![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Ja polecam Herculesa 128 MB DDR na czipsecie ATI
http://europe.hercules.com/showpage.php?p=47&b=0&f=1 Tylko trudną ją już spotkać; szukałem ją w sklepach internetowych przez ok. 2 tygodnie. Była karta w ofercie, ale nie w magazynach.:P Pytałem się czy będzie dostępna, ale prawie wszedzie słyszałem, że chyba nie... Karta posiada cichy wiatraczek, no i na pamięciach radiatory, nawet z drugiej strony karty! Jeden radiator (z drugiej strony) jest płaski. Jest to dobrym rozwiązanem, gdy port AGP jest blisko "zapinek" do ramu. Na kartę jest 3 lata gwarancji. Podaje trochę info: Hercules 3D Prophet ATI Radeon 8500Full 128MB DDR TV Producent chipsetu: ATI Technologies; Rodzaj układu graficznego: 128-bitowy; Typ chipsetu: Radeon; Częstotliwość RAMDAC: 400 MHz; Zainstalowana pamięć wideo: 128 MB Samsung BGA 3.3ns !!!; Rodzaj pamięci: DDRAM; Maksymalna rozdzielczość obrazu: 2048x1536 pikseli; Głębia kolorów przy maksymalnej rozdzielczości: 32 bit; Typ złącza magistrali: AGP; Urządzenia wejścia / wyjścia: wyjście TV, wyjście DVI; Cechy dodatkowe: Układ ATI Radeon 8500 275/275Mhz, w komplecie przejściówka SVHS>Composite, RAMDAC 400Mhz; Dołączone oprogramowanie: Cyberlink PowerDVD; Dodatkowe funkcje: Charisma Engine II, Bump Mapping, HyperZ II, HyperZ II, Pixel Tapestry II, Smartshader, Smoothvision AA, Truform Technology, Wspomaganie odtwarzania MPEG-2, HydraVision DualDisplay; Obsługiwane standardy: Direct X, DirectX 8.1, Open GL, OpenGl 1.3; System operacyjny: Windows Millenium/Windows 98SE, Windows 2000, Windows NT 4.0, Windows XP; Złącze zewnętrzne: 15 pin VGA; PODAJE LINKI DO TESTÓW: http://www.digit-life.com/articles/a.../anyr2005.html http://www.obengware.com/uji/herculesprophet8500.htm |
Przeczytane na www.frazpc.pl:
Jeden z naszych czytelników (Kichol) zwrócił uwagę na bardzo ciekawą rzecz, którą powinni brać pod uwagę wszyscy, potencjalni nabywcy kart graficznych Radeon 9100. Otóż na rynku dostępne są dwie odmiany tych kart. Pierwsza, posiadająca konfigurację pamięci RAM 128-bit i druga, której pamięci pracują w trybie 64-bit. Ta druga grupa cechuje się bardzo niską wydajnością a producenci tego typu kart, bardzo często nie oznaczają ich należycie. Aby ustrzec się przed nieświadomym zakupem tego typu karty, wystarczy uzyskać zapewnienie od sklepu internetowego odnośnie konfiguracji pamięci karty. Jeśli zaś kupujemy ją w sklepie osobiście, wystarczy sprawdzić, jak są na karcie zamontowane układy pamięci. W przypadku kart 64-bit, po każdej stronie karty znajdziemy tylko dwie kostki pamięci. W przypadku kart 128-bit, kostek tych będzie po każdej stronie karty cztery. Problem ten najczęściej dotyczy kart Sapphire (na zdjęciu : przykład karty Sapphire z pamięciami 64-bit). 8) |
Cytat:
|
Cytat:
pozdro |
Cytat:
Nie oplaca sie kupowac radeona 9100 z 128mb ramu ! Nie dosc ze ma nizej taktowana pamiec (200 MHz) to jeszcze osiagi ma duzo gorsze od 64mb ! Ta karta jest po prostu za slaba zeby wykorzystac taka ilosc pamieci. To tylko wywalanie pieniedzy w bloto... |
Cytat:
|
W pewnym sklepie w moim miescie...troche drozej niz online, ale zawsze mam blizej jakby (odpukac..) cos nawalilo.
A Radka mam za 389zl. (OEM) |
Cytat:
Gdzie ???;) Za ile ???;) Pozdro:3msie: |
I stalo sie.. :chytry:
Zamowilem juz Sapphire Radeon 9100 64MB..... Mam nadzieje ze sie nia zawiode na tej karcie... Opis wrazen podam jak tylko karta wpadnie mi w lapki..:jezyk: Dzieki za wszelka pomoc :jupi: |
Re: gigabajt r9000pro2 128mb tv dvi-i
Cytat:
|
gigabajt r9000pro2 128mb tv dvi-i
co sadzicie o tej karcie i czy jest warta ceny 530 zl
|
Cytat:
|
Cytat:
|
co sadzicie o tej ofercie ?
ATI RADEON 8500 64 DDR 275MHz TV DVI-D NOWA Karta nowa,z 2003roku, chipset Radeon, częstotliwość ROMDAC: 400MHz, pamięć 64 MB DDR 4ns. , wyjście TV, wyjście DVI, taktowanie 275 MHz, obsługuje standardy: Direct X, DirectX 8.1, Open GL, Open GL1.3, karta oryginalnie zapakowana, gwarancja do 01.2004. Producent POWER COLOR .POLECAM JEST TO PEŁNA WERSJA PRO. Cena 440zl. Czy warto kupic cos takiego za taka cene ??:chytry: |
Cytat:
|
www.benchmark.pl zawsze specjalizował się w grafach a Wiesiu Kiełt to "polski guru" w tym temcie.
Od samego początku piszę w tym topicu, że 8500 PRO, następny skok jakościowy to 9500 i 9700. Próby upłynnienia zapasów to dla mnie seria 9100 czyli "wykastrowany" 8500. 8) |
co o tym sadzicie ... kto mówi prawde ??? :blee:???
|
aha ... i jeszcze podajcie namiary sklepoww w ktorych mozna ja jeszcze kupic
|
r8500pro vs. r9500
z tego co zauwazylem na benchmark.pl to 8500pro jest o bardzo niewiele gorszy od ... 9500 ... co mnie baaaaaaaaardzo zdziwilo . przymierzalem sie do kupna 9500pro ... ale teraz widze ze sie lekko nie oplaca skoro 8500 nie jest taki zly ...
a co wy o tym sadzicie ?? bo jj juz nie wiem co mylec :blee: |
Cytat:
a co fakt to fakt - herculesy sa niezle - choc mozna miec fart i trafic atrakcyjna karte built by ati... |
Cytat:
Wg specyfikacji Nvidii traktowania: Radeon 8500 LE - 250mhz rdzeń 200mhz pamięć Radeon 8500 - 250mhz Rdzeń 250 pamięć Radeon 8500 FULL - 275Rdzeń 275 Pamięć ORAZ RADEON 9100 - 250 rdzeń 250 PAMIĘĆ (CZYLI TAKIE JAK 8500) RADEON 9100L - 183 rdzeń 183 pamięć (NAJGORSZE TAKTOWANIA) A ten HERCULES - 250Rdzeń 480 Pamięci TAK ZE Ati i producenci troche mieszaą z oznaczeniami nie sugeruj się tym zbytnio tylko najpierw SPRAWDŹ TAKTOWANIA a nie sugerój sie tym co napisał producent pozatym. HERCULES PRODUKUJUE **NAJLEPSZE** karty POWERED BY ATI. Dorównujące jakością BUILT BY ATI. |
Laser, ale jak pewnie zauwazyles w podpisie karty: UWAGA ! Karta nie różni się niczym od modelu 8500LE 64MB sprzedawanego wcześniej przez Herculesa za wyjątkiem BIOSu oraz naklejki. Tak wiec jest nieco "okrojona" a w tym sklepie ktory podawalem wczesniej napisali ze ich wersja jest wersja "FULL" (cokolwiek to mialo znaczyc ;)).
Maila wyslalem juz wczesniej ale jakos odpowiedzi nie widac, poczekam do poniedzialku a potem do nich zadzwonie. |
|
Cytat:
Nikt nie jest jasnowidzem, żeby stwierdzić, co to za karta i jakie ma taktowania. Zadzwoń do nich lub napisz e-maila i się dowiedz. |
Znalazlem taka karte:
Radeon 9100 (full) 64MB DDR TV+DVI za 384.63 zł... Tylko niech mi ktos powie co to za firma i jakie sa dane karty :) http://www.rainbow-pc.pl/35335,66612.html <- link jakby ktos sie tym zainteresowal... |
Cytat:
|
A ja nadal chce Radeon 8500 :cisza:
|
Na www.benchmark.pl macie świeżutką recenzję 9100 Szafira i porównanie do innych. 8)
|
Cytat:
|
Proton, thx za info, mniej wiecej to samo wyczytalem na www.frazpc.pl
W koncu wiem co kupowac a czego nie... GOLOMB sorx za komentarz, miales racje (no ale jak w sklepie takie rzeczy wypisuja to ja juz sam nie wiem...;) ) |
No nareszcie...
Po zmudnym szukaniu (;) ) na http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/143-64 znalazlem to czego szukalem (no prawie..). Dokladne testy i omowienie Radeonkow. Teraz juz wiem o co biega z tymi roznymi oznaczeniami i numeromania Ati :):jupi: |
Cytat:
Ludzie w tym sklepie namieszali ostro. Nie wiedzą chyba, co sprzedają... Nie ma kart Radeon 9100 FULL i LE. Radeon'y 9100 występują pod dwoma nazwami: Radeon 9100 i Radeon 9100L 1. Radeon 9100 64MB powinien mieć taktowanie 250/250 (takie samo jak Radeon 8500LE). 2. Radeon 9100 128MB powinien mieć taktowanie 250/200. 3. Radeon 9100L 64MB powinien mieć taktowanie 183/183 Oczywiście zdarzają się rozbieżności w taktownaniu, w zależności od producenta karty, niestety... Przy zakupie Radeona 9100 radzę Ci zwrócić uwagę na to, że w wersji 128MB ma on gorzej taktowane pamięci i z gorszym czasem dostępu, niż montowane w wersji 64MB. Z tego powodu, jeśli już zdecydujesz się na tę kartę, polecam kupno wersji 64MB. Zresztą Radeon'y 9100 128MB mają gorsze wyniki w grach i benchmarkach od wersji 64MB (dają znać o sobie gorsze pamięci i niższe taktowanie). Jedynym benchmarkiem, w którym wersja 128MB wypada lepiej, jest chyba Aquamark. Wyczytałem też gdzieś w necie, że R200 ma kłopoty z obsługą 128MB stąd wypada gorzej od wersji 64MB. Oczywiście wybór pozostawiam Tobie :) Zdecydowanie natomiast odradzam kupno Radeon'a 9100L i nawet się nie rozpisuję dlaczego :) Pozdrawiam |
GOLOMB looknij na http://www.rainbow-pc.pl/35335,66612.html to bedziesz wiedzial o czym rozmawiam...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No zeczywiscie KARTA NVIDI jak sie patrzy ! http://tola.allegro.pl/photos/400x30...108/12110820_1 |
Lepiej patrzcie na to http://allegro.pl/show_item.php?item=12110820 .Opis mnie zabił :D Jakiś tam Leadtek... :D
|
I jeszcze jedno..
Czym sie roznia karty: 1. Radeon 9100 (full) 64MB DDR TV+DVI 2.Radeon 9100LE 64MB DDR TV/DVI opisany jako Radeon 8500LE 64MB DDR core 250 MHz, ram 400 MHz; TV-OUT/DVI Moze mi to ktos wyjasnic ? Bo roznica w cenie wynosi 20zl... |
No dobra..
Jak dobrze pojdzie, czyli jak uda mi sie opchnac monitior Proview KP 570 (15") i voodoo 3 2000, to moze mi styknie na Radeona 9100 128MB... A to byloby juz cos... A tak na marginesie...ile mozna wziac za w/w sprzet ? ...monitorek ma juz kilka lat, voodoo takze.. |
Cytat:
|
Cytat:
Karta ta, to wcześniej opisana przeze mnie Sapphire Radeon 9100. Dowiedz się tylko od sprzedającego, jaki czas dostępu mają kości zamontowane na karcie. Zdarzają się karty Sapphire 9100 64MB z kośćmi o czasie dostępu 4ns i 5ns. Kupno karty z kośćmi 5ns zdecydowanie odradzam, natomiast jeśli ma 4ns, to warto tę kartę kupić, ale nie za więcej chyba niż te 360zł... dochodzi przecież jeszcze koszt przesyłki, a (dla przykładu) w sklepie w Gliwicach kosztuje ona w wersji OEM 390zł. http://www.fenix.pl/cennik.html#7 Pozdrawiam |
Znalazlem takiego Radeona, powiedzcie co o nim myslicie..
http://allegro.pl/show_item.php?item=11823695 Warto ? |
bulk...retail...LE...PRO...
ja juz sie w tym pogubilem... wyjasni mi ktos te oznaczenia Radkow ? |
Cytat:
8500 lub 9100 jesli ma to być ati BTW poczytaj na npbenchmark.pl tweak.pl, in4.pl nt tych kart bo ati narobiło takiego samego chaosu z oznaczeniami jak nvidia z swoim 4mx któe z gf4 mają tylko wspólną nazwę pozdro |
Ktos mi mowil, ze Radeon 9000 jest oparty na kosciach 300 a 8500 i 9100 na 266 czy jakos tak. O co chodzi ?
|
Cytat:
|
Re: Mit?
Cytat:
Uważam, że niekompatybilność kart ATI jest mitem. Miałem wcześniej GF2Ti i też niekiedy należało instalować patch'e. Niestety prawdą jest, że jakość klonów ATI jest niekiedy fatalna, dlatego należy uważać, co się kupuje..... Zdecydowałem się na markę Sapphire z dwóch powodów. Sapphire jest marką należącą do firmy, która produkuje dla ATI "oryginalne" karty markowane nazwą ATI. Owszem, że klony pod nazwą Sapphire są okrojone z drugiego RAMDAC'u i mają gorsze pamięci niż te, które są montowane na kartach dla ATI, ale konstrukcją na pewno są najbardziej zbliżone do oryginału. Drugim powodem jest oczywiście cena, która jest sporo niższa od Herkules'a, czy Gigabyte'a. Karta, którą posiadam, czyli Sapphire 9100 64MB nie sprawiła mi jak dotąd najmniejszego problemu. Wszystkie gierki (które instalowałem) działają bez problemu, wszystkie benchmarki przechodzi bez problemu..... no i można ją podkręcić na częstotliwości, z którymi pracuje oryginalne ATI, czyli 275/275 :) Pamięci, które są na niej zainstalowane, to Samsung'i z czasem dostępu 4ns. Aczkolwiek trzeba chyba uważać, bo gdzieś czytałem, że zdarzają się też Sapphire z kośćmi 5ns :( Pozdrawiam |
Mit?
Cytat:
jestem (nie)szczesliwym posiadaczem 8500 firmy xpower ze 128 mb pamieci .karta jests h***owa bo ma totalnie kaszaniaste pamieci (5ns)i pracuja na 380 MHz czy jakos tak , ale 7500 Marków niejest złe . Chodzi o to ze prawie każda gra mi sie włacza na 2 sekundy i powrót do pulpitu (mam catalyst 3.2), i naprawde trudno ja z tamtad przywrócic .karty ATI maja jakieś problemy z grami EAGames? w Windowsie XP sypie mi bluescreenami przy nfs: hp2. i cała reszta innych gier po chwili jest w pasku.To jakies konflikty pomiedzy płyta która jest na chipsecie nvidii, nForce2 EPOX 8rda+??? Please help!!! |
Witam !
To co mam ja i to co ma Zbignieff to nie to samo - co prawda karty swietnie mozna podkrecac i kupujac wersje 450 mozesz sppokojne uzyskac bajeczny wynik ale karta ta nie ma DVI - moja natomiast tak. Jako ciekawostke podam ze Gainward ma bardzo zawikłane oznaczenia - jak kupowałem swoja karte na rynku były dwie wersje -karty te same a jednak nie - kosztowaly obie 850PLN tyle ze jedna miała dopisek JUMBO - i własnie to jumbo oznacza w tym przypadku ze karta ma układ VIVO !!! Karta ktora posiada Zbignieff jest po 414PLN Brutto http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=3946&sid=1 natomiast moja wersja jest drozsza i kosztuje 544PLN Brutto http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=4228&sid=1 PS: Jesli chodzi o Radki - moge Ci podac pare propozycji na Twoim pułapie cenowym ale niestety nic Ci nie doradze - nie miałem niestety z tą firma nic wspólnego - ale wiem ze nastepna karta która bedzie w moim kompie to bedzie RAdek - ze stajni Herculesa;) |
Na allegro dzisiaj nic juz nie sprawdze chyba bo wogole stronki sie nie otwieraja...
Kumpel ma znajomego pracujacego w sklepie ze sprzetem, moze ona cos znajdzie.. Jak cos sie ruszy to dam znac. |
Cytat:
bo dalem za swoja 460zl juz pol roku temu!! Tyle ze moja nie ma podbitej gwarancji... ale to kwestia podjechania do sklepu z kompami i dac gosciowi na flache... ;p Teraz da sie juz kupic takiego GF3 za 400zl - dobrze sie porozgladaj... |
Jak juz pisalem, na karte moge wydac tak mniej wiecej 400zl.
Na allegro sa R8500 po ok. 350zl ale cos allegro.pl dzisiaj szwankuje i nie otwiera mi stronek... :/ |
Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
Polecam bo jest naprawde bardzo dobra!!! Torwald - zalezy ile kasy chcesz wydac na ta karte...??? |
Re: Re: Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
|
Re: Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
No co sie czepiasz ;) - kabelek dostałem ??? dostałem !!;) - instrukcje po Tajlandzku i po Polsku dostalem dostałem !!! naklejke powered by Gainward dostalem ??? Dostalem !!!;);) I czego chcieć wiecej ! ;) ^_^ :D ^_^ :D ;) Rakieta to teraz moze i nie jest ale ..... |
Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
|
Re: Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
Az zlazłem pod biurko zeby jeszcze raz sprawdzić - i jednak nigdzie sobie to złacze nie poszlo i ma si e dobrze w moim "wypasionym" - czyli ze wszystkimi bajerami Gainwardem który obecnie ksztuje cos koło 550PLN ;) Pozdro Aha to moja karta http://www.gainward.pl/karty/karty/B..._jumbo_gs.html / w opisie jest blad - ma ona 4 ns pamiątki ;) / http://www.gainward.pl/karty_gainwar...bo_gs_giga.jpg Pozdrawiam;) PS: - Myśle ze teraz lepiej jest zainwestowac w jakiegos radeona ze stajni np Herculesa;) |
Cytat:
Może zanim się odpowie na jakieś pytanie, to należałoby wpierw przeczytać odpowiedzi wcześniejszych forumowiczów i samego zainteresowanego, czyli w tym przypadku Torwald'a ?? Już wcześniej oferowano mu wymienione przez Ciebie karty... i się okazało, że są poza jego możliwościami finansowymi. Zresztą chyba niepoważne jest doradzanie kupna tak "mocnych" kart do Duron'a 1,2GHz, czyż nie ?? Idąc takim tokiem rozumowania, to może od razu doradzajmy wszystkim GF FX lub Radeon'y 9800 nie zważając, do jakiego sprzętu ma to być karta i nieważne, ile kosztują ?? Pozdrawiam i więcej rozwagi w pisaniu odpowiedzi na przyszłość |
Wlasnie szukam jakiejs sensownej oferty na Allegro. Moze znajde Radeonka 8500 64MB za mniej niz 400zl...
|
Ja bym Ci polecił kartę Sapphire Radeon 9100 64MB. Posiada złącze DVI, bardzo dobra jakość obrazu, we wszystkie obecne gry spokojnie na tym pograsz (i to przy "wysokich" ustawieniach). Karta też się bardzo ładnie kręci (spokojnie idzie na taktowaniu, jak oryginalny ATI).
Szczerze powiedziawszy, to do tej karty, to masz nawet trochę za słaby procesor. Co nie stoi oczywiście na przeszkodzie zakupu jej. W Gliwicach taka karta kosztuje obecnie ok. 400zł, więc wydaje mi się, że cena jest naprawdę rewelacyjna w stosunku do wydajności, jaką ta karta oferuje. Na korzyść Radeon'a 9100 (8500) w porównaniu do konkurencji przemawia z kolei to, że jest bardziej zaawansowany technologicznie od GF3. Nieprawdą i mitem jest, że występują konflikty z uruchamianiem gier na kartach ATI. Kiedyś, owszem, tak było... ale w zamierzchłych czasach :) Pozdrawiam |
nVidia GF 4 Ti 4200 lub 4600 128 MB. Nie kupuj 4800SE to g****.
ATI Radeon 9700 Pro 128 MB. ...POZDR... |
Polecam GF3ti200 co prawda jest to najwolniejsza z gf3.
Ale można ja "podkręcić". no i jest niewątpliwie szybsza od gf4mx. karta którą posiada ma złącze DVI oraz tvout. PS. Jest to : SparkleGF3Titanium200 128 MB kupiłrm ją jakiś rok temu kosztowała wtedy 600 zł. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
za nvidia .przemawia to że gierki chadzają ok / na ati to różnie bywa/ natomiast za ati jakość obrazu i w co droższych modelach wyśmienite połaczenie mocy, innowacyjności i jakosci obrazu ale niestety te ceny :( pozdro |
Mniej wiecej o to mi chodzilo, ale nie za takie pieniadze...
Niestety mam bardzo ograniczone srodki, wiec sami rozumiecie... |
Re: Jaka karta graficzna ;)
Cytat:
ale tu masz: Radeon 9500 Pro 128MB DVI http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5214 GF4Ti4200 128MB DVI (Asus) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3246 Radeon 9700PRO (nic nie trzeba pisac pelny wypad) DROGI ale jakosc! chyba nie o taka cene ci chodzilo! http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6442 GF4Ti4200 128 MB (jak do gory ale nie asus ale tanszy) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5325 jeszcze GF3 ale nie maja zlacza DVI!] To tyle co znalazlem. Nie wiem czy o takie ceny chodzilo napewno nie o takie jak radek 9700 ale tak go zamiescilem |
W sumie zastanawiam sie nad Radeonem 8500, tym takim "wypasionym" ze wszystkimi bajerami. Tylke gdzie go tanio dostac...
Jesli ktos moglby mi pomoc bylbym dozgonnie wdzieczny :3msie: PS. Czym sie roznia te Radeony z dopiskiem LE i PRO ? |
Re: Jaka karta graficzna ;)
Myślę, że ATI nie ma obecnie konkurencji (piszę tak bo mam GF4MX440 i tego nie polecam).
|
Jaka karta graficzna ;)
Wiem, wiem, taki temat (lub podobny) byl poruszany conajmniej kilkakrotnie.
Ja mam jednak pytanko, a wlasciwie problem ktory musze rozwiazac: Duron 1,2GHz, 256DDR, a do tego...voodoo 3 2000. Problemem jest oczywiscie ta "zabytkowa" juz karta graficzna, na ktora jestem (przynajnmiej narazie) skazany. Na dodatek jeszcze ostatnimi czasy dostalem monitor LCD Sony SDM-X52. No poprostu wstyd sie przyznac ze taki sprzet ciagnie voodoo... W zwiazku z tym moje pytanie brzmi (a wlasciwie dwa): 1.Jaka karte kupic (jakas tania, tak zeby w NWN na tym sprzecie przyjemnie sie dalo grac) ? (Ew. gdzie ?) 2.Czy ta karta powinna miec wyjscie DVI, jak wplywa to na jakosc obrazu wyswietlanego na LCD ? Z gory dzieki za pomoc. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:24. |