Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pytanie:Czy to prawda że używanie nagrywarki jako... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pytanie-czy-prawda-ze-uzywanie-nagrywarki-jako-20068/)

carter 18.04.2003 13:32

Pytanie:Czy to prawda że używanie nagrywarki jako...

Wyczytałem w pewnym fachowym miesięczniku komputerowym, że używanie nagrywarki jako zwykły CD-ROM może spowodować jej uszkodzenie.Czy to prawda?Niedawno zepsuł mi się napęd CD więc stwierdziłem że zamiast kupować nowy, dołożę trochę i kupię nagrywarkę która przecież podobno pełni też funkcję CD-Romu!

pali 18.04.2003 13:34

głupoty tam napisali, kup nagrywarkę - (chodziło im pewnie o zużycie, ale jak cdrom kosztuje 100pln, a nagrywarka 200 to bez przesady; chyba, że non-stop odtwarzasz jakieś płyty)

Thoom 18.04.2003 13:35

Głupoty jakich w życiu nie słyszałem ^_^

para 18.04.2003 13:35

Jedyne co może spowodować to szybsze zużycie się mechaniczne nagrywarki - czyli jakbyś miał CD-ROM i nagrywarkę to powinna wtedy dłużej Ci działać.
Ale za 2 lata to już kupisz sobie nagrywarkę DVD-RW.
W końcu nic nie jest wieczne.

CIAPEK 18.04.2003 13:40

o TYM był obszerny post (poszukaj)!
Oczywistym jest, że używanie sprzętu skaraca jego żywotność. Laser też się zużywa. Ale samej nagrywarki nie zużyjesz tak szybko używając jej jako CD-Rom. Zalecane jest mieć dwa napędy. Dwie nagrywarki to najlepsze rozwiązanie. Dużą zaletą takiego zestawienia jest to, że nagrywarka ma lepszą korekcję błędów.

Uszkodzenie? To jest raczej bzdura! Ale samo używanie tak jak napisałem oczywiście skraca żywotność(nic nie jest wieczne :) ).

Ja do czytania płytek używam CD-Romu, który niedawno zakupiłem. Nagrywarke staram się używać tylko do nagrywania.

Maciej 18.04.2003 13:41

jeśli już takie bzdury wypisują w fachowych czasopismach komputerowych...ehhh to co tu myśleć ...:P

pali 18.04.2003 13:44

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
[...]Zalecane jest mieć dwa napędy.[...]
O ile możesz je sensownie podłączyć.

Jeśli brak dodatkowego kontrolera czasami lepiej jest mieć jeden (np.combo)

para 18.04.2003 13:44

Przy okazji, w którym z fachowych czasopism to przeczytałeś?

carter 18.04.2003 14:04

To był Komputer Świat(chyba fachowy...)

carter 18.04.2003 14:12

Nie no CD-ROMu używam raz na czas, nie jakoś znowu bardzo intensywnie.Skraca żywotność...o ile?Czy nagrywarka zepsuje się po miesiącu, roku?Jeśli to jest kwestia 2-3 lat to przecież wtedy można już kupic nową.
Aha tak przy okazji.Co do mojego nieżywego CD-ROMu to zastanawiam się co mu się stało.Ma jakieś 4 lata(Philips 32x), i postanowiłem niedawno przeczyścić soczewkę bo nie czytał płytek.Tak też zrobiłem ale po ponownym podłączeniu komputer go nie wykrywa!Przyznaję podczas czyszczenia wysunął się jakiś niebieski pasek(kabelek) ale delikatnie wsunąłem go z powrotem.Macie jakiś pomysł?

CIAPEK 18.04.2003 14:12

Cytat:

carter napisa***322;(a)
To był Komputer Świat(chyba fachowy...)
fachowy i NIE wg. mnie. Kupowałem to pismo 3 lata. Niektóre artykuły są OK, ale niektóre artykuły i testy są śmieszne i nie powinno ich być.

CIAPEK 18.04.2003 14:14

Cytat:

carter napisa***322;(a)
(...)Aha tak przy okazji.Co do mojego nieżywego CD-ROMu to zastanawiam się co mu się stało.Ma jakieś 4 lata(Philips 32x), i postanowiłem niedawno przeczyścić soczewkę bo nie czytał płytek.Tak też zrobiłem ale po ponownym podłączeniu komputer go nie wykrywa!Przyznaję podczas czyszczenia wysunął się jakiś niebieski pasek(kabelek) ale delikatnie wsunąłem go z powrotem.Macie jakiś pomysł?
Może po prostu padł!:( Ja rozkręciłem LGX48 i już go nie złożyłem :). Coś tam wogóle powylatywało i popękało-masakra.

radw 18.04.2003 15:11

Używam palnika LG 48x jako cedeka i chodzi jak burza.

CIAPEK 18.04.2003 15:20

Cytat:

radw napisa***322;(a)
Używam palnika LG 48x jako cedeka i chodzi jak burza.
Chodziło mi o CD-ROM LG 48X.
Też mam nagrywareczke LG 48X i też chodzi jak burza!:piwo:

pawelblu 18.04.2003 15:36

komputer swiat tak juz ma - niektore artykuly sa bardzo powazne, dla ludzi co gleboko siedza w temacie, a niektore sa takie, ze nawet laik jest w stanie je obsmiac - szczegolnie dotyczy to wagi poszczegolnych wynikow w testach komputer swiata, tam to dopiero sa przegiecia i wychodza kosmosy :blee:

koala1 18.04.2003 21:28

Nagrywarki teraz niewiele więcej kosztują od CD-Romu, przy tym maja lepszą korekcje, a przy założeniu, że mają 2 lata gwarancji bez obaw można zapomnieć o CD-ROM-ach.

Martin_TP 19.04.2003 00:45

Hymm.. no to taka uwaga. Jak chcesz urzywac nagrywarki jako cd-romu to zwracaj uwage jakie plyty jej tam kladziesz na tacke. Brudne i zakurzone plyty.. szybko odbija sie w jakosci zapisywanych plyt.. no i trzeba bedzie laser czyscic. Kurzy sie optyka i wnetrze wypalarki - bo zasadniczo kazda urzywana plyta (w przeciwienstwie do nowych czystych) ma kurz na sobie.. w mniejszej lub wiekszej ilosci - a to napewno korzystnie na jakosc zapisu nie wplywa. Do tego zarysowane itp. plyty mecza mechanike, bo glowica musi skakac, zwalniac rozpedzac plyte.. itd. a to troche rozlegulowuje tak wazny i wymagajacy precyzji uklad jakim jest laser zapisujacy. OCzywiscie to tez zalezy jak czesto i jak ile sie bedzie urzywac danej wypalarki do odczytu. Wiadomo ogolnie nie mozna powiedziec. Wszystko zalezy od tego jak Ty chcesz urzywac tego urzadzenia i jak czesto.

Zreszta wygodniej miec dwa napedy niz jeden, bo mozna wtedy kopiowiac z jednego na drugi, lub jak wypalarka cos nagrywa z dysku, mozna korzystac z cd-romu, lub nawet ogladac dvd :) Ale jesli jest to kwestia kasy, i jeden naped Ci wystarczy to spokojnie sama wypalarka wystarczy.

Koolo 19.04.2003 12:29

Ja używałem przez rok nagrywarki jako jedynego napędu w kompie
i to dość intensywnie. Potem kupiłem DVD.
Działa do dziś ma lepszą korekcję błędów i ciszej pracuje
niż nie jeden nowy CD-rom.

esem 19.04.2003 17:03

Cytat:

koala1 napisa***322;(a)
Nagrywarki teraz niewiele więcej kosztują od CD-Romu, przy tym maja lepszą korekcje, a przy założeniu, że mają 2 lata gwarancji bez obaw można zapomnieć o CD-ROM-ach.
Też mi się tak wydaje. 8)

Patrix 19.04.2003 22:50

A ja wole nie używać nagrywarki jako cd-romu.
Wg mnie nagrywarka jest do wypalania :)

jasut 20.04.2003 08:31

[Zawsze najlepiej, jak obok wypalarki masz inny nośnik do odczytu płyt, nagrywarka będzie pracowała dłużej. Natomiast na pewno odczyt płyt w spawarce nie spowoduje jej uszkodzenia. Zdecydowanie polecam kupno DVD jako drugiego napędu.
Pozdrawiam.

echoo 24.04.2003 01:15

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
A ja wole nie używać nagrywarki jako cd-romu.
Wg mnie nagrywarka jest do wypalania :)

A jak za rok czy dwa cd-romy znikną z rynku ze względu na brak popytu to w czym będziesz czytał płytę cd? Bo chyba nie w dvd-rom-ie bo on jest do płyt dvd. :D

CrazyLucas 24.04.2003 02:21

ja z koniecznosci uzywam palnika jako cdromu bo cd sie skaszanil i wielu plyt nie czyta

echoo - za kilka lat do palenia bedzie sie uzywalo DVD RW a stara spawareczka wyladuje w najleprzym razie jako czytnik CD

echoo 24.04.2003 03:03

No i o tym właśnie napisałem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:58.