Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wolno nagrywa Lg (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wolno-nagrywa-lg-20631/)

BIGNiusia 01.05.2003 18:41

Wolno nagrywa Lg

NIGDY WIĘCEJ LG !(( Same problemy z tą firmą i z napędem i z nagrywarką i z serwisem. Nagrywarka (GCE-8400B) ni z tego, ni z owego zaczęła wolno nagrywać. Przed tym wypalenie płytki z 700MB danych trwało ok.4min teraz 10-12min. Prędkość waha sięod 7 do 12x i nie mówcie mi o DMA, bo wszystko jest jak trzeba. Mam XP Proffesional,dwa razy dawałem ją do serwisu, za pierwszym razem wróciła z wymienionym laserem (na gorszy oczywiście) a za drugim z adnotacją "sprzęt sprawny", no i co mogę jeszcze zrobić, bardzo zorientowana pani w serwisie poradziła mi, że najlepsze na to jest przeinstalowanie Windowsa, ale myślę że są jakieś prostsze metody

puch 01.05.2003 18:49

Te nagrywarki są bardzo wybredne jeśli chodzi o stosowane czyste płyty. Sam mam 32x podkręconą do 40x (a za radą z forum wgrałem BIOS od LG dla IBM, v. 1.12 - udostępnia on Mt Rainier i obsługę Ultra DMA 33 - polecam!) - i też mam z nią kłopoty. Zrobiłem nawet test Nero CD Speed na chyba 25 różnych płytkach, ale nie mam czasu opracować wyników i opublikować tutaj. Zauważyłem, że praca tej nagrywarki bardzo się zmienia zależnie od tego, czy jest zainstalowane Nero ASPI - generalnie rzecz biorąc, wydaje mi się, że z Nero ASPI nagrywarka łyka więcej różnych płytek.

Sprawdzone płytki, na których bez problemu osiąga 40x to Fuji (made in Germany) 48x i 52x, Dye type 5 (Short strategy Phtalocyanine). Te mogę spokojnie polecić.
Na innych bywa różnie - najgorsze jest to, że kolejne testy na tej samej (lub takiej samej) płycie dają różne rezultaty - wgranie Nero ASPI powoduje, że wyniki są bardziej powtarzalne. Dlaczego? Nie mam zielonego pojęcia!

BIGNiusia 01.05.2003 18:59

Używam praktycznie cały czas tych samych płytek Platinium i było super, a obecnie wszystkie rodzaje dają ten sam wynik 10-12 min.Przetestowałem co najmniej 5 rodzajów.Może jakieś znaczenie ma fakt, że zdarzyło mi się że nagrywarka przepaliła mi płytkę na wylot (przy nagrywaniu z wykorzystaniem overburningu) i od tego momentu pojawiły się problemy

puch 01.05.2003 19:32

A masz pewność, że to TAKIE SAME płyty? To, że napis na nich Platinum niestety jeszcze o niczym nie świadczy: Platinum to nie producent, tylko marka handlowa - więc płyty mogą pochodzić z różnych wytwórni, mieć różną chemicznie warstwę nośnika, itd.

pawelblu 01.05.2003 19:44

Cytat:

BIGNiusia napisa***322;(a)
... i nie mówcie mi o DMA, bo wszystko jest jak trzeba...
Cytat:

... zdarzyło mi się że nagrywarka przepaliła mi płytkę na wylot (przy nagrywaniu z wykorzystaniem overburningu) i od tego momentu pojawiły się problemy ...
Heh no wiesz jak wypalara przepala plyte na wylot to raczej wszystko nie jest tak jak trzeba. Zakladajac ze masz wylaczone nagrywanie w WinXP na burnerze , to wydaje mi sie ze ten nieudany overburning pograzyl LG. No coz wypada tylko potwierdzic Twoje slowa:
NIGDY WIĘCEJ LG - LiteOn ROX da world :)

DimSim 02.05.2003 19:08

LG - a mialo byc tak pieknie... :)

Stick 02.05.2003 22:16

Gdy kupowałem nagrywarke to właśnie polecono mi LG . Ale teraz wiem ( głównie z doświadczeń ) że lepsze są Teac , Plextor , LiteOn - mniej palą CDków i sa skuteczniejsze z zabezpieczeniami . Do tego dobra płyta główna i dysk z ATA 133 i żyć nie umierać !.

Dareks1000 02.05.2003 23:07

Ale wybrzydzacie na LG !!! Wybrzydzajcie na WinXP. Czy zauważyliście w postach ile jest problemów z nagrywaniem pod WinXp ?
Mam Win 98SE LG 8400B z biosem 1.12 i jest OK.
Platinum 40 wypala x40. Minta 40 wypala x36 . Inne czterdziestki też 35-38x. Rw Dysan 12 wypala x10. Zaznaczam, że to wszystko bez BŁĘDÓW.
Czego więcej wymagać ?
Pozdrawiam

tox 03.05.2003 02:11

LiteOn ROX da world :)

Ah niewiele dodam od siebie:))ale zgadzam sie co do LiteOn-a:))

tox 03.05.2003 02:17

Cytat:

Ale wybrzydzacie na LG !!! Wybrzydzajcie na WinXP. Czy zauważyliście w postach ile jest problemów z nagrywaniem pod WinXp ?
Mam Win 98SE LG 8400B z biosem 1.12 i jest OK.
W sumie masz racje,ale pod innymi wzgledami nie odpowiadala mi awaryjnosc tego systemu.
Pozdrawiam

zorg 03.05.2003 02:33

co do windy

to lepszej od XP nie ma ( narazie )ao LG -przemilcze ,
zreszta Niusia (sam/sama) sie wypowiedziala||

przeciez polowa tego boardu jest o LG :czas: :czytaj:

ps. nagrywarki cd-rw sa tak tanie ze nie widze problemu wymiany na nowa :glaszcze: tylko wybierz taka zeby byc :jupi:

pawelblu 03.05.2003 12:56

Cytat:

Dareks1000 napisa***322;(a)
Ale wybrzydzacie na LG !!! Wybrzydzajcie na WinXP.
Heh ja od dawna wybrzydzam na oba :) Nie przypominam sobie zebym kiedys przepuscil okazje zbesztania WinXP. I tak wszyscy wiedza ze najlepszym systemem (do uzytku domowego) jest win98SE. Do koloru niebieskiego jakos mozna przywyknac :) , ale i tak pojawia on sie rzadziej niz mrowie/ogrom bledow WinXP. LG przynajmniej kiedys bylo dobre ale tylko dlatego ze na rynku nie bylo jeszcze LiteOna :) - w koncu plytki BTC tez kiedys uchodzily za "dobre" ;p .

JerzyR 05.05.2003 16:48

LG nie jest zła

ASPI - generalnie rzecz biorąc, wydaje mi się, że z Nero ASPI nagrywarka łyka więcej różnych płytek.
Sprawdzone płytki, na których bez problemu osiąga 40x to Fuji

LG nie jest zła jest beznadziejna i nie pisz proszę, że mam uzywać Nero ASPI bo nie mam ochoty uzywać Nero - uzywam Winoncd

I powiedz mi proszę dlaczego mam być skazany na jedyne słuszne płytki CDR Fuji - zresztą gdzie je kupic? We Wrocłaiu nie ma nigdzie - zresztą dlaczego mam ich szukac - bo np. TDK 48x są do d... dla tej nagrywarki

Kupiłem wczoraj CDR firmy LG 40x - jak nagram na nich to powiem czy na swoich płytkach nagrywa z 40x czy tez 12-16x

Pozdrowienia
JerzyR

Loczek 10.05.2003 18:09

albo koreańce pozamieniali sie na rozumy z ruskimi albo my nabywcy nie potrafimy obsłużyc sprzetu. Miałem Lg 40x od poczatku byyło z nim cos nie tak. Próbowałem wszystkiego aspi, degragmentaje ine kompy i nic dalej ten sam problem nigdy nie doszla do 40 nawet tdk 48 nagrywala z 32 malo tego w 60% plyty predkoss spadala do 16 i tak do konca. Naped byl dwa razu w warszawie i nic zdespeowany malo nie nastukalem sprzedzawcy na sczescie znalazl sie jeden kles któremu ja pogonilem. LG TO FAJANS, SIET I H........ostwo. Teraz mam liteona i narazie jest dobrze. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy LG 40x i innych nie łamcie sie zawsze mozecie otworzyc oko i wywalic bubla na zbity pysk.

BIGNiusia 10.05.2003 18:59

Najgorsze jest to że z serwisu w Warszawie nagrywarka wróciła z wymienionym laserem, przedtem spoko oglądałem filmy a teraz skrzeczy i szarpie. I szlag mnie trafia..:boks: Serwis godny firmy
Nawet im nic nie napiszę, bo im automat obsługuje pocztę((

ziuziu 10.05.2003 19:24

Re: Wolno nagrywa Lg

Cytat:

... pani w serwisie poradziła mi, że najlepsze na to jest przeinstalowanie Windowsa, ale myślę że są jakieś prostsze metody
Witam, pewnie się narażę tym stwierdzeniem, ale pani w serwisie mogła miec rację :( Mialem podobny problem z moim nec-iem. Od dłuuugiego czasu nagrywałem na Platinumach, aż tu pewnego razu zamiast max. prędkości nagrywania 24 miałem tylko x8 :( próbowałem wszystkich sposobów, aby coś z tym zrobić i wkońcu udało się - foramt c: i instalacja windy od nowa (sama reinstalacja nic nie dawała)

Pozdrawiam serdecznie

BIGNiusia 10.05.2003 20:14

O kurde blade:buu: a ja tak tego nie lubię...
Prawdę mówiąc też sie obawiam że bez instalacji od nowa się nie obejdzie. Dzieki za rady

CIAPEK 10.05.2003 21:36

Witam!

I znowu dyskusja STRON!:cisza: sucks, rox, pany i inne!:-o

Mam nagrywarke LG i nie będę tutaj zamieszczać posta. LG Rox da World czy inne, albo LiteOn a miało być tak pięknie.

Jak ktoś qfa nie umie obsługiwać i dobrze skonfigurować palarki to jego wina i niech się zastanowi przed puszczeniem textu ale chu*** te LG czy LG sux!

Ja też na początku moich doznań;) z palarką miałem problemy z poprawną konfiguracją i się denerwowałem, ale wiedziałem, że coś tylko trzeba ustawić/przestawić/zastosować i nie miałem żadnych pretensji do mojej firmy! Jaki intesres miała by firma dając użytkownikowi wadliwy sprzęt. Teraz jest taki wybór, taka walka i konkurencja, że to by było bez sensu!

Choć mam LG, cenie też sobie nagrywarki LiteOn'a bo od początku kiedy jestem na tym forum ta firma zbiera dobre opinie, a to się liczy i patrze na te opinie, które na prawde są wiarygodne! A do mojego LG;ika nic nie mam. Ciesze sie że mam LG, a nie jakiegoś Panasonixa czy Yamane ;). Każdy wie, że te nagrywarki cieszyły się dużym powodzeniem, gdy wszedł tzw. boom na palarki i wiele ludzi ma do dziś LG8X czy 12 i jest zadowolona z nich do dziś, LiteOn'a wtedy mało kto znał.
Ciesze się, że wogóle są jeszcze takie osoby, które bronią tej firmy i wogóle. Nie jest źle! :) 8)
:3msie:

Chyba wszystko......:P

-Sid-The-Rat=> 10.05.2003 21:50

jerzyr
skoro jestes taki zdecydowany na winoncd to zakladam ze masz jakas nowa wersje tego cuda i odpowiedni sterownik do wypalarki- ciezko oczekiwac zeby archaiczne wersje tego softu obslugiwaly nowe nagrywarki
z aspi polecam force aspi

pisanei ze ;shit; i ;nie shit;... coz przemilcze to co o tym mysle bo sam siebie za wyrazy bym musial banowac

wiekszosc jeczacych i narzekajacych userow jest sama sobie winna

moj lg 32x (szajsowaty naturalnie) podkrecilem do 40x biosem ibm 1.12 - mam UDMA, MTrainer i tania skuteczna wypalarke - nie pamietam kiedy ostatnio zwalila mi plyte
unikam nerwow ktore powoduje fakt ze nagrywarka 40x nagrywa plyty np. 24x - palac zawsze 24x i nie szukajac w tym klopotow (zycie ejst wystarczajaco atrakcyjne pod tym wzgledem)

zeby nie bylo ze nie mam porownania - mam 3 wypalarki katowane w rownym stopniu (ostatnio eksploatuje liteonka 48246s zeby sprawdzic co to cudo umie - i umie DUZO)

CIAPEK 10.05.2003 22:06

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
(...)pisanei ze ;shit; i ;nie shit;... coz przemilcze to co o tym mysle bo sam siebie za wyrazy bym musial banowac

moj lg 32x (szajsowaty naturalnie) podkrecilem do 40x biosem ibm 1.12 - mam UDMA, MTrainer i tania skuteczna wypalarke - nie pamietam kiedy ostatnio zwalila mi plyte
unikam nerwow ktore powoduje fakt ze nagrywarka 40x nagrywa plyty np. 24x - palac zawsze 24x i nie szukajac w tym klopotow (zycie ejst wystarczajaco atrakcyjne pod tym wzgledem)

zeby nie bylo ze nie mam porownania - mam 3 wypalarki katowane w rownym stopniu (ostatnio eksploatuje liteonka 48246s zeby sprawdzic co to cudo umie - i umie DUZO)

no!:) Dzięki Sid! Ogólnie ten cytat to WSZYSTKO I NA TEMAT!:)
Też uważam, że powinno unikać się tego typu nerwów co napisałeś wyżej. Nagrywarka nagrywa i to prawidłowo? TAK! I to jest pełnia szczęścia.:)
Mnie lekko poniosło, ale na prawde w pełni rozumiem ten problem na forum dotyczący pisania tych shitów i suxów:) i innych epitetów. To wyrazy jak inne, ale używając ich myślmy:).

To forum pomogło mi już pojąć wiele rzeczy i rozwiązać problemy, które mnie drażniły i z których jakoś wyszedłem dzięki WAM i wielkie dzięki wam za to.
Ciesze się bardzo że jestem tutaj i forumuje (że tak powiem) z Wami.
Wiem zawsze, że moge liczyć na pomoc i przez to czuje się pewniejszy, staram się wnikać we wszystko jak najgłębiej potrafie i może dlatego jestem zadowolony z tego LG'ika.

Problemy jak to problemy na pewno pojawią się jescze nie raz, ale na to jest to forum.:) I wszycho gra, ma grać i będzie grać.

...no to znowu by było na tyle :)

Dareks1000 11.05.2003 01:56

-Sid-The-Rat=> napisał(a)
(...)pisanei ze ;shit; i ;nie shit;... coz przemilcze to co o tym mysle bo sam siebie za wyrazy bym musial banowac

Ja mam takisam pogląd i identyczną sytuację (LG 40x bios 1.12 i jest OK). Dziś (sobota) kupiłem na giełdzie litka 48246s za 190zł. Chodzi naprawdę dobrze. Platinum x48 wypala x42-45, RW x12 też Platinum pali x12. Pomimo tego nie rozstanę się ze starym LG bo to sprzęt pewny, praue bezbłędnie na najgorszych płytkach i nie grymasi.
Pozdrawiam wszystkich i namawiam do zawieszenia broni LG kontra Liki.

McDrive 11.05.2003 11:14

LG ist the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LG ist the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lite-On sux i to na maxa. Lg był, jest i będzie najlepszy!!!!!!!!!!

-Sid-The-Rat=> 11.05.2003 11:19

Re: LG ist the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:

McDrive napisa***322;(a)
LG ist the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lite-On sux i to na maxa. Lg był, jest i będzie najlepszy!!!!!!!!!!
gdzie jest ta choinka z ktorej sie urwales?
poprzedni kols ktory pisal w ten sposob wylecial w sposob ktory do tej pory jest pamietany - wiec wyluzuj

CIAPEK 11.05.2003 13:52

Re: LG ist the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:

McDrive napisa***322;(a)
no prosze! następny przykład! Choć ten kozak popiera LG ;)

Przykładów nie trzeba daleko szukać, a ten post obfituje w takie klimaty!

PEOPLE! THINK ABOUT IT!:cisza: :chytry:

tower 12.05.2003 18:22

mam lg GCE 8400b.zakupiłem ją z firmwarem 1.02.Nie miałem z nią żadnych problemów.Raz nawet wypaliłem płytę 24x z prędkościa 40x.
Wgrałem bios 1.12 i dalej nie mam żadnych problemów tylko żółta lampka przestała migać :-))).Nagrywarka zwalnia tylko do 20x gdy włożę zakurzony nośnik.
PS.mam winxp pro,nagrywam najczęściej w nero,nie wyłączyłem systemowego nagrywania dysków,mam athlona 1600xp a nagrywarkę podpiołem jako master do drugiego kanału.

radw 13.05.2003 13:27

Najlepiej chyba bedzie, jak po formacie i instalce zrobisz kopię Ghostem. W razie jakiejś awarii system bez kłopotu przywrócisz. A LG? Mam trzecią wypalarkę i jest dobrze.

Zetor 17.05.2003 20:42

Rozwiązanie problemu z wolnym nagrywaniem.

Po uruchomieniu Nero przechodzimy do Plik/Preferencje Pamięc tymczasowa i klikamy przycisk Testuj prędkość wszystkich dysków twardych uzyskany wynik powinien być większy niż maksymalna prędkośc nagrywania 52x 7,8 MB/s File/Preference Cache Test all drive speeds

Jeżeli twój wynik jest mniejszy nagrywarka nagrywa dłużej, aby rozwiązać problem możesz zainstalować sterowniki VIA Hyperion lub Intel Chipset Software Instalation Utility.

Podłączenie dysków, napędu nagrywarki powinno przedstawiać się tak:

Primary Master (HDD)
Primary Slave (HDD)
Secondary Master (nagrywarka)
Secondary Slave (napęd CD-ROM)

Istnieje też taka ewentualność że masz wolniejszy dysk twardy i bez jego wymiany nic nie zdziałasz

:idea:

FubaF 17.05.2003 21:41

Przed zakupem swojej nagrywarki Lite-On właśnie rozkwitał na rynku ze swoimi nagrywarkami. Ludzie odradzali mi kupno nagrywarki LG. Mimo to kupiełem. Dlaczego ???. LG istnieje na rynku od dłuższego już czasu i posiadam już Cd-ROM, sieciówke i monitor (FT700P){od września 2002} tej firmy i jak narazie nie narzekam. Kupilem LG 32x10x40x i nargrywam płyty na firmware 1.04. Nagrywarka sprawuje sie elegancko może dlatego ponieważ już od 2 lat prawie co miesiąc instaluje ponownie Windowsa 98 dzieki czemu system jest caly czas sprawny.

Ps. Nagrywam w Nero, w którym programie (oprócz CloneCD) moge sprawdzić z jaką predkoscia Cd wypalam.

CIAPEK 17.05.2003 23:38

Cytat:

Zetor napisa***322;(a)
(...)Istnieje też taka ewentualność że masz wolniejszy dysk twardy i bez jego wymiany nic nie zdziałasz

:idea:

Ładny wogóle post Zetor :spoko: Co do dysków to jeszcze powiem tak. Wiele ludzi ma "kieszenie" z HDD, wielu ludzi posiada jakieś tam starsze np. odkupione od kogoś dyski lub ze starego kompa. Nie róbcie ludzie też takich błędów żeby nagrywać z nich dane. Wiele takich dysków nie obsługuje trybu UDMA tylko PIO, a tu dopiero są lagi. Ja to mówie również na moim przykładzie. Ale ciesze się chociaż, że mam kieszeń. 850 MB WDC, zawsze coś :)
Cytat:

FubaF napisa***322;(a)
(...)Ps. Nagrywam w Nero, w którym programie (oprócz CloneCD) moge sprawdzić z jaką predkoscia Cd wypalam.
Alcohol 120% jest także przyjemnym programem, w którym mozna sprawdzić wiele właściwości, które tyczą się nagranej właśnie płyty. To alternatywa Clona i polecam :spoko:
P.S. Też nie narzekam na LG.:)

:3msie: all

pawelblu 18.05.2003 11:27

Cytat:

FubaF napisa***322;(a)
Ps. Nagrywam w Nero, w którym programie (oprócz CloneCD) moge sprawdzić z jaką predkoscia Cd wypalam.
Nie wiem czy o to Ci chodzi ale w Nero tez mozesz wywolac realna chwilowa predkosc zamiast stalej nominalnej, dokonujac zmiany w rejestrze (current user - software - ahead - nero... - recorder ; najezdzasz na showsinglerecorderspeed i wpisujesz 1 zamiast 0).

FubaF 18.05.2003 15:37

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Nie wiem czy o to Ci chodzi ale w Nero tez mozesz wywolac realna chwilowa predkosc zamiast stalej nominalnej, dokonujac zmiany w rejestrze (current user - software - ahead - nero... - recorder ; najezdzasz na showsinglerecorderspeed i wpisujesz 1 zamiast 0).
Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki. Własnie przeprowadzam test na CD-RW i w wybranej predkosci 10x osiagam predkosci 9,5-10x. Tak wiec nagrywarka dobrze sie spisuje , jak bede nagrywal zwykle CD to poinformuje o wynikach. Byćmoze moja nagrywarka tak dobrze sie spisuje gdyz ma wylaczona opcje DMA a i tak nagrywa wyznaczona predkoscią.

paja 18.05.2003 19:36

format pomógł ??????????????????

WITAM
właśnie jestem świeżo po formacie miałem podobny problem też nagrywało mi wolno ok.8x w 10-12 min. a teraz płytkę 700 m nagrało w 4.30 min z szybkością 16x. w opcjach ustawiłem 32 i tak jest wolnoo. :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:35.