Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarka-dvd-lg-4020b-czy-warto-19140/)

MagSP 01.05.2003 11:13

Witam ponownie, po moich bojach korzystam już ostatecznie z DXC v1.52 ripując nim dane na dysk, a potem wypalając je w osobnym programie Nero. Za 1.52 przemawia dodatkowy fakt: lepiej sobie radzi z płytkami bardzo zniszczonymi, z których chcemy odzyskać dane. Np. film z mocno porysowanej płytki (ale nie cyrklem :)) Czy próbowaliście już najnowszego programu DVD X Copy Xpress 2.0? który potrafi dziecinnie prosto usuwać zbędne ścieżki audio i napisy.

fido2001 01.05.2003 02:00

Mam juz LG !! Wlasnie wypalilem pierwsza plytke - DVD-Video - Chula na PowerDVD oraz dwoch stacjonarnych DVD-Playerkach :) Chyba, a raczej na 100-we jest wszystko w jak najlepszym porzadku !

Dziekuje za pomoc w wybraniu modelu DVD-Recorderka !

Pozdrawiam.

MagSP 29.04.2003 10:52

Do fido2001: Prawidłowa decyzja. LG4020B u mnie również sprawuję się znakomicie. Jak narazie wypalam tylko na płytkach PRINCO. 100% sprawne. Z nadrukiem i bez. Już w krótce mam zamiar przetestować Esperanze która również cieszy się dużym powodzeniem. A teraz troche o dalszej Twojej wypowiedzi. Ja również pochodzę z ery voodoo, a wcześniej z Amigi 500 i 1200. Obecnie posiadam Nvidie Geforce4 Ti4600 z której również jestem zadowolony jak kiedyś z voodoo. Ale co do Amd to się nie zgodze, przepraszam że to nie temat dyskusji, ale ja i większość znajomych, posiadamy nadal Intele, Northwoody PIV, ze względu na lepszą i stabilniejszą pracę z nimi. :) A co do LG 4020B to chcę jeszcze zwrócić uwagę że są dwa modele. Jeden z nich wyprodukowany jest w... Japoni. Ma czarną obudowę, oprócz panela, cyfrowe wyjście dźwięku itp. I u mnie w mieście niestety kosztuje ponad 1000zł :(. Ale trudno, płytki wypala bardzo dobrze. Pozdrawiam

grunger 28.04.2003 20:05

tak przy okazji lista płytek których nie lubi LG:
1. Datex - 50% idzie do kosza
2. Khypermedia - wypala tylko 1X, po wypaleniu 2X płytka nie odpala
3. TX - podobnie ja khypermedia
To są trzy marki płytek które sprawiły mi problemy. Zaznaczam, że wypaliłem już dwa spindle po 50 sztuk 'noname', wszystkie poszły 2x bez problemów. Płytki markowe, które działają w 100% to : TDK, Verbatim , Ritek, Intenso, BulkPaq, Generic. Są to płytki które wypalam w dużych ilościa. Rzadziej palę (również bez problemów) : vivastar, princo, Fuji.
A nagrywarka jest super!. Dzięki dla Luzaczka, który namówił mnie na jej zakup :))

fido2001 28.04.2003 19:50

Ojojojoj !!! Witam serdecznie !

Od dwoch dni analizuje ten temat i (...) powiem, ze strasznie mi namieszal.... ;) Na poczatku mialem kupic Pioneera 105, potem zaczalem sie zastanawiac na Toshiba 5002, zreszta wystawilem posta z zapytaniem typu : KTORA ??? na ktorego nikt nie odpowiedzial... Zreszta juz nie musi, bo !!!! Jutro ide kupic BOXowego LG 4020B ! :)

U mnie w Krakowie znalazlem taka sztuke za 890 ZL, i mysle ze oplacalnosc zakupu tego sprzeta jest bezdyskusyjna ! Szczegolnie dziekuje koledze w zielonym pojezdzie ( AVATAR ) ktory bardzo professionalnie podszedl do owej dyskusji :) Mysle, ze odkad LG polaczylo sie z Hitachi, robia duzo lepsze sprzety niz z przed fuzji z ta firma... A wielu na pewno pamieta ze najlepsze DVD-ROMy z pierwszych jakie sie pokazaly robila wlasnie HITACHI !! Dopiero potem pojawila sie ciekawa Toshiba SD-M1212 ktora stala sie legenda dzieki panom z Elaborate Bytes, ktorzy mocno zarekomendowali ten naped do wykonywania kopi zabezp. przed kopiowaniem w swoim programie Clone CD...

Jak tylko podepne eLGika, i nagram pare plytek, od razu sie tu zglosze jako kolejny ( z pewnoscia ;) ) zadowolony klient tego napedu..... A co do zmiany zdania na temat firm to podam jeden przyklad, kiedys 90% uzytkownikow wielbilo Voodoo, chipset i procki intela, uciekajac rownoczesnie od Rivy TNT, i prodoktow VIA oraz AMD, a dzisiaj te same 90% ( lacznie ze mna ) posiada k.graficzne nVidii, uklady VIA lub nForce, i procki AMD !!!! Kto wie, moze szukuje sie nowa reVolucyja ! ;) , albo juz nastapila - tylko MY musimy sie obudzic, i zerknac troszke dalej niz na to co nam oferuja media i reklama...

Pozdrawiam.

MagSP 28.04.2003 00:14

Jeszcze trochę o DXC 1.52. Jak pisałem moje DVD-R wypalone pod 1.5 i 1.52 nie są widziane na DVD-playerze. Tak więc używałem do tej pory DXC 1.41 i to na silniku NERO bez zaznaczonej opcji UDF. Na silniku defaultowym nie widział mi nagrywarki w ogóle. I to mając i nie mając RecordNow 4.5. Piszę o tym gdyż niektórzy z Was piszą że nagle ich DXC widzi nagrywarkę na silniku defaultowym, po zainstalowaniu Record'a. Tak było do dziś. Potrzeba nauką wynalazków. Postanowiłem zrobić kopię bezpieczeństwa mojego filmu WINDTALKERS na DXC 1.41 i... mały problem. Ta wersja żle rozpoznaje długość tego filmu. Pokazuje nielogiczny czas dwóch płyt. Tak samo DXC 1.3. Więc sięgam po DXC 1.52 a ta widzi film prawidłowo. Ale jak wiecie ta wersja u mnie żle wypala. I co zrobić? sobie myślę. I zaświeciła żaróweczka. Zrzuciłem wersją 1.52 film na twardziela i w momencie jak zarządał pierwszej czystej płyty wszedłem do katalogu w którym są spreparowane dane do wypalenia. Uruchomiłem normalnego NERO z opcją DVD-video i te dane z w/w katalogu wypaliłem na DVD-R, mając cały czas uruchomiony w tle DXC 1.52 czekający aż włoże czystę płytę i dam znać o tym. Dlatego w tle, gdyż jak się go wyłączy - automatycznie kasuje spreparowane dane. Efekt znakomity. Film odtwarza się doskonale. To samo robiłem z drugą połową filmu tzn z drugą płytą DVD-R. Z tą różnicą że nie wypalałem od razu, tylko w momencie jak DXC zarządał czystej płyty, skopiowałem spreparowane dane do innego katalogu, po czym wyłączyłem DXC. Oczywiście natychmiast skasował swoje dane ze swojego katalogu ale ja je już miałem w innym. Również uruchomiłem Nero i wypaliłem je. Efekt również wspaniały. Uff :)

Salvad0r 23.04.2003 19:00

No wiec dlatego wybralem, poki co, nagrywarke x2. Wiecej nie jest mi potrzebne a poza tym nie odpowiada mi cena nosnikow x4. Wybor swiadomy i sensowny jak sadze. Ja zwyczajnie chce przeskoczyc etap x4 i wejsc od razu w x8, jestem przekonany ze ma to sens i ze najdalej za rok zrealizuje te plany w takiej cenie w jakiej ty dzisiaj kupiles x4. Nic przy tym nie tracac ani nie czekajac "bez konca" jak piszesz, bo mam przeciez x2 w tej chwili, co jest optymalne tak w sensie samego wydatku na sprzet jak rowniez z punktu widzenia cen nosnikow.

zorg 23.04.2003 17:26

miles ma racje

tak czekac to mozna zawsze bo co 5 miesiecy wychodzi cos nowego, moze za rok moze za dwa , a za dwa bedzie jeszcze cos nowego , a to pokaza sie nagrywarki o pojemnosci 30Gb itd. wiec z ta teoria to bedziesz chodzil w dziurawych butach przez najblisze 5 6 lat.

a ceny nagrywarek dvd beda spadac w miare ich produkci tak jak to mialo miejsce z cdr , wiec jak za kilkanascie miesiecy pojawi sie nagrywarka w cenie 100$ z wiekszymi bajerami to ja kupie tak czy owak, po zatym to Yamacha ma robic DVD-R i jak to bedzie taki model jak F-1 to tez ja pozre i nie bede sie ogladac na sony czy co tam jeszcze, Jednak co dobra firma to firma 8)

Salvad0r 23.04.2003 17:15

Re: LG?

Cytat:

miles napisa***322;(a)
Dałem drogo ale przez najbliższe miesiące będe wypalał x4 bo ceny myśle (ale to tylko przypuszczenia) spadną najpierw 7 i 6zł za DVD-R. Czy warto LG... hmmm jak tanie nośniki osługuje i wszystko działa na stacjonarnym DVD to myśle że warto kupić x2
W mojej skromnej opinii nosniki x4 nie maja szans spasc przez najblizsze miesiace do 6-7zl, chyba ze jakies smieci typu Princo. Aktualnie hurtowa cena Esperanzy x2 wynosi cos kolo 6zl brutto wiec watpie czy rynek az tak poleci do wakacji. Chociaz.. zapotrzebowanie na nosniki rosnie w szokujacym tempie, producenci typu Ritek nie wyrabiaja z zamowieniami wiec kto wie, kto wie... No ale mimo wszystko jakos sie przemecze na x2 a szybsza to chyba kupie dopiero jak pojawi sie standard x8 :-) Pamietam jak meczylem sie z CDR x4 przez dlugi czas podczas gdy ludzie rzucali sie na x6 czy x8. Ja poczekalem jeszcze troche i kupilem w rewelacyjnej cenie x24. To byl dopiero skok jakosciowy... z 20 minut do 3 :-) To samo planuje z DVDR.

LG obsluguje tanie nosniki wrecz rewelacyjnie. Zgodnie z tym co pisali posiadacze tej nagrywarki zanim sam kupilem nagrywa wszystko i robi to x2 nawet w wypadku plytek x1 ktore np. na Pioneerze nie nadaja sie do niczego po nagraniu.

miles 23.04.2003 12:51

LG?

I ja teraz zastanawiam się czy nie kupić LG ale mam Sony. Zadowolenie 100%. Dałem drogo ale przez najbliższe miesiące będe wypalał x4 bo ceny myśle (ale to tylko przypuszczenia) spadną najpierw 7 i 6zł za DVD-R. Więc tak czy tak nic nie tracisz bo czekać jak coś stanieje lub coś będzie nowego to bez sensu. "nie kupie teraz...póżniej albo jeszcze pózniej" tak można czekać do usranej śmierci poniewaz wszystko szybko idzie do przodu.
Czy warto LG... hmmm jak tanie nośniki osługuje i wszystko działa na stacjonarnym DVD to myśle że warto kupić x2

grunger 23.04.2003 06:46

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Do grungera: nie spodziewalem sie, ze przeczytam ze nigdy nie robiles backupu z backupu, dyplomatyczna odpowiedz. Inna sprawa, ze gdybys mial kiedys ochote sprawdzic czy DXC 1.3 moze cos takiego zrobic to bylbym wdzieczny bo nijak nie moge tej wersji juz znalezc nigdzie (mam 1.41 oraz 1.5 oraz jakas stara wersje beta sprzed epoki lodowcowej, a 1.3 nijak nie daje rady wygrzebac). Dasz rade sprawdzic jak to jest z tymi backupami w 1.3?

Nie dziw się, ja nagrywam głównie bootlegi, ktore z reguły nie są zabezpieczone. Obecnie używamj uż tylko nero, nowa werjsa radzi sobie z płytami 'multiborder', tak więc odinstalowałem calą resztę. Szukałeś dxc na direct connect może?

Salvad0r 23.04.2003 02:43

Cytat:

KlausM napisa***322;(a)
Salvad0r, może zdradzisz gdzie zamówiłeś płytki DVD-RAM w tej cenie ?
Daleko poza Polska. Niestety nic z tego nie wyszlo, padlem ofiara cwanej promocji, a dokladnie sprzedazy wiazanej typu "dostaniesz tanio te plytki jak kupisz od nas jeszcze blablab i blablabla" o czym zostalem poinformowany dopiero przy potwierdzaniu zamowienia.

Swoja droga dosc typowa forma naciagania w sklepach internetowych, pozostaje tylko "no, thanks" i szukanie dalej tanich DVD-RAM'ow :-)

Salvad0r 15.04.2003 18:50

Do grungera: nie spodziewalem sie, ze przeczytam ze nigdy nie robiles backupu z backupu, dyplomatyczna odpowiedz. Inna sprawa, ze gdybys mial kiedys ochote sprawdzic czy DXC 1.3 moze cos takiego zrobic to bylbym wdzieczny bo nijak nie moge tej wersji juz znalezc nigdzie (mam 1.41 oraz 1.5 oraz jakas stara wersje beta sprzed epoki lodowcowej, a 1.3 nijak nie daje rady wygrzebac). Dasz rade sprawdzic jak to jest z tymi backupami w 1.3?

Do MagSP'a: poradzilem sobie jakos w koncu z DXC 1.41 i powiem wiecej, zgralem na probe na DVD-RW korzystajac z silnika DXC a nie Nero: po poprawkach polegajacych na odswiezeniu systemu wszystko poszlo bez najmniejszego zaciecia. Sprawdze jeszcze ten silnik Nero mimo wszystko. Mozesz mi podpowiedziec jak masz ustawiona opcje kompatybilnosci z UDF?

KlausM 14.04.2003 19:34

Salvad0r, może zdradzisz gdzie zamówiłeś płytki DVD-RAM w tej cenie ?

MagSP 12.04.2003 23:14

Witam. Uważam że DVDXCopy 1.41 jest świetny. Lubię funkcjonalne programy. Wciska się jeden przycisk i wszystko się robi samo. Taki jest właśnie DXC. Ostatnio nawet zaproponował mi czy nagrać na jednym DVD cały film z dwóch warstw bo jest taka możliwość i się zmieści, a dodatki na drugim DVD. Zgodziłem się oczywiście, nie nagrywając już dodatków:). Używam silnika Nero w ustawieniach DXC bo inaczej nie widział mi nagrywarki. Na odtwarzaczu nie ma żadnych problemów. Sprawdzałem na czterech markach. I wszystko ok. RecordNow'a nie instalowałem.

grunger 10.04.2003 21:41

Wiesz Salvad0r, jeszcze nie robiłem backupu z backupu...
BTW, nowe nero rozwiązało wszystkie moje problemy (poprzednie nie potrafiło skopiować płyty multiborder), tak więc odnistalowałem całą resztę.

Salvad0r 10.04.2003 01:04

Odpowiedz hurtowa :-)

Do grungera:

Cytat:

musisz używać recordnow 4.10, w tej wersji już widzi lg, a co do dxc to używam wersji 1.3 i jest ok

Faktycznie, moj blad. Mialem zainstalowane RNM 4.00 a nie 4.50 jak sadzilem.. Przed chwila zmienilem na RecordNowMax 4.50 i LG4020B jest widziana prawidlowo juz. Cholerny zamet z tymi wersjami RNM, prawde mowiac mam tu z 5 roznych chyba od 3.0 w gore.. caly dzien zmarnowalem i pomylilo sie z tego wszystkiego - zapomnialem najnowszej sprawdzic :-)

Jeszcze raz w kwestii DXC - czy dobrze rozumiem Twoja odpowiedz ze 1.3 potrafi powielic backup? Czy jedynie z oryginalu na DVDR jednorazowo mozna nagrac?

Do MagSPa:

Cytat:

Hej. Ja jestem posiadaczem lg 4020B. Aby DXC 1.41 "zobaczył" nagrywarkę musisz w opcjach tego programu wybrać silnik nagrywania "Nero". Wtedy zobaczy bez problemu, przynajmniej u mnie

Witam kolejnego posiadacza 4020B :-) Mam gorace wiadomosci z frontu: DXC 1.41 zobaczylo mi LG zaraz po tym jak zainstalowalem RecordNowMax 4.50, co ciekawe nie mam wybranego silnika Nero tylko defaultowy, z DXC - zobacz u siebie jak Ci sie to spisuje przy okazji.

I pytania takie mam jeszcze: Czy mam rozumiec ze robiac kopie w DXC uzywales silnika Nero? I dziala bez problemu na odtwarzaczu? Bo duzo slysze o problemach z backupami DVD jesli pali sie je w Nero wiec tym bardziej sie dziwie jesli miales ten silnik wlaczony, napisz wiecej w wolnej chwili. Sprawa druga: DXC 1.41 pieknie widzi mi film, z radoscia zrzuca na dysk, po czym prosi o wlozenie czystej plyty i rozpoczyna nagrywanie - konkretnie zaczyna wywalac w oknie duzo ciekawych tekstow po czym.. zawiesza sie. Czyzby to problem z tym silnikiem defaultowym czy jak? Trzy razy probowalem i trzy razy zwislo. Juz rece mi zaczynaja opadac, najpierw nie widzialo nagrywarki a teraz cos takiego.

MagSP 09.04.2003 21:35

Hej. Ja jestem posiadaczem lg 4020B. Aby DXC 1.41 "zobaczył" nagrywarkę musisz w opcjach tego programu wybrać silnik nagrywania "Nero". Wtedy zobaczy bez problemu, przynajmniej u mnie :)

grunger 09.04.2003 07:00

musisz używać recordnow 4.10, w tej wersji już widzi lg, a co do dxc to używam wersji 1.3 i jest ok

Salvad0r 09.04.2003 03:23

Cytat:

MagSP napisa***322;(a)
To jeszcze raz ja. Wyrzuciłem DXC 1.5 - jest złe. Kopie zapasowe zrobione tą wersją nie są odtwarzane na DVD Playerach. Sprawdzałem na SONY 405 i Grundiku. Zainstalowałem 1.41 i efekt wspaniały - filmy są odtwarzane idealnie!!! 1.41 nie robi kopii z kopii także, ale to już zrobi Instant Copy 7.0
Hmmm czyli moje podejrzenia co do problemow w 1.5 byly sluszne, jakis czas temu zastanawialem sie na Forum nad zmianami w 1.5 i wyszlo mi ze sa one na niekorzysc...

Inna sprawa ze moja 4020B nie jest widziana przez DXC 1.41. Czy masz jakis pomysl? To znaczy czyta i robi backup na dysk ale jak juz ma sie zabrac za zgrywanie to kaze mi wskazac nagrywarke i guzik, nic nie mam do wyboru. Takze RecordNowMax 4.00 widzi mi LG 4020B jako DVD-ROM a nie nagrywarke.

Panowie posiadacze LG-4020B, *help* Licze na sugestie tak z Twojej strony jak i grungera oraz Luzaczka :-)

MagSP 05.04.2003 23:33

To jeszcze raz ja. Wyrzuciłem DXC 1.5 - jest złe. Kopie zapasowe zrobione tą wersją nie są odtwarzane na DVD Playerach. Sprawdzałem na SONY 405 i Grundiku. Zainstalowałem 1.41 i efekt wspaniały - filmy są odtwarzane idealnie!!! 1.41 nie robi kopii z kopii także, ale to już zrobi Instant Copy 7.0

grunger 04.04.2003 20:26

Cytat:

MagSP napisa***322;(a)
Zakupiłem nagrywarke DVD LG4020B. Po zrobieniu kopii zapasowej filmu na dołączonych płytkach EMTEC DVD-R, programem DVDXCOPY, mój DVD Player Sony 405 - NIE widzi płytki. Wyświetla napis "Cannot Play" Pomóżcie - Co się dzieje. Moze coś żle robię. Na jakim sterowniku w programie dvdxcopy nagrać film? Gear czy NeroExternal? Nagrałem na Nero bo w Gear nie widzi mi nagrywarki.
Spróbuj dvdxcopy w wersji 1.3

MagSP 04.04.2003 20:23

Zakupiłem nagrywarke DVD LG4020B. Po zrobieniu kopii zapasowej filmu na dołączonych płytkach EMTEC DVD-R, programem DVDXCOPY, mój DVD Player Sony 405 - NIE widzi płytki. Wyświetla napis "Cannot Play" Pomóżcie - Co się dzieje. Moze coś żle robię. Na jakim sterowniku w programie dvdxcopy nagrać film? Gear czy NeroExternal? Nagrałem na Nero bo w Gear nie widzi mi nagrywarki.

stefan2003 01.04.2003 22:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

>Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na >poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz >kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem >jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. >Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba >oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca >nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera >to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo >przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego >popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem >tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial >zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge >powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i >wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym >forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze >sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

No te osoby ktore ja znam sa tez zadowolone z Pioneerow tak samo jak ja z Sonego. Co do malej ilosci uzytkownikow nagrywarki Sony to sprawa wyglada tak ze jest po pierwsze droga a po drugie ja czekalem na nia ok 3 tygodni przy czym jak zamawialem to nagrywarka juz miala byc slana. To "juz" przeciagnelo sie do 3 tygodni ale warto bylo. Co do riposty do twojego postu to przepraszam ale go jakos ominalem i z checia wyraze swoje zdanie w omawianej przez Ciebie kwestii. Prosilbym o podanie dokladnie z kiedy jest ten post to ASAP na niego odpowiem.

>Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem >prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi >bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten >produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i >posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to >dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby >bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za >970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie >najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie >grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, >doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem >wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do >tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu >szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za >Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak >najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja >glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R >zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz >x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) >lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped >x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do >konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym >tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

No ja mialem tak samo. Wszystko mi smigalo(i smiga) jak nalezy. Co do ceny to dalem za Sonego 1500 zl kiedy LG byl bodajze po 1150 (obie box). Teraz prawdopodobnie kupilbym Pioneera bo Soniacz podrozal do 1700-1800 co jest juz cena absurdalna, jednakze wtedy uznalem Sonego jako najlepszy produkt w kategorii cena/mozliwosc. Poza tym mialem idealnie odlozone 1500 zl na nagrywarke wiec bylem w tej komforotowej sytuacji ze moglem bez problemu wylozyc te 1500 zl na nagrywarke. Jedyny problem jaki napotkalem to niemozliwosc kupna. Poza tym napisales ze jak bedziesz potrzebowal 4x i +/- to kupisz naped jesienia (prawdopodobnie). Ja wyszedlem z zalozenia ze nie bede w stanie znow wylozyc 1000-1500 zl na nowy sprzet z kategorii "nagrywarka", dlatego tez postanowilem wybrac sprzet ktory obslugiwal + i - (to byl jedyny z napedow ktory dalo sie kupic. Byla jeszcze chyba Toshiba czy Teac ale nie bylo ich nigdzie). Co do rulonika to mialem tez odlozone na 200 plyt dvd-r ;)

>I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie >rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku >ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada >sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a >11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego >oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 >to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.

Poki co mam Geforce2 MX 32MB i nie potrzebuje zmieniac karty bo prawie w ogole nie gram. Dlatego tez nie uwazam sie za jakiegos mega fana jakichs gadzetow itp. Chociaz ostatnio (grudzien 2002) nabylem dysk Caviara 80GB 8MB cache. Byl drozszy troche od wersji normalnej (chyba z 2 czy 4 mb cache). Kupujac go wyszedlem z zalozenia ze lepiej troche poczekac i dozbierac do kupna tego 8MB niz kupic szybciej cos co za dosyc mala roznice w kwocie ma troche mniej opcji czy tez mozliwosci.

>Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a >probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz >wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD->RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz >zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format >nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie >bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac >np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna >wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk >twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM >przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD->RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R >jako takiego.

No w zwiazku z tym zaraz przeczytam. Twojego postu nie przeczytalem gdyz prawdopodobnie go ominalem (nie mialem zamiaru, po prostu czasami czytam forum wieczorem i staram sie dosyc szybko przejzec posty przez co czasami cos pomijam). Co do DVD-RAM to po prostu kupujac nagrywarke w zasadzie malo informacji czytalem o DVD-RAM. Wiekoszosc jakichs testow itp omijalo ten format koncentrujac sie na + lub - R. DLatego tez glownie z tego korzytsam obecnie (aktualnie nagrywam same -R ale tylko dlatego ze plytki +R sa drozsze (chociaz roznica wacha sie juz w granicach 1-2 zl wiec z biegiem czasu przesiade sie na +R)))

Luzaczek 01.04.2003 17:29

Cytat:

I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a 11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.
Dokladnie, ja mam w98 first edition, office 97 - niedalej jak wczoraj znajoma pytala o office'a, bo jej potrzebny do pisania prac do LO - takich po 2-3 strony A4. Nie mogla uwierzyc, ze 97 w ogole do czegos sie nadaje i oczywiscie poszla szukac dalej. Tymczasem ja na swoim napisalem 2 licencjaty i 1 magisterke :P
Absolutnie zgodze sie z Toba, ze ludzie maja, by miec. Ale nie win ich - reklama przekonuje, ze trzeba miec, obojetnie czy Sony, bo ma wszystko, czy batonika, bo rozebrana laska na niego leci, czy perfumy, ze kobitki beda Twoje itp itd. To tylko reklama. Miliony jej ulegaja, wytwarzajac w sobie potrzebe posiadania czegos, co im do niczego nie jest potrzebna. Tak jak on mowil: bios mu dziala, ale laduje nowy. Czemu? bo NOWY! Obejrzyj czasem blok reklamowy i zastanow sie dlaczego slowo "nowy" czy "nowosc" jest tak czesto uzywane. Tak wiec nie miej pretensji do Stefanka - ot, produkt popkultury.

grunger 01.04.2003 16:19

Cytat:

Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za 970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R (zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a 11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.

Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD-RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD-RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R jako takiego.

nic dodać, nic ująć - BRAWO!

Salvad0r 01.04.2003 13:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:

stefan2003 napisa***322;(a)

Znam 3 osoby ktore maja nagrywarki DVD-R. Zadna z nich nie ma LG. Do tego na forum chyba 90% userow posiadajacych nagrywarki DVD-R to uzytkownicy Pioneera lub Sonego.

Co do DVD-RAM to nie widzialem czystych plyt nawet. Jak dla mnie to ten format jest przezytkiem.

Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za 970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R (zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD-RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD-RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R jako takiego.

zorg 01.04.2003 02:54

postaram sie wogule

zapomniec o temacie co kupic ! bo kazdy i tak kupi takie buty w jakich mu wygodnie i jaki kolor mu sie podoba . Wazne aby byl zadowolony :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

stefan2003 01.04.2003 02:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

>Twoje myslenie jest dziwne... Owszem, wiadomo, ze pod koniec roku >pojawia sie nagrywarka 8x. Wiadomo tez, ze juz jest w produkcji >niebieski laser (tez Sony), ktory iles tam razy zapisuje wiecej od >DVD na plycie. Nie zdziwie sie jesli za 2 lata beda nagrywarki 16x. >Tak myslac mozna czekac w nieskonczonosc.

No jasne. Dlatego tez nie kupuje na pale nowej grafiki, itp. Jednakze za sprzet ktory kosztuje 1000 zl lub wiecej wymagam aby obslugiwal jak najwiecej opcji a nie tlumaczyl sie tym ze to pozniej, lub po co 4x skoro mozna na 2x, itp. (Rownie dobrze mozna sie spytac po co komu ochrona w styulu BurnProof skoro nagrywarka ma duzy bufor i a komputer jest sliny (tak kiedys mi argumentowal uzytkownik Yamahy, to go poprosilem o nagranie mi czegos na dyskietke pod Win 98 ;) )) Przynajmniej jak wykladalem 1500 zl na Sonego to wlasnie w takich kategoriach myslalem. LG u mnie odpadl na poczatku bo jest tylko 2x, nie ma +r. Co do DVD-RAM to nie widzialem czystych plyt nawet. Jak dla mnie to ten format jest przezytkiem.

>Druga sprawa... 1000zl to duzo. Kazdy ma jednak iles tam plyt CD. >Dzis jeszcze moze je sprzedac, za rok juz nie - pomysl ile wtedy >wladujesz do kosza. Pomysl o nagrywarce CD za 250-300zl, ktorej >wowczas juz nikt nie bedzie chcial (znow do kosza) itp itd. Nie jest >tajemnica, ze zawsze lepiej kupic sprzet za 1000zl i "zarobic" na >nim 2000zl niz za 400zl i nie zarobic juz nic.

Tzn ? Nie rozumiem tej sentencji ;) Czy chodzi o to ze po co kupowac naped DVD-R za 1500 zl skoro mam dane na plytach CD-R ? Jesli o to chodzi, to po co np. kupowac nowe Volvo skoro do starego mam jeszcze komplet opon ? ;)

>Trzy - Sony jest produktem niedopracowanym. Najnowszy 2.0 bodaj bios >jest koszmarny - poczytaj na grupach, plytki, ktore sie palily na 4x >teraz ida ludziom na 1x. Jakis tam model z serii 500 wycofuja w >ogole z rynku, wstrzymali na jakis czas dostawy, przez co jej cena >poszla w gore (bodaj z 1500 na ponad 2000) - zastanow sie dlaczego >to wszystko sie dzieje. Jakos nie slyszalem, by LG wypuszczalo co >miesiac nowy bios, wstrzymywalo dostawy, wycofywalo 4020B, by >wprowadzic inne wersje TEJ SAMEJ nagrywarki, ale juz bez bugow. Masz >racje - LG wyda na jesieni 4x, podczas, gdy komkurencja bedzie miala >juz pewnie 8x. Problem w tym, ze realnie beda nagrywali na 1 czy 2, >bo plyty tansze, a nosnik na wiecej nie pozwala (lub wgrali >najnowszy BIOS Sony czy Pioneera), a LG bedzie ciac pewnie 4x >wszystko jak leci. Oczywiscie Ty Stefan, bedziesz czekal na 16x w >przyszlym roku :P

Hmm, wgralem jakis bios jakis czas temu. Wszystko nagrywam 2x gdy np znajomy na Pioneerze nagrywa ta sama plyte 1x. Plyty co nagrywam zapuszczam z testem na napedzie coby miec pewnosc i wszystko mi dziala. Zreszta wole sobie wgrywac bios co miesiac w ktorym dodana jest obsluga nowych nosnikow, jakies poprawki, itp. Wg Twojego rozumowania sprzet LG jest bezbledny. Zreszta w napedzie 2x nie ma co updatowac, skoro 99% plyt idzie na 2x. Nowsze biosy dodawaly miedzy innymi obsluge 4x dla niektorych nosnikow bodajze itp. Wyszedl nowy bios, sciagnalem i wgralem. Wszystko dziala. Wiec nie widze zadnego problemu. Co do 16x to watpie bo po to wydalem 1500 zl w sprzet ktory nagrywa 2x i 4x a takze + i - (R) zeby miec spokoj na jakis czas z inwestowaniem w naped DVD-R/+R. Zreszta LG moglem kupic chyba z 2 miesiace wczesniej niz Sonego, lecz wolalem dozbierac pieniadze i kupic cos co za dosyc pokazna ilosc pieniedzy obsluguje rowniez dosyc pokazna ilosc opcji.

PS.
Znam 3 osoby ktore maja nagrywarki DVD-R. Zadna z nich nie ma LG. Do tego na forum chyba 90% userow posiadajacych nagrywarki DVD-R to uzytkownicy Pioneera lub Sonego. Nie mowie ze to cos znaczy ale wg mnie za tak wy***ana cene jaka rzadaja sobie producenci nagrywarek DVD, naped taki powinien miec jak najwiecej opcji a nie tlumaczyc sie tym ze to jest nie potrzebne lub po co mi skoro to mi starcza. Wg mnie po to bo kosztuje to tyle ze az sie prosi zeby bylo ;)
PS.2
Mam 2 nagrywarki LG 32x . Gdy je kupowalem kosztowaly chyba 350 zl a mialy na maksa duzo ciekawych opcji. Ale wybralem je tylko dla tego ze trudno je zajechac i kosztowaly grosze ;)

Pozdrawiam LG users ;)

grunger 31.03.2003 18:03

odchylenia od standardu dvd-r? pierwszy raz takie bzdury słyszę...

Salvad0r 31.03.2003 17:53

Cytat:

Franek Dolas napisa***322;(a)
Używam Espefrancy:) są najlepsze.A TEAC to chyba rzeczywiście OEM Pioneera i nie wiem jak przypalić szybciej jedynki jak wiesz jak to zrobić to napisz to spróbuje 4x na dwójkach;)
O ile widze to Esperanza bryluje ostatnio.. Dziala na kazdej nagrywarce i to niezle z tego co ludzie pisza tutaj. Na Teac'u takze:jupi: Dzieki za info.

Co do Teaca to podaj jak mozesz wersje biosu jakiej obecnie uzywasz. Wtedy napisze Ci wiecej, prawdopodobnie jest to jeden z nowszych biosow a jesli naprawde te TEAC'ki to OEM Pioneer'a to na 90% masz zablokowane nagrywanie tanich plytek (Pioneer odcina firmy ktore nie chca placic "tantiemow" nazywajac ich nosniki "niepelnowartosciowymi"). W zwyklym Pioneerze mozna zrzucic nowy bios i wgrac stary, wtedy duzo plytek idzie x2 aczkolwiek nie wiem czy w przypadku OEM'u Pioneer'a moglbys wgrac prawdziwy bios od tegoz, nie radze ryzykowac.

Jesli chodzi o palenie nosnikow x2 na x4 to szzczerze watpie. x1>x2 jeszcze ma prawo zadzialac ale x2>x4 juz nie - inna struktura i technologia produkcji, prawdopodobnie 3/4 poszloby do kosza a i ta reszta slabo by dzialala jesli w ogole.

Salvad0r 31.03.2003 17:46

Re: Re: Re: Re: Do grungera

Cytat:

Luzaczek napisa***322;(a)

Nie stwierdzilem w LG zadnych odchylen od standardu. Absolutnie NIC z tych rzeczy.

Moze powiem inaczej - nie spotkalem 1x, ktorej by nie palila na 2x.

Ciesze sie. Jak juz napisalem wyzej przed chwila przynioslem ze sklepu LG 4020B i jestem zadowolony: opakowanie porzadne, w pudelku elegancko zapakowana plytka DVD-RW oraz DVD-RAM, tasma, srubki, ladna gwarancja fabryczna i jakies oprogramowanie. To wszystko za 970zl brutto z 24-o miesieczna gwarancja.

Wiadomosc ze pali wszystko, a w kazdym razie z tego co piszesz bardzo wiele nosnikow i do tego x1>x2 dopelnia poczucia slusznego zakupu. Odchylen tez nie stwierdziles a wiec swietnie - nie warto przeplacac za Pioneera'a a tym bardziej placic 2x wiecej za SONY z DVD+R. Z podanej przez Ciebie grupy nosnikow Pioneer nie potrafi wypalic co najmniej kilku a juz na pewno nie x2, tym bardziej brawo dla LG.

Bardzo cieszy mnie DVD-RAM, widze dla niego duze zastosowanie w moich warunkach. Obecnie szykuje sie juz do sprawdzenia czy LG bedzie dzialac takze pod Linuxem co byloby juz naprawde rewelacja.

Salvad0r 31.03.2003 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:

Co do DVD+R to kupno Sony jest przyszlosciowe wlasnie dlatego ze nagrywa ten standard. Dlaczego? Otoz jak kazdy wie sa dwa standardy i nie ma pewnosci ktory bedzie w przyszlosci tym lepszym, dlatego kupujac nagrywarke sony masz pewnosc ze nagra ci co tylko chcesz. Co do DVD-RAM to wg. mnie ten format to przeszlosc. Czystych plyt nie widzialem (dvd-ram), nagrywarek co to nagrywaja nie widzialem od dawna (przynajmniej nie kojarze), o standardzie prawie nigdzie sie nie mowi. Jak dla mnie wydatek rzedu 1000 zl to duzo. Myslalem tez o kupnie LG ale wolalem poczekac jeszcze, dozbierac kase i kupic Soniacza, dlatego ze : nagrywa + i -, nagrywa 4x

Czyli chcesz wydac 1000 zl za sprzet o ktyrm wiesz ze juz w jesieni bedzie 4 razy wolniejszy od konkurencji?

Absolutnie nie masz racji moim zdaniem. DVD+R to jeszcze nic pewnego a jesli nawet przebije sie to najwczesniej za pol roku (ew. padnie za kolejne 6) tak wiec kupowanie juz teraz nagrywarki uniwersalnej mija sie z sensem. Gdyby kosztowala troche wiecej niz nagrywarka "mono" to jeszcze rozumiem ale placic 2000zl (czyli tyle co DWIE LG DVD-R) to juz lekka przesada. Jesli faktycznie standard DVD+R sie przebije to sobie dokupie taka ktora bedzie nagrywac TYLKO DVD+R i na pewno nie bedzie kosztowac 2000zl a np. 1000zl. A poki co nabylem wlasnie LG za 970zl brutto z 24-o miesieczna gwarancja i jestem z tego BARDZO zadowolony. Jesli najdzie mnie ochota to sprzedam ja za rok np. za 600-700zl i wierze ze znajde kupca nie tracac wiele. Sony warte dzis 2000zl bedzie za rok bez gwarancji i warte moze z 1000 albo i mniej. Policz logicznie co sie bardziej oplaca. Nagrywanie x4 tez mnie nie kreci bo nosnik jest znacznie drozszy a fabryczki plytek nie prowadze wiec doprawdy moge poczekac 30 min zamiast 15. Jak sie pojawia x8 to co innego juz, wtedy bedzie warto wymienic i zrobie to zapewne. Z niewielka strata zreszta.

Co do DVD-RAM to takze nie masz racji. Nie widziales nagywarek tego typu wiec sie nie wypowiadaj. DVD-RAM bije na glowe DVD-RW tak niezawodnoscia jak i trwaloscia i szybkoscia zapisu, przede wszystkim dlatego ze zapisuje sie bezposrednio do sektorow na plycie (podobnie jak na twardym dysku), nie ma lead-in i lead-out i temu podobnych rzeczy. Jest takze sprzetowa weryfikacja zapisu W LOCIE wiec jak nagrasz backup systemu to mozesz byc pewien ze go odtworzysz pozniej. Nagrywarka LG oferuje to niejako gratis obslugujac jednoczesnie zwykly DVD-R/W. Czyta takze DVD+R a zadna inna "mono" tego nie potrafi. Malo, jak za niecale 1000zl? Uwazam ze bardzo duzo i juz nie szukam dalej, wlasnie wrocilem do domciu z LG 4020B wersja box. Jestem zadowolony i wierze ze dokonalem slusznego wyboru.

Luzaczek 31.03.2003 17:08

Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Stefan: Twoje myslenie jest dziwne... Owszem, wiadomo, ze pod koniec roku pojawia sie nagrywarka 8x. Wiadomo tez, ze juz jest w produkcji niebieski laser (tez Sony), ktory iles tam razy zapisuje wiecej od DVD na plycie. Nie zdziwie sie jesli za 2 lata beda nagrywarki 16x. Tak myslac mozna czekac w nieskonczonosc.

Druga sprawa... 1000zl to duzo. Kazdy ma jednak iles tam plyt CD. Dzis jeszcze moze je sprzedac, za rok juz nie - pomysl ile wtedy wladujesz do kosza. Pomysl o nagrywarce CD za 250-300zl, ktorej wowczas juz nikt nie bedzie chcial (znow do kosza) itp itd. Nie jest tajemnica, ze zawsze lepiej kupic sprzet za 1000zl i "zarobic" na nim 2000zl niz za 400zl i nie zarobic juz nic.

Trzy - Sony jest produktem niedopracowanym. Najnowszy 2.0 bodaj bios jest koszmarny - poczytaj na grupach, plytki, ktore sie palily na 4x teraz ida ludziom na 1x. Jakis tam model z serii 500 wycofuja w ogole z rynku, wstrzymali na jakis czas dostawy, przez co jej cena poszla w gore (bodaj z 1500 na ponad 2000) - zastanow sie dlaczego to wszystko sie dzieje. Jakos nie slyszalem, by LG wypuszczalo co miesiac nowy bios, wstrzymywalo dostawy, wycofywalo 4020B, by wprowadzic inne wersje TEJ SAMEJ nagrywarki, ale juz bez bugow. Masz racje - LG wyda na jesieni 4x, podczas, gdy komkurencja bedzie miala juz pewnie 8x. Problem w tym, ze realnie beda nagrywali na 1 czy 2, bo plyty tansze, a nosnik na wiecej nie pozwala (lub wgrali najnowszy BIOS Sony czy Pioneera), a LG bedzie ciac pewnie 4x wszystko jak leci. Oczywiscie Ty Stefan, bedziesz czekal na 16x w przyszlym roku :P

Luzaczek 31.03.2003 16:58

Re: Re: Re: Do grungera

Nie stwierdzilem w LG zadnych odchylen od standardu. Absolutnie NIC z tych rzeczy.

Procz esperanzy, na 2x jedynki palilem: princo z nadrukiem i bez, ritek g03, datex, silvercircle, datawrite, datatrack, optodisc. Wiecej nie pamietam, starczy, by zalozyc, iz pali wszystko. Moze powiem inaczej - nie spotkalem 1x, ktorej by nie palila na 2x.

stefan2003 31.03.2003 10:45

Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

>Poki co to wiekszosc napedow na rynku ma "uciete funkcje o polowe" a >dokladnie nagrywanie DVD+R wiec nie jest to argument. Powiem wiecej, >np. Pioneer nie potrafi nie tylko zapisywac ale nawet czytac DVD+R >natomiast takie LG o ile dobrze wyczytalem w specyfikacji DVD+R/W >czyta. A do tego ma DVD-RAM ktory jest o wiele lepszy niz standard >DVD-RW. Stad moje zainteresowanie LG, zwlaszcza ze wcale nie >kosztuje 1200 a niecale 1000zl.

Co do DVD+R to kupno Sony jest przyszlosciowe wlasnie dlatego ze nagrywa ten standard. Dlaczego? Otoz jak kazdy wie sa dwa standardy i nie ma pewnosci ktory bedzie w przyszlosci tym lepszym, dlatego kupujac nagrywarke sony masz pewnosc ze nagra ci co tylko chcesz. Co do DVD-RAM to wg. mnie ten format to przeszlosc. Czystych plyt nie widzialem (dvd-ram), nagrywarek co to nagrywaja nie widzialem od dawna (przynajmniej nie kojarze), o standardzie prawie nigdzie sie nie mowi. Jak dla mnie wydatek rzedu 1000 zl to duzo. Myslalem tez o kupnie LG ale wolalem poczekac jeszcze, dozbierac kase i kupic Soniacza, dlatego ze : nagrywa + i -, nagrywa 4x

>Inna sprawa ze predkosc zapisu 4x wcale mnie nie bawi bo na jesieni >pojawia sie juz modele 8x :D tak wiec nie jestem pewien czy warto >dac za DRU500A te 1500-1600zl w tej chwili, za te pieniadze moge >miec prawie 2 nagrywarki LG albo LG i kawalek Pioneera :jupi: Z tego >wlasnie wzgledu chyba definitywnie zrezygnowalem z rozwazania zakupu >SONY, pozostalo LG oraz Pioneer 105. No i nadzieja ze dzieki Wam >wybiore wlasciwa nagrywarke.

Czyli chcesz wydac 1000 zl za sprzet o ktyrm wiesz ze juz w jesieni bedzie 4 razy wolniejszy od konkurencji?

Franek Dolas 31.03.2003 08:12

Cytat:

No wiec wlasnie o tym mysle - cena LG jest doprawdy niewiarygodnie niska stad moja podejrzliwosc. Ale im dluzej ten temat wisi na forum tym wiecej posiadaczy LG sie zglasza i sam widzisz co pisza - mowia ze maszynka dziala ok. Zaczynam w to wierzyc nawet. Co do Teac'a to nie ukrywam ze jak tylko sie pojawil to bylem pewien ze kupie bo od zawsze uzywalem Teacow do CDR'ow i nie chce nawet slyszec o innej nagrywarce. Ale w przypadku DVDR zaczalem weszyc w roznych miejscach i ogolnie opinie nie byly zbyt optymistyczne. Inna rzecz ze nagrywarka DVD Teac'a podobno bazuje na mechanice Pioneer'a... Obled, juz sam nie wiem co myslec jak zobaczylem ze napisales ze Teac DVDR dziala ok. A mozesz mi napisac jakie nosniki testowales? I czy udaje sie palic x2 na nominalnych x1 z powodzeniem?
Używam Espefrancy:) są najlepsze.A TEAC to chyba rzeczywiście OEM Pioneera i nie wiem jak przypalić szybciej jedynki jak wiesz jak to zrobić to napisz to spróbuje 4x na dwójkach;)

Salvad0r 30.03.2003 19:39

Re: Re: Do grungera

Do Luzaczka:

Zgadzam sie calkowicie z Toba w kwestii kosztow. Wyliczenie ktore przytoczyles ja takze przerobilem pare dni temu i wyszlo mi podobnie. LG bez problemu sprzedam za 12 miesiecy z niewielka strata (sprzedam, bo za 12 bedzie miala wciaz kolejnych 12 miesiecy gwarancji firmowej a kazda inna juz nie). Nawet gdybym nie sprzedawal to czeka mnie 24 miesiace palenia bez ryzyka.

Jesli cos mnie martwi to jedynie to, czy aby na pewno LG za te pieniadze realizuje w 100% zalozenia standardu DVD-R. Jest to jedyna watpliwosc jaka pozostala. Martwie sie ze czegos tam nie da sie nagrac z przyczyn sprzetowych. Co Ty na to? Mam nadzieje ze tak nie jest, byloby dziwne gdyby LG ryzykowalo tak nieciekawe zagranie.

Jest jeszcze jeden plus: LG czyta DVD+R/W 8) - zadna inna DVD-R tego nie potrafi, to tez wzialem pod uwage decydujac sie na nia zamiast na Pioneera drozszego o 350zl.

Z paleniem x2 na nosnikach x1 takze sie zgadzam, to bardzo dobrze, ze LG ignoruje znacznik i nagrywa x2 "jak leci" aczkolwiek nie nalezy z tym przesadzac, zapewne niektore nosniki nie podolaja. Bazowalbym tutaj np. na Twoim doswiadczeniu - ciekaw jestem ktore nosniki x1 mozna smialo nagrac x2? Domyslam sie ze Esperanze x1, a jakie inne sprawdzales?

Co do DVD-RAM'u to istotnie, maksymalnie x1 i to bez weryfikacji. Jesli chcialbys weryfikowac "w locie" to efektywna predkosc nagrywania wyniesie 0.5x, takie info znalazlem wczoraj ale nie przeraza mnie to, DVD-RAM nie sluzy do masowego palenia, umiejetne jego wykorzystywanie sprawia ze i x1 to duzo (podmiana pojedynczych plikow itd - do tego wlasnie mialby mi sluzyc - backup dysku systemowego itp).

Jutro ide kupic LG 4020B, mam nadzieje ze nie zabraknie oraz ze te 100 tanich BulkPaq'ow Gen3 ktore kupilem w zeszlym miesiacu awansem nie pojdzie do kosza ^_^

Luzaczek 30.03.2003 19:01

Re: Do grungera

Trzy sprawy jeszcze:
1. wiekszosc posiadaczy x4 pali na x2 - racja, ale! Te nagrywarki (wlasnie pioneer m.in.) sprawdzaja dokladnie szybkosc nosnika. Efekt: chcesz palic na x2 - bo jak zauwazasz wiekszosc tak pali - na pioneerze musisz kupic esperanze x2 (ok. 7zl/szt), a na LG x1 i palisz na x2 (ok 5zl/szt). Teraz pomnoz to przez np. 200szt wypalonych i wlasnie oszczedziles kolejne 400zl na plytkach dzieki LG.

2. Gwarancja 2 lata jest GIGAwazna. I nie chodzi o to czy sie zepsuje - wez pod uwage, ze wczesniej czy pozniej ja sprzedaz wymieniajac na szybszy model. Powiedzmy, ze za 1,5 roku ceny nagrywarek spadna o 40%. Na LG wiec stracisz 400zl, ale przez fakt, ze jest najtansza i bedzie miala jeszcze pol roku gwarancji, mysle, ze realnie to strata ok. 250-300zl. Kupujac Teaca czy pioneera (1350zl) nie bedziesz mial juz gwarancji po 1,5 roku, do tego wyzsza cena-wieksza strata. Efekt: na minusie jakies 600zl. Sony to pomijam, bo z tych 2000zl, ktore teraz kosztuje jak bedzie kosztowac 800 za 1,5 roku to szczyt. Czyli bylbys -1200zl, a za brak gwarancji to i -1300 moze.
Podsumowanie: znowu zaoszczedziles, bo masz LG.

3. Minus! Czytalem, ze DVD-RAM nagrywa sie na 1x, choc instrukcyjnie powinno byc 2x - moze kwestia BIOS.

Salvad0r 30.03.2003 00:59

Do grungera

Cholernie rozsadnie piszesz, poczynajac od konca przez srodek az do poczatku. A konkretnie faktycznie, sam twierdze ze DVD-RAM to wielki plus dla LG (zwlaszcza w smiesznie niskiej cenie za jaka jest oferowana, a jak jeszcze dodac te dwa nosniki gratisowe to wychodzi juz w ogole smiesznie tanio bo nosnik DVD-RAM jest b.drogi, markowy DVD-RW tez), podoba mi sie faktycznie gwarancja 24 miesiace a o serwisie LG duzo dobrego slyszalem wczesniej.

Co do palenia Datexow to zgoda, wszyscy twierdza ze sa do niczego wiec to, ze na 100szt plyt zepsules pare Datexow nie przerazilo mnie i zapewne nie jest to wina LG. Ciekawe jest takze to, ze LG przepala wszystko x2.. nawet plytki dedykowane na x1. I domyslam sie ze nie skacza? Kolejny plus dla LG.

Wypalanie x2 istotnie jestem w stanie przezyc. Zaloze sie ze 9/10 uzytkownikow nagrywarek x4 i tak wypala na nich x2 w wiekszosci przypadkow, chocby dlatego ze nosnik x4 jest drogi i slabo dostepny, a raczej watpie czy plytki x2 pala sie x4 w takim 105 czy innym 500A :jupi:

Reasumujac dziekuje za Twoje posty, chyba pomogles mi przekonac sie do nagrywarki LG, oby w sklepie nie zabraklo w przyszlym tygodniu.

Inna rzecz ze wciaz czekam az ktos w koncu napisze cos zlego o tej maszynce. Jednak poki co ani tutaj ani na zagranicznych forach niczego takiego nie znalazlem. Jakis drobny problem z czytaniem DVD-RAM z Panasonic'a no ale to juz margines calosci.

Rowniez pozdrawiam i dziekuje Ci za info raz jeszcze.

grunger 30.03.2003 00:50

Prawdą jest, że LG pali wszystko na 2x. Używałem do tej pory taki nośników : TDK, Verbatim, vivatec, ritek, noname(70 centów za sztukę), prico. Te w 100% były ok. Inaczej sprawa przedstawia się z datexami. Paliłem czerwone(1x, ale wypalałem 2x) i fioletowym środkiem i było ok, gorzej gdy wypalałem też czerwone ale z bezbarwnym środkiem - katastrofa...
Fakt, LG wypala tylko 2x, ale jeśli jesteś w stanie to przeżyć to jest to napęd godny polecenia, wypaliłem już ponad 100 płytek i zepsuła tylko 3 datexy. Dwa lata gwarancji i serwis producenta to kolejne argumenty za LG. Warto także wspomnieć o obsłudze dvd-ram, która przydaję się do częstych backupów. W zestawie dostaniesz oprogramowanie i dwa nośniki : dvd-rw i dvd-ram maxella, które bynajmniej u mnie sprawują się świetnie. Jak się okazoło mój dość leciwy, stacjonarny dvd radzi sobie z tą płytką dvd-rw, więc przed wypaleniam na dvd-r mogę sobie bez ryzyka sprawdzić materiał.
Przed zakupem tej nagrywarki miałem raczej mieszane odczucia odnośnie jej producenta, ale jak to się mówi "tylko świnia nie zmienia poglądów"
pozdrawiam

Salvad0r 30.03.2003 00:41

Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:

Ostroznie! LG nie dziala z kazdym nosnikiem jaki kupisz. W tej chwili Esperanze sa poniezej 5zl/szt, wiec mozesz smialo ich sie trzymac na LG.

Filmy sprawdzilem na kilku odtwarzaczach, nie dzialaly na philipsie jakims, ale dlatego, ze nie mial on supportu dla minusa, wiec wiadomo.

Nie dumaj duzo, tylko kup LG - to najlepszy w tej chwili zakup. Nie ma sensu przeplacac, lepiej za to kupic plyty i palic, palic, palic.8)

Czyli podobnie jak z kazda inna nagrywarka DVD w takim razie. Jezeli jedyny problem to znalezienie nosnika ktory jest z LG kompatybilny (a slysze gesto ze Esperanza dziala ok, tudziez markowe nosniki takie jak Verbatim czy TDK) to w sumie faktycznie chyba nie warto przeplacac, ten argument bardzo mi sie podoba. Mam po prostu obawy ze LG nie realizuje jakiejs drobnej czesci standardu DVD-R co sprawic moze ze nie da sie przegrac czegos z przyczyn sprzetowych czy firmware'owych. To moja ostatnia i w zasadzie jedyna obawa.

Za info o dzialaniu filmow na kilku roznych odtwarzaczach dziekuje - kolejna dobra wiadomosc i punkt dla LG.

Salvad0r 30.03.2003 00:36

Cytat:

Franek Dolas napisa***322;(a)
LG jest ok ale ze względu na cenę.Mniemam że jest to niezła nagrywarka ale ja wolę swojego TEAC'a.Filmiki będą Ci śmigać pod warunkiem że nie będziesz kupował Datex'ów i innego ścierwa i wykażesz się minimum myślenia podczas palenia:) Ja na początku miałem schizy ale po uwaleniu kilku płytek wiem już jak mam rozmawiać ze swoim TEAC'iem żeby produkt finalny czasochłonnej pracy był cool.Nie palę PS2 ani XBOX'a ale koleś to robi i nie ma z tym żadnych schiz.;)
No wiec wlasnie o tym mysle - cena LG jest doprawdy niewiarygodnie niska stad moja podejrzliwosc. Ale im dluzej ten temat wisi na forum tym wiecej posiadaczy LG sie zglasza i sam widzisz co pisza - mowia ze maszynka dziala ok. Zaczynam w to wierzyc nawet. Co do Teac'a to nie ukrywam ze jak tylko sie pojawil to bylem pewien ze kupie bo od zawsze uzywalem Teacow do CDR'ow i nie chce nawet slyszec o innej nagrywarce. Ale w przypadku DVDR zaczalem weszyc w roznych miejscach i ogolnie opinie nie byly zbyt optymistyczne. Inna rzecz ze nagrywarka DVD Teac'a podobno bazuje na mechanice Pioneer'a... Obled, juz sam nie wiem co myslec jak zobaczylem ze napisales ze Teac DVDR dziala ok. A mozesz mi napisac jakie nosniki testowales? I czy udaje sie palic x2 na nominalnych x1 z powodzeniem?

Salvad0r 30.03.2003 00:31

Cytat:

grunger napisa***322;(a)
Mam LG i jestem z niej zadowolony. z filami i ps2 nie ma problemu. Nie spotkałem jeszcze nośnika na którym by nie nagrała.
O. To chyba pierwszy post w ktorym dowiedzialem sie ze z PS2 nie ma problemu na LG. A moglbys napisac jakiego nosnika uzywasz robiac backup dla PS2? Jak rowniez czy w przypadku filmow stosujesz inny czy tez jest jakis dobry, sprawdzony i uniwersalny? I niedrogi. I jaka ma nominalna predkosc a z jaka nagrywasz 8) Przepraszam ze az tyle pytan ale jestem cholernie dociekliwy, mam nadzieje ze nie odmowisz mi dostepu do informacji :jupi:

Salvad0r 30.03.2003 00:27

Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:

Nieudane nagrywarki ? za 300 zl wiecej niz to LG kupilem naped ktory nagrywa + i - i pali 4x. Pewnie ze po co komu 4x ale juz sa plyty 4x na rynku. Za 1200 zl to chromole naped ktory ma uciety funkcje o polowe bo tak jest taniej. ;)

Poki co to wiekszosc napedow na rynku ma "uciete funkcje o polowe" a dokladnie nagrywanie DVD+R wiec nie jest to argument. Powiem wiecej, np. Pioneer nie potrafi nie tylko zapisywac ale nawet czytac DVD+R natomiast takie LG o ile dobrze wyczytalem w specyfikacji DVD+R/W czyta. A do tego ma DVD-RAM ktory jest o wiele lepszy niz standard DVD-RW. Stad moje zainteresowanie LG, zwlaszcza ze wcale nie kosztuje 1200 a niecale 1000zl.

Inna sprawa ze predkosc zapisu 4x wcale mnie nie bawi bo na jesieni pojawia sie juz modele 8x :D tak wiec nie jestem pewien czy warto dac za DRU500A te 1500-1600zl w tej chwili, za te pieniadze moge miec prawie 2 nagrywarki LG albo LG i kawalek Pioneera :jupi: Z tego wlasnie wzgledu chyba definitywnie zrezygnowalem z rozwazania zakupu SONY, pozostalo LG oraz Pioneer 105. No i nadzieja ze dzieki Wam wybiore wlasciwa nagrywarke :blee:

stefan2003 30.03.2003 00:17

Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

>Zapewne uwaznie sledza konkurencje i nieudane nagrywarki Sony DRU->500. Rozumiesz - ktos musi poniesc koszty nauki - w przypadku Sony - >uzytkownicy, w przypadku LG - Sony.

Nieudane nagrywarki ? za 300 zl wiecej niz to LG kupilem naped ktory nagrywa + i - i pali 4x. Pewnie ze po co komu 4x ale juz sa plyty 4x na rynku. Za 1200 zl to chromole naped ktory ma uciety funkcje o polowe bo tak jest taniej. ;)

grunger 30.03.2003 00:03

Mam LG i jestem z niej zadowolony. z filami i ps2 nie ma problemu. Nie spotkałem jeszcze nośnika na którym by nie nagrała.

Franek Dolas 29.03.2003 23:50

LG jest ok ale ze względu na cenę.Mniemam że jest to niezła nagrywarka ale ja wolę swojego TEAC'a.Filmiki będą Ci śmigać pod warunkiem że nie będziesz kupował Datex'ów i innego ścierwa i wykażesz się minimum myślenia podczas palenia:) Ja na początku miałem schizy ale po uwaleniu kilku płytek wiem już jak mam rozmawiać ze swoim TEAC'iem żeby produkt finalny czasochłonnej pracy był cool.Nie palę PS2 ani XBOX'a ale koleś to robi i nie ma z tym żadnych schiz.;)

Luzaczek 29.03.2003 23:36

Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Ostroznie! LG nie dziala z kazdym nosnikiem jaki kupisz. Podkreslam tylko, ze to NIE jest wina nagrywarki, ale nosnika. Innymi slowy na innej nagrywarce mialbys najprawdopodobniej to samo.

W tej chwili Esperanze sa poniezej 5zl/szt, wiec mozesz smialo ich sie trzymac na LG.

Filmy sprawdzilem na kilku odtwarzaczach, nie dzialaly na philipsie jakims, ale dlatego, ze nie mial on supportu dla minusa, wiec wiadomo.

Ps2 i xbox nie sa mi znane.

Nie dumaj duzo, tylko kup LG - to najlepszy w tej chwili zakup. Nie ma sensu przeplacac, lepiej za to kupic plyty i palic, palic, palic.8)

Salvad0r 29.03.2003 22:08

Cytat:

nacki napisa***322;(a)
Problemy!!!
Problem polegał u mnie na zmianie stacjonarnego DVD z Thompsona na Sony, stare nie czytało np. filmów zrobinych w dvdxcopy.
Jedyne co wypalam na DVD to filmy ok. 10 płytek dziennie, nie mam doświadczeń z PS2 i XBOXEM, nie jestem niestety graczem.

No to faktycznie niespodzianka. Wyglada na to, ze po zakupie 105 wystarczy pozbyc sie biosu 1.40 i zarzucic 1.21 aby w pelni szczescia backupowac az dym poleci (z uszu) no chyba ze masz sztuke z jakiejs lepsiejszej partii tych sto piatek. Wdzieczny jestem za informacje, teraz pozostaje tylko wybrac:

A05 za 1290zl brutto (12 miesiecy gwarancji)
LG za 970zl brutto (24 miesiace gwarancji)

Roznica nie jest mala bo mozna za nia kupic blisko 100 tanszych plytek DVD-R tudziez 25 Verbatimow, a majac na wzgledzie ze obie prawdopodobnie potrafia to samo... (palenia x4 nie traktuje jako czegos o kapitalnym znaczeniu) Hmm. Z drugiej strony Pioneer to Pioneer - byli pierwsi i jako autorzy standardu wiedza chyba najlepiej jak zrobic dobra nagrywarke. Ale z jeszcze innej strony patrzac LG obsluguje DVD-RAM a to jest bardzo dobra rzecz ktorej Pioneer nie potrafi... No zwariuje chyba. Ratunku.

Czy ktos mi powie co ja mam kupic? A moze DRU500A jednak... :blee:

nacki 29.03.2003 21:53

Cytat:

I naprawde zadnych problemow przy uzyciu nosnikow ktore wymieniles? Backupy dzialaja bez zaciec, zadnych niespodzianek? No az nie moge uwierzyc, slyszalem juz o ludziach ktorzy wrecz pozbywali sie 105 zaraz po zakupie ze wzgledu na jakies dziwne problemy (zawieszanie sie w czasie palenia, metnie wygladajace po wypaleniu plytki tudziez skaczace w odtwarzaczach i konsolach).

Z kolei bardzo mozliwe ze jestes zadowolony ze wzgledu na wersje posiadanego biosu. 1.21 to jedna ze starszych wersji dla 105, czyzby Pioneer tak utrudnil ludziom zycie wraz z nadejsciem biosu 1.40?

Jeszcze jedno - czy piszesz wylacznie o filmach czy takze o kopiach bezpieczenstwa dla PS2 tudziez XBOX'a? Jak wyglada Twoje doswiadczenie w tej kwestii?

Problemy!!!
Problem polegał u mnie na zmianie stacjonarnego DVD z Thompsona na Sony, stare nie czytało np. filmów zrobinych w dvdxcopy.
Jedyne co wypalam na DVD to filmy ok. 10 płytek dziennie, nie mam doświadczeń z PS2 i XBOXEM, nie jestem niestety graczem.

Salvad0r 29.03.2003 21:42

Cytat:

nacki napisa***322;(a)

Nośniki: Mediasonic, Esperanza x2, Esperanza x4, Esperanza 9,4GB, Division (tu cena zbyt wysoka), do bardziej dla mnie ważnych kopii TDK, Verbatim.

Co do biosu wersja 1.21

I naprawde zadnych problemow przy uzyciu nosnikow ktore wymieniles? Backupy dzialaja bez zaciec, zadnych niespodzianek? No az nie moge uwierzyc, slyszalem juz o ludziach ktorzy wrecz pozbywali sie 105 zaraz po zakupie ze wzgledu na jakies dziwne problemy (zawieszanie sie w czasie palenia, metnie wygladajace po wypaleniu plytki tudziez skaczace w odtwarzaczach i konsolach).

Z kolei bardzo mozliwe ze jestes zadowolony ze wzgledu na wersje posiadanego biosu. 1.21 to jedna ze starszych wersji dla 105, czyzby Pioneer tak utrudnil ludziom zycie wraz z nadejsciem biosu 1.40?

Jeszcze jedno - czy piszesz wylacznie o filmach czy takze o kopiach bezpieczenstwa dla PS2 tudziez XBOX'a? Jak wyglada Twoje doswiadczenie w tej kwestii?

nacki 29.03.2003 21:36

Sonka z czystej chęci posiadania !!!

Lubię gadzety

nacki 29.03.2003 21:34

Cytat:

W glowie mi sie kreci od sprzecznych opini. Raz czytam gdzies ze Pioneer 105 to tragedia jesli chodzi o kompatybilnosc z nosnikami oraz "czytelnosc" plyt tak w konsoli PS2/XBOX jaki i odtwarzaczu DVD, a za chwile widze np. Twojego posta w ktorym piszesz ze wypaliles sporo plyt i zadnych problemow o ile uzyje sie dobrego nosnika. Chetnie zapytalbym wiec jakie nosniki chodza dobrze a nawet bardzo dobrze z Pioneerem 105 (z tych tanich) bo domyslam sie ze z markowym, sprawdzonym nosnikiem typu Verbatim zapewne nie ma problemu? Napisz na jakich plytach aktualnie nagrywasz, jestem ciekaw. Pytanie drugie jesli mozna: jaka masz obecnie wersje biosu w swoim 105 i z jakiego oprogramowania korzystasz?

Bede wdzieczny za odpowiedz.

A więc od początku.
Nośniki: Mediasonic, Esperanza x2, Esperanza x4, Esperanza 9,4GB, Division (tu cena zbyt wysoka), do bardziej dla mnie ważnych kopii TDK, Verbatim.
Złe doświadczenia z Datexem, Akossem - niestety nawet Pioneer go nie widzi.

Co do biosu wersja 1.21

Salvad0r 29.03.2003 21:27

Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:

Posiadam LG

Wdzieczny jestem za Twoj komentarz bo chociaz troche sie dzieki temu wyjasnilo, a konkretnie ze LG "lyka" przyzwoicie tanie nosniki oraz ze przynajmniej z filmami nie bylo dotad problemow. Czy mam przez to rozumiec ze filmy nagrane w LG odtwarzaja sie w playerze stacjonarnym? Sprawdzales w jakims konkretnym modelu tylko czy kilku? Tudziez po prostu odtwarzasz w DVD-ROM'ie? A jak z PS2 albo XBOX'em?

Musze przyznac ze o ile poprzednia inkarnacja LG a wiec GoldStar nie zaslugiwala na uwage to odkad zmienili barwy narzekac nie mozna. Produkty, niekoniecznie komputerowe, ktore wychodza ze znaczkiem LG odznaczaja sie ciekawa stylistyka a i jakosciowo nie sa zle. Stad rozwazam ew. zakup tej nagrywarki bo jednak kwota ponizej 1000zl za sprzet z dwuletnia gwarancja to super oferta. Ale tez gdyby sie okazalo ze jest jakikolwiek problem to wolalbym dolozyc i drugie tyle zeby go nie miec.

Fakt ze LG dziala z RecordNow Max i Nero swiadczy na korzysc LG.

Podsumowujac - paliles na PS2 albo XBOX'a? Jesli tak to jakie efekty/problemy. No i napisz jesli mozesz jak z tymi filmami, tzn. na czym konkretnie sprawdzales, czy nie skakaly/ciely itp.

A moze ktos jeszcze wypowie sie o swojej LG w tym watku? Mysle ze posiadaczy tejze jest tutaj choc kilku :jem:

Salvad0r 29.03.2003 21:18

Cytat:

nacki napisa***322;(a)
Nic nie sugeruję mam Pioneera 105 od ok 2-óch miesięcy sprawuje się super, spalił kilka setek płytek. Chodzi super, jedynie jakeś problemy wynikały z doboru złych płytek typu "Datex", (nie polecam).

W glowie mi sie kreci od sprzecznych opini. Raz czytam gdzies ze Pioneer 105 to tragedia jesli chodzi o kompatybilnosc z nosnikami oraz "czytelnosc" plyt tak w konsoli PS2/XBOX jaki i odtwarzaczu DVD, a za chwile widze np. Twojego posta w ktorym piszesz ze wypaliles sporo plyt i zadnych problemow o ile uzyje sie dobrego nosnika. Chetnie zapytalbym wiec jakie nosniki chodza dobrze a nawet bardzo dobrze z Pioneerem 105 (z tych tanich) bo domyslam sie ze z markowym, sprawdzonym nosnikiem typu Verbatim zapewne nie ma problemu? Napisz na jakich plytach aktualnie nagrywasz, jestem ciekaw. Pytanie drugie jesli mozna: jaka masz obecnie wersje biosu w swoim 105 i z jakiego oprogramowania korzystasz?

Jeszcze jedna rzecz: skoro 105 dziala tak dobrze to po co dokupiles te nagrywarke SONY? Pytam bez zlosliwosci, po prostu zastanawiam sie, chyba nie dlatego ze ma DVD+R, bezuzyteczne wciaz w sumie?

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Luzaczek 29.03.2003 20:04

Jeszcze wazna sprawa - LG pali wszystko na 2x, nawet jedynki! Oczywiscie mozesz obnizyc predkosc, ale nie ma sensu - nie zauwazam zadnej roznicy. Jak widzisz - produkt doskonaly, choc nie jest to szczyt nowosci. Podejrzewam, ze 4x LG tez bedzie palic wszystko.

Luzaczek 29.03.2003 19:59

Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Posiadam LG i na niektore pytania znam odpowiedz:
Ad.1
4020B to produkt Hitachi i LG.

Ad.2.
To zalezy od plytki bardziej. Do tej pory z wymienionych na pewno dziala na Esperanzy - zero strat. Reszta zalezy od partii, ale to samo zjawisko jest tez na innych nagrywarkach.

Ad.3
Dziala z Nero i RecordNow Max. Innych nie sprawdzalem.

Ad.4
Pali 2x, Sony i Pioneer potrafi na 4x. Inna sprawa czy warte jest to swojej ceny. Model 4040B juz jest, ale do sprzedazy ma trafic po wakacjach.

Ad.7
Zadnych problemow - tytulow nie podam, bowiem kazdy film jest poprawnie nagrany, wiec rownie dobrze moglbym wymienic kazdy film bedacy na rynku.

Niska cena wynika z polityki LG - zauwaz, ze ten naped pali 2x, podczas, gdy wszystkie dookola juz na 4. Dlaczego tak sie dzieje? najprawdopodobniej LG uczy sie na bledach... cudzych. Stad +/- oraz 4x wyjdzie za kilka miesiecy. Zapewne uwaznie sledza konkurencje i nieudane nagrywarki Sony DRU-500. Rozumiesz - ktos musi poniesc koszty nauki - w przypadku Sony - uzytkownicy, w przypadku LG - Sony. Mechanizm stary jak swiat. Esperanza tez nie produkuje wlasnych plyt, ale bierze od princo, princo zzyna ID od TDK (2x) zamiast opracowac swoje, ale coz.. tak jest taniej.

nacki 29.03.2003 19:41

Cytat:

Cena, prawde mowiac, nie gra roli. Szukam po prostu napedu uniwersalnego i niezawodnego. Jak dotad za takowa nagrywarke uwazalem Pioneera, ale doszly mnie sluchy ze A05/105 to porazka a stary dobry A04/104 juz jest nie do kupienia, tak wiec szukam dalej i rozwazam LG 4020B lub Sony DRU500A.

Nic nie sugeruję mam Pioneera 105 od ok 2-óch miesięcy sprawuje się super, spalił kilka setek płytek. Chodzi super, jedynie jakeś problemy wynikały z doboru złych płytek typu "Datex", (nie polecam).

Dwa dni temu dokupiłem Sonkę 500, jeszcze nie będę się o niej wypowiadał, ale wg. mnie będzie lepsza niż Lg i mój starszy Pionek 105, z którego i takl nie zrezygnuję. W praniu, (a może paleniu) się okaże co lepsze. Jak do tej pory zaobserwowałem, że płytki Mediasonic x1 Sonka z powodzeniem pali x2, myślę że to zasługa 8MB bufora.

Reszta należy do Ciebie!!!!!
Sam wybieraj.

zorg 29.03.2003 17:29

ok nie bede

Chwalic swego bo to troche glupio, ale polecam ci bardzodobry naped,o ktorym juz duzo dobrego slyszalem (DVD-R ) to firma TDK.
Poszukaj sam i sie jeszcze zastanow zanim podejmiesz decyzje bo napedy DVD sa drogie8)

Salvad0r 29.03.2003 17:22

Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Szanownych kolegow po fachu prosze o podpowiedz. Od miesiaca probuje zdecydowac sie na jakas nagrywarke DVD. W planie byl Pioneer A04/104 i bylem pewien ze kupie. Nagle okazalo sie ze juz nie ma go w sprzedazy a nastepca czyli A05/105 ma jakies dziwne problemy z nosnikami i nie tylko. Od pewnego czasu mozna kupic i to bardzo tanio nagrywarke LG 4020B. Zastanawiam sie, bo cena naprawde kuszaca (spotkalem oferty od 970zl do maks. 1150zl za nowy sprzet, z 24-o miesieczna gwarancja). Nagrywarka formalnie nie powinna odbiegac od norm ustalonych przez Pioneera i zapewne realizuje poprawnie zalozenia standardu DVD-R aczkolwiek byc moze jest cos o czym nie wiem. Prosze uzytkownikow tego sprzetu o informacje czy warto kupic, czy sa jakies problemy a jesli tak, to jakie. Zamierzam nagrywac filmy oraz backupy PS2 i XBOX. Chcialbym zeby filmy dzialaly bez problemu w odtwarzaczu stacjonarnym a gry w stosownych czytnikach wspomnianych konsol :serdusz:

Reasumujac kilka konkretnych zagadnien o ktorych rozwiniecie prosze posiadaczy (szczesliwych?) LG 4020B:

1. Czy 4020B to jedyna wersja na rynku czy tez sa jakies mutacje? (slyszalem ze ta 4020B to produkt IBM Multirecorder czy jakos tak a produktow IBM'a z zalozenia unikam)

2. Czy 4020B radzi sobie z tanimi nosnikami typu: Esperanza, Datex, Princo, BulkPaq, DataWrite, itp itd ? Przez "radzi sobie" rozumiem nie tylko to, czy potrafi zobaczyc nosnik przed nagraniem ale czy jest on nagrany porzadnie, nie skacze w odtwarzaczu/konsoli, nie widac rozmyc, itp.

3. Czy 4020B jest supportowana przez znane i powazane oprogramowanie, w szczegolnosci: Prassi, Alcohol, Nero, Scenarist?

4. Czy wiadomo Ci o jakis brakach w funkcjonalnosci w 4020B w stosunku do nagrywarek Pioneera ew. Sony?

5. Czy 4020B potrafi wypalic poprawnie backup PS2?

6. Czy 4020B potrafi wypalic poprawnie backup XBOX?

7. Czy 4020B potrafi wypalic poprawnie film DVD?

Do trzech ostatnich pytan bardzo prosilbym o podanie przykladowych udanych backupow (tytuly). Jesli z jakimis byl/jest problem to takze prosze o podanie tytulow.

Pytan zapewne mialbym wiecej ale to wyjdzie w praniu o ile odezwie sie (mam nadzieje) jakis posiadacz nagrywarki LG. Musze w ciagu paru dni podjac decyzje czy kupic te maszynke czy tez nie wiec w miare moznosci wyczerpujace ujecie tematu byloby bardzo mile widziane, bede wdzieczny! A i zapewne inni przyszli nabywcy tego sprzetu skorzystaja jesli wywiaze sie w tym watku jakas dyskusja o LG :jupi:

Nie da sie ukryc ze jest kilka atutow: niska cena, dluga gwarancja, podobno sprawny i latwo dostepny serwis. Jednak niska cena czesto idzie w parze z jakimis mocno ukrytymi niedociagnieciami (awaryjnosc, zawodnosc, obcieta funkcjonalnosc, problemy z oprogramowaniem itd) stad moje watpliwosci.

Pozdrawiam i prosze o posty :chytry:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:16.