![]() |
Bios - do czego te opcje?
Ciekawi mnie doczego w biosie są te opcje
PCI/AGP clock adjust (do wyboru są): auto 33/66 MHz 37,5/75 MHz 44/88 MHz i Spead Spectrum Modulated: enabled/disabled |
Re: Bios - do czego te opcje?
Cytat:
|
Podkręcanie mojego P4 2.4 (133) na 2.6 (145)powoduje że AC'97 na płycie odmawia posłuszeństwa. jakieś błedy wyskakują jak chcę odtworzyć jakis dźwięk. Myslałem że te opcje coś pomogą ale chyba nic z tego :( . To głupie AC wytrzymuje tylko fsb 140 :(
|
Cytat:
|
DFI P4 NB73-ES 845E. Takie sobie niezbyt wypasione MOBO :D
|
zwieksz
mnoznik, nie FSB, powinno pomoc. A taktowan PCI i AGP radzilbym wogole nie zmieniac, malo daja a sprzet sie "zuzywa" szybciej, chyba, ze masz wentyle na HDD i innych.
|
Zwiększanie taktowania PCI/AGP ponad 33/66 MHz przeważnie powoduje większe lub mniejsze problemy - sprawdź, czy jest możliwość zmiany taktowania FSB niezależnie od PCI/AGP.
|
Re: zwieksz
Cytat:
Do czego wkońcu jest Spead Spectrum Modulated: enabled/disabled ? |
Re: Re: zwieksz
Cytat:
|
Spread Spectrum
oto jak opisali to w chipie 05/2001: "Podczas pracy komputera emitowane są zakłócenia elektromagnetyczne, których źródłem jest układ kwarcowy generujący przebiegi zegarowe. Włączenie tej opcji powoduje ograniczenie ilości zakłóceń poprzez odpowiednią modyfikację kształtu przebiegów (odstrojenie od częstotliwości podstawowej). Niestety, może to być przyczyną niestabilnej pracy niektórych urządzeń wymagających wysokiej jakości przebiegów zegarowych (np. kontrolerów SCSI). Spotykane w niektórych płytach głównych parametry wyrażone w procentach (np. 0,25%, 0,5%) określają maksymalne odstrojenie od częstotliwości podstawowej. Zwiększanie tej wartości powoduje ograniczanie emisji zakłóceń, ale też i wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia błędów w pracy komputera." |
Re: Re: zwieksz
Cytat:
|
Na www.benchmark.pl jest Przewodnik po BIOSie - świetne tłumaczenie. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie pomoże: np. hdd będzie gubić dane - znam to z autopsji. 8) |
Cytat:
|
Na chipsecie mam tylko nieduży radiator bez wentylatora ale i tak bez niego się nie nagrzewa. Komputer chodzi stabilnie tylko że bez głosu :(
|
Cytat:
|
heh odkopalem posta ale mam pytanie czy jak ustawie opcje 33/66 to pci i agp zostanie zablokowane na tych częstotliwościach niezalesnie jakie bedzie fsb? Teraz mam na auto i wszystko mi sie kreci i pierwsze co wysiada to dźwiekówka :(
czym pod winodwsem moge sprawdzić jakie jest taktowanie pci i agp? |
nikt nie wie? :(
|
To chyba zależy od konstrukcji płyty głównej i możliwości jej biosu. Moja płyta Gigabyte'a pozwala na zmianę FSB albo razem z PCI/AGP, albo niezależnie - mogę więc podkręcić FSB bez podkręcania PCI i AGP (i mogę to też robić "w locie" z poziomu Windows odpowiednim firmowym programem). Musisz sprawdzić, jak to jest na Twojej płycie.
Niestety, jak wspominałeś kiedyś, P4 ma zablokowany mnożnik i można go podkręcić tylko podkręcając FSB, ale wtedy wzrasta też taktowanie pamięci (na mojej płycie też można to regulować w nieco ograniczony sposób), oraz PCI/AGP, o ile płyta nie pozwala regulować tych trzech parametrów niezależnie. Sprawdź w opcjach BIOSu. |
Do podkrecania koniecznie wyłącz w biosie karte muz .zintegr.poniewaz nie bardzo są skore do overclokingu.Kup lub pozycz tania karte na pci i zobaczysz do jakiej czestotliwosci dojdziesz (widze ze masz osobne opcje do czestotliwosci wiec nie podkrecaj pci i agp)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |