Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Gothic 2 PL - need help (https://forum.cdrinfo.pl/f11/gothic-2-pl-need-help-19997/)

Dzikusek 17.04.2003 01:20

Gothic 2 PL - need help

ave !

Mam wielki problem ze zrobieniem kopii zapasowej Gothic`a 2 PL :(
Clony XXL jako zabezpieczenie trzeciego CD pokazuje - SafeDisc v2.
Próba przepalenia Clone CD ( 4.2.0.2 ) zakończona niepowodzeniem.
Podobnie zakończyła sie próba z alcoholem 120 % 1.4.1 Build 221 .

Co ciekawe program nie uruchomi sie , jesli mamy jakies napędy wirtualne. Oto cytat z pliku pomocy :"Obecność wirtualnych napędów CD może w niektórych konfiguracjach uniemożliwiać uruchomienie gry. Należy je w takim przypadku wyłączyć." Jeśli mój alcohol miał uruchomiony choćby jeden wirtualny dysk - gra sie nei uruchamiała ( uparcie prosiła o 3 CD mimo , iz był on cały czas w napędzie. Po wyłaczeniu wirtuali - gra biega bez problemu ( cały czas mowa oczywiscie o oryginalnym CD ).

Bardzo proszę o pomoc w zrobieniu kopii tej gry !

Pozdrowionka !

P.S. Spawarka - LG 40/12/40

grzeniu 17.04.2003 09:34

Co do wirtualnych napedow - pozadana jest zmiana nazwy np w alcoholu w opcjach da sie to zmienic (z AXV na jakis dowolnie dziwny inny) gdyz nowe gry potrafia je wyczuwac w systemie i nie dzialaja. Poza tym w kazdej nowej wersji alcohola aktualizowane sa blacklisty, wiec moze w najnowszej wersji nie bedzie klopotow, teraz to 1.4.3.410.

-=Shade=- 17.04.2003 11:21

To ja z innej beczki. Kto mi powie skad to mozna sciagnac :P ?

Dzikusek 17.04.2003 13:25

ave !

Już po problemie ...:)
Po kilku próbach - udało się !!
Alcohol 120 % Rulez !!

Dziex za pomoc ! Pozdrawiam !

P.S. Zmiana w opcjach wirtualnych napedów nic nie dała...
Trzeba wyłączyc wszystkie nawet przy oryginalnej płytce. Ale to juz bez znaczenia ! Nie instalowałem nowej wersji Alcohola - jest zbyt świeża i podobno lubi się czasem wysypać...

Jeszcze raz dzięki i pozdrowionka !

Nikita_Bennet 17.04.2003 19:55

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
To ja z innej beczki. Kto mi powie skad to mozna sciagnac :P ?
no tez bym to sciagnal chetnie.

pzdrwm Nikita_Bennet

-=Shade=- 17.04.2003 20:13

Hehe , problem w tym ze na rynku nie ma wersji angielskiej. Jest tylko niemiecka i polska:P

Zachar 18.04.2003 09:18

Hej Dzikusek może bys tak zrzucił ten obraz płyty na kaze :))).
Też mam Gothica 2 ale moja nagrywarka jest za stara aby zrobić kopie zapasową :((.

trawnik 18.04.2003 09:43

kopia

Witam
Jak skopiowałeś tego gothica, tzn. jaki program? jakie ustawienia? jaka nagr??

Z góry dzięki za odpowiedź

lysy2004@wp.pl

Razun 18.04.2003 11:04

Czy to normalne ?

Witam

Robię image tej gry alcoholem z ustawieniami Securom 4.8x(chce ją odpalić z dysku), problem w tym że już czyta ponad godzine i dopiero 200mb cały czas jest litania 'Błąd odczytu sektora' na 3 napędach taka sama sytuacja.(( czy to normalne ???

Maciej 18.04.2003 11:48

Re: Czy to normalne ?

Cytat:

Razun napisa***322;(a)
Witam

Robię image tej gry alcoholem z ustawieniami Securom 4.8x(chce ją odpalić z dysku), problem w tym że już czyta ponad godzine i dopiero 200mb cały czas jest litania 'Błąd odczytu sektora' na 3 napędach taka sama sytuacja.(( czy to normalne ???

...to jest normalne i jest częścią zabezpieczenia...8)

VLuka 18.04.2003 19:24

Re: Czy to normalne ?

Cytat:

Razun napisa***322;(a)
Witam

Normalne - przeczytaj w faq-u o 'fastdump' a zrobisz to w 3 minuty zamiast w kilka godzin. Poza tym po co uzywasz profilu securom skoro sam mowisz, ze to safedisc?

Dzikusek 18.04.2003 20:07

ellou !

Ja zrobiłem zamieszanie , więc należy się małe wyjaśnienie :)

Problem ze zrobieniem kopii Gothic`a II PL wynikł z mojego błędu , a nie z powodu złego oprogramowania lub nowego zabezpieczenia.
W wersji PL zabezpieczenie to SafeDisc 2 , a nie SecuROM 4.xx jak w wersji GER. Alcohol 120 % + odpowiednia spawarka ( wiadoma sprawa w przypadku SafeDisc`a ) + odpowiedni profil - radzi sobie z tym bez najmniejszego problemu ...

P.S. Mieliscie rację - zainstalowanie nowego alcohola likwiduje problem z uruchamianiem gry przy istniejących wirtualach - thanx :piwo:

Pozdrowionka !

trawnik 18.04.2003 20:34

SafeDisc ??

Napewno wszystkie CD są zabezpieczone safedisc 2 ??
Colny XXl pokazuje że CD1 i CD2 SecuRom !!!
a CD3 safedisc

Dzikusek 18.04.2003 22:45

ave !

Masz rację !!
Sorki za niezbyt dokładne dane ale ja od samego początku mówiłem o zrobieniu kopii trzeciego CD ( niezbędnego do uruchomienia gry)...
Ale masz całkowitą rację - pierwsze dwie płytki to SecuROM new 4.8x !! Jeśli mam być szczery - to dopiero po przeczytaniu Twojego posta sprawdziłem i jestem w lekkim szoku !! Jedna gra - dwa zabezpieczenia !!

Jeszcze raz sorka za niepełne dane - moje niedopatrzenie :zawstydz:

Więc może jeszcze raz : CD 1 & 2 - SecuROM new 4.8x natomiast CD 3 - SafeDisc 2 !!

Serdecznie pozdrawiam !

VLuka 18.04.2003 22:52

Re: SafeDisc ??

Cytat:

trawnik napisa***322;(a)
Colny XXl pokazuje że CD1 i CD2 SecuRom !!!
Clony wariuje.

szkari 19.04.2003 07:00

Przegrałem Gothica II w Clonie z profilem SecuRom 2 i jak teraz chce włączyć tą gry to po tym jak sprawdzał Płytkę wyskakuje błąd. Nie chodzi ty o ten że nieprawidłowa płyta itp. tylko program wykonał niedowzwoloną operacje...skonsultuj się ze sprzedawcą itd. Co robić , czy to wina źle wykonanej kopii?

UPDATE: Wypaliłem jeszcze raz , z tego samego ISO z profilem Safedisk 2 i teraz przy ładowaniu gry, CDROM chilke pochodzi i się wogóle Gothic wyłącza ???

Dzikusek 19.04.2003 10:38

ellou !

Nie wiem , czy CloneCD dobrze i bez problemu radzi sobie z SecuROM new , natomiast napewno nei radzi sobie ze złamaniem trzeciego CD ( właśnie tego , który niezbędny jest do uruchomienia gry )...

Przeczytaj sobie dokładniej wcześniejsze posty a także poradnik o kopiowaniu gier , którego autorem jest VLuka ( big thanx & big respect :piwo: ).

Pozdrowionka !

P.S. Podaj także jaka masz spawarke , bo może się okazać , że wogóle nei przepalisz tej płytki...

szkari 19.04.2003 11:25

Z tego Iso co zrobione było w CloneCD (CD3) wypaliłem płytkę z profilem Safedisk v2 , potem zgrałem ISO zpowrotem do Clona, z jakimiś ustawieniami Safedisk v2 , potem wypaliłem CCD Alcoholem 120% z profilem safedisk i wyłączyłem jakąś korekcję EFP (czy jakoś tak :) ) i włączyłem jakąś emulację , wypaliłem i działa. :jupi:

Ale namieszałem :D , ale najwarzniejszy jest efekt, i dziwne jest to że muałem tylko ten obraz plyty z CloneCD , który za 1-szym przegrywaniem nie poradził sobie z zabezpieczeniami :blee:

RoX97 19.04.2003 11:35

profil (alcohol) safedisc2 (2.90.040) predkosc odczytu 4x, pierwsze 3% trwa ok 6m 45s (bad sectors)
pozniej juz leci ladnie, uruchamia sie bez problemu (z napedu wirtualnego)... (spawara lite-on 40125s)
btw... gra niezle sie sypie... gralem jakies 4-5h... wysypala sie juz 4 razy...
za kazdym raziem inaczej :)
tak na marginesie to w mediamarkt do gothica2 dorzucaja za free gotica1... w sumie 89zl...

vardus 19.04.2003 12:49

POMOCY

Moze mi ktos pomóc.nie zbyt znam sie na nagrywaniu plyt.jak probuje zrobic obraz alcocholem 120% to ciagle pokazuje mi ze blad odczytu sektora 826 i nastepnych. moze ktos powiedziec jak dokladnie ustawic alcochola zeby dalo sie przegrac.

Z gory THX

Dzikusek 19.04.2003 15:27

ave !

Nic nei rób !! :)
Te błędne sektory ( początkowe 3-5 % tej płytki) to część zabezpieczenia... Jeśli ustawisz dobry profil - czekaj cierpliwie.
RoX97 dokładnie opisał przebieg kopiowania - trochę cierpliwości i tyle !

Pozdrowionka !

szkari 19.04.2003 18:51

No CloneCD (nawet z odpowiednim profilem) nieudało się nagrać gry tak żeby się uruchomiła. Dopiero Alcohol rozwiązał sprawe

VLuka 19.04.2003 21:40

Cytat:

Dzikusek napisa***322;(a)
Te błędne sektory ( początkowe 3-5 % tej płytki) to część zabezpieczenia... Jeśli ustawisz dobry profil - czekaj cierpliwie.

Raczej przeczytaj co to fastdump i nie czekaj ;)

goliat 21.04.2003 23:41

Cytat:

RoX97 napisa***322;(a)
profil (alcohol) safedisc2 (2.90.040) predkosc odczytu 4x, pierwsze 3% trwa ok 6m 45s (bad sectors)
pozniej juz leci ladnie, uruchamia sie bez problemu (z napedu wirtualnego)... (spawara lite-on 40125s)
btw... gra niezle sie sypie... gralem jakies 4-5h... wysypala sie juz 4 razy...
za kazdym raziem inaczej :)
tak na marginesie to w mediamarkt do gothica2 dorzucaja za free gotica1... w sumie 89zl...

:o Sprawdzalem Gothic 2 i wyszlo mi ze zabezpieczona jest tylko 3cd SafeDisciem 2
(ale nie wiem ktora wersja),co do cd1 i 2 brak zabezpieczenia!
A sprawdzalem ClonyXXl v.2014c i SafeDisc-SecuRom Detector oraz Protection_ID !!!
W koncu czym to jest zabezpieczone bo jeszcze nie wysmazylem tego? ((

RoX97 22.04.2003 07:01

Cytat:

goliat napisa***322;(a)
:o Sprawdzalem Gothic 2 i wyszlo mi ze zabezpieczona jest tylko 3cd SafeDisciem 2
(ale nie wiem ktora wersja),co do cd1 i 2 brak zabezpieczenia!
A sprawdzalem ClonyXXl v.2014c i SafeDisc-SecuRom Detector oraz Protection_ID !!!
W koncu czym to jest zabezpieczone bo jeszcze nie wysmazylem tego? ((

jesli niemasz pewnosci do tego czy np. gra jest zabespieczona sefediscem to otworz plik exe
z danej gry jakims hexedytorem... w sumie to moze byc tez zwykly podglad z total commandera...
troche nizej (zanim zacznie sie pierwsza sekcje w pliku) powinienes znalesc podobny ciag znakow
BoG_ *90.0&!! - to jest wlasnie oznaczenie safedisca... dokladniej mowiac wersji safedisca...
w tym wypadku jest to wersja 2.90
co do 2 pierwszych plyt to niemam pojecia czym sa zabespieczone bo nie sprawdzalem...

Dzikusek 24.04.2003 01:49

ave !

No racja...
Po " reinstalu " Clonnego okazało się , że wcześniej błędnie pokazywał zabezpieczenia na CD 1 & 2 ( kilka osób miało taki błąd ).
Zabezpieczony jest tylko CD 3 - SafeDisc 2 ( bez większego problemu zrobiłem kopię :) ).

Pozdrowionka !

The_GOMEZ 24.04.2003 06:39

EUREKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jest godzina 6:33:idea: ....
Po 11 godzinach walki z GOTHIC-iem 2 wreszcie upragnione zwycięstwo !!!
Opanowałem w pełni tą paskude !!!
Powiem wam tylko tyle ....
1. Nie kopiujcie Akocholem
2. Gra po odpowiednim spreparowaniu odpala normalnie z płytki bez żadnych Cracków czy Virtuali .
3. Nie sugerujcie się tym co pokazuje XXL !!!

No cóż życzę wszystkim powodzenia.
Gdybym teraz napisał jak to zrobić to nie dałbym wam szansy wykazania się ... ^_^
Aha to jeszcze jedna podpowiedź - musicie wyłączyć antywiry w systemie, ja mam Nortona i miałem problem - to tyle.
See You !!!

mailto:pirat997@wp.pl

Dzikusek 24.04.2003 07:33

cze !

No bez jaj...
Zrobienie działajacej kopii tej gry to niewielki problem i nei wymaga żadnych czarodziejskich sztuczek... Alcohol z odpowiednim profilem i tyle. Nei bardzo wiem , co ma wspólnego wyłączenie antywira z kopiowaniem Gothica. Od kilku dni gram na kopii 1 : 1 , a zrobienie takowej zajmuje ok. 3 minuty .

Pozdrowionka !

misz_masz 24.04.2003 07:40

Jeśli komus nie chce sie robic kopii 1:1 albo jego nagrywrka nie radzi sobie z Safediskiem v2 to ja mam to coś . Piszcie na priv.

The_GOMEZ 24.04.2003 12:10

Hahahaaa ... ^_^ ^_^ ^_^
A borsuk siedzi i zawija ....^_^ ^_^ ^_^
Kurna nagle wszyscy wszystko wiedzą !!! :cisza:
.... aha
:D

Dzikusek 24.04.2003 13:42

ehh..

Weż sobie chłopcze dokładnie , od początku przeczytaj cały topic i nei rysuj tu komiksów. A ten świstak to bardziej pasuje do odkryć w stylu - " wyłączanie antywira podczas kopiowania gier ".

Pozdro !

Kulfon 24.04.2003 16:54

Niemam pojęcia czy robię cos źle czy to zabezpieczenie jest az takie wredne.
mam spawarke Liteon LTR-24102B (ostatni bios), Alcohola 1.4.0 b 103 retail no i obrazy gothica. Gra po zainstalowaniu z obrazów śmiga (Daemon Tools 3.32) a po wypaleniu - kupa. Stosowałem się już do wszystkich zaleceń - wypalałem bez korekcji EFM i z korekcją, montowałem obraz w wirtualnym napędzie w Alcoholu i przegrywałem z niego "w locie", odinstalowałem wszystko - Daemon Tools, Clone CD, Alcohol, Zainstalowałem Windowsa 98 i na czysty system gre i nic ... za hiny nie ruszy ... podobnie mam z Icewind Dale 2 PL i Plutonem PL. A myślałem że moja nagrywarka to przetnie bez pierdnięcia bo przedtem nagrywała zabezpieczone płyty - już nie wiem co robić. Pomóżcie prosze.

A jednak - nagrałem to u kumpla na LG 48x (Alcohol te same ustawienia co u mnie)i gra działa ... można się załamać

The_GOMEZ 24.04.2003 17:51

A pisałem ......:buu:
Nie kopiuj Alkocholem ..... ((
Widze że pisanie czegokolwiek nie ma sensu !!!:fiu:
Nie twierdze ze Alkochol jest zły, jest jednak zawodny - coś tam o tym wiem ... chyba wiem :D

Maciej 24.04.2003 18:21

Cytat:

The_GOMEZ napisa***322;(a)
A pisałem ......:buu:
Nie kopiuj Alkocholem ..... ((
Widze że pisanie czegokolwiek nie ma sensu !!!:fiu:
Nie twierdze ze Alkochol jest zły, jest jednak zawodny - coś tam o tym wiem ... chyba wiem :D

:o Ooooo jakiś Pan Mądraliński ...który tylko potrafi dużo krytykować a mało doradzać...8)
Jak tyle wiesz ,bo coś tam wiesz, ale chyba wiesz ...jak twierdzisz.:) ...ludzie tutaj oczekują pomocy a ,nie krytyki i wyśmiewania ...;)

.......Pozdrawiam :fiu:

Kulfon 24.04.2003 18:24

No to czym mam to nagrać - Clone CD nie obsługuje Safedisca 2.9, BlindWrite nie widzi takich obrazów (Clone CD) - innych programów nie używam - mógłbym ewentualnie z daemona zrobić obraz Blindwritem i wtedy nagrać - a tak wogóle po to jest forum żeby sobie pomagać a nie ... powiedziałbyś jak wiesz ...

Dzikusek 24.04.2003 19:42

ave !

Kulfon - przeczytaj dokładnie FAQ , którego autorem jest VLuka.
Jasno jest tam napisane , że sam Alcohol nei wystarczy do złamania tego zabezpieczenia - potrzebna jest także odpowiednia spawarka ( jest odpowiedni link w wyżej wspomnianym FAQ - spis spawarek radzących sobie z tym zabezpieczeniem ). Polecam dokładna lekturę.
Jeśli Twoja spawarka jest w stanie złamać to zabezpieczenie to alcohol poradzi sobie z tym w ciągu kilku minut !

Pozdrawiam !

P.S. The_GOMEZ - jak się zwracasz do mnie to caps off lolq !

Kulfon 24.04.2003 19:50

I Owszem - przeczytałem tutorial Vluki - i owszem - moja spawarka jest na liście tych co tną SD2, każde dziecko wie że liteon jest w stanie przegrać większość zabezpieczonych płyt - i co z tego jak nie nagra Gothica i innych zabezpieczonych SD 2.9. Czy wogóle komukolwiek udało sie na Liteonie to wypalić ? Bo kumpel palił to na Liteonie 48 i tez kupa a na LG 40 i 48 idzie bez problemu. Wszystkie wymienione spawarki obsługują korekcje EFM poprawnie - sęk w tym że chyba SD 2.9 nie lubi za bardzo Liteona :blee: :blee: :blee:

P.S. BlindWrite też dał tyłka tak przy okazji wiec wina chyba leży w spawarce ... Pomóżcie bo już drugi dzień to gwałce i brak efektu ...

Dzikusek 24.04.2003 20:09

cze !

No cóz... chyba nei mogę Ci pomóc - moja wiedza jest zbyt mała.
Jak słusznie zauważyłeś winna zapewne jest spawarka...
Ja swoja kopię zrobiłem na wyżej wspomnianym LG i działa bez problemu więc pozostaje Ci chyba tylko poszukanie jakiegoś qmpla z nagrywara tej firmy...

Pozdrawiam !

RoX97 24.04.2003 20:24

troche z innej beczki

hmm... :)
wlasnie skonczylem gothica 2.. ehh.. 35h gry to na rpg troche malo...
ale fabula... miodek... w zadnej innej grze nie widzialem tak ciekawie skonstruowanej fabuly...
i wszystko bylo tam gdzie bym sam chcial to umiescic tworzac ta gre... ehh... poprostu cudo...
polecam wszystkim ktorzy lubia rpg...
PS... niestety gra jest za prosta... zero problemu z ostatnim przeciwnikiem...
(nawet pol zycia mi nie zabral)... to akurat powazny minus...

Maciej 24.04.2003 20:56

Cytat:

The_GOMEZ napisa***322;(a)
Kiedyś dorośniesz i wtedy może docenisz moc KRYTYKI !!!
Dla mnie ludzie którzy nie znają słowa samokryrtyka są denni do kwadratu !!!!
See You !!!

Niestety ja nie znam słowa "SAMOKRYRTYKA" ...napiszę tylko jedno ,to co wcześniej napisałeś "JA WIEM ŻE POLSKI JĘZYK - CIĘŻKI JĘZYK ....:D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ "

Mówisz "Kiedyś dorosnę" ...tym tekstem najbardziej mnie ubawiłeś ...:D 8) ...Proszę nie wypowiadaj się na takim poziomie, bo ludzie którzy wypowiadają tylko "puste" słowa twierdząc jakimi oni są PIRATAMI ...tak naprawdę są denni do kwadratu ...

Zakończyłem dyskusję z Tobą ...Bye!

SEE YOU !!!

The_GOMEZ 24.04.2003 21:14

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Niestety ja nie znam słowa "SAMOKRYRTYKA" ...napiszę tylko jedno ,to co wcześniej napisałeś "JA WIEM ŻE POLSKI JĘZYK - CIĘŻKI JĘZYK ....:D ^_^ :D ^_^ :D ^_^ "

Mówisz "Kiedyś dorosnę" ...tym tekstem najbardziej mnie ubawiłeś ...:D 8) ...Proszę nie wypowiadaj się na takim poziomie, bo ludzie którzy wypowiadają tylko "puste" słowa twierdząc jakimi oni są PIRATAMI ...tak naprawdę są denni do kwadratu ...

Zakończyłem dyskusję z Tobą ...Bye!

SEE YOU !!!

Hmmmmm .... ^_^ ^_^ ^_^ ^_^
Widze że się nie pomyliłem ???
Ty serio jesteś pusty jak bęben ..... ||
Taki normalny, tradycyjny, nadęty, snobistyczny (Bóg jeden wie co jeszcze) DUPEK .....
To teraz nasza "DYSKUSJA" jest zakończona.
See You !!!!!

Grish 25.04.2003 11:23

Cytat:

Kulfon napisa***322;(a)
Niemam pojęcia czy robię cos źle czy to zabezpieczenie jest az takie wredne.
mam spawarke Liteon LTR-24102B (ostatni bios), Alcohola 1.4.0 b 103 retail no i obrazy gothica. Gra po zainstalowaniu z obrazów śmiga (Daemon Tools 3.32) a po wypaleniu - kupa. Stosowałem się już do wszystkich zaleceń - wypalałem bez korekcji EFM i z korekcją, montowałem obraz w wirtualnym napędzie w Alcoholu i przegrywałem z niego "w locie", odinstalowałem wszystko - Daemon Tools, Clone CD, Alcohol, Zainstalowałem Windowsa 98 i na czysty system gre i nic ... za hiny nie ruszy ... podobnie mam z Icewind Dale 2 PL i Plutonem PL. A myślałem że moja nagrywarka to przetnie bez pierdnięcia bo przedtem nagrywała zabezpieczone płyty - już nie wiem co robić. Pomóżcie prosze.

A jednak - nagrałem to u kumpla na LG 48x (Alcohol te same ustawienia co u mnie)i gra działa ... można się załamać

Mam pytanie w takim razie, czy ty tez miales takie cos, ze plyta jest niby przegrana, odpalasz gre ona niby sie uruchamia (logo startowe: prosze czekac) i dalej nie chce isc?

Kulfon 25.04.2003 11:25

Dokładnie Grish - Liteon tego nie przegra ... niestety ... przegra Asus, LG z tego co już się zdążyłem dowiedzieć

Franc 25.04.2003 19:56

Mam problem innego rodzaju - podczas instalowania gry z kopii CD3 wyskakuje błąd (przy ok 70%). Czyżby Alkohol robił mnie "w balona"? Spróbuję później innym programem. Spotkał się ktoś z czymś takim?

mariuszmarszale 26.04.2003 01:12

Sory że się wtrącam ale do gothica 2pl jest już ***** i śmiga bez problemu;) ;) ^_^

julek 26.04.2003 12:42

Cytat:

Kulfon napisa***322;(a)
Dokładnie Grish - Liteon tego nie przegra ... niestety ... przegra Asus, LG z tego co już się zdążyłem dowiedzieć
Zastanow sie co piszesz. To ze ktos ma Litka i ustawia zle ustawienia np. w Alcoholu, to nie znaczy ze nagrywara tego nie rusza.
Ja posiadam takiego Litka (48125W). CD3 nagralem bez trudu na CDRW x12.
Gre zainstalowalem z 2 binow (cd 1 & cd 2) (w Daemonie), a cd3 zainstalowalem wlasnie z tej CDRW. I wszystko chodzi.
Nie wiem z czym macie problem :blee:

The_GOMEZ 26.04.2003 13:21

Cytat:

julek napisa***322;(a)
Zastanow sie co piszesz. To ze ktos ma Litka i ustawia zle ustawienia np. w Alcoholu, to nie znaczy ze nagrywara tego nie rusza.
Ja posiadam takiego Litka (48125W). CD3 nagralem bez trudu na CDRW x12.
Gre zainstalowalem z 2 binow (cd 1 & cd 2) (w Daemonie), a cd3 zainstalowalem wlasnie z tej CDRW. I wszystko chodzi.
Nie wiem z czym macie problem :blee:

Masz całkowitą racje !!!
Ja mam Plextorka i Liteonkka no i ten pierwszy sobie nieporadził !!!
Liteonek poszedł jak burza !!!
Tylko nie w Alkocholu a w Clonie ...
See You !!!

Kulfon 26.04.2003 16:00

AAAle wy jesteście mądrzy .... imponujecie mi ....

tak się nieszczęśliwie składa że moja 24 tego nie ruszy i kropa. I nie jest to wina ustawień w Alcoholu.

Pozdrawiam mimo wszystko niemiłych kolegów. :P

Chaosek 28.04.2003 12:41

To w koncu czym zgrac ten oryginal clonem czy alkoholem?
Mam Teac'a 52/24/52
u mnie dziala wszystko a u moich znajomych niektórych nie ...

julek 28.04.2003 13:35

Jesli twoj Teac nie rusza SafeDiska to pogodz sie. Ostatnia deska ratunku to ***** ;)

-=Shade=- 28.04.2003 17:08

Shifu aka Shade :) vs Gothic 2 PL

Hej

Wczoraj udalo mi sie sciagnac Gothic 2 PL z netu. Wedlug tego co twierdzi plik *.nfo jest to dokladna kopia oryginalu. CD 1 i 2 wedlug Clony XXL sa zabezpieczone Securom New 4.8 co jest bzdura. Plyta CD 3 jest zabezpieczona Safedisc 2 ( odczytane z clonny xxl ). Dwie pierwsze plyty sa to obrazy typu cue & bin a ostatnia plyta to obraz z clone cd. Do problemu podszedlem normalnie. Pierwsze dwa cd nagralem na plyty jako "Normal CD" a trzecia jako "Safedisc 2" . Do nagrania uzylem programu Alkohol 120 % ver 1.4.3 build 410 Retail. Po wypaleniu i instalacji gra dziala . Uruchamianie trwa co prawda troche dluzej niz zwykle ( po uruchomieniu jakies 10 -15 sekund czytnik cos tam odczytuje - prawdopodobnie sprawdza zabezpieczenie ) ale wszystko jest ok. Kopie sprawdzalem na mojej nagrywarce LiteOn 48246S ( na niej wypalalem ) jak i na moim leciwym juz CD-Romie LG 48x. Tak wiec gra dziala i nie jest potrzebny do niej zaden ***** ktory swoja droga jest rowniez dostepny. Na dysku mam rowniez zainstalowanego najnowszego Clone CD jak i Daemon-Tools ver 3.32 ( z wirtualnego napedu gra rowniez dziala ).

Pozdrawiam wszystkich i zycze sukcesow przy nagrywaniu :)

Chaosek 28.04.2003 17:19

moj teac przegrywa safediska z tego co wiem :P
a ra jednym dzial jednym nie a .. ale jzu wyjazyem problem .. to viruale z alkohola i inne ...

Zachar 28.04.2003 22:16

Re: Shifu aka Shade :) vs Gothic 2 PL

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
Hej

Wczoraj udalo mi sie sciagnac Gothic 2 PL z netu. Wedlug tego co twierdzi plik *.nfo jest to dokladna kopia oryginalu. CD 1 i 2 wedlug Clony XXL sa zabezpieczone Securom New 4.8 co jest bzdura. Plyta CD 3 jest zabezpieczona Safedisc 2 ( odczytane z clonny xxl ). Dwie pierwsze plyty sa to obrazy typu cue & bin a ostatnia plyta to obraz z clone cd. Do problemu podszedlem normalnie. Pierwsze dwa cd nagralem na plyty jako "Normal CD" a trzecia jako "Safedisc 2" . Do nagrania uzylem programu Alkohol 120 % ver 1.4.3 build 410 Retail. Po wypaleniu i instalacji gra dziala . Uruchamianie trwa co prawda troche dluzej niz zwykle ( po uruchomieniu jakies 10 -15 sekund czytnik cos tam odczytuje - prawdopodobnie sprawdza zabezpieczenie ) ale wszystko jest ok. Kopie sprawdzalem na mojej nagrywarce LiteOn 48246S ( na niej wypalalem ) jak i na moim leciwym juz CD-Romie LG 48x. Tak wiec gra dziala i nie jest potrzebny do niej zaden ***** ktory swoja droga jest rowniez dostepny. Na dysku mam rowniez zainstalowanego najnowszego Clone CD jak i Daemon-Tools ver 3.32 ( z wirtualnego napedu gra rowniez dziala ).

Pozdrawiam wszystkich i zycze sukcesow przy nagrywaniu :)

Hej napisz skąd dokładnie zciągnełeś tą grę(chciałbym zobaczyć czy moja nagrywarka potrafi wypalić ją :P )lub daj dokładne nazwy plików.
Dzięki.

julek 29.04.2003 09:05

Na emule jest juz od ponad tygodnia

martinez07 29.04.2003 09:21

Cytat:

Kulfon napisa***322;(a)
AAAle wy jesteście mądrzy .... imponujecie mi ....

tak się nieszczęśliwie składa że moja 24 tego nie ruszy i kropa. I nie jest to wina ustawień w Alcoholu.

Pozdrawiam mimo wszystko niemiłych kolegów. :P

Kulfon - zadam może trochę niemądre pytanie - czy odtwarzasz grę z nagrywarki, czy ze zwykłego cd-romu/dvd?

Bo jeśli z nagrywarki, to trza zaznaczyć opcję w emulacji A120% "ukrywanie nośnika". Wtedy jeśli masz dobrze zrobioną kopię - musi działać.

Pozdro.

Kulfon 02.05.2003 23:39

martinez07: odtwarzam kopię i w cdromie (Asus 52x) i w nagrywarce i wszystkie napędy wirtualne mam powyłączane tak że chyba wszystko jest ok. Jestem już na 99,9 % pewien że LTR-24102B tnie SD tylko do wersji 2.7, powyżej ma problemy. Jeśli ktoś ma taką spawarkę i nie zgadza się ze mną to wszelkie uwagi będą pożądane i mile widziane.;p

diablo23 05.05.2003 23:56

Ja mam taką nagrywarkę i też mam problem:((
Jadnak przeciołem przy jej pomocy Splinter Cell (orginalnie Safedisc 2.8)po zainstalowaniu update do safedisc 2.9 też działa.

Natomiast z tym Gothic II to jest problem:(((

Czy może ktoś sprawdzić CloneCD lub BlindSuite ile ma błędów na kopii?
Bo ja niestety mam o kilka za dużo:((
Chodzi o sectory 455,456,457

RoX97 08.05.2003 09:25

mam liteona 40125S, najnowszy blindwrite kopiuje gothica 2, tylko nie uzywajcie fastdumpa przy odczytywaniu plytki bo sie gra rozlozy przy uruchamianiu...
jedyny bol to to ze tak przegrana plytka u mnie dziala tylko w spawarce, jesli wrzuce ja do cdromu to gra nie pojdzie...
jak by dalej nie chodzila to dajcie znac jest jeszcze inny sposob...

Nikita_Bennet 08.05.2003 15:29

a moze ktos, podeslal by mi...

lub podal linka do cracka do wersji pl - takiej z empiku.
teac'iem 516eb i yamaha 8/4/24 ich nie przetne a kopie bym sobie zrobil bo kumpek przyniosl oryginala i tylko cracka mi brak

pzdrwm Nikita_Bennet

misz_masz 08.05.2003 15:41

Poszło na priv. ;)

Nikita_Bennet 08.05.2003 19:18

dzieki

znaczy sie ze moge juz oddac oryginal

pzdrwm Nikita_Bennet

Black Ajgor 20.05.2003 08:17

Re: Re: SafeDisc ??

Cytat:

VLuka napisa***322;(a)
Clony wariuje.
A zanosiło się na sensację, oczywiście cd1 i cd2 nie posiadają żadnego zabezpieczenia.(przynajmniej moje ha ha)8)

misz_masz 22.05.2003 21:22

No jasne, że nie mają zabezpieczenia.
Ale ja tu o czym innym. Mianowicie zassałem z eMule tę grę i mam duży problem. Wypałiłem wszystkie płytki, instaluję, instalka idzie gładko a potem za nic nie mogę odpalić tej gry. Myślę sobie pewno źle nagrałem 3cd i dawaj na nowo ją wypalić. I znów zawód - nie działa! Wtedy dopiero poszedłem po rozum do głowy i podinstalowałem ów obraz ( to obraz z CloneCD) to virtuala z Clona zainstalowałem i....znów nie działa!!!!!
Czyli wniosek jest jeden: ten obraz jest uszkodzony. I tu moja prośba do ludzi dobrej woli, którym czasem pomogłem - pomóżcie teraz mnie !!!!!

misz_masz 22.05.2003 22:04

Cytat:

misz_masz napisa***322;(a)
No jasne, że nie mają zabezpieczenia.
Ale ja tu o czym innym. Mianowicie zassałem z eMule tę grę i mam duży problem. Wypałiłem wszystkie płytki, instaluję, instalka idzie gładko a potem za nic nie mogę odpalić tej gry. Myślę sobie pewno źle nagrałem 3cd i dawaj na nowo ją wypalić. I znów zawód - nie działa! Wtedy dopiero poszedłem po rozum do głowy i podinstalowałem ów obraz ( to obraz z CloneCD) to virtuala z Clona zainstalowałem i....znów nie działa!!!!!
Czyli wniosek jest jeden: ten obraz jest uszkodzony. I tu moja prośba do ludzi dobrej woli, którym czasem pomogłem - pomóżcie teraz mnie !!!!!

Aha i jeszcze jedno. Nawet rodzynek nie pomaga!!!!

-=Shade=- 22.05.2003 22:48

To dziwna sprawa jest stary. Bo jakby obraz byl uszkodzony to napewno bys tego nie zainstalowal. Dobrze by bylo jakbys napisal cos wiecej o tym "niedzialaniu" bo tak nie bardzo wiadomo co jest grane. Czy po instalacji wola o plyte , a moze w ogle sie nie wlacza czy wreszcie wywala jakies fikusne informacje o bledach. Napisz , cos sie wymysli.

misz_masz 22.05.2003 23:05

Tak więc jak nie podmieniam *.exe to zaczyna się uruchamiać ( ekran ładowana gry)i po jakimś czasie wyskakuje okienko od mojego firewalla ( NIS 2003 Prof)że chce się gdzieś tam łączyć. Jak go przepuszczę czy też nie (to bez różnicy) to po chwili zaczyna mielić płytą w napędach (nieważne do którego włożę płytę) i tak mieli i mieli i tak bez końca a gra nie startuje. Zaś jak podmienię rodzynka to po ukazaniu tego skrina, że się tam ładuje następuje zwiecha i koniec zabawy. Pomaga jedynie reset. Sprawdzałem to na dwóch kompach i wciąż jest tak samo. :buu:

-=Shade=- 23.05.2003 13:00

Moze blacklisty ?
W sumie ja u siebie nie mialem czegos takiego ale moze akurat to ten problem. Co prawda gra uruchamia sie dlugo ale sie uruchamia. Jak to nie pomoze to daj znac.

Blady 24.05.2003 16:17

Re: Re: Re: SafeDisc ??

Cytat:

Black Ajgor napisa***322;(a)
A zanosiło się na sensację, oczywiście cd1 i cd2 nie posiadają żadnego zabezpieczenia.(przynajmniej moje ha ha)8)
Jak nie maja, jak maja. U mnie XXL pokazuje ze jest securom i nie nagra tej plyty, alcohol przegrywa ale z bledem CRC podczas instalacji. To znaczy ze jesli sprobuje przegrac normalnie gothic2 jako plik z danymi bedzie OK? juz 3 cd poszly do niszczarki...

B.

Dzikusek 24.05.2003 19:08

ave !

CD 1 & 2 nei mają zabezpieczeń ...
VLuka miał rację twierdząc , że clony wariuje - akurat w tym przypadku błędnie podaje info o zabezpieczeniu. Zabezpieczona jest tylko płytka nr 3.

Pozdro !

Black Ajgor 24.05.2003 19:38

Re: Re: Re: Re: SafeDisc ??

Cytat:

Blady napisa***322;(a)
Jak nie maja, jak maja. U mnie XXL pokazuje ze jest securom i nie nagra tej plyty, alcohol przegrywa ale z bledem CRC podczas instalacji. To znaczy ze jesli sprobuje przegrac normalnie gothic2 jako plik z danymi bedzie OK? juz 3 cd poszly do niszczarki...

B.

Panowie - zanim coś napiszecie to pomyślcie logicznie albo użyjcie innego softu! Zabezpieczona jest tylko płyta 3!

TheVastaThor 02.06.2003 20:36

ludzie ja zrobilem tak:
winISO obraz płyty. a potem wypalam Nero ale z ustawieniami DAO/96
i wsio buja :D

powodzewnia

Dzikusek 02.06.2003 21:06

ave !

I w ten sposob przegryzles SafeDisc`a 2 tak ??
A swistak siedzi i zawija w sreberka ... bez urazy !

Black Ajgor 02.06.2003 21:59

A ja to kopiuje żywcem na HDD a potem razem ze świstakiem wypalamy to na płycie winylowej i działa w starym adapterze! Coś się koledze pomieszało!

Nikita_Bennet 02.06.2003 23:28

Re: Re: Re: Re: Re: SafeDisc ??

Cytat:

Black Ajgor napisa***322;(a)
Panowie - zanim coś napiszecie to pomyślcie logicznie albo użyjcie innego softu! Zabezpieczona jest tylko płyta 3!

dokladnie.
dwie perwsze zrobilem sobie clonecd bo robie nim wszelkie kopie cd np z filmami, grami (nie sa zabezpieczone i clonyxxl tez wywall mi jaja) to i te zrobilem tak, a trzecia zgralem na hdd i dogralem crkacka, wypalilem w nero i dziala.

swistak u mnie poszedl zawijac .... jak siadlem przed kompa - chyba sie obrazil ;)

tak wogle to dziekuje za slodzik znaczy sie.....

pzdrwm Nikita_Bennet

Dzikusek 03.06.2003 13:50

ellou !

No tak...
Jednak porady na tym 4um dotycza zazwyczaj robienia kopii 1:1...
Dlatego moja reakcja byla "opowiesc o swistaku". Myslalem , iz w ten sposob ktos zlamal SafeDisca...
Zrobic kopie Nero z crackiem to chyba najwiekszy n00b potrafi... ( no off)

Pozdrowionka !

Nikita_Bennet 03.06.2003 15:22

Cytat:

Dzikusek napisa***322;(a)
ellou !
....
Jednak porady na tym 4um dotycza zazwyczaj robienia kopii 1:1...
Dlatego moja reakcja byla "opowiesc o swistaku". Myslalem , iz w ten sposob ktos zlamal SafeDisca...
Zrobic kopie Nero z crackiem to chyba najwiekszy n00b potrafi... ( no off)

Pozdrowionka !

coz na teac'u 16x raczej nie poszaleje z kopiowaniem sd2 w ktorej kolwiek wersji a nie bede latal do kkumpli przy kazdej kopii, druga sprawa, ze czesto przy zrobieniu kopi 1:1 sa problemy przy odczycie (doswiadczyli tego ludzi co odemnie brali gry)

pzdrwm Nikita_Bennet

Black Ajgor 03.06.2003 21:01

Dołączam się do wypowiedzi Dzikuska!

Nikita_Bennet 03.06.2003 23:21

ja jednak staram sie tak nagrywac, aby ludzie nie mieli problemu z korzystaniem, wielu ma stare cd'ki wielu ich nie czysci a ja kce miec spokoj.
wiem, mi tez sprawia frajde zrobienie kopii 1:1 i bycie lepszym (czyt. posiadajacym wieksza wiedze) od innych ale czasem uzytkownicy takich kopii maja problemy a wole zadowolonych niz tych nie bardzo. to swietna sprawa zrobic kopie 1:1 bo jak ludzie bioracy gry ode mnie nie moga jej skopiowac, to ja mam na te 1-dno piwo wiecej. niestety jak ja pirace (czytaj kradne) to i czemu mam utrudniac zycie innym (krasc), niech maja i kopiuja.;p

pzdrwm Nikita_Bennet

dejv 19.06.2003 13:42

blaaaaaaa

Mam jedn prośbę: może by ktoś napisał wreszcie co mam sciągnąć, z kąd, jakie wybrać ustawienia i profil i ogólnie jak to przegrać plizzzzz!!!! (( (( ((

Black Ajgor 19.06.2003 17:56

Pod tym adresem znajdziesz to o czym mówi Nikita!
http://gcw.universe-board.de/games/f...30%20crack.rar

Co do kopii 1:1 to poczytaj dokładnie forum bo tam jest wszystko!
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=14663

Potrzebujesz odpowiednią wypalarkę! Tu masz informację o zgodności!
http://www.elby.ch/en/products/clone_cd/writers/a.html

Alcoholer+CloneXXL!
http://web1.athen215.server4free.de/...a+ClonyXXL.exe

Alcohol 120%!
http://www.alcohol-software.com/download.php

Zacznij czytać wypowiedzi innych Forumowiczów kolego!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34.