![]() |
SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Moj znajomy kupil sobie te glosniczki bo nei bylo go stac na 5.1 glosniki. Kupil wiec 4400 ktore sa w systemie 4.1, niestety w opcjach sb sa tylko 4 i 5.1. Jak zrobic zeby bylo 4.1 ?? Bo jak bierze na 5.1 to nei ma strzalow w max paynie np.
|
Z tego co wiem nie da się...
Ale przecież mogę się mylić. ;) |
Ilość załączników: 1
Jak to nie ma jak jest. Ustawiasz 4 Speakers i masz.
4 glosniki + subwofer :) |
Cytat:
|
BTW w 5.1 wygląda to tak, jak na zamieszczonym obrazku:
|
No tak ale jest 4 a nie 4.1 woofer to jest ta 1 bo sa 4 satelity. Ale juz sobie poradzil, ustawil na 5.1 i wylaczyl glosnik centralny.
|
Cytat:
Pozatym Audigy tez gdzies mi sie wala :) |
Cytat:
4.0 = 4 satelity 4.1 = 4 satelity + 1 subwoofer 5.1 = 4 satelity + 1 centralny + 1 subwoofer Wybacz ale ja sie na tym znam. I wiem co mowie! I to co pokazalem na obrazku jest 4 satelity (dwa duze okregi) + 1 subwofer (to cos w mniejszym).. i masz to swoje 4.1. Heh.. trza bylo sobie 1.0 kupic... ^_^ nie mialbys wtedy zadnego problemu z podlaczeniem i interpretacja. ^_^ |
Cytat:
|
A tak na marginesie wersja ilustrowana tego co juz na samym poczatku pokazalem. Teraz juz wszystko jasne?
|
Cytat:
Zauważyłem, że bardzo "cwaniakujesz", dla przypomnienia - topic o dwóch systemach - miałeś napisać, gdzie widziałeś tam dwa systemy ?!?! I co, do dzisiaj nic nie napisałeś, dlaczego? Bo może myliłeś się i teraz głupio Ci się przyznać ?!?! Poza tym zarzucasz niektórym osobom na Forum brak wiedzy w tej czy innej kwestii. A sam nie wiesz dobrze, o czym piszesz, ponieważ piszesz tylko po to, aby pisać. I do tego wszystkiego co chwilę śmiejesz się z innych. Reasumując - wprowadzasz użytkowników w błąd, wyśmiewasz się z nich, a sam nawet nie przyznasz się do pomyłki. Może po prostu nie "odzywaj się", jeśli czegoś nie wiesz, a masz zamiar tylko napisać parę głupich wyrazów i do tego pośmiać się z kogoś. Zobacz na siebie. PS" Pisząc ten post nie mam zamiaru "atakować" Twojej osoby, jednak weź go do siebie i zwróć uwagę na to, co robisz" |
to, co pokazałeś na obrazku, to jest 4.1, a mając SB LIVE! 5.1 Player nie ma takiej opcji w ustawieniach, jest tylko 2, 4 i 5.1 . Nawet interfejs tego Twojego soundmixer'a z SB jest w starej wersji - takiej jak dla SB LIVE! 4.1. Nie wprowadzaj ludzi w błąd !
To co z tego ze mam stary mixer (on jest od SB Live 5.1 Player, tylko ze ja mam go od dawna) i to nie ma nic do rzeczy. Nowy mi sie nie podoba i wole stary, proste nie? Ja tu problemu nie widze, wybieram sobie taki jaki mi sie podoba. Tez mam 2 4 i 5.1 nic nowego, tak bylo i jest od zawsze. I nikogo nie wprowadzam w blad, tylko mianowicie Ty. Pozatym czytaj co pisze! Nigdzie nie napisalem zeby ustawic 4.1 tylko wybrac opcje "4 speekers" i to bylo w pierwszym poscie wyraznie zaznaczone na obrazku. Po drugie ustawiajac 4 spekers ustawia sie 4 satelity i tez aktywny jest subfower (co nawed widac na zdjeciu konfiguracji mixera)! czyli masz to swoje 4.1 ale jakos trudno Ci to zrozumiec ze wpis "4 spekers" daje 4.1.. i basy sa redirectowane na subfower, to Twoja sprawa. Zauważyłem, że bardzo "cwaniakujesz", dla przypomnienia - topic o dwóch systemach - miałeś napisać, gdzie widziałeś tam dwa systemy ?!?! Sam cwaniakujesz bo odpisalem i pokazalem gdzie sa dwa systemy w boot.ini. Akurat Windows 2000 znam bardzo dobrze. I jak nadal nie widzisz ze tam byl wpis na Windows 2K i Windows (zywkly) to swiadczy tylko o Twojej niewiedzy niestety kolego. I co, do dzisiaj nic nie napisałeś, dlaczego? Bo może myliłeś się i teraz głupio Ci się przyznać ?!?! NApisalem cytuje: "Prosze bardzo bylo tak: [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system See... " I jesli tego naprawde nie widzisz.. to naprawde gratuluje! Najpierw sie naucz czegos a nie obrazaj kogos z wieksza wiedza od Ciebie. Teraz to sie naprawde dobitnie czuje urazony.. A moze mam Ci wytlumaczyc co? Prosze bardzo. Pokolei: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system tak sa zapisywane dla systemow NT, wyolania do partycji, przy okreslonym kontrolerze i magistrali. na koncu jest podany katalog. C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system Tu zas masz podany wpis drugiego systemu, pozostalosc po windows 98/95. Wyglada innaczej niz tamten bo tu jest ladowanie z partycji FATowskiej. I jak widac stad jest wybor dwoch systemow. A jesli dalej tego nie czaisz, zajrzyj sobie na strony MS, albo do Resource Kit. Heh... Poza tym zarzucasz niektórym osobom na Forum brak wiedzy w tej czy innej kwestii. A sam nie wiesz dobrze, o czym piszesz, ponieważ piszesz tylko po to, aby pisać. I do tego wszystkiego co chwilę śmiejesz się z innych. Tylko ze to Ty najpierw mi wytykales ze sie myle. Chocby w tym watku. Za pierwszym moim postem dalem jasna i prawidlowa odpowiedz. Tylko Tobie cos nie pasowalo i zaczeles na mnie naskakiwac. A co zrobilem? Dalem jeszcze bardziej szczegolowe wyjasnienie, lekko ironizujac ze nie masz racji i zebys sie przyjrzal uwaznie temu co pisze. Rozpisalem chyba wszystko nad wyraz jasno i szczegolowo nie prawdaz? A ja dopiero zarzucam brak wiedzy.. tak wlasnie tak jak teraz Tobie. Bo akurat to ja mam tutaj racje a Ty usilnie upierasz sie przy swojej utopinej racji/wiedzy. Gdyby bylo innaczej przyznalbym sie do tego. Ale ze tak nie jest, bede sie upieral na swoim. Najperw sprawdz i sie dowiedz.. wkurza mnie poprostu taka postawa. Chce dobrze.. wytlumaczyc komus problem, a taki ktos jak Ty usilnie to neguje niemajac o tym dokonca pojecia. Nie twiedze ze nie masz wiedzy czy co.. ale poprostu myslisz sie w tej kwesi troszke i tyle. Napomnialem o tym.. a ty juz na mnie naskakujesz. Poprostu myslisz sie w szczegolach i tyle. A taka postawa jak Twoja mnie wkurza... i tyle, wiec nie dziw sie ze reaguje tak jak reaguje. Kazdy by sie zirytowal. Nie po to maruje swoj czas i wiedze, zeby taki Typek jak Ty wmawial mi ze sie myle i sie ze mnie wysmiwal. Reasumując - wprowadzasz użytkowników w błąd, wyśmiewasz się z nich, a sam nawet nie przyznasz się do pomyłki. Nigdzie w blad nie wprowadzilem. Tylko Ty wporowadzasz niestety. I to Ty naskakujesz na mnie.. Może po prostu nie "odzywaj się", jeśli czegoś nie wiesz, a masz zamiar tylko napisać parę głupich wyrazów i do tego pośmiać się z kogoś. Zobacz na siebie. I vice versa. PS" Pisząc ten post nie mam zamiaru "atakować" Twojej osoby, jednak weź go do siebie i zwróć uwagę na to, co robisz" Mimo wszystko czuje sie zaatakowany. |
Jesli nadal nie wierzysz wytlumacze.
Jak mowilem: 4.0 = 4 satelity 4.1 = 4 satelity + 1 subwoofer 5.1 = 4 satelity + 1 centralny + 1 subwoofer Wystarczy zerknac na ponizszy ekran (w nowych sterownikach jest analogicznie i niczym to sie nie rozni). W przypadku ustawienia "4 speakers" - jak widac oraz "5.1 speakers" jest subwofer (zakreslone kolem na obu zdjeciach) czyli nasze x.1. Wystarczy policzyc. Na pierwszym widzimy 4 glosniki satelitarne + centralny (tylko on sie dodal w stosunku do zdjecia ponizej przedstawiajacego konfiguracje 4 glosnikowa). A to co jest na obrazkach odpowiada konfiguracji karty, i tak samo dzialaja glosniki podlaczone pod karte. Tak wiec subwofer dziala zarowno przy ustawieniu tym jak i tamtym. A jak ustawisz 5.1 to bedziesz mial niezla kaszane w filmach dvd.. gdyz glos lektora idzie na glosnik centralny czyli ten 5 ktorego w tym zestawie nie masz! Wiec nic nie uslyszysz... ^_^ Podobnie bedzie w niektorych grach ktore przez Twoje bledne ustawienie na 5.1 beda kierowac niektore dzwieki lub glosy postaci (np Dialbo II) do nieistniejacego glosnika... Pozatym w opcjach Advaced Settings jest do zaznaczenia "Bass Redirection".. przy zaznaczonej tej opcji karta prawidlowo przekierowuje bassy do subwofera (naszego zaginionego x.1 :)) i wszystko musi dzialac. |
Martin_TP:
niestety, ale nie masz racji. Dla SBLive! 5.1 można tylko ustawić: 2, 4 lub 6 (5+1) głośników. Nie ma takiej możliwości aby ustawić 4 + 1. Widać to zresztą na Twoich obrazkach: jak wół pisze że masz w tym momencie ustawione 4 głośniki. Obok monitora masz 2 a nie 1 głośnik. I nie da rady włączyć tylko jednego z tych dwóch - albo 2 albo 0, czyli albo 4.0 albo 5.1. I nie pomoże tu Twoja sprytna animacja. 8) |
Martin_TP napisa***322;(a)
To co z tego ze mam stary mixer i to nie ma nic do rzeczy. Nowy mi sie nie podoba i wole stary, proste nie? Tez mam 2 4 i 5.1 nic nowego, tak bylo i jest od zawsze. I nikogo nie wprowadzam w blad, tylko mianowicie Ty. Po drugie ustawiajac 4 spekers ustawia sie 4 satelity i tez aktywny jest subfower (co nawed widac na zdjeciu konfiguracji mixera)! czyli masz to swoje 4.1 ale jakos trudno Ci to zrozumiec ze wpis "4 spekers" daje 4.1.. i basy sa redirectowane na subfower, to Twoja sprawa. Po pierwsze - SB 4.1 a SB 5.1 to nie są te same karty, podział sygnału dźwiękowego jest zupełni inny w obu przypadkach, dlatego też napisano sterowniki inne do jednej i inne do drugiej. Czy to nie wydaje się być oczywiste, że skoro sterowniki są od innego modelu karty, będą inaczej(źle) współpracowały ze sprzętem ? A może w ogóle podaruj sobie wydajność i zainstaluj stery od SB 128 ??? Po drugie - 4 speakers to nie jest 4 speakers + 1 subwoofer. A to, że u Ciebie się tak pozakuje na obrazku jest spowodowane złym odczytem i konfiguracją - nie dziwne, przecież to nie są sterowniki od SD 5.1. Zainstaluj "normalne" stery i wtedy zobaczysz, jak będzie (mój obrazek wyżej). Sam cwaniakujesz bo odpisalem i pokazalem gdzie sa dwa systemy w boot.ini. Akurat Windows 2000 znam bardzo dobrze. I jak nadal nie widzisz ze tam byl wpis na Windows 2K i Windows (zywkly) to swiadczy tylko o Twojej niewiedzy niestety kolego. NApisalem cytuje: "Prosze bardzo bylo tak: [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system See... " Przecież to nie oznacza, że jest drugi system, co Ty wypisujesz ?!?! Twoja wiedza jest jeszcze mniejsza, niż myślałem. Tylko ze to Ty najpierw mi wytykales ze sie myle. Chocby w tym watku. Za pierwszym moim postem dalem jasna i prawidlowa odpowiedz. Tylko Tobie cos nie pasowalo i zaczeles na mnie naskakiwac. A co zrobilem? Dalem jeszcze bardziej szczegolowe wyjasnienie, lekko ironizujac ze nie masz racji i zebys sie przyjrzal uwaznie temu co pisze. Tak na marginesie, nie mi próbowałeś dać do zrozumienia - czytaj uważnie poprzednie post'y. Ty chyba nawet nie czytasz uważnie tego, co sam piszesz.<wow> Tak czy inaczej, swoją ironie zachowaj dla siebie. Nie naskakuje na Ciebie i nawet jak bardzo będziesz tego chciał, to i tak tego nie zrobię. Rozpisalem chyba wszystko nad wyraz jasno i szczegolowo nie prawdaz? A ja dopiero zarzucam brak wiedzy.. tak wlasnie tak jak teraz Tobie. Bo akurat to ja mam tutaj racje a Ty usilnie upierasz sie przy swojej utopinej racji/wiedzy. Tak, oczywiście, a świstak siedzi i ... Gdyby bylo innaczej przyznalbym sie do tego. Ale ze tak nie jest, bede sie upieral na swoim. Najperw sprawdz i sie dowiedz.. Nie muszę, ja to juz wiem, ale niektórzy jeszcze nie - Ty. wkurza mnie poprostu taka postawa. Chce dobrze.. wytlumaczyc komus problem, a taki ktos jak Ty usilnie to neguje niemajac o tym dokonca pojecia. Nie twiedze ze nie masz wiedzy czy co.. ale poprostu myslisz sie w tej kwesi troszke i tyle. Napomnialem o tym.. a ty juz na mnie naskakujesz. Poprostu myslisz sie w szczegolach i tyle. A taka postawa jak Twoja mnie wkurza... i tyle, wiec nie dziw sie ze reaguje tak jak reaguje. Kazdy by sie zirytowal. Nie po to maruje swoj czas i wiedze, zeby taki Typek jak Ty wmawial mi ze sie myle i sie ze mnie wysmiwal. Zauważ, że to nie JA się wyśmiewam z Ciebie czy kogokolwiek innego, lecz Ty to robisz. Pokaż mi, w którym miejscu się z Ciebie wyśmiewałem? Może masz jakieś kłopoty z interpretacją tekstu - to co my tu mówimy o innych sprawach. BTW może i chcesz dobrze, ale zauważ różnicę pomiędzy "chcieć dobrze" a "przedobrzyć" i dodaj do tego, jak to nazwałeś, swoje ironiczne teksty. Nigdzie w blad nie wprowadzilem. Tylko Ty wporowadzasz niestety. I to Ty naskakujesz na mnie.. No comment - czytaj wyżej. PS" Pisząc ten post nie mam zamiaru "atakować" Twojej osoby, jednak weź go do siebie i zwróć uwagę na to, co robisz" Mimo wszystko czuje sie zaatakowany. No comment - czytaj wyżej |
Cytat:
|
A to ilustracja, że Martin_TP nie ma racji:
|
Mam SB Live 5.1 Player i sterowniki od tej karty! Ustawienie 4 spekares powoduje u mnie jak i u znajomych ze zarowno slychac cos na glosnikach jak i subwofer sobie dudni. czyli jest prawidlowo. Pozatym nigdzie nie napisalem zeby ustawic 4.1.. prosze o cytat? He.. nie ma. Wszedzie mowie o 4 speakers. A wtedy dziala i subwofer. I jeszcze raz przypominam mam pelne raswe SB Live 5.1 w wersji BOX! oryginalne sterowniki do SB live 5.1 i wez mi nie isnynuluj czego mam a co nie mam, bo jeszcze troche i stwierdzisz ze mam PC Speaker tylko. A racje mam bo napisalem ze dla tej karty jest 2, 4 i 5.1.. no jeszcze w sumie sluchawki. tak napisalem? napisalem.. wiec gdzie widzicie ze napisalem 4.1 ? A w kongiguracji 4 glosniki dziala jak najbardziej subwofer, co bylo przedmiotem tematu. A co do obrazkow to tam widac tak jak mowilem 4 glosniki (oraz subowofer) oraz 5 glosnikow (oraz subfowfer).... bo w tym i tamtym ustawieniu on dziala!
|
Cytat:
|
Cytat:
I zrozum jeszcze jedno - 4 to nie to samo co 4.1. PS"" Odpowiem dopiero za jakieś 2 godzinki, bo muszę wyjść z domu. |
co do glosnikow to sie nie wypowiadam bo sie nie znam ale nie gadaj mi bzdur ze NIE MOZNA miec jednoczesnie win2k albo xp i win9x/dos bo mialem
wpisy w boot.ini wygladaly u mnie troche inaczej jak tu ale Martin ma racje - ta konfiguracja jest z kompa gdzie sa lub byly 2 systemy [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect <--- 1 system C:\="Microsoft Windows" <--- 2 system |
Martin_TP:
Jesteś niepoprawny i grasz nieuczciwie. W mikserze SBLive! nie jesteś w stanie ustawić opcji 4+1. Jest to jasne i oczywiste. Dalsza dyskusja jest w tym temacie zbędna - niezależnie co dalej bedziesz pisał. Dźwięk na subwooferze uzyskujesz bo w odtwarzaczu DVD ustawiłeś opcję "wyślij sygnał 0.1 (subwoofer) LFE do głośników". Proste? To po co dalej bronisz przegranej pozycji? Przeproś za swoją niewiedzę i wszystko będzie O.K. Pozdrawiam 8) |
Cytat:
Albo z innej beczki jak ustawisz 5.1 to sie nijak nie bedzie mialo do tamtego zestawu glosnikow (jak mowilem, bledne odtwarzanie grach i filmach dvd powstanie, bo nie bedzie glosnika). Dlatego dla tych glosnikow (4400 o ktorych byla mowa) jak i innych zestawow 4.1 w ustawieniach kart SB Live, Audigy, Audigy 2 wybiera sie 4 speakres. Wtedy caly zestaw pracuje poprawnie... chyba ze wg. Ciebie nie dziala... |
Jesteś niepoprawny i grasz nieuczciwie. Niby gdzie i jak? Prosze o przyklad? Cytat.. cokolwiek.. W mikserze SBLive! nie jesteś w stanie ustawić opcji 4+1. Jest to jasne i oczywiste. Jak najbardziej sie z Toba zgodze ze nie ma opcji 4.1. Przeciez to jasne i oczywiste.. w rzeczy samej. Czy ja gdzie spowiedzialem ze jest? Nie wydaje mi sie.. zawsze mowilem ze jest 4spekars i nie przekrecaj moich slow wmawiajac mi czegos czego nie powiedzialem. Zas przy tym ustawieniu jak najbardziej nam dziala i do tego prawidlowo zestaw 4.1 a o to przeciez chodzi czyz nie? Wybierzesz 2.0 wiadomo stereo.. wybierzesz 5.1 zonki z brakujacym glosnikiem, brak dialogow w dvd (bo przeciez nie ma srodkowego kanalu)... wiec skoros taki madry co ma wybrac? Prawidlowa odpowiedz dla takiej konfiguracji glosnikow czyli 4.1 to uwstawienie 4 spekars w mikserze. Taka przeciez odpowiedz udzielilem jako pierwsza i jest ona prawidlowa, co na calej mocy i lini podtrzymuje, a nie jak sugerujesz ze gdzies napisalem by wybrac 4.1 co jest bzdura, bo po pierwsze takiej opcji nie ma, a po drugie tak nie powiedzialem. A o co sie kolega plytal cytuje: "Moj znajomy kupil sobie te glosniczki bo nei bylo go stac na 5.1 glosniki. Kupil wiec 4400 ktore sa w systemie 4.1, niestety w opcjach sb sa tylko 4 i 5.1. Jak zrobic zeby bylo 4.1 ?? Bo jak bierze na 5.1 to nei ma strzalow w max paynie np." Jak mowilem na ustawieniu 5.1 beda wlasnie takie cuda sie dzieac. A aby taki zestaw dzialal prawidlowo wybiera sie 4 spekers.. sprawdz sobie, i jak najbardziej uswiadczysz ze 4 satelity i subfower bedzie gral. Taka tez byla moja pierwsza odpowiedz.. ustaw 4 spekeras (co od poczatku do teraz mowie). i nigdzie nie mowilem zeby ustawic 4.1 bo przeciez tego nie ma! Przeczytaj moje posty i zobaczysz ze caly czas mowie o sytulacji w ktorej na ustawieniu 4 glosniki, dziala nam prawidlowo 4.1. Dalsza dyskusja jest w tym temacie zbędna - niezależnie co dalej bedziesz pisał. Jak sobie wolisz. Do niczego nie zmuszam... przynajmniej bede mial satysfakcje :) Dźwięk na subwooferze uzyskujesz bo w odtwarzaczu DVD ustawiłeś opcję "wyślij sygnał 0.1 (subwoofer) LFE do głośników". Gratuluje kolejnego powaznego bledu. Znow blad.. i jak najbardziej sie mylisz. To co teraz mowisz jest to opcja przekierowujaca dzwiek ze sciezki 0.1(subwofer( na glosniki lub sluchawki w przypadku braku subofera. Konfiguracje sluchawki/stereo/4glosniki bez subwofera. Ta odpowiedza juz kompletnie skresliles swoja fachowosc w tej dziedzinie. Zeby nie byc goloslowny cytuje: "LFE Mixer: Don***8217;t have a subwoofer? That***8217;s okay. WinDVD 4***8217;s LFE Redirection automatically redirects the audio of 5.1 soundtracks to the main speakers (or headphones) when there is no subwoofer installed to give you full low frequency sounds through your speakers." Zeby nie bylo nie domowien co do LFE cytat pochodzi ze strony Inter Video i ich manuala do odtwarzacza WinDVD. PRzeczytaj zastawnow sie.. a potem przepros. Proste? Tak bardzo proste. Wlasnie bardzo prosto udowodniles ze w przypadku LFE sie myslisz.. co znow podwarza Twoja racje i prawidlowosc twoich wczesniejszych wypowiedzi... notabene.. blednych, tak jak i ta o LFE. To po co dalej bronisz przegranej pozycji? Ty tak twierdzisz.. Ja wiem ze mam racje. Przeproś za swoją niewiedzę i wszystko będzie O.K. Nie przeprosze bo sie nigdzie nie pomylilem. Podsumowujac: 1. Powiedzalem dla glosnikow 4.1 ustawic 4 spekeras i beda dzialac jako 4.1 - A to jest prawda ze bedzie dzialac. 2. Nigdzie nie powiedzialem ze jest opcja 4.1 w mikserze (jesli tak prosze o cytat. 3. LFE.. kolejna nie wiedza kolego? Pozdrawiam 8) Rowzniez pozdrawiam. |
Cytat:
Dlaczego nie wkleiłeś ??? Nie zrozumiałeś, co napisałem wcześniej ??? Takie trudne to było??? Może Ci przeliterować ??? A może jest inny powód... ??? |
Cytat:
Możesz mi wskazać takie miejsce, zacytować ??? |
Po pierwsze - SB 4.1 a SB 5.1 to nie są te same karty, podział sygnału dźwiękowego jest zupełni inny w obu przypadkach, dlatego też napisano sterowniki inne do jednej i inne do drugiej. Czy to nie wydaje się być oczywiste, że skoro sterowniki są od innego modelu karty, będą inaczej(źle) współpracowały ze sprzętem ? A może w ogóle podaruj sobie wydajność i zainstaluj stery od SB 128 ???
A co masz SB 4.1 fajnie.. bo ja mam SB Live 5.1 wiec nie odwracaj kota ogonem i nie wmawiaj mi czegos czego nie mam i czego nie powiedzialem. Mam oryginalne sterowniki (najnowsze), tylko stary mixer.. co tak trudno zalapac ze mi sie wyglad nowego nie podoba? Nie moge urzywac starego pliku exe? Odraztu to oznacza ze sie nie znam, ze mam inna karte? Wychodzisz tylko na idiote z takimi tekstami. Najpierw naucz sie poprawnie czytac i interpretowac oraz nie dopasowuj sobie kazdego zdania bo tak akurat Ci pasuje. Mam prawidlowa karte i sterowniki.. ale ze masz cos z oczami, i akurat tak Ci to pasuje mowisz ze jest innaczej. Po drugie - 4 speakers to nie jest 4 speakers + 1 subwoofer. A to, że u Ciebie się tak pozakuje na obrazku jest spowodowane złym odczytem i konfiguracją - nie dziwne, przecież to nie są sterowniki od SD 5.1. To sa sterowniki os DB 5.1 i jestes w wielkim bledzie twerdzac innaczej. A przy ustawieniu 4 spekers dziala subfofer.. zarowno na nowym mikserze jak i na starym. Zainstaluj "normalne" stery i wtedy zobaczysz, jak będzie (mój obrazek wyżej). J.w. - jestes w wielkim bledzie :) Przecież to nie oznacza, że jest drugi system, co Ty wypisujesz ?!?! Twoja wiedza jest jeszcze mniejsza, niż myślałem. To dokladnie znaczy to ze sa do wyboru dwa systemy operacyjne w bootmenadzerze, co tez bylo tematem tamtej dyskusji. Czyli mam racje, Crazy Lukas tez to potwierdza ze jak najwyrazniej tam sa zapisane 2 systemy do wyboru, bo tak przeciez jest. [cut] Nie muszę, ja to juz wiem, ale niektórzy jeszcze nie - Ty. Ja tez nie musze. Wiem ze jest prawidlowo i tyle. Skoro tego nie wiesz, nie moj problem. Zauważ, że to nie JA się wyśmiewam z Ciebie czy kogokolwiek innego, lecz Ty to robisz. Pokaż mi, w którym miejscu się z Ciebie wyśmiewałem? Może masz jakieś kłopoty z interpretacją tekstu - to co my tu mówimy o innych sprawach. BTW może i chcesz dobrze, ale zauważ różnicę pomiędzy "chcieć dobrze" a "przedobrzyć" i dodaj do tego, jak to nazwałeś, swoje ironiczne teksty. Bo udzielilem prawidlowej odpowiedzi... a koledzy zaczeli mi zarzucac: - ze moze mam SB Live... - mikser SB Live (zwracam uwage na to ze nowy mikser nie pokazuje na obrazkach obecnosci subfowera, choc on jest i dziala, ale tylko creativ go nie narysowal :) - wiec te zdjecia nie stawnowia zadnego dowodu. Wy mowicie ze nie ma, ja mowie ze jest.. poprostu w nowej wersji nie jest on narysowany, a dziala. Proste. - twiedzicie ze mowie o ustawieniu opcji 4.1 kiedy mowie zeby ustawic 4 glosniki a wtedy i tak 4.1 bedzie dzialac - ze mam inna karte (jakies sb 4.1.. ???) - stery od innej karty - Nawet przytoczyli sprawe z boot.ini - LFE... Martin: Nigdzie w blad nie wprowadzilem. Tylko Ty wporowadzasz niestety. I to Ty naskakujesz na mnie.. No comment - czytaj wyżej. J.w. :) |
kurde teraz to jusz przesadziles - widac ze nie znasz a Martin ci to udowodnil i teraz sie czepiasz szczegolow aby tylko ukryc poziom twojej (nie)wiedzy!!
przez takich jak ty odechciewa sie pisac na forum - czlowiek probuje pomoc a tu na ciebie jakis mlot najezdza |
Cytat:
|
Synku miales kiedys 4.1 podlaczone do karty 5.1 jezeli nie to sie wogole nie wypowiadaj i idz na inne forum sie klucic jak nie masz racji. Jak jestes takim wielkim znawca to sie udaj do jakiejs gazete typu testownie sprzetow, a nie zawracasz ludziom glowe takimi bzdurami jakimi wygadujesz. 4 glosniki to 4 a nie piec wiec zastanow sie z czysto rozumowego myslenia co za glupoty pierdo**sz.
|
[B]Po pierwsze - SB 4.1 a SB 5.1 to nie są te same karty, podział sygnału dźwiękowego jest zupełni inny w obu przypadkach, dlatego też napisano sterowniki inne do jednej i inne do drugiej. Czy to nie wydaje się być oczywiste, że skoro sterowniki są od innego modelu karty, będą inaczej(źle) współpracowały ze sprzętem ? A może w ogóle podaruj sobie wydajność i zainstaluj stery od SB 128 ???
A co masz SB 4.1 fajnie.. bo ja mam SB Live 5.1 wiec nie odwracaj kota ogonem i nie wmawiaj mi czegos czego nie mam i czego nie powiedzialem. Mam oryginalne sterowniki (najnowsze), tylko stary mixer.. co tak trudno zalapac ze mi sie wyglad nowego nie podoba? Nie moge urzywac starego pliku exe? Odraztu to oznacza ze sie nie znam, ze mam inna karte? Wychodzisz tylko na idiote z takimi tekstami. Najpierw naucz sie poprawnie czytac i interpretowac oraz nie dopasowuj sobie kazdego zdania bo tak akurat Ci pasuje. Mam prawidlowa karte i sterowniki.. ale ze masz cos z oczami, i akurat tak Ci to pasuje mowisz ze jest innaczej. Wyjaśniłeś już, że masz SB 5.1, nawet dałeś screen. Wszystko jest jasne, po prostu nie wiesz, co piszesz i wkręcasz ludziom jakieś głupoty, typu 4 to 4.1. Więc podaruj sobie takie teksty. Po drugie - 4 speakers to nie jest 4 speakers + 1 subwoofer. A to, że u Ciebie się tak pozakuje na obrazku jest spowodowane złym odczytem i konfiguracją - nie dziwne, przecież to nie są sterowniki od SD 5.1. To sa sterowniki os DB 5.1 i jestes w wielkim bledzie twerdzac innaczej. A przy ustawieniu 4 spekers dziala subfofer.. zarowno na nowym mikserze jak i na starym. Ale ja nie mówię, że nie będzie działał, tyle że podział sygnału dźwiękowego będzie zupełnie inny, nie porównywalny z prawdziwym "4.1" Wspomne tylko, że nazywając mnie "idiota" obażasz mnie, a tym samym narobisz sobie kłopotów. Ja jednak nie będę rzucał mięsem, ponieważ nic to nie da. Przecież to nie oznacza, że jest drugi system, co Ty wypisujesz ?!?! Twoja wiedza jest jeszcze mniejsza, niż myślałem. To dokladnie znaczy to ze sa do wyboru dwa systemy operacyjne w bootmenadzerze, co tez bylo tematem tamtej dyskusji. Czyli mam racje, Crazy Lukas tez to potwierdza ze jak najwyrazniej tam sa zapisane 2 systemy do wyboru, bo tak przeciez jest. No comment, wypowiedziałem się wcześniej, nie będę się powtarzał. A jeśli chodzi o Crazy Lukas'a, to nawet mnie nie rozśmieszaj, ten koleś widzi teksty, których w tym topic'u nigdy nie było. Nie muszę, ja to juz wiem, ale niektórzy jeszcze nie - Ty. Ja tez nie musze. Wiem ze jest prawidlowo i tyle. Skoro tego nie wiesz, nie moj problem. No więc ta kwestia została rozwiązana. Ja wiem, chociaż Ty uważasz, że nie wiem, Ty wiesz, chociaż ja uważam, że nie wiesz - wszystko jasne, nie ma co Się więcej rozwodzić. Zauważ, że to nie JA się wyśmiewam z Ciebie czy kogokolwiek innego, lecz Ty to robisz. Pokaż mi, w którym miejscu się z Ciebie wyśmiewałem? Może masz jakieś kłopoty z interpretacją tekstu - to co my tu mówimy o innych sprawach. BTW może i chcesz dobrze, ale zauważ różnicę pomiędzy "chcieć dobrze" a "przedobrzyć" i dodaj do tego, jak to nazwałeś, swoje ironiczne teksty. Bo udzielilem prawidlowej odpowiedzi... a koledzy zaczeli mi zarzucac: - ze moze mam SB Live... - mikser SB Live (zwracam uwage na to ze nowy mikser nie pokazuje na obrazkach obecnosci subfowera, choc on jest i dziala, ale tylko creativ go nie narysowal :) - wiec te zdjecia nie stawnowia zadnego dowodu. Wy mowicie ze nie ma, ja mowie ze jest.. poprostu w nowej wersji nie jest on narysowany, a dziala. Proste. - twiedzicie ze mowie o ustawieniu opcji 4.1 kiedy mowie zeby ustawic 4 glosniki a wtedy i tak 4.1 bedzie dzialac - ze mam inna karte (jakies sb 4.1.. ???) - stery od innej karty - Nawet przytoczyli sprawe z boot.ini - LFE... Facet, ale miałeś napisać mi, gdzie się z Ciebie wyśmiewałem, a nie jakieś teksty innych osób przytaczać. KAPUJESZ??? Czy jeszcze nie ??? BTW - NO I CO Z TYM SCREEN'em ??? |
Cytat:
Ty próbujesz pomóc? Komu??? Kiedy??? Jak narazie to się podpisujesz pod czyimiś słowami, a nie masz pojęcia, o czym jest dyskusja - zresztą sam to przyznałeś. Więc zwijaj się stąd, póki możesz. |
Hymm. dobra chyba wiem w czym problem. Piszesz:
"Wyjaśniłeś już, że masz SB 5.1, nawet dałeś screen. Wszystko jest jasne, po prostu nie wiesz, co piszesz i wkręcasz ludziom jakieś głupoty, typu 4 to 4.1. Więc podaruj sobie takie teksty. "Ale ja nie mówię, że nie będzie działał, tyle że podział sygnału dźwiękowego będzie zupełnie inny, nie porównywalny z prawdziwym "4.1"" Bo juz wszystko wiadomo, karte mam prawidlowe jak i reszte. Wiec sie tak na marginesie spytam po co byly te insynulacje i usilne proby podwarzenia tego? Jestesmy juz zgodni co do opcji jakie sa do wyboru w mikserze.. oraz tego ze przy wybranych "4 Spekeras" bedzie gral i subfowfer. I to nie sa zadne glupoty, tylko tak jest ze ustawiajac 4 bedzie grac caly zestaw 4.1. Przeciaz ta .1 to sa tylko i wylacznie bassy. To moze karta przekierowywac, lub sprzetowy apmlituner. 4.0 od 4.1 rozni sie tylko tym ze w tym drugim przypadku basy sa przekierowane do subowera i nie ma ich w satelitach. Pozatym nie ma czegos takiego formatu muzyki w trybie 4.1. To jest tylko oznaczenie konfiguracji glosnikow. Czyzbysmy sie klucili tylko o "prawdziwe 4.1". Bo jak dotej pory nigdzie nie napisales ze to ustawienie ktore od poczatku forsuje bedzie dzialac, dopiero teraz to potwierdasz. Wiec wyjasnij mi czym jest prawdziwe 4.1? Bo tylko tego nie rozumiem co przez to masz na mysli. I jak juz domniewam w reszcie kwesti jestesmy zgodni? |
Cytat:
Ale rozumiem to, przejąłeś się chyba tym za bardzo i dlatego tak wyszło. Napiszę Ci tylko - przeczytaj trzy pierwsze post'y w tym topic'u, albo może wszystko do początku. :) BTW może zrobimy jakiś skrót, bo jeszcze trochę i ja się pogubię :D |
Ja dokladnie wiem co i jak. Pytanie bylo o 4.1 mimo to ze w menu jest 4 i 5.1. Wiec powiedzialem ze trzeba wybrac 4 i ze wtedy 4.1 bedzie dzialac - moj pierwszy post. (tak nawet u Creativa pisze). Bo wtedy bedzie nam dzialac caly zestaw. Czyli udzielilem prawidlowej odpowiedzi.
A kolega sie pytal o 4.1.. to jest tylko oznaczenie konfiguracji glosnikow, a nie tryb dzwieku. On tego nie widzial, wiec dlatego mu samo 4 nie pasowalo skoro ma glosniki 4.1. Skoro sie sie na tym nie zna, to nie rozumie dlaczego kupil 4.1 a ma do wyboru tylko 4... wiec sie spytal. A wybierajac 4, bedzie tez i gral subofower czyli brakujace .1 bo to tylko o to tu chodzi. Czyli jego caly zestaw 4.1 bedzie dzialac a o to przeciez szlo. Wybierajac zas 2, mamy stereo.. zas 5.1 wpedzamy sie w klopoty z brakujacym glosnikiem. W kazdym zreszta z tych przypadkow i 2, 4, 5.1 i tak nasze .1 bedzie grac.. nawet uzyska sie 2.1. Proste. |
Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
|
w oprogramowaniu do sb'ka natknolem sie na takie cos (rysunek)
wynika z tego ze (przynajmniej teoretycznie) dodatkowy glosniczek niebedzie obslugiwany :blee: (niewiem niesprawdzalem) robienie zestawu 4.1 poprzez kastracje 5.1 uwazam za blad - mozliwe iz pewne dzwieki niedotra wtedy do uszow usera :( a i moglibyscie sie przetac klocic jak baby na targu bo problemu podniesionego przez autora posta to nierozwiazuje :blee: :cisza: |
Chyba zmierzamy do jakiegoś konsensusu:
Nie można prawidłowo odtwarzać z karty 5+1 na zestawie głośnikowym 4+1. Ustawienie na 5.1 opcji 4+0 powoduje że karta ustawia dźwięk na 4 głośniki (satelity), subwoofer będzie coś odtwarzał, tylko niewiadomo co i dlaczego (może są to tylko przesłuchy z innych kanałów). Na tej zasadzie można spróbować co bedzie słychać na 6 kanale (głośniku) - pewnie też coś będzie słychać. Ustawienie na karcie 5+1 opcji 5+1=6 powoduje, że karta ustawia dźwięk na 6 głośników. Wiadomo co będzie odtwarzał subwoofer ale nie ma dźwięków z 6-go głośnika. Rozwiązanie: dołączyć 6 głośnik i po problemie. 8) |
Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
|
Cytat:
|
Re: Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
|
Ano.. dochodzimy do porozumienia. Hymm. no i pare uwag.
Wspolpraca karty 5.1 z glosnikami 4.1 jest jak najbardziej prawidlowa, jedyna roznica taka ze nie masz centralnego glosnika. W przypadku gier to nie przeszkadza bo one albo sa glownie na 4 glosniki robione.. gier 5.1 jest bardzo malo. W przypadku filmow dvd oraz gier 5.1 to w sumie tez nie problem. Glos lektora l(ub odglosy z gier), prawie zawsze obecny w centralnym glosniku, zostanie przekierowany i rowno rozdzielony na glosniki lewy przedni i prawy przedni. Aha.. i opcja 5.1 nie oznacza 6 glosnikow.. no chyba ze subofer zaliczasz jako tako do glosnikow, imho tak sie zasadnioczo nie robi. Oznaczenia te maja taki system X.Y X- liczba glosnikow Y-subwofer. Stad tez sa 5.1 (4 satelity + centralny glosnik . 1 subofwer) oraz mutacje tego typu Dolby Digtal EX 6.1 (4 satelity + 2 centralne (przedni i tylni) . subfower) Dolby Digtal EX 7.1 (4 satelity + 3 centralne ( 2przednie i 1 tylny) . subfower) A to co mowisz odnosnie 5.1.. to sie zgadza.. jak sie to ustawi dla systemu 4.1 bedzie brakowac jednego glosnika (centralneg).. o czym juz mowilem :) |
Cytat:
SB 4.1 poprostu nie obsluguje konfiguracji glosnikow 5.1 czy tez Dolby Digital 5.1. i za nic nie podlaczysz do niego zestawu 5.1. A po zatym co ma piernik do wiatrka? Twoja wypowiedz w tym poscie jest zupelnie bez sensu i nijak ma sie do reszty. |
widze ze wy w kolko swoje - co jest lepsze bulka czy chleb, a nie bo bagietka the best ;)
moze przy glosnikach 4.0/4.1 obowiazuje ta sama zasada co przy 2.0/2.1 ze glosniki jakby automatycznie korzystaja z glosniczka niskotonowego niepotrzebujac do tego zadnej zachety ze strony sterownikow ??? |
Re: Re: Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
Wybierajac 2 glosniki tez bedzie dzilac subofer jesli go masz w takim zestawie (2.1 oczywiscie).. czyli masz wtedy to 2.1 jak masz tylko dwa glosniki to masz stereo czyli 2.0. |
Cytat:
Za pomocą karty 5.1 na zestawie 4.1 nie da się prawidłowo odtworzyć WSZYSTKICH dźwięków. Zastępczo można używać sposobu Matina_TP ale najpewniejsze rozwiązanie to dołączyć do zestawu 6 źródło dźwięku (głośnik centralny). Pozostało wymienić przeprosiny - to dobry obyczaj. 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak nie masz takowych sterowników - to musisz sam to ustawiać w opcjach. P.S. Jak jesteś w posiadaniu takich sterowników to na maila please. 8) |
Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
Martin_TP, nie kombinuj jak koń pod górę: bo jakbyś kota nie obracał i tak z tego lew nie wyjdzie. 8) |
Gdzie niby kombinuje? NApisalem.. ze znajomy nie widzial ze ustawiajac 4 glosniki zadziala mu wpelni 4.1. Proste.. wszystko dziala. Ustawienie 4 glosniki w mikserze jest adekwatne dla konfiguracji 4.0 jak i 4.1
|
Zwroc tez uwage na opcje zaawansowane mixera. A co tam mamy? Ano "Bass Redirection" o ktorym mowilem. A oto cytacik z manuala:
(Applicable only for audio cards that support 5.1 speaker output.) This feature lets you redirect the low frequencies, which make up the bass, of an audio signal from your smaller satellite speakers to the subwoofer. The result is an enhanced bass level. This is useful if: your speaker system does not have its own bass management system which results in poor or no bass level. you want to enhance the existing bass level. your existing games only provide discrete sound for the satellite speakers. Copyright © 1999-2000 Creative Technology, Ltd. ------------------------------------------------------------- I o to chodzilo. Reasumujac. Co nam bylo trzeba i mamy? Mamy: Glosniki 4.1 i karte 5.1. ustawiamy 4 glosniki i bass redirection. = gra nam 4 glosniki + subofwer = mamy 4.1 bo tym to tez walsnie jest. |
Cytat:
Znikam z tego topica. 8) |
Heh.. sam przegioles, a Twoja ostatnia wypowiedz najdobitniej swiadczy o Twoim poziomie. Dobra.. trace tu tylko moj czas. Rob jak chcesz... ja z czystym spokojem moge tez stad zniknac bo wiem ze wyjasnilem kazde zagadnienie prawidlowo fachowo i ze szczegolami. Jak ta wiedze wykorzystasz to juz nie moj problem. Moj zestaw glosnikow dziala.. i to mnie teraz juz tylko obchodzi. Bawcie sie dalej tymi plastykowymi kolumienkami...
Ja ide posluchac muzyki. |
Cytat:
jak masz zestaw 2.1 to gdy ustawisz w winszajsowych opcjach na system 2.0 to niskotonowy bedzie dzialal automatycznie :) w przypadku glosnikow 4.0/4.1 powinna obowiazywac ta sama zasada (statystycznie rzecz biorac moze a nie musi ;) ) odnosnie automatycznego wykrywania ilosci glosnikow prosze sie skontatkowac z firma Micro$oft i Creative ew z wlasnym psychoterapeuta :P Cytat:
|
Dopiero teraz weszlem na forum. Przeczytalem caly topic. Nie wyzywajcie sie nawzajem. Gdybym wczesniej tutaj wpadl to by byla kloda lub topic by wylecial.:cisza: :cisza:
|
Walnij klude bo mi sie nie chce sluchac tego pana biore go na ignora bo nie kuma czaczy.
|
Ile masz lat martin ?? pozatym druss wiesz że mi chodzi 768Ram (3x256DDR) w trybie pc 333 na GA-7VA ! a powinno w PC266 max ... Ale top performance niedział .. ale JE*** to będzie epox będzie lepiej :)
|
A ja jeszcze nie dostalem moich samsungow !!! Beda dopiero w czwartek. Wtedy sobie popodkrecam bo te moje chodza tylko na 140 stabilnie.
|
Cytat:
|
No widze ze sie zmienia temat, i zaczynaja znowu sie odzywac instynkty pustelnicze. Dogadajcie sie poza forum, np. przez g-g. Zamykam topic.
|
dodam jeszcze od siebie cosik bo przeczytalem te wypociny i klotnie z wielkim zazenowaniem
Martin - masz jeden feler - za wszelka cene wciskasz innym ze ejstes fachowcem i na tym i na tamtym 'sie znasz' - trzeba byc strasznei zadufanym w sobie bubkiem zeby pisac takie rzeczy w obliczu tego ze sam piszac krecisz i co jakis czas wykazujesz sie brakiem wiedzy, pisanie ze 'ja sie na w2k znam' w kontekscie sterownikow do karty dzwiekowej czy innej peryferii jest smieszne - co to ma do rzeczy ze znajomoscia systemu? nic! tekst o 'plastikowych kolumienkach' byl przegieceim za ktore najchetniej usunalbym cie z forum - co z tego chlopcze ze masz kupe kasy - o czym czesto i chetnie przypominasz - skoro godnosci i szacunku dla innych ci brak? plastikowe kolumienki? a zjedz sobie plextora na nerwy... ps. tekst z angielskiego manuala dotyczy karty 5.1 - karta kolegi drusa jest karta 4.1 - wiec tekt jest hmm... zbedny ps2. obrazki ktore zamieszczales na poczatku byly sprytna gra psychologiczna - czemu nie zakresliles i rozjasniles tez tego 6 glosnika? bo tak wygladalo ta jakby on tez tam byl ale nie dzialal tommyx - nie wiem co cie podkusilo do takiego najazdu - ale prosze nei rob tego wiecej - bo jakos nie mam pewnosci czy bronione przez ciebie pozycje byly sluszne - wlasciwie inaczej - sprawa a boot.ini jest raczej pewne ze racji nie miales... reszta - LOOZ! - uzywajcie opcji ignore - pomaga uniknac niepotrzebnych stresow - sam uzywam i lista dzis znow spuchla... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:29. |