![]() |
Z jaką prędkością nagrywać ???
Podobno nie za dobrze jest nagrywać płyty z prędkością 52x. Czemu?? i jeśli ktoś wie to z jaką optymalną prędkością najlepiej nagrywać???
|
Moim zdaniem optymalna szybkoscia dla danych jest 32x-40x. Dla plyt audio 8x. Ja osobiscie nagrywam wszystko 4x bo nie mma wyjscia ale jezeli sie myle to prosze mnie poprawic. Jesli chodzi o predkosc 52x to wina raczej stoi po nie przystosowanych plytach. Jezeli sa zle wywazone moga eksplodowac w napedzie.
|
przy 52x laser moze niezamocno palic przez co moga byc problemy z odczytem takiej plytki :(
ja na swoim Litku pale: 32x/40x (filmy) 20x (programy, backup, kopiowanie w locie) 8x (muzyka) i zero problemow :) |
Prędkość ustawiam zależnie od rodzaju płytek...;)
a tak w przybliżeniu: ale audio zawsze wypalam...x4 .\ dane...x16 gry...zależnie od zabezpieczenia ... filmy x24 |
A ja wszystko pale na maxa, ;) , czyli x12 i jest OK
Pozdrawiam |
Muzyka: 4x, 8x
Dane: 24-32 na tanich plytach, zas na lepszych plytach nawet 40x mozna sie pokusic, a nawet niekiedy 48x Wazne dane: 16-24 (na bardzo dobrych plytach Zasadniczo nie ma co sie spieszyc i lepiej palic wolniej. Pozatym mase plyt ma indexy na wyrost.. niby pisze 48x.. a to daleko mija sie z prawda.. to tak jakby na polonezie napisac ze max speed 300 km/h :) |
Ok no to co jeśli wypalę ze speed >40x ??
Co się może stać z płytą (jeśli się może w ogóle coś stać) jak się wypala z taką szybkością tzn. z maksymalną jaką mam 52x ?? I czemu płyty audio wszyscy wypalają z tak zawrotną prędkością 4x-8x ??? Czy to ma jakieś znaczenie z jaką prędkością wypalę płytę?? Oprócz tego że zrobię to w krutszym czy dłuższym czasie ?? Aha i mi chodzi o płyty na których jest napisane 52x a nie jakieś np. 40x które wypalam 52x. Aha i jeszcze jedno po co w takim razie produkuje się takie nagrywarki i takie płyty?? Dla mnie jest to bez sensu !!! Proszę o wyjaśnienie
|
:cisza:
audio jak najwolniej, a reszta to na maksa8) - oczywiscie jesli masz dobre nosniki:jupi: |
to co wolno jak nic nie wolno ?
audio -nie wolno bo piractwo
data -nie wolno bo musi byc kupione i zarejstrowane inaczej piractwo gry -nie wolno bo piractwo chyba tylko zdjecia i to na MAXA-FULL SPEED :D |
Co się może stać z płytą (jeśli się może w ogóle coś stać) jak się wypala z taką szybkością tzn. z maksymalną jaką mam 52x ??
Powstaja bledy na koncu plyty w zwiazku z duza predkoscia zapisu, a to oznacza problemy z odczytem, czestrze urzycie mechanizmu korekcji, wieksza podatnosc na utrate danych. I czemu płyty audio wszyscy wypalają z tak zawrotną prędkością 4x-8x Odtwarzacze audio itp, sa wrazliwe na plyty palone z duza predkoscia, powstaje przeskoki dzwieku i trzaski. Pozatym plyty audio nie maja danych nadmiarowych, czyli tam nie ma korkecji.. jesli cos jest zle nagrane, odrazu slychac to! Czy to ma jakieś znaczenie z jaką prędkością wypalę płytę?? Oprócz tego że zrobię to w krutszym czy dłuższym czasie ??[/ Odp: Ma i to ogromny wplyw na jakosc zapisu. Aha i mi chodzi o płyty na których jest napisane 52x a nie jakieś np. 40x które wypalam 52x. To nie ma znaczenia... czy pisze 52x czy nawet 100x moglo by sobie pisac, czesto to co pisze na plycie to informacje wrecz z kosmosu, lub wyssane z palca, a nijak sie maja do rzeczywistosci. NAdruk na plycie latwo zrobic, zas plyty na taka predkosc trudno. Sam sobie popatrz.. Verbatim, TDK.. i inni markowi producenci jakos nie szastaja predkosciami zapisu. o czyms to swiadczy nie ? Aha i jeszcze jedno po co w takim razie produkuje się takie nagrywarki i takie płyty?? Dla mnie jest to bez sensu !!! Proszę o wyjaśnienie Nagrywarki sa ok. Tylko plyty byle jakie tak jak i ich producenci. Jak kupisz dobra plyte to jest ok, i nie ma co sie bac i spokojnie mozna palic na 48x (TDK D-View, Verbatim Super Azo, Dysan Silver).. zas takie Esperanzy, Akossy, Platinum, HIT... i inne takie tam.. nie wazne czy pisze 48x czy 52x... to tylko napis ktory nic nie znaczy. Wiekszosc nagrywarek i tak ogranicza je na 32x. :) |
A ja mam bardzo fajny pogladowy sposob dla kolegi zeby sie przekonal ze predkosc wypalania ma wplyw na jakosc :) Najlepiej wypal z polowe plytki przy predkosci 8x, a pozniej taka sama ilosc danych przy predkosci powiedzmy 40-48x. I teraz niech kolega sobie ogladnie spody plytek - na tej 8x widac wyraznie roznice pomiedzy wypalona czescia a pusta. Przy 40x juz trzeba kombinowac, patrzec pod swiatlo zeby ta granice wychwycic. Czyli czym wyrazniej (i wolniej) wypalona plytka, tym lepiej sie bedzie odczytywac, taka jest moja teoria ;)
Pozdrawiam |
Ja palę.....
palę zawsze, razy 24 dane , razy 8 audio. Pomimo że posiadam palarkę razy 48.
|
Muzyka, ważne dane 4x, czasami 8x.
Reszta 8-16x Max mojej nagrywarki to 44x. |
Najrozsadniej jest palic dane z polowa maksymalnej predkosci dostepnej dla plyty. Chyba ze masz plytki z wyzszej polki, to mozesz pokusic sie o wiecej :P Audio w przedziale 4x-12x (ja pale 8x):)
|
Tak palę :
Dane x8 Audio x4 ,x8 Zabezpieczenie max. x4 A tak naprawdę to Marlboro 8) Pozdrowienia dla wszystkich^_^ |
jak ci sie nie spieszy to po co maks??wnioskuje z topicow ze im wolniej tym dokladniej - muzyka
|
DZIĘKI ZA WYJAŚNIENIE
|
Audio: 8x,
pozostałe: ufam NERO - sam dobierze i jeszcze się nie zawiodłem. 8) |
Trzeba palic na maxa ile fabryka dala
im szybciej tym lepiej,:czas: bo czas goni i:kasa:
|
Verbatim
Na takich plytka mozna na max,a do audio sa tez specjalne cd-r
|
To wszystko ciekawe!!! mam Jedną z pierwszych LG 8080B z 8Mb buforem ( nie zmieniałem BIOB-a, jest orgilalny 1.1 ). Wypaliłem już setki płytek i moje spostrzeżenia są jedne!!!! Wszystko zależy od producenta płytki!!! Jeszcze raz podkreślę OD PRODUCENTA PŁYTKI [B], a nie od konfekcjonera!!!
I proszę nie Pisać że Akos czy Esperanza są to złe płytki. Oczywiście miałem raz serię Esperanza (jeszcze na poprzedniej nagrywarce LGx8), ale to była wina producenta PŁYTY! Teraz zawsze wypalam x32 - x40 wszysko! (Audio,Games,Soft....)I nie ma żadnych błędów ( na sprzętach na których są odtwarzane ). Moją metodą jest zakup minimalnej ilości płytek do testu, i po sprawdzeniu nabycie większej ilości tych samych płytek. Przyznam się że nigdy nie weryfikowałem moich płytek: 1. Nigdy nie wykryłem zadnych błędów 2. Nie mam programu do weryfikacji danych (no chyba że w NERO - "Sprawdź poprawnie wypalone dane, czy cośtam, cośtam..) A propos! Producentem Verbatim i niektórych wersji Esperanza iest jedna i ta sama firma! Jeżeli ma ktoś LG8080B z 8Mb buforem, proszę o napisanie czegoś od siebie. Pozdrówka yo11 |
Cytat:
|
hey Memorando! - Niedowiarku!!! Przesllij mi swój adres poczrowy to wypalę Ci płytki na mojej LG tylko zaznacz czy ma to być x40 - w locie , Key2Audio, czy pirata, lub inny format który podasz!!!
Oczyywiście prześlę na własny koszt! Możesz przesłać na @. Jeszcze raz proszę o opinie na temat nagrywarki którą posiadam (może znajdę szczęśliwca z 8Mb) pozdrówka yo11 - a szczególnie [B]Memorando |
Cytat:
|
Cytat:
x4 i x32 nie było róznicy z z dzwiękiem ...:) Tylko z tą x32 ...małe problemy w moim copmact disc ...(przeskakiwania i problemy z odtwarzaniem co jakiś czas) ...;) |
Ej memorando! Napisz jaką masz wypalarkę!? Aha, podaj adres to się Sam przekonasz!!!
Jeszcze raz: Szukam osób które mają LG8080B z 8 Mb Poz yo11 :jem: |
audio
Ja tez wypalam audio x44 i nie zauwazylem jakis bledow, wszystkie graja bez problemow,zadnych trzaskow,no ale ja nie jestem melomanem;p yo11 pozdrowko
|
LG Roules!
|
Cytat:
1. Marlboro x4 2. LM-y x12 3. Rothmans-y x24 4. Bezrobotne na maxa Na zdrówko. :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:15. |