Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   mp3 na audio a CDDB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mp3-audio-cddb-18696/)

zameczek 18.03.2003 01:43

mp3 na audio a CDDB

witam :-)
mam pytanko .... czy jest mozliwosc nagrania plyty AudioCd z pliczkow mp3, ktora potem bedzie korzystala z bazy CDDB ?
:blee:

zorg 18.03.2003 02:50

pytanie

tylko czy w tej bazie bedzie twoja skladanka , watpie,
czy kozysta z bazy to zalezy od ciebie i wylacznie8-)

zameczek 18.03.2003 03:04

Re: pytanie

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
tylko czy w tej bazie bedzie twoja skladanka , watpie,
czy kozysta z bazy to zalezy od ciebie i wylacznie8-)

nie chodzi mi o skladanki, ale o plyty jak orginal

grzeniu 18.03.2003 08:32

Re: Re: pytanie

Cytat:

zameczek napisa***322;(a)
nie chodzi mi o skladanki, ale o plyty jak orginal
Jesli nagrasz plyte odpowiadajaca oryginalowi to wtedy bedzie odnajdywana w CDDB.

paput2000 18.03.2003 14:12

Nie jest raczej możliwe, aby dany album skompilowany z plików pochodzących z różnych żródeł był rozpoznawany przez bazę CDDB. W takim przypadku nie będzię to możliwe z powodu braku w odpowiednim miejscu płyty specjalnego i specyficznego kodu które posiadają oryginalne krążki lub kopie takich oryginalnych płyt wykonane za pomocą większości programów do nagrywania.

grzeniu 18.03.2003 14:29

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Nie jest raczej możliwe, aby dany album skompilowany z plików pochodzących z różnych żródeł był rozpoznawany przez bazę CDDB. W takim przypadku nie będzię to możliwe z powodu braku w odpowiednim miejscu płyty specjalnego i specyficznego kodu które posiadają oryginalne krążki lub kopie takich oryginalnych płyt wykonane za pomocą większości programów do nagrywania.
Jesli masz album prawidlowo skompilowany, tzn kolejnosc i dlugosci sciezek zgadzaja sie z oryginalna wersja plyty to taka skladanka bedzie rozpoznawana przez CDDB. Moje wszystkie tak robione plyty sa rozpoznawane, jest to wrecz swietny i prosty sposob na sprawdzenie poprawnosci nagranej plyty. Najlepiej robic cos takiego majac okladke ze spisem zawartosci plyty, wtedy wychodzi to na 100%. Nie jest tez wymagany cd-text z tytulami ani inne kody plyty.

paput2000 18.03.2003 14:45

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Jesli masz album prawidlowo skompilowany, tzn kolejnosc i dlugosci sciezek zgadzaja sie z oryginalna wersja plyty to taka skladanka bedzie rozpoznawana przez CDDB. Moje wszystkie tak robione plyty sa rozpoznawane, jest to wrecz swietny i prosty sposob na sprawdzenie poprawnosci nagranej plyty. Najlepiej robic cos takiego majac okladke ze spisem zawartosci plyty, wtedy wychodzi to na 100%. Nie jest tez wymagany cd-text z tytulami ani inne kody plyty.
Widzę żę tamat będziemy drążyć, u mnie własne kompilację są rozpoznawane, ale przez bazę cdplayer.ini - po prostu po wypaleniu projektu za pomocy Feurio jest możliwość dodania do tej bazy informacji o wypalonej płycie. Nigdy nie udało mi się pobrać z internetu informacji o własnej kompilacji w przypadku gdy nie została ona zapisana w cdplayer.ini.

-Sid-The-Rat=> 18.03.2003 14:56

baza cddb kozysta z dwoch zrodel informacji - a niedlugo z trzech

pierwszym jest kod ISIRC - kazda ORYGINALNA plyta go ma (ma go tez plyta przegrywana clonem) - jednoznaczna identyfikacja

drugim jest 'uklad przerw i koncow' czyli dlugosci przerw (gapow) i sciezek - w ramkach - najczesciej przerwy sa 0 ale... - bardzo skuteczny system - to daltego czasem w EACu pokazuje nam 2 czy wiecej calkiem ROZNE tytuly - bo (choc to malo prawdopodobne) plyty moga byc podobne (a system toleruje male odstepstwa)

trzecim bedzie indywidualny numer dla kazdej piosenki - ci co mieli databasy na studiach - klasyczny system hash'owania - szybki i bezbledny

grzeniu 18.03.2003 15:07

Paput2000: A masz w odtwarzaczu ustawione zeby sie laczyl z baza CDDB i pobieral tytuly? Tam trzeba wpisac miedzy innymi swoj adres e-mail zeby to zadzialalo. Ja korzystam z creativ play center, przez wielu uznawany za badziew i swietnie to dziala, wiec i w innych powinno. Oczywiscie zawsze laczy sie z baza CDDB tylko przy pierwszym wlozeniu plyty, pozniej juz pamieta tytuly, mozna tez recznie kazac mu odswiezyc liste tytulow. Tak a propos to nie moge wyczaic gdzie on to sobie zapisuje zeby np w razie formatu sobie to skopiowac, moze ktos z was wie?
PS Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozna tez sprawdzic w nero, on tez ma mozliwosc pobierania tytulow z CDDB i w nim zdaje sie tez trzeba wpisac swoj e-mail.

para 18.03.2003 15:09

Większość programów zapisuje w cdplayer.ini

grzeniu 18.03.2003 15:12

Cytat:

para napisa***322;(a)
Większość programów zapisuje w cdplayer.ini
W tym sek ze u mnie tego nie ma....

paput2000 18.03.2003 20:46

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Paput2000: A masz w odtwarzaczu ustawione zeby sie laczyl z baza CDDB i pobieral tytuly? Tam trzeba wpisac miedzy innymi swoj adres e-mail zeby to zadzialalo. Ja korzystam z creativ play center, przez wielu uznawany za badziew i swietnie to dziala, wiec i w innych powinno. Oczywiscie zawsze laczy sie z baza CDDB tylko przy pierwszym wlozeniu plyty, pozniej juz pamieta tytuly, mozna tez recznie kazac mu odswiezyc liste tytulow. Tak a propos to nie moge wyczaic gdzie on to sobie zapisuje zeby np w razie formatu sobie to skopiowac, moze ktos z was wie?
PS Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozna tez sprawdzic w nero, on tez ma mozliwosc pobierania tytulow z CDDB i w nim zdaje sie tez trzeba wpisac swoj e-mail.

Grzeniu masz chyba w 100% rację. Sprawdziłem dzisiaj pobieranie tytułów za pomocą EACa. Albumy które były nagrane już jakiś czas temu i skompilowane z plików o różnym pochodzeniu - zostały prawidłowo rozpoznanane. Co do ustawień CDDB to wyglądały one zawsze na poprawne, lecz niestety przed ostatnią reinstalacją mojego systemu coś chodziło nie tak i z cholere nie mogłem pobrać informacji o albumach własnej produkcji i byłem pewien że się nie da. Teraz z całą przyjemnością mogę przyznać że to co napisałem wcześniej jest bzdurą, a ściąganie zawartości albumów własnoręcznie skompilowanych nie stanowi żadnego problemu i na pewno dane w moim przypadku nie pochodzą z pliku cdplayer.ini ponieważ podczas reinstalacji został w 100% usunięty.
Co do informacji o płytach to zapisywane są w pliku cdplayer.ini lub podręcznej bazie programu z którego się korzysta - tylko nie wiadomo tak dokładnie gdzie.
Wielkie dzięki Tobie i Sidowi za wyprowadzenie z błędu.

PS. Czy ktoś wie co wyprawia Feurio i jego funkcja dla baz CDDB - ściąga mi ewentualne tytuły płyt, ale z cholere po wybraniu tego konkretnego nie opisuje mi wogóle albumu i ścieżek tytułami.

PS. nr. 2 CDDB w EACu wydaje się bardzo sprawnie pracować, co mnie bardzo cieszy ponieważ przed zrzutem płytki dobrze mieć ją szybko opisaną.

paput2000 18.03.2003 20:49

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
W tym sek ze u mnie tego nie ma....
A gdzie się podziało?:)

grzeniu 18.03.2003 22:34

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
A gdzie się podziało?:)
Chyba nigdy go nie bylo a ten cwaniak zapisuje to gdzies indziej, ma jakies pliki w swoim folderze ale nie moge sie do nich dobrac i sprawdzic. Innym softem nie lacze sie z CDDB wiec pewnie dlatego go nie mam.

zameczek 19.03.2003 02:23

doszedlem do wniosku, ze nie powinienem nawet rozpoczynac tego tematu, bo jak sie okazalo nie trzeba robic nic w tym kierunku, aby opis do plyty sciagal sie z bazy cddb, poniewaz kazda plytka ktora nagralem (pliki roznego pochodzenia i napewno dlugosci piosenek sie nie zgadzaly - róznice nawet do 3 sekund) sciaga sobie bez zadnego problemu tytuly za pomoca chocby winampa :-)

paput2000 19.03.2003 09:16

Cytat:

doszedlem do wniosku, ze nie powinienem nawet rozpoczynac tego tematu, bo jak sie okazalo nie trzeba robic nic w tym kierunku, aby opis do plyty sciagal sie z bazy cddb, poniewaz kazda plytka ktora nagralem (pliki roznego pochodzenia i napewno dlugosci piosenek sie nie zgadzaly - róznice nawet do 3 sekund) sciaga sobie bez zadnego problemu tytuly za pomoca chocby winampa :-)
Jak widać powinieneś rozpoczynać temat - jedna przynajmniej osoba została uświadomiona. :idea:

grzeniu 19.03.2003 09:42

Cytat:

Jak pisal Sid wyzej system toleruje pewne odstepstwa, rozniez zauwazylem ze roznica rzedu 2-3 sekund dlugosci utworu jest akceptowana, ale sprobuj przestawic chocby kolejnosc jednego utworu to sie przekonasz ze juz nie rozpozna albo przypadkowo wskaze cos zupelnie innego. Gdyby system byl tak rygorystyczny to pewnie nie rozpoznawalby nic poza oryginalnymi tlokami i stracilby na swej popularnosci a chyba nie o to chodzi jego tworcom.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:03.