![]() |
nowe Dysany
wyczaiłem nowe (wcześniej ich nie widziałem) CDR Dysan - harlequin. Pudełko 10 szt, taka ala szachownica na zewnątrz plyty a od spodu 5 szt black i 5 szt prawie białych - fajny bajer
Techniczne dane 700MB, 40x, Prodisc JerzyR |
Kupiłem kilka sztuk tydzień temu ...dla sprawdzenia, nagrywają się pozytywnie ...:) Są godne polecenia ...;)
|
gdzie i po ile
Cytat:
Nagrywałeś może nagrywarką LG 32 -> 40? JerzyR |
Witam !
Mozecie zapodac skan oklądki i płyty ?? Bo jesli PRODISC i 1.29 za sztuke to pisze sie do tego interesu i moze odzyskam wiare w te firme bo ostatnio chłam mi sie trafil:blee: |
wyglada tak
Cytat:
to jest pasem okalający pudełko - plytka tak samo JerzyR |
mialem 1 plytke.
Poprawnie nagrana. Ladnie bez bledow. Polecam! :spoko: |
Re: gdzie i po ile
Ilość załączników: 1
Cytat:
po bardzo zaniżonej cenie ...8) |
Re: Re: gdzie i po ile
Cytat:
|
o kurcze!:o
Smakowite te płytki pod wieloma względami! Jestem na nie głodny ;) Dobre, markowe, ładne, godne polecenia, niedrogie. Wyczaił już ktoś te płytki w Toruniu? :cisza: :3msie: |
W w-wa Tesco(dawny HIT) na kabatach, cacke 10szt- 12.00zl,
sa taz normalne Dysany |
a w Poznaniu? Gdzie mozna takie plytki dorwac?
|
W w-wa Tesco(dawny HIT) na kabatach, cacke 10szt- 12.00zl,
sa taz normalne Dysany Sorry pomylka 12.99 |
Widze, że w samych hipermarketach te płytki.
A w zwykłych komputerowych ktoś nabył te harlequiny? Jeśli tak to po ile bo wiadomo, że w marketach taniej :) Wzywam Toruń! :cisza: ;) |
zaraz wam powiem czy sa tez w Tesco (dawny Hit) przy Gorczewskiej - musze zrobic zakupy (browarek i kawe na ciezka naukowa noc) a Hit to moj najblizszy sklep :) [media markt tez mam pod nosem :)]
|
Czy ktoś z posiadaczy tych płyt mógłby zamieścić ATIP + na jakiej maksymalnej prędkości udało mu się nagrać, wraz ze scanem?
|
Cytat:
Zauważyłem, że dużo osób mówi, że są dobre, bo nowe. Ładnie wyglądają, ale to nie znaczy, że są "super". Najpier je trzeba dokładnie przetestować i dopiero podać wnioski. Jeżeli ktoś nagrał na płytę przy niskiej prędkości i przetestował jedną płytę i podaje że są "super", bo płyta jest bez błędów, to tu jest jakieś nieporozumienie. Żeby podać same plusy/minusy, należy przetestowac kilka płyt; nagrać je różnymi prędkościami, nawet większymi niż jest to podane na nośniku. Następnie należy sprawdzić płyty pod wzgledem błędów. Płyta powinna być sprawdzana w kilku napędach, bo jak każdy wie, napędy (różnych firm) mają rożną korekcje. |
na moje zadupie cywilizacja nie dotarla
mozna kupic emtec CAKE - 10/14.99 dysan 10 box/slim - 10/17.99 quinko (czy jakos tak) 10szt/12.49 (bez pudelka CAKE!) quinko CAKE 25 - 25/43.49 (zart chyba) i chyba Princo CAKE 25 (albo 30) - 39.99 jest za to 28 rodzajow kaset VHS.... dziwny to sklep - ale czasem trafi sie browar na promocji :) |
Cytat:
|
Na moje za..pie (miasto Łódź, podobno drugie co do liczby ludności w Polsce) cywilizacja też jeszcze nie dotarła - w Tesco są ciągle stare Dysany, choć w reklamowych broszurkach - już nowe Harlequin.
A w Carrefour są czarne Litki 40125 po 179 zł. |
Cytat:
Jesli mówisz o Tesco na Bałutach to tam mieli swojego czasu serie DYSANÓW od RITECA i to jeszcze były w promo !- jak sie polapalem ze tp RITEC to nastepnego dnia przy kasie patrzyli jak na wariata :) Ostatnio kupiłem 10CD Dysan BOX w MediaMarkt na Brzezinskiej i trafił sie jakis totalny syf - a kiedys był PRODISC i Ritec - praktycznie to nie ma juz chyba HyperMarketu co by mieli dobre nosniki. Czasami jeszcze probuje szczescia w Hypernovej - mam cynk ze sa jakies CD w zbiorczych po 1PLN - nie znam szczególow tatus ma blisko tam wiec wpada po pracy - czasami własnie w Hypernovej maja tanie TDK ..... Heh - chyba zaczne kupowac OnLine |
Cytat:
|
Cytat:
Gdy podajesz wyniki, to napisz na jakich sprzętach były nagrywane i testowane płyty.;) |
@Laser,
Tesco na Bałutach - są "zwykłe" złoto-bordo, z zielonym paskiem 48x, od Prodisk'a. Z pewnością od Ritek'a były 650 MB, potem pojawiły w identycznym opakowaniu, ale 700 MB, i te już były Prodisk'a - ale możliwe, że zależy to też od serii i dostawy. @BoB77, Coraz częściej pojawiają się wzmianki o tym, że nowe płyty nie są dostosowane do nagrywania z małą prędkością, i nagrane zbyt wolno (np. także w starych nagrywarkach) mają więcej błędów niż nagrane z prędkością średnią. Czy ktoś może to zweryfikować? |
Cytat:
Chyba że to tylko spekulacje??? |
Cytat:
|
W innym temacie ktoś (chyba mod Sid) wspominał, że płyty Azo źle się nagrywają z niskimi prędkościami - ale czy jeszcze jakieś?
|
Slabiutkie te dysanki:( na 10 sztuk 3 mają żółte pola na prędkości razy 24 :(
|
Kupilem pare...
Nawet sie fajnie wypalaja... Czyli polecam! |
pozwolicie, że ponowie pytanie, na które wczesniej nie uzyskałem odpowiedzi :)
Czy któs nabył te płyty gdzieś indziej niż jakieś markety? Jeśli tak to za ile? Chodzi mi o zwykłe sklepy komputerowe. Dzięki. |
Niestety, jak dotąd widziałem je tylko w gazetce reklamowej Tesco, bo w samym Tesco Ł.-B. są starsze, zwykłe.
|
od kiedy mam liteona bardzo dokladnie testuje co nagrywam
poswiecilem na to pare drogich plyt SUperAzo i TDK metalik AZO nagrane ponizej 8x (na wszystkch moich nagrywarkach) ma ilosc c2 przekraczajaca skale a dzwiek jaki sie wydobywa z glosnikow jest STRASZNY - nagrane 8x i 12x jest juz DUZO lepiej to samo dotyczy TDK metalic prawdopodobnie jest to prawdziwe dla wszsytkich nowych plyt - barwnik dostosowuje sie do jak najszybszego reagowania na bodziec - mozliwe ze przesadzenie z bodzcem powoduje negatywne skutki od czasu tych doswiadczen nagrywam muze 12x (na litku 16x) - na wiekszosc plyt liczba c1 spada do solidnego minimum (>20) i jeszcze jedna uwaga PRZERAZENIEM mnie napawa tekst ze norma sa zolte kwadraty w nero cdspeed! to jest objaw ze jest cos SOLIDNIE nie tak - ja taka plyte wywalam na smietnik (trafily mi sie raptem 4) moja obserwacja jest to ze za wiekszosc bledow odpowiada ASPI - czesto jest tak ze wydaje nam sie ze jest z nim wszystko w porzadku (moze nawet bylo miesiac temu) ale przez to ze instalowalo sie pare programow rozne dziwne rzeczy moga sie dziac - a potem aspicheck pokazuje ze zaden z komponentow sie nie zgadza :) sprawdzajcie co jakis czas - warto nawet szajsowata plyta nagrana ze speedem ok 24 powinna byc ZIELONIUTKA - kazdy zolty kwadrat to znak ostrzegawczy |
Cytat:
Mnie przerażeniem napawa fakt, że wskutek czytania forum.cdrinfo.pl zaraz sobie kupię kolejną nagrywarkę, tym razem litka..... |
nie to nie te - zapodalbym scana ale nie mam teraz takiej mozliwosci
tylko jedne plytki nazywaja sie SuperAzo - te moje mialy takie oczo***ne kolory (5szt) a reszta wygald klasik - zwykla biel verbatima |
Cytat:
mnie aby zanabyc drugiego - 48246S - ale za cholere nie wiem po co? No moze tylko mozliwosc nagrywania 4x. Ale skoro Sid mowi ze teraz nagrywa 16 to juz sam nie wiem. Ludzie pomocy to jakis nalog. Czy ten sprzet musi tak taniec? Przeciez to jawna zacheta do kupowania rzeczy ktore notabene nie sa nam niezbedne:D |
Cytat:
|
Cytat:
hiper marketu buhhahaahaha:cisza: |
tak - browar :)
|
hahahah i chyba jeszcze plyn do spryskiwaczy:D
|
Sprawdzilem białą
Wyjarałem białą w DAO x24 na TEAC CD-W548, wszystkie pola są zielone.
|
w Wawie w Media na Gorczewskiej pojawily sie
te Harlequiny - 14.99 za szpindelek 10 szt. 19.99 za 10 szt w slimach8) |
Cytat:
Takie ceny? A ktoś pisał wczesniej, że po 12.99 kupił w slimach:blee: Gdzie są te płytki w Toronto(Toruń ;) ) :buu: |
Cytat:
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 34s 23f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = Mitsubishi,Colombo SMART-BURN Speed Limit = 48X |
Cytat:
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only. Disc Type, Material = CD-R, Cyanine ATIP Lead-in = 97m 34s 22f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f) Disc Manufacturer maybe = Verbatim SMART-BURN Speed Limit = 32X Więc które to są te 48x czy 32x ??? |
Jutro albo pojutrze bede mial caly szpindel 100 sztuk tych Dysan - Harlequin.., do tego 100 Dysanow OEM, i pare innych marek :> tak wiec zobaczymy co to za cudo ten Harlequin czyli jak sie na nim pali z duzymi predkosciami :)
|
Ah.. i bym zapomnial :) Podawaliscie ceny tych plyt. Tak więc tam gdzie kupuje cena Dysan Harlequin (szpindel 100 sztuk) wynosi 105 zł.
|
Cytat:
Do niskich prędkości powinno używać się płyt wykonanych z cyjaniny lub cyjaniny stablizowanej metalem. Lecz takie płyty przystosowane są do nagrywania poniżej 20x. Są to stare płyty cd-r, więc w tych czasach prawie się ich nie znajdzie w sklepach. |
Identyczna cena jest na gieldzie w wawie.
Cake 100 - 105 PLN Cake 50 - 57 PLN |
Cytat:
Możesz dorwać je na Roosevelta w sklepie Vega W Tesco (dawny Hit)sa po 12,99 10 szt.8-) |
Plyta biala:
ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848) PowerREC ogranicza predkosc zapisu glownie na 16-24x. Plyty zawsze caly czas zielone w CD Speed (wypalone cos ponad 20 sztuk). |
Plyta czarna:
ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 72f / LBA: 359847) PowerREC ogranicza predkosc zapisu glownie na 24-32x (czyli pala sie szybciej niz biale). Plyty zawsze caly czas zielone w CD Speed (wypalone cos ponad 20 sztuk). Pozatym nie przesadzac z Overburnem. Tak 715 MB moze nie wejsc... dwie plyty tak stracilem :) |
Cytat:
A W POZNANIU JEST TAKI FAJNY SKLEPIK NA WIERZBIĘCICACH - ŚWIĘTE MIEJSSCE DLA PALACZY....:jupi: |
Dysan harlequin srebrny
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine ATIP Lead-in = 97m 32s 19f Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f) Disc Manufacturer maybe = Prodisc SMART-BURN Speed Limit = 40X Nadpalić można tylko do 715 (tyle mi pokazał test w Nero). 40x nagrywają się świetnie (w Nero), zero problemów. Uważam że są super! W Poznaniu można kupić w pasażu na Marcinkowskiego. Za płytki ze szpindla płaciłem 1,15. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45. |