Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   GG - niedostepny a jednak dostepny (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gg-niedostepny-jednak-dostepny-20363/)

Tomek777 25.04.2003 03:40

GG - niedostepny a jednak dostepny

Na wstepie zaznacze, ze szukalem (nie tylko tutaj) i kombinowalem (z marnym skutkiem). Ale do rzeczy - czasami kiedy rozmawiam z kims na GG widze u niego status "niedostepny", a jesli ten ktos mnie "zaczepil" to musial widziec co dzieje sie ze mna. Kiedy u siebie na takowy ("niedostepny") przelacze po prostu nie widze co sie dzieje z ludzmi na mojej liscie kontaktow. Konkludujac - czy mozna zrobic tak, zeby widziec statusy (prawdziwe) innych uzytkownikow, a samemu byc widzianym jako "niedostepny" i moc prowadzic rozmowe??
Chyba wyrazilem sie dosc jasno :D:D
Pozdrawiam

surff 25.04.2003 06:55

Re: GG - niedostepny a jednak dostepny

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
Na wstepie zaznacze, ze szukalem (nie tylko tutaj) i kombinowalem (z marnym skutkiem). Ale do rzeczy - czasami kiedy rozmawiam z kims na GG widze u niego status "niedostepny", a jesli ten ktos mnie "zaczepil" to musial widziec co dzieje sie ze mna. Kiedy u siebie na takowy ("niedostepny") przelacze po prostu nie widze co sie dzieje z ludzmi na mojej liscie kontaktow. Konkludujac - czy mozna zrobic tak, zeby widziec statusy (prawdziwe) innych uzytkownikow, a samemu byc widzianym jako "niedostepny" i moc prowadzic rozmowe??
Chyba wyrazilem sie dosc jasno :D:D
Pozdrawiam

Istnieje opcja "niewidoczny" - chyba o takową ci chodzi - jesteś dla innych jako niedostępny jednak widzisz kto jest on-line, i możesz konwersować.
Pozdro

Pawel_k 25.04.2003 08:15

Re: Re: GG - niedostepny a jednak dostepny

Ilość załączników: 1
Cytat:

surff napisa***322;(a)
Istnieje opcja "niewidoczny" - chyba o takową ci chodzi - jesteś dla innych jako niedostępny jednak widzisz kto jest on-line, i możesz konwersować.
Pozdro

dokladnie jakby kolega niewiedzial gdzie to znalesc ;) to zalaczam mala podpowiedz ;p

andrzejj9 25.04.2003 14:37

PowerGG ma chyba takie funkcje

mallow 25.04.2003 14:47

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
PowerGG ma chyba takie funkcje
kazde gg ma taka funkcje jak koledzy wczesniej wspomnieli ... NIEWIDOCZNYM TRZEBA BYC

Alinoe 25.04.2003 14:49

zainstaluj powerGG - tam jest kilka opcji dodatkowych - np. "ukrywacz"

pozdrawiam, Marcin

Tomek777 25.04.2003 16:11

Cytat:

Alinoe napisa***322;(a)
zainstaluj powerGG - tam jest kilka opcji dodatkowych - np. "ukrywacz"

pozdrawiam, Marcin

No wlasnie, za nie mam pojecia jak ten ukrywacz dziala. Szukalem jakiegos opisu, ale wszystkie sa bardzo lakoniczne. Jesli ktos moglby objasnic nieco funkcje tej wtyki bylbym niezmiernie wdzieczny.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Krzycho83 25.04.2003 16:17

Jak uzywasz ukrywacza w celu ukrycia sie przed innym uzytkownikiem, nie sa wtedy wysylane do niego zadne pakiety informujace o zmianie twojego statusu. Cala filozofia.

Smartek 25.04.2003 16:42

Krzycho a jemu o instalajce chyba chodzilo ||
pozdro :idea:

-=KoWaLiK=- 25.04.2003 16:48

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Jak uzywasz ukrywacza w celu ukrycia sie przed innym uzytkownikiem, nie sa wtedy wysylane do niego zadne pakiety informujace o zmianie twojego statusu. Cala filozofia.

To wytlumacz mi na jakiej zasadzie ja sie "ukrywam" ze pomimo statusu "ukryty" i brak PGG jestem NIEDOSTEPNY dla ogolu ??

Krzycho83 25.04.2003 16:49

Instalacja ??? - instalujesz powergg i jest ;)

Krzycho83 25.04.2003 16:51

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
To wytlumacz mi na jakiej zasadzie ja sie "ukrywam" ze pomimo statusu "ukryty" i brak PGG jestem NIEDOSTEPNY dla ogolu ??
Tu chodzi o to, ze mozesz byc ukryty przed jedna lub kilkoma osobami a dla reszty dostepny.

-=KoWaLiK=- 25.04.2003 16:55

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Tu chodzi o to, ze mozesz byc ukryty przed jedna lub kilkoma osobami a dla reszty dostepny.

Ale chodzi mi o toze nie urzywam pluginow typu PGG i "niewidoczny" jetem calkowicie i dla WSZYSTKICH. wiesz o co tu moze chodzic ???

Adik 25.04.2003 17:01

Cytat:

Ale chodzi mi o toze nie urzywam pluginow typu PGG i "niewidoczny" jetem calkowicie i dla WSZYSTKICH. wiesz o co tu moze chodzic ???
chodzi o to, ze jak laczysz sie z serwerem gg ze statusu niedostepny, to ci ludzie, ktorzy maja zainstalowane pgg widza, ze ci sie zmienia status z niedostepny/niewidoczny na niedostepny/niewidoczny i wiadomo, ze jestes na gg, ale siedzisz na niewidocznym, a jak uzywasz ukrywacza, to on blokuje wysylanie informacji o zmianie statusu, przez co dla ludzi przed ktorymi sie ukrywasz masz caly czas status niedostepny, i nic im nie sygnalizuje, ze wszedles- kumasz ??????

Krzycho83 25.04.2003 17:04

Cytat:

To znaczy nie da sie tego zmienic ???

-=KoWaLiK=- 25.04.2003 17:07

Cytat:

Adik napisa***322;(a)
chodzi o to, ze jak laczysz sie z serwerem gg ze statusu niedostepny, to ci ludzie, ktorzy maja zainstalowane pgg widza, ze ci sie zmienia status z niedostepny/niewidoczny na niedostepny/niewidoczny i wiadomo, ze jestes na gg, ale siedzisz na niewidocznym, a jak uzywasz ukrywacza, to on blokuje wysylanie informacji o zmianie statusu, przez co dla ludzi przed ktorymi sie ukrywasz masz caly czas status niedostepny, i nic im nie sygnalizuje, ze wszedles- kumasz ??????

Stary, nie tlumacz mi jak dziala PGG :P ja o tym doskonalee wiem. czy ja nie wyraznie pisze??? ciezko zrozumiec??? NIE URZYWAM ZADNYCH DODATKOW A POMIMO "UKRYCIA" USERZY KTORZY URZYWAJA INWIGILATORA I TAK MNIE NIE WIDZA !!! :P jak ukryty to ukryty.

Adik 25.04.2003 17:11

Cytat:

Stary, nie tlumacz mi jak dziala PGG :P [...]
ok- zle przeczytalem to co napisales i nie skumalem twojego przeslania...:)

JacoM 25.04.2003 18:05

Do Tomka777

Niewiem czy dobrze trafiłem ale chcę podziekowac za pokazanie mi tak fajnej sprawy jaka jest Forum CDRinfo
Jaco z "Gigabitu"

Smartek 25.04.2003 18:11

Hm.. ja polecam konnekta, tam bez zadnego durnego PowerGG mozna ustawic ukrycie statusu dla jednej osoby :P
pozdro ;)

Krzycho83 25.04.2003 18:44

Powergg nie jest wcale durne (( :P :D ;)

mallow 25.04.2003 18:58

ja odpowiem ze czysre GG jest najlepsze

pepperman 25.04.2003 19:03

powiem inaczej. cale GG jest durne.

Krzycho83 25.04.2003 19:58

A swistak siedzi, bo sreberka byly kradzione ;)

kizio 25.04.2003 21:23

Nlepszy jest WPKontakt zintegrowany z GG!

Gorzala 25.04.2003 21:25

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
powiem inaczej. cale GG jest durne.
Jakies konkrety??

pepperman 25.04.2003 21:41

Cytat:

Gorzalka napisa***322;(a)
Jakies konkrety??
padaki serwera co pare dni. brak szyfrowania (przynajmniej w oryginalnym kliencie). mysle, ze znawcy tematu wymieniliby tu jesczcze mnostwo wad (nawet nie wiesz jak obszernie o tym mozna dyskutowac). to, ze gg zyskalo taka popularnosci jest spowodowane tym, ze nie bylo nic innego.

mallow 25.04.2003 21:44

od dluzszego czsu na server nie narzekam .... i mnie tam nikt nie przekona uzywalem konatktu i tlenu i powiem ze to dopiero padaka

Gorzala 25.04.2003 21:50

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
padaki serwera co pare dni. brak szyfrowania (przynajmniej w oryginalnym kliencie). mysle, ze znawcy tematu wymieniliby tu jesczcze mnostwo wad (nawet nie wiesz jak obszernie o tym mozna dyskutowac). to, ze gg zyskalo taka popularnosci jest spowodowane tym, ze nie bylo nic innego.
Padaki sa, moze nie co pare dni, ale sa... zagadzam sie w zupelnosci ;)
Co do dyskutowania o wadach, to wiem, wiem jak obszernie moznaby dyskutowac o "niedopracowaniach" kazdego softu, nie tylko GG.

Pozdrawiam!

pepperman 25.04.2003 21:58

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
od dluzszego czsu na server nie narzekam .... i mnie tam nikt nie przekona uzywalem konatktu i tlenu i powiem ze to dopiero padaka

hehe... nie, no wyluzuj. tyle, ze konnekt przeciez korzysta z serwera gg. zlapales sie sam... konnekt jest na pewno o niebo lepszym komunikatorem niz oryginalny klient gg (przynajmniej ma szyfrowanie).

a co do wad gg. pewnie, ze kazdy soft ma wady, ale tu nie tyle chodzi o soft co sam protokol.

-Sid-The-Rat=> 26.04.2003 08:49

pobijcie sie o gadu gadu... ludzie spokoj...

a co do tematu - uzywalem tlena gg icq i paru mniejszych - musze przyznac ze gdyby tlen mial wieej mordek to bym jechal na tlenie - ale nie ma - wiec zostalo gg.. nie prowadze konwersacji ktore ktos chcialby podsluchac i nie mam LANa wiec brak szyfrowania mi troche nie przeszkadza :)

pepperman 26.04.2003 12:05

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisal(a)
...nie prowadze konwersacji ktore ktos chcialby podsluchac i nie mam LANa wiec brak szyfrowania mi troche nie przeszkadza :)
a co ze sniffingiem Sid? wlasciciel serwera tez moze Cie podsluchac. ja tam nie czuje sie w jakis sposob inwigilowany, ale nie widzi mi sie perspektywa, aby ktos czytal co ja napisze. do jakiegos czasu tez mnie to nie obchodzilo, ale ostatnio cos mnie tknelo.

-Sid-The-Rat=> 26.04.2003 12:12

wlasciciel serwera? ilu jest userow? 4 miliony? wiesz jaka to jest ilosc informacji do przetworzenia? jesli ktos to gdzies zapisuje to jest chory na umysle i przed nim i tak sie nie uchronisz, poza tym - chyba opcja p2p uwalnia cie od przechodzenia przez serwer gg :) [bo nawet jesli na raz jedzie 10% - to 300000 userow ciezko na jednym serwerze uciagnac...

mam lacze z tepsy - jesli mnie tam podsluchuja to przed tym sie nie obronie - choc staram sie dorwac szyfrator do maila :)

a gg niech sobie czyta jesli chce - dowie sie o moich problemach i radosciach - co mu po tym?

pepperman 26.04.2003 12:38

Cytat:

...jesli ktos to gdzies zapisuje to jest chory na umysle i przed nim i tak sie nie uchronisz...
przy sniffingu nie musi zapisywac. szyfrujac przekaz moze sobie podsluchiwac. zeby sobie polamie.

Cytat:

a gg niech sobie czyta jesli chce - dowie sie o moich problemach i radosciach - co mu po tym?
w sumie tak, ale gorzej jesli przesylasz bardziej poufne informacje. paranoikiem nie jestem, ale skoro mozna zaszyfrowac to czemu tego nie zrobic.

-Sid-The-Rat=> 26.04.2003 13:43

nie wiem czy nie demonizujesz sniffingu - naturalnie ze majac zalozone 'uszy' na routerku w LANie podsluchasz co ci sie zywnie podoba, tak samo na wezle na sieci szkieletowej, tak samo na serwerze gg - pytania:
a) komu sie chce wylawiac z MORZA informacji te jedna jednyna?
b) czy jest to wogole praktycznie wykonalne? (przy sieciach szkieletowych o obciazeniu ~300Mbits praktycznie nie ma mozliwosci kontroli tych informacji)

nie neguje mozliwosci podsluchu sesji gg (mam gdzies nawet zapisana specyfikacje naglowkow pakietow gg - tak zeby wiedziec cczego szukac) - i faktycznie szyfrowanie mila rzecz - ale czy FAKTYCZNIE potrzebna? [moze ci od pgg dodadza wtyczke z pgp?]

rowniez nie jestem paranoikiem - staram sie oceniac programy wg potrzeb i tego do czego ich uzywam - u mnie gg sprawdza sie swietnie i narazie nie szukam alternatywy (choc sprawdzam proponowane przez innych programiki)

Tomek777 27.04.2003 00:57

Re: Do Tomka777

Cytat:

JacoM napisa***322;(a)
Niewiem czy dobrze trafiłem ale chcę podziekowac za pokazanie mi tak fajnej sprawy jaka jest Forum CDRinfo
Jaco z "Gigabitu"

Chyba dobrze trafiles :). Spox Jaco, zawsze do uslug. Powiem Ci, ze zam jeszcze wieeeele "fajnych spraw", ale te juz moge pokazac tylko na privie :D:D:D:D:D.
Pozdrawiam

Tomek777 27.04.2003 01:11

Cytat:

Adik napisa***322;(a)
Prosze jeszcze o wyjasnienie jednego szczegolu. Otoz kiedy odpalam sobie Ukrywacza i zaznacze jakis kontakt, to pozniej kiedy w oknie kontaktow klikam prawym przycisiem myszy na ow kontakt i zaznaczam "Ukryj status przed" w Ukrywaczu zostaje on odznaczony. Co wiec trzeba zrobic, aby uzyskac wspomniany przez Adika efekt? Zdaje sobie, ze jest to w pewnym sensie lamerskie pytanie, ale naprawde dosc pilnie szukalem jakiegos opisu tych wtyczek i nigdzie tego nie ma.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:37.