Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Chce kupić nagrywarkę doradźcie !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/chce-kupic-nagrywarke-doradzcie-20911/)

DrWatson 07.05.2003 23:07

Chce kupić nagrywarkę doradźcie !!!

posiadam celerona 500 64mb ram i chce kupić nagrywarkę. Czy wielkość bufora beze miala jakies znaczenie przy takim kompie? Mam na oku samsunga sw 248 z 8mb buforem. nie wiem czy to dobry wybór, proszę o poradę.

koala1 07.05.2003 23:17

Na takim kompiku praktycznie każda nagrywarka będzie chodziła dobrze. Ja odpalałem już Liteona 48 na procku 166 z 32Mb ramu i też nagrywara wypalała. Jedyne na co dobrze by było zwrócić uwage to żeby podczas wypalania raczej już nic innego jednocześnie nie robić.

echoo 07.05.2003 23:24

Przy obecnych wypalarkach z burn-proofem itp. to chyba nie ma żadnych zagrożeń dla danych.

matteo 07.05.2003 23:29

Będzie Ci dobrze chodziła ta nagrywareczka ;)

Poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=15341 :jupi:

kowanski 07.05.2003 23:29

Do LITE-ON-a teoretycznie wystarcza CPU 166 MHz, SDRAM 128 MB, HDD musi mieć czas dostępu < 20ms.
Moim zdaniem żeby nagrywać z max 48x to potrzebny jest szybki dysk (ATA 66 lub ATA 100) - wtedy bufor będzie cały czas pełny :)

cubic 07.05.2003 23:30

Cytat:

koala1 napisa***322;(a)
Ja odpalałem już Liteona 48 na procku 166 z 32Mb ramu i też nagrywara wypalała.
na jakiej predkosci nagrywales

puch 07.05.2003 23:37

Na innym forum ( http://forum.rpc1.org/index.php ) była dość długa dyskusja o problemach z combo Samsung 348, a zdaje się, że nagrywarka 248 też cierpi na to samo: oba urządzenia są bardzo wybredne jeśli chodzi o czyste płytki, i prawie na żadnych nie osiągają maksymalnej prędkości nagrywania.

Co prawda niezbyt szybki komputer może nie być w stanie dostarczać danych dostatecznie szybko, więc i tak nie powienieneś próbować nagrywać z maksymalną prędkością, niemniej jednak może będziesz chciał za jakiś czas przełożyć nagrywarkę do szybszego komputera?

Zaznaczam, że sam nie miałem z Samsungami nic do czynienia - powtarzam tylko wyczytane tam opinie - a te były bardzo niepochlebne. Zresztą testy obu urządzeń na www.cdrinfo.pl potwierdzają to zjawisko - na niemal żadnych płytach nie udało się osiągnąć dużych prędkości nagrywania.

Może więc Lite-On?

pawelblu 08.05.2003 08:15

Cytat:

puch napisa***322;(a)
..Zaznaczam, że sam nie miałem z Samsungami nic do czynienia - powtarzam tylko wyczytane tam opinie - a te były bardzo niepochlebne...
Powiem tak - jak kupisz samsunga to staniesz sie czestym gosciem tego forum - bedziesz po prostu szukal ratunku, ale bedzie juz za pozno. Ja o nagrywarkach samsunga mam zdanie podobne do nagrywarek BTC.
Cytat:

puch napisa***322;(a)
Może więc Lite-On?
Nie no, jak puch poleca LiteOna to ja musze polecic LG ^_^
Zmiana rol ???
Innymi slowy cokolwiek byc wybral z innych znanych marek wsrod nagrywarek wybierzesz lepiej (Litek, LG, Asus, moze tez ewentualnie Plextor i Yamaha F1 jak znajdziesz - to w tej chwili najlepsze wybory).

puch 08.05.2003 09:48

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Nie no, jak puch poleca LiteOna to ja musze polecic LG ^_^
Zmiana rol ???

Polecam Lite-On'a a nie LG, bo wydaje mi się, że jest bardziej uniwersalny (mimo pewnych niedostatków), a nadal lubię LG, bo mi się bardziej podobają i uważam, że są trochę staranniej wykonane. Jedne i drugie mają wady i zalety (które kiedyś wyłożyłem w jednym z moich postów), a które zresztą ładnie się uzupełniają - dlatego mam jedno i drugie! :D Poza tym, gdybym polecił LG, od razu zostałbym zakrzyczany przez jego zaciekłych przeciwników a zwolenników Lite-On'a.
Tak czy tak, jeden czy drugi wydaje mi się lepszym wyborem niż Samsung. A Plextor czy Yamaha to trochę inny przedział cenowy. Nowe Teac'i i Asusy też są droższe, i w dodatku też ludzie mają z nimi kłopoty. Napędy A-open, MSI, BTC są tanie, ale też nie zbierają najlepszych recenzji. Pozostaje LG lub Lite-On.

sayan 08.05.2003 09:53

ASUS 52x oczywscie BOX bo OEM to szajs (kto pamieta .. to wie o co chodzi :) ale mi to sie przypomina przy kazdej okazji [by TRAVIS])

Sprezyn 08.05.2003 10:17

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
ASUS 52x oczywscie BOX bo OEM to szajs (kto pamieta .. to wie o co chodzi :) ale mi to sie przypomina przy kazdej okazji [by TRAVIS])
oczywiscie tylko BOX:)

A tak serio to polecam LiteOna - tez box - moj dziala
juz 1 rok i 18 dni - bez zastrzezen, troche plytek
juz wypalil:D

sayan 08.05.2003 10:28

mój ma 1rok i 54dni .. ten sam model co Twój i bez problemu :)

ile Cie kosztował wtedy ? mnie to wyszło jakies 440zł :) a ile kosztował ponad miesiąc pózniej ?

CIAPEK 08.05.2003 14:30

to może ja się tu przydam.
Mam podobny sprzęt, a miałem prawieże identyczny. Teraz po dokupieniu RAM mam Celerona 566, 192 RAM.
Mam LGX48/24/48 na tym sprzęcie sprawuje się spoko!Nie skopałem jeszcze żadnej płytki, z winy nagrywarki. To ja coś zawsze wcisne nie tak;) :spoko:
Ale to prawda, że przy prędkościach nagrywania wyższych jak 32X, 48X bufor troche szaleje, ale płytka się nagra i to bezbłędnie (testowałem:) ). Ale i tak nagrywam prawie w 80% płytki w wolnych prędkościach, wiadomowo: lepiej, bezpieczniej.
Z moich doświadczeń gearantuje Ci, że właściwie chyba wszystkie dostępne obecnie nagrywarki będą działać na twoim sprzęcie.
U mnie LG i u dużej większości znajomych bardzo się sprawdziły, a co niektórzy mają jeszcze Pentiumy I. Polecam Ci LG, ale wiem, że LiteON też jest rewelacyjy.
Wybór należy do Ciebie, a jest w czym wybierać i nagrywareczka będzie palić jak trza!:)

SEEE YA!:3msie:

Sprezyn 08.05.2003 17:01

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
mój ma 1rok i 54dni .. ten sam model co Twój i bez problemu :)

ile Cie kosztował wtedy ? mnie to wyszło jakies 440zł :) a ile kosztował ponad miesiąc pózniej ?

ja zaplacilem na gieldzie w Warszawie 350zl 8)
Poczatkowo polowalem 24103S ale nie bylo^_^

Y@nkee_PL 08.05.2003 22:29

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
mój ma 1rok i 54dni ..
hehe, co ty z nim sypiasz :D :D :D

BTW, byl juz podobny topic, wtedy to Kizio szukal porad
doszlo do tego ze kupil Litka 48_cos_tam ;p i jest very happy :jupi: - masa ludzi byla wlasnie za Litkiem :)
teraz taki Litek w wersji OEM jest po ok. 290 zl (przynajmniej u mnie)
jednym slowem LITEON, taka moja propozycja :)

CrazyLucas 09.05.2003 01:02

w poniedzialek kupilem litka 48x24x48 za 185 zl brutto

Y@nkee_PL 09.05.2003 01:30

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
...
teraz taki Litek w wersji OEM jest po ok. 290 zl (przynajmniej u mnie)
...

sprostowanie male ;p wlanalem sie :buu:

oczywiscie za ok. 190 ;)

kachta 09.05.2003 16:14

czesc

Nie przejmuj się stary. Mój qmpel ma nagrywarke na procku 133, 16 MB RAM-u, dysk 1,5 GB. HEHE, wiem że trudno uwierzyć, że ktoś jeszcze ma takie komputery, ale...świat jest brutalny :)))
P.S.
Życze spalenia płytek.....

DrWatson 13.05.2003 09:50

Kupiłem liteon 48246 s. Myślę że to dobry wybór.
Mam pytanie o DMA jak je włącze to może przyśpieszyć nagrywanie ale może też wywołać nieporządane efekty dla sprzętu. Jakie???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:17.