Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemowicze LG łączcie się! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemowicze-lg-laczcie-sie-20322/)

puch 24.04.2003 16:19

Problemowicze LG łączcie się!

W związku z dużą liczbą opisywanych problemów z upgrade'm BIOSu w nowych napędach LG, gdy robi się to spod Windows oryginalnym programem LG, mam propozycję! :idea:

Może wszyscy, którzy upgrade'owali napędy LG pod Windows, zarówno ci, którzy mieli kłopoty, jak i ci, którym udało się to bez najmniejszego problemu, zechcieliby opisać jeszcze raz szczegółowo sprzęt (płyta główna, chipset, sterowniki chipsetu, ASPI, sposób podłączenia napędu i czy sam na taśmie, czy z czymś), system, działające oprogramowanie (np. inne programy do nagrywania, czy mieli włączone wbudowane nagrywanie XP, itd.) - może uda się wykryć jakiś wspólny mianownik i skonstruować jakieś ogólne ostrzeżenie?

All feedback most welcome!

puch 25.04.2003 06:35

Witam ponownie.

Widzę, że niektórzy czytają, ale brak odpowiedzi.
Jeśli uważacie, że temat nie ma sensu, usunę.

Pomyślałem, że winy za niepowodzenie upgrade'u firmware'u spod Windows nie może chyba ponosić sam napęd: skoro potem udaje się go ożywić wgrywając binarny BIOS pod DOS'em, to chyba nie jest on uszkodzony! A zatem problem musi leżeć w konfiguracji sprzętowo-programowej danego konkretnego komputera.
Pomyślałem więc, że może gdyby udało się zebrać odpowiednio dużo danych, udałoby się znaleźć jakiej prawidłowości i dojść do tego, jak to zrobić, żeby uniknąć kłopotów.

Postanowiłem także przeczytać ponownie uważnie instrukcję upgrade'u, dołączaną przez LG do programu aktualizującego.

Oto co LG ma do powiedzenia:

1) Aktualizacji użytkownik dokonuje całkowicie na własną odpowiedzialność. Jeśli wystąpią problemy, następuje utrata gwarancji.

2) Z napędu należy wyjąć płytę.

3) Napęd powinien być podłączony jako JEDYNY do drugiego (secondary) kanału kontrolera IDE jako Master, bez napędu Slave.
Zworka powinna być ustawiona w pozycji Master.

Aby uprzedzić od razu wątpliwości związane z pozorną oczywistością ostatniego stwierdzenia chciałbym przypomnieć, że posiadając taśmy 80-żyłowe napędy można skofigurować jako Master i Slave także w inny sposób: po ustawieniu zworek w pozycji CS (Cable Select), napęd podłączony do ostatniej, czarnej wtyczki zostanie rozpoznany jako Master, a podłączony do środkowej, szarej wtyczki - jako Slave.

Z instrukcji LG nie wynika jednoznacznie, że nie należy używać konfiguracji za pomocą położenia na kablu (CS), jest natomiast zalecenie, by zworkę ustawić na Master. Czy ma to znaczenie, czy napęd skonfiguruje się jako Master zworką, czy pozycją na kablu? Nie wiem, jednak na wszelki wypadek zrobiłbym to zworką, by być ściśle w zgodzie z instrukcją.

Słyszałem też o występujących niekiedy problemach z pracą napędów, gdy napędy skonfigurowane zworkami jako Master i Slave podłączy się do taśmy 80-żyłowej odwrotnie, tzn. Slave na końcu taśmy a Master w środku. Producenci dysków twardych (np. IBM) w swoich instrukcjach zalecają, by urządzenie Master zawsze podłączać do wtyczki końcowej (czarnej), a Slave do środkowej (szarej) niezależnie od tego, czy napędy konfiguruje się metodą Cable Select, czy nie. Wiem, że firmy montujące komputery nie zawsze się do tego zalecenia stosują, a często nawet o nim nie wiedzą.

Na wszelki wypadek, aby być w zgodzie z wszelkimi zaleceniami, założyłbym zatem, że flashowany napęd należy skonfigurować zworką jako Master i podłączyć jako jedyny w drugim kanale IDE do końcowej wtyczki na taśmie.

4) Napędu nie należy dotykać w czsie aktualizacji

5) Nie należy dopuścić do zaniku zasilania

Może osoby zainteresowane przejrzą powyższe zalecenia i zorientują się, czy spełniły wszystkie te warunki. Może tu leży przyczyna niepowodzeń?

P_M_ 25.04.2003 17:57

Na Twoim miejscu nie żyłowałbym się tak

Bez urazy, ale to ten programik od LG jest zwalony. Parę razy go użyłem, ale nie bez problemów, bo cham nie chciał się uruchomić. Trzeba było gada odpalić kilka razy, aż zastartował. Innym razem, kiedy chciałem przywrócić poprzednią wersję firmware'u odpalił się z miejsca, a konfig i sterowniki były identyczne. Jeśli jednak ktoś chce sobie upgrade'ować f/w pod windowsami, niech lepiej ściągnie MTKFlash'a. Działa bezbłędnie. Może być w napędzie płyta i też się wgra bios. Pozdrawiam.

puch 25.04.2003 18:31

Zgadzam się całkowicie, że coś jest nie w porządku. Tyle tylko, że:

1) LG w tej chwili publikuje nowe BIOSy tylko w tej formie. Żeby użyć mtflash czy mtkwinflash, trzeba skądś zdobyć BIOS w pliku binarnym albo szesnastkowym

2) Wiele osób, nieświadomych zagrożenia, i nawet - jak podejrzewam - często nie czytając zaleceń LG, upgrade'uje BIOS spod Windows, wierząc, że się uda.

3) Procedura upgrade'u gotowym programem LG jest prosta - jedno kliknięcie myszą (abstrahuję od tego, że może mieć fatalne skutki). Użycie mtkwinflash'a jest bardziej skomplikowane (no i trzeba mieć ten binarny BIOS), a użycie mtkflash'a pod DOS-em jest jeszcze trochę bardziej skomplikowane.

Dlatego pomyślałem sobie, że jeśli uda się ustalić, co powoduje, że program LG się nie sprawdza, można będzie uniknąć problemów.

radw 26.04.2003 10:37

Mam palnik LG 48x24x48x, upgradowałam w nim bios do 1.0.4 (ściągniety z cdronfo) pod windą (98se)i chodzi bez kłopoty. Miałem wersję 1.0.2 to płytki się paliły, a teraz chodzi ładnie, co do sprzętu to mam zabytek ;-> Soltek SL 54u5, AMD k6-500 i tym podobne antyki.

puch 26.04.2003 12:21

Radw,

Dzięki za odzew!

Napisz proszę więcej o tym, czy stosowałeś się ściśle do podanych wyżej zaleceń LG (tzn. napęd pusty, podłączony jako samotny secondary master, itd.).

slawo77 26.04.2003 21:09

u mnie zawsze bez problemow
1.05 i 1.06 wrzucalem programikiem od LG pod XP
przywracalem tez 1.04 - tez zadnych problemow
naped jako master razem z CD LG32 jako slave

puch 27.04.2003 01:06

Dzięki za odzew - zbierajmy info dalej - może coś z tego wyniknie?

MS 27.04.2003 07:23

Witam. Ja bezposednio z poziomu win98se przerabiałem swoje LG 32, na 40-stkę. Wgrałem bios od Ibm-a. Żadnych problemów. Mój układ to płyta asusa, duron 1,3, Lg wspólnie na szelce z cdromem asusa 52x, ustawiony jako master. Powtarzam, żadnych problemów z wgraniem, pali też ok. - oczywiście na poziomie LG (czyli tu dość problematyczne osiągane szybkości nagrywania, zależne od płytek). Poza tym naprawdę wszystko "gra i buczy".
Pozdrawiam.

radw 01.05.2003 08:33

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Radw,

Dzięki za odzew!

Napisz proszę więcej o tym, czy stosowałeś się ściśle do podanych wyżej zaleceń LG (tzn. napęd pusty, podłączony jako samotny secondary master, itd.).

Napęd był pusty i podłączony jako samotny master (secondary). Żadnych problemów do tej pory.

devdd 01.05.2003 10:50

u mnie bez problemow Lg 8481B z biosem bodajze 1.01. Sciagnalem z cdrinfo bios 1.04, nawet nie rozpakowalem zip'a, tylko spod winrara odpalilem - chcialem zobaczyc jak to wyglada, i zastanowic sie czy warto, a ten bez pytania sflashowal nagrywarke - troche sie przestraszylem... zniknela z menedzera urzadzen, no to reset kompa, chwila strachu... i jest znalazl LG, teraz kazda plyte pali az milo..
Sprzet: nforce2, win2k+sp2, nagrywara jako master na drugim kanale.
Dopiero jak poczytalem forum, to stwierdzilem ze glupi ma szczescie :) nieswiadomy, odpalilem to od razu i poszlo bez zajakniecia...

puch 01.05.2003 10:57

@devdd,

Dzięki za info; nagrywarka była sama na taśmie, czy był też jakiś slave?

Niestety, na razie ciągle za mało informacji i niewiele z nich wynika. Wygląda na to, że powodzenie zależy od faz księżyca, pogody na Saharze i humoru sąsiada... ;)

Bardzo proszę o więcej info od osób, które miały kłopoty!

mirol 01.05.2003 11:26

LG 8480B jako sec.master razem z dvd Samsung. Ładowałem biosy 1.05 i nawet wczoraj 1.06- wszystko OK.
Pozdrawiam:)

puch 01.05.2003 11:37

Dzięx

devdd 02.05.2003 11:18

nagrywarka jako master... sama na tasmie :)

Blaze 03.05.2003 22:10

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Zgadzam się całkowicie, że coś jest nie w porządku. Tyle tylko, że:

1) LG w tej chwili publikuje nowe BIOSy tylko w tej formie. Żeby użyć mtflash czy mtkwinflash, trzeba skądś zdobyć BIOS w pliku binarnym albo szesnastkowym

Dlatego pomyślałem sobie, że jeśli uda się ustalić, co powoduje, że program LG się nie sprawdza, można będzie uniknąć problemów.

1)po odpaleniu flasha rozpakowuje się on do katalogu temp, tworzy tam kilka plików z czego jeden to *.hex więc problem zdobycia biosu chyba odpada.

A co samej aktualizacji biosa to aktualizowałem pod WinXP bez żadnych problemów. Musiałem tylko podpiąć pod kontroler na płycie głównej bo na dodatkowym nie znalazł. Nagrywarka jako primary master i ją flashowałem oraz dvd jako primary slave.

puch 04.05.2003 01:30

Dzięki!
Fakt, odkryłem jakiś czas temu, że z tego samorozpakowującego się programu LG można wyekstrahować pliki za pomocą np. Windows Commander'a (poleceniem Rozpakuj..) - w ten sposób można bez problemu pozyskać Bios w pliku szesnastkowym (*.hex).

A więc w ten sposób "mamy" plik Biosu do wgrania mtkflash'em lub mtkwinflash'em.

Nadal jednak pozostają bez odpowiedzi trzy pytania:

1) Dlaczego niektórym użytktownikom proces wgrania Biosu programem LG powiódł się bez problemu?

2) Dlaczego niektórym użytkownikom program odmówił wgrania Biosu, z komunikatem, że nie zgadza się typ nagrywarki?

3) Dlaczego niektórym użytkownikom proces wgrania Biosu nie powiódł się i zostali z martwą nagrywarką? (z tego co wiem chyba za każdym razem udało się je na szczęście reanimować przez wgranie Biosu mtkflash'em).

Z zebranych dotąd informacji trudno na razie wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, niestety.

qwerty01 04.05.2003 15:59

Hejka.
Ja swoją lg 8481B przerabiałem na 8520B z poziomu Windows !!! 0 problemów. Odpaliłem flashera tak jak devdd z ciekawości, ale już flashowałem swojego cd-roma z poziomu windows (zdechła mi :(:(, ale dało mi się odratować :):):)) Wszystko ładnie cacy poszło i mam nowszy model lg. Mój komp:
cel II 600@675
wtedy 128 MB Ramu 133@151 MHz
Zida BXe 98 ATX
Win XP+SP1
primary mas. HDD seageta 20 GB
primary slave-kieszeń (nie było hdd)
sec. master 48@52
sec. slave lg 8080B
W obu napędach optycznych nie było cd.

fachman 04.05.2003 20:05

Ja za pierwszym razem bez problemnów upgradowałem 8481 z 1.0 na 1.2 z DOS, ale ostatnio przy próbie z 1.2 do 1.5 kompletny zwis na win98se. Nagrywarka znikła z biosu, mkt przestał ją widzieć, zresztą nic jej teraz nie widzi, i kto powie że nie ma żadnego problemu z upgrade? jeśli się komuś uda to nie oznacza że problem nie istnieje, jak w moim przypadku, Athlon 1700+ na K7VZA 256SDRAM PC133, PrimM HDD SecM LG. I co wy na to?

P_M_ 04.05.2003 21:30

Widzę, że temat się rozkręca

I bardzo dobrze. Jak już pisałem wcześniej dalej polecam używanie MTKwinflash'a. Potestowałem trochę i mam wrażenie, że flasher od LG jest strasznie wrażliwy na różne śmieci w pamięci komputera, jakie pozostawia tam windows. Wszyscy wiemy, że administrowanie zasobami pamięci nie jest mocną stroną windowsa. Zauważyłem, że pod świerzo odpalonym windowsem odpalenie flashera nie nastręcza problemów. Polecenie wcześniejszego wyjęcia płyty z napędu też jest jest raczej zbyteczne (zawsze mam włożoną czystą płytę). Zalecam jednak wyłączenie programów chodzących w tle, a korzystających dość intensywnie z czasu procesora, nawet jeśli odbywa się przez znikomo krótki okres czasu. Miałem małe zawirowanie przy odpalonym tlenie, ale dało się przeładować bios. Programiki typu memturbo, też lepiej wyłączyć.

Mój konfig: MSI k7t266 pro2-u; Athlon 1,7+; 512 MB (Kingston); CD-RW gce8480b (sec master); LG dvd x12 (prim slave). Platforma WinXP bez SP1.

puch 04.05.2003 21:34

@fachman,

Rozumiem, że nagrywarka sama jako master na taśmie?

Czy próbowałeś uratować nagrywarkę, wgrywając bios spod DOS'a mtkflashem, albo mtkwinflashem w trybie IDE? Bios w pliku *.hex pozyskasz, ekstrahując go Windows Commanderem albo WinRARem z oryginalnego samorozpakowującego się pliku updater'a LG.
Napisz, czy się udało.

@ P_M,

Dzięki za uwagi - też uważam, że niepowodzenia chyba zależą od Windows, tego co aktualnie działa, jak długo, itd. Z zebranych na razie danych bardzo mało wynika, tzn. nadal nie widać jakiejś wyraźnej regularności.

Bardzo proszę o więcej danych, zwłaszcza od osób, które MIAŁY kłopoty .

Może warto więc jeszcze zapytać: ile czasu minęło od uruchomienia komputera do flashowania; czy w międzyczasie były uruchamiane programy, czy jednocześnie działały jakieś programy?

P_M_ 04.05.2003 21:39

Fachman

Cytat:

fachman napisa***322;(a)
Ja za pierwszym razem bez problemnów upgradowałem 8481 z 1.0 na 1.2 z DOS, ale ostatnio przy próbie z 1.2 do 1.5 kompletny zwis na win98se. Nagrywarka znikła z biosu, mkt przestał ją widzieć, zresztą nic jej teraz nie widzi, i kto powie że nie ma żadnego problemu z upgrade? jeśli się komuś uda to nie oznacza że problem nie istnieje, jak w moim przypadku, Athlon 1700+ na K7VZA 256SDRAM PC133, PrimM HDD SecM LG. I co wy na to?
Byłbym zapomniał o Tobie. Poleca się używanie stabilnego sprzętu z UPS-em. ECS nie gwarantuje stabilnej pracy. Nawet flasher LG da się zmusić do wgrania biosu do nagrywarki, której nie widać. Bawiłem się kiedyś z nagrywarką, której nie widziała płyta główna po nieudanym flashowaniu i nawet nie chciała przejść detekcji napędów. Podłączyłem więc nagrywarkę dopiero po uruchomieniu dosa i wtedy podałem programowi na którym kanale jest napęd. Poszło gładko. MTKwinflash też ma taką opcję. Działa. Windowsowy flasher LG też, ale nie wiem, czy działa.

fachman 05.05.2003 08:28

No więc napęd uratowałem zgodnie z instrukcjami z postu "upgrade 8481 na 8520" tylko dalej nie wien czemu ponowna próba wg waszych wskazówek zakończyła się znowu zwisemm... potrzebna była powtórka reanimacjii...

P_M_ 05.05.2003 18:01

Dziwne

Cytat:

fachman napisa***322;(a)
No więc napęd uratowałem zgodnie z instrukcjami z postu "upgrade 8481 na 8520" tylko dalej nie wien czemu ponowna próba wg waszych wskazówek zakończyła się znowu zwisemm... potrzebna była powtórka reanimacjii...
A może plik z biosem walnięty? Jeśli da się wgrać inną wersję, a ta nie idzie, to pewnie masz uszkodzony plik z biosem.

fachman 05.05.2003 19:34

Plik jest dobry, odkryłem bardzo ciekawą zależność: upgrade wiesza kompa zawsze w tym samym miejscu, przy kasowaniu poprzedniej wersji. Objawia się to pulsowaniem diody HDD rytmicznie z częstotliwością około 2Hz, tak w nieskończoność. Jak się kmpa wtedy zresetuje to nagrywara na bank będzie potem niewidoczna. Przypadkiem odkryłem, że wystarczy w momencie zwisu kliknąć na Zamknij okno (programu LG) a upgrade ... rusza i poprawnie się programuje. Jaja niesamowite! Czy to Zamknij to rewelacjA NA MIARĘ Eject?

puch 05.05.2003 19:41

Coś podobnego! :o

Próbuj dalej ;) , może odkryjesz też, DLACZEGO się wiesza? U mnie, "niestety", program LG działa poprawnie...

kane 06.05.2003 02:10

Cytat:

MS napisa***322;(a)
Witam. Ja bezposednio z poziomu win98se przerabiałem swoje LG 32, na 40-stkę. Wgrałem bios od Ibm-a. Żadnych problemów. Mój układ to płyta asusa, duron 1,3, Lg wspólnie na szelce z cdromem asusa 52x, ustawiony jako master. Powtarzam, żadnych problemów z wgraniem, pali też ok. - oczywiście na poziomie LG (czyli tu dość problematyczne osiągane szybkości nagrywania, zależne od płytek). Poza tym naprawdę wszystko "gra i buczy".
Pozdrawiam.

Mam LG 32x, kilka miechow temu przerobilem ja bez problemow na 40x. Dzis wgralem bios IBM 1.12, wszystko dziala ja powinno. I najlepsze, po wgraniu tego biosa i ponowym wykryciu napedu w biosie plyty glownej jak i w Windowsie, naped pracuje w trybie UDMA33 a nie PIO4 jak to bylo wczesniej. :)

Klimu 06.05.2003 18:41

Mam GCE-8481B trzy razy flashowałem bios spod win XP. Problem miałem dopiero przy 1.05 (twierdził że bios nie jest dla tej nagrywarki), ale wystarczyło rozpakować plik z biosem i wtedy uruchomić.

primary master HDD seagate 40 GB
secondary master lg GCE-8481B
secondary slave dvd Samsung SD-616 (był podłaczony)
K7S5A+Duron 900+256 pc 133+Win xp

woj 11.08.2003 19:08

Witam, mam GCE-8520B. Upgrejdowalem z 1.00 na 1.04 i wszystko cacy (win me, sprzet archaiczny - celek 400 itd, nagrywarka secondary master sama na kablu). Przy okazji mam pytanie czy ktos tweakowal ten model na 8523B i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.

qwerty01 11.08.2003 19:13

Cytat:

woj napisał(a):
Witam, mam GCE-8520B. Upgrejdowalem z 1.00 na 1.04 i wszystko cacy (win me, sprzet archaiczny - celek 400 itd, nagrywarka secondary master sama na kablu). Przy okazji mam pytanie czy ktos tweakowal ten model na 8523B i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.
na 8523b ci nie sfleszuje. A z jaką największą prędkością wypalaliście na 8520b ver biosu 1.04? na jakich cd? Mi pozwolił na AKOSach wypalać maxem a na innych 32x lub 40x :(

woj 11.08.2003 19:25

ano mam to samo. Na kazdych wypala o 1 poziom nizej, czyli na 48x max wypala 40x a na 40x - 32x :D. Tylko raz sie zdarzylo ze na 40x chcial wypalac max - moze to dlatego ze nie rozpoznal powierzchni?

qwerty01 11.08.2003 19:29

A jakiej marki były te cd? aha na TDK 48x pozwolił mi wypalić uwaga!!!: 48x :):):)

woj 12.08.2003 01:27

takie plytki typu 'SUPERMARKIET' - te 48x to mediastore i komsa.pl a 40x xdisk.

puch 20.08.2003 10:00

Cytat:

woj napisa***322;(a)
(...) i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.
Było to parę razy omawiane...

Wszystko jest w porządku - tak ma być, tylko LG nie pisze o tym wyraźnie w instrukcji obsługi - trzeba bardzo dokładnie i dosłownie przeczytać dane techniczne w części opisującej parametry odczytu - podają tam maksymalną prędkość odczytu dla płyt CD-ROM, a CD-ROM to nie to samo, co CD-R. Firma jest "kryta", bo nie napisała nieprawdy! :D ^_^

Nowe nagrywarki i combo LG (48x, 52x) osiągają maksymalną prędkość odczytu tylko na płytach tłoczonych. Dla płyt nagrywanych maksymalna prędkość odczytu ogranicznona jest do 40x. Nowe biosy dają jednak możliwość przyspieszenia odczytu: przy wkładaniu płyty należy nacisnąć przycisk Eject i przytrzymać go przez kilka sekund.

qwerty01 20.08.2003 10:09

Tia. Ja tego bajerku nie włączam, bo nie raz słyszałem, że cd rom lg 52x płytę rozsadził :) Ja tam wolę poczekać te dodatkowe sekundy :D

puch 20.08.2003 22:01

Tia... ale z tego co słyszałem problem rozsadzanych płytek występuje - nie wiedzieć dlaczego - w czytnikach CD-ROM LG, a nie w nagrywarkach - pewnie czytniki CD-ROM mają inny mechanizm chwytania płyty, albo nie mają układów wyważania płyty, jakie mają nagrywarki - nie wiem, ale ile razy słyszałem/czytałem o tym, że komuś rozleciała się płyta w napędzie, niemal zawsze był to czytnik CD-ROM LG.

Ishmael 09.10.2003 00:01

no problem

ja mam 8481b.sciagnalem firmware 1.05 ze strony cdrinfo.odpalilem i po chwili bylo po sprawie8) .zero problemow.naped podlaczny jako secondary master(sam na kanale).a komp moj to p166@262 MMX 32 Mb Ram i takie tam...a wiec nawet na złomie mozna flashowac biosy spawar:P

CIAPEK 09.10.2003 00:42

heh Ishmael
ja sie balem tego zwierza (flashowania), ale bez zadnych problemow przeprowadzilem ta sama operacje co ty na tej samej nagrywarce i nieco (nieco ;) ) nowszym kompie bo Celeronie 566, 192 ramców i wszycho gra mimo, ze nagrywarka czasem przycina na DMA, ale to jest prawdopodbnie zwiazane z konfliktem na kanale IDE2 z dc-romem.
I tu pozdro wielkie dla puch'a , który bardzo mi pomógł i wyajśnił wiele rzeczy z tym związancych :3msie:

Thoom 09.10.2003 00:44

Cytat:

kane napisa***322;(a)
Mam LG 32x, kilka miechow temu przerobilem ja bez problemow na 40x. Dzis wgralem bios IBM 1.12, wszystko dziala ja powinno. I najlepsze, po wgraniu tego biosa i ponowym wykryciu napedu w biosie plyty glownej jak i w Windowsie, naped pracuje w trybie UDMA33 a nie PIO4 jak to bylo wczesniej. :)
Zauważ też, że bios który wgrałeś dodaje obsługę MR dla tej nagrywarki ;)

puch 10.10.2003 00:15

Słowa Ciapka są miłe :) , ale chyba odrobinę przecenia me zasługi!

CIAPEK 10.10.2003 00:53

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Słowa Ciapka są miłe :) , ale chyba odrobinę przecenia me zasługi!
oj chyba nie ;) Może tą odrobinę! ;) Zresztą ja wiem to najlepiej ;)
Jakby nie ty to bym się za to nie zabrał, a jak niektorzy wiedza nie bylem zwolennikiem operacji flashowania, a po przeczytaniu FAQ Zetora....no comment...musialem zadac pytania od podstaw bo na ślepo nic nie bede robil.
Pozdro!
Nie bede tutaj wklejał tego co Puch pisał mi na priv, ale z pewnością przerosło by to nie jeden FAQ, a wiedza przekazana w tak prosty, a zarazem profesjonalny sposób, że aż miło wtopić w to oczy ;)

...

:3msie:

MiSioo 22.10.2003 01:42

GCE-8523B

Upgrade biosu z 1.01 do 1.03 nie moze byc przeprowadzony poniewaz nie flasher nie widzi napedu...

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Seagate 7200.7 80GB PriMas
Toshiba 1607B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

PS probowalem zaraz po restarcie systemu itp. nigdy nie widzi napedu (takze rozpakowywalem flashera i uruchamialem recznie)

MiSioo 22.10.2003 01:42

GCE-8523B

Upgrade biosu z 1.01 do 1.03 nie moze byc przeprowadzony poniewaz nie flasher nie widzi napedu...

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Toshiba 6702B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

PS probowalem zaraz po restarcie systemu itp. nigdy nie widzi napedu (takze rozpakowywalem flashera i uruchamialem recznie)

cypher 22.10.2003 12:06

Upgrade LG GSA 4040B

Ilość załączników: 1
Procesor : AMD 700 Duron
Pamiec : 448 RAM (133mhz)
Plyta : Soltek KV75+ Chipset : VIA + Service Pack V4.48
System : WinXP Home Edition (Eng)
Palniki : Easy CD Creator 6 & Nero Burning ROM 6

Na tej konfiguraji upgradowalem bios nagrywarki dwa razy.
Pierwszy razem DVD-RAM byl na IDE1 jako "secondary" odpalilem
ten smieszny program LG i dalem "Flash" Bios mialem A104 i
podbilem go do A300. Czekalem 5 min ale nic sie nie wydarzylo
(program sie zawiesil ;p ) Po restarcie mialem A300. Za drugim
razem podpiolem pod IDE1 jako samego "Mastera" i tak samo powiesil mi sie przy flashowaniu. Jak narazie wszystko dziala OK mam bios w wersji A301 ale wychodzi na to ze prog dziala dobrze ma tylko
problemy pod koniec z komunikatem ze skonczyl :P

Pozdrawiam wszystkich :)

marks9 30.10.2003 22:45

Cytat:

MS napisa***322;(a)
Pozdrawiam.

Witam.U mnie jak wyżej upgrade w porządku,ale proba wypalenia w Nero
plytki (PlatiniumX52) z prędk.32 ...zaczyna dochodzi do 5% i doopa..
kręci,stęka,piszczy i nic plytka do śmieci.Co ciekawe CDRW x12 wypaliła dobrze.Jakies sugestie?

ryszard de 05.11.2003 21:17

Re: Problemowicze LG łączcie się!

coś się stało z lg8400B, bo: po włożeni płyty mruga kilka razy na żółto i po tym nic. nawet po włożeniu płyty z autorun - nic. cdr master na końcu taśmy i na ide slawe. co robić. czy aktualizacja biosu, czy czyszczenie fizyczne. pomocy
RD

ryszard de 05.11.2003 21:23

lg4800B

nie chodzi. wkładam płytke żółte światło mruga kilka razy i koniec. exploracja dysku nie działa. zepsuło się coś? co mogę zrobić.

ZbiGuś 07.11.2003 11:34

Re: GCE-8523B

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Toshiba 1607B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

Mam to samo z tym samym i dodatkowo mtkflash nie działa. Wpisuję pod gołym DOSem komendę 'mtkflash 3 w bios.hex' i zwis. Działa jeszcze wtedy [Ctrl]+[Break], ale nagrywarę mam na razie na liście strat.

MiSioo 07.11.2003 11:47

ZbiGuś, co miałeś na myśli pisząc że nagrywarkę masz na liście strat ?
Czy próbowałeś ponownie skorzystać z mtkflash'a ?
W jakim środowisku (dyskietka czy plyta startowa - jaki system na niej) uruchomiłeś mtkflash ?

Sorki za tyle pytań, ale sam się właśnie przymierzałem do flashowania nagrywarki mtkflash'em i nie wiem czy teraz to zrobić czy nie...

Jeżeli uda ci się jakoś wgrać nowy flash do nagrywki daj znać na forum

ZbiGuś 07.11.2003 13:25

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)
W jakim środowisku (dyskietka czy plyta startowa - jaki system na niej) uruchomiłeś mtkflash ?

Sorki za tyle pytań, ale sam się właśnie przymierzałem do flashowania nagrywarki mtkflash'em i nie wiem czy teraz to zrobić czy nie...

mtkflasher nie chce mi flashować biosu. Oczywiście bios jest spieprz... w niej.

Oczywiście czysty DOS=tylko jądro=IO.sys+command.com

ZbiGuś 07.11.2003 13:37

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)

To znaczy nie działa nic. Podłączam samo zasilanie (bez taśmy), a ona ani mrugnie światełkiem.
Chyba z 20 razy próbowałem ją flashować (z DOSa oczywiście), ale nic. Podłączałem taśmę już po starcie DOSa, a nawet mtkflasha i nic.
Wizualnie wygląda tak jakby podczas flashowania (było to pod Widowsem) padł układ zasilający (pradowy) nagrywarki. Jeszcze chyba została próba wymiany 'na gorąco' biosa z dobrej nagrywarki do tej (albo na odwrót) i późniejsza próba flashowania. Robiłem tak z biosami płyt głównych w większości z powodzeniem, ale nie wiem czy w ogóle da się ten scalak jakoś rozsądnie ewakuować.

Myślę, że w tym temacie nie jestem lamerem, ale może mtkflasha używam ze złymi opcjami. Już sam nie wiem czego się mam czepić, aby odzyskać nagrywarkę. Na razie wygląda na to, że jest martwa.

MiSioo 07.11.2003 18:39

w takim razie kondolencje z pododu martwej nagrywki, jeżeli jest to rzeczywiście coś z zasilaniem to możesz spróbować reklamować, może się uda...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:19.