Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   zablokowali nam internet - pomocy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zablokowali-nam-internet-pomocy-20567/)

mapsajm 10.05.2003 01:15

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
21

DAJCIE SE SIANA Z TYM ŁĄCZEM

siano jest łatwopalne:fiu:

memorando 09.05.2003 22:30

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Mówiłem ogólnie o zjawisku a nie o konkretnej firmie. Nie pyskuj.

To nie jest gwarantowany minimalny transfer tylko maxymalny, faktem jest co może potwierdzić mapsajm, że nie ma problemu z osiągnięciem takiego transferu.

Mówiłem o statystykach, może w kontekście mapsajma żartowałem, że zapycha, bo jest faktem, że jest w czołówce klientów.

Rozmowa dotyczyła opłacalności takiego interesu i zawierała uzasadnienie dlaczego klient płaci tyle ile płaci.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ALBO SIĘ NIE ODZYWAJ.

21

DAJCIE SE SIANA Z TYM ŁĄCZEM

bas 09.05.2003 22:26

Cytat:

abs napisa***322;(a)
Jednego nie rozumiem, skoro placisz za 128kbps to musisz miec je caly czas, a wiec w czym problem?
Widac, ze ta firma w ktorej pracujesz to banda cwaniakow.

Mówiłem ogólnie o zjawisku a nie o konkretnej firmie. Nie pyskuj.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

Providera nie powinno obchodzic jak klient uzywa lacza tylko gwarantowac to co jest w umowie. Nie wiem jak jest u was w umowie, ale z tego co widze to gwarantujecie 128kb (jeden z przypadkow),

To nie jest gwarantowany minimalny transfer tylko maxymalny, faktem jest co może potwierdzić mapsajm, że nie ma problemu z osiągnięciem takiego transferu.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

a tutaj nagle piszesz, ze sciagaja jak szaleni, co to znaczy? Sciagaja z szybkoscia 512kbps, gdy placa za 128kbps? Czy moze sciagaja z szybkoscia 128kbps (taka jaka jest w umowie)przez caly czas (czyli 24h na dobe), czyli tyle ile moga maksymalnie i za ile placa, wam to nie pasuje. Chyba wedlug was klient, ktory placi za 128kbps powinnien sciagac z maksymalna predkoscia kolo 60kbps (albo inna mniejsza niz 128)

Mówiłem o statystykach, może w kontekście mapsajma żartowałem, że zapycha, bo jest faktem, że jest w czołówce klientów.
Cytat:

abs napisa***322;(a)

Jeszcze jedno.
Kogo to obchodzi, ze firma musi placic ZUS, za pracownikow, ze lacze jest drogie. Klient placi to wymaga, proste. Jezeli jednak nie jest to takie proste to to problem firmy, a nie klienta.

Rozmowa dotyczyła opłacalności takiego interesu i zawierała uzasadnienie dlaczego klient płaci tyle ile płaci.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM, ALBO SIĘ NIE ODZYWAJ.

abs 09.05.2003 21:42

Cytat:

bas napisa***322;(a)
1. I tak musimy mieć zapas bo jak podłączysz nagle jednego dnia 15 osób to masz pełne gwarancje, że przez pierwsze 2-3 tygodnie będą ssać ile się da a później przeważnie się trochę uspokajają.

Jednego nie rozumiem, skoro placisz za 128kbps to musisz miec je caly czas, a wiec w czym problem?
Widac, ze ta firma w ktorej pracujesz to banda cwaniakow.
Providera nie powinno obchodzic jak klient uzywa lacza tylko gwarantowac to co jest w umowie. Nie wiem jak jest u was w umowie, ale z tego co widze to gwarantujecie 128kb (jeden z przypadkow), a tutaj nagle piszesz, ze sciagaja jak szaleni, co to znaczy? Sciagaja z szybkoscia 512kbps, gdy placa za 128kbps? Czy moze sciagaja z szybkoscia 128kbps (taka jaka jest w umowie)przez caly czas (czyli 24h na dobe), czyli tyle ile moga maksymalnie i za ile placa, wam to nie pasuje. Chyba wedlug was klient, ktory placi za 128kbps powinnien sciagac z maksymalna predkoscia kolo 60kbps (albo inna mniejsza niz 128)
Jeszcze jedno.
Kogo to obchodzi, ze firma musi placic ZUS, za pracownikow, ze lacze jest drogie. Klient placi to wymaga, proste. Jezeli jednak nie jest to takie proste to to problem firmy, a nie klienta.

bas 09.05.2003 18:12

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nie zrozumiales zlosliwosci - wg mnie tak bedzie wygladalo podlaczanie w waszym wykonaniu :D

moje pingi sa calkowicie wystarczajace do polprofesjonalnej gry w q3 :) wiec nie narzekam

To chyba oczywiste, że jak jest potraebne łącze to się je zwalnia.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 17:38

nie zrozumiales zlosliwosci - wg mnie tak bedzie wygladalo podlaczanie w waszym wykonaniu :D

moje pingi sa calkowicie wystarczajace do polprofesjonalnej gry w q3 :) wiec nie narzekam

bas 09.05.2003 17:31

Cytat:

hmmm - moj scenariusz wygalda tak - podlaczacie tych 15 userow, nie dostawiacie nowego lacza, a admini ciagle ssaja ile wlezie - przeciez nikt nie zauwazy spadku wydajnosci lacza o te pare % - co z tego ze 128 bdzie sie dalo wyciaganc o 2 w nocy... who cares...
Fajnie tylko urosną Ci pingi.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 17:25

hmmm - moj scenariusz wygalda tak - podlaczacie tych 15 userow, nie dostawiacie nowego lacza, a admini ciagle ssaja ile wlezie - przeciez nikt nie zauwazy spadku wydajnosci lacza o te pare % - co z tego ze 128 bdzie sie dalo wyciaganc o 2 w nocy... who cares...

bas 09.05.2003 17:16

Cytat:

bas, mowiles ze ile kosztuje megabit lacza? to moze koszta firmy spadna jak admini grzecznie kupia lacze tepsy (chocby neostrade+) zamiast zapychac (doookumentnie) te drogocenne CIR'y.. przeciez oni kosztuja was ponad 1000 zloty miesiecznie... za samo lacze - a gdybys podlaczyl na ich miejsce nawet tylko 15 klientow to hmm.. kolejny tysiac? plus klka tysiecy za instalacje ktore akurat pokryloby koszty podlaczenia...

moze czas pomyslec?

i ciagle nie wiem ilu wcisnales na jeden megabit...

ps. czy na tym kablu gdzie wisza te adminy tez podalczaliscie klientow? ilu?

ps2. neostrada nie ma CIR - ale u nikogo kogo znam i jej uzywa maksymalny transfer nie spada ponizej 60-62kb/sec... a kosztuje ~190 zeta (w maju w promocji podlaczenie to ~350 zeta...) - ja osobiscie polecam - a ze mam wglad w logi forum to wiem ze liczba osob korzystajacych z neo+ stale rosnie...:)

1. I tak musimy mieć zapas bo jak podłączysz nagle jednego dnia 15 osób to masz pełne gwarancje, że przez pierwsze 2-3 tygodnie będą ssać ile się da a później przeważnie się trochę uspokajają.
2. Co do ilości osób na megabit to:
a. Wynika to z mojego posta z wykresem
b. jest to przyrost geometryczny a nie arytmetyczny dlatego sens jest mówić od 2Mbps w górę.

Co do gwarantowania łącza to opiera się ono na statystykach, jest sens miec zapas, ale nie ma już sensu mieć łącza np 128kbps x ilość klientów, bo i tak w szczycie obciążenie będzie około 20-30% a w praktyce przy takich kryteriach poniżej 20%, co do udostępniania koledze to się na to niezgadzam:
a. bo jest to swoista konkurencja
b. statystyki.

bas 09.05.2003 17:06

Cytat:

coz.. nie widze tu odp na moje pytania...
choc szczerze mowiac spodziewalem sie tego :)
mam coraz gorsze zdanie o 'prowajderach' bo jak slysze z sieciowy (kliencki) megabit lacza zapycha administracja to nic tylko Ben Ladena wynajac i zrobic ordnung - bo jak nie to dalej beda placze ze sie nie oplaca i doplacac trzeba :)

Zasada jest taka: jak jest wolne łącze, za które i tak trzeba płacić to albo dajemy gratis klientom dodatkowe 128kbps, albo sobie, choć ostatnio wolimy sobie bo zaczeły sie przepychanki, że Pan X dostał a ja nie, pomimo, że spełniam kryteria itd.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 15:15

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Lepiej jest mieć zapas łącza, na wszelki wypadek a poza tym dużo ludzi podłączamy i nie możemy dopuścić do sytuacji, żę zabraknie łącza, a spodziewamy się wpiać w ciągu tygodnia około 30 osób a ludzie przez pierwszy miesiąc zachowują się jakby poraz pierwszy w życiu widzieli internet. W sytuacji gdyby nam zabrakło łącza to możemy zawsze na jakiś czas pociąć p2p i odzyskujemy jakiś megabit spokojnie. Wybacza ale oglądaniem stronek nie zapcha się łącza.
coz.. nie widze tu odp na moje pytania...
choc szczerze mowiac spodziewalem sie tego :)
mam coraz gorsze zdanie o 'prowajderach' bo jak slysze z sieciowy (kliencki) megabit lacza zapycha administracja to nic tylko Ben Ladena wynajac i zrobic ordnung - bo jak nie to dalej beda placze ze sie nie oplaca i doplacac trzeba :)

cana 09.05.2003 13:11

Cytat:

Teraz nie możesz bo żona cio :boks: jak się o 10 hehe:)
:)
wyjaśnienie jest nad wyraz trywialne 8)
po prostu zmieniłem przyzwyczajenia a i słońce mi szkodzi :) , dlatego preferuje imprezki po zachodzie słońca
pozdro

mapsajm 09.05.2003 12:22

Cytat:

cana napisa***322;(a)
jak jeszcze studiowałem to uważałem to za dobrą porę / w sam raz żeby kaca zabic :)/
[...]
pozdro

ja studiuję:cool:

memorando 09.05.2003 11:57

Cytat:

cana napisa***322;(a)
jak jeszcze studiowałem to uważałem to za dobrą porę / w sam raz żeby kaca zabic :)/
ale teraz ...
no co pomarzyć nie można ? :)
pozdro

Teraz nie możesz bo żona cio :boks: jak się o 10 hehe:)

cana 09.05.2003 11:28

Cytat:

pijecie o 10?:)haha
ale teraz ...
no co pomarzyć nie można ? :)
pozdro

memorando 09.05.2003 10:53

Cytat:

cana napisa***322;(a)
no to może jeszcze małego tatara i butelczynę/y dobrego samogonu :)
jak tak to się podpinam :)
BTW za wcześnie na takie texty bo to dopiero 10 i jeszcze daleko do 16 :( a tu i pogoda znośna / w sam raz na w browca z lodowki wypitego w ocienionym miejscu z ładnytm widokiem na spacerujace zwiastuny ;) cipłego lata (qrde jak to fajnie ze komarów jeszcze nie ma :) 8) )
pozdro

pijecie o 10?:)haha

cana 09.05.2003 10:10

no to może jeszcze małego tatara i butelczynę/y dobrego samogonu :)
jak tak to się podpinam :)
BTW za wcześnie na takie texty bo to dopiero 10 i jeszcze daleko do 16 :( a tu i pogoda znośna / w sam raz na w browca z lodowki wypitego w ocienionym miejscu z ładnytm widokiem na spacerujace zwiastuny ;) cipłego lata (qrde jak to fajnie ze komarów jeszcze nie ma :) 8) )
pozdro

bas 09.05.2003 09:18

Lepiej jest mieć zapas łącza, na wszelki wypadek a poza tym dużo ludzi podłączamy i nie możemy dopuścić do sytuacji, żę zabraknie łącza, a spodziewamy się wpiać w ciągu tygodnia około 30 osób a ludzie przez pierwszy miesiąc zachowują się jakby poraz pierwszy w życiu widzieli internet. W sytuacji gdyby nam zabrakło łącza to możemy zawsze na jakiś czas pociąć p2p i odzyskujemy jakiś megabit spokojnie. Wybacza ale oglądaniem stronek nie zapcha się łącza.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 06:59

bas, mowiles ze ile kosztuje megabit lacza? to moze koszta firmy spadna jak admini grzecznie kupia lacze tepsy (chocby neostrade+) zamiast zapychac (doookumentnie) te drogocenne CIR'y.. przeciez oni kosztuja was ponad 1000 zloty miesiecznie... za samo lacze - a gdybys podlaczyl na ich miejsce nawet tylko 15 klientow to hmm.. kolejny tysiac? plus klka tysiecy za instalacje ktore akurat pokryloby koszty podlaczenia...

moze czas pomyslec?

i ciagle nie wiem ilu wcisnales na jeden megabit...

ps. czy na tym kablu gdzie wisza te adminy tez podalczaliscie klientow? ilu?

ps2. neostrada nie ma CIR - ale u nikogo kogo znam i jej uzywa maksymalny transfer nie spada ponizej 60-62kb/sec... a kosztuje ~190 zeta (w maju w promocji podlaczenie to ~350 zeta...) - ja osobiscie polecam - a ze mam wglad w logi forum to wiem ze liczba osob korzystajacych z neo+ stale rosnie...:)

mapsajm 09.05.2003 00:24

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
A ja mam grzybki... i moge druga polowke postawic, kiedy pijemy?

[...]

jak szybko możecie do Łodzi podjechać/podlecieć/przypłynąć?

bas 08.05.2003 23:19

Jeszcze jedno.
Jak ktoś chce obejrzeć sobie pingi od nas to zapraszam na http://www.senet.pl/sieci.php?u=siec

bas 08.05.2003 23:16

Ilość załączników: 1
Cytat:

bas - szczerze - ilu klientow upychasz na 1mbit lacza? pamietam twoje stare posty gdzie ta liczba siegala kilkudziesieciu... mozesz to wyjasnic? bo jesli dobrze pamietam (a moge nie pamietac - to byla mowa o 100 ilus osobach na 2 lub 4 mbitach - i jeszcze kawalek tego lacza byl odsprzedawany kafejce...

to prawdopodobnie o tym jako zdzierstwie i nabijaniu kabzy tanim kosztem mowil weron - bo z tego co mowisz to na zarobki nie narzekasz, interes sie kreci a na dodatek masz w domciu niezle lacze (kto za nie placi? firma? [czyli klienci?])
pozatym - nie robmy z siebie balonow - prowadzicie inna dzialalnosc - udostepniacie www, poczte, adresy - z tego tez leci kasa - jak juz wyliczasz wszystkie koszta to wymien tez wszystkie dochody, bedzie uczciwiej

moze dlatego paput czeka na to na co czeka... ja tez czekam szczerze mowiac

Z róznych względów nie będę się zagłębiał w sytuację finansową firmy, powiem tylko, że firma działa jeszcze tylko dlatego, że wpompowaliśmy w nią przez około 4 lata w sumie 200kzł z własnych zasobów, wiem, że to brzmi śmiesznie i mało wiarygodne, ale w pierwszym roku włożył człowiek około 50kzł, w kolejnych latach po około 30kzł, od niedawna ja też inwestuje, spodziewamy się pierwszych zysków około września-grudnia, ten inters zaczyna się zwracać od 250 userów, w tej chwili mamy 1 usera, który ma 512kbps i około 120, którzy mają po 128kbps, do tego dochodzi dwóch adminów jeden zapina w dzień 512kbps, w nocy 768kbps, drugi 512kbps oczywiście nonstop, ja faktycznie ustawiłem sobie 1024kbps, ale ja średnio w miesiącu ściągam 2GB(raz w miesiącu ściągam dla kogoś jakiegoś linux'a) więc mnie nie ma co brać pod uwagę. Zamiszczam nasze mrtg, zaznaczam, że 2 adminów ciągnie donkeyem nonstop, w niedziele rano mieliśmy obciążenie na poziomie 300kbps. O nas świadczą nasi klienci, myślę, że mapsajm jest zadowolony. Nie blokujemy p2p.Co do wykresu to zielone to do nas a niebieskie od nas w świat.

paput2000 08.05.2003 23:12

Cytat:

bas napisa***322;(a)
1. Za 90zł nikt Ci CIR'u nie da.
2. Jak jesteś taki mądry to proszę załóż sieć i dziel i wtedy się wypowiadaj.
3. Jak niepotrafisz sobie wyobrazić jaki to jest koszt to przeczytaj moje wyliczenia.
4. Jak kupuje sygnał od futrzaków 2Mbps za 2600netto to jak myślisz po ile musiałbym go sprzedawać, żeby każdy mógł ciągnąć nonstop??? Podpowiem 2600netto+czynsz+zus+podatki+prąd+benzyna+pensje pracowników+zwrot kosztów podłączenia+jakiś zysk+inne i to dopiero podzielić na 16 osób po 128kbps=jakby tego nieliczyć wychodzi, że mapsajm musiałby płacić 300zł miesięcznie, a jak dobrze wiem nie znalazł bym klientów po takich kosztach.
LUDZIE TARGUJĄ SIĘ O KAŻDE 5ZŁ!!! DOPÓKI BĘDĘ MIAŁ TAKIE KOSZTY(A TANIEJ JUŻ SIĘ NAPRAWDĘ NIE DA) będzie to tak wyglądało. Jak Ci nieodpowiada to nie musisz z takimi kiepskimi firmami podpisywać umowy. Idź sobie w cholere do tepsy i baw się dobrze(tylko nie marudź, że już byś tak zrobił, ale tepsa nie ma możliwośći w twojej dzielnicy).

Myśmy się chyba nie zrozumieli - ja wole założyć sobie Neostradę lub CDI w Dialogu (to akurat mam) niż pchać się w ograniczenia jakie funduje mi "alternatywny" dostawca. Myśle iż w niedalekiej przyszłości na rynku dostarczycieli internetu zostaną tylko najwięksi i za nie wygórowaną cenę prawie każdy będzie miał porządne łacze.
Oczywiście wiem że istnieją ludzie nie posiadający innej alternatywy niż lokalny provider lub nie mają środków na założenie sobie np. Neostrady i w tym miejscu im współczuje.
Co do zakładania sieci to nie muszę i nie zamierzam - po za tym nie widzę związku z moją poprzednią wypowiedzią.
Rozumiem że pracujesz u dostawcy internetu i posiadasz tzw. zawodową lojalność, ale na sprawy nie można patrzeć tylko z poziomu na którym się siedzi, trzeba patrzeć szerzej - w końcu mamy demokrację, kapitalizm i wolny rynek.

Krzycho83 08.05.2003 22:51

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
... podlaczenie kosztuje 300 zl, a abonament miesieczny 50 zl za 64 kbps, to jest calkiem ciekawa propozycja na laczy radiowym

pozdrawiam:)

JA mam za taka kwote po kablu identyczne lacze :(

Ormianin 08.05.2003 22:39

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
pewnie.:)
A ja mam grzybki... i moge druga polowke postawic, kiedy pijemy?

A tak swoja droga ja mam SDI i w tej relacji cenowej to najtansza alternatywa ineternetu z TPSA, w moim miescie oprocz kablowego LANu z kablowki, wybuchla wlasnie isntalacja lacza radiowego na calkiem tanich zasadach, kilka roznych firm i im sie to oplaca... podlaczenie kosztuje 300 zl, a abonament miesieczny 50 zl za 64 kbps, to jest calkiem ciekawa propozycja na laczy radiowym

pozdrawiam:)

Weron 08.05.2003 22:30

Teraz to standard wszyscy tylko czychaja aby cie "wydymac"
I nie ukrywam, ze czekam takze za tym co paput.
Tylko czy sie doczekam.
Pewnie bede juz tak stary, ze nie bede mial sily nawet poklikac.

Wojtek Toruń 08.05.2003 22:02

Cytat:

bas napisa***322;(a)
3. Jak niepotrafisz sobie wyobrazić jaki to jest koszt to przeczytaj moje wyliczenia.
4. Jak kupuje sygnał od futrzaków 2Mbps za 2600netto to jak myślisz po ile musiałbym go sprzedawać, żeby każdy mógł ciągnąć nonstop??? Podpowiem 2600netto+czynsz+zus+podatki+prąd+benzyna+pensje pracowników+zwrot kosztów podłączenia+jakiś zysk+inne i to dopiero podzielić na 16 osób po 128kbps=jakby tego nieliczyć wychodzi, że mapsajm musiałby płacić 300zł miesięcznie, a jak dobrze wiem nie znalazł bym klientów po takich kosztach.
LUDZIE TARGUJĄ SIĘ O KAŻDE 5ZŁ!!! DOPÓKI BĘDĘ MIAŁ TAKIE KOSZTY(A TANIEJ JUŻ SIĘ NAPRAWDĘ NIE DA) będzie to tak wyglądało. Jak Ci nieodpowiada to nie musisz z takimi kiepskimi firmami podpisywać umowy. Idź sobie w cholere do tepsy i baw się dobrze(tylko nie marudź, że już byś tak zrobił, ale tepsa nie ma możliwośći w twojej dzielnicy).

Ja również tak jak paput2000 przyglądam się tej dyskusji i dochodzę do takiego samego wniosku jak on że poprostu dostawcy internetu nabijają nas w butelkę. Jeżeli kupuje złącze o parametrach do 128kb to niech je mam.
Pisze dlaczego tak sądze.
Chciałbym podzielić się ( podkreślam podzielić się ) tym sygnałem z moimi dziećmi które mają swój drugi komputer. Kablówka mi tego zabrania. Dla mnie prosto byłoby gdyby ograniczono mi górny limit do 128 kb i nie mógłbym nic więcej wyciągnąć. Pewnie nie wykożystałbym tego limitu bo chodzi mi tylko o to aby nie zaśmiecały mojego komputera swoimi rzeczami.
Zakupiłem nawet routera aby rozdzielić sygnał ale okazuje się że wpakowałem mamone na darmo.
Mogę co prawda zamówić sobie drugiego uzytkownika ale będzie to mnie kosztowało następne 50% abonamentu.
Troche się z tym niezgadzam bo jak podpiszę umowę z elektrownią o dostarvzenie do domu energii 8kW to tyle mogę pobrać ( powyżej zadziałają zabezpieczenia ) i nie interesuje ich czy korzystam z nij tylko ja - czy też podłączony jest do tego mój sąsiad.
Tak chciałbym też mieć za moje pieniądze.
Pomijam fakt że nikt nie gwarantuje mi że będzie zawsze transfer 128kb - bo obciążenie sieci i inne bla,bla ( a spada czasem drastycznie ).Co to konia obchodzi że wóz mu się wywraca ?

Odsyłanie do tepsy jest nie fair.
Może to i złodzieje ale wtedy u nich płaciłem za połączenie czyli tyle ile byłem połączony tyle płaciłem ( na nowej centrali nie było tak najgorzej ).
A tu chce się odemnie stałą opłatę obiecując góry , a zakładając z góry że "osioł" i tak nie będzie cały czas korzystał.
Panowie - mnie nie interesują obliczenia kto i ile na tym traci.
zaproponowano mi ofertę 128k/64k łącze za konkretne pieniądze i chciałbym to mieć niezależnie ilu użytkowników do niej będzie podłączonych.
A skoro jest to takie drogie i nieopłacalne to dlaczego zaproponowano mi taką cenę ?
Trzeba było dać większą i nie mielibyście wtedy klientów bo wszyscy wróciliby do złodziejskiej tepsy.
Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem i proszę popatrzcie oczami zwykłego użytkownika - płacącego osiołka.
Pozdrawiam

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 21:51

bas - szczerze - ilu klientow upychasz na 1mbit lacza? pamietam twoje stare posty gdzie ta liczba siegala kilkudziesieciu... mozesz to wyjasnic? bo jesli dobrze pamietam (a moge nie pamietac - to byla mowa o 100 ilus osobach na 2 lub 4 mbitach - i jeszcze kawalek tego lacza byl odsprzedawany kafejce...

to prawdopodobnie o tym jako zdzierstwie i nabijaniu kabzy tanim kosztem mowil weron - bo z tego co mowisz to na zarobki nie narzekasz, interes sie kreci a na dodatek masz w domciu niezle lacze (kto za nie placi? firma? [czyli klienci?])
pozatym - nie robmy z siebie balonow - prowadzicie inna dzialalnosc - udostepniacie www, poczte, adresy - z tego tez leci kasa - jak juz wyliczasz wszystkie koszta to wymien tez wszystkie dochody, bedzie uczciwiej

moze dlatego paput czeka na to na co czeka... ja tez czekam szczerze mowiac

mapsajm 08.05.2003 21:31

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
... mam ogórki kiszone i śledziki, mogę się dołączyć ?
pewnie.:)

bas 08.05.2003 20:46

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
No niby co, że się nie doczekasz i wcześniej walniesz sobie klepsydrę zamiast wizytówki - nie bądź takim pesymistą, za 5 lat będzie dużo lepiej, a za 10 dobrze.
Też bym tak chciał i mam nadzieję, że dożyję tego, ale wiem jak w tym kraju wygląda załatwienie głupiego pozwolenia na przekopanie się przez ulicę. MUSISZ MIEĆ 15 UZGODNIEŃ, TRWA TO OKOŁO ROKU I KOSZTUJE SPORO KASY DO SKARBU PAŃSTWA I CONAMNIEJ DRUGIE TYLE DO INNEJ KASY.
A radiem naprawdę nie można ćkać gdzie popadnie.

Zetoxa 08.05.2003 20:45

... mam ogórki kiszone i śledziki, mogę się dołączyć ?

mapsajm 08.05.2003 20:41

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
[...]
Czyzbys chcial postawic?
;p

u mnie nie problem:)
chętnie.

bas 08.05.2003 20:41

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Tak sobie czytam ten post i czytam i chyba wtrące swoje 3 groszę.
Śmieszy mnie podejście niektórych providerów którzy sprzedając łącze o danej przepustowości tak naprawdę liczą że nie będzie ono wykorzystywane w pełnym zakresie. Niech sobie liczą, bo jeżeli okaże się że statystyczny użytkownik lokalnej sieci będzie swoje łącze wykorzystywał w szerzym zakresie to może okazać się iż wykupione stałe od monopolisty okaże się niewydolnę i wtedy trzeba by było zestawiać dodatkowe, ale to problem dostawcy internetu jeżeli w umowie mamy zagwarantowaną szybkość, co niekiedy jest luksusem - słyszałem tu i uwdzie że np. sieci osiedlowe nie gwarantują minimalnej przepustowości, a jeżeli tak to bardzo małą. Kiedy w sieci jest jeszcze mało użytkowników to jest dobrze, a potem to czasami padaczka - i co wtedy? Ano doją zestawione do granic możliwości minimalizując tym samym koszty bo po co sestawiać dodatkowe. Nie mówie też o innych utrudnieniach jak brak dostępu do pub. IP i poblokowane porty. Co to jest za internet. Przyszłość leży w szerokopasmowych dostępach opartych na ADSL gdzie nikt nie będzie wypominał że mu pasmo zażynam i że sobie w domu podłączyłem 5 komputerów, i dowolnie kożystam z mojego IP, stałego lub dynamicznego na wszystkich możliwych portach - no cóż w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać, ale jak się doczekamy to wszystkie niepoważne sieci i providerzy z ich ograniczeniami pójdą do piachu.
W końcu mamy 21 wiek.

paput2000 08.05.2003 20:37

Cytat:

przy przeliczeniu KB/s na zlotowki to neo+ jest abrdzo tanie - chodzi o to ze to mimo wszytko za duzo
i jest to dzialanie celowe TPsa - polski szkielet sieciowy nie wytrzmalby gdyby 30% internautow mialo w domu 512kbps... po prostu by padl jak dlugi
moze keidys - za lat pare - ktos wladny przeprojektuje siec na potrzeby domowego DSL a nie modemow 28.8...
ale to pewnie nie za mojej kadencji

No niby co, że się nie doczekasz i wcześniej walniesz sobie klepsydrę zamiast wizytówki - nie bądź takim pesymistą, za 5 lat będzie dużo lepiej, a za 10 dobrze.

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 20:22

przy przeliczeniu KB/s na zlotowki to neo+ jest abrdzo tanie - chodzi o to ze to mimo wszytko za duzo
i jest to dzialanie celowe TPsa - polski szkielet sieciowy nie wytrzmalby gdyby 30% internautow mialo w domu 512kbps... po prostu by padl jak dlugi
moze keidys - za lat pare - ktos wladny przeprojektuje siec na potrzeby domowego DSL a nie modemow 28.8...
ale to pewnie nie za mojej kadencji

Pawel_k 08.05.2003 20:19

e tam wystarczylo by tylko zeby neo+ bylo tansze i ogolnodostepne to zaraz wiekszosc sieci osiedlowych by padla ;p

paput2000 08.05.2003 20:13

Tak sobie czytam ten post i czytam i chyba wtrące swoje 3 groszę.
Śmieszy mnie podejście niektórych providerów którzy sprzedając łącze o danej przepustowości tak naprawdę liczą że nie będzie ono wykorzystywane w pełnym zakresie. Niech sobie liczą, bo jeżeli okaże się że statystyczny użytkownik lokalnej sieci będzie swoje łącze wykorzystywał w szerzym zakresie to może okazać się iż wykupione stałe od monopolisty okaże się niewydolnę i wtedy trzeba by było zestawiać dodatkowe, ale to problem dostawcy internetu jeżeli w umowie mamy zagwarantowaną szybkość, co niekiedy jest luksusem - słyszałem tu i uwdzie że np. sieci osiedlowe nie gwarantują minimalnej przepustowości, a jeżeli tak to bardzo małą. Kiedy w sieci jest jeszcze mało użytkowników to jest dobrze, a potem to czasami padaczka - i co wtedy? Ano doją zestawione do granic możliwości minimalizując tym samym koszty bo po co sestawiać dodatkowe. Nie mówie też o innych utrudnieniach jak brak dostępu do pub. IP i poblokowane porty. Co to jest za internet. Przyszłość leży w szerokopasmowych dostępach opartych na ADSL gdzie nikt nie będzie wypominał że mu pasmo zażynam i że sobie w domu podłączyłem 5 komputerów, i dowolnie kożystam z mojego IP, stałego lub dynamicznego na wszystkich możliwych portach - no cóż w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać, ale jak się doczekamy to wszystkie niepoważne sieci i providerzy z ich ograniczeniami pójdą do piachu.
W końcu mamy 21 wiek.

Weron 08.05.2003 20:08

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)

Weron - a ty się ze mną wódki nei napijesz?
;)

A dlaczego nie mam sie napic z toba wodki?
Po prostu napisalem ze mnie to nie interesuje bo ja jej nie pilem.
Ale gdybym sie napil to diametralnie zmienilo by to moje poglady. ;)

PS
Czyzbys chcial postawic?
;p

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 19:48

owszem nie wolno - ale o ile bas' podobny admin moze ci wylapac w statystykach - to na neo jest trudniej - bo jak ktos juz takie neo zakupil to ciagnie ile fabryka dala - i nawet jakbys w osmiu siedzial to i tak ne bedziesz w czolowce

eloise 08.05.2003 19:43

Cytat:

mozecie kupic neostrade - ich chyba nie dziwi ze ludzie na neo+ nie schodza ponizej 90% obciazenia lacza...

ale NEO też nie wolno dzielić

więc pewnie jakiś koleś co skrupulatnie liczy bajty i złotówki nam odetnie łącze

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 19:37

mozecie kupic neostrade - ich chyba nie dziwi ze ludzie na neo+ nie schodza ponizej 90% obciazenia lacza...

ja od 3 dni srednio mam na liczniku 40-50kb/s... oznacza to ladnych pare giga dziennie (sciagam calkiem legalne dystrybucje linuksa, z tym ze zamowienie opiewa na jedenascie dystrybucji... koles ma zdrowie, ale chce - to dostanie :)) - a nawet jak sie taki przypal nie trafi to i tak q3 filmow jeszcze 110gb do zassania i wywalenia :D

eloise 08.05.2003 19:32

Panowie przestańcie się kłócić

Nie widzicie, że to moja osobista tragedia

PS
Bas - we wcześniejszych postach wspominałeś, że nam obcięli TTL do 1, a teraz pinguje dowolne adresy i mam różne TTL 117 (www.wp.pl), 249 (www.onet.pl) więc chyba jakoś inaczej to zablokowali, ale działa tylko 1 komp wpięty do modemu - 1 dowolny komp

Teraz zastanawiamy się u jakiego innego dostawcy możemy wykupić łącze na kilka osób. Może coś z tego nam wyjdzie.

mapsajm 08.05.2003 19:28

Cytat:

bas napisa***322;(a)
[...]
przypadek pierwszy: wysyłasz paczkę z łodzi do warszwy, która waży 1kg i ma wymiary 50/50/50cm i idzie pocztą 2 dni, przesłanie kosztuje powiedzmy 20zł.
przypadek drugi: wysyłasz z łodzi do warszawy drzwi, które idą też dwa dni, ale koszt takiej przesyłki wynosi przykładowo 200zł, bo drzwi ważą dużo więcej.

[...]

pierwszy przypadek:
wysyłasz małą książkę w paczce do Łodzi z warszawy. która waży 0,6kg, wymiary mało istotne i nie ważne, ile idzie - płacisz za paczkę do 1 kilograma (6zł?)

przypadek drugi:
wysyłasz dużą książkę w paczce do Łodzi z warszawy. która waży 1kg, wymiary mało istotne i nie ważne, ile idzie - płacisz za paczkę do 1 kilograma (6zł?)

ja to tak rozumiem i chyba Weronowi o to chodziło. co robi za różnicę dla ciebie, że włożysz do pierwszej paczki jeszcze jedną małą xiążkę, ale taką, by nie przekroczyła masy całkowitej 1kg - skoro i tak płacisz, jak za paczkę do 1 kg?

Weron - a ty się ze mną wódki nei napijesz?
;)

Weron 08.05.2003 19:23

Cytat:

tymian napisa***322;(a)
Ze względu na to, iż moja firma podłączą dość dużą liczbę osób, koszty się rozkładają, czym większa firma tym łatwiej jest z zapleczem technicznym a także z gotówką na inwestycje. Ale na pewno wszelkie działania związane z zyskiem - są długo falowe - nie można tego nazwać szybka kasa. Podłącza się, co raz więcej ludzi, ale i nakłady gotówki są sporawe - wiec nie za bardzo rozumiem twoja wypowiedz. Gdzie jest szybki zysk? I gdzie jest ten mały koszt?
Nie przesadzaj.
Napewno nie sa dlugofalowe.
Poza tym nie napisalem, ze to jest szybki zysk i maly koszt tylko, ze te firmy sa nastawione na szybki zysk i maly koszt.
A to duza roznica. :)
Mam nadzieje, ze teraz wszystko jasne.

Natomaist co do Basa nadal uwazam, ze wszystko juz powiedzialem i nie zamierzam wcale czytac tego watku bo pomimo zgryzliwej uwagi go przeczytalem.
Tylko nie wiem czemu nagle Bas wyskoczyl z tymi ciekawymi porownaniami.No ale nic, nie od dzis wiadomo, ze kazdy interpretuje tak aby to jemu bylo wygodnie.

tymian 08.05.2003 13:24

Cytat:

Weron napisa***322;(a)

Ogolnie dodam, ze nie lubie takich firm bo to totalne cwaniactwo nastawione na szybki zysk a do tego malym kosztem.Jak wszyscy zreszta z podobnych branz.

Ze względu na to, iż moja firma podłączą dość dużą liczbę osób, koszty się rozkładają, czym większa firma tym łatwiej jest z zapleczem technicznym a także z gotówką na inwestycje. Ale na pewno wszelkie działania związane z zyskiem - są długo falowe - nie można tego nazwać szybka kasa. Podłącza się, co raz więcej ludzi, ale i nakłady gotówki są sporawe - wiec nie za bardzo rozumiem twoja wypowiedz. Gdzie jest szybki zysk? I gdzie jest ten mały koszt?

Pabloz 08.05.2003 11:50

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Bo jeszcze nikt wam nie poszalał z p2p, schody zaczną się jak zacznie wam ktoś szaleść ze śćiąganiem bo jak rozumiem nie dzilicie łącza.
Piszesz, że jest to nonprofit, czyli niewliczasz w to pensji pracowników, zus'u, podatków, jakiegos zarobku na tym i pewnie nie macie pieniędzy na jakieś awarie sprzętu a sam widzisz, że wyszło was to po 50zł, my bierzemy 90zł więc widzisz, że nie są to kokosy a mamy sieć rozległa, co jest znacznie droższe w budowie i eksploatacji, poza tym my nie bawimy się idsl'em, w przypadku firmy musisz mieć jakieś gwarancje jakości takiego łącza a o ile wiem to do idsl'a nie można mieć CIR'u.

Z p2p czasami ludzie zaczynaja szalec, wtedy ping wzrasta nawet do 800ms :( Ale jednorazowa akcja 'uswiadamiania' ludzi znacznie pomogla. Zreszta jest jedna osoba w sieci (dostep do porzadnych ftp) ktora sciaga po nocach i chetnie sie dzieli z reszta sieci. Wiec pozostali nie musza sciagac az tyle a w zamian w nocy lacze nalezy praktycznie do jednej osoby ;-)

Jesli chodzi o kase na awarie to co miesiac zostaje na ten cel jakies 150-200 zl wiec uwazam ze to wystarcza.

W kazdym razie ja z dostawcow przerabialem juz ProFuturo, Ipartners, ACI i musze przyznac ze na ta cene tpsa z iDSL nie jest taka zla.

Poza tym moj post nie mial wyrazac tego ze firmy providerskie zdzieraja, tylko ze koncowi uzytkownicy czesto placa duzo wiecej za net :( , a wystarczy sie troche zorganizowac, zrobic cos na wlasna reke i korzysci z tego sa wieksze czesto.

Pozdro

bas 08.05.2003 11:37

Cytat:

Pabloz napisa***322;(a)
Tak czytam ten watek i dochodze do wniosku ze albo wy macie cholernie drogie lacza, albo ja mam duze szczescie. Zrobilismy w bloku siec na 20 mieszkan, lacze to iDSL od tpsy 1Mbit. Za podlaczenie placilismy 100zl i abonament 50zl (obojetnie czy 1 czy 2 kompy w domu). Net chodzi bardzo dobrze, wiekszosc ludzi z lanu bardzo malo sciaga i jest kolorowo :-)

Takich warunkow wam wszystkim zycze :-)

Pozdrawiam

Bo jeszcze nikt wam nie poszalał z p2p, schody zaczną się jak zacznie wam ktoś szaleść ze śćiąganiem bo jak rozumiem nie dzilicie łącza.
Piszesz, że jest to nonprofit, czyli niewliczasz w to pensji pracowników, zus'u, podatków, jakiegos zarobku na tym i pewnie nie macie pieniędzy na jakieś awarie sprzętu a sam widzisz, że wyszło was to po 50zł, my bierzemy 90zł więc widzisz, że nie są to kokosy a mamy sieć rozległa, co jest znacznie droższe w budowie i eksploatacji, poza tym my nie bawimy się idsl'em, w przypadku firmy musisz mieć jakieś gwarancje jakości takiego łącza a o ile wiem to do idsl'a nie można mieć CIR'u.

Pabloz 08.05.2003 11:28

Tak czytam ten watek i dochodze do wniosku ze albo wy macie cholernie drogie lacza, albo ja mam duze szczescie. Zrobilismy w bloku siec na 20 mieszkan, lacze to iDSL od tpsy 1Mbit. Za podlaczenie placilismy 100zl i abonament 50zl (obojetnie czy 1 czy 2 kompy w domu). Net chodzi bardzo dobrze, wiekszosc ludzi z lanu bardzo malo sciaga i jest kolorowo :-)

Takich warunkow wam wszystkim zycze :-)

Pozdrawiam

bas 08.05.2003 11:19

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
ja też tak chcę !!!

ale życie jest brutalne i nasz dostawca nie przewiduje takiej opcji (ba, nawet za odpowiednią dopłatą)

chyba zgodzę się ze słowami: Polska to chory kraj i chorzy ludzie

Poprostu Twój dostawca prowadzi bardziej rygorystyczną politykę w sprawie podziału łącza, my nie mamy nic przeciwko, żeby klient miał w domu 2 kompy ze wspólnym ograniczeniem, poprostu dostaje dodatkowe ip, vide mapsajm.

bas 08.05.2003 10:12

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Przestan wypisywac takie teorie .

Cytat:

Weron napisa***322;(a)

PS
A calego watku nie mam zamiaru czytac bo nie interesuje mnie to , ze z mapsajmem voodke pijecie.
Czy to tez jest jasne?
Oczywiscie nie traktuj tego obrazliwie po prostu zupelnie mnie to nie interesuje.

Przeczytaj cały wątek i dopiero się wypowiadaj.

ps. zdanie na temat mojego wolnego czasu możesz pominąć.

Weron 08.05.2003 10:08

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Wszystko mi opada, czy mógłbyś przecztać cały wątek? A dopiero sie wypowiadać. Jak chcesz dzielić to możesz, ale wtedy niepłacisz np 90zł za 128kbps tylko odpowiednio więcej. Może wytłumacze to prościej:
przypadek pierwszy: wysyłasz paczkę z łodzi do warszwy, która waży 1kg i ma wymiary 50/50/50cm i idzie pocztą 2 dni, przesłanie kosztuje powiedzmy 20zł.
przypadek drugi: wysyłasz z łodzi do warszawy drzwi, które idą też dwa dni, ale koszt takiej przesyłki wynosi przykładowo 200zł, bo drzwi ważą dużo więcej.

Zauważ, że szybkość(czas) dostawy jest identyczna tylko zmienia się obciążenie ciężarówki, która to wiezie, więc zmienia się spalanie, albo jak wolisz nasz przykładowa ciężarówka nadal ma takie samo spalanie, ale może przewieść powiedzmy nie 1000paczek o wadze 1kg i wymiarach 50/50/50 tylko powiedzmy 40 paczek typu drzwi.
Zrozumiałeś analogie? Próbuje powiedzić, że jak chesz dzielić sygnał to kupjesz inną usługę np nie neo a dsl(nie będę mnożył przykładów, myślę, że ten jest zrozumiały).

Przestan wypisywac takie teorie .
Przeciez napisalem chyba zrozumiale o co mi chodzi a ty ni z gruszki ni z pietruszki piszesz o jakis paczkach i drzwiach.
Jak nie rozumiesz to napisze jeszcze raz.
Przychodzi do mnie gosc zaklada mi stale a ja udostepniam to na na 4 kompy nic ni doplacam i place za jeddno.
Chyba to jest jasne nie?
Nic nie doplacam.
O to mi chodzilo.
Powtorze jeszcze raz nic nie doplacam.
A nie o jakies doplaty mi chodzi.
Po co mi jakies dodatkowe pakiety i dodatkow ekoszty.
Daje ciagnac sasiadom i reczcie dzielnicy a niech maja cos z zycia i sobie tez poserfuja po necie.

PS
A calego watku nie mam zamiaru czytac bo nie interesuje mnie to , ze z mapsajmem voodke pijecie.
Czy to tez jest jasne?
Oczywiscie nie traktuj tego obrazliwie po prostu zupelnie mnie to nie interesuje.

bas 08.05.2003 09:54

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
To chyba normalne, zeby kable byly ladnie polozone sam chyba niechcialbys aby u ciebie byly jakos niechlujnie pociagniete?
Nie ma prawa nic dzielic?Jestem za tym aby dzielic i koniec.
Ale stosujac sie do twojej wypowiedzi to w przypadku jednego budynku chyba mozna?
Bo jesli nie mozna tak robic w waszej firmie to totalny absurd.
Ogolnie dodam, ze nie lubie takich firm bo to totalne cwaniactwo nastawione na szybki zysk a do tego malym kosztem.Jak wszyscy zreszta z podobnych branz.

Wszystko mi opada, czy mógłbyś przecztać cały wątek? A dopiero sie wypowiadać. Jak chcesz dzielić to możesz, ale wtedy niepłacisz np 90zł za 128kbps tylko odpowiednio więcej. Może wytłumacze to prościej:

Zauważ, że szybkość(czas) dostawy jest identyczna tylko zmienia się obciążenie ciężarówki, która to wiezie, więc zmienia się spalanie, albo jak wolisz nasz przykładowa ciężarówka nadal ma takie samo spalanie, ale może przewieść powiedzmy nie 1000paczek o wadze 1kg i wymiarach 50/50/50 tylko powiedzmy 40 paczek typu drzwi.
Zrozumiałeś analogie? Próbuje powiedzić, że jak chesz dzielić sygnał to kupjesz inną usługę np nie neo a dsl(nie będę mnożył przykładów, myślę, że ten jest zrozumiały).

Weron 08.05.2003 08:42

Cytat:

tymian napisa***322;(a)
nie raz jest tak, iż trzeba mu ładnie w domu kable po mieszkaniu specjalnie przeciągać. Czeka na gotowe. Dlatego płaci za to i dlatego nie ma prawa nic dzielić, bo kupuje dobro (net) a nie możliwość dzielenie tego dalej. Inicjatywa społeczna zmierzająca do taniego neta a kupno neta od firmy to są dwie różne rzeczy, należy o tym pamiętać
To chyba normalne, zeby kable byly ladnie polozone sam chyba niechcialbys aby u ciebie byly jakos niechlujnie pociagniete?
Nie ma prawa nic dzielic?Jestem za tym aby dzielic i koniec.
Ale stosujac sie do twojej wypowiedzi to w przypadku jednego budynku chyba mozna?
Bo jesli nie mozna tak robic w waszej firmie to totalny absurd.

tymian 08.05.2003 00:16

Cytat:

coz.. my mielismy fajnie bo osiedle jest zbite, ma swietnie rozegrane studzienki i kanaly komunikacyjne wiec po testach na 10 kompach i dwoch blokach, reszte (82 podlacznia) zrobilismy w 5 osob w dwa dni - bo przeciaganie tych kabli to byla poezja
sprzet byl ze zwrotow (jest sukcesywnie wymieniany na nowy) - wiec koszty spadly - no i zaden z nas nie bral i nie bierze za to kasy - wiec koszty sa jeszcze nizsze (choc nie doplacamy - padniety w czasie prac nad sprzetem dysk jednego z 'pracownikow' bez wahania poszedl w koszta)
nie mamy jeszcze takiego boskiego sprzeta co by sam myslal, no i nie znamy sie na tym tak dobrze (ja sieciowcem nie jestem jak juz to pisalem) - ale to dziala, klienci sa zadowoleni planujemy ekspansje na sasiedni, obcy budynek (tylko wtedy trzeba zmienic status stowarzyszenia z 'non profit' na inne)
i absolutnie tolerujemy dzielenie lacza - doswiadczenie pokazuje ze W NASZYM przypadku nie przeszkadza to w niczym a dla dzielacych jest tylko nieoplacalnym klopotem z ktorego szybko rezygnuja :) bo tanio mozna miec wlasne lacze

Wiec widzisz, wzięliście się sami do roboty i macie tanio neta - wykazaliście jakaś tam inicjatywę, dobra wole i chęci do tego ze macie dobry i szybki Internet - ale wszyscy musieli działać. Jednak czy jakąś firma podłącza neta sprawa już nie wygląda tak pięknie. Ludzie czekają wygodnie w domu, aż wszystko my zrobimy, nie raz jest tak, iż trzeba mu ładnie w domu kable po mieszkaniu specjalnie przeciągać. Czeka na gotowe. Dlatego płaci za to i dlatego nie ma prawa nic dzielić, bo kupuje dobro (net) a nie możliwość dzielenie tego dalej. Inicjatywa społeczna zmierzająca do taniego neta a kupno neta od firmy to są dwie różne rzeczy, należy o tym pamiętać

pirat 07.05.2003 06:18

:)

Polamania pióra na maturrce....

Mam pytanko o internet z UPC.... CHELLO czy ktos z was posiada dostęp do internetu dzięki tej usłudze??? chciałbym sie zapytac jak to działa (na przestrzeni dluzszego czasu) w innych miastach niz KATOWICE gdzie ta usługa została uaktywniona naprawde niedawno.

Torwald 06.05.2003 20:49

A ja mam w sieci 4 kompy i place 40zl miesiecznie :jupi:
I jak tak czytam wasze wypowiedzi to widze, ze mam za***iste szczescie :jezyk:
Lacze to SDI z czego 1 sasiad sprawdza tylko poczte i kursy na gieldzie, 2 chyba nie kozysta (ale placi 8) ), 3 (ten to jest najgorszy..) sciaga skubany filmy DragonBall'a i tylko z nim jest problem, na szczescie tylko czsami.
I wychodzi na to, ze za 40zl mam SDI tylko dla siebie :jupi:
Oby kazdy z was tak mial...

PS. A jutro maturka z matmy...ide regenerowac sily :jezyk:

pirat 06.05.2003 19:20

rOUTER

Nie wiem czy juz wyzej bylo o tym pisane ale czytania w trzy i troszke :) wiec ja przedstawi swoja propozycje. Ja sam posiadam dostep od TV kablowej i rozdzielam to routerem z planety model XRT-401B maskujac numer MAC karty sieciowej. I dziala ! Router kosztuje 300 zloty chyba i ma 4 wyjscia..... oczywiscie mozna do niego potem podpiac jakiegos switch albo hub-a....

Pozdro Pirat

Wiadro 06.05.2003 18:55

Cytat:

cana napisa***322;(a)
ale tylko na terenie tego lokalu na którym jest telefon z sdi,
tylko ten nowy dselek mozna spokojowo dzielić nie pytając o zgode tpsów

pozdro

Z tego co mi wiadomo SDI mozna rozdzielac gdzie sie chce, bo nie zakazu w umowie. Co innego NEO+ bo tam jest w umowie, ze sygnal mozna rodzielac ale tylko w jednym lokalu. DSL tak jak napisales czyli mozna rozdzielac bez problemu.

A co do NEO+ ilu statystycznych Polakow stac na placenie abonamentu za ta usluge (ponad 200 zeta za miesiac)? Znam ludzi ktorzy robia wlasnie sieci na NEO+ i jeszcze nie mieli klopotow z tego powodu. TPsa chyba zdaje sobie sprawe ze jezeli beda za bardzo wciskac nos w domy klientow to moga stracic popyt na NEO. To jest moje zdanie. Pozdrowki

Pawel_k 06.05.2003 12:24

Cytat:

bas napisa***322;(a)
To przy tych kosztach nie macie prawa marudzić, to jest bardzo tanio.
Jakby jeszcze obniżyli ceny to było by to psucie rynku(a nawet dumping), zakładam, że mieszkasz w blokach bo tylko w takim układzie ma to sens ekonomiczny.

wiesz prawda jest taka ze siec osiedlowa juz sobie sami zrobilismi gostek tylko wszedl ze sprzetem :)
poza tym czyj ja mowie ze mam za drogo ??? moglbym nawet doplacic 10-20 zl byle by przewalek z zapychaniem niebylo :blee:
ale co tam narzekac, mam internet, kaza dziala (choc nie tak czesto jak kiedys) komp chodzi dobrze zyc nie umierac :P

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 12:23

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
Sid a jakie macie łącze i kto jest waszym dostawcą internetu?

we wcześniejszych wypowiedziach wspominałeś, że masz NEO+, więc dzielicie to łącze mimo regulaminu dostawcy (tp sa tego zabrania)

lacze to polpak 2mbit + 1mbit (bedzie 2 + 2) [innego lacza nie moglismy wziac]

neo+ mam prywatnie :)
do tego dochodzi 128 z osiedla ktore wykorzystuje tylko jako upload - wygodne, tanie, skuteczne

bas 06.05.2003 12:11

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
~42 zlotych :blee:
To przy tych kosztach nie macie prawa marudzić, to jest bardzo tanio.
Jakby jeszcze obniżyli ceny to było by to psucie rynku(a nawet dumping), zakładam, że mieszkasz w blokach bo tylko w takim układzie ma to sens ekonomiczny.

bas 06.05.2003 12:10

Cytat:

coz.. my mielismy fajnie bo osiedle jest zbite, ma swietnie rozegrane studzienki i kanaly komunikacyjne wiec po testach na 10 kompach i dwoch blokach, reszte (82 podlacznia) zrobilismy w 5 osob w dwa dni - bo przeciaganie tych kabli to byla poezja
sprzet byl ze zwrotow (jest sukcesywnie wymieniany na nowy) - wiec koszty spadly - no i zaden z nas nie bral i nie bierze za to kasy - wiec koszty sa jeszcze nizsze (choc nie doplacamy - padniety w czasie prac nad sprzetem dysk jednego z 'pracownikow' bez wahania poszedl w koszta)
nie mamy jeszcze takiego boskiego sprzeta co by sam myslal, no i nie znamy sie na tym tak dobrze (ja sieciowcem nie jestem jak juz to pisalem) - ale to dziala, klienci sa zadowoleni planujemy ekspansje na sasiedni, obcy budynek (tylko wtedy trzeba zmienic status stowarzyszenia z 'non profit' na inne)
i absolutnie tolerujemy dzielenie lacza - doswiadczenie pokazuje ze W NASZYM przypadku nie przeszkadza to w niczym a dla dzielacych jest tylko nieoplacalnym klopotem z ktorego szybko rezygnuja :) bo tanio mozna miec wlasne lacze

Dlatego możecie sobie na to pozwolić, firma w której pracuje poza ponoszeniem kosztów inwestycji musi płacić czynsz, zus, za sygnał i pensje pracownikom.

Pawel_k 06.05.2003 11:42

Cytat:

bas napisa***322;(a)
(...)Tak z ciekawości ile płacisz?
~42 zlotych :blee:

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 11:33

Cytat:

bas napisa***322;(a)

Nie wszędzie da się przejść kablami, a zresztą czasami to było by droższe od linku radiowego. Wszystko jest kwestią kosztów.
Firma jak zaczynała kilka lat temu działalność to musiała wybudować całą infrastrukturę, i zaczynała od 1 później 2 itd klientów, a wtedy za łącze z telbanku płaciło się więcej niż teraz za łącze z futuro, więc koszty były ogromne. W tej chwili sieć jest monitorowana przez 24h przez serwery, które sprawdzają czy wszystkie strategiczne punkty działają i w razie awarii mamy to w statystykach i dostajemy sms'a, dodtakowo przez prawie 24h/dobę sie cjest monitorowana przez ludzi, wprawdzi nic się raczej niestanie, ale np gdyby dzisiaj w nocy powiedzmy o 3 padł router(to tylko sprzęt) to musiałbym wziąść paczke fajek, założyć spodnie, wsiąść w samochód(taksówkę, ja też czasami mam prawo napić sie piwa) i dziękować warunkom technicznym, że do serwerowni mam jakiś kilometr.

bas 06.05.2003 11:12

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Skoro lacze ma z gory nalozone ograniczenie, ktore dane zostalo do wykorzystania, to niby dla czego firma ma doplacac. Jest limit i poza ten limit nikt sie nie wychyli.
Przeczytaj moje poprzednie wypowiedzi o statystykach i uzazsadnieniu dlaczego zastrzega się w umowach zakaz dzielenia takiego łącza.

memorando 06.05.2003 10:58

Cytat:

zamiast robic aluzje do moderatora mozesz koledze poslac adres i reszte danych na priv :)
a adres z mojego punktu widzenia mozesz zamieszczac do woli.. niektorzy pamietaja jeszcze ile trwalo zakladanie netu dla mapsa wiec nie bedzie to reklama

sidku nie nerwuj napij się piffa a najlepiej zimnej wody :)

Krzycho83 06.05.2003 10:53

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Rozumiem, że masz trudną systuację, ale dlaczego z tego powodu ma do tego dopłacać ta firma?
Skoro lacze ma z gory nalozone ograniczenie, ktore dane zostalo do wykorzystania, to niby dla czego firma ma doplacac. Jest limit i poza ten limit nikt sie nie wychyli.

bas 06.05.2003 10:27

Cytat:

bas - z tym czy wykazesz czy nie mozna polemizowac - tak jak polemizuje sie z terminem 'straty kompanii muzycznych' w odniesieniu do piractwa muzycznego - wiekszosc ludzi by nie kupila nigdy tej muzy ktora zasysa - wiec mowienie o stratach jest nonsensem - ale to zabawa dla prawnikow - mam za to inne pytanie: czy kazdy kogo podlaczycie ma mozliwosc ssac tak jak mapsjan? czy reszta jest blokowana, bo zasmieca lacze?
My mapsajma nie faworyzujemy, jest przypadkiem w "top 10 zasysaczy" a właściwie dawno niewidziałem go poza "top 3", ale jest tak tylko dlatego, że jeden z zapychaczy płaci za 256kbps a mampsajm ma 128kbps.

Cytat:

a co do kablowania i podlaczania userow - wiem jak to wyglada i ile to kosztuje bo jestem czlonkiem rady nadzorczej stowarzyszenia ktore kladlo siec na naszym osiedlu - z tym ze my nie zarabiamy na tym tylko wychodzimy na zero - wiec ceny sa jeszcze nizsze
Nie wszędzie da się przejść kablami, a zresztą czasami to było by droższe od linku radiowego. Wszystko jest kwestią kosztów.
Firma jak zaczynała kilka lat temu działalność to musiała wybudować całą infrastrukturę, i zaczynała od 1 później 2 itd klientów, a wtedy za łącze z telbanku płaciło się więcej niż teraz za łącze z futuro, więc koszty były ogromne. W tej chwili sieć jest monitorowana przez 24h przez serwery, które sprawdzają czy wszystkie strategiczne punkty działają i w razie awarii mamy to w statystykach i dostajemy sms'a, dodtakowo przez prawie 24h/dobę sie cjest monitorowana przez ludzi, wprawdzi nic się raczej niestanie, ale np gdyby dzisiaj w nocy powiedzmy o 3 padł router(to tylko sprzęt) to musiałbym wziąść paczke fajek, założyć spodnie, wsiąść w samochód(taksówkę, ja też czasami mam prawo napić sie piwa) i dziękować warunkom technicznym, że do serwerowni mam jakiś kilometr.

bas 06.05.2003 10:13

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
fajna filozofia zdaje sie ze wszyscy dostawcy tak mysla - podpiac jak najwiecej bydla pod jak najmniejsze lacze i kasowac pelna stawke (a gdzie potrzeby klijenta) :blee:

Filozofia jest taka, żeby zapewnić komfortowe kożystania z internetu i niestracić a jeszcze troche grosza zarobić, to nie są jakies kokosy, a inwestycja zwraca się długo
Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

tylko ze jest maly problem - np u mnie mamy 0.5Mb na ~20 kompow, kaza jest dosc popularnym narzedziem do poszukiwania plikow wiec czasami jak sie paru *****i zasiedzi to sprawdzenie glupiej poczty staje sie Mision Imposible :blee:

Właśnie o to mi chodziło, to jest skutek luźnej polityki z podziałem łącza
Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

dostawca ma to w dupie bo i tak w praktyce konkurencji nie ma (2 firma swiadczaca net w naszym miescie jest :D warta, neo jest za drogie i nie ma zasiegu, pakiety internetowe - big :D)
niby cos tam robi ale jak net padnie to trzeba go ostrymi smsami poganiac zeby ruszyl dupe (przy zakladaniu lacza jakby go starsza Skarboka niepostraszyla to zapewne do dzis byl bym modem friendly :() :blee:
poza tym niekazdy zawsze wchodzi tylko na jakies durne chaty/sprawdza poczte - co jak pol bloku zacznie zaciagac nowego direct x'a albo jakies tapety/darmowy fost i juz mam predkosc jak na ruskim modemie :blee:

Po to stawia się serwery proxy, żeby jak ktoś ściągnie to drugi ciągnie już z prox'a.
Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

szcescie ze niemamy u siebie rasowych mapsajm'ow bo juz wogole byla by padaka :blee:

Jest to kwestia tego czy waszego dostawcę stać na takich klientów jak mapsajm, chodzi mi o zapas łącza i to jak w skali całej firmy wyglądają statystyki. Tak z ciekawości ile płacisz?

bas 06.05.2003 10:01

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
[B]usuniete na prosbe autora/Sid[/i]

a my właśnie jestesmy biedni (moja rodzina to 7 osób a pracuje tylko ojciec) i nie stać nas na 90 zł/miesiąc, masz rację: internet jest dla nas luksusem

Rozumiem, że masz trudną systuację, ale dlaczego z tego powodu ma do tego dopłacać ta firma?

bas 06.05.2003 09:57

[QUOTE]eloise napisa***322;(a)
wnioskuję z tego, że dla Was (dostawców internetu) idealni klienci to tacy, którzy wchodzą do internetu raz na 2 dni, odbierają pocztę i czytają newsy na onecie przez 15 minut - no bo "nie obciążają łącza" a abonament za miesiąc i tak zapłacą
[/qupte]

Tak, zasatanwiałeś się dlaczego są siecie, które wycinają programy p2p(nie my)? Właśnie dlatego, że p2p generują stałe obciążenie.
Cytat:

eloise napisa***322;(a)
to tak jakby kupić sobie nowy samochód, jeżdzić nim tylko do kościoła w niedzielę i broń boże przekroczyć 50 km/h bo "obciążymy silnik"
Tak, a z całą pewnością ze względu na obciążenie dróg i tworzące się korki.

-Sid-The-Rat=> 06.05.2003 08:33

bas - z tym czy wykazesz czy nie mozna polemizowac - tak jak polemizuje sie z terminem 'straty kompanii muzycznych' w odniesieniu do piractwa muzycznego - wiekszosc ludzi by nie kupila nigdy tej muzy ktora zasysa - wiec mowienie o stratach jest nonsensem - ale to zabawa dla prawnikow - mam za to inne pytanie: czy kazdy kogo podlaczycie ma mozliwosc ssac tak jak mapsjan? czy reszta jest blokowana, bo zasmieca lacze?

a co do kablowania i podlaczania userow - wiem jak to wyglada i ile to kosztuje bo jestem czlonkiem rady nadzorczej stowarzyszenia ktore kladlo siec na naszym osiedlu - z tym ze my nie zarabiamy na tym tylko wychodzimy na zero - wiec ceny sa jeszcze nizsze

Pawel_k 06.05.2003 08:01

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Tyle krzyku o to, iż ten biznes opiera się o założenie, że nigdy wszyscy nie korzystają jednocześnie, nawet jak wszyscy mają włączone komputery i oglądają stronki to przez jakieś 5 sekund ciągną stronę a później czytają, odpowiadają tak jak ja teraz, odbierają poczte i czytają itd. A teraz weź sobie to samo 128kbps i podziel na 5 osoób i poobserwuj sobie. W miejsce naszego przykłądowego mapsajma, który przyjmijmy ściąga ponad 1GB danych na dobę, można spokojnie podłaczyć 30 lasek(z których każda tygodniowo ściąga w sumie 50MB), które siedzą na czacie, odbierają pocztę i oglądają stronki. Gdybyśmy sprzedali powiedzmy 10 łącz o przepustowości 128kbps takim ludziom jak mapsajm to by nam za***a* ponad megabit łącza, a my na tym samym megabicie możemy spokojnie posadzić 40 statystycznych klientów, którzy naprawdę komfortowo będą korzystali z netu.
fajna filozofia zdaje sie ze wszyscy dostawcy tak mysla - podpiac jak najwiecej bydla pod jak najmniejsze lacze i kasowac pelna stawke (a gdzie potrzeby klijenta) :blee:
tylko ze jest maly problem - np u mnie mamy 0.5Mb na ~20 kompow, kaza jest dosc popularnym narzedziem do poszukiwania plikow wiec czasami jak sie paru *****i zasiedzi to sprawdzenie glupiej poczty staje sie Mision Imposible :blee:
dostawca ma to w dupie bo i tak w praktyce konkurencji nie ma (2 firma swiadczaca net w naszym miescie jest :D warta, neo jest za drogie i nie ma zasiegu, pakiety internetowe - big :D)
niby cos tam robi ale jak net padnie to trzeba go ostrymi smsami poganiac zeby ruszyl dupe (przy zakladaniu lacza jakby go starsza Skarboka niepostraszyla to zapewne do dzis byl bym modem friendly :() :blee:
poza tym niekazdy zawsze wchodzi tylko na jakies durne chaty/sprawdza poczte - co jak pol bloku zacznie zaciagac nowego direct x'a albo jakies tapety/darmowy fost i juz mam predkosc jak na ruskim modemie :blee:
szcescie ze niemamy u siebie rasowych mapsajm'ow bo juz wogole byla by padaka :blee:

Victorek 06.05.2003 01:21

Panowie przecież to i tak wszystko opiera się na umowie. To jest jak z bombardowaniem szpitali, można to robić ale nie wolno. Jeśli jako użytkownik podpisujesz umowę, w której czarno na białym jest napisane, że nie można dzielić to znaczy, że zgadzasz sie z tym. Co jest bardziej niemoralne: złamanie umowy czy ustalanie wysokich cen na usługi? Z każdej strony wygląda to inaczej ale to i tak rynek ostatecznie ustali warunki.

Dobrej nocy życzę :)

bas 06.05.2003 01:08

Cytat:

Ja za transfer 55 kilo staly na necie placę za 2 kompy 100
kilo czego?ziemniaki, bajty, bity, śliwki, gruszki?

memorando 06.05.2003 01:06

Ja za transfer 55 kilo bajtów /sekunda staly na necie placę za 2 kompy 100

bas 06.05.2003 00:39

Cytat:

tymian napisa***322;(a)
Wiec zalozmy ze spoko mozna dzielic lacze. Kto to potrafi niech dzieli jak sie tylko da. Ale zauwaz od razy iz za lacze ktore teraz akualnie posiadasz zaplacisz przynajmiej 3 lub 4 razy wiecej niz obecnie aby firmie ktora zestawila ci lacze - nie dokladala miesiecznie do tego. Jesli tego nie zrobia zbankrutuja i nie bedziesz mial wogole neta. Nie wiem czy wiesz jakie koszty ponosi sie na sestawienie np polpaka t - podłaczenie, modem, ruter, server nie mowiac juz o okablowaniu i innych pierdołach, takie rzeczy przelicza sie w tysiacach. Przecierz firmy nie robia tego charytatywnie, glowne zalozenie firmy to jest cos zarobic a nie dokladac do interesu. U mnie w firmie ze wzgledu na uksztaltowania terenu czesto w gre wchodzi tylko lacze radiowe, zestawienie takiego linku to kasa rzedu 3 tys. zlotych (wzroc uwage jakie to sa kosszty) i mamy to zrobic komus kto podzieli to lacze miedzy kumpli i bedzie sie cieszyl małym abonamentem?
To jednak są na tym forum ludzie, którzy się ze mną zgadzają w tej kwestii, szczerze mówiąc zastanawiałem się kiedy ktoś odpowie cos po moich 2 poprzednich wypowiedziach, a tu taka niespodzianka, mało, że ktoś odpowiada to jeszcze się ze mną zgadza.

tymian 06.05.2003 00:15

Cytat:

nie ponosisz zadnych dodatkowych kosztow z tytulu tego ze ktos odstepuje innym lacze
nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob - a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial

rozumiem emocjonalny stos do sprawy - to w sumie normalne - ale zrozum tez mnie - czlowieka z drugiej strony furtki ktory patrzy na to z innej strony

Wiec zalozmy ze spoko mozna dzielic lacze. Kto to potrafi niech dzieli jak sie tylko da. Ale zauwaz od razy iz za lacze ktore teraz akualnie posiadasz zaplacisz przynajmiej 3 lub 4 razy wiecej niz obecnie aby firmie ktora zestawila ci lacze - nie dokladala miesiecznie do tego. Jesli tego nie zrobia zbankrutuja i nie bedziesz mial wogole neta. Nie wiem czy wiesz jakie koszty ponosi sie na sestawienie np polpaka t - podłaczenie, modem, ruter, server nie mowiac juz o okablowaniu i innych pierdołach, takie rzeczy przelicza sie w tysiacach. Przecierz firmy nie robia tego charytatywnie, glowne zalozenie firmy to jest cos zarobic a nie dokladac do interesu. U mnie w firmie ze wzgledu na uksztaltowania terenu czesto w gre wchodzi tylko lacze radiowe, zestawienie takiego linku to kasa rzedu 3 tys. zlotych (wzroc uwage jakie to sa kosszty) i mamy to zrobic komus kto podzieli to lacze miedzy kumpli i bedzie sie cieszyl małym abonamentem?

bas 05.05.2003 21:31

Cytat:

nie ponosisz zadnych dodatkowych kosztow z tytulu tego ze ktos odstepuje innym lacze
Ponoszę bo statystycznie bardziej zapycha mi taki klient łącze, a z tych 5 osób, które siedzą na tym jednym łączu conajmniej 2-3 mógłbym podłączyć i na tym zarabiać. Zestawienie łącza powiedzmy do klatki w bloku kosztuje mnie w zależności od róznych czynników około 3000złotych, podłączenie jednego klienta końcowego w lokalizacji kosztuje mnie od 800zł do 1500zł, w zależności od waruków terenowych. Klient płaci za podłączenie 550brutto, a zwraca mi się ta inwestycja po około roku, mówię o działającej firmie, która ma lokal, łącza i sporą infrastrukturę, jak miałbym kupić łącze dla jednego klienta i dopiero budować sieć to taka inwestycja zaczyna przynosic jakiś zysk po około 4 latach.
Cytat:

nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow

Nazwę, wykazałem to powyżej.
Cytat:

bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob -
Widocznie internet jest luksusem, skoro ich niestać to niech nie korzystają, albo niech korzystają z kafejek bądź modemów, ja nie jestem instytucją charytatywną.
Cytat:

a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial
Mogę wykazać patrz wyżej.
Cytat:

rozumiem emocjonalny stos do sprawy - to w sumie normalne - ale zrozum tez mnie - czlowieka z drugiej strony furtki ktory patrzy na to z innej strony
Ja Cie doskonale rozumiem, też kiedyś byłem z drugiej strony i strasznie marudziłem. Odszukaj sobie na forum senetu, wypowiedzi usera "kancelaria", z firmą w chrakterze pracownika jestem związany od około roku, wczeniej byłem też klientem i mimo pewnej wiedzy trudno mi było zrozumieć rózne praktyki, nawet bunt szykowałem, ale dogadaliśmy się, starano mi się uświadomić pewne rzeczy, takie jak to, że za 90zł to oni mi CIR'u nie dadzą i ich świętym prawem jest to co potocznie nazywa się modelowaniem ruchu.

bas 05.05.2003 21:12

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Przeciez tez caly podzial jesttylko w obrebie lacza i nic sie nie sciagnie z wieksza predkoscia jak ograniczone jest lacze. Dzielas jedno lacze na 2 kompy, gdy kazdy korzysta w tym samym czasie z netu, jest to w jakis sposob podzielone. Nie wiem o co tyle krzyku.
Tyle krzyku o to, iż ten biznes opiera się o założenie, że nigdy wszyscy nie korzystają jednocześnie, nawet jak wszyscy mają włączone komputery i oglądają stronki to przez jakieś 5 sekund ciągną stronę a później czytają, odpowiadają tak jak ja teraz, odbierają poczte i czytają itd. A teraz weź sobie to samo 128kbps i podziel na 5 osoób i poobserwuj sobie. W miejsce naszego przykłądowego mapsajma, który przyjmijmy ściąga ponad 1GB danych na dobę, można spokojnie podłaczyć 30 lasek(z których każda tygodniowo ściąga w sumie 50MB), które siedzą na czacie, odbierają pocztę i oglądają stronki. Gdybyśmy sprzedali powiedzmy 10 łącz o przepustowości 128kbps takim ludziom jak mapsajm to by nam za***a* ponad megabit łącza, a my na tym samym megabicie możemy spokojnie posadzić 40 statystycznych klientów, którzy naprawdę komfortowo będą korzystali z netu.

-Sid-The-Rat=> 05.05.2003 18:29

nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob - a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial

Krzycho83 05.05.2003 18:21

Przeciez tez caly podzial jesttylko w obrebie lacza i nic sie nie sciagnie z wieksza predkoscia jak ograniczone jest lacze. Dzielas jedno lacze na 2 kompy, gdy kazdy korzysta w tym samym czasie z netu, jest to w jakis sposob podzielone. Nie wiem o co tyle krzyku.

bas 05.05.2003 17:56

Cytat:

a na obreb lokalu mozesz dzielic do woli :)
A co do wypowiedzi osób, które żyją z dostarczania internetu to jak byś się czuł jakby ktoś Ci podkradał z baku benzynę?
Dlaczego taka analogia?
Bo myślałbyś, że samochód Ci więcej pali, tu jest podobnie, żyjemy z podziału łącza, za które płacimu duże pieniądze a zarabiamy na statystykach, myślisz, że powinniśmy na każdych 8 klientów kupować 1Mbps i płacić za niego powiedzmy 1600netto???
Policzmy:
8klientów *128kbps=1Mbps
8klientów *90zł brutto=720zł(673netto)
Czyli:
1600netto-673netto=927netto.

Powiedz mi teraz: kto ma dołożyć te 927netto???
Oczywiście jak kupisz 2Mbps to zapłacisz mniej(paradoksalnie MIR=CIR=3Mbps kosztuje nieproporcjonalnie więcej, ale to akurat kwestia wielkości CIR'u), ale i tak zostanie Ci widoczna strata.

Dlatego takie udostępnianie poza lokal nazywam BESZCZELNĄ KRADZIEŻĄ!!!

-Sid-The-Rat=> 05.05.2003 17:40

i po takich wypowiedziach adminow wiem juz czemu tak szybko rozwija sie neostrada plus... ktorej nic nie blokuje, od czasu wymiany routerow nic sie rowniez nie psuje - a za 512kbit placisz 190 zeta - czyli troszke wiecej niz za 160kbps
a na obreb lokalu mozesz dzielic do woli :)

konkurencja to zdrowa rzecz

tymian 05.05.2003 13:46

A ja sie dziwnie ze nie zapłaciliscie za takie praktyki zadnej kary i ze jeszcze macie neta. U mnie w firmie podlaczenie neta kosztuje 350 pln za instalacje i 70 zeta abonamentu(160Kb/s). Podpisujac z nami umowe wyrazie jest napisane w jedny z podpunktow iz nielegalne podłączanie innych ludzi do danego lacza kosztuje zablokowaniem lacza i kara w wysokosci 20 tys. pln. Co skutecznie eliminuje jakie kolwiek tego typu praktyki. Jesli ktos chce dodatkowy ip dostaje go za polowe abonamentu, czyli za 140 zeta 2 lacza po 160 kb/s.

bas 05.05.2003 13:10

Kiepskiego admina zatrudniają jak tak prosto da się to obejść. Zablokować tak sobie portów to nie można, pewnie wycieli wyoskie porty, na których chodzi maskarada, daj mail'a do niech to podpowiem jak zablokować skuteczniej:)

mapsajm 05.05.2003 00:57

ehhh...ja to mam miękkie serce - już ci wybaczyłem:)

bas 05.05.2003 00:50

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
to powinno brzmieć:
"przyłączyliśmy Mapsajma w terminie, który mu podałem."

Dokładnie o to mi chodziło.
Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
poprostu nie rób ze mnie idioty:)
Nierobie, faktycznie wyraziłem się mało jasno, przepraszam.

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
może i jestem po*ebany, ale nie jestem idiotą. już powiedziałem, że takie opóźnienia się poprostu przytrafiają, a tamten mój post był wynikiem frustracji, bez jakiejkolwiek urazy skierowanej bezpośrednio ku twojej osobie - rozumiem, w jakim położeniu jesteś/byłeś i nie mam o to jakichkolwiek pretensji. wściec się mogę jedynie na to, że nie chciałeś się ostatnio ze mną wódzi napić!!! (( :boks: (( niewypitej wódki niekomu nie daruję!!!
Sorry, ale wiesz, że nie piję codziennie tylko co drugi dzień, jestem pijakiem a nie alkoholikiem.

A Ty wczoraj się uczyłeś do kolokwium zamiast się ze mną napić.

mapsajm 05.05.2003 00:26

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Moim zdaniem podłaczyliśmy mapsajma w terminie [...]
to powinno brzmieć:
"przyłączyliśmy Mapsajma w terminie, który mu podałem." poprostu nie rób ze mnie idioty:) może i jestem po*ebany, ale nie jestem idiotą. już powiedziałem, że takie opóźnienia się poprostu przytrafiają, a tamten mój post był wynikiem frustracji, bez jakiejkolwiek urazy skierowanej bezpośrednio ku twojej osobie - rozumiem, w jakim położeniu jesteś/byłeś i nie mam o to jakichkolwiek pretensji. wściec się mogę jedynie na to, że nie chciałeś się ostatnio ze mną wódzi napić!!! (( :boks: (( niewypitej wódki niekomu nie daruję!!!

bas 05.05.2003 00:09

Moim zdaniem podłaczyliśmy mapsajma w terminie, jeszcze w ubiegłym roku uprzedzałem mapsajma, że może zostać podłączony najwcześniej w kwietniu a może maju, a to że się łudził, że wcześniej to już inna sprawa. Już trochę czasu jestem związany z tą firmą i jak powiedziałem kwiecień/maj to było mało prawdopodobne, żebym się pomylił, wiem jak wygląda sytuacja od strony technicznej i zaopatrzenia w sprzet, którego niekupuje się w sklepie na rogu tylko się zamawia, a dodatkowo wiem ile osób czeka na podłączenie i wiem w jakiej kolejności będzie to realizowane. Gdybyśmy mogli podłączyć mapsajma wcześniej to byśmy to poprostu zrobili, ale...
Zwykle biorę poprawkę około 2-3tygodni w stosunku do tego co nam obiecują dostawcy i jeszce nigdy niedostaliśmy sprzętu wcześniej niż z ty 2-3tygodniowym opóźnieniem a bywały większe opóźnienia, ale już się wyleczyliśmy z tamtego sprzetu.

mapsajm 04.05.2003 23:23

jak nikt inny nie chce, to ja zareklamuję:
www.senet.pl
jak już mnie przypięli, to musze stwierdzić, że firma solidna. net działa, a wszelkie problemy są rozwiązywane praktycznie od ręki. mogę polecić tego dostawcę.

-Sid-The-Rat=> 04.05.2003 23:12

zamiast robic aluzje do moderatora mozesz koledze poslac adres i reszte danych na priv :)
a adres z mojego punktu widzenia mozesz zamieszczac do woli.. niektorzy pamietaja jeszcze ile trwalo zakladanie netu dla mapsa wiec nie bedzie to reklama

mapsajm 04.05.2003 22:08

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Nie, pracuje w jednej z łodzkich firm dostarczających internet, jeśli moderatorzy dojdą do wniosku, że można podać adres strony/nazwe firmy to było by miło, jak łatwo się domyślić chodzi o domenę hosta, z którego piszę.
a nie możesz najnormalniej w świecie uzupełnić swój profil, albo dodać adres w podpisie?

bas 04.05.2003 18:16

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
tak spytam - pracujesz w TV Kablowej DAMI czy jak?

Nie, pracuje w jednej z łodzkich firm dostarczających internet, jeśli moderatorzy dojdą do wniosku, że można podać adres strony/nazwe firmy to było by miło, jak łatwo się domyślić chodzi o domenę hosta, z którego piszę.

mapsajm 30.04.2003 22:56

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ale nie z boku tylko od tyłu od strony Al. Włókniarzy.
sprawdziłem. tam słońce też nie świeci.

Laser 30.04.2003 22:56

Witam !

Mapsajm - zadanie bojowe idziesz oblookac co tak naprawde xiadz na tym kosciele ma zamonotowane ;)

Weź latarke albo lepiej halogen;)

bas 30.04.2003 22:50

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
poszedłem. spojrzałem. było ciemno.
reklamacja na słońce - już zaszło

Ale nie z boku tylko od tyłu od strony Al. Włókniarzy.

mapsajm 30.04.2003 22:11

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Idź z drugiej strony kościła, tam jest kolejna, o ile pamiętam to yagi w tubie(z daleka wyglada jak helikalna), zobaczysz taką rurke z kościoła patrzącą się w liściastą/radogoszcz.
poszedłem. spojrzałem. było ciemno.
reklamacja na słońce - już zaszło

bas 30.04.2003 22:03

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)
potwierdzam. jest kościół i ma antenę na dachu.

Idź z drugiej strony kościła, tam jest kolejna, o ile pamiętam to yagi w tubie(z daleka wyglada jak helikalna), zobaczysz taką rurke z kościoła patrzącą się w liściastą/radogoszcz.

mapsajm 30.04.2003 22:01

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Spoko dzisiaj mam zapas.
to nawet dobrze się składa, bo ja też:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:12.