![]() |
Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Caly czas niestety lacze sie z internetem za pomoca modemu, ale byc moze za okolo miesiac ulegnie to zmianie. Poki co nie bylo w okolicy zadnego operatora, ktoryby tego typu usluge udostepnial, ale wlasnie sie ktos pojawil i prawdopodobnie skorzystam z jego uslug.
Mam jednak zwiazane z tym pewne pytanie. W domu mam trzy komputery - dwa pecety i Amige. Dostep do internetu, ktory prawdopodobnie wykupie, bedzie dostarczany poprzez lacze USB. W moim komputerze takie oczywiscie jest, w drugim pececie pewnie tez (chociaz nie sprawdzalem). Na pewno nie ma go jednak w Amidze. Ale zalozmy nawet, ze jakos uda sie to tam podlaczyc (nie byloby problemu z podlaczeniem przez karte sieciowa, a moze istieje taka mozliwosc). Chodzi mi o to, jakies sa sposoby polaczenie trzech komputerow, tak, zeby kazdy z nich mogl niezaleznie od pozostalych korzystac z internetu? I nie chodzi mi tutaj o to, zeby mozna bylo korzystac w tym samym momencie na roznych komputerach, ale zeby jeden komputer nie musial byc nonstop wlaczony, jesli chcialbym sie z internetem polaczyc z innego. Wiem, ze rozwiazaniem jest router, ale nie jest to tanie wyjscie. Pytanie tylko czy jest to wyjscie jedyne? |
Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
Innego rozwiazania nie widze a to ktore opisalem polecam goraco. Pod Linuxem konfigurujesz tzw. maskarade a to z kolei umozliwia Ci dopinanie w domu dowolnej liczby kompow z adresem prywatnym. Jednoczesnie kompy te nie beda narazone na ataki bo nie sa wystawione na zewnatrz. Co do Amigi to albo specjalna karta sieciowa (dosc droga niestety) albo udostepnianie Inetu po serialu (jest dostepne oprogramowanie kompatybilne z tym z Windows i dziala - znajomy korzysta z czegos takiego) |
Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Cytat:
Nad takim rozwiazaniem rowniez sie zastanawialem i szczerze mowiac chcialem go uniknac :). Moze jednak faktycznie bedzie najlepsze. Tak czy siak jednak czeka mnie dodatkowa inwestycja (a pomyslec, ze przez pol roku nie mialem co zrobic z komputerem na K6-2 500MHz). No trudno, skoro mus to mus. Ale niewykluczone, ze jednak zdecyduje sie na routera (chociaz pewny jeszcze nie jestem), bo raczej te zalety domowego serwerka, ktore wymieniles mnie nie interesuja. Ale jeszcze nad tym pomysle, mam jeszcze z miesiac czasu. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz :) (odpowiedzi). Aha, i ile kosztowalby najtanszy router? Jest to kwota rzedu 200 - 300 zlotych, czy 500 - 600? |
Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Cytat:
Komputer z Linuxem bedziesz mogl wykorzystac nie tylko jako router ale tez bardzo dobre i bardzo elastyczne narzedzie. Na Sieci jest mnostwo poradnikow wprowadzajacych w temat (takze po polsku), nie ma sie czego bac a jak odkryjesz swiat Linuxa to Twoj obecny swiat MS nieco zblednie, zapewniam :-) |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
Co prawda mam jeszcze troche czasu, ale porozgladam sie za jakims niedrogim zestawem komputerowym. Na szczescie monitor jeszcze jeden luzny w domu mam wiec zostaje mi skompletowanie wnetrza. Zobacze co i za jaka cene mozna dostac. Komputer z Linuxem bedziesz mogl wykorzystac nie tylko jako router ale tez bardzo dobre i bardzo elastyczne narzedzie. Na Sieci jest mnostwo poradnikow wprowadzajacych w temat (takze po polsku), nie ma sie czego bac a jak odkryjesz swiat Linuxa to Twoj obecny swiat MS nieco zblednie, zapewniam :-) :) |
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
Pomoc w instalacji systemu i skonfigurowaniu krok po kroku (na zasadzie wpisz to i wcisnij tamto tudziez bezposrednio w procesie pracy zdalnej na Twoim Linuxie) moge, tak jak pisalem, zapewnic. Dorzuce jeszcze przyzwoity ogniomurek zeby Ci ktos nie rozwalil bramy do Inetu po paru dniach :-) Jak juz napisal przedmowca przydaloby Ci sie zewnetrzne (czyli publiczne) IP - cisnij dostawce aby nie skonczylo sie na adresie nieroutowalnym bo to juz bylalby klapa, pamietaj - to wazne. Tlumacz jakby co ze chcesz miec linuxa i ze ew. moze Ci dynamicznie po DHCP IPeka przydzielac ale ma byc routowalne IP a nie z klasy prywatnej. |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem
Cytat:
|
Kurcze, w jakim jezyku Wy tu do mnie mowicie :)
A tak serio to faktycznie bede mial sporo do nauczenia (z samego Linuxa to nie wiem kompletnie nic, ale cos, wszystkiego mozna sie nauczyc). IP niestety ma byc zmienne, ale pogadam jeszcze z dostawca i po raz kolejny sprawdze, czy nie ma jakis innych. Natomiast co do sprzetu to zle sie wyrazilem - na pewno nie bede kupowal gotowego zestawu. Na szczescie z cenami sprzetu komputerowego jestem zawsze na biezaco wiec nie dam sie oszukac na super "promocje" i inne takie. Popatrze na gieldzie, popytam kolegow - cos powinno sie niedrogo znalezc. To akurat martwi mnie najmniej, zlozenie tego wszystkiego potem do kupy (chodzi mi o czesc programowa, bo z samym komputerem nie bedzie problemow - przynajmniej raz w tygodniu rozgrzebuje ten, ktory mam teraz, zeby cos poprawic, cos ulepszyc :) ), ale jak widze, bede mogl liczyc na pomoc. Dzieki za jej ofiarowanie :) Odezwe sie, jak i jesli cos bede robil (bo zamierzam, ale moze w miedzyczasie wyjsc tysiac powodow, dla ktorych mi sie to nie uda - zobaczymu). |
Cytat:
|
a ja z innej beczki
jezeli faktycznie ma to byc po usb - co mi sie troche wydaje dziwne - ale mniejsza z tym - to sa przeciez huby usb ktore obsluguja nawet do kilkudziesieciu urzadzen - czy w takim przypadku nie latwiej = prosciej zastosowac taki hub nie znam sie na tym dokladnie nie jestem pewien czy przez taki hub jest mozliwosc przekazywania informacji pomiedzy kazdym kompem po zastanowieniu sie wydaje mi sie ze usb tu odpada chyba ze chodzi tu o karty sieciowe pod usb no ale to z lekka bez sensu bo to spore koszty |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ustalmy cos
hub na 3 kompy wystarczy w zupelnosci zwlaszcza do sieci w jednym domu bo przeciez nie bedzie ciagnal na kazdym kompie paregiga tylko np na jednym zapusci kaze albo mula a na drugim sprawdzi sobie poczte wiec hub jest rozwiazaniem tanim aczkolwiek nie daje takich mozliwosci jak router ale moj post i odpowiedz do niego doczyly huba usb - bo tak ma niby byc dostarczana siec przez usb - wiec gdyby hub usb dzialalby jak normalny hub na skretke to wszystko byloby prostsze inna sprawa ze nie wiem jak w takim przypadku byloby z komunikacja - w koncu ip bedzie jedno na dane lacze - a tu na zakonczeniu 3 kompy - ale moze bas cos powie w tej kwestii jezeli chodzi o router to mozesz zrobic sobie przekierowanie konkretnych portow na konkretne kompy i wszystko bedzie hulac z tym ze potrzebny jest komp na roota ktory bedzie chodzil non stop = troche jednak dzwiekow wydawal i troche pradu ciagnal |
Nie ma takiej fizycznej możliwości, żeby działały 3 komputery z takim samym ip:
1. będzie konflikt ip(na 1000000000000%). 2. Jak wyobrażasz sobie odwołania wzajemne na warstwie ip?(nie da się na 100000000000000%) wystąp do operatora o dodatkowe ip i kup sobie switch'a 10/100 ethernetowego, co do kwesti usb>ethernet to pogadaj z operatorem na 95% jest możliwość uzyskania sprzętu z wyjściem ethernetowym a nie usb. Jak nie będzie chciał dać dodatkowych ip to będziemy kombinować z routerem(wtedy musisz się uprzeć na publiczne ip albo na przekierownie portów), ale lepiej, żeby było to zakończone jakąś końcówką ethernetową(rj45, bnc). |
no wlasnie o to mi chodzilo ze trzy kompy na samym hubie nie pojda z tym ze nie wiem jak to sie ma do usb
tak w ogole to nie wyobrazam sobie jak to niby ma isc przez usb na bank do chaty dochodzi albo radiowo albo miedziakami siec od providera i jezeli mieszkasz w bloku to sa switche ktore rozdzielaja do konkretnych domow - dla mnie naturalna rzecza jest ze bedzie to skretka z koncowka rj45 bo jedyne urzadzenie usb o ktorym wiem ze ma cos wspolnego z siecia to taka karta sieciowa ktora moze polaczyc dwa kompy jest to jakby kabel usb ktory po srodku ma wmontowana "karte sieciowa" nic innego teraz mi sie nie przypomina poza tym dlugosc kabla usb jest ograniczona do kilku metrow inna sprawa ze hub lub switch i tak bedzie mu potrzebny bo przeciez z rootera musi to potem rozdzielic na 3 kompy chyba ze wrzuci dodatkowe 3 sieciowki do rootera - jak dziala komp z 2 sieciowkami wiem ale czy pojdzie z 4 (1 wejsciowa + 3 wyjsciowe) to juz nie mam bladego pojecia |
Opowiadacie jakies koszalki-opalki.. powiedzialem ladnych pare postow temu ze potrzebny jest router. Czy w formie specjalistycznego urzadzenia czy w formie skrzynki z linuxem. A czytam tu o jakis "rootach" i innych takich.. robi sie z tego watku maslo maslane powoli. A chyba oczywiste jest ze bez routera w takiej czy innej formie nie da rady jesli mowimy o wspoldzieleniu nitki od dostawcy na kilka komputerow.
Router sprzetowy odradzilem, z tego wzgledu ze tanie routery to tragedia (malo elastyczne w konfiguracji, problemy z forwardowaniem portow i inne czary). Sugerowalem prosty komputerek klasy P-100 bez monitora i z pamiecia 32MB, w skrajnym wypadku nawet bez dysku twardego. Sadzilem ze facet ma juz jakas jasnosc w glowie po tym jak mi odpowiedzial a Wy mu znowu mieszacie :-) Zdziwie sie bardzo jak dostawca da Mu kilka adresow publicznych, cieszmy sie jak dostanie JEDEN chociaz. I o to nalezy zabiegac a nie dzielic skore na niedzwiedziu i marzyc o wszystkich kompach w domu z wlasnymi routowalnymi ipekami, powoli :-) A skoro juz bedzie ten jeden publiczny adres to doprawdy zbedne sa pozostale. Postawienie maskarady jest i wygodniejszym wyjsciem i bezpieczniejszym. Od tego w koncu ma sie linux'a zeby optymalnie wykorzystywac mozliwosci jakie daje. Skoncentrujmy sie lepiej na doborze stosownych elementow pasywnych i aktywnych sieci lokalnej oraz ustaleniu jej topologii :-) |
U mnie w chacie tez mam siec skladajaca sie z 3 kompow. Rozwazalem mozliwosc zakupienia taniego kompa i stawiania na nim Linuxa (tak jak co po niektorzy tu proponuja) - ale w koncu doszedlem do wniosku, ze kupie router (a wraz z nim kupilem oczywiscie switcha). Przyznam, ze nie narzekam na to rozwiazanie (z pewnoscia nieco wiecej kosztowalo) - gdyz dobrze sie sprawdza w praktyce. Najwiekszy bol jaki mam, to to, ze nie moge byc active w Direct Connect, ale jak na razie jakos daje sobie z tym rade. Drugi problem jaki mam, to ze nie moge wejsc na FTPa mojego kumpla (wszystkie inne chodza spoko - a ten wywala sie na sciaganiu ukladu plikow :/) - oprocz tego wszystko jest w porzadku.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Niestety - probowalem tez tryb pasywny - i nic - u wszystkich dziala tylko u mnie nie - a inne FTPy chodza spoko... :(
|
Ja osobiscie bym ci proponowal rozdzielenie sygnalu przez najprostrze rozwiazanie, a zarazem najtansze:
komputer P75-100, 32RAM, stacja dyskietek, 2karty sieciowe, stawiasz na tym fressco (Linuxowa wersja, zajmuje niecaja dyskietke), podlaczasz taki serwer do huba i rozdzielasz na komputery. Moim zdaniem to najlepsze, a zarazem najtansze rozwiazanie, ja mam tak rozdzielone SDI na 6 komputerow. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Wroce jeszcze na chwile do tematu. Nie mam watpliwosci co do poprzednich odpowiedzi, ale zaczelismy sie z ojcem zastanawiac, czy nie mozna by tymczasowo zrobic sobie we wlasnym zakresie jakiegos mechanicznego przelacznika. To znaczy - kabel z dachu dochodzilby do jakiegos rozdzielacza (zrobic cos takiego to nie problem) i tam samemu jakims przelacznikiem ustawialoby sie, w ktorym kierunku ma dalej isc sygnal. Co prawda wykluczaloby to uzywanie internetu na dwoch lub wiecej komputerach jednoczesnie, ale nie jest to dla mnie na razie zaden problem.
Uwazacie, ze cos takiego byloby mozliwe i mozna by to zrobic we wlasnym zakresie? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:32. |