![]() |
Największe wpadki (najwieksze buble) co do jakości sprzetu cdr
Witam:-)
Myślę, że przyda sie taki zbiorczy temat opisujący problemy ze sprzętem wynikające z jego niewysokiej jakości. Pierwszy muj typ na mega bubel to cd rom LG 52x - fatalnie czyta audio, generalnie źle czyta wszystkie płyty, rozwala nośniki. itd... Drugi moj typ to DVD Teac 16 x - nie znajduje w napędzie "połowy płyt" są z nim problemy gdy jest połączony z innym urządzeniem na jednym kanala IDE, czesto się zawiesza.... [B] |
Napędy optyczne firmowane przez Creative. Awaryjne jak cholera.
|
Nagrywarka Philips PCA460RW 4/4/16. Na 10 płyt conajmniej 1-2 do wyrzucenia. Płyty nagrane na 4x prawie nic nie potrafiło odczytać, nawet ona sama. Po 2 miesiącach udało mi się ją sprzedać. Nowy właściciel jest z niej do dzisiaj zadowolony.
|
Witam!
dolaczam sie do cd-roma LG 52x to najwieksza lipa jaka kiedykolwiek kupilem! czyta plyty z predkoscia 8x !!! jest na maksa zje**** i od dawna lezy w szafie! nigdy juz nie kupie sprzetu firmy LG |
Spawary teaca razy 48 i razy 52
|
Moj typ:
Teac-i 48x i 52x oraz wszystkie napędy Creative-a. Awaryjne są strasznie... :cisza: |
Cytat:
|
A ja tutaj pisałem o swoich przykrych doswiadczeniach ze sprzetem Acer ale posta wcięło. Szkoda.
|
Philips CDD 3610 2/2/6 psula sie od samego poczatku, 3x wyladowala w servisie, wymienili wkoncu na nowa.. a ta tez sie popsula... ??? Jednym slowem jedna wielka lipa.
|
Wszystkie nagrywarki które uniemożliwiają wykonania prawidłowej kopii płyt zabezpieczonych SafeDisc v.2-2.8 ...;)
.......................................;) |
Moje typy
1. teac'i x48 i x52 - lipa totalna.
2. Creative'y nowsze, bo starsze to były przepakowane ricohy i plextory. Nowsze to BTC, szajsungi, starsze liteony (kiepskie były). 3. CD-romy LG szczególnie x24. Dobry był tylko x32. Ten x52 nie jest najgorszy, ale użytkownikom polecam spowolnienie. To tyle z moich doświadczeń. |
Cytat:
|
hula tak apropo wczesniejszego wpsiu ,a do co TEACa to staje w jego obronie ,dokladnie x52 .U mnie nie mam zadnych problemow do czasu !!
|
Ogólnie moim zdanie nawiekszymy bublami są nagrywarki lg poczynając od modelu 24x i wiecej oraz cdrom lg 52x
Nastepne buble to napędy firmy creative oraz philips....... |
Do wszytkich krytykujących Teac 488 i 52!!!
Mam taka prosbe aby Ci co krytykują Teac-a 48x i 52x wypowiedzieli sie czy takowy posaiadają. Bo smiem twierdzic iż nie posiadają a plotą co tylko usłyszą. Ja mainowicie posiadam i nie mam żadnych zastzreżeń nie ma żadnych problemów czego nie moge poowiedzieć o innych w szczególności LiteON-ach...
|
YAMAHA F1 to bubel. Te obrazki nagrywa tylko na płytkach w niebiańskich kolorach i jeszcze po niewłaściwej stronie :)
|
Re: Do wszytkich krytykujących Teac 488 i 52!!!
Cytat:
Mój kolega, jak i zreszta ja miałem Teac-a 48x. Okazał się nie wypałem. Po 2 dniach użytkowania serwis w sklepie wymienił mi go na LiteON-a 32x, który chodzi mi do dzisiaj SUPER. Nie wiem czy wszystkie Teac-i 48x i 52x są awaryjne, mój i mojego kolegi bł awaryjny nie do zniesienia. |
Re: Największe wpadki (najwieksze buble) co do jakości sprzetu cdr
Cytat:
|
Cytat:
Wymienili i jest OK,ale LG już nie kupie:-o |
smiem nie zgodzic sie ze nagrywarka lg 32x jest bublem! moja nagrala juz 1.5k plyt - i ciagle jest jak nowa (poza brudem i peknieta klapka czolowa) - zgodzie sie za to z opinia o lg52x (cdrom) - eksplodowalm mi 2 plyty DRAN jeden... a potem sie popsul
grrr.. ps. straszne problemy miaelm z plytami firmy samsung - z pierwszej (i ostatniej) parti dziesieciu sztuk nagraly sie DWA!!!! to chyba lepiej bym wyszedl rysujac gwozdziem |
Przyłączam się do CD-ROM LG52
Wszystkie zainstalowane w firmie (ok 5 szt.) Żle czytają płyty np: orginały CHIP. Laser wypada . To się dzieje po 1-2 miesięcy pracy. CD-ROM LG było dobre do x24 ( u mnie wytrzymało cały rok ) Pozdrawiam |
36x LG nie jest zły również (firmware 1.01). Mam go od pięciu lat i działa bez sprawiania jakichkolwiek kłopotów - raz go wyczyściłem i chodzi do dziś. :)
|
należy stwierdzić tak:
jak nikt nie zgłasza problemu co do danego modelu nagrywarki, to znaczy że prawdopodobnie jest ona ok jak ktoś zgłasza problemy, choćby tylko u niego występowały, to nie świadczy to dobrze o sprzęcie (zakładam, że nie ma problemów z konfiguracją hardware'u i soft'u) a jak wspominamy starocie, to Aztech taka firma była; miałem cdr x10 i szybko się pozbyłem |
Naped Delta 44x. Szalu mozna przy nim dostac
|
Ja proponuje nagrywarke Samsunga 8x, wymieniali mi ja ze 4 razy i caly czas to samo bylo, wkolko kopala plyty, wkoncu jej sie pozbylem :D
|
Napęd DVD LG 16x - DRD8160B
Kiepski czas wyszukiwania na płytach audio. Maksymalna prędkość zgrywania ścieżek audio - 12x. |
swiete slowa
Zgadza sie w zupelosci z przedmowca.Osatnio modne jest powtarzanie tego co powie ktos inny.Jedna osoba krutykuje teaca ,wszyscy zalapuja temat i cale forum juz ma wyrobione zdanie.Ale co kiedy ta osoba nie umie dobrze ustawic nero. kiedy przychodzi do wypalenia i wyskakuja bledy obwinia za wszystko nagrywarke.
Romo |
Re: Do wszytkich krytykujących Teac 488 i 52!!!
Cytat:
|
nie wiem czy to sie kwalifikuje jako spzret cdr, ale cdr'y czytwa wiec chyba mozna.
DVD creative x12 niby creative, a szmelc. przy rpzpedzaniu plyty wiesza na kilka sek system. |
1. DVD-ROM SONY (nie pamietam modelu) czyta tylko pierwszą sesje a następnych nie e.
2. DVD-ROM ASUS x16 ciulstwo nie czyta CD-TEXTu z płyt audio. |
Odradzam kupno DVD-ROM firmy NEC. Dziadostwo straszne. Wykonanie napędów fatalne, strasznie długi czas dostępu, głośne... i mają jeszcze problem z odczytem płytek.
Nie wypowiadam tej opinii na podstawie jednego napędu, który mógł być wadliwy. W całej firmie są komputery DELL'a (ok. 300szt.) wyposażone w napędy NEC'a i wszędzie są te same objawy. Po prostu odradzam :) Pozdrawiam |
Według mnie 80% napędów LG, m.in. cd-rom 52x
|
Chciałem dodać, że ogólnie wszystkie DVD-ROMy są do dupy. Dziwnie odczytują płyty CD. Tak dziwnie w środku brzęczy jak by miał sraczkę.^_^
|
cd romy samsung x32 popsuły mi sie trzy sztuki tuz po gwarancji
natomiast x24 byly w porządku nie do zdarcia cdrom teac x32 scsi ktory posiadam do dziś hmm ok 5lat |
Cytat:
|
A który creativ x12?
Cytat:
BTW. W ciągu tego miesiąca padł już drugi teac x40. Mam z tego powodu poważny niesmak, bo poleciłem teac'a, moim kolegom, jako wieczną i nie do zajechania. Pierwsza padła po 1/2 roku, druga po 2 miesiącach. Żadna nie nagrała 300 płytek (ta druga chyba tylko 100). Ja jeżdzę na LG miałem x12, x24, x40, a teraz mam x48. Nie są demonami prędkości, ale wszystkie spisują się dobrze (mają je teraz moi znajomi). |
NEC DVD5700B padł po miesiacu uzywania
Lg CDrw 40x nie zozpoznawal plyt nawet te dobre nagrywal z 16x - poszedł w dobre rece^_^ |
Ja posiadam CDROM lg 52X oraz nagrywarkę lg 48-24-48
Z CDromem miałem straszne problemy aż ni upgardowałem biosa i teraz chodzi naprawde rewelacyjnie super korekcja, kopiowanie danych też super szybkie, aż miło słuchać jak się rozkręca do tych 52 Z nagrywarą miałem więcej problemów po zakupie nie byłem zadowolony bo paliła strasznie wolno, na tych samych płytach paliła raz szybciej raz wolniej, o wypalaniu powyżej 32 można było zapomnieć. Walczyłem z nią dość długo aż ją wykończyłem przerabiając ją na 52. Ale zaniosłem do serwisu i tam łosie wymienili na nówkę i o dziwo ta nówka chodzi jak pszczółeczka, pali wszystko super i szybciutko, nie mam z nią żadnych problemów. Ale po powyższych przygodach i straconych nerwach absolutnie odradzam zakup produktów LG. Chyba że ktoś jest masochistą. Swoką drogą wkurzają mnie wydawane na polskim rynku "fachowe" czasopisma, w których produkty LG w różnych testach zajmują wysokie miejsca. Oni im muszą za to płacić ciężką kasę. Sto razy obiektywniejszy wynik otrzymać można wchodząc na forum!!! |
ja bym jeszcze dorzucił dvd pioneera 16x z tacką (nie pamiętam modelu, jakieś 116...), po kilku miesiącach przestal czytać ostatnią sesję z płyt multisesyjnych i dane raw-dao 96 (co było katastofą - JAK KOPIWAĆ GRY!!)
i jeszcze kiedyś płytki esperanzy kupiłem 10 sztuk na próbę (normalnie biore Platinum po 100sztuk :-) i chociaż chciałem je palić na 8x, to dawały się tylko 4x i to z pliku obrazu!!! |
Największe wpadki (najwieksze buble) co do jakości sprzetu cdr
Nastepny typ to nagrywarka LiteOn 522452 totalnie ****any bios majacy problemy z rozpoznawaniem dlugosci plyty, potrafi ja przyciac przy nagrywaniu, jednym slowem do czasu wypuszczenia nowego biosu lipa
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Przyłączam się do opinii o CD-Romach LG! Miałem 48X: eksplodowały 2 płyty, burczał mi jak czołg, głośny, nie czytał prawidłowo wielu płyt i na koniec się rozsypał jak chciałem mu laser przeczyścić.
Mam pytanko??? Czy te złe opinie o Teacach 48X i 52X tyczą się nagrywarek czy Cd-Romów. Właśnie zamówiłem sobie Teaca CD-R 52X i myśle że to najtrafniejszy wybór po tym jak przeczytałem wiele postów na temat najlepszego Cd-Romu. I do bubli chciałbym jeszcze zaliczyć płytki tzw. "bezfirmówki" czyli bez górnego nadruku (z dwóch stronach "lusterko"). Pozdrówka |
Najwiekszy BUBEL i porazka to LG 52x
Zaraz za nim stoja napedy CRATIVE, BTC oraz Delta!!! Co do spawarek jesli chodzi o LG to robili oni dobry sprzet ale tylko do modelu 32x, modele wzwyz byly i sa calkiem do BANI!! Jesli chodzi o TEAC to tylko model 48x16x48 jest niewypalem ale 52x24x52 moim zdaniem jest BDB i zamierzam go bronic... Mialem z nim stycznosc i powiem ze bije on na glowe LiteOn 52x24x52... Jesli chodzi o DVD to tutaj takze LG jest BUBLEM, nie zadobrze spisuja sie napedy DVD TEAC oraz ASUS... Jak dla mnie najlepszym DVD`kiem jest Toshiba!!! CIAPEK - Watpie zebys byl zadowolony z TEAC 52x ale jak juz zamowiles to trudno, ja polecil bym Ci ASUS`a 52x lub jakas wypalarke jako CD-ROM ;p |
Co do przycinania, nagralem sobie filmik, tyle tylko ze wspanialy Lite On przycial go troche na koncu o jakies 15 min, podczas nagrywania programem nero veryfikacja zapisu przeszla bez problemu. Wniosek chyba jednak zle rozpoznal dlugosc plyty.
|
Jakja lubie takie wypowiedzi... Z TEACa 52X nie bedziesz zadowolony ale juz z Asusa tak... Ciekawe biorac pod uwage ze Teac jest oemem Asusa o ile wiem...
PS. Wlasnie zauwazylem ze popelnilem blad - nie chodzilo o nagrywarki tylko o CDRomy wiec moja uwaga chyba jest chybiona. |
Cytat:
|
Cytat:
ale w przypadku CD-ROM`ow jest calkiem inaczej!!! |
To ze on sie nie powinien otworzyc to ja wiem, w takim razie jak mi to wytlumaczysz ze jednak sie otworzyl, dla mnie mozna to tylko powiazac z przyciecem przez nagrywarke, no chyba ze faktycznie mam zwidy, ale sprawdzalem to chyba z 10 razy wiec watpie
|
moze dlatego ze to byl mpeg a nie avi.
Ps. to nie wina spawarki ze za duzo chciales wepchnac na plyte :). I jeszcze rozpoznawanie dlugosci plyty to nie to samo co rozpoznawanie konca plyty, nie myl pojec. Pozdrawiam |
Wogole smierdzaca sprawa - powiedzmy ze nagrywara nawet nie zglosi ze nie ma juz miejsca na dane i udaje ze pali dalej (co nie jest sednem problemu z tymi felernymi biosami - problem lezy w okresleniu gdzie plytka sie konczy a nie w wypalaniu - czyli ma znaczenie jedynie testowe) to nie ma bata weryfikacji taka plyta nie przejdzie! W koncu jesli czesci pliku nie ma to sumy kontrolne za Chiny ludowe nie beda sie zgadzaly...
|
Ja ni mam nic do CD-ROM ASUSA x52 sam go mam i jestem zadowolony :)
Chciałem tyko zasygnalizować ze taki sam CD-ROM po 8 miesiącach zdechł. Co ciekawe w serwisie zrobili duże oczy i powiedzieli cytuje: "Panie, ale to przecież ASUS ! " . Nadal jednak polecam wszystkim znajomym CD-ROM ASUS x52. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Dzieki ZEUS za wyjasnienia, widze ze moja wiedza na temat niektorych pojec wymaga uzupelnienia. W takim razie moze masz jakas teorie jaki mogl byc powod tego przyciecia plyty, dla ulatwienia powiem ze byl to film "Queen of Damned", podrowiam
|
Cytat:
Nasza dyskusja natemat "dlugosc" i "koniec" plyty wynika z mitow jakie mozna spotkac w necie (co ma zwiazek z nie znajomoscia tematu). Otorz Liteony poprawniwe rozpoznaja dlugosc plyty (Wsadz sobie czysta plyte do litka i odpal cd-speeda zobaczysz ze pokaze dobra dlugosc plyty), natomiast ma problemy z rozpoznawaniem FIZYCZNEGO KONCA nosnika, co ma scisly zwiazek z overburnigiem (przy nadpalaniu nagrywarka nagrywa do samego konca plyty, a przy zwyklym paleniu ustala dlugosc plyty odczytujac ATIP w ktorym ta informacja jest zawarta. Co do uciecia filmu: Pyt. Czy wypalanie zakonczylo sie sukcesem czy zostal wywalony jakis blad?? Jesli sukcesem to wydaje mi sie ze wina moze byc samego nosnika lub uzyles overburningu ale przesadziles. Co do otwierania ucietych plikow filmowych, avi sie nie otworzy ale mpeg juz tak. Jesli film jest w avi i sie otwiera to nie mogla zostac uciety.|| ;p Pozdrawiam |
Witam
Nawiązując do tematu największych "boobli" podaję swoje typy: CDRW : - BTC 1610IM ogólnie sprawowała się dobrze przez 5 miesięcy potem totalna lipa.(dwókrotna wizyta w serwisie - zwrot kaski) - MSI MS-8348A Maksymalny BOOBEL bardzo niestabilna praca długi czas dostępu,wolne nagrywanie ,robiła masę błedów .Dokonała żywota po 13!!! dniach. Może tak trafiłem ale już jestem uprzedzony do cdr-ów MSI. Obecnie testuję LG 8520B i jestem pod wrażeniem w porównaniu z poprzednikami jest to cud techniki . Napewno znajdą się przeciwnicy LG ale osobiście uważam tą spawarkę jako przyzwoitą i godną polecenia. CDR : - W tej dziedzinie moim zdaniem prym wiodą napedy SAMSUNG`a poza słabymi parametrami nie wytrzymują próby czasu. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:22. |