Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jakiego masz proca ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jakiego-masz-proca-19250/)

lipek16 03.04.2003 09:27

A ja tam se jade na celeronie 366;)

cana 03.04.2003 09:26

i tak doszliśmy do jadra problemu, podstawa to chłodzenie i to nie tylko proca ale i przeciąg w obudowie bo bez tego na nic się zdadzą najwymyślniejsze zestawy chłodzenia powietrznego / wodne odpada bo brak mi zaufania do oferowanych układów choć jak już zaqpię athlona64 to pewnikiem będzie jechał na wc bo w budzie miejsce na kompletny układ się znajdzie łączne z pasywnym wymiennkiem ciepła /ze względu na ciszę / zamontowanym poza obudową na bocznej powierzchni a'la lodówka :)/
BTw mój też by był cichy gdyby nie takie małe badziewie 40mm z mostka na płycie / zachciało mi się kombinowac bo stary wydawał sie głośny a ten jest jeszcze gorszy wieć chyba poszukam jakiegoś starego radiatora z pentium i sprawie sobie chłodzenie pasywne na mosteczku , choć jak mi ciut luźnej gotówki wpadnie to wymienię wywiewowego wenta 120mm / fajny cichy i kojący szum powietrza / na jakiegoś cichutkiego a wydajnego papsta, bo to w sumie ostatnie źródło szumu w kompie / ale i podstawa chłodzenia przy CFM na poziomie 112 :)/
a co do wąskiego zakresu poprawnej temp pracy cpu to jak się dobrze zamontuje wenta na procu/ a wczesniej poprawi gładź na radiatorze papierem wodnym i użyje dobrej pasty/ to tego problemu nie ma, oczywiście przy dobrej wentylacji
pozdro

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 09:00

w sumie masz racje - ten temat poruszalismy juz - ale malo co mnie cieszy tak jak ladna i merytoryczna dyskusja wiec z radoscia do niej powrocilem

na zakonczenie dodam ze moj kompik mimo ze podkrecony - ejst cichy! i nie mam WC (uwazam ze to ekstrema - poza tym tu stoja 3 kompy - gdzie ja schowam te pompki?)

ps. zapas jaki da producent mozna zniwelowac zle zakladajac radiator (lub zly radiator) przgrzewajac wnetrze obudowy czy przesadzajac z zasialniem - przedzial stabilnej i bezpiecznej pracy proca jest w sumie dosc waski - wiec czasem taki shutdown jest przydatny (p4 potrafi wstac po takim wylaczeniu - nawet bez zwiechy windowsa - bylem oczarowany ta mozliwoscia)

cana 03.04.2003 08:49

sam już w sumie odpowiedziełeś :)
BTW ostatnio nagminnie pojawiają sie grafiki z artefaktami bo nie dosc zę za wysoko były oc to jeszcze nie zadbano o elementarne rzeczy typu wentylacja obudowy , chłodzenie pamięci i nikt nawet nie próbował zastanowić sie ze np. takie pamieci aż tyle nie wytrzymają .. itp.

jak się za kręcenie / bo opisali w gazecie/ biorą ludzie bez odrobiny doswiadczenia, wiadomości i zdrowego rozsądku / ze wskazaniem na te dwa ostatnie/ to nie jst ważne jaki proc bo efekty bedą takie same /choć przyznam ze w p4 jest na to dużo mniejsza szansa /

co do przegrzewania się, to wiem ile wytrzymuje struktura krzemowa i jakich temp nie przekraczać a producent cpu zawsze podchodzi do tego zagadnienia z duuzym zapasem i ogranicza przez to MOJE pole manewru /wiadomo zę skrócę takim działaniem mojemu prockowi życie ale to nie gra roli bo zanim on odejdzie do krainy wiecznych cpu to ja już pewnikiem bede miał inny nowy model / zreszta wyścig do tego jaką max temp wytrzyma proc to nie jest dla mnie , dla mnie ma być wydajnie i w dolnym zakresie temp przewidzianych dla tego układu bo lubię miec cichy komp a nie kosiarkę do trawy :)/
pozdro
ps
już ten temat i te argumenty chyba kiedyś przrabialiśmy :)
hostoria lubi się powtarzać 8)

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 08:27

na ostanie pytanie odpowiedzia moze byc to ze AMD kupuja domorosli maniacy podkrecania - i kombinuja jak kon pod gore z wiatrakami, zasilaczami, pastowaniem, szlifowaniem, czyszczeniem wyjmowaniem i wkladaniem - to moze dlatego ktorys artysta co jakis czas go psuje?

p3 i celki sa/byly i beda drozsze - wiec podchodzi sie do nich z wieksza rozwaga - ale i tak sie czasem cos ukruszy - widzialem ukruszonego p3 - dzialal dalej

co do palenia - athloniki sie pieknie pala kiedy zatrze sie wiatrak czy stanie chlodzenie wodne (zwlaszcza podkrecone athloniki - choc duron tez splonie) - w ciagu ostatniego miesiaca diagnozowalem 2 takie przypadki - bylo to zwiazane z ta wlasnie milsocia do podkrecania - kiedy biora sie za to ludzie pozbawieni wiedzy

co do wylaczania proca kiedy masz na to ochote - wszystko pieknie tylko ze krzem staje sie amorficzny w temp 120'C - i jesli ktorykolwiek jego kawalek przekroczy te temp (w SRODKU a nie na obudowie) to z proca masz breloczek - wiec zylowanie prockow jest glupota - i czasem warto zaufac producentowi takiego ukladu zabezpieczajacego - ze jednak wie co robi (a do zniszczenia proca wystarczy kiedy defekty sieci krystalicznej zaczna sie kumulowac - a robia to wraz ze wzrostem temp - bledy krystalizacji przemieszczaja sie do jednego/kilku punktow - kiedy ejst ich zbyt duzo plytka peka)

BD 03.04.2003 08:23

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
a moze zrobimy wyliczanke kto ile mial prockow w zyciu ???

1. 286 12 MHz
2. 486 DX2 80 MHz
3. Pentium 90 MHz
4. Cyrix 120
5. Pentium 200 MHz
6. Pentium 200 MHz MMX
7. AMD K6 300 MHz
8. Celeron 466 MHz
9. Celeron 700 MHz
10. Pentium IV 2,4 GHz

:) uzbieralo sie tego za kilka ostatnich lat ...

cana 03.04.2003 08:17

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wlasnie w tym rzecz - ze p3 tego nie mialo - ale ewolucyjnie doszli do wniosku ze da sei zrobic inaczej i zrobili - wg. mnie lepiej - i p4 jest juz bezpiecznie zatopione w ceramice, ma na dodatek oslonke ktora swietnie przylega do radiatora i dobrze chroni to dosc delikatne cudo jakim jest procek

a dioda? tylko kurcze czemu athlony nadal sie pala? chodzi mi o to co zrobili w p4 - automatyczne (sterowane z proca!) spowolnienie/wylaczenie procesora po przekoczeniu jakiejs tam temperatury - rozwiazanie genialne i wg. mnie dosc latwe do powtorzenia, nie niszczace an dodatek istniejacej struktury proca - sporo mnie juz nauczono o projektowaniu takich vlsi - choc to wciaz za duza skala zebym byla absolutnie pewien tego co gadam

no własnie Sid, a kiedy powsał pierwszy socketowy athlon? jakaś zbierzność dat jak sie popatrzy na socketowe p3
co do palenia się amd to jeszcze ŻADNEGO SPALONEGO nie widziałem a p3 i celki to niestety tak / ale nie z powodu temp tylko walnietych zasilaczy i uszkdzeń lini energetycznych (zerowa skutecznośc listew zabazpieczających na krótkotrwałe skoki napięcia/ / choc ukruszone amd się zdarzały /ale działały dalej/
co do braku zabezpieczenia jak w p4 to wcale mi go nie brakuje i wolę sam decydować w jakich temp ma się komp wyłączyć lub zmieniać częstotliwośc pracy /utawiając to na płycie choc nie jest to doskonale/ bo w normalnych sytuacjach takie coś to tylko zawalidroga a nie pomocnik/ zakładam że w czasie pracy nie spadnie mi radiator z proca bo wtedy to sie przydaje gdyż jak podnoszę napięcie dla poprawienia stabilności pokreconego proca to przez pewien czas pilnuję kompa i patrzę w logi dotyczące temp choc ja tam wolę obniżac napięcie i podnosić fsb :) /

zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dlaczego praktycznie nikt nie podnosił problemu że mu się p3 lub cel2 ukruszył , czyżby to się nie zdarzało mimo takiej samej "obudowy" cpu jak w athlonach

pozdro

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 07:15

Cytat:

cana napisa***322;(a)
z tą ceramika na werzchu to sorki ale że tak zapytam jak wygląda p3? 8) /prościej było ukruszyć p3 niz athlona bo ten przynajniej te 4 gumki ma
a co do zabezpieczenia to jest dioda która monitoruje temp w rdzeniu ale oczywiście do dziś częśc producentów płyt nadal bazuje na odczycie z socketa / diody nie było w tb ale juz w xp i t-bredach jest i działa o ile płyta potafi z niej odczytać temp/

wlasnie w tym rzecz - ze p3 tego nie mialo - ale ewolucyjnie doszli do wniosku ze da sei zrobic inaczej i zrobili - wg. mnie lepiej - i p4 jest juz bezpiecznie zatopione w ceramice, ma na dodatek oslonke ktora swietnie przylega do radiatora i dobrze chroni to dosc delikatne cudo jakim jest procek

a dioda? tylko kurcze czemu athlony nadal sie pala? chodzi mi o to co zrobili w p4 - automatyczne (sterowane z proca!) spowolnienie/wylaczenie procesora po przekoczeniu jakiejs tam temperatury - rozwiazanie genialne i wg. mnie dosc latwe do powtorzenia, nie niszczace an dodatek istniejacej struktury proca - sporo mnie juz nauczono o projektowaniu takich vlsi - choc to wciaz za duza skala zebym byla absolutnie pewien tego co gadam

Martin_TP 03.04.2003 00:04

Pentium III 450 @ 600 MHz :) Wszystko chodzi swietnie (odrazu mowie ze w gry nie gram) :)

shyja 02.04.2003 23:19

celeron 1700 i nie narzekam :)

GOLOMB 02.04.2003 22:59

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
No wlasnie, sam sie zastanawiam... Osobiscie, po kilku podejsciach w minionych latach mam serdecznie dosc AMD a zwlaszcza "rewelacyjnych" wyrobow firmy VIA - tak beznadziejnych chipsetow Intel nie osmielil sie wygenerowac na szczescie :-) A chipset jest dla mnie jeszcze wazniejszy niz procesor.

Slusznie zauwazyles ze AMD grzeje sie na potege, w efekcie jesli padnie wentylator to procesor tez :-) Kazdy inzynier powie Ci ze intensywne nagrzewanie sie ukladu to dowod na jego slaba konstrukcje. Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.

Nie pisze wiecej bo zaraz rozpeta sie burza i dowiem sie od posiadaczy AMD jaki jestem wstretny, snob i dziad bo popieram i uzywam wylacznie Intela :-) Ja jednak uwazam po prostu ze majac na wzgledzie wieksze i mniejsze trudnosci tak z samym procesorem jak i chipsetem VIA zwyczajnie nie warto oszczedzac tych paru groszy i ladowac sie w AMD. Tym bardziej ze pozornie nizsza cena odbija sie pozniej na wydajnosci, a high-endowy system bazujacy na AMD, ktory jakos tam nawet dziala wcale nie wychodzi taniej niz analogiczny wykorzystujacy chipset i procesor Intel'a. No i doprawdy, wiatraki wydajace odglosy srednio naoliwionego czolgu to nie to, co tygrysy lubia najbardziej (moj Tualatin 2 @1.6Ghz pracuje BEZ wentylatora...)

Dorzuce jeszcze ze porownywalem jakis czas temu czas kompresji np. plyty audio do mp3 przy uzyciu kodekow FH i... super-duper komputer bazujacy na Athlonie XP 1900 przegral z moim Celeronem 2 1600 i to bardzo mocno... to tyle, dla mnie licza sie TAKIE praktyczne testy a nie sucha teoria i magiczne liczby.

I jeszcze dopisze, ze system nazewnictwa procesorow AMD to zwykle oszustwo - te wszystkie piekne czterocyfrowe oznaczenia nijak sie maja do rzeczywistej predkosci pracy procesora. Bylo o tym glosno w Sieci (link na zyczenie jak sie dokopie) wiec to nie moj wymysl.

Sam posiadam EPOXA 8RDA+ ze zintegrwanym Cghrome orbem i ZASILACZEM ( Chipset NFORCE 2 ) I osioobiście sądze ze to bardzo stabilna i wydajna platforma dodatkow Zasilacz Z płta :D8) A co do pocków to poczytaj jakiekolwiek forum o podkręcaniu i dowiesz sie ze nowe AXP 1700+ Thoroughbreed B0 (260zł) mmożna OBNIŻYC Voltage zmniejszyć zegar wypiać wiatrak i spokojnie na 1,2Ghz i voltażu 1,3V jeździć :chytry: i niedość ze cicho to o WIELE szybciej niż twój Tualatinek (200zł bodajże). A że juz o podkręcaniu nie wspomne ..zreszta poczytaj moje topici to dowiesz sie ile wyciągłm||

Y@nkee_PL 02.04.2003 22:56

a moze zrobimy wyliczanke kto ile mial prockow w zyciu ???
moj dorobek biedny, ale zawsze cos... ;)

ja zaczalem od Pentium 166MMX :P - nie licze Commodore 64 :D
potem byl AMD K6-2 400Mhz, AMD Duron 800MHz, a teraz AMD Duron 1,2GHz

jesli AMD bedzie se radzic jak teraz sobie radzi to jestem z nimi 4EVER :cisza:

BD 02.04.2003 22:48

kurcze jakas mafia AMD grasuje na tym forum ;(

cana 02.04.2003 22:21

z tą ceramika na werzchu to sorki ale że tak zapytam jak wygląda p3? 8) /prościej było ukruszyć p3 niz athlona bo ten przynajniej te 4 gumki ma
a co do zabezpieczenia to jest dioda która monitoruje temp w rdzeniu ale oczywiście do dziś częśc producentów płyt nadal bazuje na odczycie z socketa / diody nie było w tb ale juz w xp i t-bredach jest i działa o ile płyta potafi z niej odczytać temp/
pozdro
ps Salvat0r ma pełną racje co do tego że goły proc to nie wszystko , na moc kompa liczy się wszystko , mocny proc a nawet mocny i optymalnie dobrany zestaw to jeszcze nie wszystko bo trzeba to jeszcze optymalnie poustawiać i systemem oraz softem sie zająć bo inaczej mocny proc bedzie zajmował się pierdołami zamiast robic to co powinien :)
ale ciut myli się co do wydajności chipsetów intela, że wspomnę niesławną pierwszą i815

-Sid-The-Rat=> 02.04.2003 22:03

ja robilem dziwne rzeczy z napieceim na procu - i przezyl :) nawet wiecej - ma sie doskonale

co mnie w AMD zawsze dziwilo to to ze nie wbudowanao w nie zabezpieczenia przed przegrzaniem - a o tym ze to powazny problem swiadczy to ze AMD ma rdzen na wierzchu a Intel w srodku - intel ma nizsza temp pracy i jest mnij podatny na zniszczenie - AMD musial zdjac ceramike zeby ulatwic odprowadzanie ciepla... dziwi mnie to bardzo - poniwaz nie jest to problem programistyczny - a za taki nalezy uznac projektowanie bibliotek rozkazowych, schematow cykli czy mikrokodu (a to to glownie decyduje o szybkosci pracy) tylko technologiczny - duzy pobor pradu, potrzeba silnej stabilizacji termicznej ukladu, klopoty z rozpraszaniem itp - dziwi mnie to ze skoro intelowi sie udalo to amd jakos polozyl na tym zur
dziwi bardzo

andrzejj9 02.04.2003 21:57

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
..co to sa reklamacje, ja jeszce nie mialem (tfu, tfu) reklamacji...
...proce dzialaja swietnie, bez zarzutu...
...Salvad0r - czytam zawsze uwaznie twoje wypowiedzi...
...i pozwole se wyciagnac pewien wniosek...
...jestes osoba ktora sporo przekracza srednia wieku na tym forum (bez urazy)...
...na 100% masz prace (moze i dobrze poplatna)...
...wiekszoc tu zgromadzonych to jeszcze mlodziez, uczaca sie badz tez nie...
...nie maja wiec kasy, starzy im nie zawsze dadza...
...wiec prosze nie pisz ze lepiej wydac pare zl wiecej i kupic Intela...
...nie kazdy ma nawet te pare groszy wiecej...
...ja osobiscie kierowalem sie jedynie i wylacznie wzgledami finansowymi...
...teraz, owszem zarabiam 3000zl ale i tak sie nie przesiade na Intela...
...moze to sentyment...

...pozdr...

tez uwaznie czytam wypowiedzi Salvad0ra i choc czasami sa dosc kontrowersyjne (czytaj opinie niezgodne ze zdaniem wiekszosci) to uwazam je za inteligentne i dobrze argumentowane. Podobnie tutaj. Kto wie, czy gdybym wczesniej nie przeczytal takiej wypowiedzi, nie staralbym sie dowiedziec czegos wiecej na ten temat i moze w koncu zdecydowalbym sie na Intela, a nie na AMD.

cana 02.04.2003 21:16

z tym grzaniem to jednak nie jest tak do końca prawda bo w sumie i p4 i axp oddają prawie TYLE samo ciepła

fakt faktem via to nie jest to co tygryski lubią najbardziej tylko że via się bardzo poprawiła a i jest rewelacyjna nvidia
co do szybkości operacji to sorki ale ja robię na progsach do grafy wektorowej i cadzikach i spoko amd wymiata jak złoto, catia też na nim chodzi tak samo dobrze jan na intelu ,z zadnym softem nie mam poroblemow
a chłodzenie? mam cichego i taniego 2k8obr/min wenta i temperaturki są miłe a i cicho mam / poza wentem na chipsecie bo zachciało mi się przemysłowych wentylatorów to teraz muszę cos cichego skombinowac/
a żeby nie było że nigdy intela nie miałem to w tyrce mam p3-t / lubie tulipanki/ i jestem z niego zadowolony ale już z płyty na intelu to nie, bo małowydajna a ten boxowy went na tulipanie to niestety porażka bo jest głośniejszy od najtańszego titana
co do znakowania to czy to jest oszustwo czy nie to tylko zależy jak na to patrzeć ale w większości wypadków te oznaczenia mają sens bo nie samym zegarem proca komputer żyje
a i jeśli jeszcze chodzi o reklamacje i takie tam :)to coś mi świta syndrom sudden death i p4 z leko podniesionym napięciem,,a o czymś takim na amd nie słyszałem, choć to zę rdzeń jest nieosłonięty to mała porażka ale ciut uwagi i nie ma problemu bo wenta się nie zmienia 2 razy dziennie
pozdro

-=KoWaLiK=- 02.04.2003 20:02

Cytat:

Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.
..co to sa reklamacje, ja jeszce nie mialem (tfu, tfu) reklamacji...
...proce dzialaja swietnie, bez zarzutu...
...Salvad0r - czytam zawsze uwaznie twoje wypowiedzi...
...i pozwole se wyciagnac pewien wniosek...
...jestes osoba ktora sporo przekracza srednia wieku na tym forum (bez urazy)...
...na 100% masz prace (moze i dobrze poplatna)...
...wiekszoc tu zgromadzonych to jeszcze mlodziez, uczaca sie badz tez nie...
...nie maja wiec kasy, starzy im nie zawsze dadza...
...wiec prosze nie pisz ze lepiej wydac pare zl wiecej i kupic Intela...
...nie kazdy ma nawet te pare groszy wiecej...
...ja osobiscie kierowalem sie jedynie i wylacznie wzgledami finansowymi...
...teraz, owszem zarabiam 3000zl ale i tak sie nie przesiade na Intela...
...moze to sentyment...

...pozdr...

Salvad0r 02.04.2003 19:52

Cytat:

...czas na mala refleksje...
...38:22 - prowadzi AMD, why??...

No wlasnie, sam sie zastanawiam... Osobiscie, po kilku podejsciach w minionych latach mam serdecznie dosc AMD a zwlaszcza "rewelacyjnych" wyrobow firmy VIA - tak beznadziejnych chipsetow Intel nie osmielil sie wygenerowac na szczescie :-) A chipset jest dla mnie jeszcze wazniejszy niz procesor.

Slusznie zauwazyles ze AMD grzeje sie na potege, w efekcie jesli padnie wentylator to procesor tez :-) Kazdy inzynier powie Ci ze intensywne nagrzewanie sie ukladu to dowod na jego slaba konstrukcje. Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.

Nie pisze wiecej bo zaraz rozpeta sie burza i dowiem sie od posiadaczy AMD jaki jestem wstretny, snob i dziad bo popieram i uzywam wylacznie Intela :-) Ja jednak uwazam po prostu ze majac na wzgledzie wieksze i mniejsze trudnosci tak z samym procesorem jak i chipsetem VIA zwyczajnie nie warto oszczedzac tych paru groszy i ladowac sie w AMD. Tym bardziej ze pozornie nizsza cena odbija sie pozniej na wydajnosci, a high-endowy system bazujacy na AMD, ktory jakos tam nawet dziala wcale nie wychodzi taniej niz analogiczny wykorzystujacy chipset i procesor Intel'a. No i doprawdy, wiatraki wydajace odglosy srednio naoliwionego czolgu to nie to, co tygrysy lubia najbardziej (moj Tualatin 2 @1.6Ghz pracuje BEZ wentylatora...)

Dorzuce jeszcze ze porownywalem jakis czas temu czas kompresji np. plyty audio do mp3 przy uzyciu kodekow FH i... super-duper komputer bazujacy na Athlonie XP 1900 przegral z moim Celeronem 2 1600 i to bardzo mocno... to tyle, dla mnie licza sie TAKIE praktyczne testy a nie sucha teoria i magiczne liczby.

I jeszcze dopisze, ze system nazewnictwa procesorow AMD to zwykle oszustwo - te wszystkie piekne czterocyfrowe oznaczenia nijak sie maja do rzeczywistej predkosci pracy procesora. Bylo o tym glosno w Sieci (link na zyczenie jak sie dokopie) wiec to nie moj wymysl.

-=KoWaLiK=- 02.04.2003 19:40

...czas na mala refleksje...
...38:22 - prowadzi AMD, why??...
...moze dlatego ze jest tanszy a i z wydajnoscia nie jest w tyle za Intelem (no moze troche )...
...a ze troche bardziej sie grzeje, duzo o tym slyszalem, ale jakos nie mam takiego problemu...
...zanim kupilem ten komp (to juz moj 3 na AMD) wszyscy mi odradzali...
...wg mnie AMD jest COOL i wogole...
...nie zamierzam sie przesiadac na Intela...
...pozdr...

-Sid-The-Rat=> 02.04.2003 19:25

Cytat:

konfiguracji wiecej niz niejeden snob na P4 2.0Ghz z karta GForce :-)

mam cicha nadzieje ze to nie do mnie - raz juz mi sie oberwalo za ten komp i drugiej takiej dyskusji nie chce tu widziec

dodam ze mam w planach kupno plyty na Sis (teraz Asus p4b 533ve i 1.5gb DDR) - ale to jak 'snob' sie dorobi - i potrzeba przycisnie do upgrade'u...
narazie mi to wystarcza - choc ojciec jak zapuszcza liczenie to twierdzi ze trzeba wcisnac jeszcze .5gb ramu i szybszy dysk dolozyc...

biuc 02.04.2003 18:05

Re: Re: Jakiego masz proca ??

Witka !!

Ja mam u siebie Athlona XP 2000+. Pracuje świetnie tylko jak to zwykle z AMD problemik z temperaturką ^_^.

Pozdrowionka all

Salvad0r 02.04.2003 16:18

Cytat:

Barracuda napisa***322;(a)
A ja mam Celerona 1,2 Tuła latina , a wcześniej Commodores 64 (ale co tam w środku było to niestety nie wiem
Jako byly programista C-64 (demoscena) informuje Cie, ze ten wspanialy komputer bazowal na 8-bitowym procesorze z rodziny MOSTek 6502, a w wersji amerykanskiej byl to 6510. Wersja europejska pracowala z zawrotna predkoscia ~1Mhz, do tego calosc wspomagana byla specjalizowanym chipem graficznym VIC oraz ukladem dzwiekowym SID. Zarowno procesor glowny jak i VIC pelne byly nieopublikowanych furtek (np. oficjalnie nieistniejace tryby adresowania) co sprawilo ze ludzie na calym swiecie pokochali ten sprzet. Tamten assembler do tej pory pamietam i wciaz moge cos fajnego napisac po wielu wielu latach :-)

Zreszta demoscena na C-64 wciaz istnieje i ma sie dobrze...

Salvad0r 02.04.2003 16:11

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Co tak cienko - jak bym miał tyle forsy co Ty to bym sobie Craya zafundował, ewentualnie coś na dwóch Xeonach.^_^
Cala sztuka polega na umiejetnosci kupowania tego, co w danym momencie jest potrzebne. Zwlaszcza w tej branzy. Te 1.6Ghz/256Kb doprawdy wystarcza do wszystkiego, zwazywszy ze nie jestem graczem.
Do kompilowania kodu uzywam natomiast skrzynki opartej o P2-400 ktore kupilem za 40zl :-) Dwie nastepne maszynki to P1-166 oraz P2-300 (obie linuxowe, jedna regularna a druga dedykowana jako ogniomurek). Wszystko spiete 100mbitowym LAN'em i twierdze ze wycisne z takiej konfiguracji wiecej niz niejeden snob na P4 2.0Ghz z karta GForce :-)

Swoja droga pytanie o procesor mija sie z sensem. Sporo misiow nie zdaje sobie sprawy ze sam procesor to w sumie malo wazna rzecz. Duzo istotniejsze jest jaka plyte glowna sobie zafundujemy (chipset, przepustowosc magistrali, itd). To, w polaczeniu z reszta podzespolow daje dopiero efekt koncowy. Smiech mnie ogarnia kiedy widze te wszystkie gigaherce znajomych pracujace na tanich plytach VIA z byle jak dobranymi podzespolami ("promocja" w hipermarkecie?).

Moze sobie zafunduje jakies P4 (P5?!) kiedys, jak juz z 4-5Ghz beda sprzedawac, poki co nie jest mi do niczego potrzebne :-)

kraluk 02.04.2003 13:23

Ja mam Intel Celeron 800 MHz.
Mam zamiar wymienić go na AMD Athlona 2200+
i płyte również, oczywiście do niego.

camfo 02.04.2003 11:06

Cytat:

piotrek123 napisa***322;(a)
Mam celerona 333A:P
No ja też:)Witaj w klubie słabych procesorów:):)

raptor123 02.04.2003 09:51

Mam Celerona 566@708 zadowolony jestem z niego, ale planuje w najbliższej przyszłości zmienić na Antka.

Fantomas 02.04.2003 08:53

W stopce jest odpowiedź. A może by to podkręcić? Ale jak i czy warto?
Miłego dnia.

Ice 02.04.2003 08:36

Mam Athlona XP 1800+ i nie mam zamiaru sie przesiadać na jakiś procek ze "stajni" Intel, chyba że cena PIV będzie porównywalna do Athlona.

GOLOMB 02.04.2003 08:27

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
:o a czym to chlodzisz - powietrze odpada, zostaje male WC ew ciekly azot ;p :P
Ej chyba nie myślałeś że cały czas na tym jechałem ?? (2410) przuy takim napięciu by mi proc max 1 rok polaz przy dobrych wiatrach. A chłodziłem o dziwo wiatrakiem SPIRE FALCON ROCK (POLECAM SUPER SPRAWA!!!) i miał temp 58 Idle. Ale 2H tstów przetrwał8) na co dzień na 2330 jeżdże przy 1,9V. i idle 45C

Barracuda 02.04.2003 08:17

A ja mam Celerona 1,2 Tuła latina , a wcześniej Commodores 64 (ale co tam w środku było to niestety nie wiem - tzn. widziałem, ale nie pamiętam ;))
Co do obecnego proca to może być: do moich zastosowań styka - oprócz gierek (tych bardziej wymagających).
A wogóle i w szczególe to uważam, że nie proc czyni człowieka lepszym, bo zauważcie że jak ja sie podłącze moją makówką do procka to wszystko śmiga jak śmigawka (nawet pamięć asynchroniczną mam i pare innych gadżetów też):idea:

paput2000 02.04.2003 08:06

Cytat:

Jaki procek? :-) Wszystkich nie wymienie ale z tych ciekawszych (aktualnie z niego stukam) to Celeron 2 Tualatin 1.3Ghz podkrecony na 1.60Ghz i stabilny jak brzytwa. Ciekawostka: BEZ WENTYLATORA juz prawie rok czasu :-) Temperatura 43-49 stopni, przy maksymalnej dopuszczalnej 65.

Wydajnosc szokujaco dobra (nie mylic Celerona zwyklego z Tualatinem bo to 2 rozne swiaty, chocby dlatego ze Tualatin ma 256Kb cache'a), mysle ze jest to BARDZO udana partia tych procesorow, jadro identyczne jak w P3 tak wiec mozna smialo zalozyc ze jest to P3 i do tego wykonany w technologii 0.13 mikrona. Jedyna roznica polega na ciut mniejszym cache'u ale w wiekszosci zastosowan nie widac zadnej roznicy. Z tego tez wzgledu co niektorzy (dumni) posiadacze P4 sa zdziwieni - porownywalem osiagi np. przy kompresji mp3, divx, itp i okazalo sie ze ten konkretny Tualatin pracujacy na 1.6Ghz wcale nie ustepuje wielokrotnie drozszemu P4 2.0 :-) W zasadzie wyjasnienie jest bardzo proste...ale to temat rzeka a ja znowu sie rozpisuje.

Co tak cienko - jak bym miał tyle forsy co Ty to bym sobie Craya zafundował, ewentualnie coś na dwóch Xeonach.^_^

Salvad0r 02.04.2003 03:44

Jaki procek? :-) Wszystkich nie wymienie ale z tych ciekawszych (aktualnie z niego stukam) to Celeron 2 Tualatin 1.3Ghz podkrecony na 1.60Ghz i stabilny jak brzytwa. Ciekawostka: BEZ WENTYLATORA juz prawie rok czasu :-) Temperatura 43-49 stopni, przy maksymalnej dopuszczalnej 65.

Wydajnosc szokujaco dobra (nie mylic Celerona zwyklego z Tualatinem bo to 2 rozne swiaty, chocby dlatego ze Tualatin ma 256Kb cache'a), mysle ze jest to BARDZO udana partia tych procesorow, jadro identyczne jak w P3 tak wiec mozna smialo zalozyc ze jest to P3 i do tego wykonany w technologii 0.13 mikrona. Jedyna roznica polega na ciut mniejszym cache'u ale w wiekszosci zastosowan nie widac zadnej roznicy. Z tego tez wzgledu co niektorzy (dumni) posiadacze P4 sa zdziwieni - porownywalem osiagi np. przy kompresji mp3, divx, itp i okazalo sie ze ten konkretny Tualatin pracujacy na 1.6Ghz wcale nie ustepuje wielokrotnie drozszemu P4 2.0 :-) W zasadzie wyjasnienie jest bardzo proste...ale to temat rzeka a ja znowu sie rozpisuje.

Druss 02.04.2003 01:17

Ja mam 2350mhz dalej nie jechalem bo juz musialem zapodac napiecie 1,7v i sie grzeje strasznie bo mam wiatrak za slaby :(

Pawel_k 02.04.2003 00:09

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
heh przebijam KAŻDEGO ... APX 1700+@3000+ (1466mhz@2410) full stable 2,750 V. FSB 225 MHZ x 2 . pamieci niestety ASYNC (171Mhz:( ) Ale i tak za 260zł mam maszyne (lepszą niż)wartą 1600zł(2800+). kto mnie przebije ??8)
:o a czym to chlodzisz - powietrze odpada, zostaje male WC ew ciekly azot ;p :P

GOLOMB 01.04.2003 23:41

heh przebijam KAŻDEGO ... APX 1700+@3000+ (1466mhz@2410) full stable 2,750 V. FSB 225 MHZ x 2 . pamieci niestety ASYNC (171Mhz:( ) Ale i tak za 260zł mam maszyne (lepszą niż)wartą 1600zł(2800+). kto mnie przebije ??8)

siwy_mw 01.04.2003 23:03

Cytat:

para napisa***322;(a)
Nie wiem czy było.
Ja mam Athlona 2000 XP+
Również jestem zadowolony.

ja mam to samo i jestem bardzo zadowolony temp.43 C.

Stef 01.04.2003 22:26

1. duron 900 bardzo zadowolony!!!!
2. amd k6-2 333@350 do neta starcza i film czasem tez poleci :)

Laser 01.04.2003 21:48

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
PIII 550MHz (Taki jak Laser-heh pozdro) ale podkrecony przez zmiane magistrali(mnoznik zablokowany:'( ) na 682MHz!!!
:spoko: :)

emer74 01.04.2003 21:48

A u mnie od dwóch miesięcy pracuje Duron 1300. Wcześniej miałem C266 i dla mnie to jak przesiadka z Trabanta do Mercedesa. Jestem z niego zadowolony, narazie wiecej mocy mi nie potrzeba.

Pawel_k 01.04.2003 21:37

Cytat:

shuma02 napisa***322;(a)
ja sie bawie Athlonem 1.4 Chcialbym go podkrecic, ale nie wiem jak :(
antki 1.4 mozna podkrecic zarowno poprzez zmiane mnoznika jak i fsb. wiecej informacji na www.tweak.pl :)
Cytat:

shuma02 napisa***322;(a)
mialem tez zamiar go wymienic na 2400, ale niewiem czy roznica bedzie warta kasy. Co o tym myslicie ?
Antek XP 2400+ to dobry procek :cool:

shuma02 01.04.2003 21:33

ja sie bawie Athlonem 1.4 Chcialbym go podkrecic, ale nie wiem jak :(
mialem tez zamiar go wymienic na 2400, ale niewiem czy roznica bedzie warta kasy. Co o tym myslicie ?

lopus 01.04.2003 21:19

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
a propos procków mam prośbę

w domu mam luźne 2 procesory intela:

intel pentium
A80502133 SY022
ICOMP 2 #=111
C6520476-0270
INTEL '92'93

intel celeron
FV524RX466
128 SL3EH
MALAY

może wiecie jak rozszyfrować te oznaczenia (przepisane z procesora)

>>>>>>Pozycja 1: Intel Pentium wg oznaczen= pentium 133 MHZ
Processor CPUID Information
Type 0 or 2
Family 5
Model 2
Stepping C
Mfg Stepping cC0
Part Number
Processor Part Number A80502133 SY022
Installation Information
Operating Voltage 3.135V - 3.600V
Bus Frequency (MHz) 66
Core Frequency (MHz) 133
Bus/Core Ratio 1/2 Ratio
Timing Specifications Standard
Package Information
Pin Count 296
ZIF Socket Type Socket 5 or Socket

>>>>>>Pozycja 2:Intel Celeron wg oznaczen=Intel Celeron 466MHz (Mendocino, PPGA package)
To wszystko...

Proton 01.04.2003 20:54

Poczciwy Athlon 1.33GHz

Kasprzak 01.04.2003 20:53

PIII 550MHz (Taki jak Laser-heh pozdro) ale podkrecony przez zmiane magistrali(mnoznik zablokowany:'( ) na 682MHz!!!

Gorzala 01.04.2003 20:52

Cytat:

Franc napisa***322;(a)
U mnie jest Duron 750 (...)
U mnie zaledwie o 50 MHz szybszy...

jan 3 sobieski 01.04.2003 20:46

Athlon 1.4

paja 01.04.2003 20:40

UUU widze same dobre machiny ja mam zaś podkręcony celeron z 333 na 375 chodzi mai bardzo dobrze UT 2003 tylko miejscami się zacina a tak chodzi po 14fps :jezyk:

ZbigNieff 01.04.2003 20:23

Athlonik 1,2 krecony na 1.4 - przy WC nie ma wiecej niz 40C :chytry:
Planuje zmiane na Bartona 2.8 lub 3.0!! W/g mnie AMD=POTEGA!!!

tomall0 01.04.2003 20:17

Pentium 4 1.4GHz (niestety Wiluś:cisza: ), ale zmieniam na Athlona 1700 T-Breda;)

woitas 01.04.2003 19:56

Athlonik 1700+ i jak na razie nie zawodzi...:chytry:

cana 01.04.2003 18:44

o czasów sławnego coperka 533a@800 jadę tylko na amd i jest spox / aktualnie t-bred 2k@1,9-2GHz / powietrzne chłodzenie/ zaleznie od potrzeby
pozdro

Smartek 01.04.2003 18:42

Ja przesiadlem sie w grudniu z INTEL CELERON 500 MHZ na AMD ATHLON 2000+ XP i jestem BARDZO zadowolony, wszystko smiga, a roznica taka, ze szok :)
pozdro ;)

Y@nkee_PL 01.04.2003 18:41

AMD Duron 1,2GHz :P

do tego Gf2MX chodzacy jako Quadro2 MXR/EX :chytry:

Franc 01.04.2003 18:39

U mnie jest Duron 750, w bliskiej przyszłości przymierzam się do Athlon XP 1700+

andrzejj9 01.04.2003 18:35

Athlon XP 2000+ - calkiem niezly

Krzycho83 01.04.2003 18:09

Cytat:

piotrek123 napisa***322;(a)
a ja balerona 433@488 ;p

piotrek123 01.04.2003 17:30

esem 01.04.2003 17:19

A już ponad rok chodzę na Athlon XP 1700+. Jeszcze nie chce mi się go podkręcać - nie mam takiej potrzeby. 8)

Pawel_k 01.04.2003 15:53

Obecnie Athlon 1.4@1.2 (wyzej grzeje sie jak dziki a wtedy wiatrak na coolerze trzeba przyspieszyc i robi sie bardzo glosno) :blee:
za tydzien/2-3 tygonie (przypuszczalnie) Athlon XP 1800+ (postaram sie go puscic na fsb 166 zeby synchronicznie z pamieciami lecial) ||
gdzies w domu funkcjonuje jeszcze zestaw z Celinka 333@375 (pasywne chlodzenie) :)

jasut 01.04.2003 15:01

Re: Jakiego masz proca ??

Cytat:

Ja osobiscie mam AMD Athlon 1600 +XP i jestem z niego BARDZO zadowolony.
Co wy macie?

Athlon XP 1700+ kręcony na 2400+, REWELACJA

-=KoWaLiK=- 01.04.2003 14:59

...acha, w drugim kompie mam Duronka 1Gh...
...hmm, siakotako...
...pozdr...

Maciej 01.04.2003 14:57

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Only Intel i only Pentium - moje zdanie

DOKŁADNIE ...używałem używam i będe używał tylko INTEL...:spoko:

A teraz mam PENTIUM 4 2.4Ghz ...i jest spoko .

.................Pozdrawiam ;)

Zelea 01.04.2003 14:56

a ja mam 1,7 cel kreconu na 1,9 nie mam co narzekac nic wielkiego na komputerku nie robie zeby mi byl potrzebny jakis lepszy ale kiedys.... ;p

eloise 01.04.2003 14:50

a propos procków mam prośbę

w domu mam luźne 2 procesory intela:

intel pentium
A80502133 SY022
ICOMP 2 #=111
C6520476-0270
INTEL '92'93

intel celeron
FV524RX466
128 SL3EH
MALAY

może wiecie jak rozszyfrować te oznaczenia (przepisane z procesora)

sayan 01.04.2003 14:48

po trzech latach pracy na P III 500 (byłem z niego bardzo bardzo zadowolony) przesiadłem się na Athlona 1700+ (od niecałych dwóch tygodni) i też jestem zadowolony ! :P

a przy okazji mam do sprzedania PII 400 ! :P
pzdr

para 01.04.2003 14:39

Cytat:

...WOOW...
...a co bys u mnie "przerobil" ??...
...pozdr...

Coś o podkręcaniu Athlonów

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=at...7e2047a13a5070

paput2000 01.04.2003 14:37

To co mam się chwalić jak SID wyżej wyskakuje z wypasionym Intelem?
Athlon 1.33 THB

-=KoWaLiK=- 01.04.2003 14:37

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
pentióm 4 2.53ghz (podkrecone na ~2800 - wystarczyla zmiana radiatora aluminiowego na miedziany i juz sie nie grzeje)

...WOOW...
...a co bys u mnie "przerobil" ??...
...pozdr...

Laser 01.04.2003 14:36

Witam !

Only Intel i only Pentium - moje zdanie

A mam juz wiekowego ale nadal sprawnie działajacego i narazie wystarczajacego do normalnej pracy IP III 550Mhz Slot1 Box 512 cache;)

-Sid-The-Rat=> 01.04.2003 14:32

pentióm 4 2.53ghz (podkrecone na ~2800 - wystarczyla zmiana radiatora aluminiowego na miedziany i juz sie nie grzeje)

Adalis 01.04.2003 14:27

Re: Jakiego masz proca ??

Cytat:

Też mam ten procek i też jestem bardzo i to bardzo zadowolony z jego zakupu.

eloise 01.04.2003 14:25

też mam Athlona XP 1600+

(ale u mnie chodzi jako 1700+)

para 01.04.2003 14:19

Nie wiem czy było.
Ja mam Athlona 2000 XP+
Również jestem zadowolony.

-=KoWaLiK=- 01.04.2003 14:15

Jakiego masz proca ??

Co wy macie?

PS. Bylo juz cos takiego ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:31.