Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pobór "mocy" przez Gadu Gadu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pobor-mocy-przez-gadu-gadu-19169/)

Y@nkee_PL 01.04.2003 12:56

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
Co tu duzo mowic - gg shit i tyle..., polecam tlena, lub konnekt'a www.stamina.eu.org/konnekt on naprawde malo zjada procka i pamieci ram... i ma pare ciekawych funkcji jakich nie ma gg ;)
pozdro ;)

Tlen na syberie... :D
a czemu? bo jest taki motyw, ze jak ktos odpali tlena na sieci to wtedy caly transfer pada i mozemy sobie pomazyc o przegladaniu stronek www :(
to tak jakby wogole interku nie bylo :buu:

moze ktos wie czemu tak jest ???

Ziele 01.04.2003 11:05

Ilość załączników: 1
A ja uważam z gg jest fajne i pgg też :)

Smartek 01.04.2003 10:48

Co tu duzo mowic - gg shit i tyle..., polecam tlena, lub konnekt'a www.stamina.eu.org/konnekt on naprawde malo zjada procka i pamieci ram... i ma pare ciekawych funkcji jakich nie ma gg ;)
pozdro ;)

Prześladowca 01.04.2003 02:42

Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Laser a ja mam pytanie inne... jak wlaczyles ten menadzer?
moze jestem lamka ale nie wiem jak to wlaczyc :( mam win98se

Spróbój mego załącznika... :)

Laser 31.03.2003 16:50

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)

Jaką Ty masz wersję?

Witam !

Napisałem wyzej - 5.05

kraluk 31.03.2003 15:19

Ja mam wersję 5.0.5 i takiej mocy nie potrzebuje.
Jaką Ty masz wersję?

Remix 31.03.2003 14:57

Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Owszem, nie znajdzie ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby zainstalowal sobie lepszy niz ten w W2k 8)

Na poczatek polecam CCTask.

Witam!
dzieki wielkie

BD 31.03.2003 07:34

jakis czas temu mialem podobny problem - pisanie na gg zajmowalo do 100%
dosc dlugo walczylem i doraznym rozwiazaniem bylo ustawienie niskiego priorytetu dla gg

pomoglo przeinstalowaniem systemu :)

Salvad0r 31.03.2003 02:12

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Oficialnego od MS nie ma. Za to sa aplikacje freeware bedace prawie w 80% kopia (funkcji) tego z Win2K :) Wiec mozna miec takiego menagera pod 98 ;)
Pisalem o tym pare postow wyzej. I nie tyle sa kopia funkcji w 80% co przerastaja tego z W2k o paredziesiat procent :) Tak wiec zdecydowanie mozna miec takiego managera pod W98SE, sam uzywam z powodzeniem np. CCtask.

Martin_TP 31.03.2003 02:01

Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Doabeł tkwi w szczegółach|| ;) - to menadzer zadan w windowsie 2000 - na 98se raczej go nie znajdziesz;)

Oficialnego od MS nie ma. Za to sa aplikacje freeware bedace prawie w 80% kopia (funkcji) tego z Win2K :) Wiec mozna miec takiego menagera pod 98 ;)

Martin_TP 31.03.2003 02:00

Laser.. zwroc uwage na to ze GG czesto wyswietla reklamy we Flashu.. to one tak zamulaja procesor - i jest to jedna z najczestrza przyczyn takiego duzego uzycia CPU przez ten program. Oczwyiscie czasem samemu GG odbila i nie wiedziec czemu obciaza procesor :)

Y@nkee_PL 30.03.2003 21:15

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Ctrl+Alt+Delete ale...

... 2k/XP only ;)

Salvad0r 30.03.2003 21:13

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Doabeł tkwi w szczegółach|| ;) - to menadzer zadan w windowsie 2000 - na 98se raczej go nie znajdziesz;)

Owszem, nie znajdzie ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby zainstalowal sobie lepszy niz ten w W2k 8)

Na poczatek polecam CCTask.

Laser 30.03.2003 21:03

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Witam !

Salvad0r 30.03.2003 20:59

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
gg napisal i ciagle pisze JEDEN czlowiek...

wiecej w temacie nei powiem - bo z reszta sie zgadzam
ps. pada i na gg i na pgg...

Ano wlasnie. Dlatego "u nich" ujalem w cudzyslow 8)

A jesli pada takze pgg to moze to oznaczac problemy z protokolem GG zwlaszcza w polaczeniu ze slabiutkim stosem tcp/ip we wszystkich wersjach Windows (aczkolwiek XP zblizylo sie juz wreszcie jakoscia stosu do wczesnych wersji linuxa, nie do *BSD jednakze :D)

Remix 30.03.2003 20:48

Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Ostatnio zauważylem ze gg czasami bierze mnóstwo mocy CPU - nawet przy rozmowie z jedna osoba wartosci te sa moim zdaniem za duze.

Co o tym sadzicie ??

Witam!

-Sid-The-Rat=> 30.03.2003 20:47

gg napisal i ciagle pisze JEDEN czlowiek...

wiecej w temacie nei powiem - bo z reszta sie zgadzam - u mnie tez co jakis czas gg siada i stoi... - ale od czego w2k i kill process? potem odpalam raz jeszce i est spokoj...

ps. pada i na gg i na pgg...

Salvad0r 30.03.2003 19:24

Re: Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
skoro uwazasz ze nie maja pojecia o budowaniu aplikacji, to wyjasnij mi dlaczego to wogole dziala

to moze jeszcze ich zastapisz, zatrudnisz sie u nich i pokazesz jak sie robi komunikatory, wolne od bledow itp, powodzenia

a czemu twierdzisz ze pod XP bedzie ( jest ??? ) najgorzej, uzywam XP i jestem zadowolony, moze miales przykre doswiadczenie i od razu sobie odpusciles od reki stwierdzajac ze jest do d..y

Podniecasz sie niebezpiecznie, odpusc troche 8)

Napisac aplikacje to i srednio inteligentne dziecko potrafi. Kazdy programista (w tym i ja) wie, ze diabel tkwi w szczegolach. GG dziala bo zrobic tego typu program to doprawdy drobiazg i ciezko skopac az tak zeby wcale nie dzialal. Pytanie brzmi raczej JAK dziala. Nie wysmiewam programistow GG a zwyczajnie punktuje to, co kazdy programista podkreslilby widzac zarlocznosc programu. Zwyczajnie trzeba nad nim popracowac, a jest to tym trudniejsze im wiecej API nalezy opanowac. W przypadku MS przecietny programista musi poruszac sie po kilku roznych (Win98, 2000 oraz XP). Im lepiej zna API tym sprawniejszy kod "produkuje". Stad twierdze ze slabo napisany program dzialac bedzie tym gorzej im nowszy system podsunie mu sie do egzystencji. Programowanie pod XP to swoista rewolucja na patelni, zapytaj kogos z podobnym do mojego doswiadczeniem to zrozumiesz ze mam racje. Stad moje prognozy ze skoro GG dziala slabo w starszych systemach to tym bardziej nie bedzie dobrze dzialac w XP. A to, ze niektorym dziala a niektorym nie lub nie do konca poprawnie to najwieksza zmora kazdego programisty - tutaj dochodzi do glosu doswiadczenie w optymalizowaniu kodu, ktore albo sie ma albo nie.

I tylko tyle chcialem na ten temat.. zatrudniac sie "u nich" nie zamierzam, co najwyzej napisze z nudow wlasnego klienta GG, moze i Ty zostaniesz alfa/beta-testerem? 8)

Y@nkee_PL 30.03.2003 18:43

Cytat:

Sugerowalem po prostu ze NIE ma rozwiazania. GG to marnie napisany program ktory zdobyl popularnosc tylko dlatego, ze byl pierwszym messangerem w Polsce. Autorzy raczej slabe maja pojecie o budowaniu aplikacji pod Win32 co widac na zalaczonym obrazku. Malo tego, im dalej w las tym wiecej drzew - zaloze sie ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

Problem ktory poruszyliscie byc moze da sie wyeliminowac analizujac z jakich bibliotek GG korzysta podczas pracy i podmieniajac je na nowsze/starsze wersje. Aczkolwiek malo to eleganckie rozwiazanie raczej. O wiele lepiej byloby gdyby autorzy GG zabrali sie za odswiezenie kodu i przysiedli faldow nad Windows API Calls :D

skoro uwazasz ze nie maja pojecia o budowaniu aplikacji, to wyjasnij mi dlaczego to wogole dziala, a jedyny bug jaki mi do tej pory sie pokazal to wlasnie to o czym Laser wspomnial - a to bylo u mnie jeden jedyny raz
to moze jeszcze ich zastapisz, zatrudnisz sie u nich i pokazesz jak sie robi komunikatory, wolne od bledow itp, powodzenia
wszystko mialo, ma i bedzie mialo bugi
jesli sie nawet uprzesz ze jakis program nie ma bledow to i tak zawsze sie znajdzie uparciuch ktory bedzie w stanie ci udowodnic ze bledy jednak sa

a czemu twierdzisz ze pod XP bedzie ( jest ??? ) najgorzej, uzywam XP i jestem zadowolony, moze miales przykre doswiadczenie i od razu sobie odpusciles od reki stwierdzajac ze jest do d..y

Laser 30.03.2003 18:25

Cytat:

ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

No niestety tak wg moich obserwacji jest ... chociaz na 98 se tez mu sie wpadki zdarzały.

Salvad0r 30.03.2003 18:20

Cytat:

:o to sie nazywa rozwiazanie problemu :-o

Sugerowalem po prostu ze NIE ma rozwiazania. GG to marnie napisany program ktory zdobyl popularnosc tylko dlatego, ze byl pierwszym messangerem w Polsce. Autorzy raczej slabe maja pojecie o budowaniu aplikacji pod Win32 co widac na zalaczonym obrazku. Malo tego, im dalej w las tym wiecej drzew - zaloze sie ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

Problem ktory poruszyliscie byc moze da sie wyeliminowac analizujac z jakich bibliotek GG korzysta podczas pracy i podmieniajac je na nowsze/starsze wersje. Aczkolwiek malo to eleganckie rozwiazanie raczej. O wiele lepiej byloby gdyby autorzy GG zabrali sie za odswiezenie kodu i przysiedli faldow nad Windows API Calls :D

Laser 30.03.2003 18:19

Cytat:

BTW
Laser, wczoraj mialem podobna sytuacje, GG mi zzeralo 50-60% mocy procka, okna podczas przesuwania zostawialy smugi
moze uzywasz PowerGG jak ja, bo szczerze nie wiem w czym moze byc problem, ale moze to wlasnie przez PGG, moze jakas wtyczka ???
wylaczenie GG i ponowne wlaczenie mi nie pomagalo, dopiero stary i niezawodny kumpel RESTART pomogl ;p

Witam !

Nie uzywam pgg tylko oficjalne wersje teraz 5.05 ale na wczesniejszych tez tak było.

Dziwne to ale pewnie spowodowane tym ze program moze byc zle napisany... heh

Y@nkee_PL 30.03.2003 18:09

Cytat:

Polecam klienta linuxowego to i nie bedzie takich niespodzianek. Swoja droga nie odwarzylbym sie zainstalowac pod Windows zadnego programu typu IM a to z racji regularnie otwartego portu lub nawet kilku i to jeszcze tcp ^_^

Swoja droga takie sytuacje jak powysza nie powinny Cie przerazac, GG to program srednio ciekawie napisany a juz na pewno beznadziejnie zoptymalizowany wiec nie dziw sie, "bo tutaj jest jak jest" 8)

BTW
Laser, wczoraj mialem podobna sytuacje, GG mi zzeralo 50-60% mocy procka, okna podczas przesuwania zostawialy smugi
moze uzywasz PowerGG jak ja, bo szczerze nie wiem w czym moze byc problem, ale moze to wlasnie przez PGG, moze jakas wtyczka ???
wylaczenie GG i ponowne wlaczenie mi nie pomagalo, dopiero stary i niezawodny kumpel RESTART pomogl ;p

Salvad0r 30.03.2003 17:59

Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Ostatnio zauważylem ze gg czasami bierze mnóstwo mocy CPU - nawet przy rozmowie z jedna osoba wartosci te sa moim zdaniem za duze.

Co o tym sadzicie ??

Polecam klienta linuxowego to i nie bedzie takich niespodzianek. Swoja droga nie odwarzylbym sie zainstalowac pod Windows zadnego programu typu IM a to z racji regularnie otwartego portu lub nawet kilku i to jeszcze tcp ^_^

Swoja droga takie sytuacje jak powysza nie powinny Cie przerazac, GG to program srednio ciekawie napisany a juz na pewno beznadziejnie zoptymalizowany wiec nie dziw sie, "bo tutaj jest jak jest" 8)

Laser 30.03.2003 17:42

Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Witam !

Co o tym sadzicie ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:38.