Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Największy kit, jaki słyszeliście w sklepie ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/najwiekszy-kit-jaki-slyszeliscie-sklepie-20062/)

Koolo 18.04.2003 12:11

Największy kit, jaki słyszeliście w sklepie ???

Chodzi mi o takie sytuacje, że chcecie coś konkretnego kupić a w sklepie tego nie mają, więc sprzedawca :

1. Mieliśmy takie dyski, ale było dużo awarii, więc już nie sprowadzamy, ale jak pan chce to oczywiście możemy zamówić.
2. Ta płyta główna, którą pan chce jest za bardzo skomplikowana i będzie trudno ją obsługiwać.
3. Model który pan chce jest przestarzały i wyszedł ze sprzedaży proponuję (i tu zamiast upatrzonego przeze mnie nowego modelu, który dopiero wchodzi na rynek proponuje naprawdę stare G)

itp. itd.:kasa:

DarkAvenger 18.04.2003 12:27

Nie działał komp i poszedł gościu raczej mało znający się na sprawie do sklepu komputerowego i co usłyszał?? :
- Jakieś przepięcia miedzysystemowe
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

sayan 18.04.2003 12:47

jak chcialem kupic LiteOna 24102b.
i kolesie nie mieli.
to zaczeli gadac :

"LiteOn to gówno, płyt prawie nie czyta, psuje sie po 3 miesiącach (ja mam ją juz ponad rok), itp itd. ale za to mamy super nagrywarke NEC, lepszej na rynku nie znajdziesz ( i tego typu wkręty :) )"

para 18.04.2003 12:51

Przychodzi kobieta z reklamacją do sklepu.
CD-ROM nie czyta płyt, okazało się, że jest to specjalny model,
który czyta tylko oryginały, a nie czyta pirackich płyt.

Ormianin 18.04.2003 13:04

Ciekawy temat... musze przyznac ze nei spotkalem sie z taka sytuacja, wydaje mi sie ze sprzedawcy zaklezy aby sprzedac towar, najwyzej proponuje sprowadzenie modelu, a to trwa...

tymczasem spotkalem sie z inna sprawa:
kiedys zakupilem partie plyt CD-R slynnej dziadowskiej produkcji BTC, porzebowalem wiec kupilem w pobliskim jakims sklepie z TV SAT (byly tam tez komputerowe czesci), plyty pakowane w pudelkach bez nadruku, zafoliowane, w domu otwieram a niektore pudelka sa puste, oszustwo mysle, lece do sklepu, tam sprzedawca tez nie chce uwierzyc... zafoliowane byly przecez - twierdzi, denerwujemy sie wiec obaj, prosze go aby pokazal mi podobne inne pudelko, proszac go aby rozpakowal, nie chce, wiec ja na to ze jesli bedzie cale kupie plyty... rozpakowuje pudelko, rowniez kilka pustych... od niechcenia przyjmuje reklamacje i klnie na caly sklep, wulgarny facet, ... w tym samym momencie do sklepu przychodzi pewien pan, wnosi pudelko po magnetowidzie, stawia na ladzie, mowi do sprzedawcy, przed godzina sprzedal mi pan wideo, prawda - odpowiada sprzedawca, wiec niech mi pan powie jakim cudem pudlo jest puste, otwiera pudlo i faktycznie nic nie ma...
nigdy juz tam nie poszedlem
:)

pozdrawiam

januszp 18.04.2003 19:28

Kiedyś szukałem taśmy dla dysku "UW SCSI" ,niestety 99% sprzedawców nawet nie wiedzialo co to takiego ,czując podstęp jeden zaproponował mi układ :
"Przyniesie pan dysk to dobierzemy i sprzedamy panu taśme" .
Tak wiec przyniosłem dysk ,a sprzedawca od razu zabrał się do dzieła .
Na pierwszy ogień poszła taśma IDE ,oczywiście bez rezultatu ,póżniej wygrzebali z magazynu taśme SCSI2 ,bez rezultatu .
Wkurzony sprzedawca w końcu przyznał się iż pierwszy raz na oczy widzi taki dysk i lepiej byłoby abym się go pozbył bo on już czuje że będą z nim problemy .
Przykład raczej smutny niż śmieszny ,śwadczy o tym iż w naszym kraju sprzedawcy w sklepach komputerowych dobierani są według bliżej mi nie znanych zasad .

W ciągu roku zakupuje dość dużo sprzętu w sklepach i przestałem już reagować na tych "znawców sprzętu" .
Dlatego nie dziwi mnie że :
- najlepsza nagrywarka - to ta którą akurat mają na stanie .
- że płyt głównych firmy X to oni nie sprowadzają bo ich awaryjność jest bardzo duża
- że na pytanie o kamerę cyfrową pokazują mi kulkę wielkości ping-ponga (kamerka internetowa) .
Przykłady można mnożyć .
Za to są prawdziwymi fachowcami w dziedzinie psychologii stosowanej .Przeciętnemu sprzedawcy wystarczają dwa pytania zadane klientowi aby zorientować się czy ma do czynienia z totalnym laikiem czy też jego pruba orżnięcia klienta skazana jest na niepowodzenie .
Bylem klika razy świadkiem jak bogaty tatuś przyszedł z córką do sklepu wybrac jej kuputer .Kalkulator w ręku sprzedawcy + jego ciagły monolog + skiniecia głowa tatusia = komputer za 9000zł .
Wszystkie komponenty według sprzedawcy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komputera ,to iż 70% z tego całego złomu wogóle przez córkę nie bedzie wykorzystane dowie się pewno po miesiącu .

Na ok. 12 sklepów w moim rodzimym mieście (Rybnik) mam zaufanie tylko do jednego - to chyba nienajlepiej świadczy o moim mieście ? .Coż ,taka jest niestety prawda .
Mam nadzieję że u Was jest nieco lepiej .jaro

Pawel_k 18.04.2003 19:41

ja tam mma lol roku: zachwalanie GF2MX jako "super karty do gier"
ew rownozedne miejsce zajmuje "komputer multimedialny made by hipermaktet" ^_^

bas 18.04.2003 19:46

Daruje sobie cytowanie, powiem tylko, że w łodzi jest pewna firma, która jest autoryzowanym czymś tam firmy jetway, kiedyś wpadłem tam czegoś szukając i przy okazji zapytałem się o płyty główne, dowiedziałem się, iż płyty jetway są jednymi z najlepszych płyt, są lepsze od Abit'a, MSI i czegos tam jeszcze bo mają jakąś funkcję w biosie, która powoduje, że nawet jak sformatuje dysk to i tak coś tam w biosie zrobie i odzyskam dane.... Czasami mam wrażenie, że powinienem się częściej golić bo chyba biora mnie za...

kizio 18.04.2003 19:51

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Na ok. 12 sklepów w moim rodzimym mieście (Rybnik) mam zaufanie tylko do jednego - to chyba nienajlepiej świadczy o moim mieście ? .Coż ,taka jest niestety prawda .
Mam nadzieję że u Was jest nieco lepiej .jaro

A można wiedzieć do jakiego???? Bo ja mam tylko do Insert'u!

Ormianin 18.04.2003 19:53

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Daruje sobie cytowanie, powiem tylko, że w łodzi jest pewna firma, która jest autoryzowanym czymś tam firmy jetway, kiedyś wpadłem tam czegoś szukając i przy okazji zapytałem się o płyty główne, dowiedziałem się, iż płyty jetway są jednymi z najlepszych płyt, są lepsze od Abit'a, MSI i czegos tam jeszcze bo mają jakąś funkcję w biosie, która powoduje, że nawet jak sformatuje dysk to i tak coś tam w biosie zrobie i odzyskam dane.... Czasami mam wrażenie, że powinienem się częściej golić bo chyba biora mnie za...
...za?

bas 18.04.2003 19:55

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
...za?
Właśnie niewiem.

sayan 18.04.2003 20:07

albo jeszcze jedna sytuacja.

Przychodze z płytą główną Shuttle żeby mi sprawdzili czy wszystko w porządku coś im nie pasowało i zaczeli gadac "aa to badziew jest, to są najgorsze płyty główne .. jakie istnieją"

po miesiącu czasu ten sam sprzedawca jak byłem zainteresowany kupnem Shuttle tego samego modelu "a to jest bardzo dobra tania karta sam mam w domu idealnie sie sprawuje :) "

a pozatym przy opisanej pierwsze sytuacji chłopaki powiedzieli ze płyta główna jest walnieta bo Stacja dyskietek 3,5' niedziała. Okazało sie ze chłopcy nie zauwazyli ze w Biosie nie jest włączona :) i juz chcieli mi sprzedać nową płyte główną :)

januszp 18.04.2003 20:13

No to mamy czas na reklame ..
Oczywiście miałem na myśli "Insert" .
Jak na razie nigdy się nie zawiodłem ,mam nadzieję iż tak pozostanie .
jaro

kizio 18.04.2003 20:23

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
No to mamy czas na reklame ..
Oczywiście miałem na myśli "Insert" .
Jak na razie nigdy się nie zawiodłem ,mam nadzieję iż tak pozostanie .
jaro

Hehe... widać że to najlpeszy sklep w Rybniku! Lecz także ja lubie Hab@r !

woitas 18.04.2003 20:25

Cytat:

para napisa***322;(a)
Przychodzi kobieta z reklamacją do sklepu.
CD-ROM nie czyta płyt, okazało się, że jest to specjalny model,
który czyta tylko oryginały, a nie czyta pirackich płyt.

to nie jest kit. jesli dobrze poczytasz, to OFICJALNIE ZADEN producent nie gwarantuje, ze jego naped jest przystosowany do odczytu plyt innych niz tloczone (to tak na marginesie... ^_^ )

woitas 18.04.2003 20:30

najwiekszy kit, jaki slyszalem i ciagle slysze to ten:

"Towar oddawany na serwis gwarancyjny musi byc dostarczony w oryginalnym pudelku..."

szkoda slow... :blee:

Laser 18.04.2003 20:44

Witam !

Ehh szkoda gadac.

U mnie w miescie sa w sumie moze ze 3 sklepy w których mozna kupic "komputer" - po zrobieniu paru wywiadów ze sprzedawcami doszedłem do wniosku ze nie ma sendu sie tam odzywac bo LG robi lepsze CDROMy od ASUSA .... oraz monitory LG nie maja sobie równych.

wole juz jechac do Lodzi i słuchac "miastowych" fachowców / bas napisał przykład wyzej / niz uzerac sie z tymi u mnie.

Dlatego wole dac zarobic Servisco i korzystam ze sklepów internetowych - po ostatniej partii CD z MEDIA MARKT chyba i CD bede kupował online.

Ziele 19.04.2003 00:31

A czy ktoś z Krakowa ma jakiś sklep któremu ufa? Ja jak narazie mam taki jeden i jeszcze się na nim nie zawiodłem.

Ormianin 19.04.2003 00:59

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
A czy ktoś z Krakowa ma jakiś sklep któremu ufa? Ja jak narazie mam taki jeden i jeszcze się na nim nie zawiodłem.
W Krakowie... nie ma sklepow godnych zaufania... (tak mi kiedys ktos napisal na maila)

Ziele 19.04.2003 02:03

Dla mnie PCProjekt jest sklepem któremu ufam. Kolesie znają się na rzeczy co jest mało spotykane w sklepach komputerowych.

jasut 19.04.2003 07:46

Nigdy nie zapomnę, jak gość w hipermarkecie sprzedawał kobitce "rewelacyjny" komputer za 5 tysięcy. Specjalnie podszedłem do gostka, żeby mi powiedział co ma ta szalona maszyna (koszt składaka to 1700zł). Muszę przyznać, że miał facet gadkę. Przez 3 dni nie mogłem się powstrzymać od śmiechu.

ZbigNieff 19.04.2003 10:52

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
W Krakowie... nie ma sklepow godnych zaufania... (tak mi kiedys ktos napisal na maila)
Ja od goscia z Krakowa mam prawie pol komputera bo az
DVD, drukarke, HDD, GRAFIKE, i mojego starego TEAC 24x10x40 i cos tam jeszcze...

I nigdy po 1 mi sie nic nie zwalilo a po 2 w razie czego on zawsze
jest pod reka na GG albo pod telefonem!!
Firma ta to NKK

P.S. To dzieki niemu mam DVD prosto z Japonii ;p

Koolo 19.04.2003 12:38

Albo takie coś :
Idziesz do sklepu z przygotowanym zestawem ceny i opisy
np. z komputronik.pl
facet bierze kartkę robi wielkie oczy i mówi właśnie dwie godziny temu wszystkie ceny poszły w górę z powodu trzęsienia ziemi na Tajwanie ... ^_^ ^_^ ^_^

Laser 19.04.2003 12:50

Witam !

hehe przypomnaiło mi sie jedna osoba mi to powiedziała przez telefon - i uwazam ze text niezły;)

" Nie doszło bo jest sztorm na Pacyfiku ";p

-=Shade=- 19.04.2003 13:40

Co do Krakowskich sklepow to ja tez jak cos kupuje to kupuje to w PCProjekt. Zostawilem juz tam sporo gotowki i nigdy sie na nich nie zawiodlem. Kiedys kupowalem jeszcze w BIT ( nie odmieniam zeby bylo wiadomo o co chodzi )ale PCProjekt ma wszystkie nowosci na biezaco i ceny rowniz sa w porzadku.

A co do kitu to jak sie wejdzie do niektorych sklepow to mozna pasc ze smiechu. W wiekszosci przypadkow sprzedawcy nie maja pojecia co sprzedaja i wciskaja ludziom ciemnote.

Y@nkee_PL 19.04.2003 15:36

stoje w sklepie, przychodzi klient i chce kupic tani komp, a sprzedawca wymienia: Celeron XX Ghz (bo po co tanczy Duron), DVD (bo po co zwykly cedek), myszka XXX full wypas (bo po co zwykla), Gf2 jakis tam FULL (bo po co MX), Ramy DDR (bo po co SDRAM) itd. itp. ubaw jak cholera :D :D ladny mi TANI komp (( - sklep to LOGOS

PS. dobrze ze mamy w Zielonej GAMPa :)

Pawel_k 19.04.2003 15:39

he he - LOGOS i wszystko jasne.... ^_^

Laser 19.04.2003 15:45

LOGOS - diableskie* MASZYNY

- *ceny jak z piekła || ||

Pawel_k 19.04.2003 15:47

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
LOGOS - diableskie* MASZYNY

- *ceny jak z piekła || ||

ew. "oferta to bylo demo baranie" - nawiazujac do pewnego starego dowcipu o Amigowcu ;p

bas 19.04.2003 16:56

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

hehe przypomnaiło mi sie jedna osoba mi to powiedziała przez telefon - i uwazam ze text niezły;)

" Nie doszło bo jest sztorm na Pacyfiku ";p

Ja zwykle jak zamawiam jakiś sprzęt specjalistyczny to słyszę, że utknęło na składzie celnym albo przesyłka poszła nie do tej firmy, albo jeszcze większe głupoty, ale po tym jak kiedyś sprzęt szedł ponad pół roku to już mnie nic nie dziwi. Generalnie rekordy pobił dystrybutor na polskę linksys'a, na drugiej pozycji jest d-link i APC Cyberfort(pozostałe modele zreguły da się kupić od ręki).

ps. Wczoraj miałem dostać 10 WAP'ów a przyszły tylko 2 sztuki, reszta ma być ponoć we wtorek/środę, oczywiście klienci wieszają na nas psy a nie na osobach odpowiedzialnych. Pamiętajmy, że mieszkamy w polsce i coraz mniej rzeczy powwinno nas dziwić.

Laser 19.04.2003 17:36

Cytat:

bas napisa***322;(a)
....i APC Cyberfort.....

.......Pamiętajmy, że mieszkamy w polsce i coraz mniej rzeczy powwinno nas dziwić.

Witam !

Dlatego jestem cierpliwy .....;)

kraluk 19.04.2003 17:44

Przychodzi facet do sklepu komputerowego, chce sobie kupić wypalarkę:
"Proszę pana najnowszą nagrywarką w tej chwili jest LiteON LTR-12101B za jedune 500zł"
Było to jakiś miesiąc temu... Facet kompletnie nie miał pojęcia o nagrywarkach... :)
W sklepie chcieli sprzedać mu tego starego złoma,bo zalegał w magazynie... :D
Jak to słyszałem, to myślałem, że pękne ze śmiechu... :D ^_^

VermilioN 19.04.2003 22:48

no

teraz ja :)
Pamietam na poczatku swojej przygody z PC, sierpien '97...
Kupilem sobie kompa, lamerem bylem wtedy ale conieco wczesniej poczytalem wiec kompletnie zielony to nie bylem :)
Przyszedlem po tygodniu bo mi system nie dziala, oczywiscie postawili mi nowa winde i po 2 dniach mialem kompa gotowego. Niby nic dziwnego, gdyby nie to, ze tasma od cdromu nie byla dopieta prawidlowo, dopiero po roku jak juz przypomnial mi sie widok tej tasmy z zewnatrz kompa, przez dziurki (wtedy nie mozna bylo odkrecac obudowy :\) i skapnalem sie ze to bylo to. Tydzien pozniej (2 tyg od zakupu) znowu wogole mi sie nie uruchamialo nic, i znowu mi zainstalowali nowa winde, WOW nawet DirectX 5 mi zainstalowali hehe LOL. I gosciu powiedzial ze to byla wina biosu, ze musialem cos niezle namieszac... taaa, nawet nie wiedizalem wtedy co to autoexec.bat a mialbym w biosie grzebac :P. Oczywiscie okazalo sie, ze molex do HDD byl luzny i wypadl po paru przemieszczeniach przeze mnie kompa (tez patrzylem przez dziurki itp). Koniec wypowiedzi.
Aha a sklep to ... zapomnialem teraz nazwy :) ale miesci sie w Gliwicach na Luzyckiej. Na szczescie koles, ktory mi to "serwisowal" nie pracuje juz tam od dawna.

Ormianin 19.04.2003 22:59

Re: no

wierzyc sie niechce

ZbigNieff 19.04.2003 23:32

UWAGA Cytuje...
"Pana komputer niestety ulegl awari podczas transportu naszym
samochodem ale nie z naszej winy..."

Ziele 19.04.2003 23:47

Ja byłem świadkiem takiej smiesznej scenki. Byłem sobie w jednym ze sklepów komputerowych i przyszedł gość z kompem (athlon).Mówi że coś jest nie tak bo po właczeniu kompa pracuje przez około 10 minut i sie sam wyłacza. Po ponownej próbie waczenia odrazu sie wyłacza. Kolesie ostro mysleli co jest grane. I co sie okazało. Kabelek od wentylatora na cpu nie był wogóle podłączony :D:D:D:D:D Miał szczęście ze dioda termiczna zadziałała :D:D

ThanatoS 19.04.2003 23:49

Ja sie usmialem przy jednej takiej ciekawej sytuacji.

Pytalem sie sprzedawcy o cene dysku Barakuda model 7200.7, oczywiscie powyjasnial troche (nie mial go na stanie) i powiedzial ze dyski sa zle, bo przeciez nowe modele sie psuja.
Zapytalem sie ile ma zwrotow skoro twierdzi ze sa wadliwe. Odpowiedzial ze jeszcze ich nie sprzedawal. Moze bedzie mial za tydzien. :D

Inna sytuacja to jak kupowalem monitor, wybralem sobie AOC 19", a sprzedawca ze lepsze sa NEC ale 17" bo ma oczywiscie lepsze parametry.
Nie udalo mi sie wyjasnic gosciowi ze mizernej jakosci sprzetu nie kupuje. 17" NEC max rodzielczosc ma 1280x1024 przy 60 Hz, a AOC 19" 1600x1200 ma przy niej 85 Hz.

Wiadro 20.04.2003 01:56

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Hehe... widać że to najlpeszy sklep w Rybniku! Lecz także ja lubie Hab@r !
Taaak kolesie w Hab@rze sa niezli. Szczegolnie ten jeden "duzy". Pozdrawiam :)

Martin_TP 20.04.2003 02:49

Hymm.. kontakty ze sprzedawcami.. ^_^

1. Mam na karcie graficznej TV-Out jako S-VHS.. zas TV ma Euro i Cinch. Wiec chcialem kupic przejsciowke S-VHS -> EURO.

Reakcje sprzedawcow byly w kazdym sklepow typu:
- Cos takiego nie istnieje.
- To sa zupelnie inne sygnaly nie da sie tego podlaczyc.
- Hymm.. hymm.. mam taki kabelek (oczywiscie nie dzialal i to nie bylo to :P)

2. Potrzebowalem cyfrowy kabel audio SP/DIF do podlaczenia cd-romu z karta muzyczna. Pytam sie kolesi czy ma takie. A oto odpowiedzi z roznych sklepow.

- A co to takiego? :o
- Mam tylko analog, a tych nie sprowadzamy. (przynajmniej wie co to jest :))
- Nie mamy. (A jak byk wisi na haczyku jednej z pulek, no coz, niech zyje w nieswiadomosci :P)

3. No i wiele histori typu. Sprzet marki X jest najlepszy, najlepiej sie sprzedaje itp. . he he... :D

4. Cuda z gwarancjami. Np. urzadzenia ma 2 letnia gwarancie, wszedzie tak jest.. ale nie.. tu musi byc rok :) Lubie taka polityke. Odrazu mowi sie dowidzenia :P

jasut 20.04.2003 09:09

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
UWAGA Cytuje...
"Pana komputer niestety ulegl awari podczas transportu naszym
samochodem ale nie z naszej winy..."

To jest powszechne, byłem świadkiem, jak gość z wrocławskiego sklepu nawijał do klientki, że cd-rom oddany do naprawy uległ awarii w transporcie (samochodem sklepu !!!), a wina leży po stronie klienta bo nie był on zapakowany w oryginalne pudełko. Dobrze, że laska była kumata i poradziła sobie z palantem. Myślę, że potrzeba jeszcze 2 pokoleń, żeby zmienić mentalność Polaków. A asertywności uczyć się będziemy przez 4 pokolenia.
Pozdrawiam.

Alinoe 20.04.2003 20:44

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
ja znam - BIT na św. krzyża, kilka naprawdę duzych zakupów tam zrobiłem i nigdy nie było problemu z np ew. wymianą sprzętu na inny - czy to firmę czy model, poza tym kolesie wiedzą to i owo.

pozdro, Marcin

murt 20.04.2003 21:48

Cytat:

Alinoe napisa***322;(a)
ja znam - BIT na św. krzyża, kilka naprawdę duzych zakupów tam zrobiłem i nigdy nie było problemu z np ew. wymianą sprzętu na inny - czy to firmę czy model, poza tym kolesie wiedzą to i owo.

pozdro, Marcin

Tak, BIT jest calkiem dobry ale teraz kupuje w PcProjekcie. Kiedys zaopatrywalem sie wylacznie w Rancomie ale niestety zbankrutowali :'(

Torwald 20.04.2003 22:07

A mnie zastanawia fakt, ze jak sie pytam o cokolwiek (najczesciej hardware) to:
-wciskaja mi jakis cennik gdzie nawet firm sprzetu nie podaja
-"'Specjalista' wlasnie wyszedl, prosze wpasc za pol godziny..."
-wiem wiecej na dany temat a koles mi probuje ciemnote wciskac...

Ale najlepsze jest kiedy stoje sobie obok, cos ogladam i slucham jak biednemu, niekumatemu klientowi wciskaja taki kit ze glowa mala...
Nic tylko sie zalamac..:blee:

mallow 20.04.2003 23:05

siemanko
od niedawan interesuje sie chlodzeniem kompa [od czasu gdy kupilem athlona]
mowie do faceta ze sklepu .. na ktory ni narzekaŁEM do pewnego czasu ze porzebuje athlona 1800+ i bardzo cichy witrak
no wiec koles mi wciska Colorfull [zielony bylem nie wiedzialem nic] i mowi ze bardzo cichy i wydajny ... nio to wziolam na poudelku nawet url strony producenta mysle sobie wezme ....
wlaczam kompa ... a to buczy jak bym byl w zakladzie tkackim ...
wchodze na strone rzeby wyjasnic sprawe ... stukam adres a tu nagle Nie można odnaleźć strony
Strona, której szukasz, mogła zostać usunięta, zmieniono jej nazwę lub jest tymczasowo niedostępna.
no to mysle szmaciarzeeee !! taki kit wciskaja ... i od tamtej pory cytam i kupilem sobie spajera ... bdb. i cichy ... 43stopnie przed i po dlugotrwalym graniu

Wojtek Toruń 20.04.2003 23:12

Trochę orientuje się w sprzęcie więc często znajomi proszą o doradzenie zestawu.
Podaje więc przeważnie że Athlon XP , cd-rom ASUS52, nagrywarka Liteon.
Idą z ta kartką i przy odbiorze okazuje się że włożyli :
Celeron - bo lepszy,
CD-ROM i Nagrywarka LG - bo najlepsze.
Szlag mnie wtedy trafia.
Kilku już naprostowałem ale ilu jeszcze nabiją w butelkę.
O supermarkietach nie wspomne, bo jak słyszę jak zenią kit i wciskają ciemnotę to nawet nie chce mi sie gadać.
Pozdrawiam

GOLOMB 21.04.2003 08:10

Cytat:

Wojtek Toruń napisa***322;(a)
Trochę orientuje się w sprzęcie więc często znajomi proszą o doradzenie zestawu.
Celeron - bo lepszy,
Szlag mnie wtedy trafia.
O supermarkietach nie wspomne, bo jak słyszę jak zenią kit i wciskają ciemnotę to nawet nie chce mi sie gadać.
Pozdrawiam

Identyczna sytuacja...mówie kolesiowi weź LG FLATRONA ....przychodzi ...CTX(zdeka gorsze parametry cena -ta sama) ....a to dlatego że w sklepie co mu poleciłem mają tam autoryzowaną sprzedaż ..ehhh

sayan 21.04.2003 09:22

chłopaki z Supermarketu są takie sprytne.

Że np. na zestawie pisze PIV 2000Mhz, a w środku celeronik :)

a jak wiadomo, niemożna rozkrecac komputerów z supermarketu :)

poprostu pracownicy wyciągają sprzet ze środka i wkładają jakies swoje stare gówno :) info sprawdzone :)

djc 21.04.2003 10:02

Kiedyś znajomi mnie poprosili, żebym im pomógł kupić komputer. Poszliśmy do jednego sklepu, chciałem Athlona, Pan usilnie zachwalał zestawy pod procesory Intela, i że mają akurat ładną płytkę do nich, no cóż jej nazwa mi nawet nie utkwiłą w pamięci. Lubiłem nawet ten sklep, ale od tamtej pory przestałem do niego zaglądać. Poszliśmy do drugiego, ładnie wybraliśmy cały zestaw z Athlonem, sporo zbiłem z ceny, ale sobie myślałem, że nie można ot tak od razu kupować, trzeba by porównać jak by to wyglądało jeszcze w kolejnych sklepach. Więc idziemy sobie do następnego sklepu, wziąłem sobie cennik, patrzę Athlon jest, myślę, że może się udać jeszcze taniej kupić zestaw. Podchodzę do sprzedawcy, notabene właściciela, a ten mi od razu, coś w stylu, że takiego "gÓ***a" jak Athlony to nie sprzedają, że wraca im połowa zestawów, które z nimi sprzedają i takie blabla. Tylko Celerony i Pentiumy IV są warte zakupu.
Mina moich takich znajomych zrobiła się taka, że ehh....
Nigdy nie lubiłem tego sklepu, ale czasem można u nich tanio niektóre rzeczy kupić i sprowadzą szybko, to co w innych sklepach w ogóle nie chcą sprowadzić. A sklepu tego nie lubię od czasu, gdy parę lat temu próbowali mi sprzedać kartę graficzną z uszkodzoną pamięcią, szybko się zorientowałem i poszedłem zareklamować, wymienili mi na kolejną, też z uszkodzoną pamięcią, tą też zareklamowałem, ale miesiąc się z nimi przepychałem, zanim po awanturze w sklepie mi ją wymienili.
Jestem prawie pewien, że skubańcy wiedzieli, że tamte karty są uszkodzone, a mimo wszystko je sprzedali.
Wracając do znajomych, no cóż wróciliśmy w końcu do poprzedniego sklepu. Ale mina znajomych, co do Athlona była taka, że w końcu poprosili mnie, żebym im dobrał zestaw z Pentium IV.
No cóż w końcu to ich pieniądze.

B3NY 21.04.2003 11:29

Ja mam troche inna historie odnosnie komputerow i komorek :) Kumpel jakis czas temu okolo roku, chcial sobie kupic kabelek do noki 3210, zeby zdjac simlocka i pobawic sie troche, zgrac ksiazke z numerami itp. Pochodzilismy najpierw po salonach, zeby sprawdzic ich cene(Jesli by bylo nie duzo drozej to lepiej chyba kupic od producenta telefonu). W sumie zwiedzilismy okolo 5 w kazdym slyszelimy, ze czegos takiego nie ma :) Kilku fachowcow zdziwilo sie wogole naszym pytaniem :)

"To komorke mozna podlaczyc do komputera? niemozliwe, nie ma czegos takiego..."

Ostateczny zakup zrobiony zostal w jakims sklepie z akcesoriami GSM, ale jeszcze wczesniej kumpel zadzwonil do serwisku nokia, chyba w Warszawie, zeby sprawdzic co oni na to. Uslyszal, ze owszem maja cos takiego i kosztuje 200PLN :D Oczywiscie nie pytal sie czy bedzie mogl przy jego pomocy zdac simlocka :) tylko o cala reszte :)

P.S. "Piracki" kosztowal 30PLN :)

ZbigNieff 21.04.2003 12:06

Pamietam jak moj znajomy kupil 3 lata temu kompa za ponad 4000zl i
zamowil co innego a co innego dostal... pozniej poszedl sie klucic
a oni powiedzieli ze:

"Sprzet ktory panu zlozylismy jest najlepszy w swojej klasie,
powybieralismy najlepsze komponenty mimo tego za na niektorych
duzo stracilismy... moim zdaniem nie pan na co narzekac a poza
tym moge zagwarantowac ze nic nie bedzie sie psulo..."

A po miesiac padl CD-ROM, karta grafiki i monitor - tu wogole zamowil
CTX a dostal NEC... co za tym poszlo zaplacil za CTX ktory byl
drozszy o ponad 100zl...

Moim zdaniem nie warto kupowac zestawow, jesli juz bierzemy zestaw to
trzeba to solidnie sprawdzic...

P.S. Slyszal moze ktokolwiek z Was o sklepie -=ZOOM=- z Kłodzka???

Patrix 21.04.2003 14:08

Cytat:

Moim zdaniem nie warto kupowac zestawow, jesli juz bierzemy zestaw to
trzeba to solidnie sprawdzic...

Uff :chytry:
ja na szczęście sam sobie zestawik poskładałem 8)

ZbigNieff 21.04.2003 15:59

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Uff :chytry:
ja na szczęście sam sobie zestawik poskładałem 8)

Nie tylko ty... :chytry: 8)

Laser 21.04.2003 18:04

Cytat:

Nie tylko ty... :chytry: 8)
:chytry:

mallow 22.04.2003 10:19

no wlasnie nie tylko ty ...
ja kiedys jak kupowalem k. graf. to mi koles wcisnal 2 zepsute geforce 2 ktore zareklamowalem oczywiscie 8) ... musisalem kupic gf256 ddr ... czego nie zaluje pomimo tego ze kosztowal 2 razy drozej 8)
a wlasnie na ile wyceniacie
Creative GeForce 256 DDR 32mb + TV out ?

Fantomas 22.04.2003 10:43

Cytat:

Wojtek Toruń napisa***322;(a)
Celeron - bo lepszy,
Szlag mnie wtedy trafia.
Pozdrawiam

Wojtek, gdzie się zaopatrujesz. U nas mnóstwo sklepów. W mojej okolicy (w promieniu 2 km) naliczyłem chyba z 15.
Miłego dnia

sayan 22.04.2003 10:44

jak dlamnie to 120zł :)

ZbigNieff 22.04.2003 11:24

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
jak dlamnie to 120zł :)
A do czego to?? :czytaj:

Koolo 22.04.2003 11:24

Cytat:

djc napisa***322;(a)

Wracając do znajomych, no cóż wróciliśmy w końcu do poprzedniego sklepu. Ale mina znajomych, co do Athlona była taka, że w końcu poprosili mnie, żebym im dobrał zestaw z Pentium IV.
No cóż w końcu to ich pieniądze.

Tak właśnie bywa człowiek chce dobrze doradzić, ale w konfrontacji z zawodowym naciągaczem czasami przegrywa, koleś patrzy
i nie wie, komu ma wierzyć mnie ( parę kompów złożyłem ) czy zawodowcowi, który złożył ich pewnie setki ???
:boks: :boks: ???

sayan 22.04.2003 12:15

Cytat:

A do czego to?? :czytaj:

chodziło mi o to ile warta jest karta MALLOWEXA.

sorry zle to napisałem :)

Macio.Men 22.04.2003 12:27

Potrzebna mi była taśma ATA100 bo kupiłem nowy dysk, więc ide do sklepu i sie pytam czy są setki, to on mówi że są i kładzie mi sześćdziesiątke szóstke, napisane jak byk na opakowaniu. To ja mu mówie, ze przeciez to jest 66, to on że nie, przeciez ma 80 żył...szczena mi opadła...gościu myślał ze jak taśma jest 80 żył to od razu jest ATA100...

Poza tym raz dwa miesiące z kawałkiem czekałem na nagrywarke (LG a jak :P)...

Przekrętów to oni nie robią raczej, tyle że jest drogo, a jeden koleś od serwisu to jest chyba najbardziej chamskim sprzedawcą na świecie. Pytasz się coś - a ten tylko popatrzy i się nie odezwie...

Ten "sklep" to Multikomp w Zamościu (wątpie czy jest tu ktos z Zamościa).
Ja zaopatrzam się w Derkomie, mimo iż do Multikompu mam 100 metrów, a do Derkomu 2 km...a i w Derkomie jest miła i ładna pani za ladą ;)

mapsajm 22.04.2003 12:35

mnie kiedyś jakiś obyty w świecie gościu przekonywał, że rimmy są 4x szybsze od ddrów, bo są taktowane 800MHz:)
potem wspominał coś jeszcze o teflonowaniu silnika, ale to chya nie jest związane z kompami...:cool:

GOLOMB 22.04.2003 13:49

Cytat:

macio.men napisa***322;(a)
Potrzebna mi była taśma ATA100 bo kupiłem nowy dysk, więc ide do sklepu i sie pytam czy są setki, to on mówi że są i kładzie mi sześćdziesiątke szóstke, napisane jak byk na opakowaniu. To ja mu mówie, ze przeciez to jest 66, to on że nie, przeciez ma 80 żył...szczena mi opadła...gościu myślał ze jak taśma jest 80 żył to od razu jest ATA100...

Ehmm.. macio ..TAŚMA UDMA66 jest komaptybilna w góre z UDMA 100 i UDMA 133. Atk ze kolo DOBRĄ taśme ci dawał.Jedynie UDMA 33 yła używana przy starych jezce transferach PIO i ledwo U33 udźwigneła.

ZbigNieff 22.04.2003 17:43

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
Ehmm.. macio ..TAŚMA UDMA66 jest komaptybilna w góre z UDMA 100 i UDMA 133. Atk ze kolo DOBRĄ taśme ci dawał.Jedynie UDMA 33 yła używana przy starych jezce transferach PIO i ledwo U33 udźwigneła.
Hehe... :D:D zaraz chyba powsatnie topic "jaki najwiekszy kit
wcisnales(as) sprzedawcy w sklepie komputerowym i nie tylko..."

Ale macio to bylo niezle... ;p

Macio.Men 22.04.2003 18:23

no dobra, ale ilość żył nie ma nic do max. transferu, a na tej taśmie co mi dawał było napisane że 66, a w drugim sklepie kupilem tej samej firmy (Manhattan czy jakos tak) taśme 100. obie 80 żył. i pytam sie wam po co robić dwie skoro 66 może być 100, to po co piszą 66 skoro ona może być 100? bez sensu

Pawel_k 22.04.2003 18:26

Cytat:

macio.men napisa***322;(a)
no dobra, ale ilość żył nie ma nic do max. transferu, a na tej taśmie co mi dawał było napisane że 66, a w drugim sklepie kupilem tej samej firmy (Manhattan czy jakos tak) taśme 100. obie 80 żył. i pytam sie wam po co robić dwie skoro 66 może być 100, to po co piszą 66 skoro ona może być 100? bez sensu
moze ta tasma byla bardzo stara (tzn zostala wyprodukowana gdy ata66 byla szczytam marzej a o ata100 jeszcze nikt nieslyszal) ;p :P :D :cisza: :cisza:

-Sid-The-Rat=> 22.04.2003 19:12

to co jest napisane na tasmie ma niewielkie znaczenie - sa dwa rodzaje - 40 i 80 zyl i koniec

Wojtek Toruń 22.04.2003 19:20

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Wojtek, gdzie się zaopatrujesz. U nas mnóstwo sklepów. W mojej okolicy (w promieniu 2 km) naliczyłem chyba z 15.
Miłego dnia

Dzięki bardzo.
Ja coprawda wiem gdzie się zaopatrzyć ale trzymam to dla siebie i najbliższych a w razie czego zwróce siędo Kolegi.
Pozdrawiam

Ziele 22.04.2003 20:33

A po co jest 80 żył skoro i tak są łączone parami? Wychodzi wtedy 40 żył. Takie Podwójne połaczenia dają lepszy transfer????

-Sid-The-Rat=> 22.04.2003 20:42

80 zyl to 40 par skreconych przewodow - lepiej tlumia zaklocenia z zewnatrz (dziala to tak jak kabel 'skretka') - indukcja z zewnatrz dziala po rowno na oba kable i w efekcie tak jakby jej nie bylo

to szeroki temat - ale tak, wszystko sprowadza sie do wiekszej odpornosci na zaklocenia, co pozwala przeslac wiecej

sorbo 22.04.2003 22:39

Sporo sprzetu kupilem w www.simmtech.pl i jak narazie jestem zadowolony z cena tez mozna ponegocjowac

Y@nkee_PL 23.04.2003 00:24

moze to nie kit slyszany w sklepie ale tez dobry
napewno wszyscy kojarza reklamy TPSA z pania Czubówną
rozwala mnie jeden tekst: "... dwa razy szybszy internet..." bla bla bla

ale czy ona mowi ze dwa razy drozszy ??? chyba nie :D :D :D

ta seria reklam to dla mnie jeden WIELKI KIT :cisza:

mapsajm 23.04.2003 01:58

jeżeli już wspominamy o reklamach...
swojego czasu nowością był win98. najpolularniejsza reklama zawierała hasło (mogę przesadzić z liczbą):
POPRAWILIŚMY 40000 BŁĘDÓW POPRZEDNIEJ WERSJI
tylko że nikt nie czytał textu pod spodem, mówiącego:
[color=sky blue]i dołożyliśmy 40000 nowych[/color]

Pawel_k 23.04.2003 07:31

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
jeżeli już wspominamy o reklamach...
swojego czasu nowością był win98. najpolularniejsza reklama zawierała hasło (mogę przesadzić z liczbą):
POPRAWILIŚMY 40000 BŁĘDÓW POPRZEDNIEJ WERSJI
tylko że nikt nie czytał textu pod spodem, mówiącego:
[color=sky blue]i dołożyliśmy 40000 nowych[/color]

dolozyli tylko 40000 nowych bledow cos zes chyba mapsajm zle reklame czytal albo zes windowsa 98 na oczy niewidzial ;p :P :cisza: :cisza: :cisza:

Koolo 23.04.2003 09:27

Cytat:

sorbo napisa***322;(a)
Sporo sprzetu kupilem w www.simmtech.pl i jak narazie jestem zadowolony z cena tez mozna ponegocjowac
Ale jak coś ci padnie
to serwis mają najgorszy ze znanych mi sklepów.

mapsajm 23.04.2003 10:04

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
dolozyli tylko 40000 nowych bledow cos zes chyba mapsajm zle reklame czytal albo zes windowsa 98 na oczy niewidzial ;p :P :cisza: :cisza: :cisza:
widziałem. i to nie raz. i swojej wersji będę się trzymał. pierwszą windom, z której jestem, powiedzmy, zadowolony (i nawet sobie oryginał kupiłem:) ) to dopiero xp.

DarkAvenger 23.04.2003 11:53

kupowałem ostatnio do pracy 10 myszek a4techa i płaciłem po chyba 15 zł z vat.
Dzisiaj podjechałem do tej samej firmy i rozmawiałem z innym gościem (Tego co kupowałem za pierwszym dobrze znam a tego drugiego tylko z widzenia) No i co poproszę myszki a4techa acha no i pytam się po ile są po 35 (!?!?!?!?!?!?!??!?!) :o :o :o
To ja mówię dziękuję ale niedawno kupowałem te same za mniej więcej 15 zł. Gościu na to nie możliwe i wymienia jakoś tam firmę (której nigdy nie słyszałem) to na pewno tej firmy.
Ja na to Nie to były a4tech z pojedynczym skrolem za 15 zł.

I wiecie co powiedziałem mu że jak taka cena to niech mi znajdzie a4techa nawet bez skrola ale do 25 zł. No i co powiedział?? Dobra to te będą za 25...

:zly: :wsciekly: :zly: :wsciekly: :klnie:

P.S. Nie będę robił tej firmie antyreklamy ale będąc w Płocku nie kupujcie na ulicy Szopena...

puch 23.04.2003 12:12

Ktoś tu pisał o przypadku, gdy na pytanie o TANI komputer zaproponowano całkiem "wypasioną" konfigurację - taka jest, niestety, zasada działania sklepów, nawet mojego, mogę chyba tak powiedzieć, "znajomego" sklepu, w którym robię większość zakupów. Zasadą jest to, że na prośbę o komputer "tani" proponuje się konfigurację "średnią" lub "niższą średnią" - i patrzy: klient to "kupi" albo nie. Jeśli "kupi" od razu, to znaczy, że ma kasę, więc proponuje mu się, "za niewielką dopłatą", pójście jeszcze nieco w górę. Jeśli natomiast na pierwszą propozycję od razu zdecydowanie mówi, że to za drogo, wtedy szuka się z czego można "zejść", ale o to właśnie chodzi, żeby było z czego "schodzić". Przyznam, że z podziwem patrzyłem jak facet w sklepie bez zmrużenia oka stosował tę technikę... i w większości przypadków działa bez pudła!

puch 23.04.2003 12:27

Rozmaitych "kitów" jakie sprzedawcy próbowali wcisnąć różnym klientom w sklepach nie spomnę, tyle tego było, niestety. Albo próbowali po prostu i bezczelnie oszukać, naciągnąć, itd., albo sami nie wiedzieli dobrze i pletli głupstwa, albo nie wiedzieli, wiedzieli, że nie wiedzą, i wymyślali historie z kosmosu - takie rzeczy to przeważnie w sprawach serwisowych (wiadomo - jak wysiadł sprzęt - zwala się na oprogramowanie, a jak wysiada oprogramowanie - zwala się na sprzęt).

Nie tak dawno natomiast, idąc na giełdę komputerową usłyszałem rozmowę paru takich całkiem młodych ludzi, którzy z niej właśnie wychodzili i komentowali chyba jakąś nieudaną transakcję, używając przy tym języka bardzo niewybrednego; mniej więcej w ten sposób: "no już bym temu durnemu gościowi wcisnął ten kit, ale tamten się wtrącił" - i tu nastąpił komentarz, co należałoby zrobić temu, co się wtrącił, opisujący jego cechy fizyczne (podobieństwo do pewnych męskich szczegółów anatomicznych) oraz prowadzenie się jego matki, a nawet więcej.
Z mojego własnego doświadczenia (ostatnio zresztą bardzo rzadko bywam): giełda komputerowa to miejsce, gdzie można usłyszeć taki kit i bajer, jakiego nie usłyszy się nigdzie (chyba tylko na giełdzie samochodowej).

misz_masz 23.04.2003 12:45

Cytat:

puch napisa***322;(a)

Z mojego własnego doświadczenia (ostatnio zresztą bardzo rzadko bywam): giełda komputerowa to miejsce, gdzie można usłyszeć taki kit i bajer, jakiego nie usłyszy się nigdzie (chyba tylko na giełdzie samochodowej).

Święta prawda. :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:05.