Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Unia Europejska: TAK czy NIE? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/unia-europejska-tak-czy-nie-20260/)

Salvad0r 23.04.2003 03:37

Unia Europejska: TAK czy NIE?

Zbliza sie referendum. Ciekaw jestem co sadzicie o planowanej akcesji Polski do UE. Moze ktos mialby ochote wpisac sie wraz z uzasadnieniem swojego stanowiska w tej kwestii? Proponuje unikac ogolnikow typu "tak bo tak" i "nie bo nie" i konkretnie podawac logiczne argumenty za lub przeciw, ktore maja wplyw na podjeta decyzje. Biorac pod uwage ilosc uzytkownikow tego Forum oraz to, ze wszyscy jestesmy zarejestrowani moze byc ciekawie w sensie wiarygodnosci trendow :-)

Pawel_k 23.04.2003 07:35

ja tam jestem za bo przynajmniej bedzie latwiej podrozowac (w tym w poszukiwaniu pracy), sklepy beda mialy wiekszy asortyment i przede wszystkim da sie rolnika w dupe ze wreszcie zaczna ziemie uprawiac zamiast drobi blokowac :P
a i jeszcze dzieki temu tacy kosmici jak Leppeer Janowski i Giertych odleca na swoje Bialorusie :D

paput2000 23.04.2003 07:55

"Tak" - jedyna chyba szansa aby coś z tym polskim burdelem zrobić.

ThanatoS 23.04.2003 08:37

Niestety ale teraz trzeba juz powiedziec TAK. A wina to pierwsze cztery lata demokracji po komunistycznej (rozkradanie naszego panstwa i niszczenie wszystkiego co jest oplacalne [czyli niszczenie konkurencji dla zachodu])

cana 23.04.2003 09:26

Anioł śmierci ma rację, w aktualnej sytacji już nie ma innego rozsądnego wyjścia niz TAK
choć nie jestem fanem eurosocjalistycznej demokracji
a dlaczego tak?
wystarczy poczytać prasę i samemu wyciągnąć wnioski na temat kondycji Polski i naszych "elyt" / czasami wydaje mi się że H. Frank miał rację..., tylko ze inaczej wybierał bym tych do eliminacji
jak to już kiedyś gdzieś napisano ;) "... miałeś chamie złoty róg..."
dzięki ostatnim 13 latom "transformacji ustrojowej" za marne kolorowe świecidełka i parę szmatek zniszczono w kraju to co jeszcze po upadku PRL trzymało się całkiem dobrze i zaprzepaszczono wiele atutów ktore kraje ościenne potrafiły wykorzystać :(
BTW czy zawsze musi być tak że gdzie polaków 3 tam 4 partie?

pozdro

mapsajm 23.04.2003 10:10

a wy znowu o tym...
niedługo będziemy zakładać tematy o błyskotliwej nazwie - "niewiem, jak zagłosować. pomóżcie. wyboru na horyzoncie";):)

para 23.04.2003 10:49

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
a wy znowu o tym...
niedługo będziemy zakładać tematy o błyskotliwej nazwie - "niewiem, jak zagłosować. pomóżcie. wyboru na horyzoncie";):)

Pytanie jest jak najbardziej na czasie.
Druga sprawa to, że już rzygać mi się chce jak je słyszę,
bo powtarzają to codziennie po kilka razy w wiadomościach od kilku miesięcy.

jasut 23.04.2003 11:30

Re: Unia Europejska: TAK czy NIE?

Zdecydowanie TAK. Myślę, że akcesja do Unii nie ma alternatywy. Jak nie Unia to co? Białoruś?

Adalis 23.04.2003 12:09

Witam !
Ja jestem również ZA. Myśle że gorzej to chyba już nie może być w naszym kraju. Jednak deneruje mnie strasznie jak widzę jak te całe SLD pcha się do tej UNI aż mi się nie dobrze robi.
POZDROWIAM

mati1700 23.04.2003 12:41

A ja jestem na NIE .Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wypowiedź : możemy być w Europie ,ale nie musimy być w UE. Oczywiscie to nie jest jedyny mój argument. Poza tym doskonale wiem ,że i tak dopną swego i wejdziemy do Unii Elizejskiej ;)

januszp 23.04.2003 13:32

Moz temat : "Jaki najwiekszy kit słyszeliście z ust polityka ,który został podany jako argumentację za przystąpieniem do Unii ?" .

Nie jestem stary ale pamiętam czasy komuny ,pamietam czasy Solidarności i pamiętam początki dzisiejszych ("dziwnych") rządów .
Powiem tylko tyle :
nie wierze kampaniom reklamowym ,nie wierze telewizji ,nie wierze prasie .
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat byłem cały czas okłamywany ,przez ten czas zmieniło się kilkakrotnie nasze prawo - to co kedyś było legalne - dziś jest przestępstwem i odwrotnie .
Moja cierpliwość naprawdę się już wyczerpała .
Dlatego wątpie aby naszym przywódcom zalezało na szarej masie ,do której należymy ,wątpie aby ewentualna pomoc ze strony unii była wykonana w świetle prawa i człowieczeństwa .Człowiek w tym wszystkim dawno stracił znaczenie .Jeśli ktoś wierzy że w imie unii stworzy się w krajach dobrobytu zachodniego naraz 100.000 miejsc pracy dla naszych bezrobotnych rodaków to powinien przemysleć to jeszcze raz .
Z drugiej strony taki kraj jak Polska ,która praktycznie nie ma praktycznie swej tozsamości rynkowej (większość firm które mogły przynosić zyski są sponsorowane kopitałowo - (czyt. sprzedane) przez firmy zagraniczne będzie miała poważne problemy aby zaistnieć na rynkach unii .
Być może są jeszcze w naszym kraju szczątkowe rynki zbytu gotowe wchłonąć jakieś winko francuskie ,czy czekolade niemiecką kosztem rodzimych firm ,które jak to się mówi nie nadąrzają za gospodarka rynkową ,być może jakies kolejne obiecane kredyty odlożą na później zgon tego kraju ,być może ...
Napewno jednak kilkaset osób zarobi na tym krocie .
Pesymistyczne nastawienie - ktoś powie ? ,a jakie ma być kiedy wszystkie obiecanki naszej władzy odkad pamiętam nigdy nie miały pokrycia ? .
W tym kraju nigdy sie nic nie opłacało wytwarzać ,produkować .Ludzie pracują po 12 godzin ,bo ktoś im powiedział że ich praca jest niewydajna ,ludzie na obiad konsumuja bułke z serem bo ktos im powiedział iż najpierw trzeba zacisnąć pasa ,ludzie kupuja wietnamskie "adidasy" bo ktos im powiedział że żyją ponad stan .
Fałszowanie glosów w sejmie podczas głosowania miało już nieraz miejsce .
Fałszowanie ,przekupstwo podczas wyborów mialo juz miejsce .
Sejm glosuje jak chce ,prawica kuma się z lewicą a mnie się wmawia że głosowanie to mój obywatelski obowiązek ? ,że dalsze dzieje tego kraju sa w moich rękach ?.
Szkoda że takie piękne słowa poparte czynami nie padaja w urzędach pracy ,czy na dworcach ,gdzie bezdomni wsuwają gazete popijając kranówą .
Wszystkim tym ,zamieszanym w wysokie struktury naszego państwa tez mógłym powiedzieć : "wiecie co ? - weźcie się lepiej do roboty" .
No trochę się nietematycznie rozpisałem (biorąc pod uwagę tematyke tego forum)ale przynajmniej troche mi ulżyło .
Pozostała jeszcze odpowiedź na główne pytanie ?.
Odpowiem może tak : "Prosze o inny zestaw pytań" .jaro

esem 23.04.2003 13:59

TAK 8)

CIAPEK 23.04.2003 14:02

wszystko i na temat:
NIE MA DLA POLSKI INNEJ SZANSY, GORZEJ JUŻ BYĆ NIE MOŻE! W RAZIE NIE PRZYSTĄPIENIA DO UE POLSKA BĘDZIE ZAŚCIANKIEM EUROPY DO POTĘGI. GDY CZECHY I INNI RÓWNOLEGLI KANDYDACI WEJDĄ DO UE MY BĘDZIEMY PORÓWNYWAĆ SIĘ Z ROSJĄ, RUMUNIĄ I INNYMI NAJBARDZIEJ ZACOFANYMI KRAJAMI EUROPY! EUROPA NAS W PEWNYM SENSIE OPUŚCI A RYWALE PÓJDĄ NA PRZÓD

GOŃMY FRANCJE, NIEMCY ITP. A NIE ODDALAJMY SIĘ RÓWNAJĄC DO RUMUNII ITP.!

TAK DLA UE!

Fantomas 23.04.2003 14:32

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
[B]Moz temat : "Jaki najwiekszy kit słyszeliście z ust polityka ,który został podany jako argumentację za przystąpieniem do Unii ?" .
...
Jaro, odnoszę wrażenie jakbyś czytał w moich myślach.

Ja rozumiem tę konieczność, jaką widzą nasi wyżsi urzędnicy państwowi (opcja polityczna nie ma znaczenia). Pomógł mi w tym kuzyn mojej żony, który mieszka i pracuje w Niemczech, informując mnie o zarobkach tamtzejszych urzędników.
Reszta nie ma znaczenia. Jak będę głosował - nie wiem. Może na "Tak", by jakoś prawo uporządkowano, ale czy to będzie możliwe? Ech... Salvad0r, wywołałeś wilka z lasu.
Miłego dnia

mapsajm 23.04.2003 14:39

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
[B]wszystko i na temat:
NIE MA DLA POLSKI INNEJ SZANSY, GORZEJ JUŻ BYĆ NIE MOŻE!
oczywiście, że może

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
W RAZIE NIE PRZYSTĄPIENIA DO UE POLSKA BĘDZIE ZAŚCIANKIEM EUROPY DO POTĘGI.
fajnie jest być zaściankiem:cool:

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
GDY CZECHY I INNI RÓWNOLEGLI KANDYDACI WEJDĄ DO UE MY BĘDZIEMY PORÓWNYWAĆ SIĘ Z ROSJĄ, RUMUNIĄ I INNYMI NAJBARDZIEJ ZACOFANYMI KRAJAMI EUROPY! EUROPA NAS W PEWNYM SENSIE OPUŚCI A RYWALE PÓJDĄ NA PRZÓD

GOŃMY FRANCJE,
patataj... ptatataj...
Cytat:

NIEMCY
patataj... patataj...
Cytat:

A NIE ODDALAJMY SIĘ RÓWNAJĄC DO RUMUNII ITP.!
prrrr!!!...

przepraszam, ale poprostu nie mogłem się opanować^_^ :D ^_^

CIAPEK 23.04.2003 14:47

a piej se piej mapsajm!:D

widocznie źle mnie zrozumiałeś.

Te państwa to przykłady!!! (( Jak także pisałem!

Wiadome, że chodzi o porównanie "wschodu-zachodu"!
AMEN

prrrrrrrr:D

mapsajm 23.04.2003 14:51

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
a piej se piej mapsajm!:D

widocznie źle mnie zrozumiałeś.

Te państwa to przykłady!!! (( Jak także pisałem!

Wiadome, że chodzi o porównanie "wschodu-zachodu"!
AMEN

prrrrrrrr:D

nie chodziło mi o państwa. po prostu zauważyłem twoje niesamowite poczucie humoru - każdy czytający to człowiek pewnie by nie zauważył, że za poważnym tonem twej wypowiedzi kryje się wykpiwanie całego tematu.:) trzymaj tak dalej:cool:

CIAPEK 23.04.2003 14:59

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
nie chodziło mi o państwa. po prostu zauważyłem twoje niesamowite poczucie humoru - każdy czytający to człowiek pewnie by nie zauważył, że za poważnym tonem twej wypowiedzi kryje się wykpiwanie całego tematu.:) trzymaj tak dalej:cool:
:blee: o co Ci stary chodzi?! Co ty chcesz przez tą swoją całą psychologie udowodnić?!
Może i mam poczucie humoru, ale nie w takich tematach. Nie kpie sobie tu z niczego!

I ty dobrze o tym wiesz ;)! Referendum nadchodzi, ponad połowa polaków na nie nie pójdzie i głównie Ci co nie pójdą potem będę na coś narzekać, komentować to co się stało do czego nawet ręki nie przyłożyli. Tak jest przy każdych wyborach! Nie chodzą na wybory, a potem narzekają na wybór!:D

Mapsajm! Skończmy! Wiem zresztą, że ten post był troche zabawny ;), ale przesłanie jest prawdziwe i zgłębi mego serca i rozumu :)

Salvad0r 23.04.2003 17:38

Czytam Wasze wypowiedzi i argumenty z zainteresowaniem, resztkami sil powstrzymujac sie przed rozpoczeciem dyskusji ale i na to zapewne przyjdzie czas :-) Poki co czekam z niecierpliwoscia na wiecej komentarzy.

Po namysle dopisuje takie pytanie do szanownych uzytkownikow Forum:
czy wiecie co to jest EOG?

Gorzala 23.04.2003 17:50

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Czytam Wasze wypowiedzi i argumenty z zainteresowaniem, resztkami sil powstrzymujac sie przed rozpoczeciem dyskusji ale i na to zapewne przyjdzie czas :-) Poki co czekam z niecierpliwoscia na wiecej komentarzy.

Po namysle dopisuje takie pytanie do szanownych uzytkownikow Forum:
czy wiecie co to jest EOG?

Wypowiadac sie nie bede, bo prawa golsu jeszcze nie mam... :P

Ale EOG to (juz, hehe) wiem co to jest.

Pozdra!

Maciej 23.04.2003 18:59

TAK ...DLA POLSKI 8)

brzuszki 23.04.2003 19:22

Nigdy nie byłem tak rozdarty.
Eurokomuna -brrrrrrrrrr.Jak zobaczyłem wczoraj jak posłowie SLD rodośnie szykują sie na bruxelki to mnie trafia.
Jak pomysle o niemieckim socjalu,czy francuskiej megalomanii to tez mnie trafia.
Ktoś napisał wyzej -gońmy Francję i Niemcy o tempore,o mores...
W oczekiwaniu na brukselskie etaty wstrzymuje się konkretne gospodarcze posunięcia,bo -"a nuż nam zaszkodzą w przystąpieniu do Unii",tj.konkretne osoby muszą sie na tym anszlusie ustawić,a reszta potem.
Unia pokazała już gdzie nas widzi i ile mamy głosu - sprawa poparcie dla USA w ataku na Iran.
Nasze poparcie było politycznie niewygodne,ale pokusa ulg przy zakupie F16... Jednak Powell juz sie dogaduje z kraczącą do wczoraj Francją,Niemcami i ONZ,bo "nie może zabraknąć Europy przy odbudowie Iraqu"^_^ ^_^ ^_^
Unia Europejska - czym innym jest dla Niemca,czym innym dla Greka,czy Portugalczyka,a czym innym dla nas.
Zurzędniczenie Unii to powtórna sowietyzacja,brrrrrrrrr!
Qrde,ale w tej naszej Polsce to już sie takie jaja dzieją,że śmiechu zaczyna brakować.
Kiedy Szwajcaria nie radzac sobie ze swoją gospodarką oddała sie pod komisaryczny zarząd Ligi Narodów,źle na tym nie wyszła,choc sama LN była krytykowana jak UE dziś.
Zbiurokratyzowana i skorumpowana Unia mogłaby być alternatywą dla polskiego burdelu?
Nie wiem jak głosować,qkq,no nie wiem.
I dziwię się tym którzy sa już zdecydowani,na tak,lub nie.

mapsajm 23.04.2003 19:33

Cytat:

brzuszki napisa***322;(a)
Nigdy nie byłem tak rozdarty.
Eurokomuna -brrrrrrrrrr.Jak zobaczyłem wczoraj jak posłowie SLD rodośnie szykują sie na bruxelki to mnie trafia.
Jak pomysle o niemieckim socjalu,czy francuskiej megalomanii to tez mnie trafia.
[...]

jakby ktoś nie wiedział, co Brzuszka trafia, to Brzuszka trafia szlag:)

brzuszki 23.04.2003 19:37

jasny szlag((

mapsajm 23.04.2003 19:39

jasna to jest cholera, ale niech będzie:3msie:

brzuszki 23.04.2003 20:38

Wcześniej TV z premierem w tle kusiła:
-Młodzi-głosujcie za Unią-bedziecie mogli wyjechac do pracy!
Jejejej - garki do zmywania czekają.To ci dopiero argument-taka atrakcja!
Ale dziś w dzienniku TV prawdziwa bomba-
lektor oznajmił:
po weiściu do Unii be dzie tańszy alkohol:D

Kto chce- wyjedzie do arbaitu,a kto zostanie-otywyte bo ciapa - będzie mógł sie nawalić taniej???

Remix 23.04.2003 20:49

Witam!

widze, ze wiekszosc wypowiedzi jest podobna i pewnie powtorze to co inni :)

Jestem ZA UE, choc mam pewne obawy. Wejscie Polski do UE to jedyna szansa na poprawienie warunkow (alternatywa mogloby byc jedynie przystapienie do ukladu gospodarczego z USA - nie pamietam jak sie ten uklad nazywa). Naszym rodzicom na pewno nie bedzie lepiej, nam - mozliwe ze juz sie poprawi, ale trzeba patrzec perspektywicznie - nasze dzieci i wnuki na pewno beda juz mialy lepiej. A pan Lepper i jego poj**** swita tylko maci w umyslach biednych ludzi. Oni sobie nie zdaja sprawy, ze glosujac na NIE - skreslaja przyszlosc swoich potomkow!

HEHE, nawet jak spoleczenstwo zaglosuje na NIE, to sejm i senat zaglosuja na TAK i WEJDZIEMY do UE :)

-Sid-The-Rat=> 23.04.2003 20:59

hmm - jak zle pojdzie to za rok SARS wszystkich wybije i nie bedzie takich dyskusji (obrzydliwie juz oklepanych, ocierajacych sie momentami o fanatyzm)

prawda ze mila perspektywa?

Salvad0r 23.04.2003 21:05

Czas mija, opini coraz wiecej, a tych ktorzy, nakreceni propaganda telewizyjna bylego towarzysza PZPR - Wiatra, powtarzaja ze UE to nasza jedyna szansa pytam: czy slyszeliscie o EOG? Bo w telewizji zapewne nie mowia.. oczekuje wiec odpowiedzi od userow, ktorzy swoje zdanie o celowosci akcesji lub jej braku ksztaltuja przy uzyciu innych niz postkomunistyczna telewizja srodkow. A cala reszte zachecam do dalszej wymiany pogladow.

Dodam, ze jak dotad to jestem lekko zszokowany poziomem argumentow entuzjastow akcesji jak rowniez ich wiedza o tym co wlasciwie oznacza dla Polski ewentualna akcesja do UE, a takze niska swiadomoscia tego co nas tam czeka. Czyzby naprawde propaganda dawnych towarzyszy byla tak skuteczna? Czy po prostu glosu nie zabrali jeszcze ludzie z odpowiednio szerokim horyzontem myslowym (pomijajac nielicznych ktorzy juz sie jako-tako wypowiedzieli) ?

Gorzala 23.04.2003 21:13

Cytat:

Czas mija, opini coraz wiecej, a tych ktorzy, nakreceni propaganda telewizyjna bylego towarzysza PZPR - Wiatra, powtarzaja ze UE to nasza jedyna szansa pytam: czy slyszeliscie o EOG? Bo w telewizji zapewne nie mowia.. oczekuje wiec odpowiedzi od userow, ktorzy swoje zdanie o celowosci akcesji lub jej braku ksztaltuja przy uzyciu innych niz postkomunistyczna telewizja srodkow. A cala reszte zachecam do dalszej wymiany pogladow.

Dodam, ze jak dotad to jestem lekko zszokowany poziomem argumentow entuzjastow akcesji jak rowniez ich wiedza o tym co wlasciwie oznacza dla Polski ewentualna akcesja do UE, a takze niska swiadomoscia tego co nas tam czeka. Czyzby naprawde propaganda dawnych towarzyszy byla tak skuteczna? Czy po prostu glosu nie zabrali jeszcze ludzie z odpowiednio szerokim horyzontem myslowym (pomijajac nielicznych ktorzy juz sie jako-tako wypowiedzieli) ?

No przeciez pisalem, ze juz wiem... :P

Wojtek Toruń 23.04.2003 21:22

Jestem NIE
Nie chce rozpoczynać dyskusji ale martwi mnie perspektywa benzynki za 2 euro, chlebusia za 1 euro, no i niestety papierosków za 3 euro i starych zarobków przeliczonych wprost na euro.
Stwierdzenia, że wszystko nie podrożeje od razu, nie kupuje.
Już nasi przy korycie się o to postarają zeby to było szybko - bo dziura w budżecie jest do załatania no i muszą sobie z czegoś zapłacić pensyjki na poziomie europejskim no i składeczki do UE tez trzeba będzie zapłacić.
Perpektywa pracy dla wszystkich to dla mnie mrzonka.
bo jeszcze będą musieli chcieć nas zatrudnić - a nie my chcemy się tam zatrudnić.
ITD ...
Trochę nas już naoszukiwali - dlatego nie wierzę w piękne ich słówka.
Zwróćcie uwagę ze wszyscy u korytka już mają zaklepane cieplutkie posadki w Brukseli i to jest odpowiedzią dla mnie dlaczego tak usilnie nas namawiają do tego.
Takie jest moje zdanie w tym temacie.
Chciałbym dodać że już troche pożyłem ( 44 ).

Pozdrawiam

PS Uważam że i tak wejdziemy choćby mieli zfałszować referendum.

brzuszki 23.04.2003 21:28

Cytat:

Czas mija, opini coraz wiecej, a tych ktorzy, nakreceni propaganda telewizyjna bylego towarzysza PZPR - Wiatra, powtarzaja ze UE to nasza jedyna szansa pytam: czy slyszeliscie o EOG?

Ja nie słyszałem:idea:
Jesli nie pisali o tym w "Najwyższym Czasie",to nie kumam o co chodzi;)

A do Remixa-chodzi o NAFTA-stowarzyszenie krajów wspólpracujących gospodarczo z USA.
Było o tym - był kwik,ze to za daleko /?/.Może i daleko,ale właśnie toczą się rozmowy z Singapurem:)

Salvad0r 23.04.2003 21:49

Cytat:

Jak nie slyszales to Ci wyjasnie. Moze i innym zapatrzonym w telewizje pelna propagandowek postkomunistow cos sie przejasni, ze to co nam wmawia telewizja to nie do konca prawda. Do rzeczy:

Europejski Obszar Gospodarczy (EOG) jest ukladem w ramach którego dobrodziejstwa Wspólnego Rynku (tzw. cztery wolnosci) obejmuja panstwa spoza Unii.

Obowiazuje w EOG:

1. wolny przeplyw towarów przemyslowych
2. wolny przeplyw kapitalu
3. wolny przeplyw uslug
4. wolny przeplyw sily roboczej

Do EOG naleza wszystkie panstwa Unii, Norwegia, Islandia i Liechtenstein. Nie wielkosc tych panstw jest tu istotna, a fakt istnienia mechanizmów prawnych i ekonomicznych okreslajacych zasady wzajemnych stosunków.

Panstwa pozaunijne nalezace do EOG zachowuja wlasna polityke rolna, i moga chronic wlasny rynek rolno-spozywczy. Krotko mowiac, nie tracimy suwerennosci, nie bedzie nam Bruksela mowila ile i kiedy mamy zaplacic rolnikom oraz nikt nie wymagalby od nas certyfikatow za 1 milion nowych zlotych tylko po to zebysmy mogli we wlasnym kraju produkowac czy sprzedawac (tak tak, to nie zart).

Innymi slowy: uczestnictwo Polski w Europejskim Obszarze Gospodarczym niosloby dla naszego kraju wszelkie ekonomiczne dobrodziejstwa pelnego czlonkostwa w Unii Europejskiej, jednoczesnie nie narazajac go na olbrzymie zagrozenia zwiazane z fatalnymi warunkami narzuconymi Polsce w obszarze rolnictwa i finansów. Wrecz byloby to lepsze rozwiazanie dlatego ze zgodnie z podanym wyzej p.4 nie obowiazywalyby nas jakiekolwiek ograniczenia w podejmowaniu pracy w DOWOLNYM kraju UE.

Dlaczego wiec nie mowi sie o tym? Ano dlatego, ze EOG nie zapewnia posadek kilkudziesieciu tysiacom cieplych dup juz szykujacym sie do pracy w magistratach unijnych na terenie kraju (stawki od 2 do 10 tysiecy euro miesiecznie, np. zwykla sekretarka po sredniej szkole 2.5 tysiaca euro). Nie ma tam takze miejsca dla "poslow" i innych dupowlazow. Nie ma tez "kredytow" ktore mozna rozkrasc w waskim gronie.

Ciekawe? Raz jeszcze podkreslam: EOG nie jest w niczym gorszy a zapewnia nam PELNA NIEZALEZNOSC od ukladow unijnych, czyli np. jesli UE narzuca limit produkcji statkow w polskich stoczniach do 3 rocznie (a potrafia produkowac 10x wiecej!) to EOG niczego takiego nie robi. W UE jesli chcemy pomoc wlasnym rolnikom to najpierw musimy wyprosic (!!!) zgode u wszystkich panstw unijnych, w EOG - nie. UE odbierze nam niezaleznosc ekonomiczna, np. Narodowy Bank Polski juz nie bedzie polski tylko niemiecki (tak, tak), EOG by tego nie zrobil. Wniosek? Ktos ma interes w tym, zeby stalo sie tak, a nie inaczej.

Sprobujcie pomyslec zanim dacie sie zrobic bylym kacykom PZPR w balona.

ZbigNieff 23.04.2003 21:52

Lubie Leppera... ;p ale powiem TAK - UE to nasze FUTURE :)

Remix 23.04.2003 22:00

Cytat:

A do Remixa-chodzi o NAFTA-stowarzyszenie krajów wspólpracujących gospodarczo z USA.
Było o tym - był kwik,ze to za daleko /?/.Może i daleko,ale właśnie toczą się rozmowy z Singapurem:)

Witam!

no wlasnie NAFTA :) przypomnialo mi sie zanim tu zajrzalem znowu... ale dzieki za podpowiedz

NAFTA bylaby dla nas duzo lepsza niz UE... szczerze powiem, ze wole byz w sojuszu gospodarczym z USA, niz ze zdrajcami Francja i Wilka Brytania, nie wspominajac juz o Niemcach.

ale suma sumarum skoro NAFTA dla Polski przepadla (chociaz nigdy nic nie wiadomo) to nie ma innej mozliwosci, jak przystapic do UE.

brzuszki 23.04.2003 22:01

Cytat:

Moze i innym zapatrzonym w telewizje pelna propagandowek postkomunistow cos sie przejasni.

Nie uważam sie za naiwnego oglądacza TV:)
ale dzięki za wyjaśnienie.Wiem,o czym piszesz,nie wiedziałem,ze to się akurat tak nazywa.
A ponieważ nie wiąze się to z etatami w Brukseli,nie wówi się o tym.
Jest jeszcze Układ z Sheengen,bez W.Brytanii i Irlandii,tak jak jest jeszcze wiele różnych niespodzianek w samej Unii,o których się nie mówi.

januszp 23.04.2003 22:03

Cóż ...
Jeśli chodzi o EOG to spytałbym lakonicznie : "A ile ten biznes kosztuje ?" .Może nie skupia w swych szeregach dużo państw ,niemniej okazuje się że jakaś tam alternatywa chyba jest ? (wbrew naszym środkom masowego przekazu - mogło być tez tak iz właśnie tych "Wiadomosci" ,gdzie było porównanie nie widziałem - jak co to przepraszam) .
Jak na razie to nie wiem czy :
- By nas chcieli (w koncu nasz kraj to już 90% przemysłu uniijnego).
Wątpie aby Oni oddali nasze ,ciężko wywalczone rynki zbytu ? .
Ciekawe czy Tam też jest jak w Unii - czyli :
(zasyszane z dzisiejszej "Panoramy" - cytuje z pamięci) "trzeba się liczyc z tym ,iż po wejsciu do Unii nastapi wzrost bezrobocia ,mniejsze firmy nie wytrzymaja i ogłoszą upadłość...dlatego juz dziś nasz rząd zrobi wszystko aby ten cios nie był zbyt bolesny" .
Pewno i EOG poczestowałby nas jakimś ciosem ? .
Trudno cokolwiek powedziec mi na temat tej organizacji ,z prostego powodu :nasze media i rząd nie maja czasu "głupoty" w stylu porównywanie dwóch opcji - dziś liczy się tylko Unia .
Moim zdaniem klamka zapadła - dla jednych to dobrze dla innych nie - nieważne ,ważne że nasz rząd wziął w koncu sprawę w swoje ręce i bedzie tak jak ma byc a nie jak nam się podoba .
Nie wiem czy wiadomo wam - że nasz prezydent wlaśnie wydaje plytę ! - 100.000 egzemplarzy (ile teraz trzeba rozprowadzić aby otrzymac miano złotej płyty ? - kiedys chyba było 100.000 ? ).
Co na płycie ? , w wielkim skrócie :
- wystapienie Prezydenta
- cała tresc traktatu akcesyjnego
- informacje o naszym kraju (to może być ciekawe)
Być może (nieoficjalne źrodła donoszą) bedą też hymny krajów członkowskich .

Może odpuszcze sobie ten temat ,bo jeszcze wqiększość z Was pomyśli że jestem (jak to napisał SID)fanatykiem ...
Nie staram sie tutaj na siłe wpoić komus że moja racja jest bardziej tutaj tylko racja ponad wszystko .
Unia ma tyle zalet co wad - pech że akurat bierzemy jako przykład nasz kraj ;)...
Ciekawi mnie tylko jedno :
dlaczego im bliżej Unii tym droższy wywóz śmieci? (ci "skubańcy" życzą sobie już prawie 9zł od kubła) .Gdy wmawiali mi że będzie czysciutko ,że oni posprzątają (i o dziwo sprzątali!)to płaciłem 7zł a teraz 9zł a przed bramą mam "bajzel"! ...a pensja "wisi w próżni" juz od 5 lat) .
No ale to nie wina Unii ,peweno śmieci bardziej toksyczne są albo coś...
Mam nadzieję ,że mój post ,jak również inne tutaj napisane nie będa (nie mogą) być podstawą podczas podejmowania decyzji co do głosowania .
Boje się już dalej pisać ,bo chociaż to "Off topic" to jednak (poza tą płytą wypuszczaną przez Prezydenta) jakoś tutaj "razi po oczach" .
jaro

januszp 23.04.2003 22:17

Małe sprostowanie :
Właśnie przeczytałem na jednej z witryn internetowych (http://wiadomosci.tvp.pl/) iż płyta CD rozejdzie się nakładem : 1,6mln egzemplarzy ...jeśli to nie pomyłka to ...kopiwanie jej nie wchodzi w gre - dla każdego starczy .jaro

Salvad0r 23.04.2003 22:20

januszp napisa***322;
Jeśli chodzi o EOG to spytałbym lakonicznie : "A ile ten biznes kosztuje ?" .Może nie skupia w swych szeregach dużo państw ,niemniej okazuje się że jakaś tam alternatywa chyba jest ?

Chyba nie doczytales.. ten biznes nic nie kosztuje a pisanie ze "nie skupia w swych szeregach duzo panstw" to chyba zart po tym jak napisalem ze wszystkie panstwa unijne sa w EOG.. a do tego jeszcze jest tam np. bardzo silna Norwegia.

Jak na razie to nie wiem czy by nas chcieli

A dlaczego nie? Duzo mniejsi od nas sa w EOG.

Wątpie aby Oni oddali nasze ,ciężko wywalczone rynki zbytu

Pewnie ze nie chcieliby tego zrobic. Ale od tego jest referendum a nie oni.

Ciekawe czy Tam też jest jak w Unii - czyli :
(zasyszane z dzisiejszej "Panoramy" - cytuje z pamięci) "trzeba się liczyc z tym ,iż po wejsciu do Unii nastapi wzrost bezrobocia ,mniejsze firmy nie wytrzymaja i ogłoszą upadłość...dlatego juz dziś nasz rząd zrobi wszystko aby ten cios nie był zbyt bolesny"

Tam jest LEPIEJ niz w UE. Proponuje lekture mojego tekstu jeszcze raz i powoli. Pisalem o tym. A ze bezrobocie wzrosnie w Polsce przynajmniej 2x w krotkim czasie i ze wykonczonych zostanie wiekszosc malych i srednich firm (certyfikaty) to tez oczywiste. Ani jedno ani drugie nie grozi nam w EOG.

Pewno i EOG poczestowałby nas jakimś ciosem?

A niby po co? Jesli juz tak piszesz to moze konkrety jakies? EOG to wspolnota DOBROWOLNA, w kazdej chwili mozna wstapic i wystapic (z UE w praktyce nie mozna!), nie ma skladek i nie ma problemu z suwerennoscia tak gospodarcza jak i polityczna.

Moim zdaniem klamka zapadła - dla jednych to dobrze dla innych nie - nieważne ,ważne że nasz rząd wziął w koncu sprawę w swoje ręce i bedzie tak jak ma byc a nie jak nam się podoba

Nic nie zapadlo. Takie wlasnie, bzdurne, wrazenie probuje na nas wywrzec rzadzaca klika. Od narodu zalezy czy bedziemy w UE czy nie. No i coz to za stwierdzenie z tym rzadem? Po pierwsze: to grupa dawnych komunistow przyklaskujacych dotychczas ZSRR a po drugie to chyba mamy demokracje wiec co to znaczy ze "bedzie tak jak ma byc a nie jak nam sie podoba" ??

Unia ma tyle zalet co wad

To czysta demagogia. Ja widze akurat realnie glownie wady. Wymien choc kilka konkretnych zalet akcesji.

Ciekawi mnie tylko jedno :
dlaczego im bliżej Unii tym droższy wywóz śmieci?

Zdziwisz sie jeszcze bardziej jak abonament za telefon zdrozeje Ci o 100%, prad o 200% a woda o 50%. No i zdziwisz sie takze jak za miesko w promocji w hipermarkecie przyjdzie Ci zaplacic np. 20zl za kg a nie 8zl. Dla palaczy: juz teraz przygotowuje sie projekt ustawy na mocy ktorej akcyza na papierosy wzrosnie o przynajmniej 100%. Zdziwisz sie rowniez jeszcze wiele razy jesli faktycznie wejdziemy, tym bardziej ze dochody nie pojda w gore ani na jote.

januszp 23.04.2003 22:29

"SalvadOr" :Posta wysłałem przed przeczytaniem Twojego ...własnie zagłębiam się w opis ... jaro

echoo 24.04.2003 02:58

Moje zdanie jest takie:
Inne były motywy powstawania unii a inne są jej rozszerzania. Unia powstała po to by stworzyć siłę gospodarczą. Siła powstała, ale z czasem przerosła jej twórców. Rynki unijne są zapełnione a produkcja wciąż rośnie. Eksport blokują cła, więc mądrale z unii postanowili pod przykrywką przyjęcia do wspólnoty takich jak my wciskać im swoje towary bez ponoszenia kosztów. Unia nie chce nam wcale pomagać tylko na nas zarabiać. Mój głos: zdecydowanie NIE!!! :boks:

mapsajm 24.04.2003 03:00

przy następnym rozszerzeniu to my będziemy chcieli zarobić na nowych. co w tym złego?

echoo 24.04.2003 03:09

Jesteś w błędzie, przy następnym rozszerzaniu znów zarobią ONI tyle, że więcej bo na nas i na nowych.

pali 24.04.2003 05:51

W demokracjach europejskich istnieje powszechna zgoda co do tego, że udział w głosowaniach powszechnych jest obowiązkiem.

Ja jednak od wielu lat uważam, że niegłosowanie jest równoprawnym wyborem. Jest głosem, który mówi "ja nie podejmuję wyboru pomiędzy tym a tym". Np. wybory prezydenckie: mogę uznać, że żaden z kandydatów mi nie odpowiada. Referendum: problem jest źle postawiony, nie odpowiadam na takie pytanie.

Owszem, wielu powie, że nie podejmowanie decyzji skłania do bezmyślności, ale przecież głos można też oddać bezmyślnie...

Pomyślcie: frekwencja jakichkolwiek wyborów, referendum np. na poziomie 5%. Szok. Szok, który zmusiłby całą klasę polityczną do kompletnej zmiany. Byłby to głos, na który każdy polityk musiałby odpowiedzieć.

Dopóki mamy 30-70% wszystko jest po staremu. Wszyscy czują sie bezpiecznie. Kogo z obecnego rządu tak naprawdę obchodzi wynik tego referendum... Frekwencja 5% zatrzęsła by do szczętu całym tym krajem.

Ja nie idę na referendum (w niektórych poprzednich wyborach brałem udział). Nie dlatego, że uważam iż Polska nie powinna się znaleźć w UE. To, że powinna jest dla mnie oczywiste. Powinna choćby z powodu historii tego kontynentu - UE to realizacja pięknej ideii tłukącej się po Europie od kilkuset lat. Moze to komuś się wyda smieszne, ale UE moze takze zapobiec nowym obozom koncentracyjnym. Ważne jest takze kulturowe dazenie na zachód (ktoś tu już o tym pisał) - wschód jest piekny, ale czy ktokolwiek z Was chciałby ostatecznie umieścic ten kraj na wschodzie? Ja boję się tego. I sto innych argumentów.

Nie idę więc, bo odpowiedź jest dla mnie oczywista. Natomiast poprzez nie pójście wyrażam swój sprzeciw wobec braku przygotowania Polski do wstąpienia. Nie wykształciła się u nas publiczna debata na ten temat, nie było w ogóle platformy do debaty. Uważam, że polacy są narodem pożądającym autorytetów (uwarunkowania historyczne) - tych zabrakło. Nie było spójnej polityki informacyjnej (tylko głupawe reklamy).
Ludzie są mądrzy, poradzą sobie sami, ale potrzebują do tego struktury w której mogą działać - tej struktury nie utworzono. Wręcz przeciwnie - nastąpiło totalne odwrócenie od państwa, niespotykany od 1989 spadek zaufania. Zauwazcie, co się dzieje z językiem - od 1997 roku słyszę słowa "my - oni". Oni tak zrobili, my się nie damy. (wstecz: Wasze ulice, nasze kamienice. Zima wasza, wiosna nasza.)

-----------------------------

Czytałem ten topic nieuważnie (bo pora późna), ale z zaciekawieniem.

Wielu z Was deklaruje obrzydzenie do polityki, ale mimo tego rzadko się trafiają tak długie posty jak w tym topicu. Więc polityka jednak wciąga :)

Ale czy ktoś z Was ma ochotę wykorzystać swoje umiejętności, doświadczenie, serce aby zbudować coś, wespół z innymi, w takiej organizacji jak partia polityczna? Wyobraźcie sobie swój akces do partii, nie konkretnej a wymyślonej, idealnej. Pomyślcie, czy te wszystkie poglądy byłoby tak łatwo Wam wypowiadać?

Jest 5 rano, to ja się zdradzę na cdrinfo.pl :). Organizuję z innymi zręby pewnej partii. To najstarsza polska partia, ale w stanie rozkładu całkowitego. Problemem jest brak ludzi. Na razie garną się tylko karierowicze i kłamcy, których trzeba eliminować. Liczymy na efekt śnieznej kuli, ale idzie jak po grudzie.

Zapraszam chętnych. Oprócz kilku innych funkcji, jestem przewodniczącym jednego Warszawskiego Koła - najrózniejsi ludzie, ale zawsze tacy którzy mają coś do powiedzenia.

Moje poglądy nie są obowiązujące - nasze serca biją po lewej stronie. Lewicowość postrzegamy jako bezkompromisowe wybieranie najlepszych rozwiązań, więc nie ma gotowych recept (tym się różnimy od prawicy, która musi dokonać kompromisu).

Partia jest niewielka, ale jesli przyjdą ludzie - mamy realne szanse na kształtowanie rzeczywistosci. Struktury stworzymy sami (spóldzielczość, cechy, koła, biura cieni) oraz wykorzystamy istniejące (samorząd, parlament).

Argument, że nic się nie da zrobić - odrzucam na wstępie. Dwoje ludzi zgodnie ze soba wspólpracujacych, o pełnym zaufaniu do siebie - mają siłę 10 jednostek. To jest jak mafia, tylko tam spoiwo jest inne, strach i więzy krwi.

Zapraszam, zebranie Koła na początku maja, goście do niczego nie są zobowiązani (a dostaną kawę, herbatę, ciasto pyszne). Ludzie spoza Warszawy - także, mamy organizację w całym kraju.

mój mail: warszawianin@tlen.pl

PS 0 SalvadOr, sorry za OT - boję się nowy topic zakładac na ten temat :)
PS 1 Pzepraszam za chaos myślowy - jestem padnięty.
PS 2 Aha, jaka to partia? Najstarsza w Polsce :)

mapsajm 24.04.2003 09:50

Pali, taki wywód o 5.50... jestem pod wrażeniem.:fiu:

TATOON 24.04.2003 11:46

UNIA?...

NIE!
wydaje mi sie ze mozna istniec i bez unii
a tym ktorzy mysla ze wejscie do niej "zalatwi" wszystie problemy to mysle ze sie bardzo zdziwia bo unia przynajmnie w zapowiedziach nie bedzie wtracac sie w polityke danego kraju a wiec jego problemy pozastana dalej jego problemami , bedziemy mieli politykow tych samych jakich mamy a pokazali co potrafia ,ci ktorzy zalapia sie na posadki w Brukseli beda przeciez przez nia oplacani to nic ze z naszych pieniedzy ... a kto placi ten wymaga wiec nie mam zludzen ze jesli unii bedzie potrzebna odpowiednia polityka (zarobic na murzynach zwanych polaczki) to bedzie przeforsowana przez samych Polakow bez kregoslupa (wszak jego posiadanie jest bardzo uciazliwe i wrecz niepotrzebne) eeeeeee....mozna dlugo na ten temat krew mie zalewa mam 43 lata a odkad pamietam juz za 5..10 lat dogonimy inne bogate kraje ...mija 10 lat i co? znow slysze 10 lat i dogonimy ile mozna wierzyc w bzdury w kraju w ktorym programowo produkowc nic sie nie oplaca?....

pali 24.04.2003 16:26

Re: UNIA?...

Cytat:

TATOON napisa***322;(a)
NIE!
[...]
bedziemy mieli politykow tych samych jakich mamy a pokazali co potrafia ,ci ktorzy zalapia sie na posadki w Brukseli beda przeciez przez nia oplacani to nic ze z naszych pieniedzy ... a kto placi ten wymaga wiec nie mam zludzen ze jesli unii bedzie potrzebna odpowiednia polityka (zarobic na murzynach zwanych polaczki) to bedzie przeforsowana przez samych Polakow bez kregoslupa (wszak jego posiadanie jest bardzo uciazliwe i wrecz niepotrzebne)

Zdaje się, ze chociaż krytykujesz, to jednak akceptujesz taki stan rzeczy. Pogodziłeś się z tym. Jesteś milczącą większością - to jest przyzwolenie.

Cytat:

eeeeeee....mozna dlugo na ten temat krew mie zalewa mam 43 lata a odkad pamietam juz za 5..10 lat dogonimy inne bogate kraje ...mija 10 lat i co? znow slysze 10 lat i dogonimy ile mozna wierzyc w bzdury w kraju w ktorym programowo produkowc nic sie nie oplaca?....

To po co wierzysz w bzdury? Myśl.

PS 17 kilometrów od Twojego Parczewa (gdzie ponoć panuje wielkie bezrobocie) chciałem rok temu wynająć elektryka, pilnie był potrzebny. Znalazłem jednego bezrobotnego, miał nazajutrz kupić części i przyjść zreperować. Dostałby 100zł (plus części), za 3 godziny roboty. Czekałem trzy dni. Trzeciego dnia poszedłem do niego do domu - żona powiedziala mi, że niestety mąż gra w piłkę i teraz nie moze.

Tutaj jest potrzebna zmiana mentalności naszej. Politycy są tylko naszym odbiciem, sa tacy jak my. Niestety.

Remix 24.04.2003 16:31

Re: Re: UNIA?...

Cytat:

pali napisa***322;(a)
...
Tutaj jest potrzebna zmiana mentalności naszej. Politycy są tylko naszym odbiciem, sa tacy jak my. Niestety. [/B]
Witam!

no przepraszam bardzo, ale ja sie nie porownuje do zadnego z politykow i nie chce byc taki jak oni... natomiast chcialbym, zeby oni byli naszym odbiciem - ale niestyty tak NIE JEST!
Politycy zyja swoim zyciem i stolkami, a zwyklego obywatela maja gleboko w du***.

Salvad0r 24.04.2003 16:57

Cytat:

pali napisa***322;(a)

Ja nie idę na referendum (w niektórych poprzednich wyborach brałem udział).

Z calego przydlugiego wywodu o "demokracjach europejskich" utrwalilo mi sie to, jako obraz Twojej postawy wobec wyboru jaki nas czeka w czerwcu. Kompletnie nie pojmuje jak mozesz tak mowic. Nie propaguj postawy olewacza bo nie glosowanie w tym referendum oznacza latwe zwyciestwo zwolennikow akcesji. Jesli nie bedzie niezbednego minimum to decyzje podejmie za nas grupa "poslow". Wobec tego co napisales nie bede nawet komentowal reszty Twojej wypowiedzi uznajac Cie za niegodnego poswiecania mojego czasu na dyskusje z kims kto olewa tak wazna dla Polski chwile.

Na referendum zdecydowanie nalezy pojsc. Kto uprawniony, rzecz jasna bo troche tu takze malolatow z wypranymi mozgami ktorych opini pod uwage nie biore za bardzo ("dokopiemy rolnikom", "latwe wyjazdy za granice", "darmowe studia za granica"... same bzdury, szczerze mowiac.)

TATOON 24.04.2003 17:02

Re: Re: UNIA?...

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Zdaje się, ze chociaż krytykujesz, to jednak akceptujesz taki stan rzeczy. Pogodziłeś się z tym. Jesteś milczącą większością - to jest przyzwolenie.

To po co wierzysz w bzdury? Myśl.

no wlasnie nie akceptuje,nie pogodzilem sie,nie przyzwalam - i dlatego mowie NIE
chociaz zastanawialem sie nad zakupem kalacha.....
a w bzdury nie wierze od dawna za to inni niestety (nawet moi rodzice)wierza, bo wybiorcza i tv podaja gotowce wlasciwych pogladow
nawet wysilac sie nie trzeba
a propo myslenia co z tego ze mysle inaczej ?
i czy nie jest raczej tak ze to TY swoja postawe przypisales mnie
bo ja sie z tym nie identyfikuje

pali 24.04.2003 17:44

Re: Re: Re: UNIA?...

Cytat:

TATOON napisa***322;(a)

i czy nie jest raczej tak ze to TY swoja postawe przypisales mnie
bo ja sie z tym nie identyfikuje

Cytat:

remix napisa***322;(a)
no przepraszam bardzo, ale ja sie nie porownuje do zadnego z politykow i nie chce byc taki jak oni... natomiast chcialbym, zeby oni byli naszym odbiciem - ale niestyty tak NIE JEST!
Politycy zyja swoim zyciem i stolkami, a zwyklego obywatela maja gleboko w du***.

Panowie, właśnie w tym jest problem, ze się nie identyfikujecie.

Tak jak pisałem, żyjemy w strukturze społecznej, nie jesteśmy samodzielnymi wolnymi strzelcami. Nasze działania nie są wyizolowane. Z tym się chyba zgodzicie.

Nie chce Was obrażać, nie chcę naskakiwać, bo doskonale Was rozumiem - ale uważam, że zanikło w Was poczucie odpowiedzialności. Macie ich w dupie, ok - wasze prawo, tylko, że w ten sposób budujecie państwo o modelu: wszyscy mają wszystkich w dupie, politycy też obywateli mają. Milczenie jest przyzwoleniem, pozwalacie aby wyboru dokonywała garstka obywateli, którymi mozna prostacko manipulować.

Nie chodzi o to, ze ktos z Was jest osobiscie podobny do premiera czy kogos. Myślę, że działanie polityków w Polsce odzwierciedla nasze społeczeństwo jako całość.

Przestaliśmy stawiac politykom wymagania, znów jest jak w PRL - wszyscy wiedzą, ze to kit na kółkach i wszyscy smętnie kiwają głowami. I rzeczywiście politycy z tego korzystają, coś tam sobie ktoś ukradnie, coś załatwi, i tak dalej.

O to mi chodziło z tym odbiciem, zresztą to była prowokacja, spodziewałem się takich reakcji.

PS Jestem trochę rozbity (choroba) i wiem, ze mówię nieskładnie, ale możemy dykutowac dalej, jesli napisałem coś niejasno.

Salvad0r 24.04.2003 18:02

Re: Re: Re: Re: UNIA?...

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Panowie, właśnie w tym jest problem, ze się nie identyfikujecie.

Pali, przestan laskawie gledzic trzy po trzy. Madrej glowie dosc po slowie. A jak chcesz podyskutowac na powaznie to poczytaj moje posty w tym watku, zwlaszcza ten o EOG i napisz cos konkretnego wreszcie zamiast opowiadac androny. Moze na temat EOG cos konkretnie uslysze od Ciebie? Dlaczego wciska sie nam "jedynie sluszna" droge typu UE zamiast opowiadac o alternatywach? Przeciez to juz z zalozenia zle wyglada i smierdzi falszem na kilometr. Podkreslam, nie pisze o NAFTA ktora choc swietna to jest czesto przedmiotem zartow ze strony zagorzalych zwolennikow UE, ja pisze o EOG ktory jest obok nas i w ktorym uczestnicza wszystkie panstwa europejskie, nawet te ktore nie sa w UE i nie chca byc, np. Norwegia. Zreszta, tak jak mowilem, poczytaj moje posty i wypowiedz sie na temat. Bo poki co wyluskujesz wygodne dla Ciebie i nie dosc precyzyjne wypowiedzi i odwracasz je bardzo sprytnie o 180 stopni tak jak zrobiles to np. ze slowami TATOON'a co mnie zdraznilo, prawde mowiac. I jego tez chyba. Sprobuj ze mna albo zamilknij w koncu i przestan demagogie uprawiac.

pali 24.04.2003 18:07

Cytat:

Z calego przydlugiego wywodu o "demokracjach europejskich" utrwalilo mi sie to, jako obraz Twojej postawy wobec wyboru jaki nas czeka w czerwcu. Kompletnie nie pojmuje jak mozesz tak mowic. Nie propaguj postawy olewacza bo nie glosowanie w tym referendum oznacza latwe zwyciestwo zwolennikow akcesji. Jesli nie bedzie niezbednego minimum to decyzje podejmie za nas grupa "poslow". Wobec tego co napisales nie bede nawet komentowal reszty Twojej wypowiedzi uznajac Cie za niegodnego poswiecania mojego czasu na dyskusje z kims kto olewa tak wazna dla Polski chwile.

Na referendum zdecydowanie nalezy pojsc. Kto uprawniony, rzecz jasna bo troche tu takze malolatow z wypranymi mozgami ktorych opini pod uwage nie biore za bardzo ("dokopiemy rolnikom", "latwe wyjazdy za granice", "darmowe studia za granica"... same bzdury, szczerze mowiac.)

Trzeba było jednak zmusić się do przeczytania, to byś pojął, że przede wszystkim jestem zwolennikiem akcesji.

Jestem wedle ciebie niegodny aby marnować twój czas (bo olewam ważne dla Polski chwile). Ja już dawno zauważyłem z różnych innychtwoich wypowiedzi, że twoim przewodnikiem ideowym jest neofaszystowskie Radio Maryja. Od wielu lat pod kilkoma hasłami propagujecie nienawiść i pogardę wobec innych. Na szczęście powoli kończy się ten wasz skansen.

Mam osobiste doświadczenia z rozmów z przedstawicielami twojej frakcji. Próbowałem, źle na tym wyszedłem. Wiele widziałem - np. ludzi modlących się na "czuwaniu majowym" do ołtarza z wypisanymi hasłami zachęcającymi do niszczenia innych (Warszawa, Ursus).

Widziałem też wycieczki dzieci z Izraela zwiedzające synagogę przy Twardej i Umschlagplatz - kilkunastu ochroniarzy wokół nich. Mi było wstyd, Ty byś pewnie cieszył się.

Nie będziemy więc dyskutować - zwalniam Pana.

Dopisek:
Przeczytałem jeszcze kilka Twoich postów - i zauwazyłem, że być moze pomyliłem się z Radiem Maryja - moze Najwyższy Czas? Korwina to nawet lubię, zresztą gadałem z nim miesiąc temu, ale też uważam ze poziom głupot, które on wypisuje z kolegami - jest duży.

pali 24.04.2003 18:22

EOG i NAFTA nie są organizacjami konkurencyjnymi wobec UE.

To tak samo jakby porównywać ONZ i NATO, NATO i UE, i tak dalej

PS No, ale juz nie dyskutujmy - nie będę marnował twojego czasu. Żałuję, że wtrąciłem się w twój wątek, ale trudno - na szczęscie to nie twoja własnośc, z kim innym chętnie podyskutuję

Salvad0r 24.04.2003 18:31

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Trzeba było jednak zmusić się do przeczytania, to byś pojął, że przede wszystkim jestem zwolennikiem akcesji.

Gdybys umial czytac a nie ogladac teksty pod katem tego co Ci pasuje, to zauwazylbys ze ja doskonale wiem od poczatku ze jestes za. Pleciesz w tym samym stylu co Miller, Oleksy, Kwasniewski, Cimoszewicz, Wiatr i cala ta reszta bylych towarzyszy.

Tym postem, bardzo prostackim, udowodniles wystarczajaco swoj poziom kultury dyskusji, wyzywajac mnie od neofaszystow i dzieci Izraela. Tak ordynarnych pomowien (nie jestem ani zagorzalym wielbicielem Radia Maryja, ani tez Zydem) nie widzialem jak zyje, takiego prostactwa jezykowego rowniez nie. Jesli tak wlasnie wyglada przecietny zwolennik UE (szkalujacy ludzi myslacych samodzielnie) to ja chetnie zaglosowalbym nawet 2x na NIE.

Zastanawiajace, ze uniknales w tym potoku (belkotliwym bardzo) odpowiedzi na elementarne pytania jakie Ci zadalem, np. o EOG. Widac ze zwyczajnie boisz sie na nie odpowiadac bo nie potrafisz. Probujesz mnie zniewazyc bo czujesz, ze na kazdy Twoj argument znajde kontrargument wiec nie mogac wygrac znizasz sie do szkalowania. Przypomina mi to dyskusje z dzieckiem ze szkoly sredniej albo i podstawowki nawet.

"Zwalniam Pana"? Nie, to ja Ciebie zwalniam. A nawet olewam. Jestes zwyklym demagogiem i propagandzista w dawnym sowieckim stylu. Umiesz jedynie klepac ogolniki i obrazac tudziez wymigiwac sie od niewygodnych pytan. Znam takich, pelno ich bylo w PRL'u.

Inna rzecz, ze jesli zobacze jeszcze raz, ze szkalujesz kogokolwiek kto jest przeciwnikiem akcesji i probujesz przekrecac tudziez wyrywac z kontekstu jego slowa zamiast podejmowac polemike to bede Cie gasil z sila wodospadu, az w koncu zamilkniesz i przestaniesz robic zamet w tym watku ktory powstal w celu wymiany pogladow a nie robienia zadymy prounijnej. Dosc juz tego w reklamowkach bylego towarzysza Wiatra w TV.

januszp 24.04.2003 18:35

"Myślę, że działanie polityków w Polsce odzwierciedla nasze społeczeństwo jako całość."

To by znaczylo iż 99% ludności w Polsce to :
złodzieje ,kanciarze ,utrzymujący się z cięzko zapracowanych pieniędzy innych ? .
Gdyz piszesz :
"coś tam sobie ktoś ukradnie, coś załatwi, i tak dalej."

Moje zdanie na temat wszystkich polityków jest następujące :
Każdy ,bez wyjątku polityk traktuje swa posadę jako sposób na życie ,jako sposób na pieniadze z nikąd .
Obojetnie czy jest politykiem nowej partii czy starej .
Ich obowiązkiem , poprzez polepszanie warunków życia przeciętnego Kowalskiego w kraju jest pokazać że są godnymi noszenia swoich dystynkcji .

"ale uważam, że zanikło w Was poczucie odpowiedzialności"
Moja odpowiedzialność to uczciwe wykonywanie mojego zawodu ,to zapewnienie mojej rodzinie chleba ,to pajt chleba - kiedy daje ubogiemu bezrobotnemu ,którzy mnożą się jak grzyby po deszczu ,to celowe pozostawienie 2zł na ławce obok bezdomnego .
Moge śmiało powiedzieć ze się przynajmniej staram byc człowiekiem odpowiedzialnym .
Jeśli chodzi o "Macie ich w dupie, ok - wasze prawo"
To powiem tylko tyle w "odległych" czasach PRL-u moje zaangarzowanie
w cos co się nazywa "patriotyzm" skonczyło sie dla mnie zwolnieniem dyscyplinarnym z pracy ,nie byłem wielkim bojownikiem ale zasmakowałem pałki i gazu - teraz słysze głosy kolegów :
"przecież o to walczyłeś ? więc czego się czepiasz" .
Gdybym "te" sprawy miał głeboko w d... to oglądałbym sobie jakiś film a nie pisał tutaj .Nie mam ich w d... bo czytam i jestem ciekaw poglądów innych userów .

Poza tym radzę Wszystkim powstrzymać się nieco ,temat był ciekawy .
Przypominam iż każdy ma prawo do swojej opinii ,wpajanie swoich racji na siłę nie ma najmniejszego sensu .
jaro

Salvad0r 24.04.2003 18:38

Do Pali, raz jeszcze.

Stawiajac EOG w jednym rzedzie z NAFTA czy NATO kompletnie mieszasz pojecia i udowadniasz, ze tak naprawde NIC nie wiesz. Po co tu zagladasz w ogole? Podobno jestes chory (co widac zreszta i chyba permanentnie nawet) wiec tym bardziej wracaj do lozka i zajmij sie sprawami na ktorych sie znasz. Oczywiscie ze OEG jest konkurencyjny wobec UE a najlepszym dowodem na to jest fakt, ze wszystkie panstwa europejskie sa w EOG. Jest w EOG takze Norwegia i Islandia. Tyle, ze stolkow tam brakuje dla takich bezkregowcow jak Ty wiec nie mowi sie o tym za glosno bo jeszcze by sie ludzie zorientowali, ze grupa dawnych aparatczykow probuje ich zrobic w konia wciagajac w uklad bez wyjscia, ktory wykonczy nasze finanse i gospodarke, uzalezniajac na zawsze od finansistow niemieckich czy francuskich.

pali 24.04.2003 18:48

SalvadOr - ty mnie pierwszy zmieszałeś z błotem, to się nie dziw reakcji.

Wydaje mi się, że obaj popelnilismy ten sam błąd - nie czytaliśmy uważnie swoich postów.

Proponuję przenieśc rozmowę między nami na priv - jestem chętny (naprawdę).

warszawianin@tlen.pl

PS Nie wyzwałem Ciebie od "dzieci Izraela", bo to nie jest dla mnie obelgą. To jedno musiałem powiedziec publicznie. Napisałem, że wstyd mi, ze Zydzi w Warszawie muszą poruszać się z ochroną

Salvad0r 24.04.2003 18:59

Pali, mozesz wskazac ten moment kiedy "zmieszalem Cie z blotem"? Bo ja raczej powiedzialbym ze to ty mnie probowales zmieszac wyzywajac od faszystow (?!). Juz nic nie mowie, a dyskutowac na privie nie bede tylko tutaj i tylko wtedy jesli odpowiesz sensownie na moje dotychczasowe pytania i argumenty. Juz dzieci wiedza, ze nawet w bogatej Szwecji po akcesji do UE spadlo drastycznie poparcie dla tej socjalistycznej struktury, Szwedzi w badaniach spolecznych odpowiedzieli niemal zgodnie ze drugi raz za UE nie zaglosowaliby (tylko 20% jest teraz za UE). To tyle.

pali 24.04.2003 19:03

januszp

Szanuję to co mówisz o sobie, swojej pracy, rodzinie.

Jestem na pewno sporo młodszy od Ciebie, w PRL byłem kajtkiem - chylę głowę przed doświadczeniem.

Sam mówisz, że w PRL pokazałeś swój sprzeciw. Wykazałeś się odpowiedzialnością, wedle mojego rozumienia tego pojęcia.

Nie wpajam swoich racji, wyrażam pogląd, zachęcam... Sam napisałem, że nie ma gdzie podyskutować o UE, to dyskutujmy. I nie chwytajmy się za słówka.

pali 24.04.2003 19:24

Cytat:

Pali, mozesz wskazac ten moment kiedy "zmieszalem Cie z blotem"? Bo ja raczej powiedzialbym ze to ty mnie probowales zmieszac wyzywajac od faszystow (?!). Juz nic nie mowie, a dyskutowac na privie nie bede tylko tutaj i tylko wtedy jesli odpowiesz sensownie na moje dotychczasowe pytania i argumenty. Juz dzieci wiedza, ze nawet w bogatej Szwecji po akcesji do UE spadlo drastycznie poparcie dla tej socjalistycznej struktury, Szwedzi w badaniach spolecznych odpowiedzieli niemal zgodnie ze drugi raz za UE nie zaglosowaliby (tylko 20% jest teraz za UE). To tyle.
Kiedy powiedziałeś, ze jestem niegodny, bo to wazne dla Polski chwile. To zabawa słówkami, ale mi się bardzo źle kojarzy, gdy ktoś mówi, że ktokolwiek jest niegodny Polski, dlatego też m.in. wyzwałem Ciebie od neofaszystów.

Neofaszysta - to normalne określenie, ale zgadzam się, ze w kraju obozów koncentracyjnych należy go unikać. Uzylem go celowo wprost, bo atmosfera się podgrzała. Ale nie wycofuję się z tego: słyszałem sam w Radiu Maryja głosy wzywajace do nienawiści na tle narodowym. Tyle, że nie musimy uzywac tych etykietek; zamiast haseł, lepiej mówić o co chodzi.

Chciałem na priv, bo wydaje mi się, że nasza dyskusja stała się nieciekawa dla reszty, januszp dał chyba taki sygnał. Ale ok - tylko prosze uwierz, że nie jest moim celem dokopanie Tobie - nawet gdy się nie porozumiemy, postarajmy się abyśmy mogli dalej dyskutowac.

Nie jestem w SLD, tylko w PPS. Aktualnie zrzeszamy rozmaitych ludzi, część jest towarzysko związana z SLD i Ordynacką. Ja jestem przeciwnikiem tego nurtu, uwazam że powinniśmy odcinać się od górnych struktur SLD - uważam, że są przesiąknięte korupcją, bandytyzmem, itd. Zaręczam Ci jednak, że i w SLD są porządni i kompetentni ludzie - tyle, że zazwyczaj wycofali się.

Co do szczegółów, po kolei spróbujmy je uporządkować.

NAFTA, EOG - to są stowarzyszenia tylko handlowe (oczywiście, oczywiście - gospodarka jest najważniejsza). W/g mnie UE jest jednak szerszym porozumieniem, np. granice są istotne. W ramach EOG czy NAFTY nie moglibyśmy rozmawiac o granicy z Niemcami czy Ukrainą.

Poza tym, wypracowanie silnej pozycji Polski w UE nie ograniczy nam chyba innych kontaktów, akcesów do innych formacji?

A co do pytania "tak czy nie". Jak napisałem, jestem mimo wszystko za tak, ale słuchając argumentów za nie, nieraz muszę przyznać rację. Polska nie jest do tego przygotowana, możemy dużo stracić na UE, bo to rzeczywiscie nie jest zabawa, a twarda gra. To od nas zalezy czy zyskamy czy nie - to slogan, ale możemy spróbować go przeksztalcic w cos madrzejszego w tej dyskusji.

Dopisek:

SalvadOr - kilka innych złośliwości jeszce było z mojej strony, z twojej również - emocji nie unikniemy, ale zapomnijmy o tym, bo sie nie dogadamy za cholerę.

Salvad0r 24.04.2003 20:24

No mnie sie wydaje, ze dobrze powiedzialem. Prawdziwy patriota i Polak IDZIE NA REFERENDUM. A Ty twierdzisz cos przeciwnego, nie chcesz isc i probujesz jeszcze publicznie propagowac taka postawe. Mysle, ze napisanie tego to jeszcze nie mieszanie z blotem, natomiast wyzywanie mnie od faszystow tylko dlatego ze mam inne poglady, ktore zreszta w przeciwinstwie do Ciebie, potrafie mocno uzasadnic, to zdecydowanie przegiecie z Twojej strony.

Nie broniac Radia Maryja (jestem neutralny, choc SLUCHAM od czasu do czasu bo ciekawe rzeczy mozna uslyszec, np. ostatnia dyskusja o akcesji z udzialem tak przeciwnikow jak i propagatorow, prowadzona bardzo merytorycznie) chcialem zapytac jakie to konkretnie glosy wzywajace do nienawisci tam slyszales? Kto powiedzial i kiedy? Prosze konkrety bo az jestem ciekaw.

Na priv nie pojde bo nie widze sensu, jesli umiesz bronic swoich racji to zrob to publicznie. Ja jestem przeciwnikem akcesji i nie mam nic do ukrycia wiec na priv isc nie musze. Januszp takze sygnalu zadnego nie dawal, przestan wmawiac ludziom slowa ktorych nie uzyli, specyficzna metoda z Twojej strony i dosc regularna.

EOG nie rozni sie niczym, z punktu widzenia Polski, od UE! Kompletnie niczym z tym wyjatkiem ze w EOG nie bedziemy uzaleznieni w zaden sposob od dyktatu z Brukseli, nikt nam nie odbierze suwerennosci i nikt nie da przyzwolenia na wykup ziemi. Nikt takze nie zmusi nas do zablokowania rozwoju przemyslu np. stoczniowego tak jak ma to miejsce w przypadku akcesji do UE. O jakiej Ty granicy z Niemcami chcesz rozmawiac? O czym Ty w ogole mowisz czlowieku? To wlasnie w UE dostaniemy kopa od Niemcow ktorzy PRAWNIE JUZ zaczna sie upominac o swoje ziemie (juz jest pare tysiecy wnioskow w tej sprawie, ktore spokojnie czekaja na akcesje bo wtedy bedzie mozna to ruszyc) !!!

Jaka silna pozycja Polski w UE? Wierzysz w to co piszesz? Jestesmy tam tylko po to potrzebni aby zapewnic rynek zbytu dla towarow unijnych. Odebrane nam zostana nawet wplywy z cel na granicy wschodniej a Ty mowisz o jakiejs silnej pozycji? Blokada finansow panstwa (kontrola unijna nad narodowym bankiem), blokada przemyslu (np. zapisy w traktacie o redukcji produkcji statkow w polskich stoczniach), itp. itd. A Ty tu o sile Polski podczas gdy nas sie probuje zwyczajnie poddac zaborowi gospodarczemu.

W UE juz NIC OD NAS NIE BEDZIE ZALEZEC. Najmniejsza nawet zmiana w gospodarce czy finansach zalezec bedzie od tego czy wyraza zgode inne panstwa, to juz jakas kompletna paranoja. Nawet zeby ogorki produkowac na polskiej ziemi i Polakom je sprzedawac potrzebna bedzie zgoda z Brukseli (ktorej w zyciu nie dostaniesz) oraz oplata 1 milion zlotych za jakis cholerny certyfikat.

Pozdrawiam.

pali 24.04.2003 20:53

SalvadOr, zaraz odpowiem wyczerpująco na Twój post, ale wpierw uściślij: czy gdybym poszedł na referendum i zagłosował "tak" byłbym w/g twojego oglądu "prawdziwym Polakiem i patriotą", czy nie byłbym?

Salvad0r 24.04.2003 21:18

Sam fakt pojscia do referendum i glosowania na TAK lub NIE absolutnie nie uczyni Cie patriota jesli nim nie jestes. To troche jak z kupowaniem rozgrzeszenia na odpustach. Natomiast mozna powiedziec inaczej: bylaby to postawa zdecydowanie patriotyczna i obywatelska gdybys wzial udzial w referendum. A jak zaglosujesz to juz Twoja sprawa.

Jak juz bedziesz pisal cos do mnie to mozesz przy okazji uwzglednic niniejszy cytat:

"Czy wy nie widzicie, że większość polityków, media, szeroko czytana i bardzo popularna prasa robią was w bambuko? Większość tych, którzy chcą głosować na tak nie ma własnego zdania i uwierzyła w szeroko reklamowaną propagandę prounijną. Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach? Każdy głośno krzyczy, że jak wejdziemy to będzie super, jednak nikt głośno nie chce mówić o bardzo negatywnych stronach UE. Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa? Jeśli wejdziemy, to będziemy musieli słuchać poleceń wydawanych z Brukseli. W grudziu straciliśmy niejako własną suwerenność, niepodległość. A pomyślmy jescze o wartościach szeroko rozpowszechniany ch we wspólnocie. Nie ma tam miejsca dla Boga. Homoseksualizm, aborcja są na porządku dziennym. Kto wie, może jak bedziesz miał 70 lat i będziesz członkiem UE to twoi najbliźsi powiedzą że nie przydasz im się już na nic, że dodajesz im tylko kłopotu i zadzwonią po lekarza, który wstrzyknie ci uśmiercający "lek" i to wszystko oczywiście w majestacie prawa, bez twojej wiedzy ale dla twojego dobra. Chyba nie po to nasi przodkowie oddawali życie, walcząc o Polskę, żebyśmy teraz oddali ją za darmo głosując na tak".

Moze kilka slow komentarza od Ciebie, jako zwolennika UE? Czekam z niecierpliwoscia i zastanawiam sie co napiszesz w odpowiedzi na zacytowana wypowiedz, tym bardziej ze identyfikuje sie z wiekszoscia podawanych przez tamta osobe argumentow.

mapsajm 24.04.2003 21:32

Cytat:

[...]Prawdziwy patriota i Polak IDZIE NA REFERENDUM. [...]
powiem to tak:
...a trzynastego dnia bóg się bardzo, bardzo wkurzył...
prosiłbym, żebyś mi nie mówił, co mam robić, by być patriotą i Polakiem - mogę to akurat wiedzieć troszkę lepiej od ciebie.

Salvad0r 24.04.2003 21:36

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)

prosiłbym, żebyś mi nie mówił, co mam robić, by być patriotą i Polakiem

? Przeciez nie do Ciebie rozmawialem na ten temat. Tudziez nie rozumiem prymitywnej "przypowiesci" o Bogu, ktory "bardzo sie wkurzyl trzynastego dnia". Tylko na tyle Cie stac w powaznej dyskusji? Troche slabo, myslalem ze moge wiecej po Tobie oczekiwac.

-Sid-The-Rat=> 24.04.2003 21:52

salvador powiem krotko - prosisz sie o 'nara'
prosisz sie bardzo...
wiec sie uspokoj - jesli jeszcze raz pojedziesz po kims tak jak po pali to masz nara an 150...

to jak sie zachowujesz stawia cie w jednym rzedzie z gowniarzem ktory uwaza ze jest madrzejszy od reszty i ma prawo kazdemu mowic czy jest glupi czy glupszy i jeszcze nimi kierowac bo to zablakane duszyczki i nie doswiadczyly oswiecenia...

ostrzegam
powaznie

bo mam dosyc takich postow godzacych w godnosc moich kumpli i przyjacol - DOSYC

mapsajm 24.04.2003 21:53

Cytat:

? Przeciez nie do Ciebie rozmawialem na ten temat. Tudziez nie rozumiem prymitywnej "przypowiesci" o Bogu, ktory "bardzo sie wkurzyl trzynastego dnia". Tylko na tyle Cie stac w powaznej dyskusji? Troche slabo, myslalem ze moge wiecej po Tobie oczekiwac.
prymitywizm...
wiesz, dlaczego nie lubię słowa "pważnie"? bo poważnie to się w trumnie leży.
ja mówgłbym się przyczepić do gramatyki twoich zdań - też wspominając coś o prymitywiźmie. ale nie. poprostu są czasami rzeczy poza zdolnościami pojmowania normalnego człowieka.
ja się nie wypowiadam na takie tematy. zostawiam to wam - prawdziwym patriotom. jako ten mniej prawdziwy pozwalam sobie na obserwowanie, gdzie was ten wspaniały patriotyzm zaprowadzi. i w przeciwieństwie do większości z was - jestem otwarty!

Salvad0r 24.04.2003 21:58

Mozliwe, ze Ty po prostu masz kompleksy. To, co napisales w formie wybuchowego, Twoim zdaniem, dowcipu bylo prymitywne. Watek zalozylem po to, zeby dyskutowac z powaznymi ludzmi o UE a nie czytac jakies plaskie dowcipy psujace tylko dyskusje a nic nie wnoszace do tematu. Jak nie masz o czym pisac to idz sobie poczytac inny topic a ten zostaw w spokoju, bo nie dla Ciebie, jak widac, byl zalozony.

Czepiasz sie mojej gramatyki? To bardzo prosze o 5 najswiezszych przykladow lamania regul gramatycznych w moich zdaniach wraz z objasnieniem co jest nie tak. Z gory dziekuje, moze bedzie mi dane nauczyc sie czegos od Ciebie dzisiaj.

mapsajm 24.04.2003 22:10

Cytat:

Mozliwe, ze Ty po prostu masz kompleksy. To, co napisales w formie wybuchowego, Twoim zdaniem, dowcipu bylo prymitywne. [dalej nie czytam]

ja tobie powiem tak:
nie wspomniałem ani słowem o tym, by mój post miał formę wybuchową, ani - tym bardziej - dowcipu. ja tobie mogę powiedzieć znacznie więcej o twoich komplexach, niż ty kiedykolwiek komukolwiek o moich. prymitywne to jest ubliżanie komuś, gdy nie potrafi się ubliżyć sobie. c'est la!

PSssyt. pierwszy raz od bardzo dawna zgadzam się z Sidem.

-Sid-The-Rat=> 24.04.2003 22:13

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)

PSssyt. pierwszy raz od bardzo dawna zgadzam się z Sidem.

musze przyznac ze milo mi sie zrobilo :) naprawde

ps. mozesz mi cos opowiedziec o moich kompleksach na priv (tez serio) - sporo o mnie wiesz - a wiedza o sobie samym jest dobra wiedza...

Salvad0r 24.04.2003 22:19

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)

ja tobie mogę powiedzieć znacznie więcej o twoich komplexach, niż ty kiedykolwiek komukolwiek o moich. prymitywne to jest ubliżanie komuś, gdy nie potrafi się ubliżyć sobie. c'est la!

Widze ze jestes i specjalista od jezyka polskiego i psychologiem jeszcze na dodatek. Szkoda ze jedno i drugie wirtualne. Prosilem Cie zebys podal 5 najswiezszych zdan pelnych bledow gramatycznych jakie rzekomo popelniam. Wciaz czekam i doczekac sie nie moge. Tyle samo mniej wiecej warte jest Twoje wypowiadanie sie o kompleksach i zmienianie tematu poprzez zaslanianie sie oklepanymi cytatami. Retoryke to ja, synku, mialem w szkole kiedy Ty jeszcze pod szafe pionowo wchodziles, wiec daruj sobie takie podsumowania.

No i czekam z niecierpliwoscia na wyklad z gramatyki. Albo i psychologii jeszcze, o ile sie wyrobisz.

-Sid-The-Rat=> 24.04.2003 22:22

masz ochote jeszcze komus nawrzucac? to sie spiesz... bo masz MALO czasu

cana 24.04.2003 22:30

Cytat:

no to widzę że czas :)

1. IMHO nie na miejscu tu jest ładowanie sie z Bogiem bo to jest prywatna sprawa każdego człowieka (to w co wierzy i jak wierzy) i nie zapominaj ze nie wszyscy muszą być katolikami / na szczęście jeszcze nie /

2. tak samo jak prywatną sprawą są preferekcje sexualne

3.z tą eutanazją to sorki ale coś pier... jak potłuczony, pomyśl się z łaski swojej nad strukturą wiekową UE i nad tym kto jest u władzy u u niej jeszcze długo bedzie w tym socjalistycznym grajdole :) jeśli nie przemawiają do Ciebie akty prawne

4. Polska została już dawno temu sprzedana /pytanie retoryczne przez kogo? 8)/ i nie ma co teraz zgrywać Rejtana i odstawiać cyrku z rwaniem szat tylko starać się maxumum z tego co w tej chwili jest możliwe osiągnąc

a tak BTW to Salvat0r zamiast cytować ten katonarodowy bełkot zastanów się nad znaczeniem terminu socjotechnika

pozdro

Salvad0r 24.04.2003 22:38

Cytat:

cana napisa***322;(a)
no to widzę że czas :)

1. No wiec wlasnie o to chodzi, to mapsajm wladowal sie z Bogiem a nie ja i dlatego mu odpisalem ze robi zarty nie na poziomie, badz uprzejmy wczytac sie troche w to co pisze, zanim zaczniesz komentowac.
Do niego skieruj takowe upomnienie.

2, 3. Napisalem ze cytuje czyjas wypowiedz i ze zgadzam sie z wiekszoscia argumentow, a nie wszystkimi. Tak wiec tu takze nie masz racji, poza tym zwracalem sie bezposrednio do Pali a nie do czytelnikow w tym akurat momencie.

4. No wiec wlasnie dlatego nalezy bronic sie przed akcesja bo oznacza ona niechlbune dokonczenie aktu sprzedazy Polski poprzez przedlozenie znaczenia traktatu akcesyjnego ponad Konstytucje, co oznacza zwyczajnie obce rzady w naszym panstwie.

A propos socjotechniki to ja troche wiem na ten temat, nie musisz mi podpowiadac :-) Rowniez pozdrawiam.

brzuszki 24.04.2003 22:40

Re: Re: Re: Re: UNIA?...

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Panowie uważam, że zanikło w Was poczucie odpowiedzialności. Macie ich w dupie, ok - wasze prawo, tylko, że w ten sposób budujecie państwo o modelu: wszyscy mają wszystkich w dupie, politycy też obywateli mają. Milczenie jest przyzwoleniem, pozwalacie aby wyboru dokonywała garstka obywateli, którymi mozna prostacko manipulować.
Twoje pisanie to zwykła partyjna AGITKA.Piszesz,że nie masz wielu lat to i możesz nie wiedziec oczym piszę.
Nie mów co to jest odpowiedzialnośc człeku,który nie pójdzie na referendów w tak waznej dla Polski sprawie.
Zakładasz partie,a nie kółko różańcowe-jak mozesz manifestowac,a za takie uważam pubbliczne wystąpienie na tym Forum swoje zdanie natamat akcesji-za,a zarazem oświadczac,że nie pójdziesz na referendum?
Jaka ta Twoja wiarygodnośc,nie kolegi z Forum,ale przyszłego polityka - sam sobie wyznaczyłeś te rolę agitując za swoją partią.
To Ty jestes w tym momencie nieodpowiedzialny i az boję sie myślec co to będzie,jak zbierze się Was więcej i będziecie mieli realny wpływ na życie polityczne.

Łatwo Ci przychodzi etykietowanie innych.Ci z sercem po lewej stronie-czerwonym na ogół- tak mają.
Wstydź się ile wlezie widzac zyda z ochroniarzem,ale wara mi pisac o tym w kontekście -ja Polak.
Bo ja też jestem Polakiem.

A Korwina nie czytaj,nie zrozumiesz co pisze

brzuszki 24.04.2003 22:54

Cytat:

Retoryke to ja, synku, mialem w szkole kiedy Ty jeszcze pod szafe pionowo wchodziles, wiec daruj sobie takie podsumowania.
Kolego-zanika Ci instynkt samozachowawczy8)

cana 24.04.2003 22:58

Salvat0r, mea culpa ale to nie wyglądało jak cytat czyjej wypowiedzi :)
tylko na Twoje klasycznie kontrowersyjne texty 8)
choć jak widze nerwy Ci puszczają ||

Brzuszki, mnie tam to pachnie schizofrenią polityczną lub owa niespójność spowodowana jesr stanem gorączkowym do którego się kolega nieopatrznie przyznał ;) /podłoze inne ale objawy podobne/

qrde nie w formie jestem ;)
a ten flame nudny jak flaki z olejem :) nawet zadnego trolla wędrownego nie ma ;)
pozdro

Remix 24.04.2003 23:31

Witam!

...bym cos powiedzial, ale sie powstrzymam

chce tylko abyscie wiedzieli, ze uwazam ta rozmowa za zenade... a mogl to byc taki fajny topic.

echoo 24.04.2003 23:57

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
masz ochote jeszcze komus nawrzucac? to sie spiesz... bo masz MALO czasu
No, SID, więcej obiektywizmu. Salvadora puściły nerwy i strzela na oślep - zgoda, treba go przyhamować, ale pali też nie jest bez winy. w końcu to on pierwszy nazwał Salvadora neofaszystą i antysemitą (no i wyrazy typu "dupa" - ja za "dupę" dostałem parę miesięcy temu "kwiaty polne" ;p ). Nie chcę tu Salvadora bronić tylko myślę że trzeba wszystkich oceniać po równo.
Pozdrowienia i stabilizacji emocjonalnej :glaszcze:

echoo 25.04.2003 00:04

Cytat:

remix napisa***322;(a)

...chce tylko abyscie wiedzieli, ze uwazam ta rozmowa za zenade... a mogl to byc taki fajny topic.

Żenada to może za mocno powiedziane, po prostu chłopcy wymieniają poglądy i wpadli w pułapkę emocjonalną. Sam chociaż głosu nie zabieram, to czytam z zainteresowaniem. :czytaj:

pali 25.04.2003 00:40

No mnie sie wydaje, ze dobrze powiedzialem. Prawdziwy patriota i Polak IDZIE NA REFERENDUM. A Ty twierdzisz cos przeciwnego, nie chcesz isc i probujesz jeszcze publicznie propagowac taka postawe. Mysle, ze napisanie tego to jeszcze nie mieszanie z blotem, natomiast wyzywanie mnie od faszystow tylko dlatego ze mam inne poglady, ktore zreszta w przeciwinstwie do Ciebie, potrafie mocno uzasadnic, to zdecydowanie przegiecie z Twojej strony.

Wyraziłeś się, że jestem niegodny Polski, ponieważ nie idę na referendum. Teraz to potwierdziłeś (Polak, patriota). Trudno mi zaakceptowac, że jest to tylko "inny pogląd" Czy gdybym napisał, że takich jak Ty należy rozstrzelać lub wypędzić z kraju, powiedziałbyś wtedy, że spoko, kazdy ma prawo do własnych poglądów? Tylko mi nie mów, że manipuluję - jak ktoś jest niegodny, to nie chciałbyś, aby go nie było w tym kraju?

Nazwałem Ciebie neofaszystą, już tłumaczyłem dlaczego, ale może trochę szerzej. Nie wiem jaka jest twoja wiedza o tym pojęciu, więc kilka słów o nim: faszyzm był niespójną ideologią czerpiącą pomysły zewsząd, w celu udowodnienia kilku założeń: wyższości swojego narodu nad innym, jego dziejowej misji, znalezieniu wroga narodu. Jak już znalazł się wróg (kapitaliści, żydzi) to mozna było stworzyć uzasadnienie dla kultu wodza, terroru, wszelkich metod. Faszyzm tworzył nową moralność, która pozwalała arbitralnie ocenić postępowanie innych. W faszyzmie (komunizmie też) niemozliwe były poglądy niewłaściwe, sprzeczne z obowiązujacym. Wyrażającemu sprzeczne poglądy odmawiano prawa do zycia w społeczeństwie, kwestionowano wszystko co z nim związane, nie tylko poglądy polityczne.

Podsumowując: faszyzm doprowadzał do prościutkiej wizji rzeczywistości, w której łatwo można było ocenic, kto wróg, kto przyjaciel. I równie łatwo napietnować.

Dlatego Twoją postawę nazwałem neofaszystowską. Jak już mówiłem, w złości to zrobiłem i nie musiałem używac tego słowa - ale pretensji miec nie mozesz, bo Ty pierwszy wjechałeś w wycieczki osobiste.

natomiast wyzywanie mnie od faszystow tylko dlatego ze mam inne poglady, ktore zreszta w przeciwinstwie do Ciebie, potrafie mocno uzasadnic, to zdecydowanie przegiecie z Twojej strony.

Uzasadniłem swoje stanowisko w sprawie niegłosowania (w pierwszym poście). Wydaje mi sie, ze Ty nie odniosłeś się do tego. Owszem mówiłeś, że nalezy głosować na NIE, ale jedynym argumentem za głosowaniem wogóle jest stwierdzenie o "prawdziwym Polaku" (dla mnie faszystowskie, podkreślam). Natomiast argument o tym, że inaczej "Polskę rozkradną" to inna dyskusja, dalsza, na którą jestem gotów.

Nie broniac Radia Maryja (jestem neutralny, choc SLUCHAM od czasu do czasu bo ciekawe rzeczy mozna uslyszec, np. ostatnia dyskusja o akcesji z udzialem tak przeciwnikow jak i propagatorow, prowadzona bardzo merytorycznie) chcialem zapytac jakie to konkretnie glosy wzywajace do nienawisci tam slyszales? Kto powiedzial i kiedy? Prosze konkrety bo az jestem ciekaw

Znalazłem w necie stenogramy róznych wypowiedzi z tej stacji. Ale podawanie ich jest bez sensu. Wazny jest kontekst, to jak ta stacja prezentuje się od wielu lat. Było wiele publicznych dyskusji o tym.

Na priv nie pojde bo nie widze sensu, jesli umiesz bronic swoich racji to zrob to publicznie. Ja jestem przeciwnikem akcesji i nie mam nic do ukrycia wiec na priv isc nie musze. Januszp takze sygnalu zadnego nie dawal, przestan wmawiac ludziom slowa ktorych nie uzyli, specyficzna metoda z Twojej strony i dosc regularna.

No przecież wcześniej już zgodziłem się tutaj dyskutować. Chcialem uniknąć pyskówek i po wyjasnieniu kilku rzeczy, byc moze powrócić tutaj z merytorycznymi sprawami.

Napisałem, ze januszp, chyba coś zasugerował.

EOG nie rozni sie niczym, z punktu widzenia Polski, od UE! Kompletnie niczym z tym wyjatkiem ze w EOG nie bedziemy uzaleznieni w zaden sposob od dyktatu z Brukseli, nikt nam nie odbierze suwerennosci i nikt nie da przyzwolenia na wykup ziemi. Nikt takze nie zmusi nas do zablokowania rozwoju przemyslu np. stoczniowego tak jak ma to miejsce w przypadku akcesji do UE. O jakiej Ty granicy z Niemcami chcesz rozmawiac? O czym Ty w ogole mowisz czlowieku? To wlasnie w UE dostaniemy kopa od Niemcow ktorzy PRAWNIE JUZ zaczna sie upominac o swoje ziemie (juz jest pare tysiecy wnioskow w tej sprawie, ktore spokojnie czekaja na akcesje bo wtedy bedzie mozna to ruszyc) !!!

Suwerenność: rzeczywiście pewną cześć niezależności oddajemy do instytucji unijnych. Tak się dzieje, gdy podpisujemy większość traktatów miedzynarodowych. Trzeba rozważać każdą sprawę z osobna, czy to dobrze czy źle. To jest bardzo skomplikowane dla mnie i kilka haseł o utracie suwerenności mnie nie przekona.

Wykup ziemi: na skutek róznic w dochodzie osobistym obywateli Unii jest to problem, zgadzam się.

Przemysł stoczniowy: zdaje się, że przede wszystkim mamy tutaj problem ze swoją gospodarką a nie unijnymi rozporządzeniami. Ale o tym to wiem, tyle co z gazet.

Granica z Niemcami: o likwidacji granicy.

Wnioski niemieckie: każdy może złożyć wniosek do sądu, o ile spełni formalne wymagania. Uwazam, ze sprawa tych ziem i majątków nie jest prostym gospodarczym problemem: "wy chcecie, ale my nie damy". Przede wszystkim jest to problem wielu starych już ludzi, ktorym 50 lat temu kazano się wynosić kilkaset kilometrów dalej. Mówię o Niemcach i o Polakach. Moja rodzina przyjechała ze wschodu...

Ja SalvadOr nic w tej chwili na ten temat nie mówię, nic nie twierdzę, ze trzeba oddać czy nie - NIC. Ale gdybyś zobaczył 70-letniego Niemca, który przyjechał zobaczyć miejsce, gdzie był jego dom, gdzie sie urodził - to czy to wszystko dalej jest takie proste? Takie oczywiste?

W UE juz NIC OD NAS NIE BEDZIE ZALEZEC. Najmniejsza nawet zmiana w gospodarce czy finansach zalezec bedzie od tego czy wyraza zgode inne panstwa, to juz jakas kompletna paranoja. Nawet zeby ogorki produkowac na polskiej ziemi i Polakom je sprzedawac potrzebna bedzie zgoda z Brukseli (ktorej w zyciu nie dostaniesz) oraz oplata 1 milion zlotych za jakis cholerny certyfikat.

W ten sposób można wszystko obsmiać, wyciągnąć jakieś ogórki czy banany.

O tym własnie pisałem, gdy twierdziłem, że Polska jest nie przygotowana do akcesji. Rząd nie jest wszystkowiedzący - jest wiele grup zawodowych (mozliwe ze producenci ogórków), które poprzez brak samoorganizacji, wiedzy - nie upomniały się o swoje.
Rząd jest tylko przedstawicielem, a nie władcą absolutnym.

Pewne zmiany w finansach muszą być uzgadniane, jasne, że tak, ponieważ kandydujemy do Unii z zamiarem prowadzenia m.in. wspólnej polityki monetarnej.

Jest jeszcze kilka pytań do mnie, zaraz odpowiem.

pali 25.04.2003 00:59

cytat SalvadOra, prosił o komentarz:

"Czy wy nie widzicie, że większość polityków, media, szeroko czytana i bardzo popularna prasa robią was w bambuko? Większość tych, którzy chcą głosować na tak nie ma własnego zdania i uwierzyła w szeroko reklamowaną propagandę prounijną. Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach? Każdy głośno krzyczy, że jak wejdziemy to będzie super, jednak nikt głośno nie chce mówić o bardzo negatywnych stronach UE. Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa? Jeśli wejdziemy, to będziemy musieli słuchać poleceń wydawanych z Brukseli. W grudziu straciliśmy niejako własną suwerenność, niepodległość. A pomyślmy jescze o wartościach szeroko rozpowszechniany ch we wspólnocie. Nie ma tam miejsca dla Boga. Homoseksualizm, aborcja są na porządku dziennym. Kto wie, może jak bedziesz miał 70 lat i będziesz członkiem UE to twoi najbliźsi powiedzą że nie przydasz im się już na nic, że dodajesz im tylko kłopotu i zadzwonią po lekarza, który wstrzyknie ci uśmiercający "lek" i to wszystko oczywiście w majestacie prawa, bez twojej wiedzy ale dla twojego dobra. Chyba nie po to nasi przodkowie oddawali życie, walcząc o Polskę, żebyśmy teraz oddali ją za darmo głosując na tak".

Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach?

Tak, pisałem już że rządową kampanię informacyjną uważam za złą. Nie ma ona żadnego wyraźnego adresata przede wszystkim - podstawowy błąd.

Też mnie razi hurraoptymizm, a z drugiej strony czarne wizje pewnych środowisk.

Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa?

Nie jestem przygotowany do wypowiedzi na ten temat, ale myślę, że można to spokojnie rozważyć jako problem o przekazywaniu kompetencji do instytucji unijnych. Słowo "wazniejsza" nic nie określa.

Wartości:

Nieznany autor cytatu pisze o homoseksualizmie, aborcji i eutanazji. Nie odniosę się do tego, bo są to kwestie, w których należy uważać aby kogoś nie dotknąć. Klimat naszej dyskusji nie jest odpowiedni. Wiem, że ultraprawica z chęcią wypisuje je na sztandarach, ale ja jestem temu przeciwny. Mozemy o tym dyskutować, ale w całkowicie odrębnym wątku i przy zachowaniu szacunku dla tematu i cierpień ludzi, którzy musieli podejmować takie decyzje.

słowo "eutanazja" - wiem, że niektórzy nie zgadzają się na takie pojęcie, bo jest wartościujące (gr. dobra smierć). Uzylem go tylko i wyłacznie z braku innego.

mapsajm 25.04.2003 01:06

Cytat:

Widze ze jestes i specjalista od jezyka polskiego i psychologiem jeszcze na dodatek. Szkoda ze jedno i drugie wirtualne.

widzę, że nie potrafisz czytać. mam profil. tam jest wszystko bardzo ładnie opisane, kim jestem i jakie mam zainteresowania. psychologii w niej nie znajdziesz, polskiego też nie.

Cytat:

Prosilem Cie zebys podal 5 najswiezszych zdan pelnych bledow gramatycznych jakie rzekomo popelniam. Wciaz czekam i doczekac sie nie moge.

proszę bardzo. jedno zdanie: "? Przeciez nie do Ciebie rozmawialem na ten temat."

Cytat:

Tyle samo mniej wiecej warte jest Twoje wypowiadanie sie o kompleksach i zmienianie tematu poprzez zaslanianie sie oklepanymi cytatami.

cytatami?... wybacz, ale widocznie nie jestem tak oczytany, jak ty i nie widzę w swoich wypowiedziach żadnych cytatów. może jakiś cytat cytatu mi podsuniesz?

Cytat:

Retoryke to ja, synku, mialem w szkole kiedy Ty jeszcze pod szafe pionowo wchodziles, wiec daruj sobie takie podsumowania.

widocznie marnie cię uczyli. chcesz cytat? masz - "chodź, starcze, ja cię uczyć każę".

mapsajm 25.04.2003 01:18

Cytat:

1. No wiec wlasnie o to chodzi, to mapsajm wladowal sie z Bogiem a nie ja i dlatego mu odpisalem ze robi zarty nie na poziomie, badz uprzejmy wczytac sie troche w to co pisze, zanim zaczniesz komentowac.
Do niego skieruj takowe upomnienie.

[reszta mnie nie dotyczy - wycinam]

ok, zaczynamy.

1. nic nie wspominałem o Bogu, jeno o bogu - dla ciebie to nei stanowi różnicy?

2. jeszcze raz napiszę (następnym razem będzie drukowanymi) - nie robiłem sobie żartów

3. moje żarty zawsze są na poziomie. może poprostu niektórzy do niego nie dorośli

4. tak, jestem podłym ateistą - wim to, bo mi babcia powiedziała...

pali 25.04.2003 01:30

Re: Re: Re: Re: Re: UNIA?...

Cytat:

Twoje pisanie to zwykła partyjna AGITKA.Piszesz,że nie masz wielu lat to i możesz nie wiedziec oczym piszę.

Rozumiem, że "partyjna agitka" kojarzy Ci się z PRL, a uważasz, że w III RP poprawna i dozwolona jest argumentacja SalvadOra. Czy tak?

Nie mów co to jest odpowiedzialnośc człeku,który nie pójdzie na referendów w tak waznej dla Polski sprawie.
Zakładasz partie,a nie kółko różańcowe-jak mozesz manifestowac,a za takie uważam pubbliczne wystąpienie na tym Forum swoje zdanie natamat akcesji-za,a zarazem oświadczac,że nie pójdziesz na referendum?

Mój pogląd jest kontrowersyjny, wiem o tym. Podałem powody dla których chcę tak postąpić (w pierwszym poście). Przekonaj mnie, że się mylę (a wierz mi, chciałbym się mylić).

Jaka ta Twoja wiarygodnośc,nie kolegi z Forum,ale przyszłego polityka - sam sobie wyznaczyłeś te rolę agitując za swoją partią.
To Ty jestes w tym momencie nieodpowiedzialny i az boję sie myślec co to będzie,jak zbierze się Was więcej i będziecie mieli realny wpływ na życie polityczne.

Jak wyzej, z tą róznicą, że są to poglądy moje, a nie mojej partii.

PPS jest partią wybitnie lewicową i wszyscy nie muszą zgadzać się ze sobą. Poza tym, wskutek wewnetrznych problemów, nie braliśmy niestety udziału w dyskusji o UE. Przyznaję to z bólem, ale nie ze wstydem, ponieważ partie będące w parlamencie równiez nie dokonały niczego wielkiego.

Łatwo Ci przychodzi etykietowanie innych.Ci z sercem po lewej stronie-czerwonym na ogół- tak mają.

Piszesz pewnie o "komunistach" z PZPR, którzy pozbywali się przeciwników w sposób opisany przeze mnie w poście do SalvadOra, fragment o faszyzmie.

Niełatwo mi wcale przyszło nazwać SalvadOra neofaszystą, bo o tym chyba piszesz. To nie był argument, to był cios - przyznałem sie już.
Wolałbym aby do tego nie doszło. Nie miałem wyboru

Wstydź się ile wlezie widzac zyda z ochroniarzem,ale wara mi pisac o tym w kontekście -ja Polak.
Bo ja też jestem Polakiem.

Mógłbyś to rozwinąć? Bo nie wiem,czy dobrze rozumiem?

A Korwina nie czytaj,nie zrozumiesz co pisze

Dawno nic nie czytałem, ale rzeczywiscie niekiedy nie wiedziałem o co mu chodzi.
Ja uważam Korwina za bardzo inteligentnego gościa i podziwiam go za wiele rzeczy. Myślę tylko, że posunął się za daleko w upraszczaniu rzeczywistości dla celów propagandy. Stracił tym resztkę wyborców.

-Sid-The-Rat=> 25.04.2003 01:37

NIE JA ZAMKNALEM TEN TOPIC!
nie krzyczec na mnie - przyjdzie admin i nam powie kto zamknal...

ThanatoS 25.04.2003 01:40

Ten watek zamknalem.

Takich glupot dawno nie widzialem, az szkoda czytac, bo mozna nogi wyciagnac.

Salvad0r nie wyleciales jeszcze gdyz jeden z adminow akurat byl dostepny i pogadalismy sobie o tobie.

Pamietaj ze chamstwa nielubimy na forum.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:05.