Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Kabelek Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/kabelek-audio-17910/)

JAROmix 03.03.2003 21:18

Kabelek Audio

Jak wiadomo prawie każdy albo nawet każdy napęd CD/DVD-ROM czy CD-RW posiada wyjście DIGITAL AUDIO.

Już oddawna szukam kabelka do tego wyjścia aby połączyć napęd z k.dźwiękową łączem DIGITAL a nie ANALOG.
Jednak w każdym sklepie z komputerami jak zadaje pytanie o ten kabelek robią wielkie oczy o co mi chodzi i twierdzą że jestem pierwszą osobą która o to pyta.

Może ktoś wie coś na temat tego nieszczęsnego kabelka albo może nawet go posiada.
Po co robić w napędach takie wyjście jak kabelek do niego prawdopodobnie nie istnieje?

-Sid-The-Rat=> 03.03.2003 21:21

kabelek isnieje - jest to zwykly dwuzylowy kabelek niskonapieciowy - mozesz go sobie zrobic psujac kabelek analogowy - czasem trzeba lutownica dodac cos wewnatrz napedu (np w philipsah) ale na ogol samo gniazdo jest sprawne

podlaczasz tak jak k. dzwiekowa ma w specyfikacji

JAROmix 03.03.2003 21:34

Jeśli to zwykły kabelek to czemu w serwisach robią oczy o co mi chodzi?
No i dlaczego standardowo korzystamy z ANALOG jak mamy obok DIGITAL i firmy do napędów też standardowo dołanczają ANALOG.
Czyżby ANALOG był górą?

Martin_TP 03.03.2003 21:39

To jest kabel SP-DIF... lub tez Digital. Co do jakosci.. to.. na Digital o niebo lepsza jest jakosc dzwieku niz na analogu. Slychac to wyraznie.

JAROmix 03.03.2003 21:47

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
To jest kabel SP-DIF... lub tez Digital.
Czy jest taki orginalny?
Czy zastosować się trzeba do sposobu -Sid-The-Rat=>
No i dlaczego firmy dodają ANALOG jeśli jest gorszy?

Majordomus 03.03.2003 21:57

Nie rozumiem postu.
Nie rozumiem pytania.
Dzwiek digital, o ile wiem, idzie przez tasme.
Dzwiek analog idzie przez kabelek, do karty dzwiekowej.

Odtwarzanie dzwieku zalezy od plyty, gra-muzyka, i od sposobu zapis-odczyt.
Czy moze ja czegos nie wiem.

JAROmix 03.03.2003 22:06

Cytat:

Majordomus napisa***322;(a)

Dzwiek analog idzie przez kabelek, do karty dzwiekowej

No i właśnie! A dlaczego jak CD-ROM ma wyjscie DIGITAL.
Ja chcę aby do do k.dźwiękowj sygnał był przekazywany w formie cyfrowej a nie analog.

JAROmix 03.03.2003 22:27

Cytat:

Odtwarzanie dzwieku zalezy od plyty, gra-muzyka, i od sposobu zapis-odczyt.

Sposób przekazywana możemy podzielić na analog i cyfrowy. Na płycie zawsze jest on w postaci cyfrowej. Chyba że się myle i są płyty CD analog ??

Maciej 03.03.2003 22:30

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
Ja chcę aby do do k.dźwiękowj sygnał był przekazywany w formie cyfrowej a nie analog.

Masz Win Xp...to nie potrzeba żadnego kabelka...!!!
W Xp dzwięk audio digital przenoszony jest poprzez taśmę IDE...;)

A jak miałem Win98...to taki kabelek dostałem za darmo w pierwszym sklepie...komputerowym...;) ;) ;)

Maciej 03.03.2003 22:32

Trzeba uaktwynić opcję w właściwościach napędu :
-włącz cyfrowe odtwarzanie dzwięku CD dla tego urządzenia CD-Rom ...

i to tyle ...:cisza:

Majordomus 03.03.2003 22:43

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
Sposób przekazywana możemy podzielić na analog i cyfrowy. Na płycie zawsze jest on w postaci cyfrowej. Chyba że się myle i są płyty CD analog ??
To moje stwierdzenie, mialo szerszy kontekst, a nie odnosilo sie tylko do plyt CD.
Niektorzy potrafia byc upierdliwi w szukaniu dziury w calym.
Bez urazy.
Sposob nagrania plyty CD - jako AAD - tez uznasz za digital? Co do sposobu zapisu i odczytu -oczywiste, ale reszta.
A czemu jest kabelek - bo plyty *.waw sa odtwarzane przez kabelek audio. (przynajmniej mam taka nadzieje)

Maciej 03.03.2003 22:46

Cytat:

To moje stwierdzenie, mialo szerszy kontekst, a nie odnosilo sie tylko do plyt CD.
Bez urazy.
Sposob nagrania plyty CD - jako AAD - tez uznasz za digital? Co do sposobu zapisu i odczytu -oczywiste, ale reszta.
A czemu jest kabelek - bo plyty *.waw sa odtwarzane przez kabelek audio. (przynajmniej mam taka nadzieje)

A płyty ADD ...;)
bo płyty DDD ... to napewno...:)

JAROmix 03.03.2003 22:57

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Masz Win Xp...to nie potrzeba żadnego kabelka...!!!
W Xp dzwięk audio digital przenoszony jest poprzez taśmę IDE...;)

To go wyciągnij i zobaczymy czy czegoś nie stracisz.
Jeśli CD-ROM przesyła informacje w postaci analog to k.dźwiękowa i tak w pierwszej kolejności musi przerobić to spowrotem na postać cyfrową.Tak czy nie?
To dlaczego nie przesyłać tego w postaci cyfrowej jak jest taka możliwość?

Maciej 03.03.2003 23:02

No i wytłumacz takiemu ....^_^ ^_^ ^_^ :D :D :D

Przeczytaj dokładnie odpowiedż...:cisza: :cisza: :cisza:

JAROmix 03.03.2003 23:10

Cytat:

Bez urazy.

"Niektorzy potrafia byc upierdliwi w szukaniu dziury w calym.
Bez urazy."

- Starajmy sobie pomóc, po to chyba jest to forum a nie dogryzać. Chcę się czegoś dowiedzieć to was pytam.

"A czemu jest kabelek - bo plyty *.waw sa odtwarzane przez kabelek audio. (przynajmniej mam taka nadzieje)"
- Czyli lepiej by było połączyć to przez to wyjście DIGITAL AUDIO ?

Maciej 03.03.2003 23:11

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
To go wyciągnij i zobaczymy czy czegoś nie stracisz.
Jeśli CD-ROM przesyła informacje w postaci analog to k.dźwiękowa i tak w pierwszej kolejności musi przerobić to spowrotem na postać cyfrową.Tak czy nie?
To dlaczego nie przesyłać tego w postaci cyfrowej jak jest taka możliwość?

Dzwięk AUDIO DIGITAL jest przenoszony poprzez TAŚMĘ IDE w WIN XP...!!!

jak wyciągnę taśmę IDE to będzie duuupa...:o
a jak jest Audio DIGITAL to codec na karcie muz. nie musi konwersować sygnału w przetworniku AC/CA z digital na digital .....:cisza: :cisza: :cisza:

JAROmix 03.03.2003 23:15

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
No i wytłumacz takiemu ....^_^ ^_^ ^_^ :D :D :D

Przeczytaj dokładnie odpowiedż...:cisza: :cisza: :cisza:

Niestety mam XP. I polecam ci sprawdzić i pozbyć się tego kabelka analogowego i nawet XP ci nie pomoże.

JAROmix 03.03.2003 23:19

Czyli po co robić napędy CD-ROM z tym wyjściem?
Przecież to tylko dodatkowy koszt.

JAROmix 03.03.2003 23:33

Sory Macej
Ale to chyba twoje:
--------------------
Kto wie ten mówi
a ten kto nie wie
ten niech pyta...(esin_)
---------------------
Więc kto wie niech pomoże i wytłumaczy a kto ma się śmiać niech postów nie nabija.

Majordomus 03.03.2003 23:34

Poddaje sie.
Nie wiem czemu producenci CD wyrzucaja pieniadze w bloto, instalujac wyjscie pod nazwa Digital.
Co do dzwieku digital idacego przez tasme pisalem wczesniej. Diabli mnie podkusili napisac zdanie wiecej.
Przysiegam - nigdy wiecej niz trzeba.

Maciej 03.03.2003 23:35

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
Sory Macej
Ale to chyba twoje:
--------------------
Kto wie ten mówi
a ten kto nie wie
ten niech pyta...(esin_)
---------------------
Więc kto wie niech pomoże i wytłumaczy a kto ma się śmiać niech postów nie nabija.

Wyjaśniłem ci wszystko ...co potrzebowałeś...:)

Martin_TP 03.03.2003 23:58

Heh... ktos tu czegos nie zrozumial. Co z tego ze mozna puscic dzwiek przez tasme EIDE.. po pierwsze nie dziala to zawsze i nie z kazdym napedem. Po drugie chodzi o to by naped bezposrednio dostarczal dzwiek do karty muzycznej w postaci cyfrowej! Jesli ktos tu widzi jakies zlacze EIDE na karcie muzycznej to gratuluje! Po to kurde wlasnie jest to zlacze DIGTIAL by tak podlaczyc:
CD-ROM/DVD -> kabelek digital (sp-dif) -> karta muzyczna
a zeby bylo fajniej mozna dalej to podlaczac
-> karta muzyczna -> wyjscie sp-dif/optical/coxical -> glosniki

I to co proponujecie z ta tania sztuczka z XP nijak ma sie do tego. Po to to zlacze jest by z niego korzystac, i jest wielce urzyteczne. Bo nie ma zadnej konwersji dzwieku na forme analogowa... tylko wszystko idzie pieknie cyfrowo od samego poczatku az do konca!

Martin_TP 04.03.2003 00:02

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
Czy jest taki orginalny?
Czy zastosować się trzeba do sposobu -Sid-The-Rat=>
No i dlaczego firmy dodają ANALOG jeśli jest gorszy?

Jak najbardziej jest oryginalny, ale sprzedawcy czesto nie wiedza ze takie cos istnieje lub nie wiedza co to.. ^_^ He he..

JAROmix 04.03.2003 00:06

Dzięki Martin_TP za wsparcie!
Widzę że mnie rozumiesz.
Np:
Oglondając filmy z napędu DVD chcę ten sygnał puściś do k.dźwiękowej w postaci cyfrowej a nie analog, a potem na kolumny.
Tylko gdzie kupić taki kabelek?

Martin_TP 04.03.2003 00:11

Co do DVD.. to dzwiek idze strumieniem danych tak jak kazdy zwykly plik. Nastepnie odtwarzacz DVD go puszcza na karte dzwiekowa. Tutaj masz caly czas cyfrowo, i o zadnym analogu nie ma mowy. Teraz to juz tylko kwestia czy glosniki podlaczasz cyfrowo czy analogowo do karty, i czy masz zewnetrzny dekoder Dolby Digital.

Wracajac do wyjscia Digital ono jest urzywane wylacznie dla plyt CD Audio.

JAROmix 04.03.2003 00:13

Cytat:

sprzedawcy czesto nie wiedza ze takie cos istnieje lub nie wiedza co to.. ^_^ He he..
Wiele razy się o tym przekonałem, ale do dzisiaj nie mogę go kupić.
Raz usłyszałem że są one dodawane do k.dźwiękowych Creativ do wersji Platinum BOX ale to nic pewnego.

Martin_TP 04.03.2003 00:18

Rzecz w tym ze sa malo uzywane, plus mala wiedza sprzedawcow. A roznica jakosci dzwieku z analoga a cyfrowego.. ho ho jest niekiedy dosc spora. Ja mam dwa takie kable.. juz nawet nie pamietam skad.. chyba jeden byl do dvd-romu toshiby, a drugi do SB Live Player 5.1 dodany.. albo skads indziej mam.. nie pamietam...

JAROmix 04.03.2003 00:27

Cytat:

Wracajac do wyjscia Digital ono jest urzywane wylacznie dla plyt CD Audio.
Czyli otrzymałem odpowiedź!
Teraz tylko szukać takiego kabelka a może kiedyś znajdę.

JAROmix 04.03.2003 00:33

No i jeszcze pozostaje kwestia ceny jak go znajdę. Bo może się okazać że za taki kabelek nie do zdobycia ktoś będzie chciał za wielkie piniądze.

Martin_TP 04.03.2003 00:36

Powinien chyba kosztowac 3-5 zl.

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 00:53

co do nabijania postow - jaro w tym watku naprodukowales sie sporo :)

b) wyjscie tzw. digital z CDROMow i nagrywarek ma forme dwupinowego gniazda - takiego jak zworka - i tam podlaczasz dwyzylowy kabelek - przechodza sobie nim grzecznie poziomy TTL czyli nic innego niz forma cyfrowa...

c) sp/dif - tez prawda - niektore napedy sa wyposazone w z kolei takie cudo - najczesciej jednak do uaktywnienia tego cudenka nalezy cos w napedzie dolutowac (albo zrobic samemu wyjscia - bo w srodku moze cos byc, ale wyjsc nie ma)

d) w w2k tez mozna elegancko puscic plyte audio przez IDE... ('dzwiek cyrowy')

e) dzwiek przeslany przez kanal IDE dostaje sie do karty muzycznej przez PCI - i nie jest po dordze nigdzie transformowany na analog - jest to metoda rownei dobra

f) czemu instaluja te smieci? i niepelne uklady? bo widocznie jest tak taniej niz zaprojektowac nowy uklad BEZ tych dupereli - dlatego da sie podkrecac nagrywarki - bo taniej jest downgradeowac naped niz zaprojektowac nowy...

CrazyLucas 04.03.2003 00:54

taki kabelek mozna zrobic samemu - od strony cd (a pewnie i w dzwiekowce) za zlacza goldpin2 - wystarczy kupic 2 takie wtyczki i polaczyc je kablem - np takim jak do telefonu i po problemie

jak co pisz pm

Cesarz 04.03.2003 00:58

a tak apropo to po co ci ten kabelek co on ci da to ja nie wiem wytłumacz mi jak możesz bo ja już się zakręciłem.
a tak apropo to nie wydaje mi się że producenci wiedząc o tym że jest digital nie dali by kabelka bo jeśli jest lepiej to dlaczego nie dają tego kabelka

tu potrzeba wypowiedzi fachowca co do tych wejść
(to tak jakby sprzedawali twardziele ata100 a dawali taśme ata66)

może ktoś zna linki na ten temat ja zaczełem szukać

JAROmix 04.03.2003 01:19

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

Poprostu chciałem otrzymać odpowiedź co mi się udało a nie poszło tak szybko. A nie być wyśmiewanym bo nie oto przecież chodzi.

Martin_TP 04.03.2003 01:20

A wlasnie ze jest innaczje niz sie Tobie wydaje. Bo tego kabla prawie nigdy producenci nie dodaja(!).. ja tez nie wiem czemu i nie rozumiem. Zawsze jst wciskany do boxa ten analogowy... bez sensu. A cyfrowy jest najzupelniej w swiecie bardzo trudno uswiadczyc.

Co do puszczania plyty audio przez IDE.. nie zawsze to dziala jak mowilem... :)

A roznica miedzy Analog a Digital. Robilem sobie kiedys testy.. dzwiek z analoga zawsze byl ptrzytlumiony i brakowalo mu czystego mocnego brzmienia. Digital to digital :) Tak samo czuc pewna roznice w jakosc dzwieku, czy karta puszcza go na glosniki w postaci cyfrowej czy analogowej. Tutaj rowniez jest przewaga, minimalna w sumie ale zawsze na korzysc rozwiazania cyfrowego. Najwieksza strate jakosci zas obserowalem na polaczeniu analogowym miedzy karta muzyczna a cd-romem.

Martin_TP 04.03.2003 01:43

Cytat:

Sid :) Nie przesadzaj.. bylo wszytko na temat i chcial sie dowiedziec dokladnie co i jak. Bo koledy wczesniej troche mu namacili w glowie ???

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 06:27

z postami to jak mozna poznac po ':)' byl zart... choc uwaga o nabijaniu od osoby ktora ma 3 posty z rzedu w jednym topicu az sie prosi o zlosliwy komentarz :D

czy ejstesmy zgodni ze wyjscie digital to I sp/dif I te 2pinowe gniazdo?

esem 04.03.2003 07:42

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Dzwięk AUDIO DIGITAL jest przenoszony poprzez TAŚMĘ IDE w WIN XP...!!!

jak wyciągnę taśmę IDE to będzie duuupa...:o
a jak jest Audio DIGITAL to codec na karcie muz. nie musi konwersować sygnału w przetworniku AC/CA z digital na digital .....:cisza: :cisza: :cisza:

To rozwiązanie pierwszy raz było w winMe... 8)

szperacz 04.03.2003 08:38

[QUOTE]Martin_TP napisa***322;(a)
[B]A wlasnie ze jest innaczje niz sie Tobie wydaje. Bo tego kabla prawie nigdy producenci nie dodaja(!).. ja tez nie wiem czemu i nie rozumiem. Zawsze jst wciskany do boxa ten analogowy... bez sensu. A cyfrowy jest najzupelniej w swiecie bardzo trudno uswiadczyc.
BO się przyzwyczaili. Dawniej rzadko która karta dźwiękowa miała wejście digital natomiast analg wszystkie. A poza tym można chyba wziąć jakikolwiek zbędny kabelek od płyty głównej (dwupinowy) i włączyć. Jak nie będzie działało odwrócić wtyk i musi działać.
POzdrawiam
PS. A co do IDE to jakoś nie widziałem takiego złącza w wzmacniaczu od wieży, a coś mi sie wydaje że wyjście digital jest kompatybilne z SPDIF.

TombRaider 04.03.2003 19:28

Re: Kabelek Audio

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)
[B]Po co robić w napędach takie wyjście jak kabelek do niego prawdopodobnie nie istnieje?

Mam na myśli płyty CD-Audio:

Po co? Wyjśie te mozna wykorzystać w celu podłączenia do np. amplitunera czy minidysku z wejściem SP/DIF. Natomiast odtwarzanie "cyfrowo" (nie przez typowy analogowy kabelek audio) ustawia się w systemie i muzyka "idzie" po taśmie IDE. Karta mimo iz posiada takie wejscie (SP/DIF) to dźwięk jest podawany pośrednio przez taśmę na złącze PCI (opisuję skrótowo) i jest konwertowany przez karte na analog. Więc zastanawia mnie jak chcesz uzyskać odsłuchanie płyty tym kabelkiem SP/DIF, skoro system narzuca dwa tryby albo taśmą IDE "cyfrowo" albo kabelkiem audio "analogowo".

Pozdrawiam...

Martin_TP 04.03.2003 20:20

Re: Re: Kabelek Audio

Cytat:

TombRaider napisa***322;(a)
Mam na myśli płyty CD-Audio:

Po co? Wyjśie te mozna wykorzystać w celu podłączenia do np. amplitunera czy minidysku z wejściem SP/DIF. Natomiast odtwarzanie "cyfrowo" (nie przez typowy analogowy kabelek audio) ustawia się w systemie i muzyka "idzie" po taśmie IDE. Karta mimo iz posiada takie wejscie (SP/DIF) to dźwięk jest podawany pośrednio przez taśmę na złącze PCI (opisuję skrótowo) i jest konwertowany przez karte na analog. Więc zastanawia mnie jak chcesz uzyskać odsłuchanie płyty tym kabelkiem SP/DIF, skoro system narzuca dwa tryby albo taśmą IDE "cyfrowo" albo kabelkiem audio "analogowo".

ROTFL

Pozdrawiam...

:cisza: ^_^ ales powiedzial. ^_^ Jest przeciez 3 tryb o ktorym caly czas byla mowa. Jest to wyjscie cyfrowe w napedzie CD lub DVD. Podlaczas tym kabelkiem naped z karta muzyczna. I masz cyfrowo bez zadnego IDE. Po to jest przeciez ten SP/Dif - Digital. A w mikserze audio w systemie jako zrodlo zaznacza sie "CD Digital" zamiast "CD Audio". Proste...

Martin_TP 04.03.2003 20:31

Ja z gory przepraszam, ale nie moge z takimi.. @#$%@% !!! ??? . Bo wiecie co... wiekszosc z Was gada bzdury.. i nawet jak sie wszystko wytlumaczy to i tak dalej swoje.. tak tak dwie opcje, albo analog albo IDE.. bu ha ha ^_^ Ja tam mam pelne DIGITAL od samego poczatku az po sam koniec (cd/dvd -> kabel digital -> karta muzczyna -> kabel digital -> zestaw 5.1 cyfrowy amplituner i glosniki).. i zadnego EIDE czy tez analoga nie widze w swoim podlaczeniu? Moze tasma od Flopa tez puszczacie dzwiek? Niesamowite teorie. Do jasnej cholery, po cos chyba to wyjscie Digital jest w tych napedach! Jak ktos tego nie umie urzyc, albo twiedzi ze to nie mozliwe, to porsze bardzo, zyjta w niewiedzy i zaciemnieniu. Albo jeszcze lepiej urzywajcie gramofonow, sa chyba prostrze w obsludze niz komputery i te ich kabelki.. zlacza.. analogi.. digitale.. eide, spdify... zbyt skomplikowane co? Podsumowujac mam was gdzies jak to sobie podlaczycie! Ja mam wpelni cyfrowo i tak niech pozostanie.. a wy robta jak chceta...

Z mojej strony raczej juz EOT.

Laser 04.03.2003 21:04

Witam !

O loodzie - normalnie kaszanka na całego !!

Sam sie pogubiłem a co dopiero ten co nie jakiego kolwiek pojecia o czym mowa !!

Po dłuzszej obserwacji forum wnioskuje ze wszelkie nieporozumienia powstaja z bardzo głupiego powodu - loodzie nie czytaja szczególowo postów !

I potem sa szopki !!

Pozdrówka !

TombRaider 04.03.2003 21:13

Re: Re: Re: Kabelek Audio

Cytat:

:cisza: ^_^ ales powiedzial. ^_^ Jest przeciez 3 tryb o ktorym caly czas byla mowa. Jest to wyjscie cyfrowe w napedzie CD lub DVD. Podlaczas tym kabelkiem naped z karta muzyczna. I masz cyfrowo bez zadnego IDE.
^_^ To po co Ci DVD/CD w komputerze? Jak chcesz korzystac z takiego urzadzenia, skoro twierdzisz, ze IDE jest niepotrzebne. Zastanow sie najpierw, zanim napiszesz.

Cytat:

Po to jest przeciez ten SP/Dif - Digital. A w mikserze audio w systemie jako zrodlo zaznacza sie "CD Digital" zamiast "CD Audio". Proste...
^_^ ^_^ Wobec Twojej niewiedzy proponuje zrobic eksperyment: zrob cos takiego: podlacz swoj naped do zasilania oraz tasme IDE (bez zadnych kabelkow audio). Oraz w opcjach napedu wlacz dzwiek cyfrowy. Zaloze sie ze jesli system dopuszcza twoj naped do takiego odtwarzania to sie zdziwisz ze odtwarza wlasnie przez IDE

Cytat:

zaznacza sie "CD Digital" zamiast "CD Audio". Proste...
^_^ ^_^ ^_^ Moze jeszcze powiesz, ze kazda karta ma wejscie SP/DIF czy "CD Digital"?

Pozdrawiam...:3msie:

Martin_TP 04.03.2003 21:26

Re: Re: Re: Re: Kabelek Audio

Cytat:

TombRaider napisa***322;(a)
^_^ To po co Ci DVD/CD w komputerze? Jak chcesz korzystac z takiego urzadzenia, skoro twierdzisz, ze IDE jest niepotrzebne. Zastanow sie najpierw, zanim napiszesz.

^_^ Ha ha... a czy ja gdzies powiedzialem ze EIDE jest nie potrzebne. Wskaz mi taki fragment.. ha.. nie znajdziesz bo nic takiego nie mowilem. Zreszta w topiku jakbys nie wiedzial caly czas chodzilo o podlaczeniu DIGITAL SP-DIF.. o czy caly czas mowie.
Cytat:

^_^ ^_^ Wobec Twojej niewiedzy proponuje zrobic eksperyment: zrob cos takiego: podlacz swoj naped do zasilania oraz tasme IDE (bez zadnych kabelkow audio). Oraz w opcjach napedu wlacz dzwiek cyfrowy. Zaloze sie ze jesli system dopuszcza twoj naped do takiego odtwarzania to sie zdziwisz ze odtwarza wlasnie przez IDE

Wobec Twojej niewiedzy... podlacz kabel SP-DIF oraz zasilanie do napedu odlacz kabel EIDE i jak Twoj naped ma przycisk Play.. to sie zdiwisz.. bo uslyszysz na glosnikach piekny cyfrowy dziwiek :) Bez znadego Analoga i nawet EIDE.
A co do Twojej sugesti. Przeciez ja wiem ze to dziala, stwiedzilem ze NIE, nie wydaje mi sie. Caly czas chodzilo o DIGITAL - a oto wlasnie chodzilo w tym topiku, jeszcze raz przypomne. Inne rozwiazania tylko skomentowalem... a Ty i tak wyskoczyles z teroia ze sa TYLKO dwie opcje, analog i EIDE... a nic innego nie istnieje. Tak napisales.. wiec to chyba Ty masz jakies niedobory wiedzy. Zreszta prosze bardzo znajdz moja jakas nierzeczowa i bledna wypowiedz... nie znajdziesz, wypowiedzialem sie o kazdym rozwiazaniu i to szczegolowo.

Cytat:

^_^ ^_^ ^_^ Moze jeszcze powiesz, ze kazda karta ma wejscie SP/DIF czy "CD Digital"?

Pozdrawiam...:3msie:

...a moze mi Ty tez powiesz ze z kazdym napedem dziala odtwarzanie audio przez EIDE.. to sie zdizwisz bo nie z kazdym.

^_^ Ha ha.. Ktos tu mowil o tym? Ja cos takiego mowilem.... czytaj wyrazniej watek. Caly czas chodzilo tylko i wylacznie o zlacze SP/DIF - CD DIGITAL... tylko tu inni, tacy jak Ty zaczeli snuc swoje teorie, zachywajac sie opcja cyfrowej muzyki przez EIDE... rownie dobrze w watku o plytach CD-R mozecie zaczac pisac o plytach dvd.. to to samo....

Rowniez pozdrawiam.

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 21:27

Cytat:

Ja z gory przepraszam, ale nie moge z takimi.. @#$%@% !!! ??? . Bo wiecie co... wiekszosc z Was gada bzdury.. i nawet jak sie wszystko wytlumaczy to i tak dalej swoje.. tak tak dwie opcje, albo analog albo IDE.. bu ha ha ^_^ Ja tam mam pelne DIGITAL od samego poczatku az po sam koniec (cd/dvd -> kabel digital -> karta muzczyna -> kabel digital -> zestaw 5.1 cyfrowy amplituner i glosniki).. i zadnego EIDE czy tez analoga nie widze w swoim podlaczeniu? Moze tasma od Flopa tez puszczacie dzwiek? Niesamowite teorie. Do jasnej cholery, po cos chyba to wyjscie Digital jest w tych napedach! Jak ktos tego nie umie urzyc, albo twiedzi ze to nie mozliwe, to porsze bardzo, zyjta w niewiedzy i zaciemnieniu. Albo jeszcze lepiej urzywajcie gramofonow, sa chyba prostrze w obsludze niz komputery i te ich kabelki.. zlacza.. analogi.. digitale.. eide, spdify... zbyt skomplikowane co? Podsumowujac mam was gdzies jak to sobie podlaczycie! Ja mam wpelni cyfrowo i tak niech pozostanie.. a wy robta jak chceta...

Z mojej strony raczej juz EOT.

nie chce byc natretny - ale z takim 'attitude' pobedziesz tu krotko - sam osobiscie cie wyprosze jesli nie zejdziesz na ziemie

mozesz bez zadnego cudowania przeslac sygnal po tasmie IDE - dokladnie ten sam ktory poslesz przez dwupinowa wtyczke, zlacze toslink czy sp/dif (nie wnikajac co jest co) - bo po to sie glowiono nad konstrukcja napedow zeby laik nie musial grzebac w srodku kompa, laczyc kabelkow z karta dzwiekowa - ktora czesto nie ma instrukcji a na plytce opisy sa zgrubne - i tak to jest - czy ty w to wierzysz? - pozwole sobie sparafrazowac - mam to gdzies...

ps - digital - to niestety tez analog :) ale zeby to zrozumiec trzeba byc juz elektronikiem

ps2 - nastepne 'buahahahaha' w odpowiedzi do kogos majace byc oznaka pogardy zakonczy kariere autora

CrazyLucas 04.03.2003 21:41

Cytat:

ps - digital - to niestety tez analog ale zeby to zrozumiec trzeba byc juz elektronikiem
zapowiada sie ciekawie - gdzie znajde szczegoly? (jestem elektronikiem ;-)

Maciej 04.03.2003 21:44

Re: Re: Re: Kabelek Audio

Cytat:

:cisza: ^_^ ales powiedzial. ^_^ Jest przeciez 3 tryb o ktorym caly czas byla mowa. Jest to wyjscie cyfrowe w napedzie CD lub DVD. Podlaczas tym kabelkiem naped z karta muzyczna. I masz cyfrowo bez zadnego IDE. Po to jest przeciez ten SP/Dif - Digital. A w mikserze audio w systemie jako zrodlo zaznacza sie "CD Digital" zamiast "CD Audio". Proste...
u mnie w sterownikach do WinXP SB LIVE! z dnia 17.07.2002 jest brak suwaka...Digital CD ...mikser oferuję tylko CD AUDIO ...:cisza:
Dzwięk przesyłany jest w postaci Digital i poprzez taśmę IDE do PCI i do kart muz.
CD Digital zgadzam się to dzwięk cyfrowy...ale jeśli myślisz że CD Audio to dzwięk analogowy ....to chyba ci się coś pomieszało ...;)
I czy jest kabelek w WinXP czy go nie ma ...nie ma żadnej różnicy, i można go sobie wsadzić w d..e!!!

Skończyłem temat...więcej już nie piszę na temat kabelków w WIN XP..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 21:44

to wiesz ze to nic innego niz zmodulowany sygnal prostokatny... tak samo mierzony w woltach jak sygnal puszczony po kablu 'analogowym' - wielu ludzi jakos nie moze uwiezyc ze to odbiornik i nadajnik decyduja o 'cyfrowosci' sygnalu... i w to ze to nie zera i jedynki zapierniczaja kablami tylko takie lub inne napiecia sie tam ustawiaja...

jestem BARDZO zdenerwowany

Martin_TP 04.03.2003 21:44

Oki oki.. Sid, poprostu nerwy najbardziej cierpliwej osobie moga puscic kiedy czyta sie takie.. mijajace sie lekka z prawda rzeczy, a jak pewnie znasz dobrze moje posty nie zdazylo mi sie bym sie kiedykolwiek tak podirytowal. Ale ak ktos usilnie sugeruje ze cos takiego jak Digital SP-Dif nie istnieje, albo to jest na nic, nie dziala, lub nie ma do tego kabli. Wytlumaczylem JAROmix dokladnie i szczegulowo to zagadnienie, a jemu wlasnie chodzilo konkretnie o zlacze Digital SP-Dif, nie o cos innego, nie zadne EIDE.. bo chcial zmienic wlasnie analogowe podlaczenie na cyfrowe i to tez bylo podstawa dyskusji, tylko wiele osob jakby majac klopoty z interpretacja forsowalo swoje jedyne sluszne rozwiazania, kiedy kolega JAROmix pytal o co innego. Wskaz mi moze gdzies niezetelnosc udzielonej przezemnie informacji, nigdzie tez nie mowilem ze EIDE nie dziala i jest do niczego, jak to koledzy sugerowali o SP-DIF, tylko wspomnialem ze opcja ta niekiedy nie dziala z jakims napedami. U mnie jak najbardziej taka transmisja (poprzez EIDE) dziala, ale i tak wole SP-DIF.

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 21:48

ok
wyajsneinia przyjete - nie napisalem nigdzie ze gadasz glupoty - ale to ze 'troche' przesadziles

ps. uwaga o buahahahaha jest ciale aktualna - to uwaga do wszystkich...

ps. z przykroscia stwerdzilem brak w moim tdk12x gniazda to tego nieszczescnego digitala (bebechy sa - gniazdo trzeba dorobi - brakuje opornika 470o...)

CrazyLucas 04.03.2003 21:59

Cytat:

to wiesz ze to nic innego niz zmodulowany sygnal prostokatny... tak samo mierzony w woltach jak sygnal puszczony po kablu 'analogowym' - wielu ludzi jakos nie moze uwiezyc ze to odbiornik i nadajnik decyduja o 'cyfrowosci' sygnalu... i w to ze to nie zera i jedynki zapierniczaja kablami tylko takie lub inne napiecia sie tam ustawiaja...
to takie buty ;-)- rzecz oczywista dla kazdego elektronika-ukladowca

a ja sie spodziewalem niewiadomo czego, jakiegos kodowania analogowo-cyfrowego i innych kosmicznych pomyslow

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 22:05

modulacje cyfrowe snia mi sie po nocach - mam z tego straszne laborki - i jeszcze przykrzejszy egzam za 4 miesiace... powiedzmy ze wiem o co w tym biega...

ochyda - a to tak ladnie wyglada na najprostszych obrazkach... :buu:

TombRaider 04.03.2003 22:22

Re: Re: Re: Re: Re: Kabelek Audio

Cytat:

....
:cisza:Nie ma sie sensu spierac. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Lata pracy w serwisie cos daja no nie? Przeczytaj jeszcze raz swoj i moj post a zobaczysz, ze nie przeczytales mojego dokladnie. A poza tym ostatnio sprzedawane napedy maja z reguly o dziwo jeden przycisk "EJECT".:jezyk:

Pozdrowienia

JAROmix 04.03.2003 23:43

Ale narobiłem ambarasu tym topikiem zaco przepraszam bardzo. Ciekawiło mnie jak mogę wykorzystać moje wyjście w napędzie i jakim kabelkiem można to połączyć z k.dżwiekową bo niestety w serwisach niby fachofcy ale nikt nie wiedział o co mi chodzi.
Poprostu widać że nikt tego nie stosuje albo nigdy nikogo nie zaciekawiło po co jest to dodatkowe wyjście.
Dowiedziałem się też z wypowiedzi że sygnał taki przechodzi przez taśme EIDE - ok.
Ale nigdy nie będę miał pewności bo niby skąd czy to leci tym kabelkiem anologowym czy EIDE a tak jak wywale ten z wyjścia anologowego i połącze to przez wyjście digital to mi będzie lżej na sercu och taka moja natura i durna dociekliwość ( jak tam jest - to doczegoś musi służyć chmmmmmmmm?? ):)

memorando 05.03.2003 06:44

Cytat:

JAROmix napisa***322;(a)

Dźwięk cyfrowy jest lepszy bo nie wiem czy dobrze kojarzę ale zapisany w postaci zer jedynek przetwarzany przetwornikiem cyfrowym a analogowy to sygnal liniowy czy dobrze moiwię? bo dzisaj jestem zmęczony 20 godzin mija:)

@r2r 05.03.2003 09:19

Cytat:

Cesarz napisa***322;(a)
tu potrzeba wypowiedzi fachowca co do tych wejść
(to tak jakby sprzedawali twardziele ata100 a dawali taśme ata66)

co do tasiemek to napędy ata100 i 66 mają taką samą tasiemkę czyli 80-żyłową (takową tasiemkę dostałem nawet z moim pierwszym dyskiem ata66 kupowanym parę lat temu). Tasiemka 40-żyłowa jest do napędów i interfejsie mniejszym i równym udma33. Ale znajomość przeznaczenia tasiemek przez sprzedawców w sklepach komputerowych jest mizerna i w wiekszości do napędów ata66 proponują tasiemkę 40-żyłową :-(

co do kabelka Digital to sam takowy używam (zrobiy samodzielnie z kabelka audio-wtyczki przycięte tak aby pasowały do 2 pinów). A potrzebny mi on jest do tego aby podłączyć do SBLive!5.1 jednocześnie 2 napędy (DVD i CD-RW)

mr_spock 23.06.2003 01:35

Kabelek istnieje, kosztuje 2$ i wyglada tak http://www.directron.com/spdif.html

-Sid-The-Rat=> 23.06.2003 09:07

ale przeciez to zwykly kabelek spdif - czyli dwuzylowy, nieekranowany - do mojego lajtonka nawet taki dostalem w pudelku :)

pawelblu 23.06.2003 10:26

Zupełnie się na tym nie znam, ale kiedys jak kupowalem karte dzwiekowa to sie tym troche zainteresowalem i podpytalem sprzedawce. Z tego co zrozumialem, to okazalo sie ze nie ma wiekszego sensu podlaczac Digital Audio do CD-ROMu. Digital audio zostalo stworzone glownie do DVD i dzwieku przestrzennego. Tak mi przynajmniej mily pan sprzedawca powiedzial. Dlaczego nie daja tylko cyfrowego: bo sa np. zintegrowane karty dzwiekowe na Mobo a one rzadko kiedy maja wejscie SPDIF - tylko zwykly 4-pinowy. Co jeszcze zauwazylem na moich sprzetach: nie ma wejscia cyfrowego (na karcie lub mobo), jezeli nie ma wyjscia. Tzn jezeli nie jest uzywany przestrzenny dzwiek (nie ma wyjscia 5.1 analog lub digit.) to nie ma wejscia SPDIF (a CD chyba nie wykorzystuje 5.1 ???). Oczywiscie moge sie mylic bo gleboko w tym nie siedze :blee:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:15.