Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pianista... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pianista-18999/)

kraluk 26.03.2003 16:23

Pianista...

:cisza:
Ostatnio głośno było na temat filmu Romana Polańskiego pt. "Pianista".
Film dostał 3 oscary, więc wpadłem na pomysł napisanie tego postu.
Więc co sądzicie o tym filmie???

Y@nkee_PL 26.03.2003 16:26

sadze ze... eeeeeee..

... nic nie sadze, nie ogladalem i nie zamierzam ;p

ale za to fajna sprawa, 3 oskary, to jest cos :)

ZbigNieff 26.03.2003 16:33

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
sadze ze... eeeeeee..

... nic nie sadze, nie ogladalem i nie zamierzam ;p

ale za to fajna sprawa, 3 oskary, to jest cos :)

Otoz to, zawsze to cos...
A co do filmu to jest calkiem calkiem :)
Napewno zasluguje bardziej na te oscary niz te za***a** Chicago!!!!!

julek 26.03.2003 17:43

Uwazam ze Pianista jest calkiem niezlym filmikiem.
W skali od 1 do 6, daje 5 :)

kizio 26.03.2003 17:46

Ilość załączników: 1
Cytat:

julek napisa***322;(a)
Uwazam ze Pianista jest calkiem niezlym filmikiem.
W skali od 1 do 6, daje 5 :)

A ja 3:cisza: :cisza: :P ((

P.S. Jak ci się podoba twój avatarek ze zmienionym tłem????

Remix 26.03.2003 17:46

Witam!

Widzialem ten film na wielkim ekranie i musze przyznac, ze wywarl na mnie ogromne wrazenie, ale "Lista Shindlera"(tak to sie pisze?) bardziej mnie poruszyla.

Film jest dobrze zrobiony i oddaje realia tamtej sytuacji.

Uwazam, ze warto go ogladnac, a w szczegolnosci mlodzi powinni go zobaczyc - moze to wyzwoli w nich ducha patriotyzmu i choc troche zyskaja szacunku do starszych ludzi, ktorzy walczyli o nasza wolnosc.

-Sid-The-Rat=> 26.03.2003 17:50

uwazam ze ludzie tak mlodzi jak kizio nie powinni wogole tego filmu ogladac - i tak nie maja szans go zrozumiec - bo jeszcze daleko im do dojzalosci emocjonalnej - a niektore obrazy z tego filmu (tak jak i z "Listy..." potrafia sporo namieszac w osobowosci

no i nie mowiac ze wypada wiedziec co sie oglada a czy moze to wiedziec mlodzian w wieku lat 13?

Remix 26.03.2003 17:57

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
uwazam ze ludzie tak mlodzi jak kizio nie powinni wogole tego filmu ogladac - i tak nie maja szans go zrozumiec - bo jeszcze daleko im do dojzalosci emocjonalnej - a niektore obrazy z tego filmu (tak jak i z "Listy..." potrafia sporo namieszac w osobowosci

no i nie mowiac ze wypada wiedziec co sie oglada a czy moze to wiedziec mlodzian w wieku lat 13?

Witam!

zgadzam sie z Toba Sid w 100%

piszac mlodzi mialem na mysli dojrzalych nastolatkow a nie dzieci.

oczywiscie takie filmy nadaja sie tylko dla widowni, ktora wie co oglada i rozumie powage filmu.

Adalis 26.03.2003 18:43

WITAM !

Jak dla mnie to film mi się bardzo podobał, wciągnął mnie na tyle że nie zasnąłem a to często mi się zdarza oglądając filmy :-). Polecam wszystkim, którzy wiedzą o co chodzi bo naprawde warto. A że film dostał 3 oskary to należy się cieszyć z tego powodu.

7 oskarów dla Chicago to chyba jakaś pomyłka.

POZDRAWIAM

-=KoWaLiK=- 26.03.2003 18:44

..filmu nie ogladalem, slyszalem ze jest great..
..film filmem, oscar oscar-em...
..ale co sadzicie o tym ze polanski nie odebral nagrody osobiscie..
..o tym ze ma przej...ne w usa..
..ale obciach..

..pozdr..

Laser 26.03.2003 18:50

Witam !

3 Klasa LO - poszlismy na "Pianiste" - heh

Korzentarze 90% klasy po seansie - "Kur** myślałem ze sie nigdy nie skończy - chodźmy już do tej "Galerii Centrum""

Zapytanie o najciekawsza scene - "To jak walczył o ogórki" ....

60% - mojej klasy uwaza sie za dorosłych bo miesiac temu odebrali dowód Osobisty - najlepszy przykład ze papier NIC nie znaczy ...

PS: Nie ujmujac nikomu - ale Ci najmadrzejsi powinni sobie formatke zrobic i postawic 2k bo cos im sie w MBR namieszzało i jak sie rano budza to chyba nie wiedza co i jak...

.....

A moje zdanie - film zrealizowany naprawde na poziomie - jako ze nie mam wiekszego pojecia o co tam chodzi / podziekowania dla wiadomo kogo / wiec oceniam go pod wzgledem zdiec i oprawy muzycznej - jak dla mnie OK.

eloise 26.03.2003 18:51

moja wypowiedź będzie inna niż te powyższe:

dla mnie ten film jest słaby

dodam, że jestem dojrzały emocjonalnie

Remix 26.03.2003 18:55

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
moja wypowiedź będzie inna niż te powyższe:

dla mnie ten film jest słaby

dodam, że jestem dojrzały emocjonalnie

Witam!

"slaby" ... bardzo gleboka i filozoficzna wypowiedz czlowieka dojrzalego emocjonalnie...

paja 26.03.2003 18:58

Film uświadomił ludziom jak wyglądało to wszystko na wojnie!!!

Dziwi mnie tylko że film ten dostał nagrodę (złotą palmę) pół roku przed premierą!!! co o tym sądzicie.

Stef 26.03.2003 19:05

Jak dla mnie to ten film jest chyba jednym z najlepszych filmow o takiej tematyce. naprawde warto go obejrzec, chocby na walory historyczne, nie wspominajac juz o walorach moralnych, ktorych w tym filmie nie brakuje! naprawde film godny polecenia, ale zgadzam sie z wami ze wiele osob tego filmu po prostu nie rozumie. osobiscie uwazam ze dobrym nawiazaniem do pianisty (wstepen) moze byc jedna z ksiazek opisujacych ten straszny okres. (np. "inny swiat" lub "opowiadania" borowskiego. niby to sa lektury z 4 klasy liceum, ale naparwde zrobily na mnie ogromne wrazenie!!!)

paput2000 26.03.2003 19:26

Mnie, jak już wspominałem film podobał się średnio i jest to raczej wina słabego scenariusza bądź co bądź napisanego przez Amerykanina, na podstawie książki i wspomnień Polaka. Dla mnie obraz wojny i Powstania w Gettcie ma całkiem inną postać, i nie jest to postać wygładzona i zamerykanizowana. Po za tym film trochę nie trzyma się kupy, pomimo że nie mamy tu do czynienia z rzeczą trudniejszą, czyli wielowątowością. Jest to tylko sprawnie zrealizowane opowiadanie.
Sama realizacja powiewa poprawnością warsztatu lecz niestety jest bez polotu, za mało jest momentów w których film wywoływałby głębsze odczucia, opowieść ta jest po prostu spłycona - no cóż Polański chyba za długo mieszka za granicą.

eloise 26.03.2003 19:33

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

"slaby" ... bardzo gleboka i filozoficzna wypowiedz czlowieka dojrzalego emocjonalnie...

z tym, że nie napewno....

oj zgryźliwi się robimy, czy.....

eloise 26.03.2003 19:38

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
(np. "inny swiat" lub "opowiadania" borowskiego. niby to sa lektury z 4 klasy liceum, ale naparwde zrobily na mnie ogromne wrazenie!!!)

mam podobne zdanie co do książki "inny świat"

dobrą pozycją o zbliżonej tematyce jest też "5 lat kacetu" Grzesiuka

RiT2 26.03.2003 20:48

KROTKO! Ciesze sie, ze obejrzalem ten film!

andrzejj9 26.03.2003 21:30

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
..filmu nie ogladalem, slyszalem ze jest great..
..film filmem, oscar oscar-em...
..ale co sadzicie o tym ze polanski nie odebral nagrody osobiscie..
..o tym ze ma przej...ne w usa..
..ale obciach..

..pozdr..

nie nazwalbym tego obciachem

oskarzony jest tam niby o gwalt, ale ten gwalt mial polegac na tyym, ze kiedys przespal sie w niepelnoletnia dziewczyna. Straszne rzeczy. Dla mnie to idiotyzm, ze przespanie sie z nieletnia (ktora rowniez tego chce) to gwalt. Prawo nie moze decydowac o wszystkim.

jacoob 26.03.2003 21:41

Wychodząc z kina miałem mieszane uczucia . pierwsze moje stwierdzenie to fakt że czuję sie lekko zawiedziony natomiast za cholerę niewiedzialem dlaczego? Teoretycznie i aktorstwo i oprawa i przesłanie filmu sprawdzilo się w 100 % no więc o co mi chodziło ? Może to głupie stwierdzenie ale idąc do kina oczekuje niewiadomo czego , czegoś co by mnie szalenie podekscytowało lub rozśmieszylo lub wstrząsneło. Po Pianiscie oczekiwałem szoku i nic takiego nienastąpilo .Pamiętam jak z otwartą buzią wyszedłem z Joanny Dark i właśnie czegoś podobnego jeżeli chodzi o silę wrazenia oczekiwałem po tym filmie .Dobrze ze przynajmniej zdaje sobie sprawę z wlasnego..jak to nazwać najlepiej ? ZMANIEROWANIA?

kraluk 27.03.2003 15:13

No wiecie, każdy może mieć swoje zdanie. Mieszkamy (chuba wszyscy:P ) w demokratycznej Polsce. :P ;)

jasut 29.03.2003 14:49

Re: Pianista...

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)
:cisza:
Ostatnio głośno było na temat filmu Romana Polańskiego pt. "Pianista".
Film dostał 3 oscary, więc wpadłem na pomysł napisanie tego postu.
Więc co sądzicie o tym filmie???

Bardzo mi się podobał, polecam.:peace:

jasut 29.03.2003 14:57

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
nie nazwalbym tego obciachem

oskarzony jest tam niby o gwalt, ale ten gwalt mial polegac na tyym, ze kiedys przespal sie w niepelnoletnia dziewczyna. Straszne rzeczy. Dla mnie to idiotyzm, ze przespanie sie z nieletnia (ktora rowniez tego chce) to gwalt. Prawo nie moze decydowac o wszystkim.

Pojęcie "przespał" nie jest tutaj właściwym określeniem, myślę, że inaczej spoglądał byś na tę sytuację, gdyby to 13 letnie "DZIECKO" było twoją córką.

andrzejj9 29.03.2003 16:35

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Pojęcie "przespał" nie jest tutaj właściwym określeniem, myślę, że inaczej spoglądał byś na tę sytuację, gdyby to 13 letnie "DZIECKO" było twoją córką.
prawdopodobnie masz racje... nie wiem, jak bylo to naprawde, ani nawet, ile on wtedy mial lat i kiedy w ogole to bylo. Bo jesli sam rowniez wtedy byl mlody, a dziewczyna nie miala nic przeciwko temu (ujmujac to w ten sposob) to zostaje przy tym, co napisalem. Jesli jednak on byl sporo starczy, to fakt - pojecie "przespal" jest tu nie na miejscu.

Maciej 29.03.2003 17:05

A ja oglądałem 2 razy...uważam że ten film wywarł piętno w mojej psychice...emocjonalnie...;)

.........Wszystkim którzy nie oglądali gorąco polecam.

Salvad0r 30.03.2003 17:26

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
nie wiem, jak bylo to naprawde, ani nawet, ile on wtedy mial lat i kiedy w ogole to bylo. Bo jesli sam rowniez wtedy byl mlody, a dziewczyna nie miala nic przeciwko temu (ujmujac to w ten sposob) to zostaje przy tym, co napisalem. Jesli jednak on byl sporo starczy, to fakt - pojecie "przespal" jest tu nie na miejscu.
Skoro nic nie wiesz to nie pisz bo sie osmieszasz. Dziecko w wieku 13 lat chronione jest prawem i cale szczescie, bo dzieje sie tak dla jej/jego wlasnego dobra. W wieku 13 lat ciezko mowic o dojrzalosci emocjonalnej i spolecznej, a dojrzalosc (?) fizyczna niewiele ma wspolnego z podejmowaniem decyzji. Pan Polanski namawiajac do zlego 13-o letnie dziecko dobrze wiedzial co robi bo sam byl juz w pelni doroslym mezczyzna i szybko musial salwowac sie ucieczka przed wieloletnim wiezieniem stanowiac swiatly przyklad pedofila.

Tak wlasnie wygladaja fakty. I nie pisz ze "jesli chciala to wszystko gra" bo dziewczyna w wieku 13 lat moze i czasem czegos tam chce ale z pewnoscia nie aktu seksualnego z doroslym mezczyzna. A to, ze i 5-o latke mozna do czegos namowic nie oznacza ze jak Ci sie uda to jestes w zgodzie z prawem bo wykorzystujesz naiwnosc i niewiedze malolata. Dziecko nie jest w stanie podejmowac decyzji stad znajduje sie ono niejako z automatu pod opieka prawa, co chroni je przed zboczencami typu pan Polanski.

A co do filmu to sam fakt, ze scenariusz napisal Amerykanin czyni z tegoz "dziela" wielka szmire. W skali do 10 oceniam na maksymalnie 4. To troche jak ostatnia proba ekranizacji Solaris'a na podstawie ksiazki Stanislawa Lema.

Salvad0r 30.03.2003 22:14

Cytat:

paja napisa***322;(a)
Film uświadomił ludziom jak wyglądało to wszystko na wojnie!!!

To jeszcze zalezy co uswiadomil. Napisalem juz wyzej, iz fakt ze scenariusz napisal Amerykanin nie swiadczy najlepiej o tym filmie. Z zalozenia Amerykanie maja jedynie teoretyczne pojecie jak naprawde "to wszystko" wygladalo. Bylo juz pare filmow w ktorych probowano kreowac hity kinowe slizgajac sie na ludzkich tragediach podczas wojny. Bez zwracania uwagi na prawde historyczna.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42.