Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaka karta muzyczna??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaka-karta-muzyczna-19791/)

kraluk 12.04.2003 13:15

Jaka karta muzyczna???

Mam zamiar kupić sobie nową kartę muzyczną.
Jaką doradzicie ???
Mam na oku SB Audigy Player (chyba tak się pisze:P). Czy
jest to dobry wybór ???

esem 12.04.2003 13:20

Odpowiadam tradycyjnie, linkami:
www.mojepc.pl
Tam są dwie mega recenzje (w miarę świeże) + zestawienie kart muzycznych.
Inne, starsze:
www.frazpc.pl
www.wgk.com.pl
i na www.benchmark.pl pojawiła się recenzja Terrateca.
Odezwę się jak zawężysz swoje poszukiwania. 8)

kraluk 12.04.2003 13:25

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Odpowiadam tradycyjnie, linkami:
www.mojepc.pl
Tam są dwie mega recenzje (w miarę świeże) + zestawienie kart muzycznych.
Inne, starsze:
www.frazpc.pl
www.wgk.com.pl
i na www.benchmark.pl pojawiła się recenzja Terrateca.
Odezwę się jak zawężysz swoje poszukiwania. 8)

Dzięki! Ciekawe linki... :)

esem 12.04.2003 13:35

To dodam jeszcze:
www.pclab.pl i najważniejszy:
www.3dsoundsurge.com 8)

pepperman 12.04.2003 20:05

ja wolalbym terrateca. Twoj wybor.

Remix 12.04.2003 20:11

Witam!

zdecydowanie ze stajnie SB

Karta muzyczna SB LIVE! 5.1 139.-
Karta muzyczna SB Audigy SB1394 269.-
Karta muzyczna SB Audigy 2 BOX 495.-
Karta muzyczna SB Extigy BOX + Pilot 595.-

www.arest.pl

esem 12.04.2003 20:52

Miałem dwa miesiące temu ten sam problem.
Po lekturze www.mojepc.pl zdecydowałem się na SBLive! 5.1 Digital za 140PLN brutto. Nie żałuję, jest (był) to najleszy stosunek: możliwości/cena. 8)

andrzejj9 12.04.2003 21:08

chwalicie sobie Sound Blastera Live i ja wlasnie sam sie przymierzalem do jego zakupu, ale po przeczytaniu tego artykulu na stronie Frazira - http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/59-170 to jednak wcale nie jest on taki dobry.

No a wlasnie, znacie adres jakiegos sklepu, gdzie maja troche wiekszy wybor kart muzycznych niz tylko Sound Blaster?

Pawel_k 12.04.2003 21:57

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Miałem dwa miesiące temu ten sam problem.
Po lekturze www.mojepc.pl zdecydowałem się na SBLive! 5.1 Digital za 140PLN brutto. Nie żałuję, jest (był) to najleszy stosunek: możliwości/cena. 8)

potwierdzam gdybym byl kraluk'iem to bym bral wlasnie to :)
w sumie to te nowe bajery z Agu_cos_tam_dwa nie sa jeszcze wpelni przez gry wykorzystywane a na tym starym sb mozna spokojnie zapuscic film DVD z dzwiekiem 5.1 na odpowiednich kolumnach ew od czasu do czasu w jakas dobra gre z EAX'em pierwszym pograc 8)

andrzejj9 12.04.2003 22:00

a co myslicie o tej karcie: http://www.videologicshop.com/cgi-bi...iew/VL&2D60646

i co wazniejsze, gdzie mozna to kupic??

esem 13.04.2003 11:10

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
a co myslicie o tej karcie: http://www.videologicshop.com/cgi-bi...iew/VL&2D60646

i co wazniejsze, gdzie mozna to kupic??

Jak dokładnie poczytasz dyskusje www.mojepc.pl (o muzach) to znajdziesz link do stronki gdzie sprowadzają muzy na zamówienie. Zobaczysz wtedy, że dobre muzy zaczynają się od 6.000PLN.
Odpowiadając na Twoje pytanie: karta jak karta, napewno warta swoich pieniędzy. Tylko czy będziesz umiał należycie spożytkować zalety tej karty? Czekają Ciebie następne poważne wydatki: wzmacnicz(e), kolumny - bo przecież Creative czy Logitech to tylko plastykowe zabawki dla takiej karty. 8)

Kasprzak 13.04.2003 15:09

mi np. wystarcza SB 128 PCI. Niekrorzy maja klopot pod XP-ja go nie mam-strowniki wgrane najnowsze i luz.

Ale jak dobra karte to max SB LIVE 5.1 po co Audigy?
Chyba ze ktos chce miec super jakosc i slucha duzo muzy albo gra wieczorem sobie w Quake`a czy inne gry i ma glosniki 5.1 to musza naglasniac super. Wybor nalezy do ciebie.
Ja zawsze wolalem dokupic np.ram`u czy sprzedac karte grafiki i dolozyc do lepszej niz kupowac drogą kartę.
To jest moje zdanie wiec nie chcialbym zeby ktos mowil ze pisze glupoty.
Wybor nalezy do ciebie.!

andrzejj9 13.04.2003 22:18

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Jak dokładnie poczytasz dyskusje www.mojepc.pl (o muzach) to znajdziesz link do stronki gdzie sprowadzają muzy na zamówienie. Zobaczysz wtedy, że dobre muzy zaczynają się od 6.000PLN.
Odpowiadając na Twoje pytanie: karta jak karta, napewno warta swoich pieniędzy. Tylko czy będziesz umiał należycie spożytkować zalety tej karty? Czekają Ciebie następne poważne wydatki: wzmacnicz(e), kolumny - bo przecież Creative czy Logitech to tylko plastykowe zabawki dla takiej karty. 8)

Ja w sumie potrzebuje karte tylko do sluchania muzyki czasami pogrania w jakies gierki, wiec nic drogiego mnie nie interesuje. Wlasciwie to chce kupic karte jedynie dlatego, ze moja wbudowana w plyte glowna cos szwankuje (Sound Blaster 128 - opisze to pokrotce w osobnym poscie, moze da sie cos z tym zrobic - wlasciwie to plyta jest jeszcze na gwarancji, ale nie chce mi sie calego komputera do sklepu zanosic). Caly czas bylem zdecydowany na Sound Blaster Live! 5.1 za okolo 130 - 140 zlotych, ale lektura tego artykulu, o ktorym wspomnialem, sprawila, ze zaczalem rozgladac sie za czyms innym. No i niestety okazalo sie, ze nie ma, wiec pewnie zostane skazany na ta. Do moich potrzeb wystarczy w zupelnosci, ale jesli za podobna cene mozna by miec cos lepszego, to czemu nie.

Laser 26.05.2003 14:39

Witam !

Wyciagam ten topic bo mam pytanko.

Co jest warty ten wynalazek:

ADI AD1985 SoundMAX 6-channel CODEC
Audio Sensing and Enumeration Technology
support S/PDIF out interface

Jest to zintegrowane z ASUSEM P4C800 Deluxe - i mam pytanko czy to bedzie dobrze grało

Bo jesli nie to troche glupio miec SBPCI 128 na nowym kompie / heh poczytałem recenzje tej kart i uwierzyc nie mogłem ale co chciec za 100PLN swojego czasu

No wiec jesli kodek bedzie do kitu, SBPCI nie włoze wiec co wybrac - chodzi mi o dobra karte o niezbyt wypasionych osoagach - od tego mam sprzet Audio

Myslałem nad trzema pozycjami

- http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=825
- http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5668
- http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3993

bardzo chetnie wziałbym terrateca ale jest problem z konfliktami - pod win 2k/Xp - sterowniki cos kaszanią

Moze jeszcze jakas propozycja

esem 26.05.2003 15:15

Może Ci się jeszcze uda kupić SB5.1 Digital.
Przeskok między zintegrowaną muzą a dowolnym SBLive jest kolosalny - między następnymi kartami a SBLive już takiego nie będzie.
Na www.mojepc.pl masz mega recenzje kart muzycznych wraz z wykazem chipów które należy unikać, np. FM801 (ForteMedia). 8)

Laser 26.05.2003 15:20

Witam !

Digital - nie ma sprawy :)

Tez mysle ze to dobgra karta za przystepna cene :)

http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=3235&sid=1

-=Shade=- 26.05.2003 17:14

Jak ktos szuka klopotow to kombinujac napewno je znajdzie - takie moje zdanie. Chcesz kupic karte do ktorej nie bedziesz mogl znalezc sterownikow, ktora bedzie dawala beznadziejny dzwiek - nie ma sprawy. Ludzie zawsze staraja sie kombinowac jak kon pod gore, nie wiem moze chca byc lepsi od innych ?
Najpierw trzeba sobie odpowiedziec do czego bede potrzebowal tej karty, potem dopiero patrze do cennika.
Tak jak napisal remix, jak chcesz karte do grania ktora daje dobry dzwiek. bedziesz tez na niej sluchal muzyki to polecam Sb Audigy ( player 5.1 za 300 zl - sam mam takiego ) lub SB Audigy 2 ( box za 500 zl )
Jak masz malo pieniedzy to kupujesz SB Live 5.1 za 150 zl
kropka. Reszta kart sie nie liczy. Oczywiscie mowie tu o zastosowaniu multimedialnym/domowym.

Laser 26.05.2003 18:00

Wiesz co - te karty beda w sklepach nie wykupia ich - albo zawsze bedzie cos innego :)

Najpierw sprawdze jak dziala to cudo zintegrowane a potem zadecyduje czy kupic tego Liva czy nie :)

W koncu nie mam kina domowego tylko zwykle stereo / 2x100W Tonsil podpiety do technicsa :) /

Thx za rady :)

andrzejj9 26.05.2003 20:59

Ja sie jeszcze dopisze. Wlasnie kilka dni temu (dokladnie w zeszly piatek) kupilem sobie w koncu tego Sound Blastera Live! 5.1 i musze przyznac, ze naprawde rewelacja! Kiedy dla proby wlaczylem pierwsza lepsza mp3 z dysku, to naprawde zaskoczylo mnie to, co uslyszalem. Spodziewalem sie, ze jakas tam roznica w dzwieku moze byc (mialem SB128 wbudowanego w plyte), ale takiej sie naprawde nie spodziewalem. Naprawde polecam. A jesli ktos nie ma zadnych super dobrych glosnikow to i zadna lepsza karta nie jest mu potrzebna. Ja nawet przez chwile myslalem o Audigy Player za 265 zlotych, ale doszedlem do slusznego mysle wniosku, ze naprawde nie ma sensu, bo i tak na glosnikach, ktore teraz mam, nie uslysze zadnej roznicy. A na lepsze i tak nie mam miejsca.
W kazdym razie jestem ze swojego nowego nabytku naprawde zadolony i mimo testow kart, w ktorych bardzo na Sound Blastera psioczyli, musze naprawde pochwalic te firme.

esem 26.05.2003 21:39

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Digital - nie ma sprawy :)

Tez mysle ze to dobgra karta za przystepna cene :)

http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=3235&sid=1

A ja dwa miesiące temu kupiłem SB5.1 Digital (SB0220) OEM za 140zł brutto. Dlaczego chesz przepłacać? 8)

esem 26.05.2003 21:41

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
...
Spóbuj na sterownikach kXProject: dopiero się zdziwisz. Mają jednak wadę: nie ma EAX. To są sterowniki dla muzykalnych - nie dla graczy. 8)

zorg 26.05.2003 21:51

Extigy

Polecam te karte bo sam ja mam,wygodna i praktyczna wycigam wtyczke usb i wkladam do laptopa i co ten sam dzwiek/ zmieniasz kompa nic prostszego tylko zlacze usb,no i wyglad tez jest super.
ale jek to mowia kazdy zyd chwali to co ma :spoko: Extigy

puch 27.05.2003 00:43

Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Uważajcie przy zakupie kart Creative OEM!

Parę miesięcy temu stwierdziłem, że wbudowana w płytę karta jest do luftu, zwłaszcza, że nie daje dźwięku w DOSie.
Poszukałem więc na stronach Creative'a i stwierdziłem, że SB Live 5.1 Digital ma sterowniki emulujące dźwięk w DOSie. Poza tym, recenzje tej karty wskazywały, że ma zupełnie niezłej jakości dźwięk, itd., więc zdecydowałem się na zakup. Oczywiście nie wersji pudełkowej (po co mi te gry i pudełko?!), tylko OEM. Poszedłem do sklepu, kupiłem (w folii), włożyłem do kompa, chcę instalować sterowniki: na płycie CD nie ma żadnych sterowników do DOS'a, instrukcja też o nich nie mówi - a instrukcja ściągnięta z www Creative'a wyraźnie opisuje ich instalację. Poza tym zauważyłem, że moja karta jest jakaś inna niż na obrazku w jakimś piśmie, gdzie była recenzowana (tak samo wyglądała też karta na rysunku w instrukcji ściągniętej z sieci). Co jest, u licha? ???

Idę na www Creative'a, ściągam najnowsze sterowniki - a one odmawiają instalacji, twierdząc, że to niewłaściwy sprzęt. ((

No więc spróbowałem znaleźć sterowniki po symbolu modelu karty: SB 0220. Okazało się, że na stronach Creativa'a taki model (ani oprogramowanie do niego) w ogóle nie istnieje! Kupiłem podróbę?! ??? Za ładnie wygląda!

Szukam dalej. Wpisuję SB 0220 w Google - i dostaję linki do stron oficjalnego forum Creative'a, gdzie okazuje się, że nie jestem jedyny z tym problemem. Całkiem sporo zirytowanych nabywców SB 0220, którzy nie mogą ściąnąć żadnych sterowników...
Wreszcie znajduję odpowiedź moderatora - pracownika Creative'a, tej mniej więcej treści:

Wersja pudełkowa SB Live 5.1 Digital ma symbol SB 0100, i dla niej Creative świadczy pełne wsparcie techniczne. Karta SB 0220 to wersja OEM, sprzedawana firmom produkującym komputery i przeznaczona do montażu w tychże komputerach, i absolutnie nie powinna w ogóle trafiać do sprzedaży detalicznej. Jakakolwiek dalsza obsługa techniczna, w tym także zapewnienie uaktualnionych sterowników, przerzucone jest na producenta lub sprzedawcę komputera z taką kartą. Creative odmawia dostarczania do tych kart uaktualnionego oprogramowania. Chcecie mieć uaktualnienia - kupujcie wersje pudełkowe. Kropka. :o

Kartę oddałem, sklep przyjął i oddał kasę, twierdząc, że to dla nich zaskoczenie i nic o tym nie wiedzieli. Hm....

Później kilka razy jeszcze patrzyłem na sprzedawane w różnych miejscach SB Live 5.1 Digital OEM - przeważnie była to SB 0220, ale ku swemu zaskoczeniu zobaczyłem też ze dwa razy SB 0100! :o

W każdym razie, przy zakupie trzeba uważać, bo można mieć kłopoty z aktualizacją sterowników (chyba, że ktoś zna jakąś sztuczkę, pozwalającą obejść sprawdzanie modelu sprzętu).

andrzejj9 27.05.2003 07:49

Dzieki za informacje, co prawda w moim przypadku jest juz spozniona, bo karte kupilem (poza tym nie bylo to Live Digital, tylko "zwykly"), ale i tak dobrze o czyms takim wiedziec. Zreszta nie wiadomo, czy ze zwyklymi Live'ami tez tak nie ma. Ale moze w najblizszym czasie sciagne jakies nowsze sterowniki, to sie przekonam, czy instalacja przebiega bez zarzutów.

andrzejj9 27.05.2003 07:51

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Spóbuj na sterownikach kXProject: dopiero się zdziwisz. Mają jednak wadę: nie ma EAX. To są sterowniki dla muzykalnych - nie dla graczy. 8)
zainteresowales mnie :) A sa na stronie Sound Blastera? Jesli tak i jesli nie zajmuja 50MB, to sciagne i zobacze, o czym mowisz :)

A ten caly EAX to co tak w ogole daje? bo co jak co, ale tak, jak jakosc dzwieku w Windowsie naprawde mnie zaskoczyla, to w grach oprocz naturalnie takze lepszej jakosci, nie zauwazylem zadnych nowych cudow ;)

-Sid-The-Rat=> 27.05.2003 07:56

kx'y to jak zwykle rosyjski wynalzek (marius, dobrze pamietam?) - oferuja bardzo dobra jakosc dzwieku - w polaczeniu z fobarem potrafia wyciagnac nawet z marych plastikowych glosnikow calkiem ladne tony

eax - technologia dodajaca roznego rodzaju efekty do gier - odbicia dziwkeiu, tlumienie, nakladanie i inne drobiazgi - calkiem ladnie to wyglada - pod warunkiem ze gra obsluguje te technologie... :)

esem 27.05.2003 08:21

Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Cytat:

puch napisa***322;(a)
...
Prawda jak zawsze leży pośrodku: wszystko zależy od indywidualnego egzemplarza.
Przypomnę swoje przeżycia z SBLive! 1024 (ct4830, a więc ful OEM) Made in Canada). Kupiłem jednocześnie dwa identyczne egzemplarze. Z jednym do dzisiaj nie ma żadnych problemów, druga karta pięknie gra na win9x i Linuxie a wogóle na win2k i winXP - na żadnych strownikach, oryginalne stery nie wykrywają jej w systemie.
Aktualnie używam SBLive! 5.1 Digital (SB0220) OEM. Pięknie gra pod win2k i winXP na sterownikach z płytki Creative (białej) i z sieci oraz na kxProject. Czy gra pod czystym DOSem tego nie wiem i nie będę wiedział, natomiast jest dźwięk w grach DOSowych w które wchodzę spod windy.
Szczegółową instrukcję obsługi tej karty masz na płytce Creative. O ile pamiętam to tam jest napisane, że w DOSie ta karta nie będzie działać.
Zresztą o ile dobrze pamiętam to w wielu miejscach piszą iż karty z oznaczeniem Digital nie mają emulacji DOSa.
Na stronie Creative nie znajdziesz sterowników dla kart których oznaczenie zaczyna się od SB, są tylko dla ctxxxx 8)

esem 27.05.2003 08:31

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
eax - technologia dodajaca roznego rodzaju efekty do gier - odbicia dziwkeiu, tlumienie, nakladanie i inne drobiazgi - calkiem ladnie to wyglada - pod warunkiem ze gra obsluguje te technologie... :)
EAX - jest to wynalazek Creative celem obejścia patentów i konkurencji. Gier pod EAX jest naprawdę niewiele.
Więcej o dźwięku 3d (jak to działa) na www.benchmark.pl
kXProject "wyciąga" wszystkie możliwości z kart Creative o których prodecntom się nawet nie śniło. To co mnie uderzyło to absolutny brak szumów i bardzo czysty dźwięk: myślałem że mam zupełnie inną kartę. Niedowiary!

Torwald 27.05.2003 10:22

Podrzucilby ktos linka do tych sterow o ktorych jest mowa wyzej ?
Bardzo ciekawy jestem czy uslysze roznice...

esem 27.05.2003 10:39

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Podrzucilby ktos linka do tych sterow o ktorych jest mowa wyzej ?
Bardzo ciekawy jestem czy uslysze roznice...

www.kxproject.com
Jest też strona polskojęzyczna. Link jest w tym dziale, niedawno go podawałem. 8)

puch 27.05.2003 16:20

Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Prawda jak zawsze leży pośrodku: wszystko zależy od indywidualnego egzemplarza. (...)

Teraz mnie zaskoczyłeś - nie wiedziałem, że jest aż taki rozrzut...

O ile zrozumiałem z dostępnych informacji Creative'a, SB 0100 ma sterowniki emulujące DOS'a pod Windows, toteż jest dźwięk w grach uruchamianych spod Windows (podobnie też SB Audigy Player SB 0090 - mam ją teraz, więc wiem). SB 0220 nie ma tych sterowników w wyposażeniu, i, co gorsza, nie dają się zainstalować ściągane ze stron Creative's sterowniki od SB 0100, a sterowników do SB 0220 Creative nie udostępnia wcale - tak jakby ta karta w ogóle nie istniała.

Żadna z tych kart nie potrafi działać w czystym DOSie i nie ma takich sterowników - tylko pod Widnows, przy czym pod W 95/98 może też działać w/w emulacja dźwięku w DOS'ie. Tyle Creative.
Okazało się jednak, że po usunięciu programiku sprawdzającego wersję systemu oparacyjnego można te sterowniki emulujące dźwięk w grach DOSowych zainstalować także pod ME.

A swoją drogą to granda, że Creative pod dokładnie tą samą nazwą (SB Live! 5.1 Digital) sprzedaje dwa zupełnie różne produkty (karty różnią się od siebie fizycznie): SB 0100 i SB 0220. Skąd potencjalny nabywca ma o tym wiedzieć? Zwłaszcza, że SB 0220 jest okaleczona! (brak wsparcia!)

-Sid-The-Rat=> 27.05.2003 16:26

jak sprawdzic ktora wersje karty posiadam?
wiem ze pytanie jest lamerskie - ale nie moge zajzec do kompa - a calkowicie odpada wylaczanie go...

esem 27.05.2003 16:52

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jak sprawdzic ktora wersje karty posiadam?
wiem ze pytanie jest lamerskie - ale nie moge zajzec do kompa - a calkowicie odpada wylaczanie go...

No to masz problem: w prawym górnym rogu karty masz pod napisem SBlaster numerek: ctxxxx. Po tym numerku dojdziesz prawdy: www.3dsoundsurge.com 8)

-Sid-The-Rat=> 27.05.2003 16:53

wylaczam go w piatek - czyli troche jeszcze poczekam :)
dzieki

esem 27.05.2003 17:00

Re: Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Cytat:

puch napisa***322;(a)
...
Ja do swijej karty nie mam zadnych problemów ze sterownikami: sterowniki ją rozpoznają jako D400 (cokolwiek by to znaczyło).
Sterowniki przeze mnie uzywane to te z płytki Creative (białej) i ze strony www.sounblaster.com dla Live! (pełna instalka jak i patch do płytki Creative). O kXProject nie wspomnę.
Karta nie wydaje mi się okaleczona: różni się jednak od SB0100 np. wyjściem na pilota. 8)

puch 28.05.2003 01:26

Przez "okaleczenie" rozumiem przede wszystkim wypięcie się Creative'a na użutkowników tej karty. Wiem np. że podobno Compaq kupował te karty, i uaktualnione sterowniki można podobno pobrać ze stron właśnie Compaq'a.
Jak pisałem - ściągnięte ze stron Creative'a sterowniki do SB Live!5.1 Digital odmówiły instalacji przy posiadanej przeze mnie karcie SB 0220, na której było napisane jak wół: SB Live!5.1 Digital. Komunikat był prosty: niewłaściwy sprzęt.
Dlatego - wściekły na firmę Creative i jej podejście do klienta - oddałem tę kartę i kupiłem SB Audigy Player OEM - zapewnia to wszystko, o co mi chodziło (w tym emulację DOS'a, po małym oszustwie nawet pod ME, choć Creative twierdzi, że tylko w 95/98 ), a i tak była trochę tańsza niż pudełkowa wersja Live! SB 0100.

Zastanawia mnie tylko jedno: czy sprzedawcy o tym wiedzą i z pełną świadomością sprzedają ludziom takie karty, czy też są tego całkowicie nieświadomi? Bo wszyscy oczywiście wiemy, że wersje "niepudełkowe" nie są w ogóle przeznaczone do sprzedaży detalicznej i w żadnym wypadku nie powinny do niej trafić ^_^ ^_^

esem 28.05.2003 07:53

Widzę, że miałeś taką samą przygodę jak jak z SBLive1024 (ct4830): Twój komunikat jest trochę inny: brak urządzenia SB w komputerze: program instalacyjny nie widzi karty (jest na to rada: setup /x).
Dlatego musiałem nabyć drogą kupna SB5.1 Digital (SB0220): i nie mam żadnych problemów.
Tak to czasami jest ze sprzętem OEM. Sprzedawcy rzadko o tym wiedzą: to nie ich interes: od tego jest serwis (raczej gorszy niż lepszy). 8)

puch 28.05.2003 10:21

Komunikat był chyba taki sam - nie pamiętam już dokładnie - w każdym razie sprowadzał się do tego, że w komputerze nie ma sprzętu do tych sterowników... a nie wiedziałem, jak to obejść (dzięki - będę się starał pamiętać, jakby co).

Ale ciekaw jestem, co by taki sprzedawca zrobił, gdybym przyszedł do niego za jakiś czas i zażądał dostarczenia nowych sterowników (np. do nowego systemu operacyjnego) - bo wg Creative'a jest to obowiązek sprzedawcy kart OEM?

esem 28.05.2003 11:16

Odpowiedź masz na pierwszej stronie Creative: support nie obejmuje kart OEM, proszę w tej sprawie zwrócić się do składacza Pańskiego komputera.8)

puch 28.05.2003 11:22

Świetnie - i co ten składacz zrobi? Napisze nowe sterowniki? Chciałbym to zobaczyć!

esem 28.05.2003 11:45

Oczywiście: Dell, Siemens (Fujitsu), IBM, HP i inni tak robią: zobacz na ich strony: są do sciągnięcia.
kXProject również to robi, a czy JJT, Optimus to nie wiem. Napewno nie robi tego "firma - krzak" czy Kowalski. 8)

puch 28.05.2003 12:43

To, że wielkie firmy to robią - wiem. Pytanie o przysłowiowy osiedlowy sklepik komputerowy...

esem 28.05.2003 12:50

Jak taniocha to taniocha.
Creative robi sterowniki dla kart OEM Sound Blastera (albo odwrotnie). I to jest alternatywa. 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:00.