Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Planuję kupić UPS. Czy warto i czy pomoże? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/planuje-kupic-ups-czy-warto-czy-pomoze-18519/)

Prześladowca 14.03.2003 23:32

Planuję kupić UPS. Czy warto i czy pomoże?

...chodzi o to, że mam jakieś dziwne zachowania kompa. Procek mi się zawiesz i inne anomalia i jakieś popieprzone pierdoły związane z prądem - przynajmniej tak mi się wydaje.
Chyba że zasilacz mam padnięty w kompie.
Szlag mnie trafia......:cisza: :cisza: :cisza:

+++LeWaP+++ 14.03.2003 23:56

może lepiej się zastanowić co powoduje te anomalia niż wydawać kasę na UPS-a, który jak sam mówisz może nie rozwiązać twoich problemów ?

może warto zanieś komputer do kumpla lub/i wziąść inny zasialcz ?, może coś odłączyć... sam nie wiem

bo kupowanie UPS-a tak z partyzanta to chyba nie jest dobry pomysł, nie ?

Ormianin 15.03.2003 00:00

Zasilacz powinien byc ok, ale jelsi masz na mysli czeste utraty napiecia/energii elektrycznej UPS moze byc potrzebny

bas 15.03.2003 00:21

Jak już gdzieś się rozpisywałem, mam ups'a i jazda na ups'ie to zupełnie inna bajka, tak czy inaczej ja bym kupił.

mapsajm 15.03.2003 00:27

ja, nie dość, że BYM kupił, to jeszcze kupię.

+++LeWaP+++ 15.03.2003 00:36

no tak! ale jak ma ograniczony budżet... ()jak nasze urzędy ;)) i kupi sobie UPS-a za te pare pln i to nie pomoże to skąd weźmioe kasę na naprawę "parwdziwej przyczyny" problemu ? he? sprzeda upsa ? ^_^

jacoob 15.03.2003 00:46

Kup napewno nie zaszkodzi a może pomóc.

Prześladowca 15.03.2003 00:54

Chodzi o to, że Gdy włączam kompa (WinXPpro) przy starcie zawsze włączam Menedżer Zadań no i użycie procka jest 100-99-100-97.....%
Proces bezczynności systemu też jest okólo 99% więc żadna aplikacja nie może być uruchomiona. Dodam również, że mam w pokoju świetlówke ultrafioletową (fajny bajer polecam) no i ona świeci ma nad klawiaturą, zauważyłem, że gdzy sobie nią pomrugam i wyłącze to od razu procek spada do 0-2% zużycia. Po chwili znów wskakuje na 100% i tak w koło macieja (MOJEGO IMIENNIKA:) ).
Czasami jest tak, że procek pracuje między ok. 45% a 65% no i oczywiście spowalnia mi pracę kompa. Ja już tak nie mogę. Po około godzinie procesor dochodzi do siebie.
Ale ja nie mogę czekać godzinę żeby komp normalnie się zachowywał po za tym już dawno mnie korci, żeby kupić sobie UPS'a tylko jakiego bo ceny są od 215 zł czy opłaca kupować się najtańszy, bo wkońcu dla kogoś są one produkowane :)

W każdym razie UPS może się przydać w razie gdyby jakieś *****e z energetyka nie przyjechali i wyłączyli prąd bez powiadomienia w czasie poważnej pracy na komputerze i bez zapisania zmian ku***.
Nie raz mi się takie coś zdażyło. Pieprzone palanty.:cisza:

Proszę o sugestię...

bas 15.03.2003 00:58

Zanim kupiłem ups'a przeprowadziłem wywiad i w końcu kupiłem APC cyberfort 500(bo od 350 był droższy jakieś 20zł a może pociągnąć większe obciążenie).

Prześladowca 15.03.2003 01:02

W każdym razie idę spać, bo wcześnie do pracy trzeba wstać.:blee:
Popołudniu poczytam porady, bo jak na razie widzę, że większość jest za kupnem UPS'a :)

Kasprzak 15.03.2003 02:08

Zdecydowanie kup UPS`a.Lepsze bezpieczenstwo.Wygoda.I wogole. UPS is OK!

Prześladowca 15.03.2003 06:51

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Zanim kupiłem ups'a przeprowadziłem wywiad i w końcu kupiłem APC cyberfort 500(bo od 350 był droższy jakieś 20zł a może pociągnąć większe obciążenie).
Na tak tylko, że ten model kosztuje około 500 zł, niestety za dużo dla mnie. Czy opłaca się kupić tańszy?

BD 15.03.2003 11:12

ja tez chce kupic ale nie wiem jaka moc dobrac :)

moze mi poradzicie co potrzeba by spokojnie zapisac dokumenty zamknac kompa) na takim sprzecie:

P4 2.4 GHz
2 x HDD
1 x nagrywarka DVD
1 x nagrywarka CD-RW
1 x naped DVD
GF 3
Monitor 19"

czy 500 wystarczy a moze to za malo?

bas 15.03.2003 11:56

Cytat:

Prześladowca napisa***322;(a)
Na tak tylko, że ten model kosztuje około 500 zł, niestety za dużo dla mnie. Czy opłaca się kupić tańszy?
Ja dokonałem takiego wyboru i jestem zadowolony, jeśli koniecznie chcesz tańszy to kup jakąś inna serię ale nadal polecam APC.

bas 15.03.2003 11:58

Cytat:

BD napisa***322;(a)
ja tez chce kupic ale nie wiem jaka moc dobrac :)

moze mi poradzicie co potrzeba by spokojnie zapisac dokumenty zamknac kompa) na takim sprzecie:

P4 2.4 GHz
2 x HDD
1 x nagrywarka DVD
1 x nagrywarka CD-RW
1 x naped DVD
GF 3
Monitor 19"

czy 500 wystarczy a moze to za malo?

Do ups'a instalujesz oprogramowanie, które zamyka system, niewiem ile prądu potrzebuje Twój monitor, ale ja mojego 20" nie podtrzymuje, jest tylko na zabezpieczeniu przepięciowym.

Prześladowca 15.03.2003 13:08

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ja dokonałem takiego wyboru i jestem zadowolony, jeśli koniecznie chcesz tańszy to kup jakąś inna serię ale nadal polecam APC.
No jestem już po pracy.

Chciałem się jeszcze dowiedzieć jaka moc potrzebna będzie do mojego skromnego sprzęciku:
Athlon XP 1700+
HDD 80 GB
CD RAM
DVD ROM
Monitor 17"
Skaner zasilany z płyty głównej Canon

Proszę o porady...

bas 15.03.2003 13:14

Cytat:

No jestem już po pracy.

Chciałem się jeszcze dowiedzieć jaka moc potrzebna będzie do mojego skromnego sprzęciku:
Athlon XP 1700+
HDD 80 GB
CD RAM
DVD ROM
Monitor 17"
Skaner zasilany z płyty głównej Canon

Proszę o porady...

U mnie na APC CF 500 jedzie:
-Athlon 1,7XP
-DVD
-Nagrywarka
-2xBIV 80GB
-Tuner TV
-1GB DDR333
-grafika
-sieciówka
-dźwięk
-telefon bezprzewodowy
-drukarka.

Ze względu na różnice w cenach lepiej kupić 500, wychodzi optymalnie cenowo, a lepszej listwy przepięciowej mieć nie można.

Prześladowca 15.03.2003 13:33

A czy wystarczyłby taki jak podałem w linku?
Mój sprzęcik powinien być wystarczający.
Zaznaczam, że cena max to 299 zł :)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1757

bas 15.03.2003 13:57

Cytat:

A czy wystarczyłby taki jak podałem w linku?
Mój sprzęcik powinien być wystarczający.
Zaznaczam, że cena max to 299 zł :)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1757

To samo w wersji 500VA kosztuje 312zł w łodzi w detalu. Radzę poczekać uzbierać kase i jednak kupić APC(sorry, nie mowię, że tamten jest zły, ale jak robiłem wywiad w serwisach komputerowych i wsród znajomych to wszyscy polecali APC), w firmie mamy chyba every i żebym był jakoś zachwycony to nie powiem, wprawdzie nie psują się, ale zdażają się im jakieś wpadki typu: a jednak nie będę podtrzymywał, może mi sie wydaje. Zrobisz co będziesz chciał, niech się jeszcze inni wypowiedzą bo ja nic nowego już nie wniose do sprawy, poprostu mam wyrobione zdanie i uważam, że "jedyną słuszną partią" jest APC.

Prześladowca 15.03.2003 16:27

No, ale ja nie mam za dużo pieniążków. Poszukam tego modelu co mi powiedziałeś we Wrocku za tyle $ ciekawe czy będzie.

Laser 15.03.2003 17:18

Ilość załączników: 1
Witam !

Panowie a co myślicie na temat tego UPSa - nie mam w domu duzo miejsca zeby postawic kolejne PUDŁO ale takie patent to wszedzie wejdzie

Podtrzymuje niby 20min - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2076

------

UPS sorki nie sprawdzilem ze to co kupił Bas to własnie to;)

To tym bardziej sie wczytuje w dyskusje.

bas 15.03.2003 17:20

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Panowie a co myślicie na temat tego UPSa - nie mam w domu duzo miejsca zeby postawic kolejne PUDŁO ale takie patent to wszedzie wejdzie

Podtrzymuje niby 20min - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2076

To jest właśnie APC Cyberfort tyle, że ja mam 500tke, która jest z 20 zeta droższa od 350tki, jak chcesz to Ci załatwie po cenach hurtowych.

Prześladowca 15.03.2003 17:35

A ten co jest na zdjęciu to jaką ma moc? Ten UPS wygląda jak zwykły przedłużacz przeciwprzepięciowy.
Zaraz sobie poczytam.;)

Ojojoj. On kosztuje za dużo.
Chcę tańszy. :)

bas 15.03.2003 17:52

Ta 350tka ma na wyjściu 225Watt a 500tka ma na wyjściu 325Watt między innymi dlatego polecam 500tke, jak będziesz maił za małą moc to nie będzie Ci podtrzymywał tylko będzie bezpiecznik wyskakiwał w momencie przejscia na zasilanie awaryjne.

Laser 15.03.2003 17:54

Witam !

No z tego co sie dowiedziałem od Basa to ten Cyber jest fanja sprawa !

Teraz wystarczy kasiorke uzbierac;) - do czerwca zejdzie:(

Prześladowca 15.03.2003 18:10

No więc jaki wkońcu?
W kompie mam zasilacz 300W w środku nie mam ażtylu rzeczy i w najbliższym czasie nie planuję dokupować czegoś więc może wystarczy ten model 350.
Oczywiścię zdaję sobie z tego sprawę, że droższe oraz wyższy model jest lepszy, ale ja na prawdę nie mam dużo pieniędzy. :(

Laser 15.03.2003 18:10

Witam !

Kurcze - słuchajcie do domu to nawet m by ten wystarczył - najmniejszy chyba model APC - kosztuje 300PLN

http://www.apcc.pl/resource/include/techspec_index.cfm

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2945

Jak myslicie ?

bas 15.03.2003 18:15

Cytat:

No więc jaki wkońcu?
W kompie mam zasilacz 300W w środku nie mam ażtylu rzeczy i w najbliższym czasie nie planuję dokupować czegoś więc może wystarczy ten model 350.
Oczywiścię zdaję sobie z tego sprawę, że droższe oraz wyższy model jest lepszy, ale ja na prawdę nie mam dużo pieniędzy. :(

Rożnica w cenie wynosi dokładnie 18zł w hurcie więc chyba lepiej kupić 500tke, przynajmniej nie będziesz miał wąskiego gardła, bo jak dołożysz coś jeszcze do kompa to okaże się że masz za mały ups a ups'a raczej się często niezmienia choćby ze względu na utratę wartości przy odsprzedaży.

Prześladowca 15.03.2003 18:18

A ten? Mógłby być?

Jezu to tylko jeden komp. Ten UPS ma starczyć na kilkanaście sekund abym mógł zapisać zmiany.

http://sklep.age.pl/opis.php?m_kod=UP___APC_325

No który lepszy?

Prześladowca 15.03.2003 18:21

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Rożnica w cenie wynosi dokładnie 18zł w hurcie więc chyba lepiej kupić 500tke, przynajmniej nie będziesz miał wąskiego gardła, bo jak dołożysz coś jeszcze do kompa to okaże się że masz za mały ups a ups'a raczej się często niezmienia choćby ze względu na utratę wartości przy odsprzedaży.
W takim razie chciałbym żebyś mi załatwił, ale nie teraz tylko na wypłatę. Oki. Prześlesz mi pocztą. Co ty na to. We Wrocławiu są jakieś drogie albo mi się wydaję.
Będę wdzięczny. :)
Co ty na to?

bas 15.03.2003 18:30

Cytat:

W takim razie chciałbym żebyś mi załatwił, ale nie teraz tylko na wypłatę. Oki. Prześlesz mi pocztą. Co ty na to. We Wrocławiu są jakieś drogie albo mi się wydaję.
Będę wdzięczny. :)
Co ty na to?

Ok apc cf 500 w łodzi kosztuje 450 brutto i trzeba zamówić bo nie mają w hurtowni. Co do przesłania to nie ma problemu tylko pamiętaj, że to waży 4,1kg. I jeśli ja to kupię w hurcie to nie mogę wziąść na Ciebie rachunku, moge Ci przesłać orginał faktury ale faktura będzie na firmę, w której pracuje, jeśli chcesz rachunek to mogę to kupic na Ciebie w detalu to wyjdzie jakieś 20zł drożej albo mogę to przepuścić przez firme, ale wtedy też musze doliczyć Ci 20zł(bo szef stwierdzi, że niejest instytucją...), co do gwarancji to nie ma problemu bo gwarancja jest door to door.

Prześladowca 15.03.2003 18:41

Okej. Tylko, że 4 kg to trochę dużo. Na poczcie będą chcieli dużo za przesyłkę. Póki co nie mam tyle kasy. Niegdy się nie interesowałem UPSami i się tak zastanawiam czy ich ceny też skaczą jak ceny innych części. Więc może do tego czasu stanieją albo coś. A jeśli chodzi o te faktury niefaktury to jeszcze się jakoś umówimy, bo wyjdzie na to, że Tobie dam więcej jak bym miał kupić we Wrocku. Hehe. No nic. Zobaczymy.
W każdym razie nalegasz i widzę, że gorąco polecasz mi tego 500 :) w sumie to mi też się wydaje że lepszy zawsze będzie mocniejszy

Laser 15.03.2003 18:44

Witam !

Kurier panowie kurier - ile by kosztowala przesylka o tej wadze np Servisco - przynajmniej dojedzie w przyzwoitych warunkach / ;)

bas 15.03.2003 18:45

1. Polecam, nie nalegam.
. Może znajdź we wrocku jakąś hurtownie, która ma ten sprzęt(fajnie by było jakby mieli strone) to zarejestruje się u nich(wyśle dokumenty faxem, zamówie tego ups'a i powiem, że pracownik, który będzie przejeżdżał przez wrocek odbierze.

bas 15.03.2003 18:47

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Kurier panowie kurier - ile by kosztowala przesylka o tej wadze np Servisco - przynajmniej dojedzie w przyzwoitych warunkach / ;)

Jak nie ma się z nimi umowy to pewnie z 30-50 zł(albo więcej), niewiem, nieznam ich cen.

update:
servisco
18(koperta)+24(za przesyłkę do 5kg)+2(ubezpieczenie do 50.000,00)=nieopłaca się

http://www.servisco.com.pl/download/...i_drobnica.pdf

Prześladowca 15.03.2003 20:43

Kurde ten topic przekształca się w dział księgowości i serwisu kurierskiego.
Panowie, może założymy serwis informacyjny hehe^_^
Ale dobrze wiedzieć. Dzięki za info.
Zaraz obejrzę sobie tego pdf tylko wkurzają mnie, że dużo waża te pdf'y

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:21.