![]() |
Wreszcie uporałem sie z tymi trzaskami :)
Nie wiem czy ten problem występuje u każdego posiadacza karty SoundBlaster Live Player 1024 z płytą główną na chipsecie VIA ale ja miałem ciekawy przypadek.
Gdy włączyłem cdaudio (regulacja głośności) to głośniki zaczynąły trzeszcześ ale tak, że nawet słuchać sie nie dało.... Mój przpis: - karte wsadzić do pierwszego PCI - trzeba dokonać wyboru albo instalacja sterowników karty dzwiękowej albo instalacja VIA Hyperion Ja wybrałem to pierwsze. Dlaczego taki wybór ?? wyczytałem gdzieś, że SB Live troche gryzie sie z VIA i to może być ten powód. - wyłacz w Mikserze wszystkie urządzenia, których nie używasz lub poprostu ich nie masz. u mnie jest tak: Auxiliraly wyłączony PC Speaker wyłaczony SPDIF-IN wyłaczony TAD-IN wyłączony CD-Digital włączony, głośność na 50% Line in wyłączony MIDI włączony, głośność na full ;) Wave/Direct Sound włączony, głośność na full ;) CD Audio włączony, głośność 3% (tak 3% i wcale nie jest cicho) Microphone wyłaczony What U Hear (REC) włączony, głośość na 30% U mnie ten przepis działa znakomicie, muzyczka czyściutka 8) |
Witam!
a ja mam tego SB i mam Via i wszystko mam wlaczone w mikserze i mam czysty dziwiek! widac u Ciebie wystepuje jakis specyficzny konflikt. |
Cytat:
występował 8) 8) ważne, że działa |
Cytat:
pozdrawiam |
Witam!
Patrix: ja sie bardzo ciesze, ze uporales sie z problemem :) dokladnie... wazne, ze dziala Ormianin: a wiesz, ze w zasadzie to nie interesuje sie moja plyta... jak mam dokladnie sprawdzic co to za plyta i jakie ma parametry? nie mam juz pudelka. po prostukiedys mi ja wlozyli do kompa i dziala. wiem tylko ze ma chipset VIA i jest calkiem w porzadku. |
Cytat:
http://www.sisoftware.net/index.html...me&langx=en&a= |
Cytat:
mam sandre na dysku i z tego, co pamietam to jest dosyc spora aplikacja (rozbudowana)... mi chodzi o cos prostego, nie wymagajacego instalowania... cos jak NeroInfoTool ale do plyty glownej. |
Cytat:
|
Cytat:
pokazuje m.in. chipset i producenta MOBO ;) |
Witam!
sciagam... zaraz przetestuje wielkie dzieki Yankee |
Ilość załączników: 1
Witam!
wcisnalem chipset i mam taki wynik (ponizej) nie znam sie na plytach glownych... moze mi ktos zinterpretowac te dane? (jesli trzeba mogewykonac screen innych testow) |
Cytat:
wez jeszcze sprawdz System info... tam sie dowiesz o producencie MOBO ;) |
Witam!
nie moge dac system info... sa tam dwie opcje do wyboru, obojetnie jaka bym nie wybram mam taki komunikat: |
Cytat:
w zalaczniku nowsza wersja WCPUID, moze ta se poradzi ;) |
Witam!
niestety... ten sam blad :( nie wiem co to za blad ale wyglada dziwnie. ... przypomnialo mi sie ze chyba mam plyte LuckyStar a to chyba niezla kaszanka jest... ale jak do tej pory sprawuje sie dobrze. |
Cytat:
do producenta tez mozna dotrzec przez model mobo model plyty mozesz zobaczyc przy starcie kompa, tylko nie pamietam czy na samym dole czy mniej wiecej na wysokosci gdzie widac jaki masz proc ;) |
Witam!
dzieki wielkie Yankee... zrobie tak, jak napisales. sprobuje jeszcze poszukac podobnego softu do tego co mi przedstawiles. jak cos znajde to dam znac. UPDATE Moze to Cie zainteresuje... Program diagnostyczne ze stajni Fresh'a http://www.freshdiagnose.com/ |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
ja tez kiedys mialem KT-133A i nie mialem takich objawow... ale mialem markowego Gigabyte, upgrade'owalem bios i bylo ok pozdrawiam:) |
Cytat:
..jeszcze nigdy tego nie robiłem :D z tego co wiem to mam bios w jakiejś wersji beta :blee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12. |