Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nowe Dysany (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nowe-dysany-20853/)

JerzyR 06.05.2003 22:13

nowe Dysany

wyczaiłem nowe (wcześniej ich nie widziałem) CDR Dysan - harlequin. Pudełko 10 szt, taka ala szachownica na zewnątrz plyty a od spodu 5 szt black i 5 szt prawie białych - fajny bajer
Techniczne dane 700MB, 40x, Prodisc

JerzyR

Maciej 06.05.2003 22:18

Kupiłem kilka sztuk tydzień temu ...dla sprawdzenia, nagrywają się pozytywnie ...:) Są godne polecenia ...;)

JerzyR 06.05.2003 22:30

gdzie i po ile

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Kupiłem kilka sztuk tydzień temu ...dla sprawdzenia, nagrywają się pozytywnie ...:) Są godne polecenia ...;)
gdzie i po ile kupiłeś? Bo ja we Wrocławiu HIT (teraz Tesco) 10 szt 12,99 zł

Nagrywałeś może nagrywarką LG 32 -> 40?

JerzyR

Laser 06.05.2003 22:47

Witam !

Mozecie zapodac skan oklądki i płyty ??

Bo jesli PRODISC i 1.29 za sztuke to pisze sie do tego interesu i moze odzyskam wiare w te firme bo ostatnio chłam mi sie trafil:blee:

JerzyR 06.05.2003 22:58

wyglada tak

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Mozecie zapodac skan oklądki i płyty ??

Bo jesli PRODISC i 1.29 za sztuke to pisze sie do tego interesu i moze odzyskam wiare w te firme bo ostatnio chłam mi sie trafil:blee:

Prodisc i wygląda tak: http://klub.chip.pl/jerzyjb/dysan1.jpg
to jest pasem okalający pudełko - plytka tak samo

JerzyR

Kasprzak 06.05.2003 23:41

mialem 1 plytke.

Poprawnie nagrana. Ladnie bez bledow. Polecam!

:spoko:

Maciej 07.05.2003 16:18

Re: gdzie i po ile

Ilość załączników: 1
Cytat:

JerzyR napisa***322;(a)
gdzie i po ile kupiłeś? Bo ja we Wrocławiu HIT (teraz Tesco) 10 szt 12,99 zł

Nagrywałeś może nagrywarką LG 32 -> 40?

JerzyR

Kupiłem u znajomego w hurtowni komputerowej ...w Bydgoszczy ...;)
po bardzo zaniżonej cenie ...8)

pawelblu 07.05.2003 16:34

Re: Re: gdzie i po ile

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Kupiłem u znajomego w hurtowni komputerowej ...w Bydgoszczy ...;)
po bardzo zaniżonej cenie ...8)

Ja tez to kce :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: Nie wie ktos gdzie w Wawie mozna to w miare tanio kupic ??? Jezeli nie to miałbym Maćq do Ciebie pewną prośbę :chytry:

CIAPEK 07.05.2003 17:40

o kurcze!:o
Smakowite te płytki pod wieloma względami! Jestem na nie głodny ;)
Dobre, markowe, ładne, godne polecenia, niedrogie.
Wyczaił już ktoś te płytki w Toruniu? :cisza: :3msie:

Ackbar 08.05.2003 11:24

W w-wa Tesco(dawny HIT) na kabatach, cacke 10szt- 12.00zl,
sa taz normalne Dysany

Kasprzak 08.05.2003 11:50

a w Poznaniu? Gdzie mozna takie plytki dorwac?

Ackbar 08.05.2003 13:16

W w-wa Tesco(dawny HIT) na kabatach, cacke 10szt- 12.00zl,
sa taz normalne Dysany

Sorry pomylka 12.99

CIAPEK 08.05.2003 14:04

Widze, że w samych hipermarketach te płytki.

A w zwykłych komputerowych ktoś nabył te harlequiny? Jeśli tak to po ile bo wiadomo, że w marketach taniej :)

Wzywam Toruń! :cisza: ;)

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 14:42

zaraz wam powiem czy sa tez w Tesco (dawny Hit) przy Gorczewskiej - musze zrobic zakupy (browarek i kawe na ciezka naukowa noc) a Hit to moj najblizszy sklep :) [media markt tez mam pod nosem :)]

para 08.05.2003 14:55

Czy ktoś z posiadaczy tych płyt mógłby zamieścić ATIP + na jakiej maksymalnej prędkości udało mu się nagrać, wraz ze scanem?

SEBAW 08.05.2003 15:03

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
mialem 1 plytke.

Poprawnie nagrana. Ladnie bez bledow. Polecam!

:spoko:

Jaką nagrywarką nagrywałeś i z jaka prędkością?

Zauważyłem, że dużo osób mówi, że są dobre, bo nowe. Ładnie wyglądają, ale to nie znaczy, że są "super". Najpier je trzeba dokładnie przetestować i dopiero podać wnioski. Jeżeli ktoś nagrał na płytę przy niskiej prędkości i przetestował jedną płytę i podaje że są "super", bo płyta jest bez błędów, to tu jest jakieś nieporozumienie. Żeby podać same plusy/minusy, należy przetestowac kilka płyt; nagrać je różnymi prędkościami, nawet większymi niż jest to podane na nośniku. Następnie należy sprawdzić płyty pod wzgledem błędów. Płyta powinna być sprawdzana w kilku napędach, bo jak każdy wie, napędy (różnych firm) mają rożną korekcje.

-Sid-The-Rat=> 08.05.2003 15:27

na moje zadupie cywilizacja nie dotarla
mozna kupic
emtec CAKE - 10/14.99
dysan 10 box/slim - 10/17.99
quinko (czy jakos tak) 10szt/12.49 (bez pudelka CAKE!)
quinko CAKE 25 - 25/43.49 (zart chyba)
i chyba Princo CAKE 25 (albo 30) - 39.99

jest za to 28 rodzajow kaset VHS....
dziwny to sklep - ale czasem trafi sie browar na promocji :)

Kasprzak 08.05.2003 16:20

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)

Zauważyłem, że dużo osób mówi, że są dobre, bo nowe. Ładnie wyglądają, ale to nie znaczy, że są "super". Najpier je trzeba dokładnie przetestować i dopiero podać wnioski. Jeżeli ktoś nagrał na płytę przy niskiej prędkości i przetestował jedną płytę i podaje że są "super", bo płyta jest bez błędów, to tu jest jakieś nieporozumienie. Żeby podać same plusy/minusy, należy przetestowac kilka płyt; nagrać je różnymi prędkościami, nawet większymi niż jest to podane na nośniku. Następnie należy sprawdzić płyty pod wzgledem błędów. Płyta powinna być sprawdzana w kilku napędach, bo jak każdy wie, napędy (różnych firm) mają rożną korekcje.
LiteOn 52246S z predkoscia 24x.To fakt ze nie mozna mowic ze jest super jezeli sie dobrze nagrala. Plyty juz nie mam chcialem dac screena. Kumplowi dalem. Ale chce je kupic.

puch 09.05.2003 02:35

Na moje za..pie (miasto Łódź, podobno drugie co do liczby ludności w Polsce) cywilizacja też jeszcze nie dotarła - w Tesco są ciągle stare Dysany, choć w reklamowych broszurkach - już nowe Harlequin.

A w Carrefour są czarne Litki 40125 po 179 zł.

Laser 09.05.2003 07:23

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Na moje za..pie (miasto Łódź, podobno drugie co do liczby ludności w Polsce) cywilizacja też jeszcze nie dotarła - w Tesco są ciągle stare Dysany, choć w reklamowych broszurkach - już nowe Harlequin.

A w Carrefour są czarne Litki 40125 po 179 zł.

Witam !

Jesli mówisz o Tesco na Bałutach to tam mieli swojego czasu serie DYSANÓW od RITECA i to jeszcze były w promo !- jak sie polapalem ze tp RITEC to nastepnego dnia przy kasie patrzyli jak na wariata :)

Ostatnio kupiłem 10CD Dysan BOX w MediaMarkt na Brzezinskiej i trafił sie jakis totalny syf - a kiedys był PRODISC i Ritec - praktycznie to nie ma juz chyba HyperMarketu co by mieli dobre nosniki.

Czasami jeszcze probuje szczescia w Hypernovej - mam cynk ze sa jakies CD w zbiorczych po 1PLN - nie znam szczególow tatus ma blisko tam wiec wpada po pracy - czasami własnie w Hypernovej maja tanie TDK .....

Heh - chyba zaczne kupowac OnLine

BoB77 09.05.2003 08:48

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)

Wczoraj nagralem jedna czarna - w CD Audio z predkoscia 8x, jest kilka zoltych kwadratow w Nero CD Speed.

SEBAW 09.05.2003 11:01

Cytat:

BoB77 napisa***322;(a)
Wczoraj nagralem jedna czarna - w CD Audio z predkoscia 8x, jest kilka zoltych kwadratow w Nero CD Speed.
Już mamy jednego "minusa". To jeszcze nie znaczy, że płyty są złe. Przetestuj płyte w innych napędach i napisz jak wyszy testy.
Gdy podajesz wyniki, to napisz na jakich sprzętach były nagrywane i testowane płyty.;)

puch 09.05.2003 11:10

@Laser,

Tesco na Bałutach - są "zwykłe" złoto-bordo, z zielonym paskiem 48x, od Prodisk'a. Z pewnością od Ritek'a były 650 MB, potem pojawiły w identycznym opakowaniu, ale 700 MB, i te już były Prodisk'a - ale możliwe, że zależy to też od serii i dostawy.

@BoB77,

Coraz częściej pojawiają się wzmianki o tym, że nowe płyty nie są dostosowane do nagrywania z małą prędkością, i nagrane zbyt wolno (np. także w starych nagrywarkach) mają więcej błędów niż nagrane z prędkością średnią. Czy ktoś może to zweryfikować?

CIAPEK 09.05.2003 11:14

Cytat:

puch napisa***322;(a)
(...)Coraz częściej pojawiają się wzmianki o tym, że nowe płyty nie są dostosowane do nagrywania z małą prędkością, i nagrane zbyt wolno (np. także w starych nagrywarkach) mają więcej błędów niż nagrane z prędkością średnią. Czy ktoś może to zweryfikować?
:o dziwne i smutne bo teraz trzeba będzie się domyślać i sprawdzać jakie płyty do jakich prędkości.
Chyba że to tylko spekulacje???

BoB77 09.05.2003 11:17

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Już mamy jednego "minusa". To jeszcze nie znaczy, że płyty są złe. Przetestuj płyte w innych napędach i napisz jak wyszy testy.
Gdy podajesz wyniki, to napisz na jakich sprzętach były nagrywane i testowane płyty.;)

Nagrywalem na TEAC CD-W548E z predkoscia 8x. Niestety nie mialem jeszcze kiedy sprawdzic na innych czytnikach ani przesluchac czy sie gdzies nie zacina. W ostatnim czasie nagrywalem tez audio na Dysan Universal (Black) z MediaMarketu i zadnych zoltych pol. Natomiast zdazylo mi sie nagrac audio na TDK d-View ktora sie zacinala w dwoch miejscach, wczesniej zawsze audio na tych TDK wychodzilo bezblednie.

puch 09.05.2003 11:36

W innym temacie ktoś (chyba mod Sid) wspominał, że płyty Azo źle się nagrywają z niskimi prędkościami - ale czy jeszcze jakieś?

memorando 09.05.2003 11:59

Slabiutkie te dysanki:( na 10 sztuk 3 mają żółte pola na prędkości razy 24 :(

kraluk 09.05.2003 13:32

Kupilem pare...
Nawet sie fajnie wypalaja...
Czyli polecam!

CIAPEK 09.05.2003 13:49

pozwolicie, że ponowie pytanie, na które wczesniej nie uzyskałem odpowiedzi :)

Czy któs nabył te płyty gdzieś indziej niż jakieś markety? Jeśli tak to za ile? Chodzi mi o zwykłe sklepy komputerowe. Dzięki.

puch 09.05.2003 14:48

Niestety, jak dotąd widziałem je tylko w gazetce reklamowej Tesco, bo w samym Tesco Ł.-B. są starsze, zwykłe.

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 16:01

od kiedy mam liteona bardzo dokladnie testuje co nagrywam
poswiecilem na to pare drogich plyt SUperAzo i TDK metalik
AZO nagrane ponizej 8x (na wszystkch moich nagrywarkach) ma ilosc c2 przekraczajaca skale a dzwiek jaki sie wydobywa z glosnikow jest STRASZNY - nagrane 8x i 12x jest juz DUZO lepiej
to samo dotyczy TDK metalic
prawdopodobnie jest to prawdziwe dla wszsytkich nowych plyt - barwnik dostosowuje sie do jak najszybszego reagowania na bodziec - mozliwe ze przesadzenie z bodzcem powoduje negatywne skutki
od czasu tych doswiadczen nagrywam muze 12x (na litku 16x) - na wiekszosc plyt liczba c1 spada do solidnego minimum (>20)

i jeszcze jedna uwaga
PRZERAZENIEM mnie napawa tekst ze norma sa zolte kwadraty w nero cdspeed! to jest objaw ze jest cos SOLIDNIE nie tak - ja taka plyte wywalam na smietnik (trafily mi sie raptem 4)
moja obserwacja jest to ze za wiekszosc bledow odpowiada ASPI - czesto jest tak ze wydaje nam sie ze jest z nim wszystko w porzadku (moze nawet bylo miesiac temu) ale przez to ze instalowalo sie pare programow rozne dziwne rzeczy moga sie dziac - a potem aspicheck pokazuje ze zaden z komponentow sie nie zgadza :) sprawdzajcie co jakis czas - warto
nawet szajsowata plyta nagrana ze speedem ok 24 powinna byc ZIELONIUTKA - kazdy zolty kwadrat to znak ostrzegawczy

pali 09.05.2003 16:10

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
AZO nagrane ponizej 8x (na wszystkch moich nagrywarkach) ma ilosc c2 przekraczajaca skale a dzwiek jaki sie wydobywa z glosnikow jest STRASZNY - nagrane 8x i 12x jest juz DUZO lepiej

Jakie to konkretnie SuperAZO? Może takie - Verbatim Blue Diamond? ?

Mnie przerażeniem napawa fakt, że wskutek czytania forum.cdrinfo.pl zaraz sobie kupię kolejną nagrywarkę, tym razem litka.....

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 16:22

nie to nie te - zapodalbym scana ale nie mam teraz takiej mozliwosci
tylko jedne plytki nazywaja sie SuperAzo - te moje mialy takie oczo***ne kolory (5szt) a reszta wygald klasik - zwykla biel verbatima

Sprezyn 09.05.2003 17:42

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Jakie to konkretnie SuperAZO? Może takie - Verbatim Blue Diamond? ?

Mnie przerażeniem napawa fakt, że wskutek czytania forum.cdrinfo.pl zaraz sobie kupię kolejną nagrywarkę, tym razem litka.....

wlasnie ja mam juz jednego litka - 24102B ale kusi
mnie aby zanabyc drugiego - 48246S - ale za cholere
nie wiem po co? No moze tylko mozliwosc nagrywania
4x. Ale skoro Sid mowi ze teraz nagrywa 16 to juz
sam nie wiem. Ludzie pomocy to jakis nalog. Czy ten
sprzet musi tak taniec? Przeciez to jawna zacheta do
kupowania rzeczy ktore notabene nie sa nam niezbedne:D

pawelblu 09.05.2003 17:47

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
Ludzie pomocy to jakis nalog.
Heh a tez tak macie ze jak wpadacie do hipermarketu to od razu biegiem do stoiska z CDkami ?? 8)

Sprezyn 09.05.2003 18:54

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Heh a tez tak macie ze jak wpadacie do hipermarketu to od razu biegiem do stoiska z CDkami ?? 8)
no chyba a znasz inny cel podrozy do
hiper marketu buhhahaahaha:cisza:

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 19:27

tak - browar :)

Sprezyn 09.05.2003 20:41

hahahah i chyba jeszcze plyn do spryskiwaczy:D

BoB77 10.05.2003 10:30

Sprawdzilem białą

Wyjarałem białą w DAO x24 na TEAC CD-W548, wszystkie pola są zielone.

Sprezyn 16.05.2003 17:03

w Wawie w Media na Gorczewskiej pojawily sie
te Harlequiny - 14.99 za szpindelek 10 szt.
19.99 za 10 szt w slimach8)

CIAPEK 16.05.2003 17:08

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
w Wawie w Media na Gorczewskiej pojawily sie
te Harlequiny - 14.99 za szpindelek 10 szt.
19.99 za 10 szt w slimach8)

o kurcze :o
Takie ceny? A ktoś pisał wczesniej, że po 12.99 kupił w slimach:blee:

Gdzie są te płytki w Toronto(Toruń ;) ) :buu:

kowanski 16.05.2003 19:03

Cytat:

tylko jedne plytki nazywaja sie SuperAzo - te moje mialy takie oczo***ne kolory (5szt) a reszta wygald klasik - zwykla biel verbatima

Ja mam dwa typy Verbatim-ów Super Azo :)

This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Cyanine
ATIP Lead-in = 97m 34s 23f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f)
Disc Manufacturer maybe = Mitsubishi,Colombo
SMART-BURN Speed Limit = 48X

kowanski 16.05.2003 19:06

Cytat:

A to drugi typ:

Disc Type, Material = CD-R, Cyanine
ATIP Lead-in = 97m 34s 22f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = Verbatim
SMART-BURN Speed Limit = 32X

Więc które to są te 48x czy 32x ???

Martin_TP 27.05.2003 02:41

Jutro albo pojutrze bede mial caly szpindel 100 sztuk tych Dysan - Harlequin.., do tego 100 Dysanow OEM, i pare innych marek :> tak wiec zobaczymy co to za cudo ten Harlequin czyli jak sie na nim pali z duzymi predkosciami :)

Martin_TP 27.05.2003 02:43

Ah.. i bym zapomnial :) Podawaliscie ceny tych plyt. Tak więc tam gdzie kupuje cena Dysan Harlequin (szpindel 100 sztuk) wynosi 105 zł.

SEBAW 27.05.2003 12:10

Cytat:

to samo dotyczy TDK metalic
prawdopodobnie jest to prawdziwe dla wszsytkich nowych plyt - barwnik dostosowuje sie do jak najszybszego reagowania na bodziec - mozliwe ze przesadzenie z bodzcem powoduje negatywne skutki
od czasu tych doswiadczen nagrywam muze 12x (na litku 16x) - na wiekszosc plyt liczba c1 spada do solidnego minimum (>20)

Dzieje się tak, ponieważ do produkcji płyty używa się barwnika ftalocyjaniny, która jest przystsowana do wysokich prędkości nagrywania. Gdy na taką płytę nagra się niskimi prędkościami np. 4x to będzie więcej błędów niż nagrywana z prędkością 12x.
Do niskich prędkości powinno używać się płyt wykonanych z cyjaniny lub cyjaniny stablizowanej metalem. Lecz takie płyty przystosowane są do nagrywania poniżej 20x. Są to stare płyty cd-r, więc w tych czasach prawie się ich nie znajdzie w sklepach.

pawelblu 28.05.2003 08:42

Identyczna cena jest na gieldzie w wawie.
Cake 100 - 105 PLN
Cake 50 - 57 PLN

Voytek 28.05.2003 12:26

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
a w Poznaniu? Gdzie mozna takie plytki dorwac?

Możesz dorwać je na Roosevelta w sklepie Vega
W Tesco (dawny Hit)sa po 12,99 10 szt.8-)

Martin_TP 29.05.2003 01:54

Plyta biala:

ATIP: 97m 32s 19f
Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848)

PowerREC ogranicza predkosc zapisu glownie na 16-24x. Plyty zawsze caly czas zielone w CD Speed (wypalone cos ponad 20 sztuk).

Martin_TP 29.05.2003 01:59

Plyta czarna:

ATIP: 97m 32s 19f
Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 72f / LBA: 359847)

PowerREC ogranicza predkosc zapisu glownie na 24-32x (czyli pala sie szybciej niz biale). Plyty zawsze caly czas zielone w CD Speed (wypalone cos ponad 20 sztuk). Pozatym nie przesadzac z Overburnem. Tak 715 MB moze nie wejsc... dwie plyty tak stracilem :)

MA 10.06.2003 18:50

Cytat:

***322;(a)
A GDZIE W POZNANIU?

A W POZNANIU JEST TAKI FAJNY SKLEPIK NA WIERZBIĘCICACH - ŚWIĘTE MIEJSSCE DLA PALACZY....:jupi:

speedy 11.06.2003 02:59

Dysan harlequin srebrny

Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine
ATIP Lead-in = 97m 32s 19f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f)
Disc Manufacturer maybe = Prodisc
SMART-BURN Speed Limit = 40X

Nadpalić można tylko do 715 (tyle mi pokazał test w Nero).
40x nagrywają się świetnie (w Nero), zero problemów. Uważam że są super!

W Poznaniu można kupić w pasażu na Marcinkowskiego. Za płytki ze szpindla płaciłem 1,15.

jasut 11.06.2003 04:08

Cytat:

BoB77 napisa***322;(a)
Na Litku przy prędkości x4 wszystkie są zielone, następną nagram x8 i sprawdzę. Płytki są spoko.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45.