Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pakiet biurowy (Office) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pakiet-biurowy-office-21061/)

esem 11.05.2003 10:24

Pakiet biurowy (Office)

Jakie pakiet biurowy preferujesz i dlaczego?
Ostatnio uzywam OfficeXP ale mam nawyki z Office2k. Wiele wododrysków i niestabilność (np. w przypadku uzywania czcionek niestandardowych) w Office XP mnie denerwują. Może macie lepsze alternatywy?
Wspominam Lotusa i WordPerfecta z rozżewnieniem.
P.S. Proszę Sid'a o czuwanie nad ankietą i dopisywanie pakietów których nie wymieniłem (nie znam wszystkich...) .8)

siwy_mw 11.05.2003 10:32

Mam zainstalowanego OfficeXP jak dla moich potrzeb to wystarczy włączam go tylko sporadycznie do napisania kilku słów, błędów kilka ma ale da sie przeżyć

jasut 11.05.2003 10:33

Pracuję na 2000 i jest OK, tylko podczas instalacji włączam mu opcję "uruchom wszystko z mojego dysku" bo denerwują mnie ciągłe komunikaty i odwoływanie się do dysku startowego. Ale do tego trzeba mieć kupę wolnego miejsca. Zastanawiam się nad powrotem do 97.

esem 11.05.2003 10:36

Ale Office97 nie czyta plików Office2k i XP... 8)

Laser 11.05.2003 10:37

Witam !

Zapomniałes dodac Office 97' :)

Od dwuch lat pracuje na O2k i musze Wam powiedziec ze jestem z niego bardzo zadowolony, - ludzie mówia ze sie krzaczy itp - ja na win98 i teraz na 2k nie odnotowałem zadnego zwisu tego pakietu.

Wsystko jest jak nalezy, obsługa nieskomplikowana, jedyne czego moze mi brakowac z OXP to eefekty z PowerPointa.

Win2k + Office2k to moi nierozłaczni faforyci.

Cenie ich za

- stabilnosc
- prostote obsługi
- prostote i mozliwosc konfiguracji
- duze mozliwosci które w pełni zaspokajaja moje potrzeby - a i tak nie wykorzystuje tego pakietu w 100%

To tyle>

esem 11.05.2003 10:40

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Zapomniałes dodac Office 97'
No chyba nie, natomiast świadomie nie dałem Office95. 8)

-Sid-The-Rat=> 11.05.2003 10:42

laser - o97 to 3 pozycja od gory...

esem - nie sadze zeby pojawilo sie cos nowego... ludzi trzymajacyhc sie za wszelka cene VI z unixow pozostawmy samych sobie (pekam ze smiechu jak mi mowia jak latwo skasowac cala linie tekstu... eh...)

ja nwet nie wiem na czym jade - wygalda to jak o2k ale pewnosci brak

jasut 11.05.2003 10:46

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Ale zawsze na Office2k i XP można plik zapisać w formacie wcześniejszym, tak kiedyś w pracy robiłem, jak w domu miałem 97, kłopotliwe ale możliwe. Absolutnie nie chwalę tego systemu, jest to po prostu alternatywa dla wszystkich, którzy mają mniej miejsca na dysku.

Laser 11.05.2003 10:50

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Cytat:

laser - o97 to 3 pozycja od gory...
Ooopps :)

Fakt - mój blad - musze isc cos zjesc8) ^_^

jasut 11.05.2003 10:50

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Myślę, że znaleźliby się jeszcze zwolennicy Office95, ostatnio byłem zszokowany czytając artykuł w jakiejś gazecie, skąd dowiedziałem się ile osób pracuje jeszcze na starych 486 z 8MB RAM.

Patrix 11.05.2003 11:35

Ja jade na OpenOffice dla odmiany - testuje sobie :)

Sorty 11.05.2003 12:10

Siedze troszki w pakietach biurowych i wiele ich przetestowałem. Wg mnie najlepsze są dwa O97 i OXP. Pracowałem na O2k ale niestety zonk. Łatwo sie wiesza a jush nie daj boże włączyć sobie winampa pracując na dokumencie Worda. Kiedys miałem taki przypadek że nie mogłem napisać "np.:" bo komp automatycznie sie wieszał. Jest kilka sposobów by sprawdzić jak działa O2k. Wystarczy wpisać wyraz Suwałki lub Włochy i i sprawdzić pisownie i gramatykę. Zwis na bank. W OXP podobają mi sie bardzo możliwości schematów organizacyjnych. Choć zdarza sie ze i on próbuje być mądrzejszy od uzytkownika co czasami jest bardzo upierdliwe...

A propos ma ktos podręcznik instalacji i uzytkowania LaTeXa??:) :)

Sniper 11.05.2003 12:28

do tej port tzn do 2 tygodnie nazad office 2000 teraz openoffice

TOMMYx 11.05.2003 12:43

Ilość załączników: 1
Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
(...) Wystarczy wpisać wyraz Suwałki lub Włochy i i sprawdzić pisownie i gramatykę. Zwis na bank. (...)
Tak się zastanawiałem, czy to aby na pewno tak się dzieje, więc sam sprawdziłem i .... śmiać mi się chce. ^_^

Taki niby popularny i "nie zastąpiony" MS Word ;) :)

Wystaczy spojrzeć na screen poniżej...

Smartek 11.05.2003 12:52

Mnie te eXPeriencowy office wkurza... sam robi koretke i w ogole... chce mala litere, to nie... on musi mi na duza poprawic... eh.. :(
coz... chyba wroce do wczesniejszych wersji, albo bede szukal innych alternatyw :)
pozdro ;)

Patrix 11.05.2003 12:58

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Tak się zastanawiałem, czy to aby na pewno tak się dzieje, więc sam sprawdziłem i .... śmiać mi się chce. ^_^

Taki niby popularny i "nie zastąpiony" MS Word ;) :)

Wystaczy spojrzeć na screen poniżej...

Ciekawe (specjalnie zrobilem restarta i wsadalem na 2 system aby sprawdzic)

I ?? Tak to jest jak sie ServicePacków nie instaluje :fiu: ;)

TOMMYx 11.05.2003 13:02

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)

:)

Powinien zadziałać bez ServicePack'ów.

Wyobraź sobie, że ktoś kupuje ten pakiet biurowy MS'a a tu taki zonk. Dosyć, że wywalił tyle kasy na "niego", to jeszcze musi łazić po net'cie i szukać jakiś łatek ? :)

Dobre, dobre. :) ;)

Zelea 11.05.2003 13:23

ja siedze na Office XP ale wczesniej dlugo siedialem na 2k i chyba do niego wroce bo jakos bardziej mi podchodzil a ten sie czasem cos krzaczy...

siwy_mw 11.05.2003 13:57

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)

to chyba normalka ze słowami jakich nie rozpoznaje :D

Laser 11.05.2003 14:01

,

Witam !

Smiejcie sie - Word Swoje wie !

CIAPEK 11.05.2003 14:05

pracuje na office 2000, próbowałem kiedyś XP i... nie dzięki!

Office 2k też nie jest doskonały bo często wkurza mnie to, że nie moge wykonać tam prostego zadania i dzieje się TAK, a nie INACZEJ:):cisza:

Macio.Men 11.05.2003 16:10

obecnie 97 i Front Page z pakietu XP
kiedys 2000 ale nie za bardzo mi podchodzi, raz xp ale zaraz wyrzuciłem :)

bas 11.05.2003 16:18

Openoffice, stabily, czyta wszystkie formaty i zapisuje w nich.
W ankiecie brakuje jeszcze Koffice(takie cudo z kde).

Victorek 11.05.2003 17:02

Bardzo długo O2k, od około roku OpenOffice (w tej chwili 1.0.2 PL)

Działa jak nalezy a ja mam spokojne sumienie :)

Krzycho83 11.05.2003 22:17

Office XP - do podstawowych prac w zupelnosci wystarcza, tylko po instalacji problem z przestawianiem czcionek na polskie znaki.

Tomek777 12.05.2003 03:56

Office XP - wrzucilem z ciekawosci i juz zostal :).

Fantomas 12.05.2003 07:47

W zasadzie Open Office, ale też M$ Office 2000.
Sorty, co do LaTeXa, to na www.gust.org.pl znajdziesz co trzeba, jeśli nie to spróbuję Ci pomóc.
LaTeX i tak bije na głowę jakością przygotowanych dokumentów pakiety typu office - zecerzy z prawdziwego zdarzenia wiedzą coś na ten temat. Człowiek używając tego skupia się nad treścią a nie formą - forma wychodzi prawidłowa z definicji, ale można to dostosować do swych upodobań.
Jeśli LaTeX, to pod Linuksem - lubię LyXa. Fajnie się w nim pisze.
Miłego dnia
PS. http://www.gust.org.pl/PDF/lshort2e.pdf - Nie za krótkie wprowadzenie do systemu LaTeX2e - podręcznik dla początkujących - tłum. J._Gołdasz, R._Kubiak, T. Przechlewski (98_stron)
http://www.gust.org.pl/PDF/BIUL/09/11-sw.pdf - Instalacja systemu emTeX na komputerach PC - S._Wawrykiewicz (10_stron)
http://www.gust.org.pl/PDF/BIUL/06/01-jmn.pdf - Polskie reguły składu i łamania - J.M._Nowacki (15_stron)
A reszta :) tu http://www.gust.org.pl/doc.html.

BD 12.05.2003 10:08

Re: Pakiet biurowy (Office)

ja uzywam XP z jednego powodu
mozliwosc zaznaczenia kilku roznych kawalkow tekstu - to nowosc w XP

co do stabilnosci to Word (na nim pracuje) dziala poprawnie
nie mam wiekszych problemow
uzywam czcionek systemowych oraz autorstwa Studia Okno
z tym nie mam problemow

pracuje na duzych dokumentach po 300 stron bogato ilustrowanych
uzupelnionych o spora ilosc tabel, uzywam arkuszy stylow
i z tym rowniez nie mam problemu

Zetoxa 12.05.2003 13:25

Cytat:

Smartek napisa***322;(a)
Mnie te eXPeriencowy office wkurza... sam robi koretke i w ogole... chce mala litere, to nie... on musi mi na duza poprawic... eh.. :(
coz... chyba wroce do wczesniejszych wersji, albo bede szukal innych alternatyw :)
pozdro ;)

akurat to łatwo usunąć :cool:

Zetoxa 12.05.2003 13:31

Bartek, masz rację, ile ja listów do Małego-Miękkiego wysłałem (od office'a 97 począwszy), żeby zrobili możliwość zaznaczania różnych fragmentów textu w Wordzie, zlitowali się wreszcie w XP.

BD 12.05.2003 13:51

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
Bartek, masz rację, ile ja listów do Małego-Miękkiego wysłałem (od office'a 97 począwszy), żeby zrobili możliwość zaznaczania różnych fragmentów textu w Wordzie, zlitowali się wreszcie w XP.
wlasnie a malo kto wie jak to pomoga w pracy :)

PS
nie moge sie rowniez zogdzic z opinia np Smartka ktorego wkurzaja wodotryski - to wszystko mozna wylaczyc
i wymusic niemal pelna zgodnosc ze starym office

poza tym malo kto uzywa worda do bardziej zaawansowanych zadan
niz napisanie wypracowania do szkoly, czy jakiegos listy
lub magisterki ...

jestem ciekaw kto z was uzywa np arkuszy stylow do pracy
czy automatycznej numeracji rysunkow i innych elementow w tekscie ...
lub tworzenia indeksow ...

Zetoxa 12.05.2003 14:28

Cytat:

esem napisa***322;(a)
... ależ czyta jak najbardziej, chodziło ci chyba o Office'a 95.

Sorty 12.05.2003 14:30

I tu masz racje BD. Przepisuje często prace dyplomowe i niewyobrażam sobie pracy bez automatycznego spisu treści czy indeksu rysunków. Czasmi dostaje prace do sformatowania i.... . Trwa to więcej niz przepisywanie. Ludzie nie mają pojęcia jak sobie ułatwić pracę. Np. ja mam jush zrobiony szablon pracy dyplomowejk,kwestia tylko wpisania treści i kilku kliknięć. Jush nie powiem jakie było zaskoczenie w moojej byłej pracy ze mozna zaadresować 1000 listów w 30 min, pamietam jak kobitki pisały ręcznie adresy ale cóż.

A interesuje sie Wordem dzieki mojej nauczycielce od prac biurowych (jest straszna pedantką, dla niej pusty wiersz to skandal)

Dziękuje pani Barbaro:jupi: :jupi:

-Sid-The-Rat=> 12.05.2003 14:32

ja uzywam (a wlasciwie uzywalem) tej numeracji...

do czasu gigantycznej wpadki jaka miala miejsce przy okazji zmiany jakeigos rysunku rozjechaly sie wszystkie obrazki i podpisy...

od tamtego czasu wole to robic recznie - niby trudniej sledzic zmiany - ale latwiej wylapac ze cos jest nie tak

z reszta sie zgadzam - zwlascza z tym ze malo kto uzywa offica do czegos wiecej niz ogladanie pps z sieci lub pisanie jakis szkolnych drobiazgow

Kasprzak 12.05.2003 14:58

ja uzywam office xp, ale malo. Jak tylko trzeba cos wydrukowac do szkoly a tak to praktycznie jest tylko zainstalowany!

para 12.05.2003 15:00

W domu mam Office XP.
W pracy mam Office 2000.

BD 12.05.2003 15:52

Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
I tu masz racje BD. Przepisuje często prace dyplomowe i niewyobrażam sobie pracy bez automatycznego spisu treści czy indeksu rysunków. Czasmi dostaje prace do sformatowania i.... . Trwa to więcej niz przepisywanie. Ludzie nie mają pojęcia jak sobie ułatwić pracę. Np. ja mam jush zrobiony szablon pracy dyplomowejk,kwestia tylko wpisania treści i kilku kliknięć. Jush nie powiem jakie było zaskoczenie w moojej byłej pracy ze mozna zaadresować 1000 listów w 30 min, pamietam jak kobitki pisały ręcznie adresy ale cóż.

A interesuje sie Wordem dzieki mojej nauczycielce od prac biurowych (jest straszna pedantką, dla niej pusty wiersz to skandal)

Dziękuje pani Barbaro:jupi: :jupi:

a bawiles sie stylami - swietna sprawa :)

Franc 12.05.2003 17:59

W domu Office Xp,
w pracy Open Office,
ale jak mam napisać parę zdań to używam jakiegoś poprawionego notatnika - nie pamiętam już nazwy.

Sorty 12.05.2003 19:19

Stylami szczególnie sie nie bawiłem, ale skoro mówisz ze fajna zabawa to sprawdze przy wolnej chwilce:) :)

esem 12.05.2003 19:35

Ideą rozpoczęcia tego tematu był wcześniejszy topic nt oprogramowanie w komputerze za darmo - jestem winien to Sid'owi.
Najbardziej więc interesują mnie opinie nt OpenOffice i StarOffice - zapraszam.
Będą więc następne ankiety w poszukiwaniu darmowego oprogramowania. 8)

kraluk 12.05.2003 20:04

Ja mam MS Office XP Professional PL...
Wedlug mnie jest super!!!
Office XP rulezz!!! ;)

ZbigNieff 12.05.2003 20:08

Office XP... nie zmienie na nic innego... zreszta tylko okladki nim robie na CD :D

BD 12.05.2003 21:28

Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
Stylami szczególnie sie nie bawiłem, ale skoro mówisz ze fajna zabawa to sprawdze przy wolnej chwilce:) :)
wyobraz sobie 300 stronnicowy dokument zawierajcy setki elementow formatowanych w identyczny sposob np przez caly czas uzywasz pogrubionego tekstu by cos wyroznic ale na koniec okazuje sie, ze
pogrubienie zle wyglada i wyrozniony tekst ma byc pochyly ...

jezeli pogrubiales za pomoca ikonki B to kanal ...
ale jak uprzednio stworzyles style i zdefiniowales sobie styl wyroznienie a nastepnie uzywales go konsekwentnie w calym tekscie to
w przypadku gdy musisz zmienic rodzaj wyroznienia wystarczy, ze zmodyfikujesz jedynie definicje stylu a caly dokument sie zaktualizuje zgodnie z nowym stylem

operacja zajmie kilak sekund i gotowe

prawda ze mile ...

Sorty 13.05.2003 15:43

BD nie zrozumiałem Cie. Pomyliłem style z motywami. Style to piekna rzecz i bardzo przydatna. :cool: :cool:

TOMMYx 13.05.2003 16:44

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Ideą rozpoczęcia tego tematu był wcześniejszy topic nt oprogramowanie w komputerze za darmo - jestem winien to Sid'owi.
Najbardziej więc interesują mnie opinie nt OpenOffice i StarOffice - zapraszam.
Będą więc następne ankiety w poszukiwaniu darmowego oprogramowania. 8)

Bardzo chętnie poznałbym Wasze opinie na temat tych dwóch pakietów biurowych (wady, zalety, etc..).
Nowy topic związany stricte z OpenOffice i StarOffice mile widziany.

Koolo 14.05.2003 14:23

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Bardzo chętnie poznałbym Wasze opinie na temat tych dwóch pakietów biurowych (wady, zalety, etc..).

jak wyżej a także informacje o innych mniej znanych pakietach
freeware tego typu.

TOMMYx 15.05.2003 12:31

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)

Co jest Panowie ?

Siedem osób zagłosowało na OpenOffice, a nikt nie może nic o tym pakiecie powiedzieć/napisać ?

kraluk 15.05.2003 12:34

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Co jest Panowie ?

Siedem osób zagłosowało na OpenOffice, a nikt nie może nic o tym pakiecie powiedzieć/napisać ?

Ja nic nie powiem,bo uzywam Office-a XP, co do OO...
Uzywalem go troche, ale bez porownania z pakietem MS, ale
jesli patrzec, ze jest za free to jest nawet fajny pakiet biurowy!

surff 15.05.2003 12:58

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Co jest Panowie ?

Ja używam OpenOffica 1.0.1 w pracy i w sumie musiałem się do niego przyzwyczaić.(Narzucono nam ten pakiet odgórnie :)z wiadomych względów). Jako, że moja praca w nim ogranicza się głównie do napisania prostego pisma lub przęglądania plików *.xls nie miałem z nim większych problemów. Nigdy nie odpaliłem nawet edytora HTML czy OpenOffice Draw, dlatego nie mam żadnej wiedzy jak te programy funkcjonują.

Do prostych rzeczy polecam, do zaawansowanych myślę ,że Relanium bedzie niezbędne :D

Victorek 15.05.2003 13:04

Używam OO 1.0.2PL.
Przesiadłem się na niego z Office 2k i na początku wymaga przyzwyczajenia (nieco inne ustawienia menu). Odczytuje i zapisuje format Microsoftu póki co bezbłędnie. Muszę jednak zaznaczyć, że używam go do naprawdę prostych domowych zadań więc napewno jakieś 75% możliwości pakietu jeszcze nie wykorzystałem.
Póki co jestem zadowolony z przesiadki.

esem 16.05.2003 17:23

A może ktoś jeszcze pochwali OpenOffice. Nikt się nie wypowiedział o StarOffice? 8)

TOMMYx 16.05.2003 21:59

Skąd można ściągnać polską nakładkę na OpenOffice wer. 1.0.3.1 dla Widnows ?

Proszę o podanie link'a.

Z góry THX.

esem 22.05.2003 11:01

Na tej stronce są linki do darmowego oprogramowania: http://www.republika.pl/e_m_p_i/free.htm#BIURO 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24.