Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Z czym się LiteOn nie lubi? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-sie-liteon-nie-lubi-20406/)

jasku 26.04.2003 09:42

Z czym się LiteOn nie lubi?

Nadszedł czas na zmiany, do tej pory hulałem na Celeronie 300 (cztery lata - szok) i płycie o magistrali 66MHz, RAM 160, karta grafiki 4 MB. Nagrywarka chodziła bez zastrzeżeń, lecz z oglądania filmów nici. Mam pytanie co można by zmienić włączając zakup płyty i procesora, aby przy minimalnych kosztach filmy na DivX-ie były możliwe do oglądania i nie było kłopotów z nagrywarką?

DreamCrusher 26.04.2003 09:47

Mi filmy dobrze chodziły przy
C433, 64Mb ram, i kartą 16 Mb
Teraz mam procesor ten sam, 192 ram, kartę 64 Mb i filmy też dobrze chodzą :)

koala1 26.04.2003 09:52

Płyta ECS na SIS 645DX kosztuje jakies 240 zł i celka 1,7 teraz jakies 280zł ale maja staniec o kilkanaście procent. Płyta obsługuje i DDRAMy i SDRAMY wiec na tym mozesz narazie oszczędzić. Całkiem nieźle się ta płyta sprawuje

CIAPEK 26.04.2003 09:59

Cytat:

zuk4u napisa***322;(a)
Mi filmy dobrze chodziły przy
C433, 64Mb ram, i kartą 16 Mb(...)

... potwierdzam! Ja mam Celeronka 566, 192 MB ram i kartę 16 MB i jest OK (nie ma rakiety, ale lag też nie ma :) ). Miałem 64 ram i też było OK.

Mam do was pytanko!:cisza:
Co lepiej dokupić do mojego zestawienia aby dać troche więcej mocy w gierkach i ogólnym działaniu? Lepiej pamięć jeszcze czy karte grafiki? Jeśli karte to czy przy takim zestawieniu karta 64MB będzie wiele więcej pomocna niż 32MB???Czy opłaca się po prostu 64 megówke? Wiadomo sprzęt nie jest rakietą!
Dzięki z góry.

P.S. A z czym Litek się nie lubi? :) To nie wiem.

memorando 26.04.2003 10:17

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
... potwierdzam! Ja mam Celeronka 566, 192 MB ram i kartę 16 MB i jest OK (nie ma rakiety, ale lag też nie ma :) ). Miałem 64 ram i też było OK.

Co lepiej dokupić do mojego zestawienia aby dać troche więcej mocy w gierkach i ogólnym działaniu? Lepiej pamięć jeszcze czy karte grafiki? Jeśli karte to czy przy takim zestawieniu karta 64MB będzie wiele więcej pomocna niż 32MB???Czy opłaca się po prostu 64 megówke? Wiadomo sprzęt nie jest rakietą!
Dzięki z góry.

P.S. A z czym Litek się nie lubi? :) To nie wiem.

Czlowieku procek dopiero kartę grafiki....

mallow 26.04.2003 10:18

najtaniej to cie wyjdzie zmiana karty graficznej ...

DreamCrusher 26.04.2003 10:19

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Dzięki z góry.

Powiem Ci tak:
zanim zmieniłem kartę 16 to w 3d Mark 2000 miałem wynik ok. 1100,
opo zmianie na GF2MX 400 64Mb SDR, mam wynik ok. 2100.
Jeżeli pamięć na karcie byłaby w DDR-ach miałbym jeszcze lepszy wynik.
A najlepiej gdybyś kupił GeForce'a 2 Titanium, nie MX,
bo właśnie GF2Ti jest stworzony do gier.

Czyli chyba najbardziej opłaca Ci się zmiana karty graficznej.

memorando 26.04.2003 10:31

Cytat:

mallowex napisa***322;(a)
najtaniej to cie wyjdzie zmiana karty graficznej ...
dajesz kartę grafiki dobrą i procek nie przetworzyilości danych dostarczonych przez kartę pomyśl zanim powiesz

CIAPEK 26.04.2003 14:03

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
Czlowieku procek dopiero kartę grafiki....
Człowieku! Za zmianą procka wiąże się zmiana jeszcze paru rzeczy! Ja mam płyte główną BX! Kombajnu to to nie pociągnie! Co ja moge dokupić? Pentium III już by chodził fajnie! Nie mam kupy kasy. Jakbym miał to bym kupił cały zestaw nowy. Komputerek i tak mi działa OK, ale można mu dać troche kopyta:)
Cytat:

dajesz kartę grafiki dobrą i procek nie przetworzyilości danych dostarczonych przez kartę pomyśl zanim powiesz
No właśnie i chyba jednak lepszym wyjściem będzie karta 32MB?!

Widze, że jednak doradzacie karte niż pamięć!:) No a procek to też dobra propozycja, ale.....

mallow 26.04.2003 14:35

Cytat:

no ale to jest najtansza modernizacja ... stosunkowo duzo sie poprawi ... a za wymiana procka tak jak powiedzial ciapek ida inne modernizacje

puch 26.04.2003 15:01

Ciapek,

W Komputer-Świecie 19/2002 (a więc już parę miesięcy temu - rynek trochę się zmienił przez ten czas) był test kart graficznych w połączeniu z różnymi procesorami. Z testu tego wynika, że kartę należy dobierać razem z procesorem, tak, by jedno nie było wąskim gardłem dla drugiego. Wolny procesor nie pozwoli szybkiej karcie w pełni rozwinąć skrzydeł, a z kolei niedostatków wolnej karty (i z niewielką pamięcią) nie skompensuje nawet najszybszy procesor główny.

Z testu tego wynikałoby, że przy Twoim procesorze już GeForce2 MX 400 z 32 MB pamięci byłby chyba wystarczający, a szybsza karta dałaby bardzo niewielki przyrost wydajności. Choć oczywiście, jeśli chciałbyś tę kartę potem włożyć do szybszego komputera, może warto zainwestować w coś dużo lepszego.

CZytałem też jakiś test, z którego wynikało, że w takich niezbyt szybkich kartach zwiększenie pamięci z 32MB do 64MB daje bardzo niewielki przyrost wydajności - choć 64MB to w tej chwili standard, a różnica w cenie powinna też być bardzo niewielka. A więc 64 nie zaszkodzi.

RAM-u głównego masz chyba dość...

puch

CIAPEK 26.04.2003 15:36

puch o to mi właśnie chodziło i też tak właśnie myślałem, teraz już jestem pewny.:piwo: THX

jasut 26.04.2003 18:01

Re: Z czym się LiteOn nie lubi?

Podaj ile chcesz wydać kasy na modyfikację? Podaj czy masz obudowę AT czy ATX, jaki masz zasilacz itp. Jeżeli nie chcesz robić gruntownej modernizacji kup na allegro jakąś Rivę 32MB za 40zł i na tym powinieneś już obejrzeć filmy (na Celeronie 366 z Riva TNT 16MB oglądałem spokojnie).

baski 26.04.2003 18:20

.

:cisza:

Aaaaaaaaaaaaaaaaa......a jakie było pytanie???

:D :D :D :D

8) 8) 8)

.

mallow 26.04.2003 20:17

czego by tu nie powiedziec ... ale moj kolega filmy ogladal na amd-k6 + 4mb graf i nie narzekal ... fakt ze teraz ma 4p 2.4 :)

koala1 26.04.2003 22:26

Cytat:

czego by tu nie powiedziec ... ale moj kolega filmy ogladal na amd-k6 + 4mb graf i nie narzekal ... fakt ze teraz ma 4p 2.4 :)
:) :) :) NO pewnie,że na upartego to się da ja kiedyś teżmiałem K6 333 i jak byłem uparty to oglądałem. Jak się film podzieli na pare mniejszych kawałków to całkiem znośnie zaczyna działać ^_^

andrzejj9 26.04.2003 22:32

Cytat:

sam mam takie wspomnienia :)

jasut 27.04.2003 15:58

Cytat:

baski napisa***322;(a)
.

:cisza:

Aaaaaaaaaaaaaaaaa......a jakie było pytanie???

:D :D :D :D

8) 8) 8)

.

Tytuł topiku nie jest właściwy dla jego treści. Przypomnijmy

Cytat:

jasku napisa***322;(a)
Nadszedł czas na zmiany, do tej pory hulałem na Celeronie 300 (cztery lata - szok) i płycie o magistrali 66MHz, RAM 160, karta grafiki 4 MB. Nagrywarka chodziła bez zastrzeżeń, lecz z oglądania filmów nici. Mam pytanie co można by zmienić włączając zakup płyty i procesora, aby przy minimalnych kosztach filmy na DivX-ie były możliwe do oglądania i nie było kłopotów z nagrywarką?
Sądzę, że posty dotyczące wymiany sprzętu są jak najbardziej na miejscu. A może się mylę :chytry:

memorando 27.04.2003 16:09

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Tytuł topiku nie jest właściwy dla jego treści. Przypomnijmy

Sądzę, że posty dotyczące wymiany sprzętu są jak najbardziej na miejscu. A może się mylę :chytry:

Powiem tak i was zdoluję:)
komp cyriks 233 64 mega ram norton w tle karta grafiki 2 mega i dysk seagate baracuda 40 giga co na nim robilem? otóż gralem w strongholda 3 godziny wolno ale gralem. Oglądam codziennie koncert van dyka z maydaya 2000 i nic się nie wiesza plik mpg ogladalem nawet 2 wieże i co wy na to:)

pali 27.04.2003 18:35

Cytat:

koala1 napisa***322;(a)
[...]Jak się film podzieli na pare mniejszych kawałków to całkiem znośnie zaczyna działać ^_^
To ma znaczenie?

TOMMYx 28.04.2003 00:43

Darmowy przelot na Off topic.

Schizoid P. 04.05.2003 03:11

Sytuacja z zycia:

Celeron 300 A + karta grafiki SiS 6326 8MB + 64 Mb RAM, Win 98 + jakas plyta SiS na BX lub BXCel - do teraz nie wiem :(.
Pewnego pieknego dnia jak sie zabralem za podkrecanie to musialem wymienic plyte. Chlopaki w znajomym sklepie Poradzili mi Asusa P3V4X na chipsecie Via (a przekonywali mnie dlugo bo chcialem BXa). Plenta jest taka, ze po zmianie SAMEJ plyty glownej wszystkie filmy w DivX 3.11 zaczely chodzic (wtedy nie bylo jeszcze DivX 4).
Obecnie mam dalej te sama plyte glowna, dolozylem tylko troche RAMu (512Mb) zmienilem karte na Riva TNT2 Pro 32 (z odzysku :) no i ostatnio wymienilem wreszcie procka na PIII 600 EB. W sumie ostatnie trzy inwestycje zwiazane nie byly z jakimis problemami ze sprzetem a jedynie:
Ad1. RAM byl tani a ja akurat mialem kase :)
Ad2. Potrzebowalem TV Out'u
Ad3. Znudzilo mnie przez 4 dni kompresowanie DVD na DivX'a...

Tak wiec, jak nie jest jeszcze za pozno :) to moze rozejrzyj sie za wydajna plyta glowna, potem RAMem (zalezy tez jaki system masz) i karta graficzna. Oczywiscie jak bys dorwal uzywanego PIII to tez fajnie :)

Wszystko sie rozbija o kase i to co dokladnie jest w pudle...

Tak przy okazji: Na tym Asusie + 512 Mb RAM + Celero 300 WinXP biegal jak Duronik 900 z 128 MB - RAMu nigdy dosc :)

Pozdrawiam
Schizoid P.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30.