![]() |
Cytat:
PS. Przepraszam, Sid, ale nie umiałem się powstrzymać - to dla rozładowania atmosfery, bo zaduzo zbyt drażliwych i nerwowych wypowiedzi ostatnio na OT. Miłego dnia |
Sluchaj, jesli naprawde potrzebujesz pomocy z tym modemem to Ci pomoge ale skoncentruj sie na tym co pisalem wczesniej. Zacznijmy od tego, ze musisz sprawdzic czy na 100% masz komunikacje z modemem, najlepiej zrobic to programem w konsoli - minicom. Daj znac na ile zrozumiales ostatnie zdanie, jesli bez problemu to uruchom minicoma i zobacz czy udalo mu sie "wejsc" do modemu (ma byc connected na dole). Jesli nic z tego nie zrozumiales to tez napisz, sprobuje prosciej. I podkreslam, nie wysmiewam sie a probuje pomoc, nie kazdy od razu byl specjalista i doskonale to rozumiem :-) Aczkolwiek to co teraz robisz to grzebanie palcem w.. hmm.. w piasku.
Teraz o checksum: Checksum to suma kontrolna pliku, rodzaj weryfikacji ze sciagniety z ftp plik jest w 100% kopia pliku zrodlowego. Uruchom w konsoli program md5sum w taki sposob: md5sum -c nazwa_pliku_do_sprawdzenia ...i zobacz czy wygenerowany ciag znakow odpowiada temu ktory masz w tamtej tabelce. Jak jest inny to znaczy ze sciagniety plik jest uszkodzony, mozesz go wtedy jedynie skasowac. |
To zainstalowalo sie czy nie w koncu?
Jak nie chce to sprobuj z parametrem nodeps. A tak na marginesie to wejdz na jakies forum linuksowe i tam sie pytaj. Bo wiecej sie tam mozna dowiedziec. I lepeij postaraj sie o tarballe a nie rpm-y. |
Ilość załączników: 1
i jeszcze rys wersji ... sprawdzalem wesje jadra i jest identyczna .. i do czego jest te czeksum :P
|
Ilość załączników: 1
PORAZ KOLEJNY PORUSZE TEMAT MOJEGO DUSZKA
mianowicie zainstalowalem ten modem klikajac na ikonke ze sterami wyswietlil mi sie komunikat o niepoprawnym podpisie a sterownik sciagnalelem na bank dobry prosze o pomoc ! jak mam go zainstalowac !? tak jak napisalni tez nie dziala wyjasnijcie mi krok po kruku bo ja tepy jestem NIC NIE UMIEM I NIC NIE WIEM JESTEM TUMAN BITY W CIEMIE |
panowie udalo mi sie wkoncu zarzegnac problem z modemem na lx ... pozostaje tylko problem polaczenia ... cos trzeszczy .pokombinuje jeszcze i bedzie spox
|
Cytat:
Po 2. To co napisalem rowniez potraktuj jako typowa ironie... ...zdaje sobie sprawe z tego, iz dobrze "ustawiony" 98 chodzi bez jakichkolwiek problemow, nie winikajacych z bledu usera. Pozdra! P.S. Jestem juz zmeczony, wiec nie chce mi sie wiecej pisac...moze jutro. ;) |
Chyba nie zrozumiales. Ja korzystam z Win98SE a powyszy post byl ironiczny. Powiem wiecej, komp na ktorym mam W98SE nie widzial blue screen'a od zeszlego roku pomijajac problem z driverem do IDE (z mojej winy). Nie wiem wiec czemu piszesz ze sie wiesza. Nic sie nie wiesza i chodzi idealnie tylko trzeba umiec odpowiednio skonfigurowac system. Dziwie sie, kiedy slysze ze ktos ma problem z W98SE. Zdarzylo mi sie trzymac komputer z tym systemem i tydzien bez przerwy wlaczony i tez nie bylo problemu. Podnosi sie w ok. 12 sekund od wlaczenia zasilania a zamyka w ok 3 sekundy. I tak ma to wygladac, po Linux'ie jest to moj ulubiony system. A laikiem bynajmniej nie jestem.
|
Cytat:
Jesli zbycio sie go nie zasyfi, to chodzi z gora 1 zwiecha na dzien :P hehe... |
Cytat:
co jeszce jest 'do dupy'? czego jeszcze nie powinienem uzywac bo nawet nie wiem jak wielka glupote popelniam?... ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
skróć z windowsXP na winXP bo za długie ;) pozdro |
Cytat:
|
Oj kizio..., a do czego niby sluza google? ||
pozdro ;) :glaszcze: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
salvador ale jakbys chcial zauwazyc to jestem nowy na linuxie i to o czym piszesz to narazie czarna magia dla mnie ... to ze ty cos tam umiesz skryptami i daemonami to nie znaczy ze ja musze. Linuxa mam 3 dni i nie wiem wiec pytam !!!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
P.S. Istnieje mozliwosc uzycia *niektorych* winmodemow pod Linux'em. Stosowne poradniki dostepne w Sieci. |
Mam winmodem i nie mam zadnych problemow z netem.
Ale mam na chipsecie lucenta i mozna latwo dla nie go znalezc stery. |
ja próbowałem dwie różne Cobry i phantoma zmusić i niestety nic z tego nie wyszło ale do spirita /qrde zapomniale mz ja nie walczyłem z spiritem ;)/ to proponuję poszukać tu:
http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv http://www.mbsi.ca/cnxtlindrv/hcf/do...s-license.html pozdro |
Cytat:
|
mallowex, jeszcze nie do pozegnania, bowiem kiedys widzialem jak ktos ma zoltriksie "jezdzil" :).
A co do tego "inicjalizacja modemu" to tylko dlatego, ze nie sterow i dlatego, ze konfigurowales 'go' przez X'y! Niestety nie mam pojecia jak przez konsole/terminal skonfigurowac modem..., ja umiem tylko sdi..., nawet napisalem arta na linuxroot nt. konfiguracji sdi... Polecam Ci google.pl powpisuj np. "zoltrix +linux", "zoltrix +sterowniki +linux" Pokombinuj, mam nadzieje, ze cos znajdziesz, powodzenia ;) pozdro ;) |
Cytat:
Musisz niestety poszukać w internecie sterowników napisanych przez jakichś hobbistów, chyba, że jakimś cudem zoltrix napisał również steroniki pod linuxa dla tego modemu (ale raczej wątpię). |
Cytat:
|
1. dla winmodemów jest mało sterów pod linuxa a ten duszek to winmodem / można spróbować zmodować inne stery dla podobnych wynalazków /jak się poszuka to znajdzie się i stery i co trzeba zmienić/ ale jak testowałem parę to niestety kicha z tego wyszła :(/
2. u mnie na zewnętrznym i rh 7.x /tęczak też od zoltrixa :) wszystko chodziło ładnie i bez żadnych kłopotów i na operze i na galeoniku/ pozdro |
Jest to jednoczesne przedstawienie przedstawienie 2 rzeczy, w tym przypadku jestem Guru na forum (mam powyżej 1000 postów) a także dl;a infroamcji jest że mam linux'a kapujesz???
|
Cytat:
"a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa! " - jesteś guru na tym forum, ale masz linuxa...i co z tego??? - jakos nie rozumiem... |
kizio ty sie ciesz ze ci wogole chodzi ... bo moja przygoda z netem skonczyla sie na tym ze pisze "inicjalizacja modemeu" i sie polaczyc wogole nie moge ?? czy modem musi byc zgodny z lx ?
mam zoltrixa spitita ?? jakies stery tzeba miec ?? bo ja juz nie wiem co mam robic :blee: |
w statusie mam tak. ale to nie znaczy że jestem Guru w Linuksie! Każdy kto na forum przekroczył 1000 postów to może się nazywać Guru! A mój status zaczerpnąłem od Laser'a (on ma >>>Guru on 2k<<<) a ja mam Guru na Linuksie czyli jestem guru na tym forum ale mam linuxa!
|
Ja się na linuxie nie znam...ale to Ty podobno jesteś jak sam piszesz "Guru on Linux":) - więc w czym problem??????:P
|
Linux i internet!
Dlaczego pod Linux'em bardzo wolno działa mi net??? Po windowsem i IE działa szybko a pod linux'em i mozzilom oraz Konquerorem strasznie muli! Mam Mandrake 9.1 net ustawiony prawidłowo, ip i te inne przypisane przez DHCP!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:54. |