Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux i internet! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-internet-20189/)

Fantomas 25.04.2003 09:23

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
uwielbiam takie wypowiedzi... po prostu uwielbiam

co jeszce jest 'do dupy'? czego jeszcze nie powinienem uzywac bo nawet nie wiem jak wielka glupote popelniam?...

...

Wężyk do lewatywy, czopki, no i przede wszystkim pewien rodzaj papieru w rolce - niego raczej należy używać. :D :D :D

PS. Przepraszam, Sid, ale nie umiałem się powstrzymać - to dla rozładowania atmosfery, bo zaduzo zbyt drażliwych i nerwowych wypowiedzi ostatnio na OT.

Miłego dnia

Salvad0r 24.04.2003 19:52

Sluchaj, jesli naprawde potrzebujesz pomocy z tym modemem to Ci pomoge ale skoncentruj sie na tym co pisalem wczesniej. Zacznijmy od tego, ze musisz sprawdzic czy na 100% masz komunikacje z modemem, najlepiej zrobic to programem w konsoli - minicom. Daj znac na ile zrozumiales ostatnie zdanie, jesli bez problemu to uruchom minicoma i zobacz czy udalo mu sie "wejsc" do modemu (ma byc connected na dole). Jesli nic z tego nie zrozumiales to tez napisz, sprobuje prosciej. I podkreslam, nie wysmiewam sie a probuje pomoc, nie kazdy od razu byl specjalista i doskonale to rozumiem :-) Aczkolwiek to co teraz robisz to grzebanie palcem w.. hmm.. w piasku.

Teraz o checksum:
Checksum to suma kontrolna pliku, rodzaj weryfikacji ze sciagniety z ftp plik jest w 100% kopia pliku zrodlowego. Uruchom w konsoli program md5sum w taki sposob:

md5sum -c nazwa_pliku_do_sprawdzenia

...i zobacz czy wygenerowany ciag znakow odpowiada temu ktory masz w tamtej tabelce. Jak jest inny to znaczy ze sciagniety plik jest uszkodzony, mozesz go wtedy jedynie skasowac.

Weron 24.04.2003 19:48

To zainstalowalo sie czy nie w koncu?
Jak nie chce to sprobuj z parametrem nodeps.
A tak na marginesie to wejdz na jakies forum linuksowe i tam sie pytaj.
Bo wiecej sie tam mozna dowiedziec.
I lepeij postaraj sie o tarballe a nie rpm-y.

mallow 24.04.2003 19:44

Ilość załączników: 1
i jeszcze rys wersji ... sprawdzalem wesje jadra i jest identyczna .. i do czego jest te czeksum :P

mallow 24.04.2003 19:38

Ilość załączników: 1
PORAZ KOLEJNY PORUSZE TEMAT MOJEGO DUSZKA
mianowicie zainstalowalem ten modem klikajac na ikonke ze sterami wyswietlil mi sie komunikat o niepoprawnym podpisie a sterownik sciagnalelem na bank dobry
prosze o pomoc ! jak mam go zainstalowac !? tak jak napisalni tez nie dziala
wyjasnijcie mi krok po kruku bo ja tepy jestem
NIC NIE UMIEM I NIC NIE WIEM JESTEM TUMAN BITY W CIEMIE

mallow 24.04.2003 15:10

panowie udalo mi sie wkoncu zarzegnac problem z modemem na lx ... pozostaje tylko problem polaczenia ... cos trzeszczy .pokombinuje jeszcze i bedzie spox

Gorzala 23.04.2003 21:28

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Chyba nie zrozumiales. Ja korzystam z Win98SE a powyszy post byl ironiczny. Powiem wiecej, komp na ktorym mam W98SE nie widzial blue screen'a od zeszlego roku pomijajac problem z driverem do IDE (z mojej winy). Nie wiem wiec czemu piszesz ze sie wiesza. Nic sie nie wiesza i chodzi idealnie tylko trzeba umiec odpowiednio skonfigurowac system. Dziwie sie, kiedy slysze ze ktos ma problem z W98SE. Zdarzylo mi sie trzymac komputer z tym systemem i tydzien bez przerwy wlaczony i tez nie bylo problemu. Podnosi sie w ok. 12 sekund od wlaczenia zasilania a zamyka w ok 3 sekundy. I tak ma to wygladac, po Linux'ie jest to moj ulubiony system. A laikiem bynajmniej nie jestem.
Po 1. Doskonale zrozumialem Twoj ironiczny post ;)
Po 2. To co napisalem rowniez potraktuj jako typowa ironie...
...zdaje sobie sprawe z tego, iz dobrze "ustawiony" 98 chodzi bez jakichkolwiek problemow, nie winikajacych z bledu usera.

Pozdra!

P.S.
Jestem juz zmeczony, wiec nie chce mi sie wiecej pisac...moze jutro. ;)

Salvad0r 23.04.2003 21:19

Chyba nie zrozumiales. Ja korzystam z Win98SE a powyszy post byl ironiczny. Powiem wiecej, komp na ktorym mam W98SE nie widzial blue screen'a od zeszlego roku pomijajac problem z driverem do IDE (z mojej winy). Nie wiem wiec czemu piszesz ze sie wiesza. Nic sie nie wiesza i chodzi idealnie tylko trzeba umiec odpowiednio skonfigurowac system. Dziwie sie, kiedy slysze ze ktos ma problem z W98SE. Zdarzylo mi sie trzymac komputer z tym systemem i tydzien bez przerwy wlaczony i tez nie bylo problemu. Podnosi sie w ok. 12 sekund od wlaczenia zasilania a zamyka w ok 3 sekundy. I tak ma to wygladac, po Linux'ie jest to moj ulubiony system. A laikiem bynajmniej nie jestem.

Gorzala 23.04.2003 21:08

Cytat:

A najlepiej skroc z WindowsXP do Win98SE bo.. masz system do dupy :D
Ja nie wiem co Wam sie w 98 nie podoba??
Jesli zbycio sie go nie zasyfi, to chodzi z gora 1 zwiecha na dzien :P hehe...

-Sid-The-Rat=> 23.04.2003 21:01

Cytat:

uwielbiam takie wypowiedzi... po prostu uwielbiam

co jeszce jest 'do dupy'? czego jeszcze nie powinienem uzywac bo nawet nie wiem jak wielka glupote popelniam?...

...

kizio 23.04.2003 20:52

Cytat:

Windows 98 SE to jest po prostu (#&%(@@) przecierz to się zawiesza na każdym kroku! W XP nie miałem zwichy od 5 miechów a na 98SE to już po 4 dniach to było z 10 zwich! Najlepszy z Windowsów jaki widziałem na oczy to... MS Windows eXPerience!! I jego nazwa jest całkiem nie przypadkowa! Najlepszym krokiem MS było zrobienie Windows'a eXPerience!

Salvad0r 23.04.2003 19:27

Cytat:

cana napisa***322;(a)
skróć z windowsXP na winXP bo za długie ;)

cana 23.04.2003 18:45

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Teraz Qrw* lepiej??????????
NIE :)
skróć z windowsXP na winXP bo za długie ;)
pozdro

Salvad0r 23.04.2003 18:09

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
A może powiesz gdzie????
Kiziu, oto namiar na ciekawa strone: http://www.google.com/linux, wpisujesz tam w okienku kwerende 'what is ext3' lub 'system plikow ext3' i zaczynasz czytac.

Smartek 23.04.2003 17:57

Oj kizio..., a do czego niby sluza google? ||
pozdro ;) :glaszcze:

kizio 23.04.2003 17:36

Cytat:

Najpierw poczytaj co to jest journaling :-)
A może powiesz gdzie????

Salvad0r 23.04.2003 17:34

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
no to ext2 to pewnie ext1 z journalingiem bo podczas instalacji mam Journalized FS; ext2 i tak samo ext3!
Najpierw poczytaj co to jest journaling :-)

Salvad0r 23.04.2003 17:28

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
salvador ale jakbys chcial zauwazyc to jestem nowy na linuxie i to o czym piszesz to narazie czarna magia dla mnie ... to ze ty cos tam umiesz skryptami i daemonami to nie znaczy ze ja musze. Linuxa mam 3 dni i nie wiem wiec pytam !!!
No wlasnie o tym mowie. Jak zaczniesz Linux'a od okienek i bedziesz probowal postepowac tak samo jak z Windows, nie zastanawiajac sie i nie uczac jak to wszystko dziala, to z pewnoscia zbyt daleko nie zajedziesz. Tyle tylko probowalem powiedziec, bez jakiejkolwiek zlosliwosci i puszenia sie. Duzo w tych czasach ludzi ktorzy mowia "mam Linux'a" a tak naprawde jedyne co zrobili to przebrneli przez defaultowa instalacje (czyli ladujac na dysk pare giga smieci plus okienka) nie rozumiejac podstawowych rzeczy i nie zdajac sobie sprawy jak poteznym narzedziem dysponuja.

kizio 23.04.2003 17:24

Cytat:

Zaden blad. System plikow ext3 to po prostu ext2 z journalingiem.
no to ext2 to pewnie ext1 z journalingiem bo podczas instalacji mam Journalized FS; ext2 i tak samo ext3!

Salvad0r 23.04.2003 17:22

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
BŁĄD! Journalized FS: ext3!
Zaden blad. System plikow ext3 to po prostu ext2 z journalingiem.

kizio 23.04.2003 16:05

Cytat:

Przyznam, ze "Guru on Linux" wprowadza moim zdaniem w blad. Fachowiec w zakresie j.angielskiego bez problemu zrozumie, ze jestes Guru forum ktory uzywa Linux'a ale przecietny zjadacz liter moze to odczytac jako "fachowiec od Linux'a" mimo iz nalezaloby wtedy zmienic na "Linux Guru"... w efekcie zamet kosmiczny bo okazuje sie w tym watku, ze jedyne co masz wspolnego z Linuxem to system plikow ext2 na dysku i pare plikow na nim :-)
Teraz Qrw* lepiej??????????

mallow 23.04.2003 15:21

salvador ale jakbys chcial zauwazyc to jestem nowy na linuxie i to o czym piszesz to narazie czarna magia dla mnie ... to ze ty cos tam umiesz skryptami i daemonami to nie znaczy ze ja musze. Linuxa mam 3 dni i nie wiem wiec pytam !!!

kizio 23.04.2003 13:57

Cytat:

ext2
BŁĄD! Journalized FS: ext3!

Salvad0r 23.04.2003 03:11

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz???
Przyznam, ze "Guru on Linux" wprowadza moim zdaniem w blad. Fachowiec w zakresie j.angielskiego bez problemu zrozumie, ze jestes Guru forum ktory uzywa Linux'a ale przecietny zjadacz liter moze to odczytac jako "fachowiec od Linux'a" mimo iz nalezaloby wtedy zmienic na "Linux Guru"... w efekcie zamet kosmiczny bo okazuje sie w tym watku, ze jedyne co masz wspolnego z Linuxem to system plikow ext2 na dysku i pare plikow na nim :-)

Salvad0r 23.04.2003 03:05

Cytat:

kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?
mam zoltrixa spitita ?? jakies stery tzeba miec ??
bo ja juz nie wiem co mam robic :blee:

Miec to trzeba leb na karku :-) A tak na powaznie potrzebny jest modem tzw. pelny, a nie winmodem (wiekszosc modemow za 50-70zl nie spelnia tego warunku, zalecany jest modem zewnetrzny ale niekoniecznie, po prostu NIE winmodem). Inna rzecz, ze Linux to nie fetysz i forma szpanu a narzedzie pracy i do tego celu byl stworzony. W ostatnich latach probuje sie zrobic z Linux'a standard pod strzechy, m.in. po to pojawilo sie dosc atrakcyjne srodowisko graficzne. Wiekszosci "zaawansowanych" uzytkownikow Linux'a wydaje sie ze owe "Xwiny" to standard i podstawa "pracy". Nic bardziej mylnego... a dlaczego o tym pisze? Ano dlatego ze czytam cos takiego jak napisales wyzej i dochodze do wniosku ze od inteligentnego systemu wymagasz wiecej niz moze. Zarzuciles pewnie bez pojecia pare giga smieci na dysk, w tym okienka, i probujesz robic to samo co w Windows: klikac kolorowe ikonki. Tak naprawde to polaczenie modemowe uruchomic mozna jednym prostym skryptem ppp i to z konsoli, a nie srodowiska graficznego. Zareczam ze jest to i prostsze i skuteczniejsze niz zabawa z managerem ppp w okienkach. A przy okazji proponuje zaczac rozumiec jak dziala Linux, uczyc sie konsoli, narzedzi, basha, perla, skryptowania, rekompilacji jadra, konfigurowania uslug i daemonow, zabezpieczania skrzynki, itp. To sa prawdziwe zastosowania Linux'a i warto wiedziec te rzeczy i z setke innych zanim uruchomi sie okienka, a nie: "ikonke wcisnalem i nie polaczylo mnie, dziwny ten Linux jakis". A jak za ciezko to proponuje zostac poki co w Windows, nie trzeba tyle myslec :-)

P.S. Istnieje mozliwosc uzycia *niektorych* winmodemow pod Linux'em. Stosowne poradniki dostepne w Sieci.

Weron 22.04.2003 16:27

Mam winmodem i nie mam zadnych problemow z netem.
Ale mam na chipsecie lucenta i mozna latwo dla nie go znalezc stery.

cana 22.04.2003 13:46

ja próbowałem dwie różne Cobry i phantoma zmusić i niestety nic z tego nie wyszło ale do spirita /qrde zapomniale mz ja nie walczyłem z spiritem ;)/ to proponuję poszukać tu:

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv

http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv/hcf/do...s-license.html

pozdro

camfo 22.04.2003 13:23

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz???
No powiedzmy, że tak...

Smartek 22.04.2003 12:04

mallowex, jeszcze nie do pozegnania, bowiem kiedys widzialem jak ktos ma zoltriksie "jezdzil" :).
A co do tego "inicjalizacja modemu" to tylko dlatego, ze nie sterow i dlatego, ze konfigurowales 'go' przez X'y!
Niestety nie mam pojecia jak przez konsole/terminal skonfigurowac modem..., ja umiem tylko sdi..., nawet napisalem arta na linuxroot nt. konfiguracji sdi...
Polecam Ci google.pl powpisuj np. "zoltrix +linux", "zoltrix +sterowniki +linux"
Pokombinuj, mam nadzieje, ze cos znajdziesz, powodzenia ;)
pozdro ;)

djc 22.04.2003 11:14

Cytat:

kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?

Razem z linuxem rzadko kiedy ma się sterowniki do tzw. winmodemów, jakim jest Zoltrix Spirit, o ile w ogóle w jakiejś dystrubucji w ogóle są dołączane.
Musisz niestety poszukać w internecie sterowników napisanych przez jakichś hobbistów, chyba, że jakimś cudem zoltrix napisał również steroniki pod linuxa dla tego modemu (ale raczej wątpię).

mallow 22.04.2003 11:13

Cytat:

cana napisa***322;(a)
1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła :(/
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa :) wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro

czyly z internetem si moge pozegnac na linuxie ?

cana 22.04.2003 11:09

1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła :(/
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa :) wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/
pozdro

kizio 22.04.2003 11:01

camfo 22.04.2003 10:57

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!
Dobra spoko to był przecież żart...ale nie rozumiem Twojego ostatniego zdania, czyli
"a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa! " - jesteś guru na tym forum, ale masz linuxa...i co z tego??? - jakos nie rozumiem...

mallow 22.04.2003 10:35

kizio 22.04.2003 10:24

w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!

camfo 21.04.2003 22:52

Ja się na linuxie nie znam...ale to Ty podobno jesteś jak sam piszesz "Guru on Linux":) - więc w czym problem??????:P

kizio 21.04.2003 15:41

Linux i internet!

Dlaczego pod Linux'em bardzo wolno działa mi net??? Po windowsem i IE działa szybko a pod linux'em i mozzilom oraz Konquerorem strasznie muli! Mam Mandrake 9.1 net ustawiony prawidłowo, ip i te inne przypisane przez DHCP!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:54.