![]() |
Czy mozna zepusc CD-RW
Witam Wszyskich Grupowiczow
Jestem sierzy w tym tamacie, wiec wybaczcie pewne niescislosci :-) Mam nagrywarke LG GCE-8481B (48x 24x 48x). Uzywam Nero 5.5.10.20 Pynaka: 1. Dlaczego na plytkach CD-RW (Dysan, Platinium i inne) mimo, ze na nich jest napisane 1x-12x, nagrywac moge tylko z predkoscia 4x i 10x? 2. Mam plytke CD-RW Dysan 1-12x, po kilku nagraniach i kasowaniach moge nagrywac ja tylko 4x!!! Nie pozwala nagarc 10x (a bylo wczenisej mozna) Czekam na wszelkie sugestie Pozdrawiam EB70 |
1) to kwestia ustawien w biosie nagrywarki - przyjmij ze dopoki nie wyjdzie jakis nowy bios - to tak po prostu jest i tyle
2) mozna 'teoretycznie' zepsuc nosnik cdrw - niektorzy nawet w tym do sporej wprawy dochodza - efektem takeigo popsucia (nastepujacego zupelnie losowo i bez wyraznych przyczyn) jest min problem z predkosciami - u mnie pomaga calkowite jej wyczyszczenie - troche to trwa - ale sprobowac mozna |
1) Nowe napędy LG (od modelu 8400 - 40x) nie pozwalają na nagrywanie płyt CD-RW z prędkością mniejszą niż 4x; prędkość 12x często jest niedostępna, bo nagrywarka uznaje, że takiej płyty nie można nagrać z taką prędkością. Czasem nowa wersja BIOS-u pomaga, ale nie zawsze - lepiej poszukać innych (lepszych) płyt
2) Zgadzam się z Sidem - mnie też się tak parę razy zdarzyło, a pomogło całkowite, pełne (a nie tzw. szybkie) wykasowanie całej płyty. Poza tym, płyty CD-RW mają jakiś określony limit żywotności - chyba 1000 cykli zapis-kasowanie (naprawdę nie pamiętam) - w każdym razie nie są wieczne. Podejrzewam, że wyroby niższej jakości mogą mieć znacznie niższą żywotność niż nominalna... |
1) ja mam podobna sytuacje, moja nagrywara ma mozliwosc nagrywania CD-RW x10, ale tylko na CD-RW Verbatima moge osiagnac taka predkosc, reszta to x4 i x8 :(
moze jak znajdziesz CD-RW Verbatima x12 to uda ci sie taka tez pred. osiagnac ??? czyzby to byla kwestia jakosci krazka rw ??? 2) jak juz Sid i Puch wspomnieli, calkowite kasowanie krazka powinno pomoc, ja osobiscie po wczesniejszych 2-och kasowaniach "na szybko" robie juz calkowite i tak w kolko - 2 szybkie, calkowite, 2 szybkie, calkowite... :D ^_^ Pozdrawiam. |
Niestety, jedyne "markowe" płyty CD-RW-HS jakie mam to Verbatim i Emtec, oba oznaczone jako tylko 10x. Jako 12x bywają oznaczone płyty mniej markowe (Dysan, Xidex) i zupełnie mało markowe (Media Store). Co ciekawe, płyta Media Store oznaczona jest na opakowaniu i na samej płycie jako 12x, a sprawdzenie informacji ATIP daje nam producenta: Ricoh; prędkość: 10x. Hmmm... Nagrywarka Lite-On łyka ją jako 12x, ale Lite-On'om mało co przeszkadza...
|
A ja mam CDRW TDK 4-10 i wypalam je bez problemu 12x (LG 48/16/48):jupi:
|
Mam taką samą wypalarkę, i nagrywam Platinumki 12x. Wystrzegaj się cdrw Datex, mimo że x12 nagrywają się 10x i to z bólem. Oglnie Datexy są nieudane. Skusiłem się ceną, i mam teraz za swoje. Nagrałem płyte 2-3 razy i są jakieś błędy. Nagrywa bez kłopotu, ale z odczytem jest spory problem.
|
A to ciekawe :-)U mnie włśnie Platinum 12x,przy nagrywaniu 12x nie dawał się odczytać po 2-3 nagraniach, ale 10x leci bez problemu.
|
siemnko
ja mam lg 52x24x52 nie narzekam ale tez mam problem z cdrw 12 ... tez tylko 4 i 10 ... kasowalem noscik calkowiecie i nic nie pomaga ... a nosniki firmowe |
Cytat:
Nagrywam na CDRW, CDR Audio, CDR Universal, CDR black (all Dysan) - i bije on na głowę produkty Emteca (a szczególnie ten sh!t "Extra" :D). Poza tym Emtec raczej zaczyna zchodzic z rynku z powodu zupelnie nieuzasadnionego stosunku cena/jakosc ktory IMHO jest/byl znacznie za wysoki (albo cena zbyt wygorowana albo jakosc takich np. "Extra" kijowa)!!! A Dysan - bedzie sie jeszcze bardzo dlugo trzymal (tylko zeby jeszcze troche cene obnizyli :buu: ). Takie jest oczywiscie moje zdanie :fiu: |
Witam. Powiem tak mam parę płytek CDRW typu Akoss x 10, Platinum x12, TDK x10 i wszystkie te płytki chodzą na moim litku 48125W z prędkością x 12 bez żadnych błedów zapisu lub odczytu, natomiast posiadam również jedną CDRW Memorex 8-12x, którą jak nagrywam x 12 to posiada masę błędów, a na nagrywarce LG nie działa, nawet gdy była nowa, więc z tą jakością jest różnie i nie zawsze jest to uzależnione od producenta. Pozdrawiam
|
Cytat:
|
Cytat:
Pamiętaj, że "marka" to lęk przed wypuszczeniem bubla, reklamacjami, i ryzykiem utraty tejże "marki". A co do "markowości" EMTEC-a i Dysana - no cóż, EMTEC to BASF, czyli dobrze ponad 100 lat tradycji w przemyśle chemicznym, i idąca za tym "marka". |
Cytat:
|
Ale ja cały czas mówię o marce, a nie o jakości. Dobra jakość powoduje, że firma zyskuje markę, a marna jakość oczywiście szkodzi uznanej marce, ale nie należy utożsamiać jednego z drugim. Co do jakości EMTEC-ów to akurat jestem skłonny się zgodzić, choć jakości płyt BASF/EMTEC Ceram Guard trudno coś zarzucić. (Generalnie mam w ogóle dość mieszany stosunek do firmy BASF - kiedyś bardzo zawiodłem się na ich kasetach audio i na dyskietkach, zarówno 5,25 jak i 3,5 cala).
Chodziło mi jednak o to, że tzw. firma z marką unika niektórych posunięć, które mogą tej marce zaszkodzić, np. podawania zawyżonych parametrów, a firmie bez ustalonej marki i nawet nie zabiegającej o jej uzyskanie jest wszystko jedno: byle sprzedać teraz jak najwięcej, zebrać co swoje i do domu! |
Tylko cos ta dobra marka traci popyt :D - w kazdym razie ja kiedys nagrywalem wazniejsze rzeczy na basfach emteca, a teraz (no juz od dluzszego czsu) na dysanach i nie zanosi sie na to zebym mial do emteca wroocic. Marka nie jest sprawa dozywotnia (do widac na przykladzie chocby BTC - kidys a dzisiaj :D ). A najbardziej urazilo ;p mnie zestawienie Dysana z Xidexem (co sugerowalo ze marki sa podobne - a nie sa :) ). No dobra ale to i tak chyba do niczego nie doprowadzi - EOT ?
|
Xdex? czy Xdisc? - bo to pierwsze to jakas kaszanka - to drugie - bardzo sobie chwale - wpalane na tdk 12x maja c1 ponizej 30... uzywam ich do muzy kiedy nie mam czarnych esper
a marka i tak dalej - to obszerny temat - i musze przyznac dosc ciekawy - bo to tez bardzo subiektywny temat - dla mnie np. plextor nie jest dobra marka... ale to moja opinia (stracil ja po wypuszczeniu modelu 24x...) faktem jest to ze BASFy przestalem lubic keidy kupilem pudelko 5 plyt z czego dwie byly PUSTE W SRODKU!!!!!!!! sprzedawca patrzyl jak otwieram zafoliowana plyte, otwieram a tam PUSTO... byl tak zaszokowany ze dal mi w zamian za straty moralne i to ze sie taragalem z domu z tymi plytami (wtedy 4zl to byl dla mnie duzy wydatek) drugie 5 plytowe pudelko... wiec na EMTEC nawet nie spojzalem :) |
Cytat:
8) Od jakiegos roku uzywam 5 plyt CDRW (bo o nich byl wlasciwie topic) Dysana i juz troche na nich poprzepalalem i nie ma z nimi zadnego problemu (zreszta podobnie jak z innymi produktami marki D. ktore niestety nie naleza do najtanszych a w promocji raczej nie bywaja :'( , wiec uzywam ich tylko "od swieta") |
Buehehe :DD a ja mialem kiedys cdrw Esperanza (wypas firma buehe) i po jakims czasnie nie dalo juz sie jej skasowac do dzisaj nie moge na kilku nagrywarkach :)
|
OK,
U nas w Media Markt pojawiły się jakiś czas temu, jednocześnie, płyty Dysan i Xidex (nie X-disc!), zarówno CD-R jak i CD-RW, w niemal tych samych cenach, i, jak się okazuje, praktycznie identyczne. Informacje ATIP odpowiedników obu marek są dokładnie takie same: dla płyt CD-R (48x) producent: Prodisc, kod: 97m32s19f, Dye type 9; dla płyt CD-RW-HS (12x): producent: CMC Magnetics, kod: 97m26s65f, prędkość nagrywania: 4x - 10x - a więc oznaczenie jako 12x jest nieco na wyrost. Podejrzewam, że Xidex jest po prostu inną marką handlową, również należącą do Dysana. BTW, ceny były bardzo podobne do wyrobów EMTEC. Kolejna rzecz, która mnie trochę zastanowiła jeśli chodzi o Dysana, to właśnie jego płytki CD-RW-HS. Najpierw były oznaczone jako 4-10x, potem nagle pojawiły się w dokładnie takim samym opakowaniu, z tym samym numerem Part No, tym samym kodem paskowym i kodem cyfrowym, tylko oznaczone 4-12x. Czyli niby ten sam produkt, ale nie ten sam. Sprawdzenie informacji o starszej płycie (10x) wykazało, że producentem jest Infodisc, kod 97m25s30f, prędkości też 4-10x, a nowsza to j.w. CMC Magnetics, 97m26s65f. Nagle po cichu zmienił się producent i deklarowana przez Dysana prędkość, choć kod producenta nadal mówi o prędkości tylko 10x. Zapewne nowe płytki są faktycznie lepsze i lepiej znoszą wyższą prędkość, ale mimo wszystko mam wrażenie, że jest to trochę naciągane. Dlatego firmy takie, jak TDK, Verbatim czy EMTEC wydają mi się trochę poważniejsze, bo nie naciągają informacji na pudełku. Wg firmy płyta nadaje się do prędkości 10x. Jeśli uda się ją nagrać 12x, to dobrze, ale firma nie bierze za to odpowiedzialności. I uważam to za bardziej w porządku wobec klienta. A że jakość produktów firmowanych przez BASF/EMTEC bywa różna, delikatnie to określając, to inna sprawa. Wydaje mi się jednak, że dotyczy to tylko wyrobów tanich. Ich kasety magnetofonowe i wideo wyższej klasy oraz płyty CeramGuard uważam za bardzo dobre, choć najnowsze produkty faktycznie robią wrażenie, jakby firma zaczęła mocno oszczędzać. Dopisek: poszukałem trochę w Internecie: Dysan i Xidex mają w USA ten sam telefon pomocy technicznej. Znalazłem też skąpą wzmiankę, z której wynikałoby, że Dysan kupił firmę Xidex w 1988 roku. |
Ja w kazdym razie nigdy nie przyrownam marki dysana do xidexa (nawet jesli robia je te same fabryki - nawet na tej samej tasmie produkcyjnej :) ), a jezeli bede mial wybor zakupu po podobnej cenie porownywalnych wyrobow dysana i emteca to zawsze wybiore dysana. Co do predkosci to pale dysany RW na roznych (12 lub czasem 8 zalezy czy wpalam cos waznego) i nie ma problemu. Poza tym kieruje sie rowniez tym jak popularna marka na CGK jest dysan - a jest jedna z najbardziej uznanych tam marek (emtec na CGK raczej ledwo zipie).
PS. CDR "extra" emteca to moim zdaniem naprawde niezly bubel. |
Kupiłem jednocześnie ze 30 płyt Dysana i Xidexa, zarówno CD-R jak i RW, i nie zauważyłem żadnej przewagi jednych nad drugimi czy odwrotnie - od strony użytkowej wydają się być identyczne.
Zaznaczam też WYRAŹNIE, że nie mam najmniejszych jak dotąd powodów do krytykowania jakości ani jednych, ani drugich! Natomiast tanie produkty EMTEC'a faktycznie nie są chyba rewelacyjne jakościowo - ale płycie CD-RW-HS nie mogę nic zarzucić - ma ona zresztą dokładnie ten sam kod ATIP, producenta (CMC Magnetics), itd. co oznaczone jako 12x płyty Dysana i Xidexa - czyli jest to ta sama płyta! |
to ja moge dodac ze posiadam 2 cdrw memorex 8-10 i verbatim 8-10 i nagrywarke liteona. normalnie moge nagrywac je szybkosciami podanymi na cd ale przy wylaczonym smart-burn w nero, z plyt daje sie palic 12x :) i nie widze zadnych bledow, skokow bufora... wszystko dziala
|
można
np. goździem lub młotkiem - nic nie stoi na przeszkodzie wtedy nawet x0 nie pójdą:cool: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:14. |