![]() |
Pakiet biurowy (Office)
Jakie pakiet biurowy preferujesz i dlaczego?
Ostatnio uzywam OfficeXP ale mam nawyki z Office2k. Wiele wododrysków i niestabilność (np. w przypadku uzywania czcionek niestandardowych) w Office XP mnie denerwują. Może macie lepsze alternatywy? Wspominam Lotusa i WordPerfecta z rozżewnieniem. P.S. Proszę Sid'a o czuwanie nad ankietą i dopisywanie pakietów których nie wymieniłem (nie znam wszystkich...) .8) |
Mam zainstalowanego OfficeXP jak dla moich potrzeb to wystarczy włączam go tylko sporadycznie do napisania kilku słów, błędów kilka ma ale da sie przeżyć
|
Pracuję na 2000 i jest OK, tylko podczas instalacji włączam mu opcję "uruchom wszystko z mojego dysku" bo denerwują mnie ciągłe komunikaty i odwoływanie się do dysku startowego. Ale do tego trzeba mieć kupę wolnego miejsca. Zastanawiam się nad powrotem do 97.
|
Ale Office97 nie czyta plików Office2k i XP... 8)
|
Witam !
Zapomniałes dodac Office 97' :) Od dwuch lat pracuje na O2k i musze Wam powiedziec ze jestem z niego bardzo zadowolony, - ludzie mówia ze sie krzaczy itp - ja na win98 i teraz na 2k nie odnotowałem zadnego zwisu tego pakietu. Wsystko jest jak nalezy, obsługa nieskomplikowana, jedyne czego moze mi brakowac z OXP to eefekty z PowerPointa. Win2k + Office2k to moi nierozłaczni faforyci. Cenie ich za - stabilnosc - prostote obsługi - prostote i mozliwosc konfiguracji - duze mozliwosci które w pełni zaspokajaja moje potrzeby - a i tak nie wykorzystuje tego pakietu w 100% To tyle> |
Cytat:
|
laser - o97 to 3 pozycja od gory...
esem - nie sadze zeby pojawilo sie cos nowego... ludzi trzymajacyhc sie za wszelka cene VI z unixow pozostawmy samych sobie (pekam ze smiechu jak mi mowia jak latwo skasowac cala linie tekstu... eh...) ja nwet nie wiem na czym jade - wygalda to jak o2k ale pewnosci brak |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Fakt - mój blad - musze isc cos zjesc8) ^_^ |
Cytat:
|
Ja jade na OpenOffice dla odmiany - testuje sobie :)
|
Siedze troszki w pakietach biurowych i wiele ich przetestowałem. Wg mnie najlepsze są dwa O97 i OXP. Pracowałem na O2k ale niestety zonk. Łatwo sie wiesza a jush nie daj boże włączyć sobie winampa pracując na dokumencie Worda. Kiedys miałem taki przypadek że nie mogłem napisać "np.:" bo komp automatycznie sie wieszał. Jest kilka sposobów by sprawdzić jak działa O2k. Wystarczy wpisać wyraz Suwałki lub Włochy i i sprawdzić pisownie i gramatykę. Zwis na bank. W OXP podobają mi sie bardzo możliwości schematów organizacyjnych. Choć zdarza sie ze i on próbuje być mądrzejszy od uzytkownika co czasami jest bardzo upierdliwe...
A propos ma ktos podręcznik instalacji i uzytkowania LaTeXa??:) :) |
do tej port tzn do 2 tygodnie nazad office 2000 teraz openoffice
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Taki niby popularny i "nie zastąpiony" MS Word ;) :) Wystaczy spojrzeć na screen poniżej... |
Mnie te eXPeriencowy office wkurza... sam robi koretke i w ogole... chce mala litere, to nie... on musi mi na duza poprawic... eh.. :(
coz... chyba wroce do wczesniejszych wersji, albo bede szukal innych alternatyw :) pozdro ;) |
Cytat:
I ?? Tak to jest jak sie ServicePacków nie instaluje :fiu: ;) |
Cytat:
Powinien zadziałać bez ServicePack'ów. Wyobraź sobie, że ktoś kupuje ten pakiet biurowy MS'a a tu taki zonk. Dosyć, że wywalił tyle kasy na "niego", to jeszcze musi łazić po net'cie i szukać jakiś łatek ? :) Dobre, dobre. :) ;) |
ja siedze na Office XP ale wczesniej dlugo siedialem na 2k i chyba do niego wroce bo jakos bardziej mi podchodzil a ten sie czasem cos krzaczy...
|
Cytat:
|
,
Witam ! Smiejcie sie - Word Swoje wie ! |
pracuje na office 2000, próbowałem kiedyś XP i... nie dzięki!
Office 2k też nie jest doskonały bo często wkurza mnie to, że nie moge wykonać tam prostego zadania i dzieje się TAK, a nie INACZEJ:):cisza: |
obecnie 97 i Front Page z pakietu XP
kiedys 2000 ale nie za bardzo mi podchodzi, raz xp ale zaraz wyrzuciłem :) |
Openoffice, stabily, czyta wszystkie formaty i zapisuje w nich.
W ankiecie brakuje jeszcze Koffice(takie cudo z kde). |
Bardzo długo O2k, od około roku OpenOffice (w tej chwili 1.0.2 PL)
Działa jak nalezy a ja mam spokojne sumienie :) |
Office XP - do podstawowych prac w zupelnosci wystarcza, tylko po instalacji problem z przestawianiem czcionek na polskie znaki.
|
Office XP - wrzucilem z ciekawosci i juz zostal :).
|
W zasadzie Open Office, ale też M$ Office 2000.
Sorty, co do LaTeXa, to na www.gust.org.pl znajdziesz co trzeba, jeśli nie to spróbuję Ci pomóc. LaTeX i tak bije na głowę jakością przygotowanych dokumentów pakiety typu office - zecerzy z prawdziwego zdarzenia wiedzą coś na ten temat. Człowiek używając tego skupia się nad treścią a nie formą - forma wychodzi prawidłowa z definicji, ale można to dostosować do swych upodobań. Jeśli LaTeX, to pod Linuksem - lubię LyXa. Fajnie się w nim pisze. Miłego dnia PS. http://www.gust.org.pl/PDF/lshort2e.pdf - Nie za krótkie wprowadzenie do systemu LaTeX2e - podręcznik dla początkujących - tłum. J._Gołdasz, R._Kubiak, T. Przechlewski (98_stron) http://www.gust.org.pl/PDF/BIUL/09/11-sw.pdf - Instalacja systemu emTeX na komputerach PC - S._Wawrykiewicz (10_stron) http://www.gust.org.pl/PDF/BIUL/06/01-jmn.pdf - Polskie reguły składu i łamania - J.M._Nowacki (15_stron) A reszta :) tu http://www.gust.org.pl/doc.html. |
Re: Pakiet biurowy (Office)
ja uzywam XP z jednego powodu
mozliwosc zaznaczenia kilku roznych kawalkow tekstu - to nowosc w XP co do stabilnosci to Word (na nim pracuje) dziala poprawnie nie mam wiekszych problemow uzywam czcionek systemowych oraz autorstwa Studia Okno z tym nie mam problemow pracuje na duzych dokumentach po 300 stron bogato ilustrowanych uzupelnionych o spora ilosc tabel, uzywam arkuszy stylow i z tym rowniez nie mam problemu |
Cytat:
|
Bartek, masz rację, ile ja listów do Małego-Miękkiego wysłałem (od office'a 97 począwszy), żeby zrobili możliwość zaznaczania różnych fragmentów textu w Wordzie, zlitowali się wreszcie w XP.
|
Cytat:
PS nie moge sie rowniez zogdzic z opinia np Smartka ktorego wkurzaja wodotryski - to wszystko mozna wylaczyc i wymusic niemal pelna zgodnosc ze starym office poza tym malo kto uzywa worda do bardziej zaawansowanych zadan niz napisanie wypracowania do szkoly, czy jakiegos listy lub magisterki ... jestem ciekaw kto z was uzywa np arkuszy stylow do pracy czy automatycznej numeracji rysunkow i innych elementow w tekscie ... lub tworzenia indeksow ... |
Cytat:
|
I tu masz racje BD. Przepisuje często prace dyplomowe i niewyobrażam sobie pracy bez automatycznego spisu treści czy indeksu rysunków. Czasmi dostaje prace do sformatowania i.... . Trwa to więcej niz przepisywanie. Ludzie nie mają pojęcia jak sobie ułatwić pracę. Np. ja mam jush zrobiony szablon pracy dyplomowejk,kwestia tylko wpisania treści i kilku kliknięć. Jush nie powiem jakie było zaskoczenie w moojej byłej pracy ze mozna zaadresować 1000 listów w 30 min, pamietam jak kobitki pisały ręcznie adresy ale cóż.
A interesuje sie Wordem dzieki mojej nauczycielce od prac biurowych (jest straszna pedantką, dla niej pusty wiersz to skandal) Dziękuje pani Barbaro:jupi: :jupi: |
ja uzywam (a wlasciwie uzywalem) tej numeracji...
do czasu gigantycznej wpadki jaka miala miejsce przy okazji zmiany jakeigos rysunku rozjechaly sie wszystkie obrazki i podpisy... od tamtego czasu wole to robic recznie - niby trudniej sledzic zmiany - ale latwiej wylapac ze cos jest nie tak z reszta sie zgadzam - zwlascza z tym ze malo kto uzywa offica do czegos wiecej niz ogladanie pps z sieci lub pisanie jakis szkolnych drobiazgow |
ja uzywam office xp, ale malo. Jak tylko trzeba cos wydrukowac do szkoly a tak to praktycznie jest tylko zainstalowany!
|
W domu mam Office XP.
W pracy mam Office 2000. |
Cytat:
|
W domu Office Xp,
w pracy Open Office, ale jak mam napisać parę zdań to używam jakiegoś poprawionego notatnika - nie pamiętam już nazwy. |
Stylami szczególnie sie nie bawiłem, ale skoro mówisz ze fajna zabawa to sprawdze przy wolnej chwilce:) :)
|
Ideą rozpoczęcia tego tematu był wcześniejszy topic nt oprogramowanie w komputerze za darmo - jestem winien to Sid'owi.
Najbardziej więc interesują mnie opinie nt OpenOffice i StarOffice - zapraszam. Będą więc następne ankiety w poszukiwaniu darmowego oprogramowania. 8) |
Ja mam MS Office XP Professional PL...
Wedlug mnie jest super!!! Office XP rulezz!!! ;) |
Office XP... nie zmienie na nic innego... zreszta tylko okladki nim robie na CD :D
|
Cytat:
pogrubienie zle wyglada i wyrozniony tekst ma byc pochyly ... jezeli pogrubiales za pomoca ikonki B to kanal ... ale jak uprzednio stworzyles style i zdefiniowales sobie styl wyroznienie a nastepnie uzywales go konsekwentnie w calym tekscie to w przypadku gdy musisz zmienic rodzaj wyroznienia wystarczy, ze zmodyfikujesz jedynie definicje stylu a caly dokument sie zaktualizuje zgodnie z nowym stylem operacja zajmie kilak sekund i gotowe prawda ze mile ... |
BD nie zrozumiałem Cie. Pomyliłem style z motywami. Style to piekna rzecz i bardzo przydatna. :cool: :cool:
|
Cytat:
Nowy topic związany stricte z OpenOffice i StarOffice mile widziany. |
Cytat:
freeware tego typu. |
Cytat:
Siedem osób zagłosowało na OpenOffice, a nikt nie może nic o tym pakiecie powiedzieć/napisać ? |
Cytat:
Uzywalem go troche, ale bez porownania z pakietem MS, ale jesli patrzec, ze jest za free to jest nawet fajny pakiet biurowy! |
Cytat:
Do prostych rzeczy polecam, do zaawansowanych myślę ,że Relanium bedzie niezbędne :D |
Używam OO 1.0.2PL.
Przesiadłem się na niego z Office 2k i na początku wymaga przyzwyczajenia (nieco inne ustawienia menu). Odczytuje i zapisuje format Microsoftu póki co bezbłędnie. Muszę jednak zaznaczyć, że używam go do naprawdę prostych domowych zadań więc napewno jakieś 75% możliwości pakietu jeszcze nie wykorzystałem. Póki co jestem zadowolony z przesiadki. |
A może ktoś jeszcze pochwali OpenOffice. Nikt się nie wypowiedział o StarOffice? 8)
|
Skąd można ściągnać polską nakładkę na OpenOffice wer. 1.0.3.1 dla Widnows ?
Proszę o podanie link'a. Z góry THX. |
Na tej stronce są linki do darmowego oprogramowania: http://www.republika.pl/e_m_p_i/free.htm#BIURO 8)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24. |