![]() |
Cytat:
|
heh wystarczy ze xp mial na ntfs a win98 jak wiadomo jset na facie
wiec ten bootloader pokazywal potem sciezke tak jakby do systemu i nakazywal mu sie uruchomic jezeli wskazal na 98 to przeciez on nie widzi ntfsa wiec dla niego pierwsza partycja bylaby C: a w rzeczywistosci jest to druga partycja lub pierwsza ale na drugim dysku i wszystko jasne :D |
Nie twierdze ze ma lub mial tam system. Poprostu chodzi mi tylko i wylacznie o ten wpis drugiego OS'a (mianowice ta linijke: C:\="Microsoft Windows") w boot.ini na ktorej cala nasza dyskusja bazuje oraz przez co cale te nasze komplikacje i perypetie i to ze Przemo sie dwa systemy pokazywaly. Skad ona sie wziela.. roznie z tym bywa, istotne jest to ze ta linijka nakazuje by pokazaly sie dwa systemy, dlatego Przemo mial ten problem, a to bylo tematem dyskusji.
Apropo tych wpisow - to z nimi roznie z tym jest.. czesto to nawet nie musi znaczyc ze to byl windows. Zwroc uwage na to ze tak samo jest rozpoznawany DOS. Wystarczylo by dysk sformatowac na FAT32 z komenda format c:/s. Zas obecnosc command.com XP podczas instalacji traktuje jako obecnosc systemu Windows! ???.. i po zainstalowaniu XP, w menu pojawia sie wlasnie do wyboru rowniez "Microsoft Windows" ktore tak naprawde nie ma, a to tylko ten maly comandkomik ^_^. Dlatego mamy wskazanie na C:\ Mozliwe ze to wlasnie stad mial wlasnie ta druga opcje w menu... MS ma z tym naprawde troche zakrecone. ??? Jak najbardziej timeout na "0" wyeliminuje ten problem, zgadzam sie w 100% :) No i oczywiscie rowniez usuniecie tej linijki o ktrej pawel_k napisal oraz ja (czyli ten nasz niefortunny 2 system w menu, bedacy dosem, windowsem, lub czyms tam kolwiek co sobie microsoftowy instalator ubzdural). No to juz wszystko jasne :) Mam nadzieje ze Przemo juz nie bedzie mial wiecej klopotow i szybko windows bedzie mu startowal :) A tak ma marginesie jeszcze fajniejsza zabawa jest z tym adresowaniem partycji startujacej dla systmow z lini NT. czyli to cale: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) .. zasadnioczo lepsze niz adresowanie na litere dysku, tu jest wlasnie adresowanie na konkretny kontroler, dysk i partycje. Ogolnie fajna sprawa. |
jestem uparty (chociaż wiem, że masz rację;)), więc będę się trzymał swojej wersji. a oto i polemika:
chyba nie powiesz mi, że Przemo miał/ma zainstalowanego win98 w katalogu głównym dysku c: a na tej samej partycji ma również winxp, tylko że w katalodu windows? pozatym ustawienie timeout na 0 powinno wyeliminować problem z menu, chyba że w tym przypadku zero to nieskończoność... |
No wlasnie LOL.. bo jak tego nie widzisz to widze ze XP ani 2K nie miales, lub przynajmniej nie wiesz jak wyglada struktora tego pliku konfiguracyjnego bootmenagera.
Jako ze bylo: "[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" Po odpalenie komputera naszym oczom pokaze sie nastepujace menu wyboru systemow: Microsoft Windows XP Professional Microsoft Windows czyli sa pokazwyane 2 systemy operacjne do wyboru mimo to tego Windows 98 juz fizycznie na dysku nie ma tylko zas zostal wpis w pliku startowym, i stad post Przemo1980 z tym problemem. Rozwiazanie podal pawel_k usuwajac ostatnia linijke czyli C:\="Microsoft Windows" przez co juz jest tylko 1 system do wyboru a nie da. Taki plik pokazal Przemo.. i slusznie twierdzil ze sa 2 OS pokazywane po starcie, bo mial racje, byly dwa. Na gorze masz odpowiedz gdzie siedza te dwa OS, i co nalezy zrobic by pokazal sie tylko 1 ten wlasciwy. Jasne? Czy nadal bedziesz twiedzil ze zapis: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" pokaze tylko 1 system? |
Cytat:
LOL |
Cytat:
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system See... ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
Ale i tak to jest jeden system. ^_^ :D ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
[Boot Loader] Timeout=0 Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S <---to byl win98 [Operating Systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- zas to jest xp Moge sie myslic bo nie uzywam wina xp. UPDATE: po krotkim przemysleniu i przeanalizowaniu tego, stwierdzilem, ze jest tu jednak jeden system. :cool: :P |
Cytat:
|
Cytat:
boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winxp [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winxp="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" gdzie "winxp" to nazwa Twojego katalogu z systemem na dysku C. Nie wiem czy masz taką nazwę, sprawdź i wpisz taką, jaka tam jest - musi być taka sama. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dzięki wszystkim |
Cytat:
|
Cytat:
[Boot Loader] Timeout=0 Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [Operating Systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect ja tak mam u siebie i dziala miodzio 8) |
Cytat:
|
Dzięki
Ale jeżeli chodzi o ten plik boot, to który fragment mam wyciąć? [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect C:\="Microsoft Windows" |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
zeby startowal xp bez zadnej zwloki najlepiej ustawic tak:
|
Re: Wybór systemu op. i jak się tego pozbyć?
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
|
dawno się tym nie bawiłem. napewno jest to w katalogu głównym dysku c. nie pamiętam niestety, w którym pliku - chyba config.sys, ale ręki sobie nie dam obciąć.
poznasz to po opcji timedelay (standardowo chyba ustawiona na 30s), powyżej tej opcji będziesz miał opisane menu, które cię tak wkurza. skasuj je całe i po sprawie. aha, jest to plik systemowy (trzeba ściągnąć atrybuty, cobys móg to zapisać i koniecznie zrobić kopię bezpieczeństwa. |
Wybór systemu op. i jak się tego pozbyć?
Mam dwa dyski, na jednym jest XP, a na drugim był 98. Tego drugiego systemu się pozbyłem, po prostu sformatowałem twardziela.:ysz: Teraz podcza startu komputera mam ekran powitalny i do wyboru dwa systemy. Jak się tego pozbyć?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:49. |