![]() |
Jaką wybraćnagrywarke?????????????
Mam pytanie jaka nagrywarke wybrac sposrod oferty jaka jest teraz dostepne dla nagrywarek LiteOn chdzi glownie o wybor modelu, a zasadzie wyborem pomiedzy wersja LiteOn LTR 52246S a modelem 48246S. chciałem zapytać o jeszcze jedna sprawę o ktorej sie dowiedzialem odnosnie nagrywarek firmy LiteOn czyli o ich problem z overburning'iem tzn pragne sie dowiedziec czy ktos ma z tym problem??Prosze o pomoc w wyborze sprzetu!!!Mam kolege ktory zachwala mi sprzet firmy Teac ale osobiscie uwazam ze jest on duzo drozszy i gorszy od LiteOn wiec prosze o szczere wypowiedzi na postawione przeze mnie pytanie. Z gory dzieki za odpowiedzi!!!???
|
Nie zastanawiaj sie nawet tylko bierz LG :D
|
Cytat:
mam 52246S i jestem zadowolony. choc takich postow jak twoj jest tutaj pelno, i kazdy ci powie co innego. poprzednio mialem LG 16x i tez do dzis chodzi. wiec wybor zalezy juz tylko od ciebie. jesli chodzi o nagrywanie wiekszych plyt to nie mialem jeszcze zadnych problemow, nagrywalem na 800mb plyty, i na 866mb plyty, i wszystko gra i buczy. ale tobie chyba chodzi o zapisywanie wiecej niz 700mb na plyte o tym samym rozmiarze, a tego to nawet nie mialem okazji probowac. shuma02 |
Re: Jaką wybraćnagrywarke?????????????
Cytat:
Cytat:
Wiele zależy od zastosowań mój teac jest bardzo trwały i nie robi problemów przy ciągłej pracy, są nagrywarki innych firm, które po 10 płytach wypalonych jedna za drugą zaczynają wywalać błędy. |
Ja swoim Litkiem bez problemu nagrywalem 400 plyt pod rzad. Mam model 24102B.
Natomiast przyznam ze LG przegrzewa sie juz po ok 50 plytach. I zaczynaja sie pojawiac bledy. |
zobacz na boardzie
co drugi post ..problem z LG .. chyba to o czyms swiadczy||
|
Re: zobacz na boardzie
Cytat:
|
No wlasnie tyle ludzi ma LG ty tez wybierz go, nie badz slepy, tutaj trafiaja sie tylko osoby ktore narzekaja na LG, ale ty mozes ztrafic do grona ludzi ktorzy beda ja chwalic. Do tych milionow, ktore sie nigdy na tej firmie nie zawiodly :cisza:
|
Cytat:
Oczywiście, że LG. - jakość za niewygórowaną cenę! - LG to niezwykle powszechne nagrywary i dlatego jest o nich tak głośno na Forum - w każdym artykule gdzie jest opis LG jest zawsze wzmianka o tym, że LG zawdzięcza swą popularność oraz powszechność temu iż daje klientowi sprzęt najwyższej jakości za niską cenę (choć nie kupię nigdy CD-Romu LG-złe wspomnienia z 48X:pękanie płyt w czytniku,burczenie,a w końcu nie czytanie płytek i rozsypanie się). - Ja mam LG CD-RW 48X24X48 i jestem niezykle zadowolony tak jak wszyscy znajomi, którzy mają w 95% nagrywarki LG te starsze i te nowsze. - Ale mimo to wiem, że dobre i cenione są także wypalary LiteOn'a Pozdrawiam @ll, wybór należy do Ciebie! |
A ja pojde pod prad i powiem ze stanowczo odradzam Taca - za takie pieniazki kupowac naped ktory a) w testach wcale nie wypada rewelacyjnie b) nawet przez Teaca nie jest robiony?! (ostatni Teac to zdaje sie Asus ale pewien nie jestem; na pewno to oem innego producenta).
Odnoszac sie do zrobionego powyzej porownania - Mercedes ktory nawet nie jest robiony w fabryce Mercedesa? Zostaje cena i znaczek na masce a jaki sens placic o polowe wiecej za znaczek?? Co do kwestii wyboru LG - Liteon... z obu bedziesz tak samo zadowolony. Ja osobiscie preferuje Liteona - faktycznie o awaryjnosci LG kraza legendy (ile w nich prawdy trudno powiedziec) no i fakt niezaprzeczalny - 90% problemow z nagrywarkami na forum to walki z LG (wystarczy spojrzec na tytuly postow). A wcale nie sa az tak popularne jak co niektorzy sugeruja... (z rajdu po sklepach w Szczecinie wynika ze raczej wiecej idzie Liteonow a LG daje sie ludziom niezorientowanym w temacie ze wzgledu na specyficzna gwarancje tego producenta - sprzedawcy nie obchodzi ze naped sie zepsuje, zwyczajnie odsyla do producenta). Kolejna wada LG jest paskudna wybrednosc na plytki - podobno w nowszysch napedach poprawiona ale tego nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu. I tyle z mojej strony... |
Cytat:
|
Cytat:
U mnie w Toruniu w komputerowych sklepach idąc po ofertę na pierwszej stronie widnieją zestawy komputerowe sugerowane przez dany sklep. Popatrz! Nie znalazłem w Toruniu (może coś ominąłem) zestawu który miałby inny Cd-Rom niż LG (Cd-Romy to faktycznie wielkie beeee i ja tu pochwalam tylko nagrywary). Podobnie jest z nagrywarami. Jak pisałem w moim poście LG są tanie i dobre i dlatego też proponuje się je niezorientowanym bo im chodzi tylko o cenę. :) Pozdrawiam |
Ale ja wcale LG nie atakuje - wole Liteony ale to juz kwestia przyzwyczajenia, gustu i tego ze posiadalem kilka i zaden mnie nie zawiodl (czyli nabralem zaufania) a LG ktore mialem potrafilo momentami mnie doprowadzic do szewskiej pasji (czyli na pewno jestem troche uprzedzony - tyle ze to dawno temu bylo i nieprawda ;) - LG12X).
Tak jak juz powiedzialem - z obu firm kupujacy powinien byc zadowolony - poziom technologiczny bardzo sie wyrownal w ostatnich latach (moim zdaniem). Hmm taaaak mercedesy sa robione w stanach ale w fabryce mercedesa (wprawdzie mrcedes to juz nie tylko mercedes /chrysler zdaje sie z nim polaczyl tak?/ ale takie czasy). Wiec to nie to samo co zwykle "doklejanie gwiazdki na masce" jak dzieje sie z nowymi teacami (tzn w mercach jest technika mercedesa a w teacach jest tylko znaczek Teaca) Pozdrawiam! |
Jedne i drugie mają zalety i wady. Zaletą obu marek jest niska cena przy dość dużym zaawansowaniu technicznym (np. wsparcie Mount Rainier, co jeszcze nie wszystkie marki mają).
Proponuję parę rzeczowych argumentów: zalety LG: + mają chyba lepszą korekcję błędów + napęd i tacka działają ciszej i płynniej + płyty CD-RW-Ultra Speed (24x) nagrywane są w trybie P-CAV, dużo szybciej niż w Lite-On'ach, które stosują tryb CAV (około minuty różnicy przy tej samej nominalnej prędkości maksymalnej 24x, ale LG startuje od wyższej prędkości początkowej i bardzo szybko osiąga 24x). + można wyłączyć zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora, jak ktoś bardzo potrzebuje (nie wiem po co?) wady LG: - nie radzą sobie ze wszystkimi zabezpieczeniami przed kopiowaniem - nagrywają płyty 99min., ale ich nie odczytują (wyjątkiem jest Combo 4480) - bardzo wybredna funkcja oceny płyt do nagrywania: maksymalną prędkość można osiągnąć tylko na niektórych nośnikach - funkcji tej nie można wyłączyć - odczyt płyt CD-R/RW ograniczony do 40x zalety Lite-On'ów: + szybkie nagrywanie płyt z wyjątkiem CD-RW-US (24x) + dobrze radzą sobie z płytami zabezpieczonymi przed kopiowaniem + nienajgorsza korekcja błędów, choć gorsza niż w LG + tolerancyjny układ oceny jakości płyty do nagrywania + układ ten można wyłączyć + jasna sygnalizacja trybu pracy: zielone: odczyt, czerwone: zapis, pomarańczowe: zadziałało zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora wady Lite-On'ów: - nagrywanie płyt CD-RW-US (24x) w trybie CAV, o minutę wolniej niż LG - od pewnego czasu wszystkie Lite-On'y mają w BIOSie błąd związany z sygnalizacją końca płyty - ważne przy overburningu (było omawiane na forum). Najnowsze BIOS-y tego błędu nie usuwają, choć miały (( - funkcja oceny jakości płyty do nagrywania jest zbyt tolerancyjna dla kiepskich nośników; czasem pojawiają się błędy zapisu i prędkość zapisu należy ograniczać samemu - nie można wyłączyć funkcji ochrony przez opróżnieniem bufora (ale po co by to robić?) Sam musisz zdecydować, który zestaw zalet i wad jest dla Ciebie ważniejszy - każdy zakup będzie kompromisem, chyba że kupisz dwie :) Ani jedne, ani drugie nie są urządzeniami heavy-duty, więc nie są przeznaczone do ciągłej pracy. |
Witam
Musze niestety stwierdzic ze jest to nastepna bzdurna dyskusja, a Sid prosil zeby nie pytac LG vs. LiteON Pozdrawiam |
Wydaje mi się, że jak się podaje mniej więcej rzeczowe argumenty za i przeciw, pozostawiając ich ostateczną ocenę i decyzję czytelnikowi, to dyskusja nie jest bzdurna, zwłaszcza dla kogoś, kto zadaje pytanie i prosi o rzeczową odpowiedź. Bzdurne jest wyrażanie stanowczej opinii bez podania żadnych argumentów.
Na radach sprzedawców w sklepie nie można w ogóle polegać, bo po pierwsze oni chcą sprzedać towar, który akurat mają, a poza tym tak samo dzielą się na zaciekłych zwolenników lub przeciwników jednej lub drugiej firmy (coś o tym wiem!), i nie zawsze podają sensowne argumenty. Pewne informacje trudno znaleźć w danych technicznych, w recenzjach lub w forach dyskusyjnych, a czasem niełatwo je wyłowić i uzyskać pełniejszy obraz. Dlatego rozumiem kogoś, kto może dysponować ograniczoną sumą na zakup urządzenia i nie chce popełnić kosztownego błędu. |
Skoro juz ktos poruszyl ten temat - idiotyczna jest ta odezwa umieszczona przez Sid (przy calym szacunku jaki mam dla tego co dla forum robi).Przynajmniej jesli ktos rozumie ja szeroko. Owszem jak juz ktos powiedzial dyskusja na poziomie LG/LIteon/Plextor/cokolwiek jest najlepsze bo ja mam jest bzdurna, ale juz wymiana doswiadczen z uzytkowania napedow roznych producentow nie wydaje mi sie bzdurna.
Wiadomo najpierw kazdy powinien odpowiedziec sobie czego oczekuje od kupowanego napedu, ile moze/chce na niego przeznaczyc pieniedzy, przeczytac wszystkie testy jakie uda mu sie znalezc na temat napedow z pomiedzy ktorych zamierza wybrac a w koncowym etapie poprosic o konsultacje z innymi forumowiczami. Oczywiscie bez sensu jest zadawanie pytania jesli przed tygodniem juz taka dyskusja byla - ale jesli wraca co powiedzmy miesiac, dwa to mysle ze jest celowa, w koncu pojawiaja sie nowe napedy, mozliwosci itp itd. Jak rozumiem - moze sie myle - Sid nie ma nic przeciw konstruktywnej wymianie pogladow, o ile jest zachowana pewna kultura - jego odezwa tyczyla sie w moim mniemaniu wlasnie tych 'dyskusji' - "Ty idioto to nie wiesz ze plextor jest najlepszy?!" itp itd... Jesli sie myle to chetnie zmienie zdanie - o ile ktos mnie sensownie przekona ;) |
Hmm ale powiedz mi Plemnik kto tu przedstawil dobre i konkretne powody przemawiajace za lub przeciw (nie liczac Pana puch), choc nie ma co ukrywac ze tak jak wczesniej pisales kazdy uzytkwnik wie do czego bedzie mu potrzebna nagrywarka. Dlatego tez wystarczy poczytac testy i samemu wyciagnac z nich wnioski. Ja sie nie przylaczam do tej dyskusji (choc moglbym bo mam Litka i moglbym powiedzic kilka slow na ten temat) bo potem kolo kupi sobie sprzet polecany przeze mnie i jak trafi mu sie jakas wadliwa sztuka to bedzie wieszal na mnie psy. Dletego uwazam ze najlepiej sobie przeczytac testy na cdrinfo.pl i samemu wyciagnac z nich wnioski.
Pozdrawiam |
gdybym te dyskusje uznal za kolejna z (obrzydliwie dlugiego i nudnego) serialu jakim jest "wojna i pokoj - LG vs Liteon" to dawno by go tu nie bylo - trzeba sanowac forum
ale... ciekawie tu, post pana pucha powinien byc przykladem dla innych, wiec piszcie sobie dalej - sam tez cos dodam ktos napisal ze lg nie jest urzadzeniem heavy duty - nie wiem jak mozna nagrac 400 plyt w jednym ciagu - ale sam nagrywalem na moim lg 32x (teraz to 40 z biosem IBM) - po 80 plyt za jednym posiedzeniem - i nic - wszystkie pieknie sie czytaly (nagrywarka ma na liczniku ok. 2040 plyt...) wiec nie stresujcie sie - a moj post o LG i Liteonie nalezy rozumiec bardzo szeroko - 'nie zadawaj po raz n-ty tego samego (glupiego w sumie) pytania - tylko poszukaj najnowszego postu na ten temat i dopisz cos konstruktywnego' - a nie "Lg sux" - byl tu taki post - wywalilem go |
Cytat:
Po pierwsze: zgoda - lektura testow powinny byc pierwsza rzecza ktora przyszly nabywca spawarki powinien zrobic ale tez faktem jest ze nie wszystkiego mozna sie z testow dowiedziec - chocby wspomniana tendencja do przegrzewania sie. Zaznaczam, ze nie oceniam jej zgodnosci z prawda bo nic mi na ten tamat nie wiadomo, podaje to tylko jako przyklad na zasadnosc pytan do uzytkownikow. Po drugie juz sama wypowiedz pana Puch wydaje sie uzasadniac sensownosc nie kasowania dyskusji - nawet jesli gro reszty wypowiedzi jest malo wnoszaca do dyskusji. Wlasciwie... nawet nasze z Basem nie do konca zgodne z tematem dywagacje motoryzacyjne mysle ze niosa pewne informacje istotne dla kupujacego (chocby przepakowywane Teac'i). Pozdrawiam! |
przeciez nie wywalam i nie strasze! bardzo mi sie ten topic spodobal - merytoryczny az milo (po usunieciu niektorych wyskokow)
|
Cytat:
ps. tylko liteony i sanyo potrafia zrobic urzytek z c2 - EAC NIE obsluguje tego trybu!!!!!! read the f$%^ manual... /sid |
Cytat:
|
sid, skarbie, chciałeś bym cię obraził w tym wątku.. ale niestety zapomniałeś, że nie mam uprawnień modzia i nie mogę odpowiadać na zamknięte topiki...
ale teraz, to już chyba każdy sąd mnie uniewinni. uwaga!!! obrażam cię! |
nabijac licznik czy nie nabijac... poprzednio cos mieliscie do tego ze mam duzo postow -jak chce teraz zalatwic dwie sprawy na raz - to tez zle...
widzac ze wam i tak nie dogodze - macie do mnie uraz - i dobrze wam tak - zaczynam to olewac :) dlaczgo chodzicie zawsze we dwoch - brak wam poklasku? |
Oj przesadzacie - o co idzie? wycial zupelnie zbedny cytat na 'dwie strony' a nie przeinaczyl tresc!! Wiec moze "nie wieszajcie psow bez powodow"... hehe
Jak sie juz oburzac to na jakies sensowne sprawy. Chociaz fakt ten ps lepiej by wygladal w poscie od Sida a nie jako edycja czyjegos postu. Troche obiektywizmu!! |
Cytat:
ależ, sid, misiaczku!!! mnie nawet przez myś nie przeszło, że mógłbyś mi dogodzić. naprawdę tak uważałeś? muszę cię rozczarować - jestem 100% mężczyzną, więc poprostu nie możesz mi dogodzić. nie mam do ciebie urazu. raczej nie zwracam uwagi na to, co domnie pijesz. przykro mi, że cię rozczarowałem. my (przynajmniej ja, bo Bas tylko kiwnął głową) też to olewamy:) sid, chodzimy zawsze we dwóch, bo się boimy takiego dużego, silnego i znającego na broni krwawnika, jak ty. musisz nas zrozumieć. ja się nawet nie umywam do ciebie. to jest powód. z bogiem, sid. |
szkoda ze juz nie piszesz ze chcesz zostac psychiatra...
to by tlumaczylo 'subtelne' teksty i 'celne' aluzje - a jako ze powodu nie ma to i w/wym nie widze |
Cytat:
- o ile mi wiadomo (bo osobiscie nie sprawdzalem) lg (przynajmniej moje) kopiuje wszystkie zabezpieczenia uzywane przy grach, wyjatek to muzyczny key2audio czy jakos tak, to miales na mysli? - 8481b plyty 90 i 99 minut odczytuje i zapisuje - funkcja doboru predkosci wedlug mnie jest dobra, bo kto madry nagrywa na kiepskich plytkach przy 40x? Nagrywarka sama broni sie przed takimi eksperymentami ;) - odczyt cd-r/rw na 40x - wedlug mnie po szopkach z cd-romami LG to dobre posuniecie. Pozdrawiam. |
Cytat:
może to przez to, że psychiatrą to ja już jestem.:P :cisza: :jupi: |
pisales - nawet w podpisie bylo...
mozesz byc najwyzej domoroslym pseudoanalitykiem - nie masz prawa leczyc i stawiac diagnoz - lekarzem nie jestes - i jeszcze dlugo minie zanim nim bedziesz - jestes na drugim roku studiow... |
Cytat:
a w podpisie, to ja nigdy nic takiego nie miałem. ale może byłem zbyt pijany, by to spamiętać. a tak wogóle, to to, kim chcesz być nie ma żadnego znaczenia. ważne jest, kim jesteś. a ja jestem bogiem. a ty, kim jesteś? |
Hej,
Zdaje się, że dyskusja odrobinę zbacza z tematu... pozwolę sobie do niego powrócić: Cytat:
- overburningu nie sprawdzałem osobiście; moja "stara" LG 32@40 nie bardzo je czyta, a w jakichś testach czytałem, że nowsze też mają z tym problem. Skoro tak nie jest - to tylko wypada się cieszyć, a ja przepraszam za błędną informację. :zawstydz: - a dlaczego Lite-On na tych samych płytach może nagrywać szybciej i bez błędów? Może zresztą w szybkich LG (48/52) funkcja doboru prędkości działa nieco lepiej, ale moje doświadczenia z 32/40 są złe. Choć, oczywiście, z drugiej strony to dobrze, że nagrywarka broni się sama przed wyprodukowaniem nieczytelnej płyty z błędami. - nie wiem jak w nagrywarkach, ale najnowszy BIOS v. 1.02 do combo 4480 pozwala jednak podnieść prędkość odczytu CD-R z domyślnych 40x do 48x - jak ktoś bardzo chce. Zebrałem i wypunktowałem wady i zalety (nie twierdzę, że wszystkie!) napędów LG i Lite-On, bo sam nie tak dawno "odrabiałem pracę domową na ten temat", tzn. koleżanka prosiła mnie o pomoc w zakupie i montażu nagrywarki, a zaraz potem nową nagrywarkę kupiłem też sobie. Aby dokonać czegoś, co anglofoni nazywają "informed choice", pogrzebałem w sieci, pościągałem instrukcje obsługi i dane techniczne, poczytałem trochę testy w sieci (w pismach drukowanych są trochę spóźnione, tzn. czasem opisują model, którego już prawie nie ma na rynku), trochę poczytałem między wierszami, i zebrałem wnioski. Okazuje się jednak, że nie ma to jak "hands-on experience" - o pewnych rzeczach można dowiedzieć się dopiero, jak ma się napęd w komputerze - niestety. Albo można się ich dowiedzieć z merytorycznej dyskusji na forum... ;) |
Cytat:
Chyba powinieneś sam siebie zmoderować. Jak nerwy puszczają to powinniście to wyjaśnić na priv, a nie na forum. Pozdrawiam |
tu nie ma zadnych wycieczek osobistych - gdzie je widzisz? odpowiadam grzecznie - moze ktos mi je wskaze? - poza tym to nie ja zaczalem :D - a bronic sie lubie...
|
Obrona to rozumiem.
Ale np. domorosły analityk, nie jesteś lekarzem i długo nim nie będziesz, jesteś dopiero na drugim roku to już są wycieczki osobiste. |
to sa fakty - wydawalo mi sie ze powszechnie znane... bycie na drugim roku studiow i nie bycie lekarzem nie jest chyba rzecza ktora mozna uznac za obraze - a niestety psychiatra jest sie PO studiach - a w trakcie - tylko fascynatem badz wlasnie domoroslym (co w tym zlego?) pseudoanalitykiem (a co z kolei jest w tym zlego?) - tez ejstem muzykiem amatorem - jak najbardziej domoroslym, garazowym - pseudoinformatykiem i tak dalej...
wiec tu po prostu wyszla roznica w interpretacji niektorych slow - nie mialo to nikogo urazic maps - kim jestem? soba - ateista... lub bezpieczniej - agnostykiem... |
Cytat:
ja już nie wiem, jak mam to mówić, że mnie jest ciężko obrazić. jeżeli chiałbym się bawić dalej, to opisałbym poody, dla których "lubisz się bronić". dla mnie są oczywiste i raczej nie jestem sam - reszta narazie siedzi cicho. wszystko było fajnie, póki nie zostałeś modziem. pochrzaniło ci się zupełnie - władza uderzyła do głowy. szanowałem cię za twoją wiedzę, ale charakterem przypominasz mi popularnych polityków. dopóki są w opozycji - narusza się ich wolność i takie tam jeszcze. jak już się jest u sterów - nikt nikogo nie narusza, tylko się wszyscy czepiają dobrego systemu. ciężko jest mnie obrazić, mówiąc mi, kim jestem. ale ty naprawdę NIE WIESZ, kim jestem. a pojedynku z tobą nigdy nie chciałem, bo ciężko jest słońcu toczyć bój z księżycem... |
tylko szkoda ze reszta siedzi cicho - tak moze bym sie konkretow dowiedzial - takie zapakowane w uniki aluzje jakie serwowal mi bgn mnie nie interesuja bo mozna je interpretowac na 100 sposobow... a ja nie chce tu jechac pod prad - zreszta - 30 marca juz blisko - wtedy wasz koszmar sie skonczy - tylko nie wiem czy sie to wam spodoba
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cholera nudne to sie robi... same mgliste aluzje, zero konkretow!
Moze niech wszyscy co maja cos do Sida konkretnie powiedza co z podaniem linku do zdarzenia i uzasadnieniem co ich tak zbulwersowalo. Inaczej - wybaczcie - ale tylko psujecie atmosfere na forum. Irytujace to jak diabli - ja nie wiem, moze jakis wyskok Sida przeoczylem, ale potwornie nie znosze takiego owijania gowna w sreberko - nie dosc ze owijajacy sie upackaja to i poleci na innych w sprawe nie zamieszanych. KONKRETNE ZARZUTY ALBO SIEDZIEC CICHO! - to mysle bardzo dobra zasada. |
Ano właśnie! Czego się czepiają moderatora niektórzy nie rozumiem też. Nawet jak popełnił jakieś błędy, to dlatego że cokolwiek robił. I co z tego?
Nie zauważyłem, żeby Sid kiedykolwiek nazwał kogoś głupkiem, powiedział komuś, że gada bzdury, obśmiewał kogos i tak dalej a niektórzy krytykanci owszem. Ja to na tym forum wiecej się nauczyłem, niż sam komuś pomogłem, więc mała strata będzie jak sobie pójdę, ale jak tak dalej będzie to niestety. Niektórzy chyba nie rozumieją, że jesli forum jest moderowane, to konsekwentnie muszą być usuwane wszelkie posty które POTENCJALNIE mogą być obraźliwe i nie ma co z moderatorem wszczynać dyskusji, bo on i tak ma z tym dużo roboty (podejrzewam, że bezpłatnej). Jest też taka zasada: moderatorem nie powinien być ktoś, kto chce to robić :) |
Jestem pod wielkim wrazeniem, tej jakze ciekawej, merytorycznej i pelnej zaskakujacych zwrotow dyskusji.
Naprawde! Ps: wynika z tego, ze jestem w milczacej wiekszosci/mniejszosci? |
Również jestem pod wrażeniem. Kolega zapytał jaki ma wybrać sprzęt, a tu taki odchył od tematu. Jeśli moderator pozwala na to w tak szerokim stopniu to powinien się nad sobą zastanowić. Zamiast uspokoić klimat, prowokuje innych sam nie wiedząc co chce udowodnić.
|
No tak... a jakby temat zostal zamkniety to bylaby mowa o ciagotach dyktatorskich i cenzurze. Jak sie nie obrocic to posladki z tylu.
Fakt odbieglismy od zasadniczego tematu wiec moze przeniesc ta dyskusje na offtopic? Bo jakos nie wierze ze do wlasciwego tematu powrocimy... PS Zawsze jestescie tak zasadniczo nastawieni? PS2 : Obaj nie wniesliscie niczego konkretnego ani do jednej ani do drugiej dyskusji - wychodzi ze wasza inwencja skonczyla sie na uszczypliwych uwagach... |
Cytat:
widze ze jestes kontestatorem - piekna to postawa - ale chyba trzeba soba cos reprezentowac zeby tylko innych objezdzac... takie male 3 grosze tak robie sie brutalny - i chyba czas najwyzszy ps. pare razy juz prosilem zeby osoby ktore maja 'waty' do tego co robie raczyly mi je poslac/przedstawic - jak widac uwazaja ze sa ponad to i tak sobie od czasu do czasu jak tchorze partyzantke uprawiaja - bawi mnie to troche a troche irytuje - bo 'jesli nie ma problemow, to NIE ma problemow' - a jesli sa to gadac otwarcie albo siedziec cicho |
Sid nie denerwuj sie. Tak to bywa jak ktos nie dorosl do uzytkowania komputera.
|
Mam nadzieje ze rozmowa zakonczy sie jakims koncowym podsumowaniem???
:idea: Chodzi mi generalnie o to aby padly konkretne argumenty przemawiajace za kupnem nagrywarki firmy LG i LiteOn!!! Najlepsze opinie sa tych ktorzy posiadaja takie sprzety i moga cos powiedziec na ten temat, a w ogole dzieki za tak duze zainteresowanie tematem!!!!
|
Wydaje mi się, że w kilku postach (w tym także w moim) padły konkretne argumenty, ale nikt za Ciebie nie podejmie decyzji - sam musisz rozważyć, które wady/zalety są dla Ciebie istotniejsze... Chyba że oczekiwałeś takich krótkich jednoznacznych odpowiedzi, jakie też padły, ale zostały skasowane przez Moderatora...
|
Ja Ci odpowiem tak: mam LG i to w dodatku krytykowane combo i nie mogę mu nic zarzucić, jestem naprawdę zadowolony, pewnych rzeczy to combo nie obsługuje, ale o tym wiedziałem przed zakupem i jest ok - akceptuję to. Ma ten napęd wiele miłych cech.
A LiteOny znam głównie z opinii innych i wygląda mi na to, że LiteOn stawia na maksymalną wydajność, wykorzystywanie wszystkich technik poządanych przez użytkowników a także trwałość, solidność i to wszystko za niewielką cenę. Jeśli w ciemno to kupowałbym teraz LiteOna, a LG to tylko wtedy gdybym wiedział, że konkretnie na jakimś modelu mi zależy. Jeśli potrzebne Ci DVD, a nie masz, to kup sobie combo LG, są bardzo dobre i niedrogie. W 2003 roku to nie jest zły wybór - technologia została opracowana. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To gorzej, to świętokradztwo!!! :boks:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:07. |