Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   CD-W540E --- v1.0K update (https://forum.cdrinfo.pl/f29/cd-w540e-v1-0k-update-19150/)

coolart 30.03.2003 00:54

CD-W540E --- v1.0K update

Witam kto zrobił update na nowy v1.0k w CD-W540E, bo mi juz nie chce nagrywać wszystkich cd predkoscia 40 i nawet cd-rw nie hce mi 12 nagrywać niektórych wiec prosze o sugestie wszelkie opinie na temat tego biosu bo napewno nikt nie ma i nie bedzie miał 2.4a w pliku czy hodźby 2.4h. bo widze ze tu sa niektóre osoby które maja z takowym biosem a sie nie hcą podzielić wiec nie ma o czym mowić z takimi osobami. Ja jak bym miał to zaraz bym podesłał bo nie jestem hamem, ale moze sie myle co do tych hamów.

-Sid-The-Rat=> 30.03.2003 07:52

z tego co mi wiadomo to biosa 2.4a nie da sie wyciganac *narazie* - moze sytuacja kiedys sie zmieni - bo nawet gdyby nikt tu sie nie chcial nim dzielic to mam kumpla ktory ma 40x z 2.4a i mi by go dal... ale nie umie(m) go wydobyc

na reszte pytania nie znam odpowiedzi

echoo 30.03.2003 08:23

Jeśli nie chce ci nagrywać wszystkich płyt x40 to rzeczywiście potrzebny jest upgrade bo u mnie było to samo ale po zmianie z 1.0D na 1.0F wszystko wróciło do normy. Teraz zainstalowałem 1.0K ale różnicy nie widzę, a już myślałem, że będzie CAV :( :( :(

esem 30.03.2003 13:17

Ja też jeszcze nie zauważyłem różnicy. Poczekamy, może coś się okaże. 8)

surff 30.03.2003 15:37

Re: CD-W540E --- v1.0K update

Cytat:

coolart napisa***322;(a)
Witam kto zrobił update na nowy v1.0k w CD-W540E, bo mi juz nie chce nagrywać wszystkich cd predkoscia 40 i nawet cd-rw nie hce mi 12 nagrywać niektórych wiec prosze o sugestie wszelkie opinie na temat tego biosu bo napewno nikt nie ma i nie bedzie miał 2.4a w pliku czy hodźby 2.4h. bo widze ze tu sa niektóre osoby które maja z takowym biosem a sie nie hcą podzielić wiec nie ma o czym mowić z takimi osobami. Ja jak bym miał to zaraz bym podesłał bo nie jestem hamem, ale moze sie myle co do tych hamów.
Jeśli chcesz wypalać centralnie na wszystkich płytach z maxem (40X) i na CDRW z 12x to nawet najnowszy bios ci nie pomoże. Jest natomiast narzędzie do tuningu TEAC W540E ( na stronach producenta) - po jego użyciu spokojnie palisz z maksymalną prędkością, jeśli oczywiście płyta to wytrzyma. Jednak ostrzegam , iż wypalanie z 40 prędkością na słabych nośnikach z niskim indeksem jeśli nawet zakończy się sukcesem może uniemożlić ich odczyt na starszych napędach CDROM.

mqy 30.03.2003 15:47

!!!witam!!!

A co to za bios ten 2.4h??????!!!!!!!!!!!!??????????????

PS. wlasnie przeczytales list CHHAAMMaa ktory nie chce sflashowac
BIOSU 2.4A, BO:
- mu sie nie chce,
- i NIE biedzie sie dzielil z innymi "chamami";) ;p :jezyk:

Remix 30.03.2003 17:45

Re: CD-W540E --- v1.0K update

Cytat:

coolart napisa***322;(a)
Witam!

taaaak swietny poczatek... wyzywac ludzi od "hamow" i to jeszcze z bledem... CHAM pisze sie przez CH !!!!!!!!
nikt tu nie jest chamem tylko tak jak pisali koledzy nie da sie go wydobyc. ale jak widac masz mala wiedze na ten temat wiec uwazaj.

ps. na moja pomoc mozesz nie liczyc - w kazdej sprawie.

mqy 31.03.2003 08:55

Re: Re: CD-W540E --- v1.0K update

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

taaaak swietny poczatek... wyzywac ludzi od "hamow" i to jeszcze z bledem... CHAM pisze sie przez CH !!!!!!!!
nikt tu nie jest chamem tylko tak jak pisali koledzy nie da sie go wydobyc. ale jak widac masz mala wiedze na ten temat wiec uwazaj.

ps. na moja pomoc mozesz nie liczyc - w kazdej sprawie.

I no moja tez "hamie".........

pkx666 28.02.2004 13:28

Witam.
Tez mam Teac'a CD-W540E.
Mialem biosa 1.0F i zaktualizowalem go do 1.0K i teraz tego zaluje :buu: - nie chce mi nagrywac CD-RW High Speed'ow z 12x tylko najwyzej z 4x :klnie:
Ma ktos moze jakis downgrade do 1.0F?

surff 28.02.2004 17:54

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez pkx666
Witam.
Tez mam Teac'a CD-W540E.
Mialem biosa 1.0F i zaktualizowalem go do 1.0K i teraz tego zaluje :buu: - nie chce mi nagrywac CD-RW High Speed'ow z 12x tylko najwyzej z 4x :klnie:
Ma ktos moze jakis downgrade do 1.0F?

pozdrawiam

pkx666 28.02.2004 18:19

wielkie dzieki :)
choc zdolalem sobie poradzic w inny sposob - zaryzykowalem instalacje tego biosa: http://cdrinfo.pl/software/biosy/Int...10F_update.zip
ktory podobno przeznaczony jest dla nagrywarki TEAC CD-W 540E z wersją firmware 2.4A ale jak widac z 1.0K (i pewnie innymi) tez dziala :)
pzdr

Bartez 28.02.2004 18:34

2.4A do 1.0f
Bios przeznaczony dla nagrywarki TEAC CD-W 540E z wersją firmware 2.4A (jest to model OEM licencjonowany przez Microsoft). Bios ten umożliwia zmianę firmware z wersji 2.4A do oryginalej wersji 1.0F firmy Teac. Po aktualizacji można normalnie przeprowadzić uaktualnienie do nowszych wersji z serii 1.0x (thx King Crimson).

informacja do linka post wyzej

z posiadanych przeze mnie informacji wynika, ze nie ma zadnych problemow z flashowaniem tego napedu do wersji 1.0F a pozniej najnowszej z serii 1.0x

kwlthc85 07.03.2004 20:22

Mam pytanie bo nieznam sie troche na tym ale wgrałem sobie biosa v1.0k do mojego TEAC CD-W 540E i chyba cos sie spierdzieliło a nie wiem czy mozna wgrac na ta wersje np.1.0F .Czy bedzie miało wpływ jak wgram na nowo wina czy to nie ma nic wspólnego. Aha i jak mam sprawdzic jaki miałem firmware bo teraz pokazuje 1.0k a nagrywara jest z wrocka, wiec wiadomo od kogo, i nic do niej nie miałem. Prosze o rady

esem 07.03.2004 20:56

Cytat:

Napisany przez kwlthc85
Mam pytanie bo nieznam sie troche na tym ale wgrałem sobie biosa v1.0k do mojego TEAC CD-W 540E i chyba cos sie spierdzieliło a nie wiem czy mozna wgrac na ta wersje np.1.0F .Czy bedzie miało wpływ jak wgram na nowo wina czy to nie ma nic wspólnego. Aha i jak mam sprawdzic jaki miałem firmware bo teraz pokazuje 1.0k a nagrywara jest z wrocka, wiec wiadomo od kogo, i nic do niej nie miałem. Prosze o rady

Możesz cofnąć się z BIOSem: z moich doświadczeń wynika jednak, że i tak 1.0k jest najlepszy. 8)

kwlthc85 07.03.2004 21:07

Jak cofnać? A dlaczego jest lepszy, jak "echoo" pisał ze żałuje upgraude biosa. Czy ta wersja co ja mam to jest dobra, nie jest wadliwa czasem?

mr_spock 07.03.2004 21:53

juz dos dlugo nie uzywam tej nagrywarki, ale wiem ze z 1.0k mialem problem. bardzo dlugo rozpoznawal cd, nie nagrywal rw - "wiecej grzechow nie pamietam".
Od razy wgralem wersje przed ostatnia (nie pamietam symbolu).

Nagrywara w koncu sie rozwalila i krazyla miedzy mna a servisem - zawsze wracala z innym biosem. Za 3 razem wgrali 1.0K, ale juz jej nie sprawdzalem, dalem sobie spokuj.

esem 08.03.2004 07:31

Cytat:

Napisany przez kwlthc85
Jak cofnać? A dlaczego jest lepszy, jak "echoo" pisał ze żałuje upgraude biosa. Czy ta wersja co ja mam to jest dobra, nie jest wadliwa czasem?

Wgrać starszy BIOS. Nowsze Biosy są... nowsze: usuwają stare błedy i... wprowadzają nowe. 8)

kwlthc85 08.03.2004 15:59

Cytat:
Napisany przez esem
Wgrać starszy BIOS. Nowsze Biosy są... nowsze: usuwają stare błedy i... wprowadzają nowe.

Jak wgram starszy bios to bedzie to tak ze nowszy usunie a zainstaluje starszy bez zadnych problemów. Czy tak?

surff 08.03.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez kwlthc85
Cytat:
Napisany przez esem
Wgrać starszy BIOS. Nowsze Biosy są... nowsze: usuwają stare błedy i... wprowadzają nowe.

Jak wgram starszy bios to bedzie to tak ze nowszy usunie a zainstaluje starszy bez zadnych problemów. Czy tak?

Dokładnie tak. Nadpisujesz FLASH ROM inną wersją Biosu i smiga - sprawdzone:)

kwlthc85 08.03.2004 20:45

Ponoć ten bios czyli v1.0K
Zmiany:
Dodano obsługę odczytu płyt Ultra Speed CD-RW
Dodano obsługę zapisu i odczytu z prędkością x12 nośników High Speed CD-RW firm NANYA oraz LEAD DATA
Umnie nie widzi tego rodzaju płyt, czyżby bios był zepsuty?

kwlthc85 08.03.2004 21:17

Już ultra speed czyta ale nie wiem jak z tamtymi czy potrafi nagrać, sory za kłopot.

danex 23.04.2004 13:50

a mnie wgranie biosu 1.0k pozwolilo na kopiowanie zabezpieczonych CACTUSEM plyt audio co nie było możliwe wcześniej żadnym ze znanych mi programów do kopiowania (clonecd, alkochol120% itd) a teraz starsze wersje CACTUSA kopiuja sie zwyklym NERO 5.5
pozdrawiam

Cavenaghi 26.12.2004 20:57

Ja z kolei nie moge napisac NIC dobrego odnosnie biosu w wersjii 1.0 K!!! Na moje nieszczeście skusiłem sie raz aby "ulepszyć" troche moją nagryware-ale teraz juz wiem, że był to krok w złą stronę :) Wszystkie płytki były czytane wolniej-w nero nie dało sie skasować żadnej płytki CD-RW (zawsze wyskakiwal jakis błąd), a o nagrywaniu czegokoliwek lepiej nie wspominac... Przy 100 % błedy zapisu wyskakiwały.. Dobrze, że chcociaz mialem wersje BOX owej nagrywary i na dolaczonej plytce byla wersja biosu 1.0C, którą mam do dzisiaj-i juz jej nigdy nie zmienie (co prawda nie da sie nagrac wszystkich nosnikow z predkoscia 32X badz 40X, ale te 2 minuty mnie nie zbawia :) Ogólnie nie polecam owego 1.0K, ale jezeli ktos chce-to prosze bardzo-moze to tylko u mnie takie bledy byly..Pozdrawiam

coolart 26.12.2004 23:57

no wlasnie mnie tez nie nagrywal RW a juz o kasowaniu mozna bylo pomazyc, z Rkami bylo tez kiepsko, wiekszosc sie wywalala na poczatku lub w polowie. Wiec Wersja K jest kompletnie rowalona. Wersje pobieralem z strony producenta

0skila 08.08.2005 20:24

mam wersje box tej nagrywarki ma juz jakies 3 lata mam w niej 1.0k i nie mam zadnych problemow z ta wersja firmware pozdro

Bartez 08.08.2005 20:33

0skila
Nie wygrzebuj tematów, które mają rok albo i więcej. Na takie tematy się nie odpowiada.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:04.