Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Esperanzy z carrefura - padaka (https://forum.cdrinfo.pl/f2/esperanzy-carrefura-padaka-20078/)

pawelblu 25.04.2003 08:08

To był wynik esperanzy slim z Media Markt. Te z carefoura maja duzo mniej . . . Jak bede mial chwile to walne ich wykres.

Sprezyn 24.04.2003 23:59

Ilość załączników: 1
IMHO ten poziom bledow jest za***iscie wysoki
u mnie co prawda palac 8x srednia ilosc bledow
wynosila ok 27, co i tak jest wysoka liczba
przy np verbatim diamond blue gdzie bylo srednio
1.2!!!!!
Zreszta nie glowny problem w c1 tylko w predkosci
odczytu tych plyt
tu screen:

pawelblu 24.04.2003 21:43

No i jeszcze wedle zyczenia sciagnalem ten ATIP z Hawkow (w celu dalszej dyskusji proponuje przejsc do topicu o Hawkach z Geant - tam tez zamiescilem wykres bledow C1/C2 tych Hawkow).

Program CDR Atip reader 0,92 (jezeli ma ktos te pare cyferek zebym nie musial uzywac softu w wersji trial to bym bardzo prosil na priv :) )

Media : CD-R/RW media
Media : CD-R media
Disc(Matrix) Manufacturer : GIGASTORAGE CORPORATION
Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media)
Indicative Target Writing Power : 7 mW
Use : Restricted
Capacity (nominal) : 702.83 Mb
--------------------------------------
* ATIP DATA BLOCK
Indicative Target Writing Power : 1 | 7
DDCD 0
Reference Speed : 0
Unrestricted Use Disc : 0
Reserved : 0
Disc Type : 0
Disc Sub-Type : 0
A1 Valid : 0
A2 Valid : 0
A3 Valid : 0
ATIP Last Possible Start Time of lead-in(Min) : 97
ATIP Last Possible Start Time of lead-in(Sec) : 28
ATIP Last Possible Start Time of lead-in(Frame) : 15
ATIP Last Possible Start Time of lead-out(Min) : 79
ATIP Last Possible Start Time of lead-out(Sec) : 59
ATIP Last Possible Start Time of lead-out(Frame) : 74
Lowest Usable CLV Recording Speed : 0
Highest Usable CLV Recording Speed : 0
Power Multiplication Factor p : 0
Target y value of the Modulation/Power function : 0
Recommended Erase/Write Power Ratio : 0
A2 Values: [0] [128] [0]
A3 Values: [0] [128] [128]

* DISC INFORMATION DATA BLOCK
Erasable : 0
State Of Last Session : 0
Disc Status : 0
Number of First Track on Disc : 1
Number of Sessions : 1
First Track Number in Last Session : 1
Last Track Number in Last Session : 1
Disc Identification Valid : 0
Disc Bar Code Valid : 0
Unrestricted Use Disc : 0
DBit : 0
BG Format Status : 0
Disc Type : 255
Disc Identification : [0] [0] [0] [0]
Last Session Lead-in Start Time(Hour) : 0
Last Session Lead-in Start Time(Min) : 97
Last Session Lead-in Start Time(Sec) : 28
Last Session Lead-in Start Time(Frame) : 15
Last Possible Start Time for Start of Lead-out(Hour): 0
Last Possible Start Time for Start of Lead-out(Min): 79
Last Possible Start Time for Start of Lead-out(Sec): 59
Last Possible Start Time for Start of Lead-out(Frame): 74
Disc Bar Code : [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0]
Number of OPC Tables : 0

pawelblu 24.04.2003 15:57

Ilość załączników: 1
Kiedys jeszcze wspominalem o esperanzach w slimach (10 za 11.99 w MediaMarkt na Ostrobramskiej). Oto wykresik (potrzebowalem wypalic jedynie 100 Mb palilem z 32x )

RAVENSHEART 24.04.2003 14:15

Carrefour w Łodzi espery niebieskie 700
Kupiłem 10 szt. ze względu na cenę--9zł--wszystko OK
Obecnie nagrałem już 32 szt ,bez błędów w nero cd speed .
Oby tak dalej-teraz najstarsza ma ok 10 dni

Ackbar 24.04.2003 12:24

Moglby ktos zapodac ATIP tych plyt Hawk z Geanta

komar80 24.04.2003 11:26

To i ja się pochwale.
Kupiłem teraz w Geancie w Fort WOLA, HAWKi w placku x10.
6 płyt miało uszkodzoną warstwe zapisywalną w tym samym miejscu a dziewięc z nich miało czarne kropki na spodniej warstwie.
Będziecie tam - nie kupujcie.

jacoob 22.04.2003 08:47

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
i jeszcze jedno nie mam zastrzezen do esperanzy jako
firmy - plytki na ogol sa dobre - ale powtarzam
w carrefurze dorwali jakis odpad, doslownie totalny
szajs. Plytki z drugiej paczki sa znosne. zaluje, ze
poprzednia paczka cisnalem w obsluge klienta bo bym
zapodal wykresy ktore mnie zalamaly...
BTW Carrfure na Bemowie
Wesolych Swiat:D

Chyba od zawsze nagrywam na Esperanzach i jeszcze nie miałem z nimi problemu .Też kupiłem w carrefour na Bemowie i już wypaliłem tego około 50 szt. jak narazie jest ok ale poprzednio mieli płytki typu HAWK z nimi miałem trochę problemów.

mariuszmarszale 21.04.2003 00:37

Cześć ja jestem z wrocławia i nagrywam na Esperanzach 700 ze szpuli jakieś 50 do 100 dziennie i nie mam problemów. Teraz spadła też cena SIGMY NEON czarnej i te płyty są też dobre bo po 1,05 zł/szt;)

pawelblu 20.04.2003 17:23

Jak to dobrze ze mam bemowo daleko :P Ja bralem tylko z wilenskiej i targowka - jak juz wspomnialem all OK. Jak nagram troche Hawkow z Geant na Jubilerskiej to powiem czy sie oplaca brac (8,5zl. za "placek" 10 szt). Moze znowu bede mial farta z nagrywaniem ;) i wszystkie mi sie wypala bez problemu. I jezeli ktos ma zamiar kupowac Esperanzy slim (12 zeta za 10 szt. - opakowanie) w Mediamarkt na Ostrobramskiej to uwaga - kupilem na razie 2 opakowania (20 szt.) z czego 15 pudelek mialo lekkie wady fabryczne (wygladalo to troche niestetycznie) - plyt na razie nie testowalem. Powiem kumplom zeby tez kupili po opakowaniu i zobacze czy problem sie powtarza.

A jeszcze co do akossa do w mojej subiektywnej hierarchii esperanza>akkos (choc pewnie wiekszosc mysli inaczej)

przyloga 20.04.2003 16:11

ja polecam Acoss dobra płytki u mnie chodzą po 1,10 z kija
choć przyznaje że dla bezpieczeństwa nagrywam max 40X

Sprezyn 19.04.2003 20:49

i jeszcze jedno nie mam zastrzezen do esperanzy jako
firmy - plytki na ogol sa dobre - ale powtarzam
w carrefurze dorwali jakis odpad, doslownie totalny
szajs. Plytki z drugiej paczki sa znosne. zaluje, ze
poprzednia paczka cisnalem w obsluge klienta bo bym
zapodal wykresy ktore mnie zalamaly...
BTW Carrfure na Bemowie
Wesolych Swiat:D

Sprezyn 19.04.2003 20:45

zapomnialem dodac, ze palilem te
esperanzy z zawrotna predkoscia: 8x
^_^ :blee:

puch 19.04.2003 18:50

Dobre i tanie? Hm, zgadzam się, ale cały czas myślę o jednym - na czym producent zaoszczędził tak, by mimo tak niskiej ceny zarabiać na tym?
Poza tym, nurtuje mnie jeszcze jedna myśl: dlaczego na forach dyskusyjnych, poświęconych nagrywaniu CD, na okrągło pojawiają się tematy takie jak ten (ktoś miał duży problem z jakimiś tanimi płytkami, i od razu znajduje się duża liczba ludzi, którzy też mieli ten problem, i równie duża ludzi, którzy sobie te płytki chwalą), natomiast do rzadkości należą posty, w których ludzie skarżą się na niską jakość płyt np. Verbatim czy TDK?

Myślę, że odpowiedź jest taka: może nie jest to nawet wina ogólnie NISKIEJ jakości, tylko NIERÓWNEJ jakości. Jednemu trafiły się dobre i nie narzeka. Drugiemu trafiła się cała paczka złych, klnie na czym świat stoi, i zraża się do firmy na całe życie.

Ja się tak, np., zraziłem do Akoss'a - kupiłem kilka płytek Silver 12x; nagrywałem je w trzech różnych nagrywarkach, i to z prędkościami 4-8x (bo tyle tylko mogły nagrywarki), i potem okazało się, że wszystkie z wyjątkiem jednej nie dają się nigdzie odczytać; oczywiście wylądowały w koszu. Została mi tylko ta jedna; dzisiaj ją wygrzebałem, i zobaczyłem, że pojawiły się na niej jakieś brązowawe plamy - wnoszę z tego, że się chyba utlenia, a ma tylko trochę ponad rok.

Choć, oczywiście, masz rację, że przy odpowiedniej ostrożności z tanich płytek też można korzystać - ale ja wolę nie.

pawelblu 19.04.2003 18:22

A mi sie wydaje ze esperanza w rodzinie plyt jest podobnym przykladem jak LiteOn w rodzinie nagrywarek - Dobre, a tanie. Cene plyt zreszta glownie nakreca marza, koszt transportu, NAZWA MARKI i "miejsce" produkcji. Surowce uzyte do produkcji plyty to nawet mniej niz 10% ceny plyty. Jeszcze raz jednak powtorze - dobor plyt zalezy od przeznaczenia "produktu", co innego idzie na audio, co innego na filmy.

puch 19.04.2003 18:09

Jedyne, co możesz zarzucić mojemu przykładowi, to założenie, że w paczce 3 płytki będą wadliwe - oczywiście, nie zawsze musi tak być. Natomiast wydaje mi się, że nie jest błędne założenie, że szansa na to, że trafią się wadliwe płytki jest większa w przypadku wyrobów bardzo tanich, z powodów, które wyłożyłem w jednym z wcześniejszych postów. Niska cena w sklepie nie bierze się znikąd! A wysokiej ceny nie możesz przypisywać wyłącznie wysokiej marży producenta, handlu, itd. Gotowe wyroby tzw. dobrych marek obciążone są, poza samymi kosztami materiałów i produkcji, i oczywiście zysku producenta, także wieloma kosztami dodatkowymi: kontroli jakości i kosztem odrzuconych wyrobów wadliwych, kosztami badań i rozwoju, obsługi klienta, reklamy, itd. Jeżeli podobny w sumie wyrób, produkt tej samej w zasadzie technologii, jest znacznie tańszy, to znaczy, że producent na czymś zaoszczędził. Cudów nie ma, na pewno nie zaoszczędził kosztem własnego zysku. Jeśli na reklamie, to się nie zmartwię. Jeśli na obsłudze klienta (np. brak nowych BIOSów czy sterowników, porządnej instrukcji obsługi) -- to już może mniej mi to będzie odpowiadało w sytuacji, gdybym tej pomocy potrzebował. Jeśli na badaniach i rozwoju - to znaczy, że wyrób się nie rozwija, nie jest udoskonalany. Jeśli na surowcach i procesie produkcji - to znaczy, że klient dostaje do ręki gorszy wyrób. Jeśli na kontroli jakości - to znaczy, że szansa na to, że wyrób będzie od początku wadliwy będzie dość duża.
Dlatego właśnie staram się nie kupować bardzo tanich płyt (ani innych rzeczy): bo są niepewne, bo prawdopodobieństwo, że zawiodą jest znacznie większe, często przy niewielkiej albo żadnej oszczędności.

pawelblu 19.04.2003 17:41

Co do wyliczen to zle sie wyrazilem - oparte sa na zupelnie blednych danych wejsciowych. TANIE != ZLE
A popatrz ze LiteOn jeszcze nie zbankrutowal z powodu zwrotow.
Co do plyt:
Na jednym opakowaniu 10 szt. oszczedzasz niewiele, ale na kilkunastu . . .
I mam ciekawa sytuacje - pale na taniej nagrywarce LiteOn, na tanich plytach ( <90 gr. ) i nie mam zadnych problemow - moze mialem do tej pory "farta".
Moim zdaniem bardzo duzo problemow z plytami moznaby bylo uniknac przy o drobinie przezornosci - np. zmniejszajac predkosc o 20% ponizej maxymalnej dopuszczalnej.
Z jednym sie zgodze - niekiedy przeznaczenie plyty wymusza zastosowanie pewnej marki (trwalosc nosnika, mozliwosc bezproblemowego odczytu w wiezy itp.), ale do "codziennych nagran" nie trzeba wywalac niewiadomo ile kasy na plyty !

puch 19.04.2003 16:50

Wydaje mi się, że wyliczenie jest całkowicie matematycznie ścisłe. Jeśli kupię 10 płyt za 10 zł., przykładowo 3 wyrzucę, to pozostałe 7 będą mnie kosztowały po 1,43. Jeśli kupię 10 drogich płyt za 25 złotych i 9 wyrzucę, to ta jedna, która zostanie, okaże się bardzo droga, bo będzie kosztowała 25 zł. za sztukę.

A w moim poscie nie pisałem nic o Esperanzach - pisałem ogólnie o tanich płytkach niepewnej jakości - bez żadnych nazw!

Jeśli ktoś ma dobre doświadczenia z tanimi płytkami - bardzo się cieszę. Ja mam złe.

Wydaje mi się, że kupując nieco droższe płytki płacę także za to, że szansa na to, że jakaś będzie wadliwa, jest stosunkowo niewielka. Kupując tanie płytki ryzykuję, że wyrzucę całe pudełko, a co gorsza nie tylko ja, ale i ktoś inny będzie miał z tego powodu kłopoty. A ile można zaoszczędzić na paczce 10 szt. - równowartość jednego małego loda?

pawelblu 19.04.2003 16:36

Toje wyliczenia sa bledne - a co najmniej nie do konca prawdziwe - dlaczego zakladasz ze w esperanzie beda 3 wadliwe plyty a np. w emtecu (ktory podobno jest renomowany) wszystkie beda OK. Poweim tak kupilem tanio te espery z carrefoura i jeszcze nic zlego sie z nimi nie przydarzylo. Co wiecej dzisiaj kupilem po bardzo niskich cenach nastepujace plyty:
esperanza slim 10 szt. 12 zl. MM na ostrobramskiej
Hawk rulon (w zasadzie placek ^_^ ) 10 szt. 8,50 Geant jubilerska.
Ja do wypalania tych plyt nigdy nie uzywam max predkosci - nagrywam na jakies 80% max. - zwykle np. dla 48x wypalam 40,a te espery i Hawki (40x) z 32. Nie zbawia mnie pare sekund straty, ale zbawia mnie to ze bladow mam nawet mniej niz na markowych plytach palonych 48x. Jak wam szkoda kasy na tanie plyty a wolicie kupowac drogie (co wydaja wam sie tansze) to prosze bardzo - dla mnie mozecie filmy wypalac nawet na vinylach Verbatima co maja kosztowac ponad 3 zeta. Tylko nie mowcie ze jak wypale 10 plyt esperanz to mi sie zwala 3, bo nagralem ich razem z kumplami z 200 (tylko tych z promocji carrefour) z czego problem byl z doslownie kilkoma 3-4 szt. Teraz zaczynam wypalac na hawkach z Geant i one sa jeszcze tansze bo 85 gr za plyte i jak narazie idzie niezle. A kontrole jakosci to nawet znane firmy maja beznadziejna, bo jak wytlumaczyc to ze Sid dostal w folii puste pudelko zamiast plyty Basfa ???

puch 19.04.2003 14:17

No! Pomyślcie jeszcze o wszystkich tzw. stratach wynikowych, będących konsekwencją takich "oszczędności" - np. utrata danych, czy choćby konieczność ponownego nagrywania, chodzenia, jeżdżenia, itd...

Przykładowo: pliki są tak duże, że nie można tego wysłać e-mailem, są więc wysyłane na nagranej płytce CD. Wysyła się to więc pocztą, klient odbiera - i nie może odczytać, bo płytka kiepska. Prosi więc o wysłanie następnej, to oczywiście trwa, płaci się za ekspres albo za przesyłkę kurierską... w międzyczasie np. ktoś, kto miał nad tym pracować, czeka bezczynnie, czy też drukarnia stoi i czeka, klient płaci za przestój... straty idą już w setki złotych, a wszystko dlatego, że ktoś "zaoszczędził" 30 groszy...

grzeniu 19.04.2003 14:14

Ludzie zapominacie o starej zasadzie: kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje. Wszyscy skapia te doslownie 20-30 groszy a potem larum ze na szajs trafili. Pozyzsze wyliczenia Pucha jak najbardziej oddaja sens takich zakupow.

puch 19.04.2003 13:20

I to jest właśnie problem z tzw. tanimi płytkami:

1) po pierwsze, przypuszczam, że tolerancje w procesie produkcji są większe, niż u tzw. renomowanych producentów, a więc z linii schodzą wyroby bardziej i mniej udane. U dobrego producenta jakość jest bardziej wyrównana. Ale to ma swoją cenę.

2) po drugie, bardziej tolerancyjna kontrola jakości powoduje, że do sprzedaży trafiają zarówno wyroby udane jak i nieudane. U dobrego producenta wyroby złe są eliminowane (idą na przemiał, itd.), ale koszt ich wytworzenia musi obciążyć te, które pójdą do sprzedaży - a więc będą one droższe.

W efekcie takie "tanie" płytki mogą okazać się wcale nie takie tanie. Załóżmy, dla przykładu, że kupuję paczkę 10 "tanich" płytek za 10 zł. Trzy z nich okazały się wybrakowane i musiałem je wyrzucić, a więc zostało mi 7 dobrych. Teraz dzielę 10 zł / 7 sztuk i otrzymuję faktyczną cenę jednej dobrej sztuki: ~1,43 zł. Do tego trzeba doliczyć stratę czasu (a czasem i nerwów), ponowną wycieczkę do sklepu bo płytek zabrakło, itd. A za, powiedzmy, 15 złotych mogę kupić paczkę 10 innych płyt, z których nie wyrzucę ani jednej, nie stracę czasu, nerwów, itd.

Co się bardziej opłaca?

pawelblu 19.04.2003 10:34

Ja akurat wykupilem wszystkie ostatnie silver-silver z wilenskiej (nurkowalem po ostanie opakowania z dna i przeszukiwalem tyly pulek ;p )- zostaly juz tylko silver-blue :) . A na targowku jest odwrotnie - chyba wogole nie mieli silver-blue, a silver-silver mnostwo!
Bralem plyty z obu carrefourow (z 10 cake silver-silver) i ponadto 1 cake silver-blue z wilenskiej.

Teraz sie chyba promocja skonczyla bo w reklamowce juz ich nie maja.

pali 19.04.2003 03:01

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
te espery to silver-silver w szpindelku 10szt.

Ja miałem podobne problemy z silver-blue, silver-silver były ok.
tutaj ten szmelc opisałem
Też wszystkie z Carrefoura, na Wileńskiej - Ty w którym brałeś?

Trafiają się widocznie wadliwe pudełka, nie warto kupować. Tak sobie myślę, że łobuzy mogły pomieszać dobry towar z wadliwym - i już mniejsza cena, większy zysk

Sprezyn 19.04.2003 02:51

doszedlem ponadto do wniesku, ze lepiej troche dolozyc
i kupic za 14 zeta Dysany w Media Markt. Te sa bezbledne
i maja ladne wykresy w kprobe:)

Sprezyn 19.04.2003 02:49

te espery to silver-silver w szpindelku 10szt.
Ja tez wczesniej kupowalem i nie bylo problemu.
Ta partia wolno sie czyta a nagrywalem razy 8x...
Teraz otworzylem druga paczke i niby odtwarzacz cd
te czyta (poprzednie zacinaley sie w ok 60%).
A najgorsze bylo to, ze klinowaly mi sie w odtwarzaczu
cd!!!!!!!! Jutro moze zamieszcze jakies zrzuty

piotrek211 18.04.2003 23:43

uuuu esperanza to shit wiele plyt z danymi jakie nagralem po roku byly nie do odczytania,wiec przestalem to kupowac zaczolem platyny ale nie multispeed sa innej firmy i gorsze...oraz akossy nawet sa niezle ale nie na szybkie predkosci. Polecam TDK :) ale sa drozsze :(

pawelblu 18.04.2003 21:52

hm fakt faktem silver-blue maja u mnie wiecej bledow niz silver-silver, ale i tak nie jest to szokujaco :o duzo i wszystko dziala jak nalezy. A z esperanza przygode mial kiedys (ze 3 lata temu) moj znajomy - wypalil plyte z officem, przejechal palcem po lakierze i zostal mu on na palcu - od tamtej pory przestal uzywac esperanz, a wszyscy dookola niego pala na esperach wlasnie (w tym i ja). Zawsze znajdzie sie felerna partia . . . (najgorzej jak sie czlowiek zrazi do plyt po wlasnych doswiadczeniach bo potem trudno jest mu przezwyciezyc niechec do marki)

CIAPEK 18.04.2003 20:29

wypalam juz 3 serie tych Esperanz z Carrefoura (silver-blue i silver-silver) i żadna mi sie nie zwaliła!

No comment:) Fart?!

-=KoWaLiK=- 18.04.2003 19:00

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
Jak widzisz -=KoWaLiK=- Verbatim kosztuje 2.30 , jesli u ciebie taki sam kosztuje 1,40 to chyba znalazles sklep z najtanszymi plytami w Polsce ! 8-)

Nie w tym rzecz, u nas w BNialymstoku powstala siec sklepow ktora zaniza potwornie ceny, sprzedaja po cenach zakupu (prawie).

pali 18.04.2003 18:59

Re: Esperanzy z carrefura - padaka

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
szczerze odradzam - to jakis potworne odpady.

silver-silver czy silver-blue?
10 szt szpindel?

-=Shade=- 18.04.2003 18:53

Hmmm , ja kupuje w detalu. Jak u ciebie sa tansze plytki no to mozesz sie cieszyc ;) . W sumie jakbym troche pochodzil i zaopatrywal sie w plytki w innym miejscu to cena bylaby nizsza. Problem w tym ze mnie sie nie chce lazic zeby zaoszczedzic te 10 groszy.

Tu masz ceny z innego sklepu:
Platinum 700 Mb szpula 50 sztuk - 58 zl
Platinum 700 Mb szpula 25 sztuk - 30 zl
Platinum 700 Mb szpula 100 sztuk - 115 zl
Verbatim 700 Mb SuperAZO 48x SLIM - 2.30 zl ( 1-9 sztuk )
Verbatim 700 MB Extra szpula 50 szt. - 66 zl

Cytat:

Bluznisz czlecze !! A tak powaznie, coz to za ceny, za te pieniazki to ja mam Verby. 1,40 kosztuje Verb Superazzo, przynajmniej w Bialymstoku, nie wiem gdzie sie zaopatrujesz
Jak widzisz -=KoWaLiK=- Verbatim kosztuje 2.30 , jesli u ciebie taki sam kosztuje 1,40 to chyba znalazles sklep z najtanszymi plytami w Polsce ! 8-)

-=KoWaLiK=- 18.04.2003 18:35

Nie zrozumiales mnie, mowie o detalu w tym sensie ze ja kupuje po 1,40 Verby. Nie hurtowo, ja kupuje datalicznie. W churcie Verby mam 1,25.

pawelblu 18.04.2003 18:29

Na detalu to zawsze zrzynaja - w rulonie jest po 1,10 wiec detal moze isc po 1,20 - 1,30

Rybcia jest wporzo :chytry:

-=KoWaLiK=- 18.04.2003 18:24

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
on mowi chyba o detalu ^_^
platinum normalnie to stoi 1,10 (rulon)

Ja rowniez mowie o detalu :P

PS. fajna rypcia ^_^

ader2 18.04.2003 18:23

ja jestem z Bielska-Bialej i umnie platinumy terz po tyle chodza!
śląsk górą 8-) ;)

pawelblu 18.04.2003 18:20

on mowi chyba o detalu ^_^
platinum normalnie to stoi 1,10 (rulon)

-=KoWaLiK=- 18.04.2003 18:18

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
Platinium 700 Mb ze szpuli ( 1,30 zl ) lub w slimach ( 1,60 zl ).

AAAAAAAAaaaa... Bluznisz czlecze !! :D A tak powaznie, coz to za ceny, za te pieniazki to ja mam Verby. 1,40 kosztuje Verb Superazzo, przynajmniej w Bialymstoku, nie wiem gdzie sie zaopatrujesz ?

Wojtek Toruń 18.04.2003 17:30

Też mam kilkadziesiąt esperanza kupionych w Carrefour i Geant.
Kupowałem cake box 10 szt silver-silver.
Nagrywałem filmy i nawet muzykę i nie miałem problemów.
Nagrywam zawsze wolno ( muza x8, dane x24).
Może faktycznie jakaś partia wadliwa.
Niebieskich nie używam bo mi się nie podobają i zraziłem się jak kiedyś dostałem kupe softu na niebieskich i większość częściowo nieczytelna.
Pozdrawiam

pawelblu 18.04.2003 17:00

nagralem puki co 20 plyt esperanza z carrefoura i powiem tak:
mniej wiecej polowa: silver-silver - bardzo malo bledow < 20
mniej wiecej druga polowa: silver-blue - troche wiecej bledow < 100
Nie zdarzylo mi sie zeby ktoras plyta byla do wyrzucenia.
Moj kolega wypalil juz 100 plyt (silver silver glownie) z carrefoura i wszystkie sa do odczytu (nie schodzil ze speedem ponizej 40)
Przezornie nagrywalem 32/40x - moim zdaniem alarm nieuzasadniony
Po prostu trafiles kiepska partie.

ader2 18.04.2003 16:37

Cytat:

Shifu napisał: Wiadomo ze to naprawde dobre cd-eki sa drozsze ( Verbatim , Esperanza ).
Verbatim to tak ale esperanza sa po 90gr. i moim zdaniem to "gowno"

ader2 18.04.2003 16:33

Ja tez nagrywam na PLATINUM 700MB Multispeed maxymalna predkoscia jak daje nagrywara (24x) i jak narazie nie nazekam:)

-=Shade=- 18.04.2003 16:29

Dobre pytanie ader2. Ja np pale narazie tylko na Platinium 700 Mb ze szpuli ( 1,30 zl ) lub w slimach ( 1,60 zl ). Nie wiem czy sa to dobre plyty czy nie ale jak pale na 48 x i potem zrobie surface scan nero to nie ma zadnych zoltych ani tymbardziej czerownych sektorow wiec chyba plytki sa OK.
Wiadomo ze to naprawde dobre cd-eki sa drozsze ( Verbatim , Esperanza ).

ader2 18.04.2003 16:02

kozystajac z postu mam pytanie na jakich plytkach nagrywacie, jakie polecacie (oczywiscie w normalnych cenach:) )

Laser 18.04.2003 15:59

Witam !

A mama mówiła nie ufaj francuzom ;)

THx za nfo;)

Sprezyn 18.04.2003 15:57

Esperanzy z carrefura - padaka

szczerze odradzam - to jakis potworne odpady.
Szit jakiego nie widzialem przedtem - zle
wywazone, chyba nie tak wyciete bo jak
wlozylem do stacjonarnego cd to aby wyjac musialem
go rozkrecic. Ponadto kupa bledow, a predkosc
odczytu w nero cd speed tragedia:boks:
Odradzam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:18.