![]() |
Pomocy Lg Gce-8320b
:cisza: :cisza: :cisza:
Mam problem z nagrywarka GCE-8320B podkreciłem ją do GCE-8400 I niedziała nagrywanie CD Odkreciłem ją i też lipa Proszę o ewentualną pomoc czy coś się da zrobic tym napędem aby nagrywał płytki Wersja ROM 1.03 |
nie odpowiem ci na to pytanie ale mam prosbe wytlumacz mi dlaczego napisales to w tym dziale przeciez tytul dzialu wyraznie wskazuje na to ze zamieszcza sie tu tylko sprawy dotyczace forum i jego dzialania
nie odbierz tego jako jakiegos ataku na twoja osobe po prostu chcialbym dowiedziec sie tego w razie czego dzieki twojej odpowiedzi zmienimy nazwe dzialu na inna |
Odpowiedzi dlugo nie ma, wiec przenosiny do innego dzialu.
|
******lo mi sie
|
Mam ten samo problem i nie wiem co z nią teraz zrobić.....
Da sie to jakoś naprawić ?????? |
A jaki firmware (wersja) wgrywaliście i jakim programem?
|
Hmmmmmmmm Robiłem wszystko tak jest to opisane na stronce za pomocą programików które tam są http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/przerobki/lg_x32.php
Wgrywałem biosa z 8400B zarówną pierwszą jak i drugą metadą i nic nie pomogło. Potem chciałem wgrać ponownie bios 8320B i robiąc to korzystałem także z dwóch metod które oferuje programik z tej stronki. No po każdym z zabiegów sprawdzałem czy uda się coś nagrać na płytke, ale praktycznie wszystkie te próby zakończyły się porażką ( raz nagrało mi płytkę x16, ale potwtórzyć tego już nie chciało). Czy może to być wina płytek? bo sprawdzałem tylko na czarnych detexa .... |
Wgrywalem wszytkim mozliwymi programami z cdrinfo.pl i dupa nie dziala!Dziala mi tylko odczyt CD ale nagranie juz nie dziala!mam ver. romu 1.03 ale wgralem bios 1.04 bo w sieci nie ma biosu 1.03 przynajmniej ja nie moglem znalesc go!Prosze o pomoc
|
Ilość załączników: 1
Załączam plik z biosem 1.12 IBM (można stosować do GCE-8320B i GCE-8400B, dla tej drugiej został napisany). U mnie działa bez zarzutu juz kilka miesięcy. Ponadto włącza UDMA2 (ATA33) i Mount Rainier.
Pozdrawiam Dajcie znać o wynikach. |
Ilość załączników: 1
I flash do biosu powyżej.
|
Jezeli to zadziala to jestes bogiem :)
|
Hej,
Mam nagrywarkę 8320B, podkręconą do 8400B bez problemu wg przepisu SoBal'a; zawsze były jednak kłopoty z osiągnięciem maksymalnej prędkości nagrywania. Teraz wgrałem firmware od modelu IBM (v. 1.12) wg Harry'ego - i działa: faktycznie, pojawiła się obsługa UDMA 33 oraz Mount Rainier; tyle tylko, że nadal są kłopoty z osiągnięciem maksymalnej prędkości. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Można powiedzieć że jestem laikiem w sprawie wgrywania BIOSu w nagrywarce i nie wiem co zrobić z tymi plikami do których linki tu podałeś... próbowałem wgrać coś z tego za pomocą JE3 ale nic z tego nie wyszło.Czy możesz mi udzielić lekkich wskazók jak wgrać tego biosa którego podałeś ????
|
Do wgrania firmwaru 1.12 IBM załączyłem program (flsh.zip) również od IBM, prosty w użyciu i działający pod windowsem. Działa bez zarzutu (rzuć okiem na post pucha :) ). Użyj go, a jeśli będziesz miał problemy, wgraj najpierw firmware 1.04 od GCE-8400B programem je4. Jeśli chodzi o szczegóły - poszukaj w starszych postach i na stronie głównej CDRinfo w dziale przeróbki sprzętu.
Pozdrawiam. |
Zrobiłem wszystko tak jak pisałeś. Czyli najpierw bios 1.04 z 8400B i potem na to ten flash który dałeś.... Niestety wiele to nie pomogło. Mogę nagrywać płytki z prędkością 8x i 12x, przy 16 już są problemy z tym żeby nagrywarka zaczeła coś zrzycać i przeważnie wykrusza się jeszcze przed jakimkolewiek nagraniem czegoś, natomiast powyżej 16x od razu wywala sesje i w Nero pisze "power calibration error"....
Nie wiesz może skad można ściągnać bios do 8320B w wersji 1.01???CHyba że masz jeszcze jakieś pomosły na to żeby coś zrobić z tą nagrywarką. Z góry dziękuję za pomoc:) |
Z objawów, które opisałeś wynika, że to nie kwestia biosu tylko uszkodzenia (?) samej nagrywarki. Spróbuj może nowszą wersją nero albo jakimś innym programem do wypalania. Jeśli to nie pomoże zostaje serwis.
A bios znajdziesz tu ==> http://212.126.5.248/showthread.php?threadid=18840 czyli niedaleko ;) . Pozdrawiam |
Hej,
Z tym IBM to był skrót myślowy, chodziło mi oczywiście o "LG robione dla IBM". A zmiany w diodkach nawet nie zauważyłem - teraz zresztą nagrywarka jest w drugim, awaryjnym kompie i prawie jej nie używam. Jedyną płytą, na której udało mi się osiągnąć 40x (symulacja w Nero CD Speed), była Fuji 48x "Made in Germany", rozpoznawana przez Nero CD Speed jako Dye Type 5, Short Strategy Phtalocyanine. Na płycie Sony, także Type 5, osiąga tylko 32x, natomiast na większości innych rozpędza się do maksymalnie 32x, po czym zaraz zmniejsza prędkość do stałej prędkości liniowej, przeważnie 24x, czasem 20x, a czasem nawet 16. Na niektórych płytach zaczyna i kończy przy 16x, CLV. Czy coś można z tym zrobić? |
mam dokladnie to samo
po zmianie softu na ten od ibm /z 1.04/, nero odmawia wspolpracy, po prostu nagrywara zalicza zwis jesli predkosc ustawi sie na wiecej niz 16, jak do tej pory nie probowalem wrocic do 1.04 ale...
strasznie to jest dziwne, bo np clony nie ma najmniejszego problemu z kopiowaniem plyty czy wypaleniem obrazu przy maksymalnej szybkosci.. aha, mam 8320 z 8mb buforem koza |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:47. |