nagrywarka jest naprawde dobra;
a poza tym kazdy ma swoja filozofie zycia - jeden kupuje tylko nowosci inny nie - i tyle.

Nagrywarka DVD to nie tylko filmy (wychodzi taniej niz 7 PLN gdy pozyczacie w kilka osob ;p - a oryginaly chodza od PLN 30 - PLN kosmos ;p - więc twoich kalkulacji nie przyjmuje :jezyk: ). DVD-/+R/RW to także PS2 czy Xbox, to także własne DVD z kamery cyfrowej (w prezencie dla tesciowej - obecnej(( , przyszej:), bylej ||), a takze nagrywanie danych czy nawet powazny backup.

Wszystko zalezy od kasy i twoich indywidualnych potrzeb - masz to kupujesz - (powtórze jeszcze raz) nie to nie i tyle :jupi:!

8) 8) 8)

.

zorg 04.03.2003 21:01

ok. teraz ja

Kupilem sony dvd ni po to zeby przegrywac filmy bo ma ich z 500szt orginaluw kupionych w sklepie, to jest tylko jedna z mozliwosci tej nagrywarki, jak chce nagrac cos na cd to uzywam yamahy f1,. Natomiast sony jest swietny do robienia swoich filmow dvd tych nakreconych z digital camera jak wyprawa na ryby w odlegle dzikie miejsca itp. i wcale nie twierdze ze to najlepsza bo nikt tak nie mowi, wyczytalem ze napedy TDK sa swietne ale tu rozczarowanie= dokladnie w tej same cenie co Sony.wiec wybor nalezy do uzytkownika.
Sprawa ma sie dokladnie jak do nagrywarek CD-rw na poczatku gdy te napedy w chodzily na rynek i za pierwsza nagrywarke cd-rw zaplacilem( HP) tyle ile teraz za DVD wiec nie ma sie o co spierac kazdy wybiera to na co go stac i co lubi :)

Luzaczek 04.03.2003 21:43

Moze wiec po prostu przyjmijmy, ze pytania: "jaka nagrywarka jest najlepsza" nie maja wiekszego sensu, bo kazdy swoje chwali, szczegolnie, gdy sie nie rozczarowal sprzetem.

Luzaczek 04.03.2003 21:45

Re: ok. teraz ja

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
Sprawa ma sie dokladnie jak do nagrywarek CD-rw na poczatku gdy te napedy w chodzily na rynek i za pierwsza nagrywarke cd-rw zaplacilem( HP) tyle ile teraz za DVD wiec nie ma sie o co spierac kazdy wybiera to na co go stac i co lubi :)
Racja... a pamietam jak kupowalem plyty CDR po 180zl/szt. Nagrywarka kosztowala 10.000 zl - philipsa, oczywiscie 1x, taka zewn. wielkosci przewroconej na bok obudowy midi tower. Nie pamietam niestety modelu.

baski 05.03.2003 00:02

.

Mysle, ze pytanie watku bylo dosc jasne - Ktora wybrac????

Chyba dobrze jest poczytac za i przeciw roznych napedow.... bez zapedow emocjonalnych :chytry: :chytry: :chytry: .

Wpisujcie swoje opinie (i opisujcie doswiadczenia) - jak najwiecej - na pewno pomorze to innym w dokonaniu wlasciwego wyboru!:jupi: :jupi:

Pozdrowka :cisza:

.

zorg 05.03.2003 02:08

to jest dobry naped

warto sie zainteresowac,podobno niezly naped

Luzaczek 05.03.2003 09:02

Cytat:

baski napisa***322;(a)
Mysle, ze pytanie watku bylo dosc jasne - Ktora wybrac????
Chyba dobrze jest poczytac za i przeciw roznych napedow.... bez zapedow emocjonalnych :chytry: :chytry: :chytry: .
Wpisujcie swoje opinie (i opisujcie doswiadczenia) - jak najwiecej - na pewno pomorze to innym w dokonaniu wlasciwego wyboru!:jupi: :jupi:
Masz racje, dlatego ponownie pisze, ze ja kieruje sie ekonomia. Czy to "zapedy emocjonalne"? Nie! Podaje Ci argumenty liczbowe, a liczby nie klamia. Nie wypisuje, ze sikam w majty, nie wroze co bedzie w nowej wersji windowsa itp itd. Mowie dzis i teraz. Zwykle przy takich pytaniach podaje "NA DZIS, moim zdaniem...". Nie wiem co bedzie jutro - jak chcesz wiedziec mozesz sie poradzic wrozki.
To, ze niektorzy traktuja swoj sprzet emocjonalnie to nie moja wina, przegrywaja na argumenty (zauwaz, ze cytuje, podaje zrodla, liczby znowu, ceny itp) i od razu chca sie boksowac. To tak jak z motorem - dla jednego to srodek lokomocji, dla drugiego obiekt kultu. Gdy mnie zapytasz co moim zdaniem warto kupic, wskaze na motor, ktory nadaje sie idealnie, jest ekonomiczny przy tym i wykorzystasz go w znacznym stopniu (o ile taki znajde). Nie bede Ci mowil, ze najlepsza jest hayabusa, bo pojedziesz 310km/h, skoro w Polsce mamy drogi jakie mamy. Ten motor kosztuje fure kasy. Po co? nie wiem. Wrozbita powie: MT wspiera autostrady i za iles lat bedziemy mieli, kupuj hayabuse. To ja poczekam, jak wesprze i beda mi odpowiadac, to kupie hayabuse, na razie zadowole sie skuterem.

Tyle komentarza, szczerze mowiac smiesza mnie te zachwyty nad sony, wiec pozwolilem sobie tez pozartowac z tego, mam nadzieje, ze nie bedzie to zle odczytane. W koncu to tylko zabawa - jak mawial krolik Bugs :)

grunger 05.03.2003 17:30

Cóż, muszę przyznać, że nagrywarka sony jest dość dobrym urządzeniem, ale nie za 2000 zł. Za tą cenę można mieć 2 LG lub prawie dwa pioniery (te mają niestety tylko rok gwarancji). A wsparcie MS "plusa" będzie zapewne polegało na zawarciu w systemie sterowników zapisu pakietowego, a w przypadku "minusa" strerowniki te bedziemy musieli zainstalować sobie sami. I takie to wielkie mi wsparcie,:D . Kolejny slogan i to na dodatka systemu którego jeszcze nie ma, lol.
trzymajcie się ciepło!

Martin_TP 05.03.2003 19:13

Pioneer w Komputroniku ma 2 lata gwarancji.

miles 08.03.2003 07:47

Troche to stary już temat poniważ płytki potaniały ale nie o tym tu mowa. Duża zażarość w sprawie. Sony jest za***ista ale co ekonomiczności jaką proponuje Luzaczek też się zgadzam. Nie ważne ale dosyć ważne jest przecież nośnik. Ja osobiście testuje całe setki i procentowo do Toshiby którą miałem wczesniej wypada 50 do 1 z toshiby nic nie działało A na Sony zdarzają sie wpadki (princo). Czy przeliczając na kase i uwzględniając gusta każdego każdy chwali swoje
Pozdrawiam

8)

Luzaczek 08.03.2003 08:25

Cytat:

miles napisa***322;(a)
Troche to stary już temat poniważ płytki potaniały
Obys nie wykrakal. W Arcompie przez pewien moment minimalnie podniesli ceny. W kilku zrodlach juz czytalem, ze producenci nie wyrabiaja sie z zamowieniami i jest mozliwe podniesienie cen, a przynajmniej nie ma szans na obnizki. Oby szybko przestawiali te fabryczki CD na DVD, bo bedzie cienko...

steely 08.03.2003 12:30

A może taka?Link

Luzaczek 08.03.2003 16:35

Cytat:

steely napisa***322;(a)
A może taka?Link
MTBF 60000 to troche cienko - LG ma 100000. Nie wiem jak z serwisem Plextora, ale najwazniejsze: musi minac troche czasu nic nagrywarka sie przyjmie na rynku, by byly jakies opinie o niej. Kupujac nowosc mozna sie naciac.

Osobiscie mam juz swoj typ: LG GMA-4040.

Luzaczek 08.03.2003 16:40

A jeszcze mi tak przyszlo do glowy... dlaczego ona wymaga w98se? Na w98 pierwszej edycji nie bedzie dzialac? Ja korzystam wlasnie z w98 pierwsza edycja i LG chodzi jak burza. probowalem zainstalowac swego czasu w98se to mi wieszal sie co 5 min.

CobraVerde 08.03.2003 18:54

Cytat:

Luzaczek napisa***322;(a)
A jeszcze mi tak przyszlo do glowy... dlaczego ona wymaga w98se? Na w98 pierwszej edycji nie bedzie dzialac? Ja korzystam wlasnie z w98 pierwsza edycja i LG chodzi jak burza. probowalem zainstalowac swego czasu w98se to mi wieszal sie co 5 min.
spróbuj jeszcze raz ;) - win98 se dobrze skonfigurowany napewno oferuje większe możliwości niż jego starszy brat. jednak do multimediów i gier zdecydowanie najlepszy jest Win xp - nie pamiętam kiedy miałem z nim jakieś problemy a o zawiszaniu się systemu całkiem zapomniałem. oczywiście warto go mieć posadzonego na dobrej maszynie tzn. CPU powyżej 1 Ghz i conajmniej 256 Mb Ramu.

Luzaczek 08.03.2003 19:02

No wlasnie to bylo dziwne, bo zawieszal sie sam system, bez jakichs skomplikowanych programow. Chyba ze 3 razy instalowalem. Potem wrocilem do w98 FE i zero zawieszania. Niektorzy mi nie mogli uwierzyc, ale prawda jest, ze u mnie w98FE chodzi gigastabilnie. Nie wiem co to bluescreen, system reinstalowalem moze 2 lata temu. Teraz tylko przez nagrywarke dvd, bo sadzilem, ze to moze byc przyczyna problemow. Okazalo sie, ze to princo bylo, a nie system.

Co do XP mam. Ale nie zainstalowany. Gier nie mam w ogole, multimedia to divxy - nie ogladam nawet DVD. Wiesz... nie chce z armata do wrobla. Te divxy to tylko 5.02, nie mam nawet xvida. Moj procek to duron 1,2, 256 ram mam. Pewnie kiedys XP sprobuje, ale nie szybko. Zgodzisz sie pewnie, ze nie ma sensu wszystkiego reinstalowac, zmieniac po to tylko by robic dokladnie to samo, co na w98FE. Przyjdzie potrzeba, bedziem myslec. Na razie potrzeb brak!

O! mam w domu 2 kompy, byla potrzeba na drugim w98se, bowiem chcialem udostepnic przez niego net. w98fe nie ma udostepniania. Zrobilo sie, chodzi ladnie. Bez zawieszania.

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:47.