Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wzmacniacze sieciowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wzmacniacze-sieciowe-20057/)

lipek16 18.04.2003 10:29

Wzmacniacze sieciowe

Czy istnieją urządzenia wzmacniające sygnał w sieci lokalnej? Wiem że funkcję to pełnią huby bądź switche. Ale mi chodzi o takie urządzenie które wpinałoby się szeregowo w kabel tak żeby można było połączyć komputery na większą odleglość i czy odległóść tajest jakoś ogrzniczona czy nie?(tzn. czy można wpinać tyle wzmacnizczy ile się da i czy wtedy wszystko będzie działało w porządku.) Jeżeli takie urządzenia istnieja to jak kształtują się ich ceny i gdzie je mozna kupić?

bas 18.04.2003 14:12

Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Czy istnieją urządzenia wzmacniające sygnał w sieci lokalnej? Wiem że funkcję to pełnią huby bądź switche. Ale mi chodzi o takie urządzenie które wpinałoby się szeregowo w kabel tak żeby można było połączyć komputery na większą odleglość i czy odległóść tajest jakoś ogrzniczona czy nie?(tzn. czy można wpinać tyle wzmacnizczy ile się da i czy wtedy wszystko będzie działało w porządku.) Jeżeli takie urządzenia istnieja to jak kształtują się ich ceny i gdzie je mozna kupić?
Jaką potrzebujesz przejsc odległość?

-Sid-The-Rat=> 18.04.2003 14:14

jesli chodzi o dlugosci ~50m to skretka kat.5 radzi sobie no prob... a znane sa przypadki kiedy i 100m przechodzi (warunkiem jest brak kabli wysokiego napiecia w poblizu!) - tak dziala siec w naszym wydzialowym klubie

Pedros 18.04.2003 14:18

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jesli chodzi o dlugosci ~50m to skretka kat.5 radzi sobie no prob... a znane sa przypadki kiedy i 100m przechodzi (warunkiem jest brak kabli wysokiego napiecia w poblizu!) - tak dziala siec w naszym wydzialowym klubie
Znane są przypadki, że przechodzi i 130 m.
btw - czy ktoś przetestował jednakową długość powiedzmy 100 m skrętki utp, ftp i stp?

lipek16 18.04.2003 14:20

Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Jaką potrzebujesz przejsc odległość?
około 150 metrów na dworze między dwomama domami

bas 18.04.2003 14:21

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
Jeśli chdozi o skrętkę to norma mówi o 100metrach, zarówno dla 10 BASE-T jak i 100BASE-TX, z praktyki wynika, że da się przejść spokojnie 140metrów, natomiast jeśli chodzi o bnc (wiadomo 10BASE2) to można przejść 185 metrów, dać repeter i kolejne 185 metrów.

bas 18.04.2003 14:22

Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
około 150 metrów na dworze między dwomama domami
Lec to zwykłą, nieekranowaną skrętką w rurce pcv w ziemi, najwyżej będzie chodziło na 10 a nie na 100.

update: nie ekesperymentuj z materiałem, kup skrętke madexu(drut), tą po 0.5netto.

lipek16 18.04.2003 14:25

Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Lec to zwykłą, nieekranowaną skrętką w rurce pcv w ziemi, najwyżej będzie chodziło na 10 a nie na 100.
Wolałbym na powietrzu ale domyślam się że wtedy będą większe zakłocenia. Jak głeboko zakopywać???

bas 18.04.2003 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Wolałbym na powietrzu ale domyślam się że wtedy będą większe zakłocenia. Jak głeboko zakopywać???
Jak głęboko Ci się chce, jeśli nikomu to nie przeszkadza i nikt tam nie będzie kopał to na szpadel spokojnie wystarczy. Jeśli chodzi o przewieszki to musiałbyś kupić skrętkę ekranowaną i uziemić, kosztowo wychodzi to podobnie jak doliczysz linke nośną i spinki, a trochę ruchu na powietrzu Ci niezaszkodzi.

lipek16 18.04.2003 14:30

Bas kiedyś mi chyba proponowałeś że możesz załatwić jakieś elementy sieciowe. Mam pytanie po ile masz
1.szpule kabla 305m nieekranowanego kategorii5 (drut)
2.karty sieciowe Surecom'a
3.jakiś switch 8 portwy też Surecom'a
4.gniazda sieciowe
Podaj mi najtańsze ceny jaki masz

Pedros 18.04.2003 14:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Jak głęboko Ci się chce, jeśli nikomu to nie przeszkadza i nikt tam nie będzie kopał to na szpadel spokojnie wystarczy. Jeśli chodzi o przewieszki to musiałbyś kupić skrętkę ekranowaną i uziemić, kosztowo wychodzi to podobnie jak doliczysz linke nośną i spinki, a trochę ruchu na powietrzu Ci niezaszkodzi.
Yep...:) linka fi 2 mm 0,50 zł/m + śruby rzymskie (fi 6 np.) po 2 zł/sztukę + haki kołek fi 12 mm - grosze
A skrętką ftp madex (u mnie po jakieś 1,05 zł/m) zrobiłem 92 metry.
Ciekawe...
bas jak dobrze uziemić tę skrętkę
ale też sam jestem ciekaw Twojej odpowiedzi na podstawowe pytanie tego topica

btw - a co sądzicie o elementach (karty, switchy) D-Linka?

bas 18.04.2003 14:40

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Bas kiedyś mi chyba proponowałeś że możesz załatwić jakieś elementy sieciowe. Mam pytanie po ile masz
1.szpule kabla 305m nieekranowanego kategorii5 (drut)
2.karty sieciowe Surecom'a
3.jakiś switch 8 portwy też Surecom'a
4.gniazda sieciowe
Podaj mi najtańsze ceny jaki masz

Kabel nieekranowany madexu o ile pamiętam mogę sprzedać po 0.65netto, karty sieciowe po 21netto, switch 8 suercom 150netto. Gniazdek nie pamietam, ceny po, których mogę sprzedać, musisz doliczyć koszt transportu, skąd jesteś?

bas 18.04.2003 14:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

bas jak dobrze uziemić tę skrętkę
ale też sam jestem ciekaw Twojej odpowiedzi na podstawowe pytanie tego topica

Uziemiasz: skrętka ekranowana, ekran do wiadra takiego z gs'u, robisz w nim dziurki, z piachem wymieszanym z solą zakopanym metr pod ziemią

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

btw - a co sądzicie o elementach (karty, switchy) D-Linka?

Ostatnio bardzo zawiodłem się na d-linku, konkretnie na DWL-900AP+ i DI-614+, duplikują pingi, nie chcą działać na odległościach na, których nonamy chodzą idealnie. DWL-900AP+ w trybie wirless client z fw 2.3 ma bardzo małą tablicę macową, dopiero zmiana softu na 2.56 pozwala na wmiarę normalną pracę, ale duplikuje.

lipek16 18.04.2003 15:16

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Kabel nieekranowany madexu o ile pamiętam mogę sprzedać po 0.65netto, karty sieciowe po 21netto, switch 8 suercom 150netto. Gniazdek nie pamietam, ceny po, których mogę sprzedać, musisz doliczyć koszt transportu, skąd jesteś?
Netto?? Czyli mam doliczać Vat czy bez tego możesz załatwić. Jestem spod Radomia. I tak i tak musiałbym pokryć koszty bo chciałem ewentualnie zamówić w www.assmann.pl

bas 18.04.2003 15:38

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Netto?? Czyli mam doliczać Vat czy bez tego możesz załatwić. Jestem spod Radomia. I tak i tak musiałbym pokryć koszty bo chciałem ewentualnie zamówić w www.assmann.pl
Musisz doliczyć 22% vatu, szkoda, że nieodezwałeś się 2 dni temu, bo wczoraj ktoś jechał do Radomia, a najbliższy jakiś transport do Radomia będę miał za miesiąc może dwa, trudno najwyżej pójdzie to pocztą albo kurierem.

lipek16 19.04.2003 09:03

Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

bas napisa***322;(a)

update: nie ekesperymentuj z materiałem, kup skrętke madexu(drut), tą po 0.5netto.

Bas co byś powiedział na zastąpienie rurki PCV wężem gumowym. Nie orirntuje się jaka jest cena rurki za metr, ale za 30m węża w promocji zapłace około 10-15zeta. Czy to bardziej opłacalne m\niż rurki???
I jeszcze kilka pytań:
1.Czy w powietrzu trzeba koniecznie lecieć ekranowaną???
2.Czy z tym uziemianiem do wiadra to prawda???:)
3.Czy za DSL abonament za 1 miesiąc trzeba płacić z góry???

bas 19.04.2003 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Bas co byś powiedział na zastąpienie rurki PCV wężem gumowym. Nie orirntuje się jaka jest cena rurki za metr, ale za 30m węża w promocji zapłace około 10-15zeta. Czy to bardziej opłacalne m\niż rurki???

Będzie Ci trudno wepchnąć w wąż kabel i będzie to pracowało. Pierwszy raz słyszę taki pomysł.
Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)

I jeszcze kilka pytań:
1.Czy w powietrzu trzeba koniecznie lecieć ekranowaną???

tak, żeby odprowadzić ładunki, które się zbierają, co wcale nieznaczy, że bez ekranu niebędzie działało, ale niewiadomo jak długo wytrzyma, jak będziesz miał szsczęście to długo, a poza tym możesz mieć jaja z transferami.
Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)

2.Czy z tym uziemianiem do wiadra to prawda???:)

Taka jest teoria jak komuś się chce to powinien tak zrobić. Ale można się podpiąć do istniejącego piorunochronu.
Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)

3.Czy za DSL abonament za 1 miesiąc trzeba płacić z góry???

Nie wiem.

lipek16 19.04.2003 10:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Będzie Ci trudno wepchnąć w wąż kabel i będzie to pracowało. Pierwszy raz słyszę taki pomysł.

Nie będzie tak trudno. Przecież wąż może mieć od1/4 cala do 1/2 to spokojnie wejdzie przewód. Chyba to wytestuje.

bas 19.04.2003 11:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Nie będzie tak trudno. Przecież wąż może mieć od1/4 cala do 1/2 to spokojnie wejdzie przewód. Chyba to wytestuje.
Po świętach zapytam co monterzy o ty sądzą.

lipek16 19.04.2003 12:00

Będe bardzo wdzięczny. Jak by wiedzieli to spytaj ich też o DSL

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:16.