![]() |
jak usunąć skojarzenie pliku *.dat z winampem
przypadkowo zaznaczyłem w win2000 żeby pliki *.dat były zawsze otwierane z winampem
w narzędzia/opcje folderów/typy plików/ wśród zarejestrowanych typach plików nie mam teraz rozszerzenia *.dat więc nie mogę usunąć tego skojarzenie plików jak mogę to cofnąć? |
Otwierasz winampa/ wciskasz ctrl+p/przechodzisz do file types (2 o d gory)i na liście rozszerzeń odznaczasz .dat Proste;)
|
sęk w tym, że tam też nie ma tego rozszerzenia
zapomniałem napisać.... a tak dokładnie czytałem post "jak zadawać mądrze pytania" czy coś takiego - ale poprawie się nadal nie wiem jak to zmienić... |
W rejestrze powinno dać radę tylko nie wiem dokładnie w którym kluczu.
|
nie pamietam dokladnie jak jest w 2k ale moze mi sie uda wytlumaczyc mianowicie otwieramy okno i dalej zakladaka u gory widok (lub narzedzia_ dalej opcje folderow dalej zakladka typy plikow dalej szukamy tego data i wybieramy przycisk usun :) mam nadzieje ze dobrze pamietam :)
|
otwierasz exploratora windows (np lewe 'okienko' i 'e')
tools-> folder options zakladka file types znajdujesz potrzebny ci plik czyli .dat edytuj lub usun i dalej sobie poradzisz |
Wchodzisz w rejestry wciskasz F3 wpisujesz dat i pierwsze które Ci znajdzie usuwasz.
|
Cytat:
kurcze Sid dokładnie to samo napisałem w topicu.... powtórnie twierdzę, że nie mam tam plik *.dat nie wiem czemu go nie ma i nie wiem jak to zmienić w rejestrze gdzieś to jest, ale w jaki kluczu? |
chyba jest to klucz HKEY_CLASSES_ROOT/.dat! poszukaj tam wpisu Winampa i zmień na NoOpen albo na jakiś inny progs! Np. AllPlayer!
|
Ilość załączników: 1
u mnie to wygląda tak:
|
eloise - sadze ze u ciebie to rozszerzenie ukrylo sie pod 'windows audio', 'winamp media file' czy podobnym OPISOWYM skrotem...
lekarstwem jest usuniecie klucza ktory wskazal kizio - badz reczne przeszukanie rejestru na '.dat' i wywalenie wszystkich ktore sa zwiazane z audio... swoja droga to w win98 bylo to lepiej zrobione - mozna bylo bez wielkich problemow edytowac te klucze z poziomu graficznego wizarda - i w ten sposob po kliknieciu na zipa autmatyczna akcja bylo rozpakowanie do katalogu temp (wiem ze niby malo praktyczne ale kiedys bylo mi potrzebne (baw sie z pakami do q3 to zrozumiesz czemu :)) |
Panel sterowania, opcje folderów, typy plików. Znajdujesz .dat i przypisujesz jakim programem chcesz go otwierać. 8)
|
hmmm - ale eloise twierdzi ze nie ma u niego pliku dat...
uwazam ze teraz to sie nazywa "winamp media file" |
w środę będę miał więcej wolnego i się tym zajmę
do tego czasu dziękuję wszystkim za rady |
Cytat:
|
Możesz jeszcze zrobić to w taki sposób:
Zaznaczasz obojętnie jakiś plik z rozszerzeniem dat(tylko zaznaczasz), trzymasz SHIFT i prawym przyciskiem myszki klikasz na nim. Zaznaczasz OTWÓRZ Z... i wybierasz program którym chcesz go otworzyć. W rogu po lewej zaznacz żeby otwierać pliki cały czas wybranym programem. |
Cytat:
słuchaj Esem - nie wiem jak odczytać Twoją odpowiedź... uważasz, że jestem nienormalnym użyszkodnikiem (użytkownikiem) bo nie mam plików *.dat w zakładce zarejestrowane typy plików? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
u mnie w podanym przez Ciebie kluczu nie ma *.dat tak to wygląda (rozszerzenia są alfabetycznie ułożone) |
Cytat:
Do rzeczy: czytaj mnie tak jak napisałem - napewno masz pliki *.dat. Przypisz program który ma domyślnie je otwierać, u mnie jest to notatnik. Jak to zrobić: napisałem wyżej. Nie grzeb się rejestrze: bo wcześniej czy później skończy się to reinstalką windy. 8) |
jak?!?!?!?!?
kiedy utowrzy plik .dat natychmist przyjmie on ikonke winampa i bedzie sie nazywal 'winamp media file' - jak chcesz przypisac mu inny program - krok po korku instrukcje poprosze - bo chyba sugerujesz nam glupote - nie ma tego ani w rejestrze, ani w 'file types' (co jest raczej oczywiste) bawic sie z rejestrem mozna - i chyba nawet bedzei trzeba (najpierw backup oczywiscie) - utworzyc nowy klucz (skopiowac jakis istniejacy) i nazwac go .dat - i zobaczyc co sie ebdzie dzialo - czy winda wykryje konflikt? czy tez wywlaszczy poprzednie skojazenie... tego nie wiem - bo u mnie plik dat jest w 'file types' i moge to zmienic ps. usun w winampie skojazenie z plyta audio CD... pliki audio na plytach nagranych w cdextra nazywaja sie .dat wlasnie - moze to to rodzi problemy - i sprawdz jakei inne programy w kompie przypisuja sobie automatycznie rozszerzenia |
Cytat:
Miałem identyczny problem stworzony przez ALLPlayera: jako domyślny otwierał mi wszystkie pliki *.dat. Zmieniłem to na notatnik i po problemie. Niezalażnie uaktywniłem w moich programach multimedialnych (QTime, WMP, Real) w opcjach aby były domyśne do otwierania specyficznych dla nich roszrzeń. Tak właśnie sobie proadziłem z bezmyślną (z mojej strony) decyzją (zgodą) aby ALLPlayer domyślnie otwierał pliki multimedialne (w tym *.dat). Jeżli ja coś źle rozumiem aby mnie nie rozumiecie to czekam na posty. 8) |
A jak w typach plików nie ma *.dat to go dodaj używając opcji "nowy" i od razu przypisz domyślny program do otwierania. 8)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:52. |