Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG nie takie złe (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-nie-takie-zle-18075/)

madmax2 06.03.2003 20:55

LG nie takie złe

Pomimo pojawiających się często neagtywnych opinii o produktach spod zanku LG ostatnio zostałem mile zaskoczono działaniem Cd LG x 52. Płytę z Key2audio łyknął od razu i bez najmniejszych problemów. Nie było też żadnych kłpoptów z odtwarzaniem poszczególnych utworów. Jest to dla mnie tym dziwniejsze, że obsługujace to zabezpieczenie napedy DVD Asus E 616 i Toshiba SD-M1712 czytać tak zabezpioeczoną płytę czytały, ale nie chciały odtowrzyć za nic. Media Player od razu wyrzucał jakiś błąd. A tyle ludzi narzeka na LG.
Pozdrawiam

pali 06.03.2003 21:06

Bo z LG to jest tak samo jak z samochodami Daewoo. Nikt ich nie lubi, bo jak tu lubić Daewoo, ale mój znajomy taksówkarz (jednocześnie mechanik po studiach) choć sam naśmiewa się ze swojej Nubiry, poproszony o rzetelną opinię - przyznaje, że od czterech lat dobrze mu służy jako taksówka. Zadnych nieuzasadnionych awarii, niespodzianek, zużywa się równomiernie...

Tomek777 06.03.2003 22:22

LG rulez 8) :spoko:

Maciej 06.03.2003 22:27

Trafił ci się model z edycji --> NO SUPRISE EDITION ...;)

sorbo 06.03.2003 23:48

to ja chyba tez mam ten model :)

maciusk1 06.03.2003 23:56

A jak czyta normalne płytki (też tak dobrze ?)(mój lg ma najwieksze problemy z tłoczonymi):D

Mnie już do LG chyba nic nie przekona!
Nie ma to jak Lite-On!
LG :boks: Lite-On

pali 07.03.2003 01:53

Cytat:

maciusk1 napisa***322;(a)
A jak czyta normalne płytki (też tak dobrze ?)(mój lg ma najwieksze problemy z tłoczonymi):D

Toś mi ćwika zabił. Jeszcze do niego nie wkładałem "normalnej" płytki z danymi :)

Tylko kilkanaście audio w nim było z tłoczonych - problemów nie było, jedną taką porysowaną zczytał bardzo ładnie.

-Sid-The-Rat=> 07.03.2003 06:15

jestem bardzo szczesliwym posiadaczem nagrywareczki lg 32x podkrexonej dzieki informacji Harrego Torun na 40x (z udma i innymi bajerami) - nagrywa wszystko git, jako cdrom tez czasem sluzy, nagrala 1.5k plyt - z czego byly partie po 80-100 nagrywane ciagiem (cd reklamowe) - i tylko 7 plyt do mnie wrocilo (verby crystal - blee!)

dvd lg 16x - dziala :)

edit - na 40x... tak to jest jak sie pisze posty o 5 rano po nieprzespanym dniu i nocy... przepraszam za zamieszanie...

memorando 07.03.2003 11:10

col 6 model lg.....

Co 6 model z prędkością razy 52 idzie do śmieci pytalem się w szczecinie w 3 serwisach co najczęściej wymianiają w ty 3 zawsze ta sama odpowiedź co 6 model lg z prędkością razy 52 jesr reklamowany z powodu usterek moj znajomy stawiający serwery i stacjonarne firmom mowi to samo co 5 lub 6 model lg razy 52 reklamacja

Majordomus 07.03.2003 11:11

Nigdy nie twierdzilem i nie twierdze, ze jakis sprzet jast lepszy-gorszy od innego. Tylko 30% jakosci nagrania zalezy od sprzetu i programu, reszta to sa umiejetnosci i doswiadczenie nagrywajacego, dostrojenie kompa, uzywanie dobrych plytek.
I najwazniejsze - przy nagrywaniu trzeba myslec, nic nie dzieje sie samo.
Sam uzywam i LG i LiteOna i uwazam, ze ani jedna ani druga nie jest zla, a wrecz przeciwnie obie sa bardzo dobre.
I na koniec taka moja osobista uwaga;
jezeli komus nie pasuje LG, to po co go kupuje?
Nie lepiej kupic Teaca albo Yamahe, przynajmniej glupio by bylo napisac takiemu klijentowi: Yamaha tego nie robi! jest do d...y!
Wszystkie nagrywarki sa OK! to raczey userzy sa........:)

memorando 07.03.2003 11:15

Ja używam.......

Ja używam do spawania philipsa ktory jest z niemiec i ani jednej plytki mi nie skopal to wszystko zależy od umiejętności palącego np jak mam model plytki no name razy 48 dającą się palić w/g producenta jej palę razy 24 audio palę razy 8 a kilka razy 16 palilem audio uważam że starsze modele philipsa są z zonkami i chyba to że w polsce zostaly zakupione ma wplyw bo ten moj nic nie wywalil nie robi zonkow lg liteon są dobre i wszystko zależy od gustu i opini obiegowych jedna osoba powie że lg zle potem druga i kręci się kolo zlych opini o danej firmie

Pabloz 07.03.2003 11:33

Memorando - WIELKA prosba - zacznij stosowac ZDANIA, PRZECINKI i KROPKI. Zaczynam sie wstydzic ze tez jestem ze Szczecina.........

Pozdro

PS: Mam juz druga wypalare LG i jestem bardzo zadowolony, ale porownanie lg do daewoo mi sie bardzo nie podoba :(

memorando 07.03.2003 11:50

Cytat:

Pabloz napisa***322;(a)
Memorando - WIELKA prosba - zacznij stosowac ZDANIA, PRZECINKI i KROPKI. Zaczynam sie wstydzic ze tez jestem ze Szczecina.........

Pozdro

PS: Mam juz druga wypalare LG i jestem bardzo zadowolony, ale porownanie lg do daewoo mi sie bardzo nie podoba :(

Bardzo, przepraszam. Postaram się , używać znakow interpunkcyjnych.

esem 07.03.2003 17:16

Poczekaj aż Ci pierwszą płytkę rozwali. Zmienisz szybko zdanie. 8)

Harry-Torun 07.03.2003 17:43

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Poczekaj aż Ci pierwszą płytkę rozwali. Zmienisz szybko zdanie. 8)
To już nie te czasy...:) Rzeczywiście pierwsze napędy LG potrafiły załatwić płytkę, ale po pierwsze problem dotyczył CD-ROM-ów 52x, a po drugie to już historia. Wadliwie działała korekcja prędkości obrotowej silnika, co w konsekwencji prowadziło do uszkodzenia napędu i (niestety) czasami płytki... Obecne napędy CD-ROM są wolne od tej wady. Jeśli zaś chodzi o wypalarki LG używam takowych od dłuższego czasu i nie miałem większych problemów ani z napędem ani z płytkami. Aktualnie mam GCE-8320B@8400B z biosem 1.12 IBM dedykowanym dla GCE-8400B. Napęd obsługuje sprzętowo ATA-2 czy UDMA-33 jak kto woli (nie mylić z MultiWord) oraz Mount Rainier. LG produkuje dobre nagrywarki (proszę wskazać napęd innego producenta 32x/10x/32x który sprzętowo obsługuje tryb UDMA-33), natomiast polityka marketingowa tej firmy jest dziwna. Trudno jest bowiem zrozumieć, dlaczego napęd wspierający UDMA-33 i Mount Rainier jest celowo "okaleczany" firmwarem... Fakt najniższych (chyba) cen na rynku nagrywarek raczej tego nie tłumaczy. Reasumując - to oczywiście moja subiektywna ocena napędu który posiadam - wypalarka radzi sobie z większością nowszych i starszych zabezpieczeń, czyta i wypala płytki z dobrą prędkością i jakością, czego więcej wymagać...

Pozdrawiam

Franc 07.03.2003 18:18

Ja mam LGx24 - model nie łamie SafeDisca, ale na moje problemy wystarcza, problemów żadnych nie mam i jestem zadowolony, zwłaszcza że mam ją za friko od kumpla

pali 07.03.2003 18:23

Cytat:

Harry-Torun napisa***322;(a)
[...] Jeśli zaś chodzi o wypalarki LG używam takowych od dłuższego czasu i nie miałem większych problemów ani z napędem ani z płytkami. Aktualnie mam GCE-8320B@8400B z biosem 1.12 IBM dedykowanym dla GCE-8400B. Napęd obsługuje sprzętowo ATA-2 czy UDMA-33 jak kto woli (nie mylić z MultiWord) oraz Mount Rainier. LG produkuje dobre nagrywarki (proszę wskazać napęd innego producenta 32x/10x/32x który sprzętowo obsługuje tryb UDMA-33), natomiast polityka marketingowa tej firmy jest dziwna. Trudno jest bowiem zrozumieć, dlaczego napęd wspierający UDMA-33 i Mount Rainier jest celowo "okaleczany" firmwarem...

Ostatnio żeśmy z harrym dyskutowali o dma/udma i widzę, że Harry masz niezłą praktykę.
Jak wiesz, mam LG GCC-4120B, firmware v.2.02. Tak sobie myślę, że może i moja ma sprzętową obsługę UDMA i można jakoś to uruchomić. Miałbyś jakiś pomysł?

A celowo okaleczanie to zdarza się na rynku IT. Ostatnia heca z radeonami na przykład.

pali 07.03.2003 18:40

Cytat:

Harry-Torun napisa***322;(a)
Napęd obsługuje sprzętowo ATA-2 czy UDMA-33 jak kto woli (nie mylić z MultiWord) oraz Mount Rainier.
Harry, pewnie powiesz, że czepiam się, ale w żadnym źródle nie znalazłem informacji, że ATA-2 obsługuje UDMA-33 i że są to tożsame pojęcia.
Wszędzie piszą, że dopiero ATA/ATAPI-4 (98 rok) wprowadza UDMA, natomiast ATA-2 (96 rok, inne nazwy: Fast-ATA, Enhanced IDE, ANSI -ATA interface with extensions) tylko Multi Word 1 i 2.

Czy widziałeś gdzieś, że jakiś producent używa określenia ATA-2 na UDMA33?

Tak sie uparłem, bo w co drugim wątku na tym forum powtarza się słówko dma/udma i chcę to sobie uporządkować.

Harry-Torun 07.03.2003 18:55

Hmmm... troszkę to poza tematem... Gdzieś widziałem takie utożsamienie (być może błędne, jak znajdę wyślę Tobie linka na priv.). Poza tym rzeczywiście niezły bałagan z tymi oznaczeniami:). W każdym bądź razie mój napęd pracuje w trybie Ultra DMA tryb 2 (oznaczenie z WIN XP :) ) a bios wykrywa go jako ATA-33:)))

Pozdrowiam

PS Zobaczę czy znajdę jakiś ciekawy biosik do Twojego napędu.

esem 07.03.2003 19:08

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Harry, pewnie powiesz, że czepiam się, ale w żadnym źródle nie znalazłem informacji, że ATA-2 obsługuje UDMA-33 i że są to tożsame pojęcia.
Wszędzie piszą, że dopiero ATA/ATAPI-4 (98 rok) wprowadza UDMA, natomiast ATA-2 (96 rok, inne nazwy: Fast-ATA, Enhanced IDE, ANSI -ATA interface with extensions) tylko Multi Word 1 i 2.

Czy widziałeś gdzieś, że jakiś producent używa określenia ATA-2 na UDMA33?

Tak sie uparłem, bo w co drugim wątku na tym forum powtarza się słówko dma/udma i chcę to sobie uporządkować.

Chyba jednak musisz sobie najpierw gruntownie uporządkować wiedzę.
Temat na tym forum jest tak oklepany jak ...
Proponuję zacząć od opcji szukaj. Napewno znajdziesz odnośniki do literatury fachowej która różni się w poglądach od odczuć niektórych forumowiczów. Możesz też zacząć od szukania postów z moim udziałem.
Ale zacznij od www.tomshardware.pl - tam są podstawy i rys historyczny napędów IDE.
Ale jakbyś miał wątpliwości to napiszę Ci wyraźnie, że:
udma2=ata33, udma6=ata133, udma5=ata100, udma4=ata66. Gdzieś doczytasz, że uma3 się nie przyjął.
DMA to historia z zupełnie innego filmu, ale pokolei.
Powodzenia 8)

pali 07.03.2003 19:23

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Chyba jednak musisz sobie najpierw gruntownie uporządkować wiedzę.
Temat na tym forum jest tak oklepany jak ...

Dzięki za poradę, właśnie to robię.
Oklepany, oklepany, ale nie zawsze z dobrej strony te klapnięcia.

Cytat:

Proponuję zacząć od opcji szukaj. Napewno znajdziesz odnośniki do literatury fachowej która różni się w poglądach od odczuć niektórych forumowiczów. Możesz też zacząć od szukania postów z moim udziałem.
Ale zacznij od www.tomshardware.pl - tam są podstawy i rys historyczny napędów IDE.
Ale jakbyś miał wątpliwości to napiszę Ci wyraźnie, że:
udma2=ata33, udma6=ata133, udma5=ata100, udma4=ata66. Gdzieś doczytasz, że uma3 się nie przyjął.
DMA to historia z zupełnie innego filmu, ale pokolei.
Powodzenia 8)

Yes, DMA, to szersze pojecie niż UDMA, ale też odnosi się do dysków i nagrywarek (starszych - Bus Mastering DMA).

Jesli przyjąłbym Twoją logikę, to wskazałbym w twojej wypowiedzi 4 błędy merytoryczne. Tylko po co?

Skoro piszesz tak ironicznym tonem, to znajdź mi jakikolwiek wyjątek z mojego postu, w którym wystepuje niezgodność z tym co Ty napisałeś i co napisali na www.tomshardware.pl.

Sprawa kultury wypowiedzi to też oklepany temat...

Harry-Torun 07.03.2003 19:37

Ponowie... Spójrzcie na temat :))) i ... wrzućcie looz;)

-Sid-The-Rat=> 07.03.2003 19:43

mam prosbe - ustalcie NA PRIV jak to jest naprawde - a potem wrzuccie wyniki tych poszukwian tutaj - najlepiej ze zrodlami
sam chetnie uporzadkuje wiedze - jakas tam posiadam, odnosnie standardy przesylu i interface - ale nie chce sie wdawac w tak zaawansowana dyskusje z lukami w wiedzy - wiec poczekam grzecznie az osoby zainteresowane wyjasnia MIEDZY SOBA co i jak - i przedstawia jakies MERTYORYCZNE stanowisko (nie twoerdze ze ktos gada glupoty - ale sa tu pewne rozbieznosci...)

Harry-Torun 07.03.2003 19:48

Święte słowa Sid:))) A tak na marginesie to moja wina (po części ofkoz). Rzeczywiście popełniłem literówkę ATA-2 czy UDMA-33 powinno wyglądać ATA-33 czy jak kto woli UDMA-2. Co absolutnie nie ma wpływu na moje zdanie o LG:)))

M.T.C. 07.03.2003 19:49

Nowe LG są fajne, ale czasem pojawiają się problemy z wrganiem nowego firmware. Mam nadzieje, że firma będzie się pozytywnie rozwijać. W końcu moja pierwsza nagrywarka to było LG.;)

esem 07.03.2003 20:05

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Dzięki za poradę, właśnie to robię.
Yes, DMA, to szersze pojecie niż UDMA, ale też odnosi się do dysków i nagrywarek (starszych - Bus Mastering DMA).

Proszę nie mylić UDMA z DMA. Nie mając UDMA możesz mieć DMA ale UDMA bez DMA jest niewiele warte. 8)

-Sid-The-Rat=> 07.03.2003 20:07

PROSILEM NA PRIV!!!!!!!!

esem 07.03.2003 20:10

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Jesli przyjąłbym Twoją logikę, to wskazałbym w twojej wypowiedzi 4 błędy merytoryczne. Tylko po co?

Powtórzę to jasno i czytelnie: udma2=ata33, udma4=ata66, udma5=ata100, udma6=ata133.
DMA to nie jest UDMA.
Czy już mam 5 błędów merytorycznych? 8)

esem 07.03.2003 20:11

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
PROSILEM NA PRIV!!!!!!!!
Sorry - to już się więcej nie powtórzy. 8)

Tomek777 07.03.2003 20:14

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
PROSILEM NA PRIV!!!!!!!!
OK Sid, ale ktoś musi wreszcie wyjaśnić całą sytuację. W topiku pt. "Problem" była dyskusja pomiędzmy mną a palim na ten temat i nie osiągnęliśmy konsensusu. Niech więc ktoś posiadający odpowiednią wiedzę zajmie stanowisko w tej kwestii, a wszelkie dyskusje na ten temat ustaną (no chociaz na jakiś czas :)).

-Sid-The-Rat=> 07.03.2003 20:16

poszukajcie po jakis stronach - ustalcie na priv co i jak - nastepne posty - bede widzial bardzo niemilo...

Proxymity 08.03.2003 02:17

Witam

Jak juz jestesmy przy LG to mam dwa pytania:

1. Czy znacie jakies biosy do 8480B robione przez inne firmy niz LG np. tam nie wiem Nec albo IeBieM ktore moglbym wgrac do mojej 8480B?

2. Przerobilem sobie swoje LG (j.w.) na 52 24 52 wie ktos jak sie "odrabia" spowrotem na 48 16 48? Mam chip Atmela uzywalem tych programow z LG-Hitachi co sa dostepne (byl tu nawet link) i sa pod Win.

Pytam sie bo nagrywarka tak mi pieprzy plyty (nagrywa przy okazji tyle bledow ze nie chce nic ich czytac poozniej) ze chetnie bym ja wywalil przez okno (a barany w serwisie nie wierza i jeszcze pobrali 24 zl za nieuzasadniona usterke - jak ktos jest tu z serwisu LG to niech wie ze mam go tam gdzie jest ciemno u murzyna!!!).
Aha przy okazji domyslacie sie jakies jest moje zdanie o LG. To jest SYF i badziew. Ludzie nie kupujcie tego nawet jakbyscie mieli ja o 50 zl taniej kupic niz inne firmy!!!
Znajomy ma cd rom lg pol roku temu kupil, wiekszosc (duza wiekszosc) plyt czyta do polowy (jak cos kopiuje) i wogle nie widzi plyt ktore Teac normalnie widzi...
Jesli uwazacie ze jest to (moj) blad w uzytkowaniu (jak tu wczesniej przeczytalem takie zdanie kogos) to ja chetnie sprzedam moj sprzet (LG 8480B) od reki. Moje ogloszenie w dziale "sprzedam kupie itd...".

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:26.